Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon dla amatora ? - Prośba o pomoc...
d.zebrowski
12-09-2016, 19:06
Witam Was.
Proszę o pomoc w wyborze aparatu dla amatora, aby zrobić kolejne kroki w fotografii.
Obecnie posiadam Nikona d5100 + 18-105 + 35mm (to szkło ostrzy jak mu sie podoba) i chciałbym się przesiąść na coś lepszego. Głównie robię zdjęcia dziecku, żonie, psu oraz na wyjazdach; plener i architektura - czyli mydło i powidło :( Niestety zdarza się, że muszę cyknąć zdjęcie wnętrza lub jedzenia.
Co potrzebuję:
- aby można było korzystać z lampy nie tylko wpiętej na body (mam lampe nikona)
- aby zdjęcia były plastyczne, ostre
- aby w miarę radził sobie wieczorową porą
- czasem coś filmuję i mam mikrofon dodatkowy nikona.
O czym myślałem:
- d7100
- d610
- d90 (ale już mi przeszło, bo tylko ze względu na lampe)
- czytałem dużo dobrego o d750 - w sumie mogę wziąć na raty, ale nie bardzo mnie stać :( bo gdzie szkła...
- WASZE inne propozycje.
Z góry dzięki !!
Jak kupisz lepszy obiektyw to będziesz zadowolony z tego aparatu jaki masz, sigma 18-35 lub 17-50, jeśli dokuczają szumy na wysokim ISO to zdecydowanie D7200 lub D5500 da lepsze efekty.
Ja bym poszedl w strone D610 FX da wieksza plastyke + wieksze uzywalne ISO a do zestawu wzialbym T24-70vc
Sent from my iPhone using Tapatalk
d.zebrowski
12-09-2016, 21:32
"koesh" - mam ten aparat ok 4 lat i zapewne też mi się znudził, a też mam wrażenie, że już po takim czasie mogę wymagać więcej od puszki. Potrzebuję też załatwić problem z lampą... Zaś nowe szkło planuję kupić coś szerokiego. Myślę, że źle zrobiłem kupująć 35mm, bo mogłem wziąć 50mm i lepsze byłoby do portretu, a po zakupie szerszego szkła miałbym dobry zestaw. Nad 5500 nie myślałem, więc doczytam trochę o nim... Dzięki!
- - - - kolejny post - - - - - -
"Matt" dzięki, bo pewnie masz rację, ale jak czytałem Wasze wypowiedzi na forum, to większość bardziej polecała d7100, a niżeli d610 :( Dlatego można trochę zgłupieć...
Wybór między DX i FX to zawsze problem, często finansowy, za D7100/7200 przemawiają świetne obiektywy sigmy, tańsza opcja to D5500 ale tylko jeśli nie korzystasz z tego co oferuje seria D7xxx.
d.zebrowski
12-09-2016, 22:21
koesh - generalnie wolałbym coś na wyrost, bo będzie motywacja aby zakupić jakiś dodatkowy kurs praktyczny, niż coś słabszego, że zaraz okaże się, iż jest coś za mało... Nie będę na tym zarabiał, bo mam co robić, więc nie chcę inwestować w puszkę 8-10k, ale potrzebuję coś z czego będę zadowolony prv przez dłuższy czas. Dlatego lepiej czasem odchorować różnicę w kasie, aby później nie płakać, że można było jednak ten lepszy.
Dlatego też poprosiłem tutaj o pomoc, ponieważ wiem, że Wy macie pojęcie, a ja go nie mam. Czy jeszcze o jakimś modelu powinienem pomyśleć ?? c
cybulski
13-09-2016, 17:23
Nikon który masz jest całkiem OK, a z wymienionych to 7100. Sam też się nad nim zastawiałem aby zmienić mojego staruszka, cena jest dobra. O FX nie zawracaj sobie głowy, najlepszy aparat to ten który masz zawsze pod ręką ze sobą.
