Zobacz pełną wersję : Plecak foto czy turystyczny z insertem?
kilkazzłotych
29-09-2016, 22:50
Witam,
Chce zakupić plecak. Powiedzmy do 200PLN. Przeznaczenie - krótkie jednodniowe wycieczki górskie, wypadu na miasto/plener i czasem rower. Chciał bym żeby w plecaku zmieściła się lustrznka + dodatkowy obiektyw . Czasem tez chcial bym zabrać ze sobą statyw. Dodatkowo potrzebuje miejsce drobne akcesoria wycieczkowe, na prowiant + kurtkę/bluzę. Najlepszym rozwiązaniem były by dwa plecaki jednak chce się zdecydować na jeden. W plecaku foto zmieszczę wszystko co opisałem? Jest on wygodny na górskie wycieczki całodniowe? Zalety takiego plecaka to przystosowania na aparat i łatwy dostęp do aparatu. Jak sprawa ma się z pozostałym miejscem? Czy może plecak turystyczny z wkładem jest lepszym rozwiązaniem? Chciał bym poznać opinie użytkowników jednego i drugiego.
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
W okolicy 300zl masz lowepro photo sport 200 aw :)
Zobacz test:
http://fotografwpodrozy.pl/sprzet-dla-fotografa/test-lowepro-photosport-200-aw-dla-bardzo-aktywnego-fotografa/
nikoniarz
30-09-2016, 00:00
W okolicy 300zl masz lowepro photo sport 200 aw :)
Zobacz test:
http://fotografwpodrozy.pl/sprzet-dla-fotografa/test-lowepro-photosport-200-aw-dla-bardzo-aktywnego-fotografa/
Obecnie to raczej 400 zł z hakiem...
Mając podobne wymagania kupiłem benro hummer. Tylko trochę powyżej zakładanego przez Ciebie budżetu. Jak się sprawdził podczas górskich wycieczek będę mógł napisać za 2 tygodnie. Z tego co go na razie poużywałem - jestem zadowolony.
kilkazzłotych
30-09-2016, 08:35
Którą wersje masz 100 czy 200?
Sprawdź manfrotto HIKER OFF ROAD, są dwie wersje 20 i 30L. Ja kupiłem 30L. Zdecydowałem się na ten plecak ze względu na system nośny, który przypomina AIRSPACE z plecaków turystycznych Salewy. W niedzielę przetestuję, to będę mógł powiedzieć coś więcej.
kilkazzłotych
30-09-2016, 09:26
z Tym że jest to cena rzędu 400PLN.
nikoniarz
30-09-2016, 11:19
Uzywam od dluzszego czasu Lowepro Flipside Sport 15AW oraz Photo Sport 200 AW II, wiec gdyby ktos mial konkretne pytania to odpowiem.
Fakt, że Lowepro Photo Sport 200 AW jest powyżej budżetu, ale jako jego posiadacz mogę stwierdzić, że to jest to czego szukałem przez lata. Na jednodniowe wypady w góry sprawdza się znakomicie. Błyskawiczny dostęp do aparatu, na upartego można go wyjąc i schować bez zatrzymywania się (co sprawdza się jak się chodzi z nie fotografującymi ;) ) . W części niefotograficznej zmieści się i polar i kurtka przeciwdeszczowa. Używam go też do jazdy rowerem do pracy wożąc dodatkowo laptop. Teraz jest w sprzedaży wersja II w cenie powyżej 400 zł, ale można jeszcze dorwać wersję I (taką mam) w cenie poniżej 300 zł. Dla mnie opcja z plecakiem turystycznym i wkładem była zawsze niewygodna przez trudny dostęp do aparatu.
Z tej recenzji wynika, że ten Photo Sport 200 jest trochę mały dla wycieczek całodniowych w terenie.
Z tej recenzji wynika, że ten Photo Sport 200 jest trochę mały dla wycieczek całodniowych w terenie.
