Zobacz pełną wersję : AWARIA OBIEKTYWU 18-55mm
Witam, mam problem z moim obiektywem kitowym nikkor 18-55mm. Jakiś miesiąc po gwarancji, podczas proby robienia zdjęcia i naciskania spustu migawki do połowy (wtedy gdy działa autofokus i ustawia się ostrość) obiektyw zaczyna wariować. Zaczyna wydawać dziwne dźwięki, brzęczy, burczy, tak jak by tam coś o coś zahaczało, a na wizjerze obraz skacze. Zdjęcie ostatecznie zrobi ale niepokoi mnie to co się tam w środku dzieje? Nie dzieje się tak za każdym razem, zależy "jak mu się wspomni". Bardzo proszę o sugestie w czym tkwi problem..
Z góry przepraszam jeśli popełniłam jakiś błąd odnośnie wpisu na forum, nie często piszę posty, częściej czytam :)
Czy to jest wersja z VR? Objaw wskazuje na uszkodzoną taśmę.
Tak na obiektywie widnieje oznaczenie VR...
Czy to może być kosztowna i wogóle sensowna naprawa ? Czy ewentualnie można go tak używać. I czy w tym przypadku może działąć mi ustawienie ostrości itd... ? Dzziękuje za odpowiedź :)
Istotne, która dokładnie to jest wersja. Stare naprawia się dosyć łatwo. Te nowe, rozkładane, są bardzo wredne. Podaj całą nazwę, która jest na obiektywie.
Studio5s
19-09-2016, 19:07
Może to usterka vr bądź uszkodzenie przedniego tubusa filterring. Zobacz czy przedni blok obiektywu nie biją się na boki.
tO JEST nikon DX VR AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3,5-5,6G
NIKON DX SWM VR Aspherical
Zauważyłam że jak ustawie na Manualne ostrzenie to też coś tam nieraz się przestawi, stuknie
- - - - kolejny post - - - - - -
Przedni blok obiektywu nieznacznie się rusza, ale to bardzo nie znacznie prawie wcale
Foto Doctor
21-09-2016, 13:40
Wszystko wskazuje na uszkodzenie stabilizatora, a konkretniej flex'a łączącego stabilizator, tak jak już wspomniał o tym TOP67.
Czy droga będzie naprawa takiej usterki ?
Studio5s
21-09-2016, 22:02
Ciężko powiedzieć bez demontażu Odezwij się do Tomka ( Top67 ), albo do Nas.