Zobacz pełną wersję : [ Sigma ] Sigma 500mm f/4 DG OS HSM Sport
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/Sigma500mmf4DGOSHSMlens-1.png
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2016/09/Sigma-500mm-f4-DG-OS-HSM-lens.png)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/500mmf4DGOSHSMlensspecifications-1.png
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2016/09/500mm-f4-DG-OS-HSM-lens-specifications.png)
No to się będzie działo :).
A no będzie. Obstawiamy ile będzie kosztować? ;-)
Na obrazku z parametrami info nie ma, ale z tego co wiem wersja na Nikona ma mieć przysłonę elektromagnetyczną.
Cichy na optyczych 6000$ napisał.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1282157-REG/sigma_185955_500mm_f_4_dg_os.html
tylko brać , taniocha 6000 dol.
tu filmik : https://www.youtube.com/watch?v=o936Z2bk-P0
Cena wcale nie jest mocno konkurencyjna, bo "stary" N500 kosztuje w BH 6800$ ( https://www.bhphotovideo.com/c/product/520642-GREY/Nikon_2172_AF_S_Nikkor_500mm_f_4G.html ), a więc niewiele więcej, a Sigma, jak dotąd nie pokazała nic dobrego w klasie tele. Znam z prób jedynie 120-300/2,8 i uważam, że tele Sigmy należy omijać z daleka. A może to nowe otwarcie w tym segmencie? Trzeba poczekać aż ktoś zaryzukuje kupno i przetestuje. :mrgreen:
A tu są sample: http://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/sports/s_500_4/gallery/ , ptak wygląda nieźle, ale trzeba pamiętać, że zrobiony jest z bliska, a to zawsze lepiej wychodzi. Samolot nie wygląda już tak dobrze.
krolewicz
20-09-2016, 13:22
zdjecie samolotu od tyłu, rozgrzane powietrze itp, to się nie mogło udać :D
Cena?! To się nie uda! Lepiej będzie dołożyć do systemowej rury!
myślicie że ta nowa 500-tka F4 Sigmy będzie kiepska? A jak ma sie ta stara F4.5, bo zdjęcia są na niej wypasione u wielu ludzików z całego świata. Próbka (https://500px.com/leonardo_fava) Włąsnie szukam coś z 500 tki . Myślałem o nikkorze ale są droższe a czy lepsze od tej Sigmy.
Cena?! To się nie uda! Lepiej będzie dołożyć do systemowej rury!
No właśnie. Mieszam się z zakupem Nikkora 500F4 FL VR ale jakoś daje mi do myślenia ta nowa wersja Sigmy F4 ze stabilizacją jaka w sklepach będzie za max 3 tygodnia a cena będzie na poziomie 27.000. Co warto? Jak myślicie? Nikkor znacznie droższy. Ale czy lepszy od tej nowinki technologicznej Sigmy ?
500 4.5 była rewelacją to powinno być jeszcze lepsze
Interesowałem się tym szkłem mocno jako panaceum na niedostatki ogniskowej przy fotografii lotniczej.
Okazało się, że pod względem optyki jest średnio. Owszem lepiej niż popularne zoomy 70-300mm, ale do rewelacji jakiej można było oczekiwać od szkła stałoogniskowego tej klasy - było daleko mz.
Interesowałem się tym szkłem mocno jako panaceum na niedostatki ogniskowej przy fotografii lotniczej.
Okazało się, że pod względem optyki jest średnio. Owszem lepiej niż popularne zoomy 70-300mm, ale do rewelacji jakiej można było oczekiwać od szkła stałoogniskowego tej klasy - było daleko mz.
To chyba przypadlość Sigm - na papierze wszystko OK, w praktyce - lipa. :(
i dlatego kupiłem kolejnnego tym razem Nikkora 400F2.8 Pewna pewność.
A ja tam mam gdzieś opinie, moje zamówienie już złożone tylko czekać.
karp1225
23-10-2016, 14:49
Cena 33.000 - powodzenia :)
Za tą kasę poszukał bym używki w dobrym stanie N500/4 VR i jeszcze by mi zostało.
W fotoplus 27990, ale to w sumie też sporo...
Cena 33 tys. ma obowiązywać po nowym roku, na razie jest ustalona na 28 tys. ?
karp1225
24-10-2016, 14:47
Opóźnią dostawy i będzie za 33 :)
Masakra, za 33k można trafić wersję FL w używce.
Cenowo nie wygląda to najlepiej.
Tak jak Darjo1 napisał cena to 28tys na 100%. Nie uważam że będzie gorsza od N a być może w przyszłości ukaże mi się uśmiech na twarzy jak po testach okaże się lepsza, praktycznie kupuję ją w ciemno ale wierzę tej firmie skoro wystrzeliła z takim obiektywem to wie co robi w tej kategorii raczej pomyłek już nie ma. Już od lat przyjęło się że N czy C musi być lepsze bo to firma a czy tak jest? wystarczy spojrzeć na Sigmę i jej ostatnie obiektywy z serii ART jakościowo perły i niektórym systemowym szkłom do nich daleko. Podobnie jak z samochodami kiedyś Mercedes to był Mercedes a teraz wiele marek mu dorównało słynne logo zostało i jest a czy ta jakość też została? Kiedy ludzie zrozumieją że kilkaset złotych w takich przypadkach to wyrzucone pieniądze za samą nazwę a płacić za napis N i złoty pasek tyle kasy to taki komfort?
karp1225
25-10-2016, 17:18
FotoDam - jeśli chodzi o super-tele to Sigma jeszcze nie przebiła C/N dlatego nie dziw się że większośc osób jest sceptyczna.Gdyby S 500/4 dorównała swoim odpowiednikom to chwała jej za to ale jest dużo niewiadomych i kupowanie w ciemno może byc loterią.Na Twoim miejscu poczekałbym na testy ( na Optyczne.pl niedługo mają byc ) i wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.