Z recenzji nic takiego nie wynika. Proszę czytać ze zrozumieniem. Autor pisze, że plecak wydawał się mały, ale okazał się wystarczający, co ja mogę potwierdzić. Mieści aparat, 3 obiektywy (s10-20. s17-50, n55-300), prowiant na cały dzień, polar, kurtkę przeciwdeszczową, dwie butelki wody plus statyw mocowany od dołu. Statyw można zamocować z boku, ale wtedy nie da się korzystać z bocznej kieszeni w której ja zwykle mam butelkę. Plecak ma też komorę na camelbak jak ktoś używa. Owszem, jak będziesz miał większe obiektywy i dodatkowo duży ciężki statyw to placek może okazać się za mały.
nikoniarz
30-09-2016, 15:36
Ale ciagle rozmawiamy o plecaku za minimum 400 zl bo tyle kosztuje starsza wersja Photosporta... Autor szuka czegos w okolicach polowe mniejszej kwoty...
anj sugerowałem się listą rzeczy, które on pakował. Był wystarczający, ale sam pisze, że używał w mieście.
Czy ten aparat i 3 obiektywy mieszczą się do komory, do której możesz się dostać bez ściągania plecaka? Czy jakbyś miał mniej, np aparat z obiektywem plus obiektyw, to zostało by jakieś dodatkowe miejsce na rzeczy nie fotograficzne w tym miejscu ?
Ale ciagle rozmawiamy o plecaku za minimum 400 zl bo tyle kosztuje starsza wersja Photosporta... Autor szuka czegos w okolicach polowe mniejszej kwoty...
Starszą wersje w tej chwili znalazłem za 260 zł, a to na tyle mało przekracza budżet, że moim zdaniem warto. Nie wiem czy znajdziesz coś do 200 zł foto-turystycznego co oprócz aparatu zmieściłoby również kurtkę i prowiant na cały dzień.
Czy ten aparat i 3 obiektywy mieszczą się do komory, do której możesz się dostać bez ściągania plecaka? Czy jakbyś miał mniej, np aparat z obiektywem plus obiektyw, to zostało by jakieś dodatkowe miejsce na rzeczy nie fotograficzne w tym miejscu ?
Nie, do komory mieści się tylko jedne dodatkowy obiektyw. Znaczy jakąś małą 50-ke da się jeszcze upchnąć, ale według mnie to nie jest dobre rozwiązanie. Ja jak zabieram na wypad 3 obiektywy to jeśli aparat mam wyjęty to w komorze mam 2 dodatkowe obiektywy, jeśli w górach na trudnym szlaku muszę schować aparat to jeden obiektyw ląduje niestety do części wspólnej. Tak więc jeśli potrzebujesz upchać dużo rzeczy komfortu nie będzie, ale z drugiej strony to, że nie jest przerośnięty dobrze sprawdza się na rowerze albo podczas wypadu na miasto kiedy oprócz aparatu nie musisz dużo brać. Ja mam go od ponad roku, przeżył kilka wypadów w góry w Tatry (również w deszczu) i pojemności nigdy mi nie brakowało.
nikoniarz
30-09-2016, 16:35
Starszą wersje w tej chwili znalazłem za 260 zł, .
Masz pewność, że to nie podróbka?
Nie mam.
Ja takiej pewności nie miałem i kupiłem Manfrotto. Za 150 zł kupisz "lowepro" kupisz na chińskim serwisie aukcyjnym, ale nie sądzę że to oryginał.
nikoniarz
30-09-2016, 16:47
Dlatego pisalem, ze cena tego plecaka oscyluje w granicach 400 zl w renomowanych polskich sklepach ktore maja dostepne oryginalne produkty.
kilkazzłotych
30-09-2016, 22:49
Photo Sport 200 wydaje się być sensownym dla mnie wyborem. Gdzieś natrafiłem za 260PLN.
Wasze komentarze przekonały mnie że jednak powinienem kupić plecak foto. To już coś
Benro Hummer mam 200 i kupiłem za 250 zł. Widzę,*że teraz trudniej kupić, na allegro tylko jedna 200 w bardzo wysokiej cenie. W FJ za 300 zł, to już*warto się*zastanowić nad Lowepro.
