PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat do 2.5tys. ?

oldbastard
01-10-2016, 12:03
Witam serdecznie :-)

Potrzebuję aparatu w cenie do 2,5tys. (korpus lub w zestawie z obiektywem). Jestem amatorem - dopiero się wdrażam. Głównym celem jest fotografowanie jedzenia, aktualnie wyrobów piekarni / cukierni i wstawianie je na FB. Dodatkowo będą zdjęcia rodzinne i roślin.
Aktualnie korzystam z pożyczonego Nikona D90, ale czas nabyć własny sprzęt. Byłem zdecydowany na Nikona D5300 + obiektyw 50mm, ale obecnie skłaniam się ku bezlusterkowcom, z uwagi na gabaryty (można bez problemu zabrać na spacer i porobić zdjęcia ruchliwemu dziecku etc.).

Moja uwagę zwróciły: Sony a6000, Fujifilm X t10 i Olympus OM-D E-M10 Mark II. Do Sony obiektyw 50mm 1.8 jest stosunkowo tani, lecz do pozostałych dwóch jak na mój budżet dosyć drogo.

Co byście polecili jako specjaliści?

Dziękuję za wszelką pomoc

d90
01-10-2016, 14:09
Jako ze zaraz sie zaczną przepychanki - co lepsze - :)
weź pentaxa :)

A serio - cokolwiek z wymienionych bedzie oki.

oldbastard
01-10-2016, 16:21
Chodzi po prostu o to żeby nie było gorzej jakościowo. Jak będzie z głębią ostrości i jakością zdjęć na takich zwykłych 50mm w porównaniu do d90?

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

ksh
01-10-2016, 16:33
Sony i Fuji mają takie same powierzchnie matrycy jak nikon, wiec efekt będzie podobny, wiec tylko kwestia dobrania obiektywu, do sony jest tez ciekawa tania sigma 2.8/60mm.

d90
01-10-2016, 17:07
Chodzi po prostu o to żeby nie było gorzej jakościowo. Jak będzie z głębią ostrości i jakością zdjęć na takich zwykłych 50mm w porównaniu do d90?

Chcesz głębie - Olek (mam to wiem)
Chcesz jak d90 - a6000 ( tez mam)
Fuji - nie mam. Nie wiem.
Ale ludzie maja i sie cieszą.

Ja wybrałem sony.
Szkła nie drogie. Plesniaki zapniesz wszystkie. Jakie tylko...

ksh
01-10-2016, 17:23
Robiłeś może kiedyś porównawcze zdjęcia z olka i z sony z podobnym obiektywem ?
Wiem jakie są różnice ale nigdy nie miałem swojego m4/3 żeby to namacalnie sprawdzić.

oldbastard
01-10-2016, 17:41
Sigma 60 faktycznie niedroga - do olka również. Jak się mają powyższe aparaty do d5300? Chodzi mi o jakość fotek przy podobnych obiektywach.

poste
01-10-2016, 17:57
Takie uwagi mi się nasuwają,
1. 50 z Nikonem DX to dosyć wąsko, i skala odwzorowania, nie wiem czy odpowiednia dla Ciebie, chyba wybrałbym jednak N35DX. (przy mniejszych matrycach może coś jeszcze szerszego?);
2. Jeśli chodzi o fotografowanie ruchliwych dzieci, to przede wszystkim dopytaj, w którym bezlusterkowcu AF "da radę", bo to nie oczywiste. Żeby mieć jakiś komfort.

tomfoot
01-10-2016, 18:01
Którym z tych aparatów zrobić zdjęcia ruchliwemu dziecku zamierzasz?

oldbastard
01-10-2016, 18:04
Tak jak pisałem priorytet to fotki cukiernicze. Dziecko okazyjnie - mam świadomość jak ciężko uchwycić takiego brzdąca :)

poste
01-10-2016, 18:13
A jakim obiektywem robisz teraz zdjęcia, tym d90? Jaką ogniskową najczęściej?

oldbastard
01-10-2016, 18:57
A jakim obiektywem robisz teraz zdjęcia, tym d90? Jaką ogniskową najczęściej?

Jeden jest kitowy 18-55, a drugi 85 / 1.8, bo akurat tylko takie mogłem pożyczyć. W tyg. pożyczę 50mm. Tak jak wspominałem - dopiero raczkuję :-)

d90
01-10-2016, 19:46
Cukiernicze fotki, zrobisz kazdym.
Światło jest wazne.
Jak chcesz "rozmyte" na talerzu, to dx lepszy bedzie.

