Zobacz pełną wersję : Nowy gracz na rynku bezlusterkowców - xiaomi M1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/XiaoyiM1handson8-1.jpg
źródło (http://www.xiaomitoday.com/wp-content/uploads/2016/09/Xiaoyi-M1-hands-on-8.jpg)
http://www.xiaomitoday.com/xiaomi-announced-micro-single-camera-dubbed-xiaoyi-m1/
Nowy gracz - czyli czerwony kwadrat atakuje, to może być nie do zniesienia dla niektórych.
przypomina pierwsze samsungi bezlusterkowe i pewnie tak skończy
Borat1979
19-09-2016, 15:43
To ma jakiś już istniejące mocowani czy bagnet jakiś nowy chiński cudak?
Podobno opierają się na konstrukcji samsunga, jeśli tak to dobrze ale czy to będzie system na sezon to się okaże.
Firma strasznie popularna w azji gdzie samsung swoimi bezlustrami szału nie zrobił, wiec mają lepszą pozycje na starcie.
cz4rnuch
19-09-2016, 15:49
m4/3 czyli jest co podpiąć.
Na jednym z chińskich slajdów da się przeczytać M4/3
Jeśli te aparaty będą odpowiednio tańsze, tak jak tańsze są telefony Xioami w porównaniu do Samsungowej i Applowej konkurencji, to wróżę duży sukces.
Wersja z jednym obiektywem ~1200zł ciekaw jestem testów.
Matryca Sony, więc jeśli niczego nie spieprzą, to o jakość zdjęć nie ma co się martwić.
1250 z jednym obiektywem zoomem, 1700 z dwoma (zoom + stalka) - bez cla oczywiscie.
Kamerki XiaoYi (konkurencja GoPro) podobno są bardzo dobre.
XiaomiYi testowalem i moge pow ze lepsze niz GoPro 3 black a duzo tansze teraz wypuscili nowa wersje ktora w testach wypada lepiej niz GoPro 4 black tak wiec jesli juz utrzymaja sie na rynku foto mozemy zobaczyc mala rewolucje w bezlustrach (ok juz chowam moja szklana kule)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kojocisko
19-09-2016, 17:04
Na dpreview już są nawet "first impresions". Z autofocusem coś się nie udało...
Kolekcjoner
19-09-2016, 17:39
XiaomiYi testowalem i moge pow ze lepsze niz GoPro 3 black a duzo tansze teraz wypuscili nowa wersje ktora w testach wypada lepiej niz GoPro 4 black tak wiec jesli juz utrzymaja sie na rynku foto mozemy zobaczyc mala rewolucje w bezlustrach (ok juz chowam moja szklana kule)
W testach może (i to też nie we wszystkich). Ja jestem na kupnie i miałem porównanie. Twierdzenie, że Xia... coś tam daje nawet zbliżony obrazek do Black 4 jest delikatnie mówiąc dla mnie dalekie od rzeczywistości ;).
Co do tego bezlusterkowca to cena (za kita) jak ploty głoszą ma być ok. 400$ w Azji co u nas da lekko licząc 2 tys. Według mnie wtedy to jest to wyłącznie kwestia filozoficzna 8-). Ale pożyjemy zobaczymy.
stachmuszel
19-09-2016, 17:47
Matryca Sony, więc jeśli niczego nie spieprzą, to o jakość zdjęć nie ma co się martwić.
Sony robi matryce 4/3"?
Sony robi matryce 4/3"?
Robi, już od dawna.
Cena 2199 RMB, więc ~1200zł i w przypadku produktów xiaomi wiele się nie zmieni na naszym rynku, a już zapowiedzieli oficjalny oddziała w Polsce.
W testach może (i to też nie we wszystkich). Ja jestem na kupnie i miałem porównanie. Twierdzenie, że Xia... coś tam daje nawet zbliżony obrazek do Black 4 jest delikatnie mówiąc dla mnie dalekie od rzeczywistości ;).
Co do tego bezlusterkowca to cena (za kita) jak ploty głoszą ma być ok. 400$ w Azji co u nas da lekko licząc 2 tys. Według mnie wtedy to jest to wyłącznie kwestia filozoficzna 8-). Ale pożyjemy zobaczymy.
Nie wiem jak w wypadku nowszej wersji ale stara wygrywa z Gopro 3balck i pow bym ze nawet po wgraniu na nia nowego softa miala taki sam obrazdk jak black 3+ tak wiec mysle ze jak ktos lubi podlubac do duzo wyciagnie z Xiaomi ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
Kolekcjoner
19-09-2016, 18:36
Cena 2199 RMB, więc ~1200zł i w przypadku produktów xiaomi wiele się nie zmieni na naszym rynku, a już zapowiedzieli oficjalny oddziała w Polsce.
