PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D7000 autofokus

INUS
28-09-2016, 12:34
Witam to mój pierwszy wpis.
Korzystam z Tego modelu aparatu kilka lat już. Dosyć sobie radzę, ale od czasu do czasu mam obiekcje dotyczące autofokusa i trybu AF.
Nie odsyłajcie mnie do intrukcji bo ją przejrzałem kilka razy. Po za tym żadna instrukcja nie zastąpi praktyki prawda ;)
Używam aparatu w trybie AF-S automatycznym wyborem pola AF. Nie ukrywam, że nie raz strasznie mnie irytuję gdy robię zdjęcie
"modelce" a automatyczne punkty idą np nie na jej głowe a rękę, a już nie raz za tło za nią.
Co należy wówczas zrobić ? Przejść na jednopolowy AF? Czy to nie za mała ilość punktów z matrycy?
Nie spowoduję mi to braku ostrości na innych częściach jej twarzy czy innych fragmentów ciała?
Rozumiem, że AF-S będzie tu najlepszym rozwiązaniem do fotografowania postaci nie poruszajacych się?

W grę przy zdjęciach wchodzi jeszcze AF-C tak? Rzadziej AF-A ???
AF-A zauważyłem, że aparat nie raz się gubi. Raz podąża za obiektem a raz ostrości nie zmienia...

Zastanawia mnie to dlaczego przy AF-S chyba najczęściej uzywanego? Jest tylko auto i jednopolowe AF
a przy AF-C 9 i 21 biorąc pomiar z szerszej % ilości kadru.

Co mi możecie doradzić?

docxxx
28-09-2016, 12:42
Nie ufaj skosnookiemu ludkowi, ktory kilka lat temu zaprogramowal ten aparat. Skad mogl wiedziec, ze jakis Jan Kowalski z polskiego miasteczka bedzie robil zdjecie kolezance w sali gimnastycznej? ;)
Inaczej mowiac, nie ufaj automatowi. Przeciez lepiej wiesz na co masz ostrzyc. Jeszcze inaczej mowiac, przejsc na jedno punktowy AF i wskaz miejsce.

conio
28-09-2016, 13:06
Tak jak napisał docxxx, korzystaj z jednopolowego AF, a nie automatu. Automat, jak to automat, "nie wie" co fotografujesz i co chcesz aby było ostre.
W szczególności tak: przy AF-S - najpierw kadrujesz, następnie wskazujesz konkretny punkt AF, który ma ustawić ostrość (np. na twarzy modelki).
Opcja nr 2, AF-C - najpierw ustawiasz ostrość, następnie przekadrowujesz i przy założeniu, że AF-C utrzymał ostrość w trakcie przekadrowania, wykonujesz zdjęcie.

lortek
28-09-2016, 22:05
jezeli ostrzysz przez wizjer to matryca nie ma nic do gadania... jak masz Auto w trybie Af-s to puszka sama szuka kontrastowych elementow na ktorych jest najlatwiej ustawic ostrosc, jezeli chcesz miec nad tym kontrole to tylko pojedynczy punkt i tam gdzie ustawisz punkt tam pucha bedzie ostrzyc.......... w af-s jak wyostrzysz i przytrzymasz spust migawki wcisniety do polowy to mozesz przekadrowac przytrzymujac spust migawki i ostrosc nie zostanie zmieniona, jak docisniesz spust do konca to pucha zrobi zdjecie z ostroscia ustawiona na ta odleglosc jaka chwile wczesniej ustawiles.......... w trybie af-c jak wcisniesz spust migawki do polowy to pucha ustawi ostrosc w punkcie ktory masz zaznaczony...ale jak przekadrujesz to ten punkt ostrosci zmieni miejsce i pucha na nowo bedzie ustawiac ostrosc i dlatego jest to uzywane do fotografowania ruchu bo utrzymujac np. twarz postaci w tym punkcie mozesz za nia podazac aparatem a pucha caly czas bedzie pilnowala ostrosci w tym miejscu w ktore celujesz.......... tryb af-a to automat, pucha zgaduje jaki tryb uzyc czy af-s czy af-c czyli tryb do bani..... jak uzywasz trybu af-c warto jeszcze zajrzec do menu do blokady sledzenia ostrosci ale tutaj odeśle Cie leniu patentowy do instrukcji, która powinienes przeczytac a nie przejrzec ;) :)

bez urazy prosze i pozdrawiam :)