Nikon do spółki z Canonem postawił poprzeczkę w super tele tak wysoko, że właściwie nie wiadomo co
by w nich można jeszcze poprawić , np. w takim Nikorze 400/f2.8 VR FL. Tym bardziej że ostatnio cała seria
została odświeżona. Jedyne co przychodzi mi na myśl gdzie Sigma może powalczyć to waga no i cena.
tomgol - jeśli optycznie nie będzie lepsza ( i nie gorsza) bo nie wiadomo co jeszcze można ulepszyć to ta cena i waga wystarczy.
karp1225 - wiem niby to loteria ale uważam że w tej kategorii wpadek już nie ma lub być nie powinno a więc nadal czekam na nią z niecierpliwością i nie mam zamiaru za logo N płacić 50tys.
500mm f4 FL kosztuje 43tys. (Widziałem używkę w idealnym stanie na gwarancji za 33tys). Z tymi 50tys jest grubo przesadzone.
Wcześniejszą wersje można kupić jeszcze taniej.
Cena koło 30k jest chyba jednak zbyt wysoka. Jak ktoś wykłada taką kasę, to nie ma kompromisów, albo Canon albo Nikon.
Sigma na starcie - a przecież pewnie jeszcze później stanieje - jest o 30% tańsza. To nie jest mało.
Niektórzy nie lubią sprzętu używanego przez kogoś innego, a w tych znowu też nie ma za bardzo jak przebierać. Inna sprawa to faktura, nie zawsze sprzedający używkę może ją wystawić, zostaje umowa kupna sprzedaży.
Choć ja pewnie bym tak jak większość podszedł - bezkompromisowo.
Myślę koledzy że wszyscy powinniśmy poczekać na pierwsze testy, bo rozmawiamy o wielkiej niewiadomej, ale kibicuję Sigmie i trzymam kciuki, oby szkło okazało się godne tej ceny ?.
To beda osobiste przemyslenia.
Cena okolo 30.000 zl to duza suma i wydajac je na topowe szklo super teleobiektyw, oczekujemy pewnosci i niezawodnosci, bo taki zakup jest w wiekszosci przypadkow na przynajmniej kilka lub kilkanascie lat, majac na uwadze ze nastepca jest srednio co 10 lat.
W takim szkle priorytetem jest AF i jego szybkosc w polaczeniu z pancerna budowa obiektywu. W kazdych warunkach swietnych i pogodowych. Ma byc szybki, pewny i niezawodny. Deszcz, mroz, sniezyca czy wilgotny poranek, czy zleje go deszcz, czy bedzie pracowal przy porannym mrozie -25C, czy w pelnym sloncu przy +30C, czy w piaskowej zawieji na nadmorskiej plazy , on ma dzialac teraz i pozniej. Obojetnie, czy go dobrze chronimy i sie opiekujemy, on ma spelniac nasze oczekiwania i nas nie zawiesc. Nie wolno zapominac o warunkach transportowych, bo nie wyobrazam sobie za kazdym razem skladac obiektyw i wkladac do firmowej walizki i ponownie na miejscu ponownie go rozkladac. Ot wkladam go polaczonego z aparatem do plecaka i dalej w podroz na miejsce przeznaczenia. A tu te warunki podrozy sa rozne, raz sa delikatniejsze a raz nie. I tu wlasnosci budowy, jak solidnie zbudowany jest obiektyw, bedzie zalezec jak dlugo nam bezawaryjnie posluzy.
Bo od takich obiektywow oczekujemy pancerna budowe i aby AF byl najlepszy, najszybszy i niezawodny na wieloletnie uzytkowanie.
Oczywiscie bardzo wazne sa rowniez inne parametry jak ostrosc, kontrast, waga i stabilizacja, ale to sa wiecej subiektywne zyczenia i wlasnosci, ktore kazdy z nas posiada.
I majac powyzsze na uwadze, mozna przystapic do analizy oferty rynku i co kupic. Czy wybrac pewnosc i doswiadczenie ale wysokie ceny Nikona czy Canona, czy inne marki i niepewnosc? Tak, niepewnosc. Bo jakie doswiadczenie w budowie super teleobiektywow ma Sigma czyTamron? Podkreslam super teleobiektywow.
Osobiscie sam na samym poczatku mojej przygody fotografowania przyrody wybralem drozyzne ale pewnosc, bo sam zaczynalem od C 70-200/4, potem C 400/5.6, nastepnie C 70-200/2.8 IS mk2, C 300/2.8 IS mk1, a skonczylem na N 500/4G VR.
I musze przyznac ze nie zaluje, bo one mnie nigdy nie zawiodly, a ostatni obiektyw pozostanie u mnie dozywotnio. Posiadam go 5 lat i sluzy mi wiernie, niewzruszony w jakich warunkach pracuje. Tak jakbym go wczoraj kupil.
To jest ta pewnosc i zadowolenie. Nie mam jej w stosunku do innych firm.
Pozostawiam kwestie zakupu uzywanych obiektywow dla osoby podejmujacej decyzje jako bardzo trudna i skomplikowana. To bardzo osobiste.
Irma - wystarczy spojrzeć na zagraniczne fora gdzie jest sporo testów i porównań starej Sigmy 500/4,5 właśnie z C o którym wspomniałeś w swojej wypowiedzi i kurcze co ciekawe C nie pożera Sigmy jako markowe szkło a zaś jest odwrotnie a zaznaczę że nowa będzie zmodernizowana, jaśniejsza i ze stabilizacją. I nie sądzę że S to niepewność a C to pewność bo w bardzo wielu przypadkach i te markowe produkty zawodzą. Przecież normalnym jest że wyprodukowanie tej klasy obiektywu o podobnych właściwościach i klasie sięga podobnych kosztów z tym że za samo logo zamiast zapłacić 30tys płacimy 43tys (to chyba ich czysty i dodatkowy zysk) a ja nie kupuję sprzętu dla pozytywnego spostrzegania mnie czy szpanu tylko do focenia a tą różnicę czyli 13tys wolę zainwestować w nowe kolejne szkło lub nowe body. Im nas tu więcej tym więcej podzielonych zdań, myśli i poglądów ale przecież po to jest forum i każdy ma prawo myśleć inaczej. Jak dla mnie S to pewność i C czy N to pewność tylko w innej cenie.