Ale - o Olek i sony z kita, dadzą fajne i ostre fotki jedzenia. Tylko "artystyczne bokehy" lepiej na dx widać.

Af w epl5 (taki mam, w nowszych pewnie lepiej bedzie) spokojnie daje rade w ruchu. Nie zdażyło mi sie, z 17/2.8 jeszcze chyba nie trafione zdjątko.
Dotykowe zwalnianie migawki bardzo bardzo bardzo fajna i pomocna sprawa. To juz tylko w olku dostaniesz.
Za to sony pozwoli łatwiej ostrzyc starymi obiektywami.

A moze spokojnie - d5100, N35mm/1.8G a do tego kit 18-105 ?
Jakby trzeba, mozna zapiac manualne 50mm, żarcie cyknąć na F1.4 bez problemu ? Albo wziąść to 85mm na chwil pare...?
Pomyśl.

Ps.
Pamiętaj - jesli fantazje masz obiektywow manualnych zapiąć, to nikona odpuść. Bezlustro.

poste
01-10-2016, 21:21
Wymagania czy oczekiwania podajesz dosyć ogólne, w zasadzie większością aparatów z kitem jesteś w stanie to obsłużyć. Wiadomo, bezlusterkowiec to cacuszko, fajny gadżecik, oczywiście spore możliwości ale ceny i wybór obiektywów mogą okazać się niespodzianką, i to nie na plus ;) Zwłaszcza te szersze, np.35 mm na DX, które według mnie są bardziej uniwersalne i poręczniejsze np. w mniejszych pomieszczeniach (60mm na 4/3 to całkiem wąziutko). Wyjątek to stare manuale, o ile jesteś zainteresowany.

Może pokaż przykładowe zdjęcia produktów, efekt jaki chcesz osiągnąć?

Jeszcze taka uwaga. Miałeś w ręku te aparaty, np w jakimś markecie? Po d90 ergonomia może być zaskoczeniem.

oldbastard
01-10-2016, 21:46
Przykładowe fotki: http://www.pastrychef.com/assets/images/large/easy_layers_loaf_cake_set_2105-0911_wilton_large.jpg http://cheeseca.com/wp-content/uploads/2016/05/1122c-tasty-layer-cake-ideas.jpg
Dzisiaj mialem w reku a6000 i em10. Przy d90 leżą w dłoni jak zabawka :)

ksh
01-10-2016, 21:59
Jeśli foto produktowe ma być na poważnie to może zainteresuj się tylko obiektywem i oświetleniem, ja bym został przy nikonie, łatwość pracy z Lr i tethering, sterowanie lampami itd, z bezlusterkowców wycofałem się bo ograniczały mocno, w jakości zdjęć wszystko jedno bo nawet D90 wystarczy, a jak głownie ma być zastosowanie amatorskie to bierz sony bo już masz w/w zalety.

oldbastard
01-10-2016, 22:18
Zdjęcia robione głównie w pomieszczeniu na miejscu, bez doświetlenia - po prostu przy oknie, nie w studio, budżet niski. Później szybka obróbka w PS i tyle. Takie są wymagania.
Nie mam dłoni jak bochnòw, więc d90 do ganiania za dzieciakami trochę waży, a chciałbym mieć kilka fajnych zdjęć na pamiątkę :)

ksh
01-10-2016, 23:40
Ale fotki jakie wkleiłeś nie wyglądają na robione przy oknie :)

MAF
02-10-2016, 01:50
Zdjęcia robione głównie w pomieszczeniu na miejscu, bez doświetlenia - po prostu przy oknie, nie w studio, budżet niski. Później szybka obróbka w PS i tyle. Takie są wymagania.
Nie mam dłoni jak bochnòw, więc d90 do ganiania za dzieciakami trochę waży, a chciałbym mieć kilka fajnych zdjęć na pamiątkę :)

Jak D90 za duży to kup tego A6000. Do tego 50 1.8.

