Zobacz pełną wersję : co wybrać nikon d610 czy d700
rajna666
23-09-2016, 17:44
Witam. Mam pytanie. Staram się o dofinansowanie. Kwota dofinansowania to 23000. W kwestionariuszu zgłoszeniowym mam rozpisać na co wydam te 23000. Trochę ostatnio wypadłam z obiegu co chodzi o nowe sprzęty.Mam aparat ( d90) coś z obiektywów (mam starego heliosa i sigmę 18-50 f 2. 8 ) mam lampę (manualną co prawda) ale jakoś daję radę, statyw, i blendę)
Potrzebuję nowy aparat, coś z obiektywów oczywiście w miarę jasnych i monitor do obróbki bo póki co na laptopie obrabiam. Ponadto chciałam zapytać jak to jest z zakupem photoshopa-bo rozumiem że musi być legalny. Doradźcie coś, co warto kupić.
Na D5 nie starczy :/
Fajnie by było gdybyś określił co będziesz fotografować - reportaż, studio, produkty...
rajna666
23-09-2016, 18:01
określiła :-) zapomniałam napisać. Głównie fotografia rodzinna, dziecieca noworodkowa, dużo plenerów, trochę u klientów w domu lub u mnie, ponadto fotografia okolicznosciowa ale raczej bez dużych wesel, dodatkowo jest plan reportażu z narodzin maluszka.
To ja bym się zainteresował D810, 105mm VR, 70-200mm, 35mm, 24mm. Do tego też by się przydał jakiś standard i oczywiście lampy, blendy, statywy ;) i tez wyjdzie ponad 23000.
rajna666
23-09-2016, 20:13
ktoś jeszcze pomoże?
kornikbp
23-09-2016, 21:10
d750 , nikkor 24-70, lampa sb700,
do tego monitor graficzny np eizo cs270 lub nowszy
rajna666
23-09-2016, 21:37
a co z oprogramowaniem photoshop? jakie zakupić i gdzie z pewnego źródla?
kornikbp
23-09-2016, 22:54
Adobe CC pakiet dla fotografów (Photoshop + Lightroom) płacisz abonament miesięczny 12,29 euro i masz dwa potężne narzędzia do obróbki obrazu
rajna666
25-09-2016, 10:02
Jak w temacie. Będę używać do fot rodzinnej, dziecięcej, portretowej, czasami jakis reportaż. i jakie szkła potrzebuję coś szerszego i coś typu 80-85mm
Ja bym wybral D610 ze wzgledu na duzo lepsza matryce + 85mm 1.8G a co do czegos szerszego to wzial bym 35mm a jakie to juz zalezne od budzetu ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
D610 + NIKKOR 18-35mm + 24-70mm + 70-200mm + 85mm
nikoniarz
25-09-2016, 10:15
Jak w temacie. Będę używać do fot rodzinnej, dziecięcej, portretowej, czasami jakis reportaż. i jakie szkła potrzebuję coś szerszego i coś typu 80-85mm
Jaki budżet na całość?
rajna666
25-09-2016, 10:27
składam papiery o dotację, max 23000. Muszę wyszczególnić kosztorys. A potrzebuje nowy aparat, obiektywy, monitor i photoshop legalny.
składam papiery o dotację, max 23000. Muszę wyszczególnić kosztorys. A potrzebuje nowy aparat, obiektywy, monitor i photoshop legalny.
Kolejny "zawodowiec" ktory nie wie czego mu potrzeba ;) ja juz sie wycofuje z doradzania bo to juz nie moja liga ;p
stachmuszel
25-09-2016, 10:30
To teraz są dotacje do fotografii rodzinnej, dziecięcej?!
Temat ten wałkowany na forum wielokrotnie. Wystarczy poszukać.
To teraz są dotacje do fotografii rodzinnej, dziecięcej?!
Teraz ludzie wyciagna dotacje na wszystko ;)
rajna666
25-09-2016, 10:40
a co złego jest w złożeniu wniosku o dotację? nie rozumiem...nikt z was nie składał?
przeszukałes forum ?
Nawet temat zalożył :)
proszę o pomoc w wyborze sprzetu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275848)
rajna666
25-09-2016, 10:42
założyła. tak, siedzę na forum juz 2 tyg i czytam
nikoniarz
25-09-2016, 10:43
Nikon D750 + T24-70/2.8 + N85/1.8G + S35/1.4. Zostanie jeszcze ponad 5 tysi na monitor, karty... O lampie też warto pomyśleć, ale skoro nie wspominałeś nic o niej to nie uwzględniałem.
rajna666
25-09-2016, 10:47
lampę posiadam póki co manualną, która mi wystarcza :-)
stachmuszel
25-09-2016, 11:00
a co złego jest w złożeniu wniosku o dotację? nie rozumiem...nikt z was nie składał?