W benro hummer 200 masz wygodny dostęp do aparatu z boku + ze 3 przegródki w komorze głównej (czego chyba brak w wersji 100). Jest gdzie przypiąć statyw albo kijki tregingowe. Bardzo pojemny. Wydaje mi się*plecakiem bardziej turystycznym niż*fotograficznym.
Nie, do komory mieści się tylko jedne dodatkowy obiektyw.
Dzięki, body z zapiętym obiektywem + dodatkowy obiektyw mi wystarczy.
Widziałem na stronie Lowepro, że mają wersję 2 tego plecaka. Czy ktoś się orientował, czym się różni od wersji 1? Wy macie którą wersję?
- - - - kolejny post - - - - - -
I jeszcze: co myślicie o większej wersji tego plecaka, czyli Photo Sport 300?
Czy moglibyście się wypowiedzieć o wygodzie waszego lowepro? Tutaj https://havecamerawilltravel.com/photographer/lowepro-photo-sport-bp-300-aw-ii gość narzeka, że jest mało wygodny..
nikoniarz
01-10-2016, 20:12
Widziałem na stronie Lowepro, że mają wersję 2 tego plecaka. Czy ktoś się orientował, czym się różni od wersji 1? Wy macie którą wersję?
Ja mam II wersje. Z rzeczy niewidocznych- inaczej rozwiazana kompensacja komory foto. Reszte zmian widac na zdjeciach porownujac oba.
Z tego co widzę, 1 wersja ma możliwość przymocowania czegoś pod plecakiem, w 2 z tego zrezygnowali...
Za to 1 nie ma tych zaczepów na kijki trekkingowe
Dziwne, na stronie lowepro piszą, że 200 zmieści canona 5dm3 z zamocowanym 70-200 - ciekawe jak, skoro głębokość wewnętrzna to prawie 21cm, a canon+700-200 to jakieś 26 cm... Zresztą w innym miejscu piszą, że na canona 70d + 70-200 potrzeba wersji 300...
Jak jesteś wysoki to jest slabo z wygodą. Ja mam 2metry i jest za krótki, kolega go niósł pół dnia i nie narzekał a mnie uwierał jakoś dziwnie i nie mogłem dopasować. Ja wiem, że ver I ma ciut głębszy ten wkład i 6d z wpietym tamronem 70-300 vc mieści się na styk. Do ver II nie moglem zmieścić, tzn nie mogłem dosunąć suwaka.
Ogólnie bardzo fajny plecak i możliwości personalizacji są olbrzymie.
Ja wiem, że ver I ma ciut głębszy ten wkład i 6d z wpietym tamronem 70-300 vc mieści się na styk. Do ver II nie moglem zmieścić, tzn nie mogłem dosunąć suwaka.
Podobno "300 wersja 2" jest takiego rozmiaru jak "200 wersja 1".
Szybkie porównanie Manfrotto Off Road Hiker 30L:
+ wyjmowany wkład na aparat
+ uchwyty do przenoszenia kijków "jak szabli"
+ wentylacja pleców - siatka
+ głębokość wkładu 27cm!
+ większe kieszenie na pasie
- pokrowiec deszczowy dziwnie schowany pod górną klapą
- brak zewnętrznej otwartej "kieszeni" na przodzie plecaka (jest taka zamykana, mniejsza)
- cięższy niż lowpro (waży 1.9 kg :( ) !
? uchwyt z przodu na aparat (wisi wyjęty)
Gdyby nie ta waga (1.9 vs 1.2 lub 1.5 kg - to dużo) :(
nikoniarz
02-10-2016, 11:06
Dziwne, na stronie lowepro piszą, że 200 zmieści canona 5dm3 z zamocowanym 70-200 - ciekawe jak, skoro głębokość wewnętrzna to prawie 21cm, a canon+700-200 to jakieś 26 cm... Zresztą w innym miejscu piszą, że na canona 70d + 70-200 potrzeba wersji 300...