karp1225
26-10-2016, 16:34
FotoDam - tylko pomyśl gdy będziesz kiedyś chciał sprzedac to szkło,Sigmy bardzo tracą na wartości i warto to też brac pod uwagę.
krolewicz
26-10-2016, 16:46
FotoDam - tylko pomyśl gdy będziesz kiedyś chciał sprzedac to szkło,Sigmy bardzo tracą na wartości i warto to też brac pod uwagę.
albo wyjdzie nowa puszka nikona i sigma nie będzie działać :D
karp1225 - takiego szkła nie kupujemy na miesiąc, dwa czy rok krolewicz - nie prędko będę teraz zmieniał puszki a jak to nastąpi to zmienię jednocześnie i Sigmę
Panowie raczej nie ma co teraz rozpisywać się o tym czy warto tyle wydać, czy nie bo nikt szkła w rękach nie miał. FotoDam osobiście cieszę się, że będziesz miał to szkło w miarę szybko bo liczę, że po przestrzeleniu podzielisz się wrażeniami bo myślę, że sporo osób na to liczy. Zwłaszcza, że jeśli się nie mylę to u Ciebie przeznaczeniem będzie przyroda? (co mnie jeszcze bardziej cieszy :)). Za jakiś czas okaże się czy warto wydać tyle czy nie, ale na pewno jest spore grono osób, które na nowe systemowe wersje FL prędko sobie nie pozwoli i weźmie pod uwagę nową sigmę lub np. używaną wersję VR gdzie ceny prawdopodobnie będą zbliżone.
karp1225
28-10-2016, 08:59
FotoDam,6-7 lat temu gdy kupowałem 600/4 VR była w cenie Sigmy 300-800/5,6.Zastanawiam się nad sprzedażą i teraz za moje szkiełko mogę dostac ponad 20 tysięcy a Sigmę już kupisz za 15-16 tysięcy - jak dla mnie jest różnica.
wacha321
28-10-2016, 12:01
Tyle, że sigma 6-7 lat temu produkowała gorsze obiektywy. Problemem sigm jest to,że nikon i canon robią wszystko by kolejne body źle współpracowalo z ich obiektywami. Optycznie podejrzewam, że będzie to ta sama liga co szkła systemowe.
Robert chcesz sprzedać 600 vr?
karp1225
28-10-2016, 14:20
Zastanawiam się bo jak na razie straciłem zapał,jeszcze zobaczę.
Według tego co pisze producent jakość wykonania sigmy to najwyższa półka.
Nie mam żadnych zastrzeżeń.
Podejrzewam że AF, optyka będzie na ciut gorszym poziomie od N, C.
To znowu rekompensuje cena ;)
A ja już wiem że w tym roku Sigma nie będzie jednak dostępna w Europie dopiero po nowym roku i cena będzie wyższa. Kurcze nie chcę tyle czekać a chcę już coś kupić (nowego) chodzi mi po głowie N300/2,8 lecz mam wątpliwości czy oby to trochę nie przykrótko ( do D500 fakt 450mm) ale wraz jakoś mnie do końca nie przekonuje. Teraz prośba do właścicieli 300-tki napiszcie proszę jak to wygląda z jakością po podpięciu TC-14 gdzie w tym przypadku jestem przeciwnikiem doczepiania czegokolwiek z przodu czy to z tyłu obiektywu.
karp1225
29-10-2016, 07:52
FotoDam - jeśli 200-500 ci wystarczyło to 300/2,8 z tcx1,4 też powinno.
Napiszę to co już kiedyś. N300 f2.8/VR jest jednym z lepszych, o ile nie najlepszym ze szkiełek które miałem.
Bardzo dobrze wspominam jego prace razem z D800 i D700. Ostrość, AF, kontrast i kolor to pierwsza liga.
Z TC14 niewiele traci, prawie nic. Z TC2.0 już gorzej z AF i jakość lekko leci. Z tym ostatnim w sumie nadaje się
do statyki. Teraz mając N500 f4/VR brakuje mi jej poręczności :).
Cześć,
Mam 300/2,8 i wszystkie konwertery. A więc komplet z:
TC 14 - jest rewelacyjnie/bardzo dobrze (spadek jakości prawie niezauważalny)
TC 17 - bardzo dobrze
TC 20 - dobrze
Szkło dość poręczne, można robić z ręki, choć oczywiście wolę działać z gimbalem. Więcej rzetelnych informacji na stronie Mansurova.
Ehhh przez Was zacząłem trochę chorować na N300/2.8 oczywiście z rynku wtórnego + TC1.4 lub 1.7 :( nawet jestem w stanie poświęcić D750 na ten cel. Moje pytanie czy warto jeszcze pakować się w pierwszą wersję N300/2.8 AF-S bez VR ? czy już można w rozsądnych pieniążkach kupić VR1 ? sam nie wiem co robić. Czy zyskam prędkości w N300/2.8 z podpiętym TC 1.4 względem Nikkora 200-500 ? dużo pytań i jeszcze więcej wątpliwości bo dla mnie to są już ogromne kwoty na pasję bez zarobku :(
Ehhh przez Was zacząłem trochę chorować na N300/2.8 oczywiście z rynku wtórnego + TC1.4 lub 1.7 :( nawet jestem w stanie poświęcić D750 na ten cel. Moje pytanie czy warto jeszcze pakować się w pierwszą wersję N300/2.8 AF-S bez VR ? czy już można w rozsądnych pieniążkach kupić VR1 ? sam nie wiem co robić. Czy zyskam prędkości w N300/2.8 z podpiętym TC 1.4 względem Nikkora 200-500 ? dużo pytań i jeszcze więcej wątpliwości bo dla mnie to są już ogromne kwoty na pasję bez zarobku :(
Wiesz co, najlepiej to sobie samemu sprawdzić. Masz coś takiego:
1. http://photorent.pl/produkt/Nikkor-AFS-300mm-f2.8G-ED-VR-II,25
borysekb
04-11-2016, 18:22
Rafale masz ten sam problem co ja. Więcej pytań niż odpowiedzi. Ja w tej chwili mam bez bez stabilizacji (AF-I) i z podpiętym TC-17 daje radę bez problemu. Ale myśle że jeśli iść w tym kierunku to raczej z VR. Na pewno się przyda. Po za tym różnica cenowa pomiędzy nimi nie jest wielka biorąc pod uwagę rząd wielkości całej kwoty.
kol. wilk ma rację. Dotknąć, wypróbować to najlepsze wyjście. Ode mnie, to jeżeli nie wykorzystujesz wiele zoom-a
to stałka jest w zasadzie bezkonkurencyjna. Ale szukaj min. tej z VRI, bo ze starszymi możesz mieć problem z serwisem
a pare latek już mogą mieć. Do tego TC1.4 i wszystko w temacie. Miałem, używałem i sobie chwaliłem.