To to by miało większy sens, szczególnie w dualkicie.
Nie wiem jak w wypadku nowszej wersji ale stara wygrywa z Gopro 3balck i pow bym ze nawet po wgraniu na nia nowego softa miala taki sam obrazdk jak black 3+ tak wiec mysle ze jak ktos lubi podlubac do duzo wyciagnie z Xiaomi ;)
Ja pisałem o porównaniu z 4. O to chodzi, że w realnych warunkach i właśnie przy "wyciąganiu" jest kiepsko.
Michaelius
19-09-2016, 20:42
Te pierwsze wrażenia na dpreview nie zachęcają - ale to Chińczyk więc po 2-3 iteracjach będzie dobrze.
Oddział?
Marka Xiaoyi sprzedaje oficjalnie kamerki już od jakiegoś czasu, co do oddziału Xiaomi w PL to pierwsze słyszę ;)
Fakt - X-Kom wprowadza kilka telefonów Xiaomi do oferty, ale to nie oddział.
Piszę jako zadowolony posiadacz telefonu i kamerki sportowej tej chińskiej firmy :]
Na dpreview już są nawet "first impresions". Z autofocusem coś się nie udało...
O, to podobnie jak w Xiaoyi Yi ;-)
Wierzę w Chińczyków. Dadzą radę. Nawet jak teraz coś będzie nie tak, to za chwilę poprawią.
Też tak myślę. Azjaci może nie są mistrzami w wymyślaniu rzeczy, ale są mistrzami w doprowadzaniu ich do perfekcji.
Wierzę w Chińczyków. Dadzą radę. Nawet jak teraz coś będzie nie tak, to za chwilę poprawią.
Nie będą z tym mieli problemu, jezeli wcześniej pracowali w Nikonie :-)
Więcej o nowym aparacie - http://www.optyczne.pl/10212-news-Bezlusterkowiec_YI_M1.html
cz4rnuch
20-09-2016, 11:21
Oddział?
Marka Xiaoyi sprzedaje oficjalnie kamerki już od jakiegoś czasu, co do oddziału Xiaomi w PL to pierwsze słyszę ;)
Fakt - X-Kom wprowadza kilka telefonów Xiaomi do oferty, ale to nie oddział... Oddziału prawdopodobnie nie będzie, ale podobno będzie oficjalny dystrybutor i dostępność w kilku dużych sieciach <<klik>> (http://antyweb.pl/smartfony-xiaomi-w-polsce/) Zobaczymy za dwa dni.
Możliwe że plotki ale ma być oddział logistyczny, serwis i bok, możliwe że tylko do dystrybucji, może do sprzedaży detalicznej też, nie wiem.
http://photorumors.com/2016/09/20/photokina-2016-yi-technology-announced-a-new-m1-mirrorless-micro-four-thirds-camera/
Już wiem czego mi w nim brakuje, androida !
Wtedy może być hicior :)
Kolekcjoner
20-09-2016, 21:57
http://photorumors.com/2016/09/20/photokina-2016-yi-technology-announced-a-new-m1-mirrorless-micro-four-thirds-camera/
O tym sobie pomyślałem jak przeczytałem do kogo jest kierownay ten aparat - to byłoby coś 8-).
Borat1979
20-09-2016, 22:04
Nie daj Boże jeszcze męczyć się z Androidem w aparacie fotograficznym. Jak oprogramowanie aparatu działałoby mi tak jak to w telefonie to bym się powiesił na statywie przy pierwszym wyjściu w plener :) Telefon z antkiem potrafi zamulić przy pisaniu smsa i zresetować leżąc na biurku :???:
Telefon z antkiem potrafi zamulić przy pisaniu smsa i zresetować leżąc na biurku :???:
Od zawsze(no prawie :-)) mam telefony z androidem i nigdy przenigdy nie miałem takich przygód :-)
Kolekcjoner
20-09-2016, 22:44
Od zawsze(no prawie :-)) mam telefony z androidem i nigdy przenigdy nie miałem takich przygód :-)
U mnie to samo.
Nie ma zresztą co ideologizować. Przecież nikt nie twierdzi, że wszystkie aparaty mają mieć androida. Natomiast akurat tutaj by mi to pasowało ;).
Nie daj Boże jeszcze męczyć się z Androidem w aparacie fotograficznym. Jak oprogramowanie aparatu działałoby mi tak jak to w telefonie to bym się powiesił na statywie przy pierwszym wyjściu w plener :) Telefon z antkiem potrafi zamulić przy pisaniu smsa i zresetować leżąc na biurku :???:
Pewnie masz samsunga ;)
Czysty android śmiga aż miło od wersji 4.0 i stabilność wzorowa, problem to protezy jakie dają nakładki, jedyna jaka jest super to sense i miu.
