Zobacz pełną wersję : Proszę o dobór sprzętu do Nikona d750
Witam.Prosił bym o pomoc w doborze zestawu do wykonywania zdjęć ślubnych,okolicznościowych,plenerowych.
Mam już body Nikon d750..
Proszę o pomoc w doborze obiektywów,lampy,drugiego body,i reszty akcesorii potrzebnych do fotografi ślubnej.
Super jakbyście podawali zestawy i kombinacje sprzętu..
Będę wdzięczny za pomoc.!
madebyzosiek
21-09-2016, 12:56
A te zdjęcia, to będą pierwsze w Twoim życiu? Co Cię skłoniło w stronę fotografii ślubnej? Bo raczej nie wiedza i doświadczenie, skoro nie wiesz co jest Ci potrzebne...
Poszukaj na forum, jest stos wątków na ten temat...
Krzychoo_
21-09-2016, 13:14
Jakiś jasny, uniwersalny zoom, za zaproponuję Tamrona 24-70/2.8, bo ma stabilizację i jest w miarę tani. Do tego lampa błyskowa SB900 lub SB910. Do tego komputer i Adobe Lightroom. Jeżeli po 2 weselach stwierdzisz, że to nie dla Ciebie biznes to przynajmniej nie popadniesz w finansową ruinę.
Ten temat jest zbyt obszerny, aby wypisać kilka obiektywów. Wszystko zależy nie tylko od sytuacji, ale i od stopnia zaawansowania oraz preferencji operatora. Napisz coś więcej o sobie, czym do tej pory robiłeś zdjęcia, jaki to był system, ulubione ogniskowe. Dobrze by było tez znać budżet.
Z drugiej strony - tematów "co na ślub" na forum jest bardzo dużo i wiele osób ma już na nie alergię.
Polecam http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594 , choć dobrze by było ten temat zaktualizować o nowe linki.
Tyle naczytałem się podobnych tematów na forum że chyba już zacznę dawać rady eksperckie mimo że na tym się nie znam :)
Ale jedna rada, trzeba podać budżet.
Witam.Nie.!Mam agencję reklamową i chcę poszerzyć mój biznes o fotografię ślubną..Muszę kupić jakiś dobry sprzęt gdyż płacę duże podatki..Poszukuję obecnie fotografa na stanowisko dla tego chcę zgromadzić potrzebny mu sprzęt..Dla tego pytam się was,już zaawansowanych fotografów co byście sami dobrali do Nikona d750..Jaki sprzęt ,jakie obiektywy,lampy...Wyprzedzając pytanie,czemu sam fotograf nie dobierze sobie sprzętu ,odpowiem iż kwartał zamykam zaraz i muszę kupić sprzęt a fotografa jeszcze nie mam.Także liczę na pomoc!
- - - - kolejny post - - - - - -
Np może być 30 tys. brutto.
oczywiście interesuje mnie sam sprzęt,oprogramowanie do obrobienia zdjęć posiadamy.
madebyzosiek
21-09-2016, 13:58
Witam.Nie.!Mam agencję reklamową i chcę poszerzyć mój biznes o fotografię ślubną..Muszę kupić jakiś dobry sprzęt gdyż płacę duże podatki..Poszukuję obecnie fotografa na stanowisko dla tego chcę zgromadzić potrzebny mu sprzęt..Dla tego pytam się was,już zaawansowanych fotografów co byście sami dobrali do Nikona d750..Jaki sprzęt ,jakie obiektywy,lampy...Wyprzedzając pytanie,czemu sam fotograf nie dobierze sobie sprzętu ,odpowiem iż kwartał zamykam zaraz i muszę kupić sprzęt a fotografa jeszcze nie mam.Także liczę na pomoc!
Np może być 30 tys. brutto.
Uff, to już brzmi normalnie ;) Więc przy takim szaleństwie do D750, ja osobiście kupiłbym święta trójcę (N14-24 2.8, N24-70 2.8, N70-200 2.8 VRII) i SB5000. Jakby została reszta, to jeszcze N 85 1.8 do portretu i może Sigmę 105 2.8 OS Makro do detalu. Do tego gripa i zatrudniony fotograf będzie szczęśliwy ;)
Można tez pójść inną drogą i polecieć Sigmami ART, S 20, 24, 35, 50 i 85 (jak będzie sprzedawana) 1.4 ART, plus N70-200 2.8 VRII.
Oprócz tego dobrze jest mieć na zapas/użytek drugie body i lampę.
Kolega madebyzosiek ma absolutną rację. Nic dodać, nic ująć. Cała późniejsza reszta to osobiste preferencje i potrzeby.