Szkieł systemowych nie jest dużo, ale z drugiej strony właściwie wszystkie potrzebne są. Tyle że Sony się ostatnio skupiło na szkłach FF.

poste
02-10-2016, 07:51
Ale fotki jakie wkleiłeś nie wyglądają na robione przy oknie :)

Właśnie. Podobnie jak połowa tzw. "selfiaków" wyglądających na przypadkowo cyknięte komórką jest od tego daleko ;)

Wracając do tematu. Moim zdaniem dobry kompakt, tzw. zaawansowany, typu Sony DSC-RX100 w zupełności wystarczy oraz spełni oczekiwania. Bez ambicji pójścia w półprofesjonalną (powiedzmy) fotografię z obiektywami, lampami, itd. Lekkość i wygodę docenisz, skoncentrujesz się na kompozycji zdjęcia, nie technikaliach. A na spacer wrzucisz do kieszeni, bez dobierania i zmiany obiektywów. Podobnie dobry będzie rzecz jasna da każdy z wymienionych aparatów, ale to już wyższym kosztem.

Koniecznie zainwestuj w wygodny statyw i światło, które uniezależni Cię od pogody za oknem. Te dwie rzeczy pozwolą robić ostre zdjęcia. Przyzwoity statyw (np. z kolumną umożliwiającą boczne ustawienie) plus światło ciągłe, świetlówki foto z modyfikatorami (jakieś softboxy, sporo tego i tanie) to jest to co da odpowiedni efekt, nie najbardziej bajeranckie aparaty z drogimi obiektywami.

oldbastard
02-10-2016, 08:22
Właśnie. Podobnie jak połowa tzw. "selfiaków" wyglądających na przypadkowo cyknięte komórką jest od tego daleko ;)

Koniecznie zainwestuj w wygodny statyw i światło, które uniezależni Cię od pogody za oknem. Te dwie rzeczy pozwolą robić ostre zdjęcia. Przyzwoity statyw (np. z kolumną umożliwiającą boczne ustawienie) plus światło ciągłe, świetlówki foto z modyfikatorami (jakieś softboxy, sporo tego i tanie) to jest to co da odpowiedni efekt, nie najbardziej bajeranckie aparaty z drogimi obiektywami.

Chodziło mi o typ zdjęcia, a nie o jego jakość w tym konkretnym przypadku. Aktualnie wygląda to tak: ciasto/ciastka ustawione na stole przy oknie, bez bezpośredniego słońca padającego na stół, obok tego odbijająca światło biała płaszczyzna, aby trochę zmniejszyć cienie i rozświetlić obiekt. Czyli tak 'chałupniczo'. D90 wtedy jest na statywie rzecz jasna, więc jego waga mi nie przeszkadza. Gorzej z wypadem "w miasto".
Sprzętu nie mam zamiaru zmieniać przez długi czas, więc kompakt zdecydowanie odpada. Albo wspomniana lustrzanka typu D5300, albo bezlustro.
Zdaję sobie sprawę, że to nie sam aparat robi zdjęcia :)

poste
02-10-2016, 08:37
Co zmienianie sprzętu ma do rzeczy? Jeśli pozostajesz przy jednym obiektywie, bez rozbudowy systemu, to w czym lepsze będzie bezlustro (czy lustrzanka) od kompakta?

Jeśli "chałupniczo" nie doświetlisz kadru, to zdjęcia będą wyglądały "chałupniczo", trzymając się tej retoryki ;) Bo jak np. osiągniesz większą GO w świetle zastanym?

oldbastard
02-10-2016, 08:44
Co zmienianie sprzętu ma do rzeczy? Jeśli pozostajesz przy jednym obiektywie, bez rozbudowy systemu, to w czym lepsze będzie bezlustro (czy lustrzanka) od kompakta?

Mając na myśli 'Sprzętu nie mam zamiaru zmieniać przez długi czas' chodziło o aparat, a nie o to, że nie dokupię z czasem obiektywów ;)

maxwawa
02-10-2016, 09:09
Mega wygodą przy robieniu zdjęć szczególnie produktów jest uchylny ekran LCD z dotykowym wyborem punktu AF i opcją jednoczesnego wyzwalania migawki mają te opcje np Panasonic GX7, Samsungi NX300/30/500 z tego co wiem to w Sony tego nie ma. Polecam GX7 lub NX30

ksh
02-10-2016, 09:52
Osobiście brałbym panasonica GX7 z nastawieniem na drugie zastosowanie i do ciastek super, a jak chcesz bawić się jasnym obiektywem to masz panasonic 1.7/20mm, do tego oświetlenie stałe lub błyskowe i masz wszystko co trzeba.
Tak jak poprzednik napisał, zaryzykowałbym też szukanie w dobrej cenie Samsunga NX300/NX500 i to tego 1.8/45mm bo to genialny obiektyw, jest tez świetny 2.4/16mm, ewentualnie jest jeszcze NX30, który zjada spokojnie całą konkurencje bezlusterkowców w cenie do 2500zł.

