Zobacz pełną wersję : Eye-Fi umarło 16.09.2016 - jestem wściekły
SlaWasII
30-09-2016, 09:01
Wczoraj się dowiedziałem, że Eye-Fi które zakupiłem w 2012, z dniem 16 września 2016 przestają wspierać.
Dlaczego jestem wściekły?
1. Kiedyś dokupiłem do mojego Eye-FI za 30$ dożywotnią licencję na geotagowanie zdjęć - działało mi to wyśmienicie. Wczoraj napisałem do Customer Care i po chwili odpisano mi, że sorry, to już nie działa, mogę sobie kupić nowe rozwiązanie bez geotagowania, ble, ble... Cóż, skoro kupiłem "dożywotnią" licencję, a geotagowanie w starych Eye-Fi umarło... no to moje pretensje są bez sensu. To fakt. ;)
2. Direct modem, będąc w plenerze i w zasięgu sieci komórkowej, mogłem wysyłać zdjęcia online do swojej chmury via smartfon. Direct mode też umarło? RIP
3. Najpierw przysyłają info, że jest "nowy" soft do Eye-Fi, po instalacji każe usunąć stary (który i tak przestał 16 września działać), a następnie okazuje się, że ten "nowy" będzie działał, ale bez żadnego wsparcia i gwarancji pomocy w razie kłopotów, na dodatek okrojony o najciekawsze funkcje. :(
4. No dobra, umarło, to umarło... Może w takim razie kupię sobie nową Eye-Fi? Niestety, jak zacząłem szukać sprzedawcy, to przeżyłem kolejny zonk. Oferta, to kilka starych Eye-Fi mobi na allegro, a w zagranicznych sklepach przesiedli się na Toshibę - oferują głównie FlashAir. Znalazłem też u nas taką kartę 8GB - jest szansa, że na moich D60 i D80 będzie gadała... Ale pewności nie ma.
Czy ktoś już ćwiczył ten temat?
Czy będzie działać na D60/D80 nie wiem, ale celuj w najnowszy model (W03), który obsługuje skrypty LUA i ma wbudowany WebDAV (karta widoczna jako dysk sieciowy). Więcej info tu: https://www.flashair-developers.com/en/documents/overview/
Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka
czoklecik
03-10-2016, 18:47
ma wbudowany WebDAV NIZŁA SPRAWA
SlaWasII
04-10-2016, 23:29
Za późno... Już kupiłem W02 8GB.
Ponieważ informacji o możliwości działania w D60/D80 nie znalazłem, a na liście końpatybilnych sprzętów moich lusterek nie znalazło, więc kupiłem najtańszą za 69,99 zeta żeby sprawdzić. Ot, taki ze mnie niedowiarek.
Dzisiaj przyszła i... zonk! :( Nie gada. Znaczy zdjęcia zapisuje, ale z połączeniem mowy nie ma. Tzn. raz na 77 razy niby się łączyła, pytała o hasło, ale zaraz rozłączało. Buuuu.... :(((
Nie dawałem za wygraną I ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE!!! Teraz z oboma lustrerkami śmiga mi aż miło. Chcecie się dowiedzieć jak to zrobiłem?! Po prostu - w ustawieniach aparatów zmieniłem czas automatycznego wyłączania pomiaru z logicznych oszczędnych 8 sekund, do 1 minuty i wszystko w temacie! BINGO!
W celu dokładnego testowania, można ustawić 30 minut, ale na dłuższą metę będzie to zżerało akku. W sumie nie mam danych ile miliamper zjada ten pomiar. Jakby co, mam zawsze naładowane zapasowe. :)
Zdaje się, że niedługo zakupię W03... :))) Ale najpierw niech to podziała z miesiąc. Jak nic nie wybuchnie to mniam, mniam, mniam...
Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Zaznaczam, że zgodnie z niepisaną zasadą, więcej robię zdjęć niż siedzę na forum, ale raz na kilka dni na pewno tu zajrzę.
Nom zgadza się takie pomocne uwagi można znaleźć na liście kompatybilności kart. Dla Nikona (różne uwagi w zależności od modelu aparatu) przedstawiają się one tak:
W02 (http://www.toshiba-memory.com/export/sites/toshiba-memory/downloads/flyer/FlashAir_Compatability.pdf):
*1: Server upload function and Peer-to-Peer function are excluded. Please refer to "FlashAir introduce" page for the devices which support these functions as of February 7, 2014, based on Toshiba's investigation.
*2: Please switch your device to "Live View Mode"before using the Product's wireless data transfer function.
*3: Please turn off wireless LAN functionality by manual mode (for start and stop of FlashAir's wireless LAN functioality) while you take movie, or the sound of movie has pop noise.
*4: Data reception may be difficult, depending on the electric wave environment of wireless LAN.
W03 (https://www.toshiba.co.jp/p-media/wwsite/compati/pdf/flashair_w3.pdf):
*1: Server upload function and Peer-to-Peer function are not included. Procedures for the wireless data transfer function may vary depending on whether your device has the menu for FlashAir™ or not. Check the User Manual of your device whether your device has the menu for FlashAir™ or not.
*2: From "Menu" of the camera, choose "Setup Menu " > "Auto off timers" > "Custom". Set all the times to the maximum.
*3: From "Menu" of the camera, choose "Custom Settings " > "Monitor off delay". Set all the times to the maximum or no limit. Also, from "Custom Settings", choose "Standby timer" and set the time to the maximum.
*4: To use a FlashAir™ in the Manual startup mode, make the following settings on the camera: Choose "Playback" > "Playback Folder" > "All". This will allow the wireless LAN startup image, the default image file in the FlashAir™, ("DCIM"> "100__TSB" > "FA000001.JPG") to display on the camera. For more information, see the User Manual of the camera.
*5: Changing the wireless LAN startup mode settings of FlashAir™ to the "Manual startup mode" from the default settings of "Automatic startup mode" will not allow the camera to turn on or off the wireless LAN functionality of FlashAir™ because the camera cannot display the wireless LAN startup image, the default image file in FlashAir™, ("DCIM"> "100__TSB" > "FA000001.JPG"). Keep the default settings of "Automatic startup mode" unchanged.