A co myślicie o tym na początek?
ktoś mi też doradził:
Nikon d750
Nikon d700
Obiektyw Sigma 24-70 mm f/2.8 IF DG EX HSM / Nikon
Obiektyw Sigma 70-200 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM / Nikon
Obiektyw Nikon Nikkor 14-24 mm f/2.8 G ED AF-S
Obiektyw Nikon Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S
Lampa błyskowa Nikon SB-700
mając d750 to pewnie na backup wziął bym d600/d610 (kolorystyka idąca z matryc będzie bliższa)..
A co myślicie o Tych obiektywach?
Obiektyw Sigma 24-70 mm f/2.8 IF DG EX HSM / Nikon
Obiektyw Sigma 70-200 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM / Nikon
Obiektyw Nikon Nikkor 14-24 mm f/2.8 G ED AF-S
Obiektyw Nikon Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S
Lampa błyskowa Nikon SB-700
Czy zdecydowanie lepiej Nikkora 24-70?
Jarecky83
22-09-2016, 08:20
...Muszę kupić jakiś dobry sprzęt gdyż płacę duże podatki...
najgłupszy argument jaki słyszałem;)
(powiedziałem ja, księgowy z wykształcenia, fotograf z zamiłowania)
Maciek N
22-09-2016, 09:20
Zamiast jednej lampy SB-700 proponował bym 2szt SB900 albo wyższe modele. Chodzi o to że na ślubach bywają skrajnie trudne warunki oświetleniowe. Szczególnie w drewnianych karczmach boczne światło jest koniecznością.
najgłupszy argument jaki słyszałem;)
(powiedziałem ja, księgowy z wykształcenia, fotograf z zamiłowania)
A jakiś sensowny argument?
Księgowym nie jestem ale wydaje się być sensowne zmniejszenie podatku poprzez inwestycje w sprzęt.
Jarecky83
22-09-2016, 09:34
Zamiast jednej lampy SB-700 proponował bym 2szt SB900 albo wyższe modele. Chodzi o to że na ślubach bywają skrajnie trudne warunki oświetleniowe. Szczególnie w drewnianych karczmach boczne światło jest koniecznością.
A jakiś sensowny argument?
Księgowym nie jestem ale wydaje się być sensowne zmniejszenie podatku poprzez inwestycje w sprzęt.
Więc ja bym powiedział: płacę duże podatki (w domyśle firma dobrze zarabia), więc mogę sobie pozwolić na droższy sprzęt;)
Dobry-droższy sprzęt kupuje się po to by produkować dobrej jakości zdjęcia, a nie po to bo płacę duże podatki ;P
Ze sprzętu:
1. Drugie body bo często robi się na dwa, albo jako zapas - D610, D700 raczej nie, bo daje inną kolorystykę i będzie ciężko zdjecia doprowadzić do spójności.
2. Tamron 24-70/2.8 VC lub Nikkor 24-70VR
3. Tamron 70-200/2.8 VC lub Nikkor 70-200/2.8VR II
4. Tamron 15-30/2.8VC lub Nikkor 14-24/2.8
5. Nikkor 85/1.4G, 85/1.8G
6. Sigma 35/1.4 Art, Nikkor 35/1.4G, Nikkor 35/1.8G ED
7. Sigma 20/1.4 Art
8. Lampa Nikon SB-910 (ale chyba już niedostępna), Metz 64 AF-1, Nikon SB-5000
9. Zapas baterii (1-2szt, w zależności od sposobu fotografowania).
10. Szelki podwójne na aparaty
11. Torba - np. Lowepro SteathReporter D550AW (wszystko wymienione nie wejdzie do jednej)
Właśnie neirozumiem tu kolegów, mając D750 na drugie body brałbym...zgadnijcie, D750
Bezkompromisowy zestaw szkieł to Nikkory 14-24 + 24-70 + 70-200/2.8 VR2. Czasem może być za ciemno więc idealnym duetem stałek, tanim, dobrze współgrającym i jasnym jest Nikkkor 35 1.8ED + Nikkor 85 1.8G
FttSniper
22-09-2016, 16:32
Ja się zastanawiam jak z takim tobołem dajecie radę chodzić na wesela :O Osoboście mam 2x FX, 17-35, 35, 50, 85 2xSB700 i przy tych kilkudziesięciu ślubach rocznie łamie kręgosłup i szyję, a gripy już dawno sprzedałem żeby mieć lżej.
Jestem ciekaw jaki "styl" preferuje pracownik - zoom i mocny dobry błysk, czy wyższe iso i poszukiwacz dobrych kadrów na zastanym.