Nic złego, pod warunkiem wykorzystania sprzętu do celów, na jaki dotacja zastała przyznana. Do fotografii rodzinnej?
Możesz kupić dobry zestaw D750 + 24-120mm i do tego uzupełniasz co faktycznie będziesz potrzebować, pamiętaj też że dobry monitor kosztuje sporo, oprogramowanie też.
Dobrym wyjściem może być też D7200 + świetne jasne sigmy, zostanie chyba więcej wtedy na lampe, monitor, soft, statywy, filtry, wyzwalacze i drobnice.
rajna666
25-09-2016, 11:04
jedni fotografują sluby, ja skupiam się na fot rodzinnej typu np noworodki, dzieciaki, całe rodziny, ewentualnie chrzty. Nie każdy musi robić słubniaki. moze kiedys i to zacznę, jak trochę moją 3 dzieciaków odchowam :-)
Albo stała licencje adobe w wersjach CS6 albo Adobe CC i plan miesięczny abonamentów.
Pamiętaj o dobrym monitorze, statywie, oświetleniu, to kosztuje sporo i jest często ważniejsze niż super aparat.
Kto powiedział że ta dotację dostaniesz? Druga sprawa 23kola może być w teorii, ale możesz dostać połowę z tego, tyle UP potwierdza i bierzesz albo spadaj :) ja walkowalem ten temat rok, pomagała mi żony księgowa, i nasz agent który zajmuje się doradztwem kredytowym, wraz z dotacjami. Wniosek z biznesplanem był napisany na cacy, ale odrzucony został ze względu na brak mojej aktywności w tej branży, i zdjęcia same nie wystarcza, trzeba mieć na to papiery, szkołę, szkolenia, rekomendację od firm z którymi się nawiąże współpracę. W między czasie trzeba chodzić na spotkanie na którym oferują pracę, nie obchodzi ich ze czekasz na decyzję o dotację, jeśli odmowisz propozycji przyjęcia pracy, to można zostać skreslonym z UP więc trzeba jak pajac brać skierowania o pracę, lecieć z nimi do pracodawcy i ściemniać żeby podpisał ze przykładowo nie ma miejsc, albo rekrutacja trwa, w każdym razie nie może wpisać ze sam człowiek odmówił, bo za to też się dostaję kopa z UP i Panie nawet nie patrzą na to że mówisz, że czekasz zna decyzję o dotację. Generalnie robią z człowieka pajaca, nigdy więcej nie chce mieć nic wspólnego z UP! :) gdzieś na forum są opisane moje przejścia z UP i dotacjami. Zerknij sobie, może to coś pomoże :)
D750 + Nikkor 24-70/28 to zestaw, którym zrobisz wszystko i doszlifujesz warsztat. Resztęszkieł możesz dokupić z zarobków tym zestawem.
rajna666
25-09-2016, 11:20
Kto powiedział że ta dotację dostaniesz? Druga sprawa 23kola może być w teorii, ale możesz dostać połowę z tego, tyle potwierdza i bierzesz albo spadaj :) ja walkowalem ten temat rok, pomagała mi żony księgowa, i nasz agent który zajmuje się doradztwem kredytowym, wraz z dotacjami. Wniosek z biznesplanem był napisany na cacy, ale odrzucony został ze względu na brak mojej aktywności w tej branży, i zdjęcia same nie wystarcza, trzeba mieć na to papiery, szkołę, szkolenia, rekomendację od firm z którymi się nawiąże współpracę. W między czasie trzeba chodzić na spotkanie na którym oferują pracę, nie obchodzi ich ze czekasz na decyzję o dotację, jeśli odmowisz propozycji przyjęcia pracy, to można zostać skreslonym z UP więc trzeba jak pajac, brać skierowania o pracę, lecieć z nimi do pracodawcy i ściemniać żeby podpisał ze przykładowo nie ma miejsc, albo rekrutacja trwa, w każdym razie nie może wpisać ze sam człowiek odmówił. Generalnie robią z człowieka pajaca, nigdy więcej nie chce mieć nic wspólnego z UP!
