Zobacz pełną wersję : Problem z gripem mb d10 i d300s
hunter77
26-09-2016, 15:28
Witam.
Potrzebuje pomocy. Mam spięty oryginalny grip mb d10 zkorpusem d300s. Sterowanie z gripa jest ale prądu niet. Brak pradu zarówno z aku jak i paluszkami. Gdzie szukać awarii? Podpowie ktoś?
Czyli rozumiem, iż bez gripu jest wszystko OK?
1. Poświecić czymś i sprawdzić czy styki się nie odgięły. Sprawdzić miernikiem czy jest prąd na stykach gripu, czyli gdzie go brakuje.
2. Kawałek kartki papieru /papier działa jak papier ścierny, tyko delikatnie, np. papier od drukarki/ przeszlifować styki w gripie, ew. delikatnie w body. Przedmuchać najlepiej sprężonym powietrzem od komputera.
hunter77
26-09-2016, 15:49
bez gripu wszystko działa styki niby sprawdziłem dogiąłem. chyba zostaniemi serwis
madebyzosiek
27-09-2016, 10:13
Pewnie zabrzmi banalnie, ale nie ustawiłeś w aparacie, w kolejności zasilania najpierw baterii z aparatu, a później z gripa? No i oprócz "dogięcia" blaszek (co na pewno nie jest potrzebne, jak sam grip działa), spróbuj nasączoną w spirytusie szmatką przetrzeć styki kostki, która się wpina w aparat, jak się grip zakłada. Ja miałem ostatnio w F100 prąd z gripa, a nie działało sterowanie kółkiem. Okazało się, że wystarczyło styki przetrzeć i działa jak nowy. Pozdrawiam serdecznie :)
DaroD300S
28-09-2016, 07:28
Pewnie zabrzmi banalnie, ale nie ustawiłeś w aparacie, w kolejności zasilania najpierw baterii z aparatu, a później z gripa? No i oprócz "dogięcia" blaszek (co na pewno nie jest potrzebne, jak sam grip działa), spróbuj nasączoną w spirytusie szmatką przetrzeć styki kostki, która się wpina w aparat, jak się grip zakłada. Ja miałem ostatnio w F100 prąd z gripa, a nie działało sterowanie kółkiem. Okazało się, że wystarczyło styki przetrzeć i działa jak nowy. Pozdrawiam serdecznie :)
Przestawienie w body nie ma znaczenia. Jak brak baterii w gripie to i tak działa ta w aparacie bez względu na ustawienie. Rozumiem, że jak jest zasilanie w body to grip działa prawidowo ?