Zobacz pełną wersję : Jak odzyskać zdjęcia z karty?
OK. Wiem, że dałem ciała i się pospieszyłem, ale po kolei. Miałem na karcie zdjęcia - oczywiście nie zrzucone na kompa. Bezmyślnie sformatowałem tę kartę. I w tej chwili zdjęcia jeszcze się dało odzyskać bez większych problemów - to wiem. Ale..... Ja na tej karcie zrobiłem nowe zdjęcia - czyli, de facto, nadpisałem stare zdjęcia. I tu zaczyna się zagadka - czy tamte zdjęcia - te stracone przez formatowanie - jeszcze da się jakoś odzyskać? Oczywiście domowymi sposobami, bo, że są specjalistyczne firmy wiem.
Jeśli miałeś zapisaną w 100% i nadpisałeś 20% to pozostałe 80% spokojnie odzyskasz. Możesz użyć do tego programu recuva.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Obawiam się, że nic się nie da zrobić w kwestii odzyskania zdjęć z nadpisanej karty. Karta to nie jest nośnik magnetyczny taki jak np dysk twardy gdzie może występować jakiś śladowy magnetyzm szczątkowy starego zapisu. Karta pamięci aparatu, to pamięć półprzewodnikowa gdzie po zmianie jej zawartości z historii nic nie zostaje i żaden fachowiec za żadne pieniądze niczego, co tam kiedyś było, nie wydłubie. Oczywiście to dotyczy komórek nadpisanych nowym zapisem.
RobertMiernik
24-09-2016, 21:00
Wiele razy odzyskiwałem różne dane z pamięci zewnętrznych, najlepiej sprawdza się zestaw, który znajdziesz googlując "test disc photorec grenier"
Jeśli dane zostały nadpisane to nie odzyskasz bo pamięć działa zero jedynkowa i nie pozostaje żaden ślad, oczywiście po samym formacie to nie problem.
madebyzosiek
24-09-2016, 21:16
Wiele razy odzyskiwałem różne dane z pamięci zewnętrznych, najlepiej sprawdza się zestaw, który znajdziesz googlując "test disc photorec grenier"
Podpisuję się pod tym. Po formcie, z uszkodzonej, właściwie nieskończoną ilość razy odzyskiwałem tym dane z karty/pena/dysku... Spróbuj!
Dzięki za wskazówki i porady. Oczywiście spróbuję, nic nie tracę a zyskać jedynie mogę - jak nie zdjęcia to naukę.
Jeśli zapisałeś 20% to dupa, resztę można spróbować odzyskać, popróbuj programów do odzyskiwania. Pliki będą miały dziwne krzaczkowate nazwy, ale zawartość powinna być ok w większości
No i dooopa. Odzyskałem jakieś inne, dziwne zdjęcia, które już dawno robiłem, ale tych na których mi najbardziej zależało - nie.
stachmuszel
26-09-2016, 07:08
Czyli nie było ich na karcie, albo zostały nadpisane nowymi fotkami.
Jakiś czas temu znajomy fotograf zwrócił się do mnie z problemem. Zrobił 10 ważnych zdjęć i okazało się że czytnik/komputer nie widzi w ogóle karty.
Udało mi się przywrócić kartę do życia i odzyskać z niej coś około 900 fotek. Pomyślałem że skoro karta już działa prawidłowo to wrzucę mu te wszystkie odzyskane zdjęcia na nią i oddam
i... tu ciekawostka odzyskane fotki nie mieściły się na karcie...
Jakiś czas temu znajomy fotograf zwrócił się do mnie z problemem. Zrobił 10 ważnych zdjęć i okazało się że czytnik/komputer nie widzi w ogóle karty.
Udało mi się przywrócić kartę do życia i odzyskać z niej coś około 900 fotek. Pomyślałem że skoro karta już działa prawidłowo to wrzucę mu te wszystkie odzyskane zdjęcia na nią i oddam
i... tu ciekawostka odzyskane fotki nie mieściły się na karcie...
Na nośnikach flash nie ma możliwości poprawnego odzyskania więcej danych niż pojemność nośnika. Nie występuje w nich efekt pamięci poprzednich danych jak przy nośnikach magnetycznych.
A że "odzyskane" pliki zajmowały więcej niż karta - normalne. Kasowanie plików (jak i szybkie formatowanie) polega jedynie na wymazaniu informacji z tabeli alokacji. Dane pliku zostają na nośniku. Teraz wystarczy, aby program rozpoznał kilka początków plików i kilka końców i z obszaru np. 10MB pamięci "odzyska" 3 pliki po 5MB.