Ja nie mówię, że dostane dotację, ale muszę wpisać co bym kupiła za ta kwote, wraz z opisem każdego punktu. Poza tym ja nie z UP a z MAARU jest tam teraz projekt dla kobiet po 30 rż bezrobotnych lub biernych zawodowo (ja jestem bierna) dodatkowo mile widziane jest posiadanie co najmniej 3 dzieci) co do tego, że to nie jest wszystko takie piękne, i że mogą np przyznac połowe z tego to też wiem. Ale fakt faktem, że muszę rozplanować wydatki, najlepiej nie 23000 a mniej.
Jeśli wpiszesz do wniosku aparat plus 3-4 obiektywy to pewnie przytną ci kwotę jako nieuzasadnione wydatki, lepiej wpisz aparat, obiektyw, monitor, software, lampy, laptop, statyw itd, jak ci wniosek przejdzie to pewnie cały.
Pomyśl co potrzebujesz na start jako niezbędne, resztę dokupisz już na firmę i sobie zmniejszysz podatek :)
rajna666
25-09-2016, 17:54
DZIĘKI za odp. Właśnie czytałam wczoraj taki madry poradnik i pisze by nie wykorzystywać całej kwoty bo to źle świadczy i lepiej wpisać mniej. najbardziej zalezy mi na aparacie, obiektywie1-2 , photoshop i monitor graf, który podepne do laptopa
Zasada jest jedna, starasz się o dotacje wiec wpisujesz co do grosza maksymalna kwotę, a nie mniejszą, jak będa mieli zmniejszyć to sami zmniejszą.
Kuzynka starała się o dotacje z EFS i otrzymała, punkty miała głównie za wykształcenie w tym kierunku, doświadczenie potwierdzone zatrudnieniem i umowy współpracy, cała reszta mniej wpływa na punktacje, a tym bardziej co chcesz zakupić, ma to być tylko powiązane z wybranym PKD i tyle.
Borat1979
25-09-2016, 18:28
dobry monitor kosztuje sporo, oprogramowanie też.
Koszty softu są niewielkie z 500 zł za windę i 130 zeta miesięcznie za PSa.
Borat1979, plan dla fotografów PS+LR kosztuje teraz niewiele ponad 12 euro miesięcznie
Raczej miałem na myśli całość potrzebnego lub takiego co się przydaje po otwarciu działalności, win, office, jakieś subiekty rachmistrze, do tego lightroom, photoshop oczywiście, a może acrobat i do edycji video, kto to wie co się przydać może pytającemu.
PS + LR chyba lepiej wziąć w planie dla fotografów. Komputer z dobrym monitorem na dotację.
Aparat, w kolejności: D750, D610, D810. D700 nowego raczej się kupi.
Obiektywy: Nikkor 24-70/2.8 (bez VR) lub Tamron 24-70/2.8 VC + Nikkor 85/1.8G + Nikkor 50/1.8G + Sigma 35/1.4.
Borat1979
26-09-2016, 00:36
Borat1979, plan dla fotografów PS+LR kosztuje teraz niewiele ponad 12 euro miesięcznie
Wiem bo taki mam ale można to wziąć na firmę? Bo w opcji dla firm nie ma takiego pakietu a na stronie Adobe jest podział: pojedyncze osoby, firmy, uczniowie i nauczyciele, szkoły i uczelnie.
Na działalność jednoosobową podobno można.
Moja mała sugestia, tylko mnie nie zjedzcie. Jako amator który robi zdjęcia również swojemu 1,5 rocznemu synowi, dla fotografii dziecięcej bardziej bym widział coś dłuższego. Zamiast 24-70 to 70-200. Malucha się wtedy nie rozprasza. Inną sprawą jest że to się sprawdza w plenerze albo dużym salonie.
ja do body bym brał S24-35 f/2 lub T24-70 f/2.8 i N/T 70-200f/2.8 ewntualnie tanią 50 1.8g do kompletu jako stałkę..
rajna666
26-09-2016, 13:17
to jeszcze odnosnie photoshopa doradzacie abonament. A co z taką ofertą? bo jednak wolałabym nie płacić abonamentu, tylko po prostu kupić http://allegro.pl/nowy-adobe-photoshop-cs6-pl-win-mac-fvat-firma-24h-i6518801544.html
Jeśli nie zmienisz aparatu, to powinna wystarczyć na kilka lat. Ale już takiego D500 chyba nie obsługuje.
