Zobacz pełną wersję : Jak wyzwolić zdalnie lampę metz nikonem d3200
Witam, fotografuję obbystycznie. Niedawno zakupiłam lampę METZ 48 AF-1. Posiadam Nikona D3200. Obiło mi się o uszy iż jest możliwość zdalnego wyzwalania lampy wyciągniętej z gorącej stopki poprzez pewne ustawienia w aparacie oraz lampie. Chyba chodzi o to, że błysk z lampy aparatu wyzwala lampę błyskową ustawioną w niedużej odległości od aparatu... Nie wiem jak włączyć ten tryb. Czy to tryb slave? Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry przepraszam jeśli źle zamieściłam swój wpis na forum, gdyż rzadko udzielam się na forum, częściej czytam :)
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba ostatnia aktualizacja oprogramowania lampy dawała możliwość wyzwalania zwykłym pojedynczym błyskiem. Trzeba sprawdzić na stronie Metza opis, ewentualnie zaktualizować firmware lampy.
A potem: lampa w aparacie w trybie M, Metz "w trybie fotoceli" (sprawdzić w instrukcji jak to się może nazywać, może to być "servo") i powinno zadziałać. Metz musi "widzieć" błysk z aparatu, moc błysku w aparacie i w lampie musisz ustawić ręcznie, aparat w trybie M (ustawiasz ISO, czas, przysłonę). Zobacz https://www.dpreview.com/forums/post/37790179 - to wersja dla innego systemu, ale powinno się to ustawiać podobnie.
"Normalnie" ta lampa ma tryb "slave" w którym jest wyzwalana przez jakiś sterownik "master", ale Twój aparat (tzn. lampa w Twoim aparacie) nie ma takiej funkcji.
Tryb servo w Metzu 48 ustawia się poprzez przyciśnięcie 2 środkowych guzików (chyba 2 razy), a później 2x guzik "+".
Lampę w aparacie ustawisz na manula i najmniejszą moc. Musi być manual, bo przy TTL zdalną wyzwoli sie na błysk pomiarowy przed zdjęciem.