PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter nikon - m42 a pomiar światła

TeretyczniePoważny
25-09-2016, 19:34
1.
Witam, posiadam Nikona D80 oraz obiektywy heliosa na mocowanie m42. Chcę kupić adapter lecz dowiedziałem się, że mój D80 ma systemowo zablokowany pomiar światła w obiektywach manualnych, bez czipu. Widziałem do kupienia adaptery z programowalnym czipem ale za prawie 300 zł. Sam czip natomiast widziałem za 140 zł. Ten czip można po prostu przymocować to takiego adaptera:
http://allegro.pl/adapter-m42-nikon-nieskonczonosc-powloki-mc-sample-i6505993484.html
bez wycinania w nim jakiejś przestrzeni na czip?

2.
Można w jakiś sposób oszukać system aparatu, aby działał sam tryb A z ustawioną przeze mnie wartością przysłony oraz automatycznym doborem czasu migawki?
Np. po przez sprawienie aby aparat "myślał", że jest podpięty jakiś obiektyw ze stykami? Gmatwam trochę ale chodzi mi głównie o to, czy jest możliwe wyjęcie tych styków z jakiegoś popsutego szkła lub pierścienia makro i zamocowanie na tym adapterze.

Pozdrawiam
Kamil

madebyzosiek
25-09-2016, 19:48
D80 nie ma pomiaru światła i tyle, nic tego nie zmieni. Musisz się przyzwyczaić do M i dobierać ekspozycję sam, co po kilku próbach powinno być do ogarnięcia. Zamiast adaptera za 300 zł, który pewnie będzie lipny, możesz sprzedać D80, dołożyć te 300 i kupić D200, będziesz miał pomiar ;)
Pamiętaj też, że na nieskończoność nie poostrzysz tym Heliosem ;) A adapter z soczewką sobie odpuść, zjada jakość.
Pozdrawiam serdecznie :)

TeretyczniePoważny
25-09-2016, 19:56
Hmm, dziękuję za opinię. Wiem, że bez soczewki nie ostrzy na nieskończoność, a do ilu m ostrzy? Posiadam heliosa 44m-4 i chcę go portretowo wykorzystać, więc nieskończoność mi nie jest potrzebna. ;)

madebyzosiek
25-09-2016, 20:07
44-4 ustrzelisz portret, ale z całą postacią możesz mieć problem. Z tanich szkieł trochę lepszych w tym zakresie masz Pentacona 50 1.8, on jest do tego lepszy, choć niewiele ;)

TeretyczniePoważny
25-09-2016, 20:13
Więc szkło bez adaptera z soczewką będzie dla mnie prawie bezużyteczne :/ Do tego mam też 300 z foto snajpera. A czy ta soczewka aż tak bardzo psuje obraz? Polecił by mi Pan adapter z allegro z najlepszą soczewką ?

ksh
25-09-2016, 20:20
Adapter z soczewką psuje heliosa, który dobrze wyselekcjonowany na pełnym otwarciu przysłony jest ostry i ma ładny bokeh, z soczewką trzeba przymykać i to sporo, wiec nici z rozmycia.
Na pm masz linka do zdjęć.