A za 12,29 Euro miesięcznie masz zawsze najnowszą wersję PS + LR. http://www.adobe.com/pl/creativecloud/photography.html
Jarecky83
26-09-2016, 13:42
to jeszcze odnosnie photoshopa doradzacie abonament. A co z taką ofertą? bo jednak wolałabym nie płacić abonamentu, tylko po prostu kupić http://allegro.pl/nowy-adobe-photoshop-cs6-pl-win-mac-fvat-firma-24h-i6518801544.html
Bardziej opłaca się mieć w abonamencie, bo masz zawsze aktualną wersję, a tak wydasz siano na jedną wersję, wyjdzie nowa to zostaniesz ze starą;) chyba że znów wydasz siano na nową;)
Spokojnie, będziesz płacił niskie ZUS więc będzie Cię stać na abonament, jedną sesją dziecięcą na to zarobisz;P chyba, że z góry nie przewidujesz dochodów, tak jak niektórzy biorący dotację;P
rajna666
26-09-2016, 16:09
hmmm oczywiscie, że liczę na klientów. Dla samej siebie nie opłacałoby mi się kombinować z dotacjami itp. Jedyny problem jest taki, że przynajmniej na starcie zależy mi na zminimalizowaniu miesięcznych kosztów. Fakt jest taki, że mając troje dzieci (mimo pasji fotograficznej) nie mogę ryzykować, że zostaniemy z prawie zerowym dochodem. Nie mam najmniejszej ochoty czy nawet czasu kombinować dotację z zamiarem olania sprawy.
To przekalkuluj to tak. Dałaś link do PS za 1800zł. Przyjmując ceną euro daje Ci to ~410 euro, czyli 33 miesiące abonamentu na LR + PS. 33 miesiące to niemal 3 lata. Czyli rozważasz wywalić na starcie kasę która starczy CI na 3 lata abonamentu na dwa softy LR + PS. Większość zdjęć raczej (tu mocno warunkowe od preferencji osobistych) będziesz robić w LR, PS-em posiłkując się przy bardziej skomplikowanych manewrach. Zatem zwiększysz sobie koszty stałe, ale nie wydasz kasy na starcie, zatem powinnaś mieć jakiś bufor na pokrycie zwiększonych kosztów stałych. A po 3 latach to biznes się albo kręci albo....
Przy czym nie jest to jakaś hi-level ekonomia...
Ja wybrałem CS6 ze względu na możliwość zakupu całego pakietu adobe w sensownej cenie jaka się trafiła, to był jedyny powód, inaczej kupiłbym Lr+Ps CC jeśli dałoby się taką fakturę odliczać.
Jeśli ma to być do wniosku to odpada wersja CC, przesuń kasę na coś innego, laptop, komputer, akcesoria foto, lampy, oświetlenie, tła itd, spokojnie wydasz każdą kasę.
musisz dokladnie wszystko zawrzec
blazej142
29-09-2016, 10:06
Pozwole sobie udzielić odpowiedzi, gdyż starałem się o dofinansowanie i ją dostałem (całość, czyli 20k). Po pierwsze sama musisz wiedzieć co chcesz. My nie wiemy co posiadasz (karty, baterie, akumulatorki, lampy, plecak itd), także nie mamy pojęcia jakie lubisz kadry. Czy ciasne, czy szerokie. Zapytaj się jaki obiektyw z dwóch wybranych przez Ciebie możemy doradzić. Co do biznesplanu, ja swój napisałem ma 34k, mimo że max było 20k. Dałem do zrozumienia, że nie czekam biernie i że mam jakiś wkład własny. Napisałem także co do tej pory zakupiłem, jaki sprzęt. I pokaż wszystkie zaświadczenia o kursach (z obsługi PS, obsługi aparatów jakiekolwiek kursy w kierunku foto).
założyła. tak, siedzę na forum juz 2 tyg i czytam
Przeczytaj to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275556
skleiłem twoje tematy.
sam jestem teraz przed pytaniem mialem d200 - kolory bajka, d300 fajny szybki dx ale matryca i szumy, d700 obecne predkosc z bateria atomowa i czułość powala, iso ok ale te kolory wrrr czasem jest to meka
d600 - spoko do pracy w klubie i przy duzej ilosci zdj, ale ja osobiscie wybieram jednak d800 mpx czyli szczegol na zdj masakruje kazde moje zdj ktore robie tym aparatem zawsze zbieram szczeke z podlogi d600 super ale jednak nie to, a no i inna guzikologia
rajna666
24-11-2016, 22:48
dziękuję za wszystkie odp. Dobrnęłam póki co do etapu pisania biznesplanu-czyli to już końcówka ale najtrudniejsza. Mój problem dotyczący wyboru sprzętu to kwestia braku takiego męskiego zdecydowania się na konkretne modele. Jako, że jestem kobietą, mam manię analizowania każdej propozycji, sugestii, i ciężko dobrnąć mi do dobrej decyzji.