waldek
02-10-2016, 10:25
... jeszcze NX30, który zjada spokojnie całą konkurencje bezlusterkowców w cenie do 2500zł.
Poważnie??
Cena za używane czy nowe bezlusterkowce?

ksh
02-10-2016, 10:28
Ja kupiłem nowy NX30 za 1500zł kitem, 45mm za 500zł, 16mm za 400zł, fakt że było to rok temu, a konkurencja w takich cenach nie istniała.

Umbra
02-10-2016, 18:34
Do twoich zastosowań brałbym jednak lustrzankę ze względu na w miarę tanie obiektywy makro, które przydadzą ci się w fotografii kulinarnej (a i do portretu powinny się nadawać).

oldbastard
03-10-2016, 07:15
Dziękuję za wszystkie sugestie. Rozumiem, że na statywie zdjęcia kulinarne zrobię każdym z wymienionych. To może inaczej: wezmy pod uwagę tylko dwa tańsze, d5300 vs a6000 - co byście brali biorąc pod uwagę całokształt i zapominając na chwilę o fotografii kulinarnej? Oba są praktycznie w tej samej cenie (kit) w sklepie w którym planuję kupić.

d90
03-10-2016, 07:29
Zdecydowanie - a6000 - ze względu na pleśniaki :)

ksh
03-10-2016, 09:44
D5300 ze względu na większe możliwości, pleśniaki można sobie darować jak masz wiele tanich obiektywów nikona, tethering w Lr ułatwi i uprzyjemni ci bardzo robienie zdjęć ciastek.

poste
03-10-2016, 11:15
Dziękuję za wszystkie sugestie. Rozumiem, że na statywie zdjęcia kulinarne zrobię każdym z wymienionych. To może inaczej: wezmy pod uwagę tylko dwa tańsze, d5300 vs a6000 - co byście brali biorąc pod uwagę całokształt i zapominając na chwilę o fotografii kulinarnej? Oba są praktycznie w tej samej cenie (kit) w sklepie w którym planuję kupić.

Rozpatruj z obiektywem/-ami, żeby sensownie porównać cenę. Plus obiektyw, jaki chcesz dokupić w najbliższym czasie.
Popatrz na Nikon D5300 + Sigma 17-50mm f/2,8 EX (mnóstwo tematów na forum), to jeden z najciekawszych zestawów w segmencie entry level Nikona, zwłaszcza pod kątem cena/jakość optyki (szczególnie ostrość). Co mogłoby być alternatywą przy wyborze Sony? Parę fajnych stałek, w sensownej cenie Sony oferuje, jednak na początek, i nie tylko, jasny zoom to moim zdaniem podstawa w większości zastosowań pamiątkowo-rodzinno-podróżniczych.

Kolekcjoner
03-10-2016, 11:46

Zdecydowanie sony :). Miałem i polecam komu mogę. Super sprzęt za te pieniądze.

oldbastard
03-10-2016, 12:37
Rozpatruj z obiektywem/-ami, żeby sensownie porównać cenę. Plus obiektyw, jaki chcesz dokupić w najbliższym czasie.
Popatrz na Nikon D5300 + Sigma 17-50mm f/2,8 EX (mnóstwo tematów na forum), to jeden z najciekawszych zestawów w segmencie entry level Nikona, zwłaszcza pod kątem cena/jakość optyki (szczególnie ostrość). Co mogłoby być alternatywą przy wyborze Sony? Parę fajnych stałek, w sensownej cenie Sony oferuje, jednak na początek, i nie tylko, jasny zoom to moim zdaniem podstawa w większości zastosowań pamiątkowo-rodzinno-podróżniczych.