Taki co prawda pojedynczy i do tego z Canona; ale za to swojak :)
https://500px.com/photo/181595635/fulcrum-by-andrzej-rogucki?utm_campaign=photo_upload&utm_content=web&utm_medium=facebook&utm_source=500px
Test dla zainteresowanych Sigma 500mm f4
http://www.photographyblog.com/reviews/sigma_500mm_f4_dg_os_hsm_sports_review/
Brad Hill porównuje Sigme S 500mm f4 do Nikkor 500mm f4 FL http://www.naturalart.ca/voice/blog.html
W jego opinii Sigma prezentuje identyczny poziom co Nikkor!
Oooo i to jest bardzo ciekawa opinia
ktoś z forum już zaryzykował? ;)
W kolejnym miejscu potwierdza się że Sigma jest tak dobra jak systemowe 500mm f4 !!
http://www.lenscore.org/
Sigma 500mm f/4.0 DG OS HSM S- 1286 punktów
Nikkor 500mm f/4.0E FL ED VR- 1354 punktów
Nikkor 500mm f/4.0G ED VR - 1271 punktów
Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM- 1322 punktów
karp1225
06-02-2017, 09:20
Czyli na poziomie starszej wersji 500/4 VR ciekawe jak z AF bo tu mogą byc niespodzianki.A tak w ogóle ktoś ją u nas kupił ?
500 f4 VR Jest cięższy o 570gram. Dla jednych będzie miało to znaczenie dla innych już nie.
Ja w mojej Sigmie S 150-600 Nie mam żadnych problemów z AF.
W 500 f4 jest podobno lepiej. Nikt z testujących nie skarżył się że AF jest gorszy od systemowych tele.
Szybko to u nas chyba nikt nie kupi :/ Bo jakby nie było to 28tys.
Kacper111
06-02-2017, 18:16
Miałem przyjemność pobawić się tym szkłem (niestety z mocowaniem C, więc pożyczyłem body C1D od znajomego) pierwsze wrażenia są takie: af celny i szybki, bardzo dobra stabilizacja, mam tamrona 150-600 i ta w sigmie ma z 1 fstop przewagi nad tamzooką. Ogólnie szkło zapewne jest warte grzechu :)
wacha321
28-03-2017, 22:29
Obszerny i kompletny test porównawczy z nikkorem 500 FL. Generalnie oba obiektywy są pod każdym względem porównywalne z lekką przewagą sigmy w temacie af/afc po zastosowaniu usb docka i przestawieniu paru rzeczy.
http://www.naturalart.ca/artist/fieldtests/500mmwars_sigma_nikon.html
Tu z kolei testujący również bardzo chwali sigmę ale stwierdza,że ustępuje delikatnie optycznie canonowi i af jest trochę gorszy. Ciężźko powiedzieć na ile te testy są obiektywne a na ile sponsorowane. Brad Hill jak do tej pory dość skrupulatnie podchodził do tesdtów .Ktoś zaryzykuje z kupnem?:-)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-500mm-f-4-DG-OS-HSM-Sports-Lens.aspx
kolejna osoba bardzo sobie chwali sigme: https://www.youtube.com/watch?v=DHZUFRlZuZU
Jak chłopaki zakupił ktoś z was już Sigmę 500/4? Mi nadal chodzi ona po głowie i mam dylemat czy nie zamienić Nikkora 300/2,8 VR II właśnie na nią zwłaszcza że zmieniłem body wracając do pełnej klatki. W testach wygląda to ciekawie i wcale nie ustępuje C czy N. Gdyby jesienią 2016r nie trzeba było na nią czekać a miałem ciśnienie na nowe szkło to w tej chwili już bym ją focił ale ze względu na body D500 wybór padł na Nikosia. Proszę o jakieś porady, sugestie bo powoli zaczynam dostawać mętliku w głowie w gąszczu tego sprzętu. W sumie sigma ma 500mm a Nikkor 300mm + TC 14 = 420mm (różnice zegarmistrzowskie) a światło 4 jak w jednym i drugim. Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam.
Czy nikt z forumowiczów mi nie pomoże i nie poradzi? Po majowym weekendzie chciałbym zrobić już podmianę na Sigmę ale cały czas mam jakieś ale...... Nikt nie miał jeszcze w rękach tego obiektywu?
Czy nikt z forumowiczów mi nie pomoże i nie poradzi? Po majowym weekendzie chciałbym zrobić już podmianę na Sigmę ale cały czas mam jakieś ale...... Nikt nie miał jeszcze w rękach tego obiektywu?
Chyba jest jeszcze w PL problem z mocowaniem N; na C juz widziałem zdjęcia.
Sam czekam na fotki dyźka, bo pewnie będzie miał jako pierwszy do testów ;).
FotoDam w grę wchodzi tylko nowe szkło? Jeśli tak to nie ma alternatywy cenowej i temat jasny, ale jeśli bierzesz pod uwagę używki to warto rozważyć 500VR. Sam mocno zastanasiałem się nad tą sigmą ale cena w stosunku do używki 500VR jest sporo wyższa (trafiłem swoją 500tkę w stanie jak nowy za dużo mniej niż sigma). Pytanie jeszcze jak będzie dzialała sigma na dłuższą metę z nowymi puszkami. Z drugiej jednak strony jak czytam zagraniczne fora to naprawdę szklo wyglada obiecujaco wiec nie zazdroszcze dylematów. Dobrze, że mam to za sobą :)
test https://www.optyczne.pl/428.1-Test_obiektywu-Sigma_S_500_mm_f_4_DG_OS_HSM-Wstęp.html
Dariusz Breś
28-02-2019, 01:34
Jakby ktoś był zaintersowany to szkło do mnie już jedzie więc porównam z 500 FL.
