Zobacz pełną wersję : Karta SDHC - problem
Foto1270
27-09-2016, 23:01
Kupiłem nową kartę SDHC KINGSTONA 32 GB w:80mb/s
Po zrobieniu kilku zdjęć na aparacie wyskakuje komunikat, że karta może być uszkodzona. Podłączałem ją do różnych aparatów i na lustrzankach komunikat wyskakuje taki sam. Udowodniłem sprzedawcy, że coś z kartą jest nie tak. Dostałem nową kartę, po włożeniu do aparatu dzieje się dokładnie to samo. Proszę o pomoc w rozwikłaniu tego problemu.
trystero
27-09-2016, 23:51
Kupiłem nową kartę SDHC KINGSTONA 32 GB w:80mb/s)
Po zrobieniu kilku zdjęć na aparacie wyskakuje komunikat, że karta może być uszkodzona. Podłączałem ją do różnych aparatów i na lustrzankach komunikat wyskakuje taki sam. Udowodniłem sprzedawcy, że coś z kartą jest nie tak. Dostałem nową kartę, po włożeniu do aparatu dzieje się dokładnie to samo. Proszę o pomoc w rozwikłaniu tego problemu.
Co to dokładnie za model aparatu?
Co to dokładnie za model karty?
Czy kupowałeś kartę od autoryzowanego sprzedawcy czy gdzieś np. na allegro? (Czasami zdarzają się podróbki na rynku)
Foto Doctor
27-09-2016, 23:53
Jaki model aparatu?
Czy formatujesz kartę w aparacie? Można próbować sformatować nawet parę razy. Też miałem kingstona, który dziwnie się zachowywał w aparacie. Po 1 czy 2 formatach w aparacie było już OK.
Kupując szybszą kartę szukałbym jednak raczej czegoś sprawdzonego - np sandisk, może toshiba. Im szybsze transfery, tym większe ryzyko niekompatybilności.
Foto1270
28-09-2016, 16:10
To jest Kingston 32 GB MicroSCHC 4k2k R:90 MB/s W: 80 MB/s
Made in Taiwan - kupiłem w Media EXPERT
Co do aparatów - facet w sklepie jakimiś kompaktami śmigał fotki w jpeg i nic.
Ja próbowałem na pełnej klatce i po 8 zdjęciach mi wyskoczył komunikat, że karta jest uszkodzona. Tych 8 zdjęć dało radę zgrać. Do komputera jak ją wkładam - wszystko widać. Pod nikonem d5100 to samo, kilka zdjęć i komunikat o uszkodzonej karcie. Jak w sklepie wziąłem tą nową zacząłem klepać zdjęcia chyba z 50 było dobrze, pomyślałem że jest w porządku. Wróciłem do domu i po 4 zdjęciach dalej to samo.
- - - - kolejny post - - - - - -
Karta z adapterem
Studio5s
28-09-2016, 16:47
Z innej beczki. Czy z innymi kartami 32 GB jest ok? czy tylko dokładnie z ty modelem kart.
Mam pewne podejrzenia ale zanim się wypowiem poproszę o odpowiedz.
Foto1270
28-09-2016, 23:18
D750, D810, D7100 i D5100 - dzieje się dokładnie to samo. Tak jak mówiłem, w sklepie wymienili mi na drugą taką samą z nowego opakowania. Mam karty SanDisk 32 GB i jest ok, (SD), SDHC 2GB i jest ok, Kingston 2 GB też jest ok, 16 GB jest ok. Nie mam pomysłu - straszą mnie, że wyślą na serwis i to się będzie ciągnęło do miesiąca, a wg nich nie ma problemu.
Problem może być w samym adapterze. Może to być np. przegrzewanie się karty. Zmień firmę, a najlepiej odpuść micro SD.
Schwefel
29-09-2016, 00:26
- - - - kolejny post - - - - - -
Karta z adapterem
No i masz winowajcę. Kup dużą SD i po problemie. Ze wszystkimi microSD miałem takie akcje, tylko Samsung EVO póki co działa z NX500.
Im szybszy transfer, tym większy wpływ na jakość sygnału może mieć hardware (jakość złącz, jakość przewodów itp.). Adapter generuje dodatkowe złącza i dodatkowe przewody między gniazdem kart a kartą. Jeżeli adapter jest w dodatku nieoryginalny (od jakiejś słabszej karty), to jest to prawie pewny winowajca. Ale nawet jeżeli jest to oryginalny adapter, to przy dużych prędkościach może generować zakłócenia. Te zakłócenia przy nałożeniu się tolerancji poszczególnych elementów całego układu - mogą powodować błędy, które mogą nie występować przy wolniejszych kartach.
Można zatem wyciągnąć wniosek, że im lepszy aparat, tym większe prawdopodobieństwo błędu - bo rozwijając większe prędkości transferu, zmniejsza dopuszczalne tolerancje, czyli zwiększa prawdopodobieństwo błędu. Dlatego w taniej małpce Twoja karta może działać, a w D750 niekoniecznie.
A w dodatku, o ile dobrze pamiętam, standard micro sd odrobinę różni się od "dużego" SD, co jest dodatkowym elementem układanki.
No i podpisuję się pod poprzedzającym postem - przed użyciem sformatuj kartę w aparacie, w którym będziesz ją używać.
Foto1270
29-09-2016, 20:07
Pytałem czy adapter ma wpływ na przesył - zaskoczyłem sprzedawców, kilku próbowało spekulować że na 100 % będzie opóźnienie przez pół. W Krakowie zrobili test, że nie ma żadnej różnicy czy karta z adapterem czy bez ma jakieś spowolnienia. Adapter jest oryginalny o ile można go tak nazwać bo pisze na nim Made in China, ale od tej samej karty - z tego samego zestawu. Ok, dzięki za pomoc, kupię jeszcze jedno SD bo tej niestety nie mogę oddać.
Z moich obserwacji adapter ma wpływ, karta z adapterem włożona do czytnika komputera przerywa transfer lub instalację, nie ma problemu na normalnej karcie SD, więc obstawiam że jest to wina adaptera.
Piszesz, że sprzedawca robił test tej karty w kompakcie. Niech zrobi test w takim aparacie jak ty masz.
Podłaczę sie do tematu z problemem karty.
U mnie jest nieco inaczej: karta sformatowana w aparacie (D90, D5100), zapisuje na niej zdjęcia, można je przeglądać, w laptopie jest widziana po włożeniu, ale nie mozna do niej wejść. Nie można jej tez sformatowac, ani aplikacją sytemową (Win10) ani programem Easeus. W Easus jest opisana jako nieprzydziolony (system plików). Gdy probuję dodac jej partycję to przerywa formatowanie z komunikatem, że błąd podczas formatowania partycji FAT.
A jak jest podłączona do komputera? Jeśli kabelkiem z aparatu, to normalne.
A jak jest podłączona do komputera? Jeśli kabelkiem z aparatu, to normalne.
Nie, wkładam ją albo do laptopowego czytnika albo do zewnętrznego czytnika z USB, bez kabelków. Inne karty działają normalnie, tylko tej zaczęło coś dolegać.
Dodam, że to karta SDHC bez adaptera
Miałem podobny problem z kartą - źle stykała, bo pękła w niej obudowa.
Motyla noga, fajna karta Lexar CF mi padła, w czytniku pokazuje się na 5 sekund i znika, za chwile znowu 5 sekund i znika, widać przez chwilę katalog i zdjęcia z aparatu ale nie czasu na jej format czy zrobię czegoś więcej, w aparacie format niby działa ale zdjęć nie zapisuje i wywala błąd karty.