Masz rację - trzeba pooperować cenami żeby było jakieś porównanie. Najlepsze byłyby raty 0%, więc ceny mogą być trochę wyższe niż np. na ceneo, ale wyjdzie w praniu :wink:

a6000: body 2400zł | D5300 body 2300zł
a6000 + 16-50 mm kit 2899zł | D5300 + 18-55 mm VR II kit 2700zł (wiem - kitowe są zwykle do kitu, ale w zestawie wychodzi niewiele za taki obiektyw)
do a600 upatrzyłem Sigma A 60mm f/2.8 DN 689zł | do D5300 Nikon AF-S 50 mm f/1.8G 930zł

EDIT: Nikon D5300 + Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM 3859zł tylko w jednym sklepie znalazłem

ksh
03-10-2016, 12:55
Nie porównuj sigmy 60mm do nikkora 50mm, to są inne obiektywy.

Raty allegro i masz za D5300 z AF-P 18-55VR za 11x 250zł czyli 2750zł, do tego 1.8/55G lub 1.8/35mm używany i zestaw super.

oldbastard
03-10-2016, 13:13
Nie porównuj sigmy 60mm do nikkora 50mm, to są inne obiektywy.

Raty allegro i masz za D5300 z AF-P 18-55VR za 11x 250zł czyli 2750zł, do tego 1.8/55G lub 1.8/35mm używany i zestaw super.

Jest również NIKON D5200 + 18-55 VR II za 11 x 219,90 zł czyli 2419zł. d5300 = d5200 + wifi i gps?

ksh
03-10-2016, 13:30
Wątpię żebyś znalazł jakieś różnice w obrazku jakie te aparaty oferują, plusem D5300 jest obsługa obiektywów AF-P i chyba tyle.

poste
03-10-2016, 13:58
Do czego potrzebujesz tej 50 czy 60?
Sigma 17-50/2.8 z powodzeniem zastąpi 35 i 50, będzie ostrzej a nie wiem, czy potrzebujesz na początek f1.8, zwłaszcza do produktów.
Do ciastek oczywiście wystarczy N18-55.

oldbastard
03-10-2016, 14:20
Poczytałem w necie o fotkach jedzenia i chwalą 50 - jakość/cena, a na soniaka sigme 60 za całokształt, stąd je podałem. Poprawiajcie jak piszę głupoty :)
1.8 nie musi być - mogłoby być coś ciut jaśniejsze niż kit.

sl011
03-10-2016, 14:38
1.8 nie musi być - mogłoby być coś ciut jaśniejsze niż kit.
Moja zdanie jest takie, że f/2,8 powinno być wystarczające.
Choć pewnie znajdzie się też trochę opinii, że i otwór f/1,8 to mało. ;)
Można spotkać wypowiedzi, że "1,8 to znacznie więcej światła niż 2,8". Jest to prawda, szczególnie aktualna w nadchodzące ciemne jesienno-zimowe dni. Ale... przy ogniskowej 50-60mm i f/1,8 głębia ostrości jest tak płytka, że prawdopodobnie i tak prawie zawsze przymykałbyś przysłonę, żeby łatwiej trafić z ostrością - zwłaszcza przy ruchliwym dziecku.

poste
03-10-2016, 14:42
To oczywiście dobre szkła, pytanie, na ile potrzebne/nezbędne do fotografii jedzenia. Jeśli nie chcesz zabaw GO, cały przedmiot ma być ostry na zdjęciu, to i tak musisz przymknąć obiektyw. Chciałem tylko napisać, że N18-55 plus N50 18.G to +/- cena Sigmy 17-50, która moim zdaniem jest lepszym, w sensie bardziej uniwersalnym, wyborem.

sl011
03-10-2016, 14:49
Jeżeli kolega pisze:

D90 wtedy jest na statywie rzecz jasna, więc jego waga mi nie przeszkadza. Gorzej z wypadem "w miasto".
- to ta Sigma 17-50 nie zachęci go swoim ciężarem do wzięcia sprzętu w teren. ;)

poste
03-10-2016, 16:38
Coś za coś, zawsze tak jest ;) Te jaśniejsze zoomy do bezlusterkowców to szczególnie małe i lekkie też nie są, o ile w ogóle są w zasięgu cenowym.
To Sony z np. 20 też ma swój urok, nie da się ukryć.

oldbastard
03-10-2016, 17:11
To oczywiście dobre szkła, pytanie, na ile potrzebne/nezbędne do fotografii jedzenia. Jeśli nie chcesz zabaw GO, cały przedmiot ma być ostry na zdjęciu, to i tak musisz przymknąć obiektyw.

