Zobacz pełną wersję : Helios a rozmycie tła
TeretyczniePoważny
23-09-2016, 20:50
Po wpisaniu w google helios 44 wyskakuje wiele zdjęć z magicznym rozmyciem tła, tak jakby okrągłym:
http://farm9.staticflickr.com/8027/7172756162_50e401a6bd_c.jpg
http://top35mm.com/pic/helios-44-3/helios-44-3-1.jpg
W jaki sposób można uzyskać podobny efekt?
Posiadam HELIOS-44M-4 2/58 i chcę do niego kupić przejściówkę na nikona, lecz gdy na zenicie patrzyłem przez wizjer to rozmycie za nic nie przypominało powyższych zdjęć.
Na wizjerze to chyba mało widać...
1. Helios 44 nie oznacza jednego obiektywu, a całą rodzinę. Jest ich chyba z 10.
2. Jedno z przykładowych zdjęć jest z Heliosa 44-3, Ty masz 44M-4, a to 2 różne obiektywy.
Co prawda 44M-4 też daje "zaokrąglony" bokeh, ale w znacznie mniejszym stopniu już dużo starsze Heliosy 44 (bez "M"), czy Helios 40-2.
TeretyczniePoważny
24-09-2016, 16:11
Hmm, dziękuję :) Dopiero zacząłem się wgłębiać w temat Heliosów. Który więc da najlepsze to rozmycie oraz przyzwoitą ostrość w centrum ? Chcę go do zdjęć portretowych.
44-3 Ale nie ma na to reguły bo każdy helios daje inny obrazek.
A co znaczy "najlepsze rozmycie"??
Trzeba też pamiętać o formacie. Świrnięty bokeh jest najbardziej widoczny na brzegu FX. Przy body DX trudno to osiągnąć.
44-2 z głęboko osadzoną soczewką. To chyba najtańszy heliosik i kręci bokehem bardzo dobrze. Drożej masz 77-4 50 1.8 i jeszcze drożej 40-2 85 1.5
Najpierw kup 44-2 i poćwicz
Kup 44-2 z ośmioma listkami.
Jesli znajdziesz błyszczący, to mz lepiej niż matowy. O farbie mówie.
Ale to nie recepta - najlepiej kup taki, co był składany w środę. Wszyscy to wiedzą, że takie są najlepsze. Serio.
A na nikonie z Heliosem i adapterem i tak polegniesz. Kup bezlustro, albo szukaj z dupką dla N.
To świetne szkielka. Wersji było sporo.
Trzeba kupic, sprawdzić. Następnie kolejny - i tak do czasu, aż znajdziesz to co szukasz.
Ps.
Fotki z linka jakos "super" nie kręcą.
Wspomniany już helios 40 na pewno da rade i bedzie superowy w portrecie.