INUS
29-09-2016, 13:41
Dzięki za jasną odpowiedz na moje pyatnie, aż za jasne np w tej kwestii....
"w af-s jak wyostrzysz i przytrzymasz spust migawki wcisniety do polowy to mozesz przekadrowac przytrzymujac spust migawki i ostrosc nie zostanie zmieniona, jak docisniesz spust do konca to pucha zrobi zdjecie z ostroscia ustawiona na ta odleglosc jaka chwile wczesniej ustawiles.........." Gdyż to akurat wiem, parę zdjęć się zrobiło, a by nie być gołosłownym mogę pokazać kilka mych prac... ale tu wstawić chyba nie idzie, ale to może i lepiej bo nie wiem czy utzymalibyście na wodzy swoje..... :D

AF-S - pojedyńczy punkt a czy on nie bierze zbyt małej części kadru danej postaci miejsca?

Co do AF-C rozumiem, że dobrze używać go do fotografowania ludzi w tańcu , zawodów żużlowych... ale to nie obowiazek chyba bo można też dobrze radzic sobie na AF-S w ruchu???
AF-C rozumiem, że ilość punktów brać więcej niż jeden w zależności od tego jaki duży obszar / bryłę fotografujemy ?

Nbogdan
29-09-2016, 14:30
Ostrość ustawia zawsze jeden punkt.
Przecież nie można wyostrzyć na dwie, czy trzy odległości jednocześnie, płaszczyzna ostrości jest tylko jedna. Tylko od głębi ostrości zależy, jak ta płaszczyzna jest "gruba" i co w jej zakresie będzie ostre.
Ale to są przecież absolutne podstawy, szczególnie ważne przy portrecie.
Jeżeli na automatycznym wyborze masz podświetlone dwa czy więcej punktów to znaczy, że wszystkie one są w płaszczyźnie ostrości, a nie że ostrzysz na trzy różne odległości.
Ja nie wiem, jak chcesz "ilość punktów brać więcej niż jeden", raczej się nie da.
Chyba, że masz na myśli śledzenie w AF-C, ale to działa troszkę inaczej.

PiKa
29-09-2016, 20:36
Wstaw zdjęcia (może być do działu Akt) skoro już nas tak zachęciłaś ;)

No chyba, że to męskie akty ;)

merkator
29-09-2016, 22:07
Bawię się D7k od prawie 3 lat i doszedłem do podobnych wniosków. Jeśli obiekt jest statyczny to tryb AF-S z pojedynczym punktem ostrzenia, czasem co najwyżej korzystam z malutkiego przełącznika po prawej stronie z literką "L" i wybieram punkt ostrzenia. Najczęściej jednak ostrzenie na punkt centralny z przekadrowaniem.
Gdy obiekty są bardzo ruchome korzystam z AF-C, ale też ostrzenie na jeden punkt. O trybie AF-A już zupełnie zapomniałem.
Większość aparatów ma kłopoty z algorytmami ustawiania ostrości na kilka punktów. Nawet reklamowany za świetny AF działający na zasadzie kontrastu, system m4/3 ma te same problemy,
sprawdziłem to empirycznie ;)
Wypracuj swój własny system obsługi AF tak by uzyskiwać jak największy % ostrych obrazków i nie przejmuj się tym więcej. Będziesz musiał pomajstrować trochę w menu aparatu, ale to przecież nie boli. ;)

Reanoe
30-09-2016, 08:32
.
Większość aparatów ma kłopoty z algorytmami ustawiania ostrości na kilka punktów.

Nie ma czegoś takiego. To jest fizycznie niewykonalne. To że aparat podświetla Ci kilka punktów, oznacza tylko że wyostrzył na jakiś jeden, a pozostałe które są podświetlone znajdują się również w płaszczyźnie ostrości (według aparatu).

INUS
30-09-2016, 11:14
Owszem to jest oczywiste, że ostrość jest wybierana na jednej płaszczyźnie , a za drugi plan odpowiada przysłona.
Po prostu myślałem, że jak więcej punktów z autofokusu to jedna "kropka" pójdzie na nos , druga na oko, a trzecia dajmy to na brodę czy szyje, zależy oczywiście od kadru zdjecia czy wąski portret czy cala sylwetka.
Tak czy inaczej sądziłem, że kilka kropek AF jest lepsze niż tylko jedna oczywiście chodzi mi nadal o jedną płąszczyzne cały czas. To jest bezapelacyjne.

