Zobacz pełną wersję : Nikon 1J5 vs Sony A7II (amatorsko)
Musiałem jakoś usprawiedliwić przed małżonką wydatek
który popełniłem na A7II.
Wybraliśmy się więc w plener z obydwoma aparatami
i zrobiliśmy kilka pstryków porównawczych.
Nikon 1J5 vs Sony A7II (amatorsko) (http://port.az.pl/pojedynek/)
Pogoda była taka sobie, na niebie mleko,
zdjęcia są bez obróbki (poza zmniejszeniem formatu)
Obiektyw na A7 to (jak mówią profesjonaliści na forum)
zumiak zwyklak spacer-zoom 24-240.
Na J5 Nikkor1 VR 6,7-13.
Archibald6803
18-09-2016, 08:58
I co było dalej jak żona zobaczyła powyższe foty ? ...... zjebka ?
No i wyszło. Jeden gorszy od drugiego, ale siebie warte.
Prawie.
Ma sobie upatrzeć coś u złotnika.
Archibald6803
18-09-2016, 09:54
hahaha.... i słusznie; bez kolii za dychę bym na jej miejscu ze sklepu nie wyszedł ...... ;-)
Świetnie porównanie. Szacun, bo zazwyczaj przygotowanie takich samych ujęć pochłania sporo czasu. Czy w tym celu robiłeś z jakiejś "półeczki" na której były zamontowane oba body?
W jakim trybie są jpg z A7II (z tego co widzę z J5 w trybie Standard)?
P.S.
Brakuje najważniejszego zdjęcia - obu aparatów obok siebie :)
spiritus
18-09-2016, 15:29
Brakuje najważniejszego zdjęcia - obu aparatów obok siebie :)
Naprzeciwko siebie! :D
Wszystkie zdjęcia robione z ręki (z tego samego punktu widzenia/stania).
Obydwa w trybie P i standard.
J5- AF, A7 -DMF czyli w sumie też AF.
Obydwa aparaty obok siebie mogłem pstryknąć ... telefonem :) - nie pomyślałem ...
Brakuje zdjęć z komórki albo kompaktu do porównania :)
Borat1979
19-09-2016, 09:41
Jedyne czego dowodzi ten test to to, że przeciętny spacer zoom jest tak samo przeciętny w każdym apracie :)
No proszę jaka rewolucyjna teza. Jak jeszcze dojdzie do niej, że rozmiar matrycy jest wtórny to już będziemy w domu :)
No proszę jaka rewolucyjna teza. Jak jeszcze dojdzie do niej, że rozmiar matrycy jest wtórny to już będziemy w domu :)
Ja nie wiem o co kaman. W takich warunkach i zdjęcia z komóreczki byłyby podobne. Pytanie, co można z jednych i drugich rawów wyciągnąć. Ponadto zdjęcia z a7ii sa ewidentnie lepsze, nawet na tych małych zdjęciach a różnice widać po klik klik na dużych. No chyba, że ktoś spodziewa się, że A7II ma funkcję rozwiewania chmur i sterowania katem nachylenia słońca:D
@Owain, to taki żarcik był :)
Oczywiście, że widać gołym okiem, że np. DR na A7II lepszy, iso trudno porównać bo z różnymi wartościami/czasami robione, itd., ale ja swoje zdanie mam!