PDA

Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa niepotrzebnie się otwiera

wookash88
15-09-2016, 21:40
Dobry wieczór,

Mam problem, który dla wielu może wydawać się trywialny, ale od niedawna używam lustrzanki więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż... posiadam Nikona D5100 oraz lampę błyskową YONGNUO Speedlite YN560-II. Gdy ją założę i w trybie automatycznym chcę zrobić zdjęcie z lampą, otwiera się wbudowana. Jak cyknę zdjęcie, działa lampa zewnętrzna a wewnętrzna bez błysku. Wniosek jest taki, że aparat komunikuje się z lampą. Jedyne co jest nie tak, to to, że wbudowana lampa niepotrzebnie się otwiera. Czy jest jakaś możliwość żeby ustawić aby się nie otwierała? Np. w Canonie 600D lampa się nie otwiera.

Pozdrawiam

nikoniarz
15-09-2016, 21:45
Nie otwieraja sie lampy "sterowane" mechanicznie. Mialem podobny problem w D3100. Nawet jak juz myslalem, ze mam to pod kontrola to i tak potrafila sie podniesc. Nie wiem, moze to problem amatorskich korpusow... Nie mialem okazji sprawdzic na "mniej amatorskich"...

wookash88
15-09-2016, 21:56
Dzięki za odpowiedź.
Czyli mam rozumieć, że wbudowana będzie się zawsze otwierać? Nie można jakoś ustawić żeby się nie otwierała?
Zastanawiające jest dla mnie to, że w Canonie się nie otwiera jak ma zajętą gorącą stopkę.

thekrycha
15-09-2016, 22:04
Jaki tryb masz ustawiony? Korzystaj z trybów PSAM i powinno być po problemie.

wookash88
15-09-2016, 22:20
Zgadza się - w PSAM problem znika, jednak zależy mi na tym, aby w pełnym automacie wbudowana lampa nie otwierała się jak to jest w Canonie.

Kurtz
16-09-2016, 00:57
Czarna taśma izolacyjna będzie... konfiguracją na poziomie sprzętowym rozwiązującą ten problem :P
Czemu nie możesz robić w trybie P zamiast pełnego auto ? Masz lustro, warto byłoby nauczyć się chociaż podstaw jego funkcjonowania, jeżeli jeszcze masz z nimi problem i to powstrzymuje Cię przed trybem P.

GonzoG
16-09-2016, 09:02
Problemem nie jest a i aparat, ani jego obsługa.
Problemem jest brak wiedzy o lampach.

YN-560 to lampa manualna i aparat nie ma pojęcia że taka jest założona, bo z takimi lampami nie ma żadnej komunikacji.
Kup lampę z TTL i nie będzie problemu.

wookash88
16-09-2016, 14:55
GonzoG, to wszystko by było dla mnie zrozumiałe, gdyby podobnie do Nikona zachowywał się Canon. Tymczasem jak na Canona założę lampę, to wbudowana się nie otwiera.
Czy mam rozumieć że YN-560 jest dedykowana do Canonów? A Nikon już jej nie widzi (pomimo tego że wyzwala w niej błysk)?

GonzoG
16-09-2016, 22:15
Jeśli to jest dla ciebie nie zrozumiale, to dalszego.tlumaczenia też nie zrozumiesz.

- - - - kolejny post - - - - - -

YN-560 II to lampa uniwersalna. Pasuje do C jak i do N. O ile dobrze pamiętam, to D700 potrafił ją wykryć (i pn. odpowiednio wydłużał czas naświetlania).
Chyba pomogłaby Tobie wymiana lampy na YN-560 III lub IV w wersji do nikona. One mają dodatkowe styki i wtedy chyba wykryje lampę
Takie bajki to dzieciom w przedszkolu możesz wciskać. Wszystkie YN-560 to lampy manualne i uniwersalne.

Marek
16-09-2016, 22:45
Dobry wieczór,

Mam problem, który dla wielu może wydawać się trywialny, ale od niedawna używam lustrzanki więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż... posiadam Nikona D5100 oraz lampę błyskową YONGNUO Speedlite YN560-II. Gdy ją założę i w trybie automatycznym chcę zrobić zdjęcie z lampą, otwiera się wbudowana. Jak cyknę zdjęcie, działa lampa zewnętrzna a wewnętrzna bez błysku. Wniosek jest taki, że aparat komunikuje się z lampą. Jedyne co jest nie tak, to to, że wbudowana lampa niepotrzebnie się otwiera. Czy jest jakaś możliwość żeby ustawić aby się nie otwierała? Np. w Canonie 600D lampa się nie otwiera.