A więc już wszystko jasne... Co do AF-C jak przełączma jest możliwość 9 i 21 a takze i 39 punktów ostrości to manualne ustawienie, ale w wizjerze i tak jest tylko jedna "kropka"
Tak myślę, więc, że w AF-C można ustawić to szerzej dajmy to te 21 z samego środka kadru

GonzoG
30-09-2016, 14:14
Nie. Nie ma czegoś takiego jak wybranie większej ilości punktów AF. Bez znaczenia czy to AF-S czy AF-C.
Jak instrukcja aparatu mówi w AF-C masz następujące tryby:
- pojedynczy tryb
- dynamiczny wybór pola (9, 21, 39 punktów)
- śledzenie 3D.
Jest też w niej dokładny opis co znaczy dynamiczny wybór pola AF:

(...) jeśli obiekt na chwilę opuści wybrane pole AF, ostrość będzie ustawiana automatycznie w oparciu o informację z sąsiadujących pól AF. (...)

C_K
30-09-2016, 16:17
..a aparat włącza się tym przesuwakiem z napisem on/of.

nikoniarz
30-09-2016, 16:22
W tej kwestii Gonzo ma rację- instrukcja tą sprawę wyjaśnia tak dokładnie, że nawet nie ma co tłumaczyć na "chłopski rozum".

C_K
30-09-2016, 16:23
W tej kwestii instrukcja tą sprawę wyjaśnia tak dokładnie, .

Mało i delikatnie powiedziane :)

nikoniarz
30-09-2016, 16:28
Mało i delikatnie powiedziane :)

Ale co tu trudno zrozumieć? To, że jeśli obiekt opuści pole którym go "ostrzyliśmy" to informacje będą zbierane z pól otaczających to właśnie pole? A liczbę tych pól definiujemy sami- 9, 21 lub 39...

merkator
30-09-2016, 17:12
Nie ma czegoś takiego. To jest fizycznie niewykonalne. To że aparat podświetla Ci kilka punktów, oznacza tylko że wyostrzył na jakiś jeden, a pozostałe które są podświetlone znajdują się również w płaszczyźnie ostrości (według aparatu).

Wyraziłem się niezbyt precyzyjnie ;)
Chodziło mi o tryb w którym aparat sam wybiera punkty AF ze wszystkich jakie ma dostępne i ustawia ostrość na te które są najbliżej.
Czy teraz lepiej ?

nikoniarz
30-09-2016, 17:21
Chodziło mi o tryb w którym aparat sam wybiera punkty AF ze wszystkich jakie ma dostępne i ustawia ostrość na te które są najbliżej.
Czy teraz lepiej ?

Nie tyle najblizej co sa najbardziej "zauwazalne". Byc moze najbardziej kontrastowe, gdyz pewnie AF wspomaga sie pomiarem RGB sceny.

Reanoe
30-09-2016, 20:37
Czy teraz lepiej ?

No nie lepiej, bo Ty ciągle o tym samym. Aparat nie ostrzy na kilka punktów na raz. W tym trybie wybiera punkt, jak to napisał nikoniarz "byc moze najbardziej kontrastowy", a przy okazji podświetla Ci inne punkty z pola AF które dały mu ten sam pomiar. Ale ostrość ustawił na jednym punkcie.

Fotowentura
30-09-2016, 22:55
Mimo początkowych protestów pytającego ja jednak polecę instrukcję obsługi, coś z działu "podstawy dla początkujących" (naprawdę bez przekąsu) oraz - upraszam serdecznie - podręcznik do języka polskiego, rozdziały o budowie zdania i interpunkcji - ku wygodzie czytania i zmysłom estetyki językowej nas wszystkich.

INUS
01-10-2016, 14:24
Dzięki wszystkim za udzielenie tak skrupulatnych informacji i rozwianie mych wszelkich wątpliwości oraz nakierowanie na właściwe tory.
Teraz jestem pewny, że praca z aparatem stanie się jeszcze łatwiejsza dla mnie.

