PDA

Zobacz pełną wersję : Eye-Fi umarło 16.09.2016 - jestem wściekły

SlaWasII
30-09-2016, 09:01
Wczoraj się dowiedziałem, że Eye-Fi które zakupiłem w 2012, z dniem 16 września 2016 przestają wspierać.

Dlaczego jestem wściekły?

1. Kiedyś dokupiłem do mojego Eye-FI za 30$ dożywotnią licencję na geotagowanie zdjęć - działało mi to wyśmienicie. Wczoraj napisałem do Customer Care i po chwili odpisano mi, że sorry, to już nie działa, mogę sobie kupić nowe rozwiązanie bez geotagowania, ble, ble... Cóż, skoro kupiłem "dożywotnią" licencję, a geotagowanie w starych Eye-Fi umarło... no to moje pretensje są bez sensu. To fakt. ;)

2. Direct modem, będąc w plenerze i w zasięgu sieci komórkowej, mogłem wysyłać zdjęcia online do swojej chmury via smartfon. Direct mode też umarło? RIP

3. Najpierw przysyłają info, że jest "nowy" soft do Eye-Fi, po instalacji każe usunąć stary (który i tak przestał 16 września działać), a następnie okazuje się, że ten "nowy" będzie działał, ale bez żadnego wsparcia i gwarancji pomocy w razie kłopotów, na dodatek okrojony o najciekawsze funkcje. :(

4. No dobra, umarło, to umarło... Może w takim razie kupię sobie nową Eye-Fi? Niestety, jak zacząłem szukać sprzedawcy, to przeżyłem kolejny zonk. Oferta, to kilka starych Eye-Fi mobi na allegro, a w zagranicznych sklepach przesiedli się na Toshibę - oferują głównie FlashAir. Znalazłem też u nas taką kartę 8GB - jest szansa, że na moich D60 i D80 będzie gadała... Ale pewności nie ma.

Czy ktoś już ćwiczył ten temat?

Sanjuro
03-10-2016, 01:46
Czy będzie działać na D60/D80 nie wiem, ale celuj w najnowszy model (W03), który obsługuje skrypty LUA i ma wbudowany WebDAV (karta widoczna jako dysk sieciowy). Więcej info tu: https://www.flashair-developers.com/en/documents/overview/

Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka

czoklecik
03-10-2016, 18:47
ma wbudowany WebDAV NIZŁA SPRAWA

SlaWasII
04-10-2016, 23:29
Za późno... Już kupiłem W02 8GB.
Ponieważ informacji o możliwości działania w D60/D80 nie znalazłem, a na liście końpatybilnych sprzętów moich lusterek nie znalazło, więc kupiłem najtańszą za 69,99 zeta żeby sprawdzić. Ot, taki ze mnie niedowiarek.
Dzisiaj przyszła i... zonk! :( Nie gada. Znaczy zdjęcia zapisuje, ale z połączeniem mowy nie ma. Tzn. raz na 77 razy niby się łączyła, pytała o hasło, ale zaraz rozłączało. Buuuu.... :(((
Nie dawałem za wygraną I ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE!!! Teraz z oboma lustrerkami śmiga mi aż miło. Chcecie się dowiedzieć jak to zrobiłem?! Po prostu - w ustawieniach aparatów zmieniłem czas automatycznego wyłączania pomiaru z logicznych oszczędnych 8 sekund, do 1 minuty i wszystko w temacie! BINGO!
W celu dokładnego testowania, można ustawić 30 minut, ale na dłuższą metę będzie to zżerało akku. W sumie nie mam danych ile miliamper zjada ten pomiar. Jakby co, mam zawsze naładowane zapasowe. :)
Zdaje się, że niedługo zakupię W03... :))) Ale najpierw niech to podziała z miesiąc. Jak nic nie wybuchnie to mniam, mniam, mniam...

Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Zaznaczam, że zgodnie z niepisaną zasadą, więcej robię zdjęć niż siedzę na forum, ale raz na kilka dni na pewno tu zajrzę.

Sanjuro
05-10-2016, 11:48
Nom zgadza się takie pomocne uwagi można znaleźć na liście kompatybilności kart. Dla Nikona (różne uwagi w zależności od modelu aparatu) przedstawiają się one tak:

W02 (http://www.toshiba-memory.com/export/sites/toshiba-memory/downloads/flyer/FlashAir_Compatability.pdf):

*1: Server upload function and Peer-to-Peer function are excluded. Please refer to "FlashAir introduce" page for the devices which support these functions as of February 7, 2014, based on Toshiba's investigation.
*2: Please switch your device to "Live View Mode"before using the Product's wireless data transfer function.
*3: Please turn off wireless LAN functionality by manual mode (for start and stop of FlashAir's wireless LAN functioality) while you take movie, or the sound of movie has pop noise.
*4: Data reception may be difficult, depending on the electric wave environment of wireless LAN.

W03 (https://www.toshiba.co.jp/p-media/wwsite/compati/pdf/flashair_w3.pdf):

*1: Server upload function and Peer-to-Peer function are not included. Procedures for the wireless data transfer function may vary depending on whether your device has the menu for FlashAir™ or not. Check the User Manual of your device whether your device has the menu for FlashAir™ or not.
*2: From "Menu" of the camera, choose "Setup Menu " > "Auto off timers" > "Custom". Set all the times to the maximum.
*3: From "Menu" of the camera, choose "Custom Settings " > "Monitor off delay". Set all the times to the maximum or no limit. Also, from "Custom Settings", choose "Standby timer" and set the time to the maximum.
*4: To use a FlashAir™ in the Manual startup mode, make the following settings on the camera: Choose "Playback" > "Playback Folder" > "All". This will allow the wireless LAN startup image, the default image file in the FlashAir™, ("DCIM"> "100__TSB" > "FA000001.JPG") to display on the camera. For more information, see the User Manual of the camera.
*5: Changing the wireless LAN startup mode settings of FlashAir™ to the "Manual startup mode" from the default settings of "Automatic startup mode" will not allow the camera to turn on or off the wireless LAN functionality of FlashAir™ because the camera cannot display the wireless LAN startup image, the default image file in FlashAir™, ("DCIM"> "100__TSB" > "FA000001.JPG"). Keep the default settings of "Automatic startup mode" unchanged.