Jak pojdziesz w strone D610 to musisz liczyc sie z wiekszymi wydatkami na obiektywy i duzo wieksza waga jednak jesli to nie problem kupil bym wlasnie FX body jednak jesli wybor padnie na DX poczekal bym jeszcze chwile poniewaz chodza pogloski o D7300 i wypuszczeniu jego w IV kwartale tego roku a wtedy cena D7200 stanieje ;)
d.zebrowski
13-09-2016, 20:34
"Matt" - hej, przepraszam pomyliłem, a dziś doczytałem, to było porównanie d750 z d610 i przesiadką... a nie jak odpowiedziałem 7100 :(
Witam ponownie i dzięki za komentarze !! :)
"cybulski" - hej, ja uważam inaczej, że nie jest ok :( Przy wyższym ISO jest tragedia, a też jego możliwości już ciut mnie ograniczają - może zmiana szkła by pomogła, ale aparacik mam długo, a też brakuje czegoś...
d7100 ma dobrą cenę i dlatego o nim wspomniałem. Widziałem też, że komentarze na temat 7100 są w miarę ok.
D7200 zaś już ciut droższy, ale znowu nowszy model i podobno lepiej na wyższych ISO, ma też Wifi - nie wiem, czy się przyda...
Czytałem dziś sporo o d610 - podobno bardzo ok, ale znowy nie wiem, czy sobie poradze z pełną klatką i czy jest sens w moim przypadku inwestować trylion w szkła :(
Dziś bardziej skłaniam się ku d7200, bo wykorzystam obecne szkła a też jest pewnie dużo lepsza puszka niż moja.
"Matt" wspomniał, że może wyjść coś nowszego i wtedy będzie porównanie oraz spadek ceny i jest to już jakies światełko w tunelu :))))
Moje d5100 chce zostawić dziecku do nauki, aby przestał biegac z małpką, a nauczył się czegoś, bo może młody będzie robił lepsze foty niż ja :)
Jezeli chcesz sie rozwijać, to przejdź z aparatu "bardzomałoobrazkowego" na małoobrazkowy standard. Czyli kup FX. Inne drogi to łatanie dziur.
madebyzosiek
14-09-2016, 06:38
d7100 ma dobrą cenę i dlatego o nim wspomniałem. Widziałem też, że komentarze na temat 7100 są w miarę ok.
D7100 miał dobrą cenę, ale to było przed wielką podwyżką cen wszystkiego...
D7200 zaś już ciut droższy, ale znowu nowszy model i podobno lepiej na wyższych ISO, ma też Wifi - nie wiem, czy się przyda...
D7200 jest z kolei pozbawiony kilku niedogodności występujących w D7100, chociaż oczywiście D7100 jest bardzo dobrym aparatem.
Czytałem dziś sporo o d610 - podobno bardzo ok, ale znowy nie wiem, czy sobie poradze z pełną klatką i czy jest sens w moim przypadku inwestować trylion w szkła :(
Z czym masz sobie nie poradzić? Aparat jak każdy, trochę cięższy, większy, chyba że finansowo sobie nie poradzisz z optyką...
To chyba zależy tak na prawdę ile planujesz wydać. Możesz pójść w kierunku lepszego szkła, które kiedyś się przyda do FX, czyli kupić 50 1.8, 85 1.8, może to zrobi jakąś zmianę. Możesz wymienić N18-105 na S18-35 1.8 Art, z pewnością odczujesz różnicę.
D7100/D7200 da Ci oczywiście więcej możliwości w zakresie ergonomii, ale obrazek będzie taki sam. Wyższy stopień wtajemniczenia, to dopiero FX, a tu może Ci wystarczyć używane D700, lub D610/750, w zależności od budżetu, plus Tamron 28-75 2.8 minimum, do tego 85 1.8 do portretu i na początek będzie ok... Chociaż oczywiście lepiej byłby kupić Nikkora/Tamrona 24-70 2.8, ale to już kasa inna. Pomyśl ile chcesz wydać. Jak mało, to w FX będziesz musiał kupować słabiznę. Jak masz przynajmniej 7-10k, to zmieniaj się na FX.
cybulski
14-09-2016, 09:22
Proszę o pomoc w wyborze aparatu dla amatora, aby zrobić kolejne kroki w fotografii.
