PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiary zdjęcia

Janess
26-09-2016, 07:14
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam takie pytanie. Podobno gdy zdjęcie ma 6000x4000 piksel to ma wymiary 50,8x33,9 cm (dla 300 dpi). Gdy mierzę na monitorze komputera takie zdjęcie to ma ono wymiar około 110x70 cm (dla 300 dpi.) Dlaczego tak jest? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

sl011
26-09-2016, 08:11
Masz monitor, który wyświetla zdjęcia 6000x4000 w 300dpi?
Monitory o takich rozdzielczościach nie są powszechnie dostępne. ;)

Janess
26-09-2016, 08:16
Gdy włączam właściwości zdjęcia to widzę że jest 300 dpi. Zdjęcie otwieram na 100% wielkości.

PiKa
26-09-2016, 08:16
Lepiej postawione pytanie to "masz monitor wyświetlający 300 dpi (300 punktów na cal)?".

Janess
26-09-2016, 08:22
Chyba już wiem o co chodzi. Mój monitor wyświetla dużo mniej ;) Dziękuję za pomoc.

GonzoG
26-09-2016, 09:32
DPI nie ma nic wspólnego z monitorami. To parametr do wydruku.

ksh
26-09-2016, 10:25
Ale windows do skalowania UI i wszystkiego używa jeśli się nie mylę 96dpi.

GonzoG
26-09-2016, 10:40
Ale windows do skalowania UI i wszystkiego używa jeśli się nie mylę 96dpi.
Nie.
Kiedyś (za czasów CRT i początków LCD) monitory w zdecydowanej większości miały 94-95 ppi (pikseli na cal) i stąd powstało bzdurne założenenie, że tak się skaluje obraz w komputerach. Ale to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Windows wyświetla obraz skalowalny do danej rozdzielczości i nie ma to nic wspólnego z gęstością pikseli

Jest to tak samo bzdurne twierdzenie, jak tłumaczenie, że DPI to rozdzielczość wydruku, gdy de facto jest to tylko gęstość.

ksh
26-09-2016, 10:54
To że dpi w zdjęciu nie wpływa na jego wyświetlanie to wiemy ale windows używa tego parametru do skalowania UI, dodatkowo w win10 jest to skalowanie bardzo złe.

sufenta
26-09-2016, 11:25
Podrzuce, niczym kukulka jajko, swoje pytanie, ktore z rozdzielczoscia i skalowaniem rowniez ma cos wspolnego: dlaczego zdjecie w ACR wyglada dobrze a w PS pojawia sie moira? P.S. jesli zalozyciel watku lub moderacja nie chca mojego pytania tutaj to, swiadom swojego wykroczenia, slowa nie powiem na przeniesienie lub kasacje.

Maly.Psikus
26-09-2016, 11:30
To ja mam pytanie. Zapisując zdjęcie i wrzucając do 500px na sprzedaż, lepiej będzie jak zapiszę w 1200DPI czy to jest jeden piernik w jakim DPI ?

Ogółem czy większe DPI (nie wpływa na wielkość MB) ma znaczenie ?

Reanoe
26-09-2016, 11:51
DPI (dots per inch) to komenda dla drukarki jak gęsto ma drukować. Nie ma to żadnego związku z wyświetlaniem zdjęcia na ekranie, jego wagą i czymkolwiek innymi. To że zapisałeś zdjęcie jako 300DPI, to oznacza że domyślnie tyle pójdzie do drukarki, czyli będziesz drukować z gęstością trzystu punktów na cal wydruku. A skąd te punkty ? Te punkty to pixele w Twoim zdjęciu. Jeżeli masz zdjęcie o boku 3000 pikseli, to przy druku 300DPI bok będzie miał długość 10 cali. jak ustawisz 150DPI bok będzie miał 20 cali, przy czym zwiększy się rozmiar pojedyńczego punktu na wydruku bo ustawiłeś gęstość 150 punktów na cal. Przy tych wszystkich operacjach liczba pixeli w pliku nie zmienia się. Zakładając zatem, że wysoka jakość druku zdefiniowana jest jako 300DPI, mając zdjęcie o rozmiarach 900x900 pixel, wiesz że da się je wydrukować w dobrej jakości maksymalnie na kartce 3x3 cala czyli 7,62x7,62 cm.
Tak ja to rozumiem. Jeżeli błędnie to niech ktoś mądrzejszy mnie sprostuje.

