PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemna sala

Foto1270
26-09-2016, 22:46
Witam
Panowie mam prośbę, czeka mnie reportaż na weselu u znajomych. Będę miał bardzo ciemne pomieszczenie i słabe światło. Poradźcie jak to ogarnąć. Jak mogę doświetlić salę, tak aby zdjęcia były dobrej jakości i nie trzeba było się wspierać wysokim ISO ze względu na ziarno - podpowiedzcie jak Wy sobie z tym radzicie ?

fafniak
26-09-2016, 22:48
https://zakochanewzupach.pl/tag/pomidorowa/#

Nbogdan
26-09-2016, 22:57
:mrgreen:
+1

Ja proponuje metodę radzieckiego uczonego.
Macajewa.

WALOD
27-09-2016, 00:30
Do fotografowania w ciemnych pomieszczeniach służą lampy błyskowe. Posiadając aparat nikona, dwie, trzy lampy systemowe i wykorzystując sterowanie CLS, nie będzie żadnego problemu w uzyskaniu prawidłowo naświetlonych kadrów.
Powodzenia.

manfred
27-09-2016, 03:21
Jak można robić reportaż i nie wiedzieć jak doswietlic sale weselną. A obsługiwać aparat umisz?

r_m
27-09-2016, 08:12
czeka mnie reportaż na weselu u znajomych. Będę miał bardzo ciemne pomieszczenie i słabe światło. Poradźcie jak to ogarnąć. Jak mogę doświetlić salę, tak aby zdjęcia były dobrej jakości

Skutecznie. A czy użyjesz kilku zdalnie sterowanych lamp, jednej na aparacie, czy wbudowanej, albo halogenów budowlano-ogrodowych, to już zależy od Ciebie.
Gdybyś chciał "błyskać", poczytaj http://foto.jasiu.pl

smogg9
27-09-2016, 09:15
Zdjęcia będą dobrej jakości jak je poprawnie wykonasz. Jak masz słabe światło to trzeba go sobie samemu dorobić, a do tego najlepiej sprawdzają się lampy fotograficzne lub używanie wysokiego ISO.

Jeśli masz problem z tak elementarnymi sprawami to daj sobie spokój z tym reportażem.

Ewentualnie możesz doświetlić całą salę ;-) Tylko trzymajcie okna otwarte, bo będzie gorącooo.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/5-1.jpg
źródło (http://forum-budowlane.pl/mphoto.php?max=433&img=imgs_upload/photo/2010/02/mob_wiez/5.jpg)

Ogryzek
27-09-2016, 09:55
Kochane BRAVO, mam D3100, szukam obiektywu, który sprawdziłby się na weselu w portrecie i reportażu...

Jak chcesz mieć jasno i nie wystarczy ci lampa wbudowana, to musisz dokupić zewnętrzna.
Jak nie wystarczy lampa zewnętrzna to trzeba dokupić drugą i pracować w grupie.

Serio, powinien być taki wątek na forum "Listy do BRAVO"

r_m
27-09-2016, 10:18
Ok, pośmialiśmy się trochę, ale naprawdę takie pytanie może dziwić, jeśli zadaje je posiadacz d750 i 24/1.8, choć po przeczytaniu pytania z wątku o "czerwonych kwadracikach"...

Ogryzek
27-09-2016, 10:39
Foto1270, jakim dysponujesz aparatem? Jakim ogólnie zestawem dysponujesz bo nie podejrzewam, że posiadasz D4 i boisz się wysokiego ISO ale dużo osób , które nabijają się w tym wątku ma jakąś praktykę więc jak napiszesz nam czym dysponujesz to napiszą Ci czy masz się ratować kreatywną obróbką maskującą niedobory sprzętu czy też jakoś sobie poradzisz.

smogg9
27-09-2016, 10:58
Foto1270, jakim dysponujesz aparatem? Jakim ogólnie zestawem dysponujesz bo nie podejrzewam, że posiadasz D4 i boisz się wysokiego ISO ale dużo osób , które nabijają się w tym wątku ma jakąś praktykę więc jak napiszesz nam czym dysponujesz to napiszą Ci czy masz się ratować kreatywną obróbką maskującą niedobory sprzętu czy też jakoś sobie poradzisz.

Patrząc na inne jego pytania to na pewno posiada D750 i 24/1.8G... pewnie coś jeszcze. Sprzęt przez wielu uznawany za prawie idealny na wesela. Odpowiedzi dostał takie jakie zadał pytanie. Nie włożył nawet minimum wysiłku, że czegoś się samemu dowiedzieć tylko czeka na gotową recepturę "aby zdjęcia były dobrej jakości". Ręce opadają.

Ogryzek
27-09-2016, 11:05
Dobra, właśnie czytam wątek o "kwadracikach".
Rety, jak ja się łatwo daję wkręcić...

:confused:

Nbogdan
27-09-2016, 11:28
A moje kwadraciki czasem są czerwone, a czasem czarne, a czasem wcale.
Ale to nie D750

Ja już za stary, nie ogarniam 8)

Foto1270
27-09-2016, 23:06
Nie wiem co w tym śmiesznego - mam pytanie to je zadaje. Najlepiej jakby wszyscy wstydzili się w ogóle o cokolwiek pytać. Może od razu zróbcie z tego forum o pogodzie. Sami zawodowcy, a konkretnej odpowiedzi brak. Ja przynajmniej próbuje się czegoś dowiedzieć. Czytam inne posty i różne artykuły, ale to nie powód żebym nie mógł poprosić o poradę ludzi, którzy mogą doradzić coś przy wyborze odpowiedniego oświetlenia.

r_m
28-09-2016, 01:39
To jeszcze raz: możesz doświetlić wszystkim, ale większość wybiera lampy błyskowe.
"Odpowiednie" = "zapewniające efekt, który Ci się podoba"
Nie wiemy co Ci się podoba, możemy się tylko domyślać, że masz starą puszkę bardzo mocno szumiącą na wysokich ISO, w dodatku z ciemnym obiektywem, jeśli potrzebujesz doświetlenia i pytasz jak to zrobić ;)
Gdybyś oczekiwał porad w stylu "jakie ISO ustawić, jaką przysłonę, jaki czas, jaką moc lub korektę mocy lampy, gdzie skierować głowicę lampy, co na nią założyć", to też je znajdziesz na tym forum, ale takie pytania zadawane przez posiadacza puszki uznawanej za doskonałego "woła roboczego" do zdjęć ślubnych (w dodatku z jasnym co najmniej jednym obiektywem) mogą dziwić. Nawet w tej chwili, pod ramką w której wpisuję odpowiedź masz dwa linki do tematów o fotografowaniu na ciemnej sali (dział "Foto-technika"). Jak rozumiem przeczytałeś te informacje, i nadal masz watpliwości, więc może napiszesz co dla Ciebie było niejasne w tamtych wątkach, i z czym masz nadal kłopot?

KaarooL
28-09-2016, 07:18
Hmm... Czy to naprawdę takie trudne... po prostu sprawdzić czas, podnieść ISO i sprawdzić jak trzeba błysnąć?

smogg9
28-09-2016, 10:07
Sami zawodowcy, a konkretnej odpowiedzi brak. Ja przynajmniej próbuje się czegoś dowiedzieć. Czytam inne posty i różne artykuły, ale to nie powód żebym nie mógł poprosić o poradę ludzi, którzy mogą doradzić coś przy wyborze odpowiedniego oświetlenia.

Nie wiem co czytasz i czy coś z tego rozumiesz... Nie zadałeś konkretnego pytania, to nie dostałeś konkretnej odpowiedzi. Odpowiedzią na Twoje pytanie jest - lampa. Jaka? To już kolejna kwestia, która zależy od tego w jakich sytuacjach będziesz jej używać, co chcesz osiągnąć itd.
Jeśli chcesz doświetlić salę to SB-700 nie wystarczy, do tego trzeba zestawu lamp i w wielu innych detali na temat sali. Jeśli chcesz doświetlić postacie to SB-700 powinna być ok. Napisałem "powinna" bo to znowu zależy od kilku czynników. Nie napisałeś NIC o swoim sprzęcie, o umiejętnościach, o konkretnych sytuacjach. Kupienie lampy to żadne rozwiązanie jeśli nie ma wiedzy na temat jej używania. Poza tym rozumiem, że masz D750 - tam można naprawdę mocno cisnąć ISO i zdjęci wychodzą bardzo ładne.

Dostałeś takie odpowiedzi jakie zadałeś pytanie.

A pytanie jest typu: jaki samochód kupić, aby wygodnie i szybko jeździć... Rozumiesz?

ksh
28-09-2016, 10:30
Ja tak z czystej ciekawości zapytam, czy stosuje się do takich rzeczy rozstawienie np 4-5 lamp między kotletami, koszty niewielkie bo lampy z ttl to nawet po 250zł są całkiem dobre i działa z nimi cls ale czy to dałoby zadowalający efekt ?

manfred
28-09-2016, 11:00
Nie da zadowalającego efektu praca w cls. Zadowalające efekty da praca w zestawem odbiornik nadajnik.

Foto1270
28-09-2016, 16:21
Ok, dzięki wszystkim za pomoc już doszedłem do tego o co mi chodzi. Pozdrawiam

Rycerz
28-09-2016, 21:58
zamykam
pośmialiśmy się, ale w sumie mądre to nie było ;-)