Jeśli to będzie "klepanie" ślubów bardziej na sztukę niż jakość to styknie d750 + nikkor 24-70 2.8 VR + 85 1.4 na plenery i samyang 14 2.8 do urozmaicenia. W zapas używane d600/d610 i dobre lampy. Wydaje mi się że to będzie i tak za dużo do ogarnięcia ;)
Moja propozycja kompromisowa w opcji na 2 body to 2xD610, samyang 14 2.8 / nikkory 20 1.8/35 1.8/50 1.8/85 1.8 i dwie sb700
kurczeblade
23-09-2016, 09:55
Swoją drogą, dobry sposób na wylansowanie swojego portfolio... jeśli jest się jakimś fotografem bez reklamy. Robisz kilka ślubów przez taką agencje, reklama idzie na Twoje nazwisko, bo autorem zdjęć jest osoba która je robi, gdy już jest jakieś zainteresowanie, zostawiasz agencje i robisz swoje zlecenia ... Właściciel agencji zostaje ze sprzętem, bez fotografa a fotograf idzie dalej za ciosem, tylko już na własną rękę. :)
Swoją drogą, dobry sposób na wylansowanie swojego portfolio... jeśli jest się jakimś fotografem bez reklamy. Robisz kilka ślubów przez taką agencje, reklama idzie na Twoje nazwisko, bo autorem zdjęć jest osoba która je robi, gdy już jest jakieś zainteresowanie, zostawiasz agencje i robisz swoje zlecenia ... Właściciel agencji zostaje ze sprzętem, bez fotografa a fotograf idzie dalej za ciosem, tylko już na własną rękę. :)
Nie zawsze tak jest. Jak fotograf na etacie, to się nie wylansuje, bo zdjęcia są własnością firmy, a nie jego.
Maciek N
24-09-2016, 00:02
Nie zawsze tak jest. Jak fotograf na etacie, to się nie wylansuje, bo zdjęcia są własnością firmy, a nie jego.
Prawa majątkowe są zbywalne ale autorskie już nie. Agencja może umową ograniczyć wykorzystywanie przez autora swoich zdjęć z okresu w którym pracuje dla danego podmiotu.
Sam temat jest mocno śmierdzący. Zastanawiać się kto kogo i jak wykorzysta fuuu. Z drugiej strony warto znać swoje prawa, bo praca dla agencji może przynieść tak samo korzyści jak i ograniczać.
To tak działa w większości branż. Może nie uwierzysz ale nawet w branży usług inżynierskich dla przemysłu. Tylko spółki skarbu państwa muszą robić przetargi, gdzie wpiszą 100% cena plus referencje firmy i są zadowoleni że nikt się ich nie czepi. Dla pozostałych klientów wyznacznikiem rzadko jest firma, częściej człowiek - do tego stopnia że przed podpisaniem umowy na jakieś prace, nie rzadko, żądają zapewnienia że temat będzie realizowany przez wskazane nazwiska, które klient już zna i ceni. Spotkałem się ostatnio nawet z ciekawym pomysłem. Jedna z firm na swojej stronie w realizacjach podała dwa podzbiory. Jeden - inwestycje zrealizowane przez daną firmę, drugi - inwestycje zrealizowane przez pracowników tej firmy gdy pracowali gdzie indziej.
Ja miałem ostatnio propozycję takiej współpracy, ale podczas rozmowy było dużo niejasności z gościem który szukał fotografa. Facet głównie się nakręcił ze mam dużo nowego sprzętu. Ja tez się zastanawiam, czy pracując dla kogo, robiąc pod tym kimś zdjęcia, mógłbym je umieścić przykładowo na swojej stronie, przecież to ja jestem autorem tych zdjęć, nie osoba która mnie zatrudnia!
Maciek N
26-09-2016, 10:31
Ja miałem ostatnio propozycję takiej współpracy, ale podczas rozmowy było dużo niejasności z gościem który szukał fotografa. Facet głównie się nakręcił ze mam dużo nowego sprzętu. Ja tez się zastanawiam, czy pracując dla kogo, robiąc pod tym kimś zdjęcia, mógłbym je umieścić przykładowo na swojej stronie, przecież to ja jestem autorem tych zdjęć, nie osoba która mnie zatrudnia!
To zależy od umowy. Zaznaczę że nie jestem prawnikiem, ale wydaje się być logiczne że w umowie pomiędzy agencją a fotografem takie sprawy musza być uregulowane. Autorem danego zdjęcia jesteś dożywotnio, nie oznacza to że możesz się nimi reklamować lub je sprzedawać. Z drugiej strony możesz zażądać żeby Twoje zdjęcia na stronie agencji były podpisane. Wszystko zależy od ustaleń.
Trzeba odróżniać prawa autorskie od majątkowych.