C_K
02-10-2016, 13:37
Ale co tu trudno zrozumieć? To, że jeśli obiekt opuści pole którym go "ostrzyliśmy" to informacje będą zbierane z pól otaczających to właśnie pole? A liczbę tych pól definiujemy sami- 9, 21 lub 39...

No własnie nic i kolega chyba mnie nie zrozumiał :) To co napisałeś jest tak proste i łopatologicznie wyjaśnione w instrukcji że o dziwo ktos w ogole odpisuje w tym wątku, stąd napisałam że dość delikatnie było napisane ze jest wszystko w instrukcji. Tutaj trzeba gromy słać, bo kolejny bezsensowny wątek wynikający chyba z lenistwa ( w instrukcji jest wszystko i to najprostsze rzeczy w fotografii). Po drugie wystarczy przełaczyć tryb i zobaczyć jaki efekt a nie zakładac wątek. Forum owszem służy wymianie informacji ale bardziej w problemach które są dość niespotykane, ciekawe a nie w celu przepisywania instrukcji. Jeśli ktoś po kilku latach uzywania lustrzanki zadaje takie pytanie to powinien zaniechać fotografii i zająć sie korzenioplastyką.

INUS
03-10-2016, 14:10
Nie jestem Twoim kolegą to tak na marginesie ;)
A jeśli myślisz że taką krytyką sprawisz , że się załamie i wystawie lustrzankę na aukcje to się mylisz.
Założyć się mogę w ciemno, że robię zdjęcia lepsze od Twoich :)

madebyzosiek
03-10-2016, 14:18
A jeśli myślisz że taką krytyką sprawisz , że się załamie i wystawie lustrzankę na aukcje to się mylisz.

Na forum wszyscy jesteśmy kolegami/koleżankami, więc i Ty jesteś naszym kolegom. Wstrzymaj się od wycieczek personalnych skierowanych do ludzi, którzy jednak jakoś Ci pomagają i kierują Cię, jak to mówisz, na właściwe tory. To na prawdę duża ilość dobrej woli sprawia, że dostajesz odpowiedzi inne niż - przeczytaj instrukcję obsługi, ewentualnie - książkę o podstawach fotografii. Nie obrażaj się, nie prognozuj czy robisz zdjęcia lepsze, czy gorsze, tylko wyciągaj wnioski i eksperymentuj. Urokiem cyfrowego aparatu jest to, że możesz zrobić 1000 zdjęć, żeby zbadać jakiś efekt, nie marnujesz klatek, a migawka wytrzymuje bardzo dużo. Do roboty kolego, trzymam kciuki :) Pozdrawiam serdecznie :)

merkator
03-10-2016, 16:53
No nie lepiej, bo Ty ciągle o tym samym. Aparat nie ostrzy na kilka punktów na raz. W tym trybie wybiera punkt, jak to napisał nikoniarz "byc moze najbardziej kontrastowy", a przy okazji podświetla Ci inne punkty z pola AF które dały mu ten sam pomiar. Ale ostrość ustawił na jednym punkcie.

Zawsze miałem kłopot z precyzyjnym wysławianiem się. Przyjmuję reprymendę i obiecuję poprawę :lol:

C_K
03-10-2016, 18:52

Po pierwsze nie do Ciebie pisałam "kolego" tylko do osoby cytowanej, jednak jestes chyba zbyt zakręcony aby to zrozumieć. Czego wymagac od kogos kto po paru latach uzywania lustrzanki pyta czym rożni się tryb af-s od af-c...Chłopie ogarnij się, nie dość że zadajesz pytania które nie powinny tu paść (masz instrukcję), nie rozumiesz zupełnie odpowiedzi (bo nie są do Ciebie) to jeszcze się pultasz o jakości swoich zdjęc. Jak robisz zdjęcia tak dobre jak obsługujesz aparat to zajmij sie korzenioplastyką i nie zaśmiecaj forum pytaniami na które odpowiesz sobie sam czytając 3 strony instrukcji. Szanuj miejsce i czas tych ogarniętych a pytania na poziomie jakim zadajesz wpisuj w google, gwarantuje Ci że dobrze podpowie....

P.S. Aparat wyłacza się na OFF.

2pompony
03-10-2016, 20:10
:mrgreen:

Córka Kleofasa na prezydenta!!! :)

A przynajmniej na moderatora! Lubię czasem jak niewiasty przejmują inicjatywę, zwłaszcza, jak to robią do rzeczy. :)