PDA

Zobacz pełną wersję : hot piksel czy hot piksele

fader_audio
27-05-2007, 13:27
Witam. Wiem że temat już był nie raz. ostatnio pojawił mi się na fotce czerwony punkcik przy iso 250. postanowiłem zrobić teścik i przy czasie 1/6 sec iso800 mam 5 hotów. niby normalne ale co mi się w wyniku nie podoba. Mianowicie rozmiszczenie hotów wykrytych przez hot/dead test jest następujący:

x y
1 - 2722 298
2 - 2721 299
3 - 2722 299
4 - 2723 299
5 - 2722 300

Tu chciałbym uzyskać odpowiedź, czy to wszystko są hoty czy jest tylko jeden ale program sąsiednie też odczytuje jako hot??? Z tego co ja rozumiem lokolizacja tych hotów jest w jednym miejscujeden obok drugiego. Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość dla nowego wątku. przy okazji jeszcze jedno pytanko czy mapowanie to tylko w nikon w stolicy czy da się też gdzie indziej??? pzdr

corso
27-05-2007, 16:26
nie sugeruj sie tym programem, pokazuje bzdury kompletnie wysane z palca
mi pokazal ze mam 200tys death pikseli, a mam tylko 1 zmapowany przez aprat - ten soft jest do d....

fader_audio
27-05-2007, 17:19
właśnie nie sugeruję się tym programem w 100%. przy oglądaniu fotek zauważyłem już przy iso 250 czerwony piksel, narazie nie jest az tak widoczny ale kto wie jak bedzie po pewnym czasie. oczywiście przy oglądaniu zdjęcia na monitorze bez crop, z cropem 100% to juz jest wyraźny. w Pentaxie jest opcja mapowania matrycy???? szkoda że nikon nie daje takiej funkcji, przecież to te same matryce. pzdr

ufolek
28-05-2007, 03:17
Nikon ma świetny serwis, wiec nie daje mapowania w nasze rączki ;-)

Program szukający hotów wcale nie jest kompletnie do nieczego, tylko trzeba sie zastanowić na jakiej zasadzie działa i używać go z głową.

Z jednego hota, algorytm iterpolacyjny dystybuuje informacje o luminancji na sąsiednie piksele, więc należy to sobie obejrzeć w cropie korzystając z podpowiedzianych przez program współrzędnych.
Lepiej urzywać do poszukiwań wywolanego RAWa niż jpg, który wprowadza kolejne zaciemniające algorytmy.

fader_audio
28-05-2007, 17:56
czy ktos wie jak długo trwa takie mapowanie??? podobno robią to od ręki. Pytam bo może przejechałbym się do stolicy zmapowałbym, matryce u nich a potem na starówke foty robić, przyjemne z pożytecznym. Może nikon ma jakąs filie na śląsku co nawet o tym nie wiem i też by mi tam zmapowali??? pozdrawiam

milo_ja
28-05-2007, 18:01
czy ktos wie jak długo trwa takie mapowanie??? podobno robią to od ręki. Pytam bo może przejechałbym się do stolicy zmapowałbym, matryce u nich a potem na starówke foty robić, przyjemne z pożytecznym. Może nikon ma jakąs filie na śląsku co nawet o tym nie wiem i też by mi tam zmapowali??? pozdrawiam

Jakieś 5 min. Nie podam dokładnej liczby, bo nie włączałem stopera, jak mi mapowali. :) Nie trzeba mieć nawet gwarancji (choć oczywiście na wszelki wypadek dobrze ją mieć przy sobie).

prz3mo
28-05-2007, 18:14
w Pentaxie jest opcja mapowania matrycy???? szkoda że nikon nie daje takiej funkcji, przecież to te same matryce. pzdr

W Pentaxie jest mapowanie matrycy z poziomu body? Pierwsze słysze...
Taką funkcje poki co posiadają Olympusy.

fader_audio
30-05-2007, 00:48
dzieki za odpowiedź, szkoda ze raczej tylko w stolicy mozna to zrobic, cóz bede musial sie wybrac na wycieczke całodniowa. niestety to zbyt szybko nia nastapi. pzdr

sebasw
01-06-2007, 08:05
fader_audio: kiedy się wybierasz ? nie wziąłbyś także mojego BODY ? bo mam od kilku dni czerwony punkcik na - może nie wszystkich, ale większości fotek (nie zawsze go widać).

Nie da się np. wysłać aparatu do Nikona ? podobno jest gwarancja Door to Door, na koszt Nikona. Tylko ile to będzie trwać ?

EDIT: niestety nie ma gwarancji D2D w Nikonie :-( dziś potwierdziłem za pomocą poczty elektronicznej.

fader_audio
02-06-2007, 15:18
nie wiem kiedy może przy okazji jak bedzie czas, głównie chce jechac tam osobiście bo bede miał aparat cały czas a tak nieiwiadomo ile to bedzie trwało, jeszcze te firmy kurirskie niezbyt dbaja o paczki

sebasw
03-06-2007, 09:48
No to wziąłbyś także moje body ?