Nie ma szans by do 200AW II wsadzic ten sprzet. Butelka 1,5l rowniez nie wejdzie w boczna kieszen- ledwo wchodzi piwo, i to pod warunkiem, ze reszta plecaka nie jest zbyt wypchana. Kijki mozna przymocowac do obu wersji.
kilkazzłotych
02-10-2016, 12:34
Benro Hummer mam 200 i kupiłem za 250 zł. Widzę,*że teraz trudniej kupić, na allegro tylko jedna 200 w bardzo wysokiej cenie. W FJ za 300 zł, to już*warto się*zastanowić nad Lowepro.
W benro hummer 200 masz wygodny dostęp do aparatu z boku + ze 3 przegródki w komorze głównej (czego chyba brak w wersji 100). Jest gdzie przypiąć statyw albo kijki tregingowe. Bardzo pojemny. Wydaje mi się*plecakiem bardziej turystycznym niż*fotograficznym.
Widze na aukcjach wersje 100. Myślisz że spełni moje wymagania? Część nie fotograficzna jest mniejsza niz w wersji 200?
Jak oglądam zdjęcia, które zrobiłem na wycieczce, to zastanawiam się czy w ogóle warto brać aparat ;)
Chyba tylko tym się różnią, że 100 ma mniejszą*część*niefotograficzną. Patrząc na wymiary 100 jest 7 cm niższy i 3 węższy. Myślę, że spokojnie wystarczy do jednodniowych wycieczek. Kupując przez internet zawsze masz opcję zwrotu jak jednak będzie za mały.
kilkazzłotych
02-10-2016, 19:13
Jak oglądam zdjęcia, które zrobiłem na wycieczce, to zastanawiam się czy w ogóle warto brać aparat ;)
Ja mam inne zdanie
A o które moje zdjęcia ci chodzi?
Nie ma szans by do 200AW II wsadzic ten sprzet. Butelka 1,5l rowniez nie wejdzie w boczna kieszen- ledwo wchodzi piwo, i to pod warunkiem, ze reszta plecaka nie jest zbyt wypchana.
W 200AW wersja 1 do bocznej kieszeni butelka 1,5 l wchodzi bez żadnych problemów (pod warunkiem, że plecak nie jest wypchany na maksa). Do części fotograficznej D7100 z N70-300VR wchodzi z trudem - trzeba naciągać zamek przy zasuwaniu. Nie ma problemu z N55-300.
Co do wygody to dla mnie jest ok (wzrost 178 ), aczkolwiek paski nośne mogłyby być szersze.
czoklecik
03-10-2016, 18:45
trzeba naciągać zamek przy zasuwaniu mASAKRA
Za to 1 nie ma tych zaczepów na kijki trekkingowe
Ja pierniczę.... Koleżanka już w drugim wątku brednie wypisuje na temat tych plecaków...
1. Photo sport wersja I posiada mocowania na kije trekingowe
2. nic takiego nie piszą!!! Piszą, że 200 mieści Mirrorless or DSLR with attached lens (such as Canon Rebel T5I with 18-135mm f/3-5.6, OR Sony A7II with 24-70mm attached)
a 300 mieści DSLR with attached lens (such as Canon 5D with 24-70mm f/2.8) + 1 extra lens (such as 70-200mm)
Mowa o 70-200 jest tylko w przypadku plecaka 300 i to jako dodatkowy obiektyw, a nie zapięty do body...
pozdrawiam
Ja pierniczę.... Koleżanka już w drugim wątku brednie wypisuje na temat tych plecaków...
1. Photo sport wersja I posiada mocowania na kije trekingowe
2. nic takiego nie piszą!!! Piszą, że 200 mieści Mirrorless or DSLR with attached lens (such as Canon Rebel T5I with 18-135mm f/3-5.6, OR Sony A7II with 24-70mm attached)
a 300 mieści DSLR with attached lens (such as Canon 5D with 24-70mm f/2.8) + 1 extra lens (such as 70-200mm)
Mowa o 70-200 jest tylko w przypadku plecaka 300 i to jako dodatkowy obiektyw, a nie zapięty do body...