Jakby ktoś był zaintersowany to szkło do mnie już jedzie więc porównam z 500 FL.
Pobawiłbym się bo chodziło za mną to szkło. Szkoda, że daleko do Warszawy.
Jeśli to nie problem, prosiłbym o porównanie paningu na ruchomych obiektach (np. samochodach) z nowym Nikonem.
Jeśli coś zamierzasz gmerać USB Dockiem, nie ustawiaj przy paningu opcji "AF Speed Setting" na "Focus accuracy-priority". Z moich doświadczeń wynika, że przy panningu AF wtedy za mocno "myszkuje" wokół punktu ostrości (Przynajmniej na Sigmie 150-600 tak jest) - chyba próbuje być dokładniejszy niż jest to potrzebne :). Tryb "standard" jest OK.
Darek Ty masz 500FL czy bierzesz z nps? Chetnie przeczytam Twoje wnioski po przestrzeleniu dwoch szkiel ;)
Dariusz Breś
01-03-2019, 01:26
Darek Ty masz 500FL czy bierzesz z nps? Chetnie przeczytam Twoje wnioski po przestrzeleniu dwoch szkiel ;)
Ja nie mam 500 FL, biorę z NPS lub z interfoto jak mają używkę. Sigmę kupiłem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Pobawiłbym się bo chodziło za mną to szkło. Szkoda, że daleko do Warszawy.
Jeśli to nie problem, prosiłbym o porównanie paningu na ruchomych obiektach (np. samochodach) z nowym Nikonem.
Jeśli coś zamierzasz gmerać USB Dockiem, nie ustawiaj przy paningu opcji "AF Speed Setting" na "Focus accuracy-priority". Z moich doświadczeń wynika, że przy panningu AF wtedy za mocno "myszkuje" wokół punktu ostrości (Przynajmniej na Sigmie 150-600 tak jest) - chyba próbuje być dokładniejszy niż jest to potrzebne :). Tryb "standard" jest OK.
Tak szczerze to ja tylko ustawiam własny ogranicznik AF i nic poza tym :)
Rozumiem. Kiedy cos wrzucisz z porownania? Ciekawe jak z ostroscia na bardziej oddalonych detalach. Swoja droga kiedys bylo pelno plotek o sigmie 400 2.8, szkoda ze od dawna cisza, temat chyba umarl :)
Dariusz Breś
02-03-2019, 00:47
Rozumiem. Kiedy cos wrzucisz z porownania? Ciekawe jak z ostroscia na bardziej oddalonych detalach. Swoja droga kiedys bylo pelno plotek o sigmie 400 2.8, szkoda ze od dawna cisza, temat chyba umarl :)
Sigma nie zrobi 400, 600 bo to nisza. Już pytałem i taką odpowiedź dostałem. Zresztą widać to po zamówieniu 500 sport, robią ją dopiero...
Kolega z naszego forum, ktory ma znajomych w sigmie powiedzial mi to samo niestety... Szkoda bo na 400 liczylem :) no ale w kazdym razie 500 tez ciekawi, zwlaszcza ze po podwyzkach nikona cena sigmy jeszcze lepiej wyglada
Dariusz Breś
12-03-2019, 02:47
Póki co bardzo ciekawe spostrzeżenia na temat 500 nikkora i sigmy
http://www.naturalart.ca/artist/fieldtests/500mmwars_sigma_nikon.html
i. For 72-point Dynamic Area AF Mode:
• Sigma Sport 500 (N=426): Sharp = 215 shots (50.5%); Slightly Soft = 169 (39.7%); Unacceptable = 42 (9.8%). So...Keepers = 384 (90.2%)
• Nikkor 500 (N=433): Sharp = 181 shots (41.8%); Slightly Soft = 196 (45.3%); Unacceptable = 56 (12.9%). So...Keepers = 377 (87.1%)
ii. For 9-point Dynamic Area AF Mode:
• Sigma Sport 500 (N=408): Sharp = 201 shots (49.3%); Slightly Soft = 161 (39.4%); Unacceptable = 46 (11.3%). So...Keepers = 362 (88.7%)
• Nikkor 500 (N=417): Sharp = 150 shots (36.0%); Slightly Soft = 204 (48.9%); Unacceptable = 63 (15.1%). So...Keepers = 354 (84.9%)
http://www.naturalart.ca/images/test_shots/D54_9437_Bighorn_Sigma500mm_2400pix.jpg
http://www.naturalart.ca/images/test_shots/D54__9489_Bighorn_Nikkor500mmf4E_2400pix.jpg
Kiedy dostajesz swoją sztukę S?
Dariusz Breś
12-03-2019, 18:33
Kiedy dostajesz swoją sztukę S?
Siedzę i czekam jak na drożdżach, do 29 mają się wyrobić :)
Dariusz Breś
10-04-2019, 17:17
No i jest, na łykend porównam z 500 FL
23327
Dariusz Breś
11-04-2019, 00:55
Może zacznijmy od unboxingu :)
https://youtu.be/DmKYwPpspU8
Jastrząb
12-04-2019, 13:55
Noż, Darek błagam... :))
https://www.youtube.com/watch?v=Gk0usqhHNrg
Dariusz Breś
12-04-2019, 19:33
Noż, Darek błagam... :))
https://www.youtube.com/watch?v=Gk0usqhHNrg
HHEHE, dobre :)
no daj mnie się nacieszyć nie?
porównanie wielkości + telekonwerter + stopka na klik:
23476
23478
23479
Dariusz Breś
13-04-2019, 03:10
Jeeezu, to są tak zbliżone rozdzielczością szkła że ciężko je rozróżnić.
