Zobacz pełną wersję : Jaka lampa na start
Witam, zastanawiam sie ostatnio nad zakupem 85mm 1.8G do mojego D3300 a wraz z obiektywem nad jakas tania lampa najlepiej HSS i pytanie czy lepiej pojsc w strone systemowych typu SB-700 czy wybrac YONGNUO 685 +nadajnik 622 (o ile sie nie myle) tak aby latwiej sie sterowalo gdy nie jest na szynach ;) jak myslicie ?? A moze macie jakies inne propozycje nieststemowej lampy do 600pln. Lampa glownie ma sluzyc do portretu w plenerze jako doswietlenie ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Do małych body (seria 3xxx i 5xxx) mogę polecić raczej tylko Nikon SB-400 lub Nissin i40. Taką kobyłę jak SB-700 to można założyć na conajmniej serię D7xxx czy D300(s)/D500 i większe body. Miałem kiedyś na D5100 dużego flasha Nissin Di622 i nie pracowało się zbyt wygodnie. To tak jak do Fiata Pandy czy Hyundaia i10 byś zaczepił campingową przyczepę dwuosiową.
Z D3300 I tak planuje przesiadke na wieksze body tak wiec to bez znaczenia a przedramie mam dosc silne wiec to ze cos bedzie ciaglo w jedna ze strone nie robi roznicy
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B01EHUHAM4/ref=mp_s_a_1_5?ie=UTF8&qid=1474006177&sr=8-5&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=nikon+yn+685&dpPl=1&dpID=41cP6ZzrSLL&ref=plSrch myslalem dokladnie nad takim zestawem co o nim myslicie ?? Na drogi ogien poleci wymiana body (D7xxx/D6xx/D7xx) dlatego nie chce zbytnio kupowac lampy ktora pozniej bede zmuszony wymieniac ;)
Ja z lamp mogę polecić:
Metz 64 AF-1
Metz 52 AF-1
Nikon SB-700
W dalszej kolejności, jako budżetowe rozwiązanie - YN-658EX.
Tylko pamiętaj, że z D3x00 nie będzie auto FP/HSS, bo aparat tego nie obsługuje.
Nawet z tym nadajnikiem nie ma szans na HSS ??;)
Jak se zmodyfikujesz soft i elektronikę w aparacie, to moze się da.
Se nie zmodyfikuje ;) pytam bo poprostu jestem zielony w temacie ;)
Z D3300 I tak planuje przesiadke na wieksze body tak wiec to bez znaczenia a przedramie mam dosc silne wiec to ze cos bedzie ciaglo w jedna ze strone nie robi roznicy
No to wszystko zmienia. TO polecam jak niżej METZ-a lub NIKON-a lub NISSIN. Osobiście nie kupiłbym Yongnuo, itp. Ale są ludzie którzy ich używają i nawet sobie chwalą.
naczesany
16-09-2016, 19:00
Ja używam D3200 i Metz 52 AF-1. Ma większa moc niż Nikon SB-700 i jest tańsza. Czasem zapas mocy się przydaje.
nikoniarz
16-09-2016, 19:33
Warto wziąć pod uwagę jeszcze inne istotne kwestie jak szybkość ładowania czy pojemność kondensatorów. Różnica w cenie nie bierze się znikąd. Mam porównanie YN-568 EX oraz SB-910. Nawet jeśli w YN ustawię mniejszą moc niż w SB to i tak ta pierwsza robi zdecydowanie mniej błysków w tym samym okresie czasu. Także ja bym nie przeliczał mocy na złotówki, bo można się przeliczyć... :D
Co do szybkosci blyskow to az takiej wage do tego nie przykladam bo bedzie wykozystywana do portretu tak wiec wystarczy kills blyskow na minute ;) nawet mniej do repo sie nie biore jak narazie a lampa ma sluzyc do nauki i poprostu nie chce wydawac za duzo ;)
nikoniarz
16-09-2016, 19:59
lampa ma sluzyc do nauki i poprostu nie chce wydawac za duzo ;)
W takim razie od siebie sugeruję braną pod uwagę YN-685EX