1. gdzie?
2. http://store.lowepro.com/photo-sport-bp-200-aw-ii > Questions & Answers:
jkusumoto ¡ 9 months ago
will the 200aw fit canon 70-200mm attached
1 answer
LoweproWebTeam ¡ 9 months ago
Yes, the Photo Sport BP 200 AW II can fit up to a 5D Mark III with an attached 70-200mm lens.
Radzę uważać z takimi przekleństwami jak "Ja pierniczę" oraz obrażaniem forumowiczów obelgami w stylu "brednie wypisuje" ;)
nikoniarz
13-10-2016, 23:27
Nie ma szans, nawet najmniejszych szans, by 70-200 weszło z jakimkolwiek korpusem. No chyba, że jakieś f/4... Ale samo obiektyw 70-200/2.8 ledwo się mieści w komorze foto.
A czy jak robicie zdjęcia, to obiektywy w plecaku w sekcji fotograficznej trzymacie ze zdjętymi dekielkami, żeby można było szybko zmienić?
nikoniarz
15-10-2016, 16:07
Trzymam z przypietym obiektywem bo w moim przypadku wchodzi tylko korpus z jednym szklem.
Ja zawsze dekielki mam zalozone bo co mi z tego ze szybciej dam rade podpiac jak bedzie na szkle jakis paproch i bedzie go trzeba przedmuchac a to zajmuje czas xD ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
1. gdzie?
2. http://store.lowepro.com/photo-sport-bp-200-aw-ii > Questions & Answers:
Radzę uważać z takimi przekleństwami jak "Ja pierniczę" oraz obrażaniem forumowiczów obelgami w stylu "brednie wypisuje" ;)
Ja Cię nie obrażam. Jeśli już ktoś kogoś obraża, to robisz to sama sobie wypisując brednie.
Czyta się to, co napisał producent w oficjalnym opisie produktu - czyli to , co ja zacytowałem wyżej. Czytając jakieś Q&A ryzykujesz, że trafisz na informacje od jakiegoś niedouczonego, słabo opłacanego praktykanta... Jeśli jednak Q&A jest dla Ciebie słowem objawionym, to przeczytaj sobie to (pochodzi z linku, który podałaś):
Lisa
will it fit a Canon 70D camera with 70-200mm lens attached?
1 answer
¡ a year ago
LoweproWebTeam
We'd recommend the Photo Sport BP 300 AW II for the longer 70-200mm lens.
kilkazzłotych
18-10-2016, 16:50
Zamówiłem Lowepro Photo Sport 200 AW w wersji pierwszej. Zobaczymy jak się sprawdzi.
Dzięki wszystkim za sugestie.
Pozdrawiam
pioterkow
19-10-2016, 16:24
Ja plecaków foto używam wyłacznie jak wrzucam sprzęt do auta i jadę na miejsce.
Na trekkingi itp. zawsze zabieram sprzęt owinięty w ciuchy w normalnym plecaku (nie foto).
Plecaki dedykowane foto to dla mnie dość specyficzne konstrukcje.... ;)
Też tak miałem, do puki nie trafiłem na Plecak Manfrotto Off Road Hiker 30L. System nośny tego plecaka jest na poziomie dobrych 30 litrowych plecaków trekingowych. Na rowerze się nie sprawdzi, ale przypadku pieszych wędrówek jest na prawdę ok.
nikoniarz
19-10-2016, 23:28
Na rowerze się nie sprawdzi
Sprawdzi się, jeśli ktoś godzi się na pewne niedogodności... Jak zwykle sztuka kompromisu...
Ja plecaków foto używam wyłacznie jak wrzucam sprzęt do auta i jadę na miejsce.
Na trekkingi itp. zawsze zabieram sprzęt owinięty w ciuchy w normalnym plecaku (nie foto).