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w konkretnym modelu, ale wejdź w ustawienia lampy i wymuś zrobienie zdjęcia bez błysku. To jest dostępne również w kompaktach i telefonach więc stawiam, że będziesz wiedział o czym mówię. Powinna się pojawić ikona z przekreśloną błyskawicą.

Jeśli to jest dla ciebie nie zrozumiale, to dalszego.tlumaczenia też nie zrozumiesz.

- - - - kolejny post - - - - - -

Takie bajki to dzieciom w przedszkolu możesz wciskać. Wszystkie YN-560 to lampy manualne i uniwersalne.

Gonzo, bardzo proszę troszkę grzeczniej. Dla Ciebie to proste, dla kogoś może być zawiłe, więc jak brakuje cierpliwości to lepiej nic nie pisz.

wookash88
17-09-2016, 09:15
Marek2004 dzięki za odpowiedź. Faktycznie jak wejdę w tryb robienia zdjęć bez lampy błyskowej to nie otwiera się wbudowana, ale również nie działa zewnętrzna, a mi zależy na tym, żeby działała zewnętrzna i jednocześnie nie otwierała się wewnętrzna (jak to się dzieje w Canonie). Chyba faktycznie nie pozostaje nic innego jak robienie zdjęć w trybach PSAM, jak wspominał kolega thekrycha lub pozostanie przy Canonie (tak się złożyło, że "zwaliły" mi się na głowę 2 aparaty (EOS D600 i D5100) na raz i muszę podjąć decyzję który sprzedać, ale to już temat na inny wątek :)) Czasami muszę zrobić szybkie zdjęcie w automacie i to niepotrzebne otwieranie wbudowanej lampy jest nieco wkurzające, tym bardziej, że żeby ją zamknąć muszę ściągnąć zewnętrzną, zamknąć wbudowaną i założyć zewnętrzną.

GonzoG, nie za bardzo rozumiem Twoich wywodów na temat bajek, dzieci i przedszkola. Faktem jest że w trybie AUTO (z założoną zewnętrzną lampą) wbudowana lampa Nikona się otwiera, a Canona nie (Canon wydaje się bardziej logicznie i racjonalnie zachowywać). Mogę nagrać filmik :)

zgera
17-09-2016, 14:13
GonzoG, nie za bardzo rozumiem Twoich wywodów na temat bajek, dzieci i przedszkola. Faktem jest że w trybie AUTO (z założoną zewnętrzną lampą) wbudowana lampa Nikona się otwiera, a Canona nie (Canon wydaje się bardziej logicznie i racjonalnie zachowywać). Mogę nagrać filmik :)

Nikon nie wykrywa manualnych lamp dlatego otwiera wbudowaną, lampy z TTL działają poprawnie, sprawdzałem Metza 50 z D90 i D3100 w trybie AUTO i wbudowana lampa się nie otwiera.

r_m
23-09-2016, 22:47
GonzoG, nie za bardzo rozumiem Twoich wywodów na temat bajek, dzieci i przedszkola. Faktem jest że w trybie AUTO (z założoną zewnętrzną lampą) wbudowana lampa Nikona się otwiera, a Canona nie (Canon wydaje się bardziej logicznie i racjonalnie zachowywać).

Nie wiem jak jest w Nikonie, Canon ma mechaniczny czujnik w sankach lampy. Jeśli cokolwiek przełączy ten czujnik (lampa, wyzwalacz radiowy, kawałek zwiniętego papieru, brud) aparat uzna, że "jest lampa zewnętrzna" i nie podniesie wbudowanej.
Inna sprawa, że to co robisz nie ma najmniejszego sensu. Ta "560" to lampa manualna, ona w żaden sposób nie komunikuje się z aparatem, aparat nie wie, że ma jakąś lampę, nie wie, że ona jest włączona, nie wie, z jaką mocą będzie błyskała, i nie ma żadnego wpływu na to, jak mocno błyśnie ta lampa. W trybach "pełnej automatyki" aparat sam wszystko ustawia, jeśli uzna, że jest za ciemno, to otwiera sobie wbudowaną lampę oraz ustala z jaką mocą powinna błysnąć, i to jest całkiem logiczne oraz racjonalne. Jeśli na sankach jest lampa "systemowa", która potrafi się dogadać (odpowiednim protokołem komunikacyjnym) z aparatem, to aparat "wie", że ma lampę zewnętrzną, i dlatego nie będzie otwierał wewnętrznej, ale ustalenie wymaganej mocy błysku i regulację mocy błysku podczas robienia zdjęcia będzie przekazywał do lampy zewnętrznej "systemowej". Nieracjonalne i nielogiczne jest używanie lampy manualnej w trybach pełnej automatyki, bo efekt na zdjęciu będzie zupełnie przypadkowy i nieprzewidywalny. Producent nie chyba nie przewidział, że użytkownicy będą to próbować zrobić, i stąd takie problemy.