Obecnie posiadam Nikona d5100 + 18-105 + 35mm (to szkło ostrzy jak mu sie podoba) i chciałbym się przesiąść na coś lepszego. Głównie robię zdjęcia dziecku, żonie, psu oraz na wyjazdach; plener i architektura ......
Aby zrobić kolejne kroki w fotografii nie jest potrzebny lepszy sprzęt niż ten który, posiadasz :)
To tyle jeśli chodzi o sprzęt, ewentulanie zmień na 7100/7200 i proszę nie skupiaj się na sprzęcie przez kolejny rok lub dwa.
Skup się na rozwoju spojrzenia, wyłuskiwania tematów z otoczenia, itp. Oglądaj dużo dobrych zdjęć, zapoznaj sie z klasykami fotografii.
Przeznaczaj kasę na ten kierunek a nie na droższy sprzęt robiący lepsze fotki na wysokim iso :) co widać w pełbym cropie :)
Aktualnie wyszła ciekawa książka, jest w empikach widziałem, http://www.empik.com/kreatywna-fotografia-bez-tajemnic-peterson-bryan,p1122460307,ksiazka-p
Warto w to zainwestować i "przerobić" tematy które proponuje autor.
Z książki dowiesz sie żę przez rok czasu powinieneś 20 godzin tygodniowo chodzić z aparatem i ulicznym zommem (masz taki, chociaż tam poleca 24-85 przy pełnej klatce)
Jest też wiele ciekawych kont m.in na instagramie, gdzie można szukać inspiracji.
Ale tutaj też można znaleźć http://fujifilm-x.com/pl/photographers/, http://fujifilm-x.com/pl/x-stories/
Polecam pójść w tym kierunku zamiast kupowania lepszego sprzętu :) A po roku dwóch sam dojdziesz czego Ci potrzeba.
d.zebrowski
14-09-2016, 09:50
"madebyzosiek" dzięki za wyjaśnienie... :)
Reasumując...
Waszym zdaniem przesiadka z d5100 na d7xxx mało wniesie, a nawet pewnie nic...
Zamiast przesiadać się na d7xxx lepiej zainwestować w dodatkowe lepsze szkło do d5100...
A jeżeli chce odczuć zmianę w obrazku i się rozwijać, to jedyne rozsądne przejście to FX...d610/d750
moje takie;
Przy wyborze FX obawiam się, że wiele miesięcy nie kupię szkła, bo budżet... A zaś moje szkła nie będą się nadawały do FX. Nawet jak sprzedam swój obecny zestaw, to i tak niewydoła na nowe jakiekolwiek rozsądne szkło pod FX.
Wiem, że posiadanie puszki nie czyni z nikogo fotografa, ale wydawało mi się, że moje d5100 jest słabe i przesiadka na d7xxx coś wniesie np lepszą celność, szybkość i lepszy obrazek wieczorem. Więc jeżeli jestem w błędzie, to uratowaliście moją kasę...
"cybulski" - dzięki, zerknę tą książkę! Mam też jakąś inną książkę i czytałem z 2x, ale następna nie zaszkodzi.
Zaś na Instagramie też juz obserwuję sporą ilość kont związanych z fotografią, aby coś podpatrzeć :)
Niestety w chwili obecnej i nie zapowiada się abym mogł poświęcić 20h tyg na naukę :( bo swojej pracy mam tyle, że się ulewa. Myślałem o jakimś kursie w Warszawie, bo wtedy Ktoś mi pokaże co i jak i zapewne będzie szybciej, ale jeszcze nie wiem jaki i gdzie.
Pozdrawiam
madebyzosiek
14-09-2016, 10:18
Skup się na rozwoju spojrzenia, wyłuskiwania tematów z otoczenia, itp. Oglądaj dużo dobrych zdjęć, zapoznaj sie z klasykami fotografii.