Plecaki dedykowane foto to dla mnie dość specyficzne konstrukcje.... ;)
Trekkinguję się w najlepsze... nagle widzę piękny widoczek. Zdejmuję normalny plecak, odpinam górną pokrywę, zluzowuję sznurek zamykający komorę, rozciągam komorę... Grzebię w ciuchach... wyciągam jakiś sweter, polar albo ręcznik. Muszę bardzo uważać, bo mam w niego zawinięty aparat... Trudno to wyjąć, bo ma nieregularne kształty, nie ma za co złapać i może się w niekontrolowany sposób rozwinąć... Rozwijam też uważnie - udało się. Stoję z aparatem w jednej ręce i swetrem w drugiej... Ch.. wie co teraz zrobić, bo do lustrzanki dobrze jest mieć dwie ręce. Upycham więc jedną ręką sweter do plecaka, ale trudne to zadanie, bo ani plecak ani sweter zbyt sztywny nie jest. Po dłuższej chwili rzucam sweter na plecak, a ten wredny spada na trawę, mokrą trawę... I tak dobrze, że to nie błoto...
Udało się! Zrobiłem zdjęcie. Teraz tylko pozostało zrobić to co wcześniej, tylko w odwrotnej kolejności...
Dobrze, że zachciało mi się obiektywu zmieniać...
Następny widoczek sobie odpuszczę...
:-)
Trekkinguję się w najlepsze... nagle widzę piękny widoczek. Zdejmuję normalny plecak, odpinam górną pokrywę, zluzowuję sznurek zamykający komorę, rozciągam komorę... Grzebię w ciuchach... wyciągam jakiś sweter, polar albo ręcznik. Muszę bardzo uważać, bo mam w niego zawinięty aparat... Trudno to wyjąć, bo ma nieregularne kształty, nie ma za co złapać i może się w niekontrolowany sposób rozwinąć... Rozwijam też uważnie - udało się. Stoję z aparatem w jednej ręce i swetrem w drugiej... Ch.. wie co teraz zrobić, bo do lustrzanki dobrze jest mieć dwie ręce. Upycham więc jedną ręką sweter do plecaka, ale trudne to zadanie, bo ani plecak ani sweter zbyt sztywny nie jest. Po dłuższej chwili rzucam sweter na plecak, a ten wredny spada na trawę, mokrą trawę... I tak dobrze, że to nie błoto...
Udało się! Zrobiłem zdjęcie. Teraz tylko pozostało zrobić to co wcześniej, tylko w odwrotnej kolejności...
Zapomniałeś statyw rozstawić, przecież w tym czasie słońce zaszło ;)
Mam Flipside 400 AW, w zależności od długości i uciążliwości wędrówki reguluję ilość sprzętu w środku i dorzucam tam żarcie i inne pierdoły, ubranie przytraczam na zewnątrz.
pioterkow
20-10-2016, 12:09
Piękna historia - mógłbyś opowiadania pisać ;)
Nieco przesadziłeś z uciążliwością tych operacji .
Ja np. w drodze mam taki patent że albo mam przytroczony aparat do pasa biodrowego plecaka albo mam go w komorze bocznej i wyjęcie zajmuje moment.
Z tym owijaniem w ciuchy to raczej do transportu - np. jak wrzucam plecak w samolocie na półkę.
Ile ludzi tyle patentów :)
Piękna historia - mógłbyś opowiadania pisać ;)
Nieco przesadziłeś z uciążliwością tych operacji .
Ja np. w drodze mam taki patent że albo mam przytroczony aparat do pasa biodrowego plecaka albo mam go w komorze bocznej i wyjęcie zajmuje moment.
Z tym owijaniem w ciuchy to raczej do transportu - np. jak wrzucam plecak w samolocie na półkę.
Ile ludzi tyle patentów :)
Fakt opowiadanie przesadzone, ale o to chodziło :-)
Wiadomo, że każdy ma swoje patenty. Ja też przechodziłem etap z przytraczaniem aparatu itp... Na szczęście kilka lat temu kupiłem plecak turystyczno-fotograficzny Lowepro Photo Sport i dlatego wiem, że te patenty, to była zwykła udręka... :-)
Pozdrawiam