Maly.Psikus
26-09-2016, 18:57
Masakra, tyle liczenia. Czyli DPI niech sobie jest na standard ustawione...

GonzoG
26-09-2016, 22:25
To że dpi w zdjęciu nie wpływa na jego wyświetlanie to wiemy ale windows używa tego parametru do skalowania UI, dodatkowo w win10 jest to skalowanie bardzo złe.
Nie. Windows nie używa DPI do skalowania UI. DPI istnieje tylko w plikach graficznych.
Poza tym masa matryc i monitorów nie przekazuje fizycznego rozmiaru do systemu, więc skalowanie pod parametr PPI jest nie możliwe.
To że tak to sobie nazwali, nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.

- - - - kolejny post - - - - - -

Podrzuce, niczym kukulka jajko, swoje pytanie, ktore z rozdzielczoscia i skalowaniem rowniez ma cos wspolnego: dlaczego zdjecie w ACR wyglada dobrze a w PS pojawia sie moira? P.S. jesli zalozyciel watku lub moderacja nie chca mojego pytania tutaj to, swiadom swojego wykroczenia, slowa nie powiem na przeniesienie lub kasacje.
Zmień powiększenie w PS to zniknie. To jest skutek skalowania zdjęcia przez PS.

(...) Zakładając zatem, że wysoka jakość druku zdefiniowana jest jako 300DPI, mając zdjęcie o rozmiarach 900x900 pixel, wiesz że da się je wydrukować w dobrej jakości maksymalnie na kartce 3x3 cala czyli 7,62x7,62 cm.
Tak ja to rozumiem. Jeżeli błędnie to niech ktoś mądrzejszy mnie sprostuje.
Jest dokładnie tak jak piszesz.

Z tym, że teraz dla drukarek kolorowych DPI jako parametr drukarki (w jej specyfikacji, nie w ustawieniach wydruku) jeśli liczone dla każdego koloru oddzielnie.
Czyli 6-kolorowa drukarka 4800dpi w rzeczywistości jest w stanie drukować tylko 800DPI (6x 800 = 4800).
Ale są jeszcze drukarki, przy których producenci podają DPI w starej nomenklaturze - czyli ile pelnokolorowych punktów drukują (np. termotransfery)

Masakra, tyle liczenia. Czyli DPI niech sobie jest na standard ustawione...
Nic nie trzeba liczyć. Wystarczy zapomnieć o DPI przy zdjęciach.
Dopiero jak przygotowujesz zdjęcia do wydruku na konkretnej maszynie, w konkretnym rozmiarze trzeba o tym pamiętać. A to po to, aby maszyna nie skalowała sobie sama zdjęć, bo traci sie wtedy na jakości.

give
28-09-2016, 22:52
mi sie tez to przydało

Maly.Psikus
30-09-2016, 14:45
Wstawiając foto na np: 500px.com na sprzedaż to trzeba ustawić odpowiednie (zwiększy prawdopodobieństwo kupna ?) DPI czy można to olać ?

GonzoG
30-09-2016, 15:17
Ile razy powtarzać - DPI nie ma żadnego znaczenie przy zdjęciach.

Maly.Psikus
30-09-2016, 16:34
Ma znaczenie do druku, a sprzedając zdjęcie kupiec na 99% wydrukuje...

2pompony
30-09-2016, 18:17
Jest mi przykro to powiedzieć, ale Mały Psikusie, nie masz racji.

Jeśli będzie chciał to kupić ktoś nie znający się na rzeczy i kogo łatwo zagiąć trudnymi słowami - to tak, pewnie dla niego coś tak tajemniczego jak rozdzielczość będzie miała znaczenie. Ale jeśli będzie to kupować ktoś kto rozumie co to jest - kupi niezależnie od rozdzielczości, byle miało odpowiednio duże wymiary w pixelach dla jego potrzeb.

GonzoG
01-10-2016, 02:36
Tak, DPI ma znaczenie przy druku, ale nie w zdjęciu, bo przy wydruku i tak zdjęcie doprowadza się do określonego rozmiaru, a tym samym zmienia DPI. Zdjęcie ma określoną rozdzielczość (nie gęstość druku) i tyle.
W zdjęciach DPI to absolutnie zbędny parametr.