Kiedy mi się właśnie zabawa z głębią ostrości podoba :-D Dodam, że o ile kitowy do mojego małego pomieszczenia jest ok, to z 85mm już muszę znacznie dalej się rozstawiać, co trochę przeszkadza. Spróbuję z 50tką.

P.S. Żona właśnie zadeklarowała, że ona też chciałaby się pouczyć robić zdjęcia... :twisted:

ksh
03-10-2016, 17:21
No to może do nikona 1.8/35mm ?

oldbastard
03-10-2016, 17:34
Do Nikona dzięki Wam mam już jakieś ogólne pojęcie co do obiektywów.
Co do sony to co by mogło być z tanich szkieł na początek? Podejrzewam, że dla mnie kitowy wystarczy (chyba, że zdecydowanie odradzicie) + coś do tych słodyczy i dzieciaka, tylko co? Zabawa GO / bokeh to jest to, co mi się podoba i chciałbym rozwijać/uczyć się. Wiem, że w lustrzance nie ma z tym tak wielkiego problemu jak w bezlustrach.
koesh wspominał, że 'do sony jest tez ciekawa tania sigma 2.8/60mm'.

ksh
03-10-2016, 18:09
Jeśli masz zamiar uczyć się i przynajmniej troszkę podejść do tematu poważnie to odpuść sobie bezlusterkowca mimo że w wielu rzeczach są bardziej komfortowe i przyjazne, sam używam i cenie je sobie bo często lepiej wrzucić takie maleństwo do kieszeni niż targać torbe z lustrzanką, może to prze kolorowane porównanie.

Ta sigma do sony jest bardzo dobra ale dla ciebie nie widzę zastosowania, lepszy efekt da ci sigma w nikonie, która zastąpi obiektyw z zestawu, a idealne wyjście to kit i jasna stałka f/1.8 co akurat jest do zrealizowania tanio w nikonie.

d90
03-10-2016, 18:09
Pamiętaj, ze w N, z tanią i dobrą optyką (choćby seria heliosów)
nie zaszalejesz.
Do tego potrzeba bezlustra.

Jesli masz pare tysi na szkła, jasne szkła - kup DSLR. Jesli kasy brak - odstaw pomysł z nikonem na bok.

Samo 50mm w nikonie i sony nex dostaniesz za mniej wiecej tyle samo. 35mm nexowe drozej, ale (chyba) ma za to stabilizacje.

Znam jeden i drugi system.
Znam kity z obu systemow.
Znam wady i zalety obu (tak sądze).

Jesli nie wiesz co chcesz - serio - a6000 bedzie super.

Jesli musi byc nikon - to tylko - d5100 (cena) a oszczędzone pieniążki w szkła.
Pamiętaj - puszki entry level nie maja w N regulacji "szkieł". Tzn ze problemy z af - wszystko trafia do serwisu. To są nagminne problemy jasnych szkieł i entry level body w N.
W bezlustrach ten problem nie występuje.

Wielkość i waga - też na korzyść nexa.

Zawsze gardziłem sony. Ale nex jest super. Ma wszystko, co potrzeba a nawet wiecej ( o przynależności do grona szalonych pstrykaczy nawet nie bede wspominał. Sam se zobacz watki nexowe lub w cafe psoniczny hehe).
:)

Ps.
Olek ma bardzo fajną 45mm...do tego nie drogą. A puszkę mozna dobrać. Olka lub Panasa. To popularne systemy (bardzo) do focenia blogów, imienin u cioci czy dzieci. Tu też problemow z af nie zaznasz...

oldbastard
03-10-2016, 18:14
Jesli masz pare tysi na szkła, jasne szkła - kup DSLR. Jesli kasy brak - odstaw pomysł z nikonem na bok.

Jesli nie wiesz co chcesz - serio - a6000 bedzie super.

Tymi dwoma zdaniami rozwiałeś moje wątpliwości. Zaczynam zgłębiać wątki soniaka 8-)

d90
03-10-2016, 18:22
Miałem serie d5xxx i jasne szkła. Jasne to nie f2.8 a F1.4 lub F1.8.
I problemy ciągle z af. Regulacje w serwisie nic nie dawały.
Sa tez tacy co nie maja problemow. Ale co zrobisz, jak przypadkiem bedziesz je miał ?

