Zobacz pełną wersję : Nikon D80 + SB 910 problem
NetGh0st
20-09-2016, 23:05
Mam taki problem z moją lampą SB 910. Wg instrukcji kiedy lampa jest ustawiona w tryb TTL w razie niewystarczającego doświetlenia zdjęcia lampa powinna zasygnalizować ten fakt przez pojawienie się na wyświetlaczu lampy wartości niedoświetlenia i ikonki w postaci trójkącika z minusem nad przyciskiem 3 (strona C-4 instrukcji). Robiłem próby lampy z nikonem 3500 kolegi i wszystko pięknie działało. Wróciłem do domu, zapiałem lampę do mojego nikona d80 i pomimo niewystarczającego naświetlenia (wynika to i z histogramu i na oko) lampa niczego nie sygnalizuje. Fakt faktem że tym nikonem kolegi zdjęcia robiłem za dnia, swoim robię wieczorem. Jego aparatem zdjęcia były robione w pokoju gdzie ściany mają kolor, u siebie mam białe ściany, ale nie wiem czy ma to tak istotne znaczenie dla pomiaru skoro zdjęcia są ciemne. Może mi ktoś powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?
Stawiam na niezrozumienie zasady działania automatyki (automatowi może się wydawać, że jest wystarczająco naświetlone).
NetGh0st
21-09-2016, 19:44
Stawiam na niezrozumienie zasady działania automatyki (automatowi może się wydawać, że jest wystarczająco naświetlone).
Prawdę mówiąc brzmi to tak jakby się termostatowi w bojlerze miało wydawać czy woda ma zadaną temperaturę albo nie. Jak mu się będzie wydawało że ma a nie będzie miała to możesz się rano myć w zimnej wodzie. Dla mnie automat to tępe urządzenie dla którego albo warunek jest spełniony, albo nie, a skoro zdjęcie jest ciemne, a dla niego warunek jest spełniony to chyba coś jest nie tak. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Nie musisz mi wierzyć na słowo.
Masz rację, automat to tępe urządzenie, które nie potrafi czytać myśli fotografa (tylko pomiar błysku w współczesnych lustrzankach nie jest aż taki prosty i tępy).
Zwykły, prosty automat nie wie czy dla Ciebie zdjęcie jest za ciemnie czy nie. Automat w bojlerze mierzy temperaturę w określonym miejscu, i albo włącza grzałkę, albo nie. Warunki są stabilne, nie ma możliwości, żeby ktoś np. podszedł z zapalniczką i podgrzał lokalnie czujnik, a z taką sytuacją masz do czynienia gdy robisz zdjęcie (korzystając "z automatu") na którym znajdzie się nieduży przedmiot odbijający odpowiednio dużo światła z lampy. To jeden z przykładów.
Nie pokazałeś tego źle naświetlonego zdjęcia, napisałeś jedynie, że z innym aparatem w innym miejscu i innych warunkach było dobrze, a z Twoim aparatem w Twoich warunkach było źle. Takie porównania mają sens o ile są robione w takich samych warunkach, żeby wykluczyć wpływ otoczenia i sprawdzić jak sobie radzi sprzęt.
NetGh0st
22-09-2016, 20:38
Zrobiliśmy dziś jeszcze raz testy. To samo miejsce, ten sam obiektyw, te same ustawienia. Wskazania lampy między moim aparatem a kolegi różnią się o ok 1,4 EV, przy czym jego są poprawnie naświetlone.
A nie masz przypadkiem w swoim aparacie ustawionej korekty EV dla poszczególnych pomiarów światła, nie wiem czy D80 ma to w menu, chodzi o korektę dla poszczególnych pomiarów a nie tę która jest dostępna pod przyciskiem +/_.
U mnie w Metz 50 sygnalizuje niedoświetlenie w przypadku gdy zabraknie mocy błysku, wtedy na wyświetlaczu pojawia się info o ile EV zdjęcie jest niedoświetlone.