Zobacz pełną wersję : komunikat "r03"
Witam.
Myślę, że przekopałem całe forum, przejrzałem instrukcję dodaną do aparatu (D70s), ale nie znalazłem żadnej informacji na temat komunikatu pojawiającego się na wyświetlaczu o symbolice „r03”.
Jeśli ktoś spotkał się z powyższym problemem i wie w jaki sposób go rozwiązać, to bardzo proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
BugsBunny
27-05-2007, 10:32
Witam.
Myślę, że przekopałem całe forum, przejrzałem instrukcję dodaną do aparatu (D70s), ale nie znalazłem żadnej informacji na temat komunikatu pojawiającego się na wyświetlaczu o symbolice „r03”.
Jeśli ktoś spotkał się z powyższym problemem i wie w jaki sposób go rozwiązać, to bardzo proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
ilość zdjęć w serii do zrobienia przed zapełnieniem bufora
instrukcja str. 63 na dole
GrzegorzPPP
27-05-2007, 10:36
to nie jest problem :)
Tak jak napisał BugsBunny jest to ilość zdjęć które możesz zrobić zanim bufor Ci się zapełni
Dzięki.
Tylko, że przed pojawianiem się komunikatu nie robiłem żadnych zdjęć (zmieniałem ustawienia w menu). Być może coś przypadkowo przestawiłem. Teraz aparat leży unieruchomiony – wciśnięcie spustu wyświetla wspomniany komunikat – a ja nie wiem jak ten problem ugryźć.
Pozdrawiam
GrzegorzPPP
27-05-2007, 10:47
to normalne :)
zapewne robisz w formacie NEF, przestaw sobie na JPG BASIC i zobaczysz komunikat "r12" albo podobny :)
później przestaw na tryb zdjęć seryjnych i wal zdjęcie nie puszczając spustu. sam zobaczysz ze po 12 zdjęciach aparat przestanie cykać :)
BugsBunny
27-05-2007, 10:51
Dzięki.
Tylko, że przed pojawianiem się komunikatu nie robiłem żadnych zdjęć (zmieniałem ustawienia w menu). Być może coś przypadkowo przestawiłem. Teraz aparat leży unieruchomiony – wciśnięcie spustu wyświetla wspomniany komunikat – a ja nie wiem jak ten problem ugryźć.
Pozdrawiam
taki komunikat pojawia się zawsze przez chwilę, ma tylko różną treść - im mniejsze zdjęcia, tym większa liczba po r
jeżeli w ogóle nie chce zrobić zdjęcia to przyczyny mogą być różne - trudno zgadywać. Brak karty? źle ustawiony obiektyw? napisz coś więcej
to normalne :)
zapewne robisz w formacie NEF, przestaw sobie na JPG BASIC i zobaczysz komunikat "r12" albo podobny :)
później przestaw na tryb zdjęć seryjnych i wal zdjęcie nie puszczając spustu. sam zobaczysz ze po 12 zdjęciach aparat przestanie cykać :)
W tym rzecz, że aparat w ogóle nie chce cykać ;)
GrzegorzPPP
27-05-2007, 10:56
aaa, takie buty :D poczekaj moze na kgoś kto się lepiej zna :)
Albo naciśnij magiczny przycisk RESET :)
aaa, takie buty :D poczekaj moze na kgoś kto się lepiej zna :)
Albo naciśnij magiczny przycisk RESET :)
Masz na myśli ten magiczny przycisk na spodzie obudowy, w pobliżu tabliczki informacyjnej ? :)
GrzegorzPPP
27-05-2007, 11:03
u mnie jest przy złączu USB, ale to ten sam :)
BugsBunny
27-05-2007, 11:03
Masz na myśli ten magiczny przycisk na spodzie obudowy, w pobliżu tabliczki informacyjnej ? :)
reset jest na spodzie, w prawym górnym rogu, pod śrubką, taki malutki
jak nie zadziała, to napisz, z jakim obiektywem masz aparat i co jest poustawiane - może po prostu nie może złapać ostrości w trybie AF-S
reset jest na spodzie, w prawym górnym rogu, pod śrubką, taki malutki
jak nie zadziała, to napisz, z jakim obiektywem masz aparat i co jest poustawiane - może po prostu nie może złapać ostrości w trybie AF-S
Nie zadziałało :(
Mam obiektyw Sigma 28-105 /2.8-4 DG - jak
Format plików: Raw; tryb AF-S; zdjęcia pojedyncze; balans bieli – zachmurzenie (nawet przy słonecznej pogodzie zdjęcia wg mnie są ładniejsze); pomiar światła matrycowy, jedno polowy AF … hmmm … co jeszcze?
Aha, w trybie manualnym aparat działa bez zarzutu, tylko nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z tym trybem.