Mozna brac serie d7100 lub d7200. Zostanie Ci kasa na szkła ? Bo samym body, nic nie zrobisz...

(Nex to spychany na margines system, no bo wstyd podobno sony posiadać. Ale wstyd to nie mieć fotki, gdy kolega ma...)

Pamiętaj -
- masz kase - kupujesz szkła z af i super jest Ci w N.
- nie masz kasy - do nexa kupisz szkło od zenita i adapter (bo jakos zamocować trzeba) i ... jakos tam zrobisz portrecik z bokehem.

Dla mnie - jak zawsze - o kase sie wszystko rozbija.

Dodam:
Żeby nie być gołosłowny, fotkę mam taką. Z manualnego szkła. Starego.
Nie miałem wówczas nic z af, co by sie nadawało do tego.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/2ci8mdx-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2ci8mdx.jpg)
Tak sie złożyło, ze szkło było do N. Puszka też N. Ale w cenie tego jednego (manualnego) szkła, mozna kupic dwa lub trzy inne. Tyle ze tych "innych" juz na N nie wykorzystasz. Nie bedzie bowiem, tzw "nieskończoności".

i wspolczuje dylematów

poste
03-10-2016, 19:01
Przynajmniej używając starych manuali dowiesz się co to CA, koma, dystorsja, flara, kiepska praca pod światło, itd. ;) Jeśli chęć zabawy minie, zrobi się problem cenowy. Popatrz na tele, uva, makro.
Bezlustro moim zdaniem jest jednak droższe jeśli chodzi o dostęp do dobrych szkieł, zwłaszcza używanych. Oczywiście do większości zastosowań standardowy zakres wystarczy.

Umbra
03-10-2016, 19:07
Do ciastek i portretu - D5xxx i Tamron 60mm.

d90
03-10-2016, 19:29

Jesli tylko do ciastek - d5xxx brzmi rozsądnie mz.

Jesli tez do innych celów - to nie brońmy nikona jak niepodległości. To system jak każdy inny. A kazdy system ma "coś" za uszami.

Cały czas polecam uwadze Olka i Panasa...

poste
Bezlustra namieszały, mieszają nadal.
To aparat jak kazdy. A że można nimi "więcej", to przecież zaleta.
Chociaz rozumiem, ze zazdrość urzytkownikow nikona, jesli o plesniaki idzie sprawa - jest ogromna :)

Dla przykładu fotka z pleśniaka m42. A6000, przesłana na fona.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/2ppew54-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2ppew54.jpg)
Na N bym tak swobodnie tego szkła nie zapiął. Tyle ze pewnie mozna by innym szkłem. Jednak juz dużo droższym...a czy bokeh też byłby fajny ? Czy tylko mdły i śmietankowy ?

poste
03-10-2016, 20:39
Ja niczego nie zazdroszczę, do swojego d7200 podpinałem dla zabawy np. 50 od zorkij m39, pomiar światła działa, fajne makro wyszło. To, że nie ostrzy na nieskończoność przy kwiatkach i badylach nie jest straszną wadą, wręcz przeciwnie, z korzyścią dla bokehu. To nie tak, że się nie da. Tylko ile można mieć takich bohomazów? :lol: Mz w klasycznych, powiedzmy, fotografiach wychodzą natomiast wady optyczne. Zabawy zabawami, ale większość zdjęć ja np. robię obiektywami z AF i w miarę nowoczesnymi (w porównaniu tzw. pleśniakami, o których wspominasz). Do bezlustra uprzedzony szczególnie nie jestem, nie widzę natomiast takich zalet, żeby wyprzedać N i biec do sklepu. Może za mało gadżeciarskie mam podejście ;) Może kiedyś...

oldbastard
03-10-2016, 21:11
Znalazłem również D5500 + AF-P 18-55 VR za 2999 na 10 rat 0%

poste
03-10-2016, 21:41
Ps. Tak się składa, że ostatnio testowałem Starego Nikkora 100 series e. Nie jest to co prawda zwariowany zenith z odwróconą soczewką, ale dla mnie próby z bokehem były całkiem fajne. Możesz zerknąć, jak lubisz badyle ;) http://drive.google.com/open?id=0Bz2kQhQ0vl-tUFpLWGlHbnRSeU0. To nie tak, że tylko bezlustro i pleśniaki dają ciekawy bokeh (przy okazji jest całkiem ostro, a zdjęcia z linku to jpg z puszki, nie ruszane, nawet bez kadrowania, poglądowo).

