PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie z interwałem D7100

arturroo123
16-09-2016, 18:41
Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące zdjęć np: nocnego nieba z interwałem, chodzi o to że ustawiam aparat na 100 zdjęć ekspozycja na 10 sek. na i lecimy pstryk 10sek...pstryk potem 10 sek zdjęcie się zapisuje, no i leci ..a zapomniałem powiedzieć ze fotki w raw. no i zrobi fotek 50 i stoi koniec nic się nie dzieje,po prosty jakby zakończył robotę, to nie wina chyba karty bo specjalnie czyszczone 32gb i miejsca na kilkaset fotek, karta sdhc klasa10
pozdrawiam

Zdebik
16-09-2016, 19:21
Zdjecie sie nie zapisuje 10sek, masz wlaczone odszumianie dlugich czasow. Dlaczego staje po 50 fotce, nie mam pojecia.

Aha gdzies czytalem, ze lepiej miec wyzwalacz na kablu i jego zaprogramowac. Czasem te w aparatach nie robia roboty (jesli tamten topic dobrze pamietam, zamiast robic nastepne zdjecie czekal ulamek sek czy cos).

arturroo123
16-09-2016, 20:59
dzięki bardzo, to znaczy że jak mam włączone odszumianie długich czasów to to powoduje długie zapisywanie zdjęć ? bo sprawdzałem 10 sek robi fotkę 10 sek zapisuje.

notdot
16-09-2016, 21:18
odszumianie długich czasów powoduje, że tyle samo matryca jest naświetlana przy zamkniętej migawce czyli 10 + 10 i masz całe zdjęcie
wyłącz powinno być ok

GonzoG
16-09-2016, 22:20
No dobra, a jaki ustawiony czas interwału?? Bo jak tyle samo co migawki, to nie ma szans, aby działało jak piszesz. Czasy w aparacie sa zazwyczaj dłuższe niż to podane - przykładowo 30s to ok 32-33s.

arturroo123
16-09-2016, 22:26
jutro sprawdzę ....może to wina włączonego odszumiania, napiszę co i jak.

jurkarol
16-09-2016, 22:53
zazebiaja się czasy i nie wyrabia

matys.ldn
16-09-2016, 23:07
Za pewne tak jest, wszyscy wiemy, że w D7100 jest mały bufor, procesor też demonem prędkości nie jest. Puszka przerabia poprzednie zdjęcia w chwili kiedy już powinna robić następne.

GonzoG
16-09-2016, 23:16
Za pewne tak jest, wszyscy wiemy, że w D7100 jest mały bufor, procesor też demonem prędkości nie jest. Puszka przerabia poprzednie zdjęcia w chwili kiedy już powinna robić następne.
Ja naturlich.... i takie zdjęcie zajmuje cały bufor, a jego przetworzenie trwa ponad 10s....

matys.ldn
17-09-2016, 00:28
Jak masz odszumianie długich czasów to aparat sam wykonuje coś w rodzaju "darka" i później algorytm porównuje dwie klatki i stara się "odjąć" szum. Ci co robią astrofoto zapewne wiedzą o czym piszę, tylko że oni robią to sami a nie aparat za nich.
Zanim aparat zapisze zdjęcie na karcie to trzyma je w buforze(bo jest szybszy niż karta i "pod ręką) plus drugie ujęcie i na końcu plik, który jest wynikiem tej operacji, przy kilku zdjęciach problem nie występuje ale jak zaczniesz robić więcej zdjęć problem narasta stopniowo i w pewnym momencie nie ma miejsca w buforze, procek nie wyrabia i... przestaje robić zdjęcia.
Wina odszumiania na 99% - nie ma sensu tego używać jak pstrykasz w RAWach, sam sobie to możesz później zrobić w sofcie.

arturmsi
17-09-2016, 07:17
W d7200 interwałometr sprawdza się bardzo dobrze, a raczej jest ten sam. Jak chcesz z odszumianiem foty to interwałometr daj dwa razy dłuższy niż naświetlana klatką +1 sekunda.
Ale taki system nie sprawdzi się jeśli chcesz mieć płynny ruch gwiazd do złożenia albo timelapsa, bo będą widoczne odstępy w wędrówce gwiazd na horyzoncie ;)

GonzoG
17-09-2016, 09:09
Jak masz odszumianie długich czasów to aparat sam wykonuje coś w rodzaju "darka" i później algorytm porównuje dwie klatki i stara się "odjąć" szum. Ci co robią astrofoto zapewne wiedzą o czym piszę, tylko że oni robią to sami a nie aparat za nich.
Zanim aparat zapisze zdjęcie na karcie to trzyma je w buforze(bo jest szybszy niż karta i "pod ręką) plus drugie ujęcie i na końcu plik, który jest wynikiem tej operacji, przy kilku zdjęciach problem nie występuje ale jak zaczniesz robić więcej zdjęć problem narasta stopniowo i w pewnym momencie nie ma miejsca w buforze, procek nie wyrabia i... przestaje robić zdjęcia.
Wina odszumiania na 99% - nie ma sensu tego używać jak pstrykasz w RAWach, sam sobie to możesz później zrobić w sofcie.
Zastanów się co piszesz... Jakim cudem zapchasz bufor przy robieniu zdjęć z czasem 10s.... Nawet najwolniejsza karta pamięci to przmieli...
Aparat musiałby przez minutę mielić takie zdjęcia, abyś mógł zapchać bufor.

Tu problemem jest za krótki czas interwału albo włączone odszumianie dla długich czasów, ale absolutnie nie ma to nic wspólnego z buforem.
Dla migawki 10s interwał musi być minimum 11lub 12s. Inaczej aparat będzie zajęty na początek interwału i zdjęcie nie zostanie wyzwolone.
Czasy migawki w aparacie nie są dosłowne, a przybliżone, bo rzeczywisty czas jest skorygowany pod odchylki czułości, która zazwyczaj jest zawyżona i czas musi być dłuższy.