Przeznaczaj kasę na ten kierunek a nie na droższy sprzęt robiący lepsze fotki na wysokim iso :) co widać w pełbym cropie :)
Bardzo dobra rada, która wniesie o wiele więcej w Twoich fotografiach niż nawet D5 z Nikkorem 24-70. Ja przez blisko 5 lat męczyłem D5000, zmieniając szkła, aby wiedzieć czego mi brakuje i czy D7100 będzie dobrą zmianą. Musisz sam czuć, że chcesz zmienić aparat i wiedzieć na jaki i po co. Jeżeli tego nie wiesz, to nasze rady nic Ci nie wniosą oprócz zamętu w głowie. Jeżeli będziesz świadomy co Cię ogranicza, to świadomie wybierzesz sprzęt bez naszej pomocy. Ja bym do D5100 kupił 50 i 85 1.8, może lampę jak nie masz, Sigmę 17-50 zamiast Nikkora 18-105. Coś szerokiego, na przykład 10-24. Dopiero jak poczujesz czego Ci brakuje i będziesz pewny, że nie chodzi o Twoje umiejętności, to sprzęt do zmiany na lepszy. Ale pamiętaj, że nawet najlepszy sprzęt nie zrobi za Ciebie dobrych zdjęć. Sprzęt bardzo pomaga, ale nie wyręcza :)
cybulski
14-09-2016, 10:22
Bez 20 godzin tygodniowo (weekendy) chodzenia ze sprzętem przez rok, nie inwestuj w lepszy sprzęt niż ten, który masz obecnie :)
d.zebrowski
14-09-2016, 10:35
Ok... :)
D.zebrowski jak bys mogl podeslac jakies twoje zdjecia badz zdjecia jakie chcialbys robic bylo by nam o wiele latwiej doradzic ;)
"cybulski" - hej, ja uważam inaczej, że nie jest ok :( Przy wyższym ISO jest tragedia, a też jego możliwości już ciut mnie ograniczają - może zmiana szkła by pomogła, ale aparacik mam długo, a też brakuje czegoś...
To stwierdzenie jednoznacznie mówi, że żaden DX nie jest dla Ciebie. D7100 i D7200 dadzą taką samą tragedię przy wysokim ISO co D5100.
Jedynie pełna klatka da lepsze efekty, ale też nie oczekuj magicznej poprawy.
Tylko wyzsze ISO to tez pojecie wzgledne ;) ale jak mam porownac ISO z D500 do tego z D3300 na wartosci 6400 to ISO lepsze jest zdecydowanie w D500 nie wspominajac juz o postprodukcji zdjecia gdzie D3300 z tak wysokim ISO zdjecie leci do kosza a z D500 mozna jeszcze duzo wyciagnac
cybulski
14-09-2016, 12:20
Wkręcacie chłopaka i mącicie mu w głowie :) nie powinno się w ogóle WAS słuchać :)
Mówimy o sprzęcie do postępów w fotografii dla amatora a nie o "sprzęciarstwie" i doszukiwaniu się "dlaczego nie można tym sprzętem zrobić zdjęcia"
d.zebrowski - posłuchaj mojej rady o której pisałem wcześniej oraz przeczytaj to http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
Myślę, że nie ma wielkiego sensu przesiadać się na cokolwiek innego niż FX. Chyba, że chcesz coś mniejszego, to wtedy jakiś bezlusterkowiec.
Moim zdaniem jest sens sie przesiasc na D7200 ale tylko wtedy jezeli brakuje nam ergonomi i potrzebna nam jest dluzsza oraz szybsza seria no i ciut lepsze ISO (mysle ze 6400) jest jeszcze uzywalne jednak to kazdy sam powinien ocenic ;)
Tylko wyzsze ISO to tez pojecie wzgledne ;) ale jak mam porownac ISO z D500 do tego z D3300 na wartosci 6400 to ISO lepsze jest zdecydowanie w D500 nie wspominajac juz o postprodukcji zdjecia gdzie D3300 z tak wysokim ISO zdjecie leci do kosza a z D500 mozna jeszcze duzo wyciagnac
Wybacz, ale pie**** od rzeczy.