Dosłownie o włos lepsza sigma, widać to na włosach w środku i w ekstremalnym rogu, czyli krawędź kadru na włosach i kratce (specjalnie zrobiłem odbicie).
Co rzuca się w oczy to niesamowita ostrość od krawędzi do krawędzi w obydwu szkłach.
środek
link do oryginału: https://live.staticflickr.com/7875/47595964121_abef319c2c_o.jpg
https://live.staticflickr.com/7875/47595964121_abef319c2c_o.jpg
extremalny róg
link do oryginału: https://live.staticflickr.com/7863/46871812574_0fe14492d0_o.jpg
https://live.staticflickr.com/7863/46871812574_0fe14492d0_o.jpg
Darek dawaj cos z zewnatrz, z bliska i z daleka, wtedy wszystko widac :) ciekawi mnie tez praca na bocznych punktach AF na d5.
No własnie ostrość to jedno, a praca AF, VR to drugie. Szczególnie przy szybszych akcjach.
Dariusz Breś
14-04-2019, 22:41
Trzeba będzie chwilę poczekać, bo sztuka tego nikkora FL łapała BF na dłuższych odległościach i dawała mi takie oto mydło na D5:
23592
Generalnie obydwa szkła to jak kalka, obudową się różnią. Mam wrażenie że VR lepiej pracuje w FL (bardziej zamraża obraz w wizjerze).
AF póki co nie widzę znaczących różnic. Nikkor szarpie mocniej soczewki, Sigma ciszej. Obydwa pracują mega szybko.
Obydwa też podobną celność mają. W tej chwili na luzie porównanie więc może się jeszcze zmienić.
Kolejne porównanie to cross i samoloty.
Parę sampli z Sigmy:
https://live.staticflickr.com/7876/32666808997_0f6712af4a_h.jpg
A tu z TC 1.4 (700 mm 5.6)
https://live.staticflickr.com/7806/32666658927_0a169a92c5_h.jpg
https://live.staticflickr.com/7815/47609430841_fd5afa8120_h.jpg
Dariusz Breś
15-04-2019, 23:12
D850 + Sigma 500 Sport + TC 1.4
https://live.staticflickr.com/65535/40650488593_d04827ec57_h.jpg
cybulski
15-04-2019, 23:29
pleease continue... :)
Awesome !
Jeśli jest powtarzalny - naprawdę wart tego grosza
Darek planujesz jakieś testy w gorszych warunkach, tj. przed wschodem słońca lub po zachodzie? Chodzi mi o czasy rzędu 1/25, 1/50, iso 3000-5000.
Dariusz Breś
16-04-2019, 19:33
Darek planujesz jakieś testy w gorszych warunkach, tj. przed wschodem słońca lub po zachodzie? Chodzi mi o czasy rzędu 1/25, 1/50, iso 3000-5000.
nie wiem czy utrzymam na ręce taki czas na tej goniskowej, trochę mi się trzęsą
generalnie chcę pokatować obydwie 500, ale nikkor musi wrócić z serwisu, oni nie kalibrują na określonych odległościach, tylko na jednej, taka ciekawostka
jedno jest pewne: obrazowanie nie do odróżnienia, ja przynajmniej nie daję rady tego rozróżnić
podoba mi się współpraca z TC 1.4, spróbuję być obiektywny, wiecie jak to jest, każdy chwali swoje ;)
wiem, że jesteś kawał chłopa, ale spokojnie - mi chodziło o zdjęcia z takimi czasami z gimbala ;)
Dariusz Breś
06-05-2019, 01:23
Trochę zdjęć
https://live.staticflickr.com/65535/32839848947_6d4358da5e_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/46994148784_5b3a19e3ab_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/47731137482_c79fca3444_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/47731298002_1bd0f5fb08_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/46867153705_a262299027_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/32839986287_0f1f967539_h.jpg
Trochę zdjęć, ale jakich!!! I nikt się jeszcze nie odezwał? Dla mnie te "makro ptaki" są niesamowite, fotograf i obiektyw zrobili kawał dobrej roboty.
Ja czekam na foty z dłuższych dystansów i "w dynamiku" :)
ja też czekam na foty w trudniejszych warunkach ;) powyższe sample jakościowo super, ale wykonane w dobrym świetle, w dobrych czasach i w dobrym miejscu (zakładam zoo? czyli można kilka razy podejść do tematu i zrobić w końcu udany strzał) :)
Darek, trzeba zarwać nockę i zrobić coś przed wschodem ;D
Rozumiem Panowie czego oczekujecie, ale zastanawiam się czy w takich specyficznych sytuacjach o których piszecie decyduje obiektyw czy operator (fotograf) czy może body? Oczywiście wiem, że wszystko razem, ale żeby coś ocenić to może się zmieniać jeden parametr a nie trzy równocześnie, więc żeby się dowiedzieć jak działa ten obiektyw w opisanych przez Was konkretnych warunkach musicie go wziąć w swoje ręce i zapiąć do Waszego body i sprawdzić jak wtedy będzie działał, ponieważ jeżeli kolega Breś zrobi w tych warunkach dobre albo kiepskie zdjęcie, to nie będzie znaczyć że obiektyw do tych zadań jest dobry albo zły.
Ja akurat mam w tym przypadku inne pytanie: w podobnych testach zdjęcia można było zobaczyć w skali 100% tym razem nie można a dla oceny to może być bardzo ważne.
Dariusz Breś
07-05-2019, 01:42
ja też czekam na foty w trudniejszych warunkach ;) powyższe sample jakościowo super, ale wykonane w dobrym świetle, w dobrych czasach i w dobrym miejscu (zakładam zoo? czyli można kilka razy podejść do tematu i zrobić w końcu udany strzał) :)
Niee, to koleś który ma prywatną "kolekcję" ptaków :) i jeździ z nimi i zabawia gawiedzie, malo mi szczęka nie opadła jak zobaczyłem te ptaszony trzymając 500 w ręku... od razu na glebę i serie
nie jest to czatownia ale wiecie jak na czaatowni jest, raz jest 10x nie jest ;)
Darek, trzeba zarwać nockę i zrobić coś przed wschodem ;D
trzeba trzeba
powiem wam że można się bujnąć w 500 F4, póki co nie mam zastrzeżeń, daje naprawdę dużo przyjemności focenia
Zamiast 1:1 przygotowałem wam rawy więc każdy sobie sam sprawdzi u siebie, myślę że to dobry pomysł, wszystkie na F4, + jedno na 5.6 (z podpiętym TC 1.4, 700 mm), na tę chwilę więej nie mam do zaoferowania
https://we.tl/t-3iQDZvL14p
https://live.staticflickr.com/65535/32848831737_bbdea75b2f_b.jpg
A ktoś wie jak to ma sie cenowo do Nikona?
A ktoś wie jak to ma sie cenowo do Nikona?
28k bez 10 za Sigmę na cyfrowych. Myk, że ma status "na zamówienie".
Darek, dzięki za pliki i cierpliwe odpowiadanie na nasze pytania ;) do załączonych plików nie mam uwag, ostrość wyborna, zwłaszcza super z TC (nawiasem ciekawe jak działa z tc na większym dystansie).
No dobra, więc od piątku zacząłem przygodę z sigmą 500/4 Sports. Poprzeczkę ma postawioną dość wysoko, ponieważ przeszedłem z Nikkora 500/4G VR. Pierwsze wrażenia mocno pozytywne, solidny kawał szkła. Świetnie wykonana. Zdecydowanie Sigma nie ma się czego wstydzić przy N500VR.
Od razu to co mi się rzuciło w oczy to zauważalnie mniejsza waga i dobre wyważenie - bardzo przyjemna praca przy fotografowaniu z ręki. Po dwóch 3-4 godzinnych przechadzkach po gęstym lesie miałem wrażenie, że jest jeszcze lżejsza niż podają w tabelach.
Autofocus - w tej kwestii postanowiłem nie marnować czasu i nie iść na łatwiznę więc od razu wybrałem trudne pod tym względem zadania - podchód w ciemnym lesie z bardzo dużą ilością 'przeszkadzajekl' tj. trawy, liście, gałęzie, drzewa, kontra itp.
Po tym krótkim użytkowaniu przyznam szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony. AF sprawdził się zaskakująco dobrze. Nie odczułem żadnego dyskomfortu po przesiadce z N. Określił bym, że działa tak samo lub odrobinę lepiej.
Stabilizacja - tutaj również pozytywne zaskoczenie. Czasy rzędu 1/100-1/200 z ręki to żaden problem (nawet po 3 godzinach marszu). Zszedłem też do 1/50 ale tutaj już trzeba się dobrze zaprzeć - da się osiągnąć zadowalające efekty tylko trzeba się przyłożyć.
Ostrość - nikkor 500 to niesamowicie ostre szkło, podobnie odbieram sigmę 500 sports. Podobnie jak z AFem - nie odczułem dyskomfortu.
Póki co tak na szybko tyle. Zmieniając Nikona liczyłem głównie na mniejszą wagę, przynajmniej taką samą lub lepszą jakość, lepszą pracę z TC (to sprawdzę dopiero w drugiej połowie czerwca bo wtedy do mnie dotrze TC) i jak na razie dostałem to na co liczyłem. Pozostaje jeszcze kwestia pracy z TC.
Poniżej kilka przykładowych zdjęć. Testów laboratoryjnych nigdy nie robiłem i tak też pozostanie, zawsze skupiam się na zdjęciach w terenie ;)
25761
25762
25763
25764
25765
25766
Dariusz Breś
02-06-2019, 22:37
grafo
no proszę, kupiłeś? gratki panie
polecam głowicę do niej Manfrotto 502AH
https://live.staticflickr.com/65535/47109759934_e901c1a5d3_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/47898859171_16790c67da_h.jpg
Tak, kupiłem, dzieki ;)
MF502 to dobra i precyzyjna głowica ale ja potrzebuje gimbala wiec na takiej działam ;)
Rossi_PL
03-06-2019, 10:47
Niedawno była ładna używka do wzięcia, jak dotąd tylko jedną sztukę widziałem: https://allegro.pl/oferta/sigma-500mm-f4-dg-os-hsm-sports-for-nikon-okazja-7979288872
@tomgol (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=22266) 3300g. Prawie 600g różnicy do 500VR, to sporo + tak jak wspomniałem w rzeczywistości wydawało mi się, że jest jeszcze lżejsza.
Jeszcze zapomnialem o jednej mocno zauwazalnej roznicy na plus w stosunku do 500g - glosnosc pracy. Tutaj przepasc i mam na mysli glosnosc af i stabilizacji. Bardzo mile zaskoczenie, az wsluchiwalem sie czy os w ogole dziala :)
Dariusz Breś
08-06-2019, 02:43
Też dodam ciekawą rzecz, przyciski AF na obudowie są przesunięte względem środka.
Trzymając obiektyw łatwiej mi się do nich sięga.
Nie używam tych przycisków, ale potwierdzam - dużo łatwiej się do nich sięga.
U mnie mały update, dotarł w końcu TC-1401. Jest na szczęście tak jak zakładałem, czyli zauważalnie lepiej niż przy N500VR (miałem TC 1.4 III oraz II - żaden mnie w pełni nie zadowolił).
Zdjęcia będę podpinał w wątku z samplami 500Sports.
Ze szczegółów dodam jeszcze, że warto wymienić stopkę na taką co jest kompatybilna z arca, ja wziąłem TS-101 (z Sigmy 60-600). Sprawdza się świetnie.
Dariusz Breś
17-10-2019, 00:36
Szybki pojedynek 500 4
https://dariuszbres.pl/pojedynek-500-4/
https://dariuszbres.pl/wp-content/uploads/2019/06/pojedynek-500-4.jpg (https://dariuszbres.pl/pojedynek-500-4/)
Do pełnego obrazu brakuje mi tu porównania pracy stabilizacji (wrażenia z paningów to już w ogóle byłby wypas). Nie ukrywam, że po zabawie z nowymi szkłami tele od Nikona, jestem mocno sceptyczny w tym temacie. 500... 600... 500PF - wszędzie ten sam problem z paningiem. Jak dla mnie, Nikon mocno się uwstecznił. Problem wydał mi się na tyle duży, że zrezygnowałem z zakupu nowego 70-200FL Nikona i wróciłem do starej poczciwej wersji VRII. Fluorytowa szejseta też raczej nie zastąpi mojego starego klamota VRII. Może jak ukaże się następna wersja od Nikona...
Darek jak chodza te szkla na Zetkach, AFc zwlaszcza? Ja nie mam porownania z 500FL tylko z 500VR i juz po dluzszym uzytkowaniu potwierdzam, ze sigma odrobila wzorowo lekcje :)
Dariusz Breś
17-10-2019, 14:51
Do pełnego obrazu brakuje mi tu porównania pracy stabilizacji (wrażenia z paningów to już w ogóle byłby wypas). Nie ukrywam, że po zabawie z nowymi szkłami tele od Nikona, jestem mocno sceptyczny w tym temacie. 500... 600... 500PF - wszędzie ten sam problem z paningiem. Jak dla mnie, Nikon mocno się uwstecznił. Problem wydał mi się na tyle duży, że zrezygnowałem z zakupu nowego 70-200FL Nikona i wróciłem do starej poczciwej wersji VRII. Fluorytowa szejseta też raczej nie zastąpi mojego starego klamota VRII. Może jak ukaże się następna wersja od Nikona...
Uuooj, aż takiego doświadczenia z paningiem nie mam aby coś oceniać.
Sigma ma możliwość zmiań przy VR przez usb więc tutaj plus ma.
- - - - kolejny post - - - - - -
Darek jak chodza te szkla na Zetkach, AFc zwlaszcza? Ja nie mam porownania z 500FL tylko z 500VR i juz po dluzszym uzytkowaniu potwierdzam, ze sigma odrobila wzorowo lekcje :)
Na zecie w dobrych warunkach wszystko lepiej chodzi. Nie ma BF/FF, więcej trafień. Na nikkorze 500 FL miałem BF na D850 i D5.
Na nasiadówkę 500 z zetką to jest zbawienie bo raz że przyjemnie to pracuje a dwa cisza. Nie klapie tak jak lustro.
AFC na zecie, zależy od szybkości, jak wolno coś idzie to gra. Na szybkiej akcji zetę sprawdzałem na innym szkle i to był disaster więc już dałem sobie spokój z 500. Ale sprawdzę.
zauważalnie więcej trafień na Zetce? Nie spodziewałem się że mając d5 szybko zacznę myśleć o innym body, ale o Z słychać coraz więcej dobrego (S i c mnie nie interesują). Pasuje chyba wypożyczyć jakieś Z6. Bylbym wdzieczny gdybys jakas akcje sprawdzil u siebie.
Dariusz Breś
17-10-2019, 23:47
zauważalnie więcej trafień na Zetce? Nie spodziewałem się że mając d5 szybko zacznę myśleć o innym body, ale o Z słychać coraz więcej dobrego (S i c mnie nie interesują). Pasuje chyba wypożyczyć jakieś Z6. Bylbym wdzieczny gdybys jakas akcje sprawdzil u siebie.
Taa, bo kilka elementów wpływających na trafienie odpada w zetach:
- brak BF/FF
- brak poruszeń od klapnięcia lustra
- brak zanieczyszczenia czujników (zanieczyszczone czujniki drastycznie wpływają na pracę af w lustrach)
Niestety na akcji są too slow, no ale zbadam, bo akurat w niedzielę jadę na nasiadówkę.
Dariusz Breś
30-10-2019, 21:51
grafo recenzję żeś jaką walną :)
właźcie i czytajcie:
https://sigma-foto.pl/inspiracja/sigma-500mm-f4-dg-os-sports-i-fotografowanie-ptakow-wodnych/
popraw tylko to zdanie: zakres 700mm (na body FX, na body DX to aż 1050mm!)
crop nie zmienia ogniskowej przecież wiesz
Taa, chodzilo mi o przelicznik 500x1.4x1.5 ;)
Dariusz Breś
30-10-2019, 23:34
Taa, chodzilo mi o przelicznik 500x1.4x1.5 ;)
NO trzeba ten zapis zmienić bo ludzie pomyślą że jak kupią kropa albo ajfona do tej 500 to im się ogniskowa wydłuży.
A ten przelicznik dotyczy tylko kątów.
Ciekawi mnie czy można podłączyć Sigme 500mm f4 do Nikona Z9? Jeśli można to czy będą straty w porównaniu do systemowego szkła 500mm f4?
I jakie korzyści dostaniemy gdy podłączymy szkło do bezluster jeśli takowe wyjdzie Nikkor Z 500mm f4?
A ja mam pytanie, jak to jest z korektą przez USB docka. Mam np. korektę -5 na zakresie powyżej 30 metrów (Sigma 500 f4) z D500 w punkt. Jak to się ma do AF w Z6II? Domyślam się, że korekta położenia soczewek jest wprowadzana po potwierdzeniu ostrości przez body - czyli mając korektę w obiektywie na D500 z Z6II będzie pudło? Trzeba wyzerować korekty zapinając do bezlustra? Będę wdzięczny za podzielenie się Waszą wiedzą.
@MarekD (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53802) nie trzeba wyzerować korekty, nie będzie to miało wpływu. W bezlustrach aparat odpowiada za punkt ustawiania ostrości. Przy D5 miałem korektę, po zapięciu na Z6II nie robiłem nic i jest w punkt, wręcz mam wrażenie, że lepiej jak na D5 ;)
Maciej Służenko
15-01-2022, 00:33
Czy ktoś ma wiedzę jak pracuje Z9 z sigmą Sport 500/4 ? Ktoś podpinał, może jakieś artykuły w sieci ?
Mariusz Lesiuk
30-07-2025, 11:51
Czy używał ktoś tego szkła z d500 lub d850? Jak się sprawuje? Może ktoś ma porównanie w stosunku do Nikona 500 1:4G?