PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 + SB 910 problem

NetGh0st
20-09-2016, 23:05
Mam taki problem z moją lampą SB 910. Wg instrukcji kiedy lampa jest ustawiona w tryb TTL w razie niewystarczającego doświetlenia zdjęcia lampa powinna zasygnalizować ten fakt przez pojawienie się na wyświetlaczu lampy wartości niedoświetlenia i ikonki w postaci trójkącika z minusem nad przyciskiem 3 (strona C-4 instrukcji). Robiłem próby lampy z nikonem 3500 kolegi i wszystko pięknie działało. Wróciłem do domu, zapiałem lampę do mojego nikona d80 i pomimo niewystarczającego naświetlenia (wynika to i z histogramu i na oko) lampa niczego nie sygnalizuje. Fakt faktem że tym nikonem kolegi zdjęcia robiłem za dnia, swoim robię wieczorem. Jego aparatem zdjęcia były robione w pokoju gdzie ściany mają kolor, u siebie mam białe ściany, ale nie wiem czy ma to tak istotne znaczenie dla pomiaru skoro zdjęcia są ciemne. Może mi ktoś powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

r_m
20-09-2016, 23:37
Stawiam na niezrozumienie zasady działania automatyki (automatowi może się wydawać, że jest wystarczająco naświetlone).

NetGh0st
21-09-2016, 19:44
Stawiam na niezrozumienie zasady działania automatyki (automatowi może się wydawać, że jest wystarczająco naświetlone).

Prawdę mówiąc brzmi to tak jakby się termostatowi w bojlerze miało wydawać czy woda ma zadaną temperaturę albo nie. Jak mu się będzie wydawało że ma a nie będzie miała to możesz się rano myć w zimnej wodzie. Dla mnie automat to tępe urządzenie dla którego albo warunek jest spełniony, albo nie, a skoro zdjęcie jest ciemne, a dla niego warunek jest spełniony to chyba coś jest nie tak. Przynajmniej tak mi się wydaje.

r_m
21-09-2016, 22:57
Nie musisz mi wierzyć na słowo.
Masz rację, automat to tępe urządzenie, które nie potrafi czytać myśli fotografa (tylko pomiar błysku w współczesnych lustrzankach nie jest aż taki prosty i tępy).
Zwykły, prosty automat nie wie czy dla Ciebie zdjęcie jest za ciemnie czy nie. Automat w bojlerze mierzy temperaturę w określonym miejscu, i albo włącza grzałkę, albo nie. Warunki są stabilne, nie ma możliwości, żeby ktoś np. podszedł z zapalniczką i podgrzał lokalnie czujnik, a z taką sytuacją masz do czynienia gdy robisz zdjęcie (korzystając "z automatu") na którym znajdzie się nieduży przedmiot odbijający odpowiednio dużo światła z lampy. To jeden z przykładów.
Nie pokazałeś tego źle naświetlonego zdjęcia, napisałeś jedynie, że z innym aparatem w innym miejscu i innych warunkach było dobrze, a z Twoim aparatem w Twoich warunkach było źle. Takie porównania mają sens o ile są robione w takich samych warunkach, żeby wykluczyć wpływ otoczenia i sprawdzić jak sobie radzi sprzęt.

NetGh0st
22-09-2016, 20:38
Zrobiliśmy dziś jeszcze raz testy. To samo miejsce, ten sam obiektyw, te same ustawienia. Wskazania lampy między moim aparatem a kolegi różnią się o ok 1,4 EV, przy czym jego są poprawnie naświetlone.

zgera
22-09-2016, 21:07
A nie masz przypadkiem w swoim aparacie ustawionej korekty EV dla poszczególnych pomiarów światła, nie wiem czy D80 ma to w menu, chodzi o korektę dla poszczególnych pomiarów a nie tę która jest dostępna pod przyciskiem +/_.
U mnie w Metz 50 sygnalizuje niedoświetlenie w przypadku gdy zabraknie mocy błysku, wtedy na wyświetlaczu pojawia się info o ile EV zdjęcie jest niedoświetlone.