ISO 6400 z D3300 i D500 wcale nie jest tak różne.
Co do porównania wysokiego ISO: D7000 (to samo co D5100), D5500, D7200 i D610.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d7000&attr13_1=nikon_d610&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=nikon_d5500&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=compare&widget=1&x=0.44005512172714745&y=0.6886160714285715
Jezeli D500 mialo by miec ISO jak D3300 to wszystko powyzej 3200 leci do kosza a obrobilem z 100Nef-ow z D500 i jestem w stanie jednak porownac a nie czytac Fora ;) i mowie tu tez o degradacji detalu przy odszumianiu
d.zebrowski
14-09-2016, 19:16
Tu moje foty bez obrobki, ale przy dobrym swietle. https://drive.google.com/drive/folders/0B_N84-hCcS2-LV9nOTlQWWRUV1E?usp=sharing
Mi nie zalezy aby robic na bardzo wysokim iso :)
o a takie bym chcial robić :D https://www.instagram.com/stareoness/
Do tego typu zdjec zdecydowanie zostal bym przy tym body ;)
d.zebrowski
14-09-2016, 20:24
We wnętrzach zbytnio nie robię, bo 18-105 nie daje ładnego obrazka, a 35 jest wąska.
Zaś 35 robi bardziej plastyczne foty, ale celuje jak mu sie podoba i bywa tak, że mam zmarnowane wiele fajnych chwil, bo ostre jest zupełnie coś innego...
Mam statyw, więc jeszcze przetrenuje. Mam też lampę, bo pytaliście sb700 - z niej jestem zadowolony.
Jeśli mówicie, że lepiej się doszkolić, to tak zrobię! Myślałem, że lepiej najpierw zmienić puszke, aby już w ten co mam nie inwestowac...
Na przyszłośc zależy mi na 100% na wnętrzach i architekturze oraz portrecie - czyli mydło i powidło :) ale typowo familijne potrzeby.
Jesli chcesz w cos zainwestowac to Sigma 17-50 2.8 os jest bardzo polecana na tym forum do DX
d.zebrowski
15-09-2016, 07:24
Dzięki Matt.
o a takie bym chcial robić :D https://www.instagram.com/stareoness/
Zestaw d5100, 18-105 i 35mm
spokojnie zrobi takie fotki.
Nie trzeba nic wiecej.
Doinwestować trzeba jednak w światło.
d.zebrowski, na załączonych przez Ciebie zdjęciach widzę, że 18-105 robi bardzo ładne zdjęcia. Wystarczy popracować nad kadrowaniem, i ewentualnie (ale niekoniecznie) nad obróbką. Nawet z obecnym zestawem da się wiele poprawić. Przede wszystkim na wszystkich zdjęciach zastosowałeś kadr centralny, który z reguły jest mało ciekawy. Poza tym mam wrażenie, że nie za bardzo zwracasz uwagę na oświetlenie (które jest podstawą fotografii). Ponadto, robiąc zdjęcia, postaraj się szukać ciekawej perspektywy - szukaj kadru zmieniając ogniskową, zbliżając się i oddalając od modeli (18-105 jest bardzo dobry do takich poszukiwań, bo ma szeroki zakres ogniskowych). I staraj się robić kadry nie pochylone (chyba, że świadomie chcesz przechylić zdjęcie).
Nie bój się używać długich ogniskowych. Powyżej 50mm nawet kitowym obiektywem możesz uzyskać sensowne rozmycie tła, modne ostatnio w portrecie.
Jeśli chcesz uzyskać lepsze efekty na wysokich czułościach, zacznij przygodę z raw (o ile jeszcze nie zacząłeś).
A rzeczona wyżej Sigma - pomoże oczywiście uzyskać zdjęcia jeszcze ostrzejsze i z bardziej "kreatywnym bokeh".
edit:
Doinwestować trzeba jednak w światło.