- - - - kolejny post - - - - - -

Popieram. Ale dobry zoom też się przyda.

oldbastard
03-10-2016, 22:00
Lubie badyle :) jpg z puszki? Jak dla mnie bomba, serio.

MAF
04-10-2016, 11:58
Do zabawy starymi manualami Sony E (lub FE) jest idealny. Jeśli jednak w grę wchodzą szkła systemowe to już trzeba policzyć wszystko. Szkła E są poza kitami zauważalnie droższe, a FE to już absurdalnie drogie. Rynek wtórny szkieł do Nikona też jakby bogatszy.

Ale ja do DSLR już nie wrócę :-D

Oczywiście każdy ma swoje preferencje, tyle że u mnie to było tak że na wyjazdach nie robiłem zdjęć bo wypasiona lustrzanka zostawała w domu.

koberek
04-10-2016, 13:39
Jesli tylko do ciastek - d5xxx brzmi rozsądnie mz.

Jesli tez do innych celów - to nie brońmy nikona jak niepodległości. To system jak każdy inny. A kazdy system ma "coś" za uszami.

Cały czas polecam uwadze Olka i Panasa...

poste
Bezlustra namieszały, mieszają nadal.
To aparat jak kazdy. A że można nimi "więcej", to przecież zaleta.
Chociaz rozumiem, ze zazdrość urzytkownikow nikona, jesli o plesniaki idzie sprawa - jest ogromna :)

Dla przykładu fotka z pleśniaka m42. A6000, przesłana na fona.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/2ppew54-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2ppew54.jpg)
Na N bym tak swobodnie tego szkła nie zapiął. Tyle ze pewnie mozna by innym szkłem. Jednak juz dużo droższym...a czy bokeh też byłby fajny ? Czy tylko mdły i śmietankowy ?

d90 fajny kadr, jakiego pleśniaka użyłeś ?
Właśnie poszukuję do swego soniacza dobrego manuala na m42.

d90
04-10-2016, 14:20
@ Koberek
Popatrz na tanie i fajne heliosy. Mz 44 czyli wersja pierwsza, jest najfajniejsza.
zobacz tutaj na początek:

http://forum.mflenses.com/complete-list-of-helios-lenses-getting-closer-t26100.html

polecam także N50/1.8E jako fajny w tym zakresie i tani oraz jupiter 8.
Lubie i cenie tez mir1.

Oczywiscie poczytaj i zobacz co Ci pasuje. Wersji jest duzo. A kazda ciutke inna mz.

d90
04-10-2016, 17:03
(Sie pomyślało - po czasie ...
w cafe jest wątek, luknij se tam. Większość tych fotek co tam są, to właśnie wersja 44 jest silver...choć może sie trafić 44-2.)

koberek
04-10-2016, 17:48
(Sie pomyślało - po czasie ...
w cafe jest wątek, luknij se tam. Większość tych fotek co tam są, to właśnie wersja 44 jest silver...choć może sie trafić 44-2.)

Dzięki d90 :)

d90
04-10-2016, 18:41
Dzięki d90 :)
wbijaj
tam sie dzieje

oldbastard
05-10-2016, 18:05
A gdyby tak zrezygnować z kita, kupić body a6000 + 30mm lub 60mm... Do tego przejściówkę na Nikona i mógłbym nadal korzystać w manualu z pożyczonych szkieł N? Próbował ktoś z taką przejściówką?

d90
05-10-2016, 19:30
Jest adapter do N z pierścieniem przyslon. Mam nawet taki. Działa ok. Jesli masz np N85/1.8G to działa razem spoko.

Tyle ze np kita do a6000 masz za grosze. Nawet ja go mam, choc zapinam dwa razy w roku. To jednak zapinam. Szeroko i ostro.

Co do szkieł poza systemem nexowym, to zapniesz - każde inne - na adapter. To nie nikon. To bezlustro... A kundelków z af tez coś mozna wybrać.

Ja od siebie, polecam ruskie zabawki :)

oldbastard
08-10-2016, 20:29
Zdecydowałem się w końcu i kupiłem a6000. Jakie zamienniki aku, najlepiej z ładowarką byście polecili? Na kabelku ładuje się już ze 3h... :???: