PDA

Zobacz pełną wersję : Konserwacja mechanizmu AF-D

lukasz.antoniak
13-09-2016, 12:05
Witam,

Czy system AF w szkłach ze śrubokrętem należy w jakiś szczególny sposób "konserwować"? Mój Nikkor 85/1.4D zasadniczo ostrzy idealnie w każdych warunkach. Dzisiaj zaobserwowałem, że gdy osi optycznej daleko do poziomu, AF wydaje nieznacznie głośniejszy dźwięk przy ustawianiu (przejazd przez skalę) ostrości w jedną ze stron. Nie wpływa to w żaden sposób na poprawność ustawienia ostrości. Najprostszy test polega na skierowaniu aparatu pionowo do góry w sufit. Gdy AF jedzie od 0 do nieskończoności, słychać trochę "zgrzytania" w okolicach nieskończoności. Różnica jest naprawdę subiektywna i minimalna. Przy poziomym ustawieniu aparatu nie zaobserwowałem żadnych różnic. Pytanie czy to normalne i czy mechanizmu śrubokręta w obiektywie nie smaruje się jakimś smarem etc.? O sile ciężkości nauczono mnie w podstawówce :).

Pytam, ponieważ 85/1.4D to moje ulubione szkło. O dziwo żona, która nie wie co to ogniskowa, potrafi idealnie rozpoznać zdjęcia z tego obiektywu :).

Pozdrawiam,
Łukasz

Foto Doctor
16-09-2016, 19:04
Witam,
Tak jak wszystkie przekładnie zębate i te w obiektywach, wymagają konserwacji. Głośniejsza praca obiektywu a konkretnie mechanizmu AF, spowodowana jest najprawdopodobniej zanieczyszczeniem przekładni, bądź luzami, które się pojawiły wewnątrz niej w wyniku eksploatacji.