To jest bardzo dobry pomysł.
d.zebrowski
15-09-2016, 16:51
Ok, dzięki... Te fotki, to na szybko coś dodałem, ale robione były większość 35mm. Postaram się spędzać więcej czasu z aparatem i w weekend zakupię proponowaną książkę! :)
Fakt, że obróbki foto wcale nie stosuję i wszystko leciało na jpg...więc też spróbuję. Dziękuję za rady !!! bo sam to pewnie już bym siedział w ręku z d7*** i płakał :D
Na razie wstrzymam się ze zmianami... I zapewne wrócę już jak konkretnie będę wiedział co mi potrzebne.
A o co chodzi z tym doinwestuj w światło ??
Bo lampe mam sb700, mam też 2 statywy z żarówami i parasolami, bo ćwiczyłem na żonie akt :p ale nie będę raczej z tymi parasolkami biegał po mieście :) Ta 35mm jest całkiem spoko - jeśli chodzi o światło w przeciwieństwie do 18-105, choć i tak nie wszystko zapewne robi się na f1.8
W szkło mogę zainwestować ok 3-4k bo zostaje mi kasa z aparatu, ale znowu jak kupię pod DX, a za pół roku jednak dojdę do wniosku, że przesiadam się na FX to będzie kicha i kasa do kibelka :(
Co robić, jak żyć ;) ?
Kup N17-55 2.8 oczywiscie uzywanego a napewno za pol roku nic nie stracisz bo sprzedasz go w tej samej cenie (to tak jak bys ulokowal pieniadze w banku). A co do swiatla to zawsze mozesz dokupic https://www.amazon.co.uk/dp/B002ZIVKAE/ref=pe_385721_151021821_TE_dp_1 ja wlasnie czekam na dostawe i mam nadzieje ze w weekend przetestuje ;)
d.zebrowski
15-09-2016, 17:30
3k za używany :D - pewnie dobry dlatego http://allegro.pl/nikkor-nikon-17-55mm-f-2-8-g-ed-stan-idealny-i6498262046.html A na coś zwracać uwagę szczególnie przy zakupie z drugiej ręki?
Czy jest sens sprzedawac moje 18-105 ?
18-105VR sprzedasz zależnie od stanu za 400-500zł i to raczej bez problemu.
madebyzosiek
16-09-2016, 06:41
3k za używany :D - pewnie dobry dlatego http://allegro.pl/nikkor-nikon-17-55mm-f-2-8-g-ed-stan-idealny-i6498262046.html A na coś zwracać uwagę szczególnie przy zakupie z drugiej ręki?
Czy jest sens sprzedawac moje 18-105 ?
Najlepiej odebrać osobiście... Lubi rozluźniać się guma od pierścienia ogniskowej, czasem świruje odczyt ogniskowej. Ale o tym drugim problemie czytałem tylko raz, w przypadku tego szkła. To jest czołg, do tego uszczelnianiy, więc ciężko mu coś zrobić. Ale bywają tańsze. Jak chcesz, poszukaj u nas na giełdzie.
No i jeszcze jedno ale...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSC_5051-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/sb3lzzp1or58kwa/DSC_5051.jpg)
Tak żebyś wiedział jakiej to wielkości ;) Sigma 17-50 2.8 jest już spora do D3xxx, tu masz D7100 obok, czyli body większe od Twojego. N17-55 2.8 może być niewygodny... Ja bym na Twoim miejscu kupił S17-50 2.8. Różnica w jakości zdjęć może być niezauważalna, w jakości wykonania niby trochę gorsza, w gabarycie ogromna, cenie wielka, no i gratis stabilizacja ;)
ale robione były większość 35mm.
Bo lampe mam sb700,
Sęk w tym, że na załączonych zdjęciach tego nie było widać. ;) Równie dobrze mogłyby być zrobione 18-55 vr (bez urazy, 18-55 vr to fajny obiektyw do takich właśnie zdjęć jakie pokazałeś).
W zasadzie z posiadanego sprzętu największą przeszkodą w zrobieniu zdjęć, do których dążysz, może być mało pewny autofokus w D5100. Do pokazanych zastosowań prawdopodobnie może temu zaradzić porządna kalibracja w serwisie i doświadczenie operatora aparatu.
