Zobacz pełną wersję : aparat cyfrowy / kompakt z wymienną optyką do 2-2,5k
Hej, pomyślałem, że zapytam tutaj bo pewnie znajdzie się ktoś w temacie.
Szukam aparatu dla 60-latka. Cena 1500-2500. Aparat uniwersalny - amator bez ambicji. Wg mnie powinna być matryca 1cal lub system 4/3 żeby szumy były znośne. Przede wszystkim interesuje go "duży zoom" co sprowadza nas raczej w rejony kompakta z wymienną optyką + obiektyw typu mega zoom (istnieje coś takiego? - nie chcę dwóch obiektywów). W przypadku aparatów cyfrowych z większą matrycą to wymyśliłem sony rx100 ale to ma tylko 4x zoom więc to chyba nie spełni oczekiwań...
pomóżcie!
Pytanie, czy zadowoli się przeciętną i mierną jakością dużego zooma, czy jednak zestaw z dwoma obiektywami gdzie jest standard obiektyw i tele ?
Olympus E-PL7, Panasonic GX7, te dwa polecam.
A czy system mikro4/3 ma jakiś obiektyw standard o większym zakresie? chodzi o to zeby był tylko jeden obiektyw... Zależy mi na lepszej matrycy niż w zwykłych cyfrówkach i większy niż standardowy zakres zoomu. I żeby nie był to nikon d5100+18-200 bo za duże...
A ten P900? Nie wiem ile kosztują.
Droga/drogi pepsi90. Cudów nie ma. Jak chce się mieć duży zakres zooma, to obiektyw z natury rzeczy będzie duży. Czy "za duży", to już kwestia własnych preferencji. Wspomniany Nikon P900 ma 83 krotnego zooma. Czy wpasowuje się w oczekiwania? Tego nie wiemy. Alternatywą są zestawy bezlusterkowiec + 2 obiektywy, pokrywające stosowny zakres ogniskowych (choć żaden nie zbliż się do "zoom x83") i będace kompromisem odnośnie gabarytów.
P.S. P900 to poziom cenowy 2,3-2,5 tyś zł.
Pytanie tylko czy zoom x83 wypluje obrazek lepszej jakości niż crop z 200mm ?
Jest jeszcze, ale używka niestety, fujik x-s 1
dobra, jednak zoom najważniejszy także na tym etapie to w grę wchodzi Panasonic Lumix DMC-FZ1000 (matryca 1 cal), Nikon p900 (mała matryca ale zoom do 2m :D) albo jakiś tańszy mega zoom za 1500
Sprawdź jakie to robi zdjęcia na tym mega zoomie bo to wypluje tak zmasakrowane odszumianiem zdjęcia że może tylko spowodować zniechęcenie.
dobra, jednak zoom najważniejszy także na tym etapie to w grę wchodzi Panasonic Lumix DMC-FZ1000 (matryca 1 cal), Nikon p900 (mała matryca ale zoom do 2m :D) albo jakiś tańszy mega zoom za 1500
A może mała lustrzanka z 18-250?
Mniejsze to od Pasikonika i lepsza jakość.
Canon 100 lub, to co mam soniacz a37,
też przerabiałem mega zoomy, miałem fuji hs35,
ale obrazek to lekka porażka, chyba że do makro.
Panasonic FZ1000 i nie wciskaj nikomu na sile taniej lustrzanki czy bron Boże bezlusterkowca, bo w tej kwocie po pierwsze będzie to tylko chłam, a po drugie nie sprawi radości osobie, która nie zamierza wachlować szkłami.
pepsi90, jeśli bierzesz pod uwagę P900, to zerknij też na Sony HX 400V. Znajomy jest zadowolony z tego Soniaka. Oczywiście nie jest to sprzęt dla podglądaczy pikseli, ale zoom robi wrażenie.
edit: Teraz zerknąłem na ceny i cena tego Sonego też zrobiła na mnie wrażenie. 1,5 roku temu można było go kupić za mniej niż 1500, obecnie ceny to 1700-2000! :shock:
to jest dobre ze mozna sobie to wymieniać
Mimo , że to moja pierwsza lustrzanka (od miesiąca) - (Nikon D5600 + kitowy 18-105mm f/3,5-5,6G ED A fS VR DX + 50 mm f/1.4G Af-S ), to najprawdopodobniej ostatni aparat w życiu, stąd i taka decyzja . Skrzynia stosunkowo mała i zgrabna. Plakatów nie będę robił więc pełna klatka nie jest konieczna.? 2112
Ale plakaty też spokojnie zrobisz taką matrycą, co mają powiedzieć ci co robili plakaty D300 ? :)