Taka zabawka jak ten bezlusterkowiec z androidem to byłby świetny pomysł i gwarancja dobrej sprzedaży.
Telefon z antkiem potrafi zamulić przy pisaniu smsa i zresetować leżąc na biurku :???:
Jak masz Androida z nakładką producenta telefonu, to potrafi...
Pewnie masz samsunga ;)
Czysty android śmiga aż miło od wersji 4.0 i stabilność wzorowa, problem to protezy jakie dają nakładki, jedyna jaka jest super to sense i miu.
Taka zabawka jak ten bezlusterkowiec z androidem to byłby świetny pomysł i gwarancja dobrej sprzedaży.mam samsunga i też nie doświadczam zawieszeń i problemów
Chyba zależy to od Ramu i Romu. Mam dziadowskiego chińczyka no-name, ale z 2/16 GB i gołym Androidem bez nakładek i śmiga bez zacięć.
sampelki z M1
http://www.gizmochina.com/2016/09/19/yi-m1-mirrorless-camera-photo-samples/
Borat1979
21-09-2016, 15:31
Jakość zajęć nie zachwyca, jest na poziomie przyzwoitego kompaktu.
http://www.optyczne.pl//?news=10235#komentarze
Kolekcjoner
21-09-2016, 16:05
Mnie się wydaje że jeszcze za wcześnie na takie wnioski.
Można stwierdzić że ISO 3200 jest nie akceptowalne czyli standard dla m4/3 zachowany :)
Pierwsze koty za ploty ;) nie mogli wypuścić od razu aparatu idealnego, ja tam cieszę się że próbują :)
Krzysztof_BB
22-09-2016, 14:03
Pewnie masz samsunga ;)
Taka zabawka jak ten bezlusterkowiec z androidem to byłby świetny pomysł i gwarancja dobrej sprzedaży.
Mam S5 Neo z And5 Lolipop brand play i nigdy nie zamulił ani nie poległ.
Eksploatuję go niemiłosiernie - w trasie bywało że szły 2 nawigacje, rejestrator video, monitoring parametrów samochodu przez BT, i parę inny zależnie od potrzeby.
Natomiast starszy S2 na JB4 kiedyś sam się zresetował do ustawień fabrycznych i to kiedy jechałem samochodem i korzystałęm z here map...
Podobno są jakieś skrypty na internecie które uruchamiają kod # i tak potrafią załatwić każdy telefon...
Jedno jest pewne mając smartfona z SO trzeba postępować z głową i dbać jak o komputer uważąć co się instaluje i gdzie smaerfuje.
Pojawił się na Amazonie:
YI M1 with 12-40mm Lens: $499.00
YI M1 with 42.5mm lens: $599.00
YI M1 with 12-40mm f/3.5-5.6 & 42.5mm f/1.8 lens: $699.00
rO82uWQCgFU
No to za taką kasę u nas nie pójdzie.
Ale jak spadnie do 1.500 zł i poprawią funkcjonowanie aparatu to może trochę namieszać na rynku zaawansowanych "małp".
Cena za wysoka, to jeszcze nie jest konkurent dla olympusa i panasonica żeby płacić tyle samo, więc albo zakup u chińczyka bez gwarancji itd albo czekanie na promocyjne ceny.
Borat1979
23-09-2016, 14:11
Ceny szybko spadną gdyż obecne zabiją ten projekt na starcie. Żeby ten produkt miał jakieś szanse to musi być bardzo tani. Przy takich cenach nie ma żadnych szans z dobrymi jakościowo, dopracowanymi pod względem ergonomii i software'u produktami Olympus czy Panasonic.
cz4rnuch
24-09-2016, 08:27
Ja myślę, że Xiaomi i tak stawia na rynki azjatyckie, tym głównie na chiński a Europę i stany traktują jako ciekawostkę, ewentualnie sondują rynek pod przyszłe podboje (a aspiracje mają). Tak samo jak nie opłaca się na dzień dzisiejszy kupować ich telefonów od oficjalnych dystrybutorów tak i nie będzie opłacalne kupowanie ich sprzętu foto. Tanio jest od Aliekspresa albo innego Alibaby.
krystiano77
25-09-2016, 08:36
ja kupiłem sobie niedawno rejestrator do auta. za te pieniądze (400 zł) nie kupi sie na dzień dzisiejszy sprzętu o tak niesamowitej jakości obrazu jak w przypadku xiaomi. także ciekawy jestem jak będzie z jakością tych aparatów