Po za tym AF jest wygodniejszy w użyciu ;)
GrzegorzPPP
27-05-2007, 11:21
jak robisz w Rawie to balans bieli zawsze możesz zmienić w programie do obróbki :)
jak robisz w Rawie to balans bieli zawsze możesz zmienić w programie do obróbki :)
Tak, ale zawsze jest to 2-3 kliknięcia mniej przy ustawieniach pliku ;)
GrzegorzPPP
27-05-2007, 11:28
co do tego obiektywu, to sprawdź czy jak AF wyostrzy zdjęcie to czy jest takie zielone kółeczko w wizjerze i czy się świeci na stałe
Nie zadziałało :(
Mam obiektyw Sigma 28-105 /2.8-4 DG - jak
Format plików: Raw; tryb AF-S; zdjęcia pojedyncze; balans bieli – zachmurzenie (nawet przy słonecznej pogodzie zdjęcia wg mnie są ładniejsze); pomiar światła matrycowy, jedno polowy AF … hmmm … co jeszcze?
Aha, w trybie manualnym aparat działa bez zarzutu, tylko nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z tym trybem.
Po za tym AF jest wygodniejszy w użyciu ;)
Body ustawia ostrość czy nie. Jeżeli nie to w trybie AF-s nie wyzwolisz migawki. Gdy nie ustawia ostrości to możliwe są dwie opcje (po za awarią) wyłączyłeś AF (ta wajcha po lewej przy bagnecie), lub w CF15 zmieniłeś działanie. Choć to drugie po resecie powinno powrócić do ustawień fabrycznych.
co do tego obiektywu, to sprawdź czy jak AF wyostrzy zdjęcie to czy jest takie zielone kółeczko w wizjerze i czy się świeci na stałe
Zielone kółeczko jest wyłączone, ale nie jestem pewien czy to jest istotne, „celownik” umożliwiający ustawienie ostrości na dany punkt – aparat mam od niedawna, więc nie znam jeszcze wszystkich fachowych określeń – jest zablokowany, tzn. po wciśnięciu spustu do połowy nie mogę wybrać innego punktu wciskając spust do połowy. Wybór jednego pola ostrzenia (z pięciu możliwych), mogę dokonać jedynie manualnie z poziomu „joysticka”.
Mam nadzieję, że mój opis jest czytelny :)
GrzegorzPPP
27-05-2007, 11:43
no właśnie chyba nie bardzo :)
Wiesz jak zrób wybierz sobie jakiś słup ustaw ogniskową na 105 i przyciśnij spust do połowy, jak wyostrzy obraz i zapali się zielone kółeczko to zrób zdjęcie
Body ustawia ostrość czy nie. Jeżeli nie to w trybie AF-s nie wyzwolisz migawki. Gdy nie ustawia ostrości to możliwe są dwie opcje (po za awarią) wyłączyłeś AF (ta wajcha po lewej przy bagnecie), lub w CF15 zmieniłeś działanie. Choć to drugie po resecie powinno powrócić do ustawień fabrycznych.
Dzięki :)
W CF15 miałem ustawione „AF-ON” ... troszkę się pobawiłem, przestawiłem na opcję „AE lock hold” i zadziałało. Tylko nadal wybór punktu ostrości jest w pełni manualny :(
Chociaż z drugiej strony jest to wygodniejsze rozwiązanie :)
Pozdrawiam
Tylko nadal wybór punktu ostrości jest w pełni manualny :(
w d80 mam ustawiony przycisk funkcyjny na wybieranie pól AF tzn. ustawiam albo automatyczne wybieranie(aparat wybiera pola), albo manualne i wtedy wybierakiem sie ustawia pole ostrości. Przycisk funkcyjny ustawiamy w menu.
krzy17, ty może sobie ustawisz, ale kolega nie, bo D70s, a tam przycisku funkcyjnego nie uświadczysz
krzy17, ty może sobie ustawisz, ale kolega nie, bo D70s, a tam przycisku funkcyjnego nie uświadczysz
w takim razie, powiedz jak ustawia się w D70s automatyczne wybieranie pól ostrości bo koledze chyba o to chodzi.
W D50 jest to 03: AF Area Mode. W D70s może być pod innym numerkiem, ale nazywa się raczej tak samo.
Dzięki :)
W CF15 miałem ustawione „AF-ON” ... troszkę się pobawiłem, przestawiłem na opcję „AE lock hold” i zadziałało. Tylko nadal wybór punktu ostrości jest w pełni manualny :(
Wiedziałem :-)
CF 03, a tam na "Closest subjct" i body będzie wybierało samo punkt AF i ustawiało ostrość na najbliższy obiekt. (prawie nigdy z tego nie korzystam).