A jeśli zależy Ci na efektownych kolorach/cz-b, to raw potrafi zdziałać niemal cuda.
edit:
Tak żebyś wiedział jakiej to wielkości ;) Sigma 17-50 2.8 jest już spora do D3xxx, tu masz D7100 obok, czyli body większe od Twojego. N17-55 2.8 może być niewygodny... Ja bym na Twoim miejscu kupił S17-50 2.8. Różnica w jakości zdjęć może być niezauważalna, w jakości wykonania niby trochę gorsza, w gabarycie ogromna, cenie wielka, no i gratis stabilizacja ;)
http://camerasize.com/compact/#162.290,162.201,162.322,ha,t
Radość z wielgachnego i ciężkiego sprzętu mija jak zaczynają bolec ręce i kręgosłup :)
kolorowooka
16-09-2016, 18:16
Ten nikon wiekościowo (nie sprawdzałam jak wagowo) jest podobny do Sigmy 18-35 Art, którą miałam pod D5200. I waga jej wcale mi nie przeszkadzała, bo wiedziałam jakie zdjęcia uzyskam, za pomocą tego obiektywu.
d.zebrowski
16-09-2016, 18:24
Dzięki... Niby gabaryty mi nie straszne, ale na wakacjach może byc kłopotliwe. Ale się przyczepiliście moich fotek :D jak żona konta :) Pokazałem kilka fotek na szybko, a te wieczorne to wyszedłem i pstryknałem aby cos wstawic...
Oba szkła fajne, a Sigma w dobrej cenie, ale czy ona będzie lepsza od 18-105? Bo jeśli kupie jakiś zoom to 18-106 sprzedam, bo i tak leży 2 lata i się kurzy.
Jszcze jedno pytanie, czy jest jakaś możliwość abym moją lampę odpalał przy pstrykaniu fotki w momencie kiedy nie jest na aparacie ? Bo d5100 nie ma takiej funkcji.
Kojocisko
16-09-2016, 18:40
.....
Jszcze jedno pytanie, czy jest jakaś możliwość abym moją lampę odpalał przy pstrykaniu fotki w momencie kiedy nie jest na aparacie ? Bo d5100 nie ma takiej funkcji.
To się nazywa zdalne wyzwalanie - jedno z haseł YONGNUO YN-622N lub inne tańsze (ale też droższe) rozwiązania.
d.zebrowski
17-09-2016, 09:15
Panowie, czy jest sens zmieniać 18-105 na te szkło Sigma 17-50 2.8 albo N17-55 2.8 przy moich wątpliwych umiejętnościach ??
madebyzosiek
17-09-2016, 09:29
Moim zdaniem na S17-50 tak, odkryjesz nową jakość. Na N17-55 nie... Na to szkło trzeba mieć pomysł, kupowanie go tak o nie ma sensu... Ono kosztuje wiele, jest wielkie i ciężkie, no i poprawnie... nudne ;) Tak, ono jest po prostu do bólu poprawne. Sigma ma trochę ładniejszy obrazek, ładniejszy bokeh i jest najlepszym szkłem w tym przedziale cenowym :)
d.zebrowski
17-09-2016, 18:58
madebyzosiek - dzięki za wyczerpującą odpowiedź !!
Już chyba wszystko mam jasne odnośnie mojego sprzętu :) Serdeczne dzięki dla Wszystkich.
madebyzosiek - dzięki za wyczerpującą odpowiedź !!
Już chyba wszystko mam jasne odnośnie mojego sprzętu :) Serdeczne dzięki dla Wszystkich.
To raczej kryptoreklama Sigmy vel Bigmy, jaki to super obiektyw, a nie wszytko jasne. Poczytaj sobie długi wątek tej Sigmie 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915.
Zapytaj wuja Google o tą Sigmę. Obejrzyj sobie zdjęcia zrobione przez ten obiektyw. Tyle na początek.
madebyzosiek
18-09-2016, 15:28
To raczej kryptoreklama Sigmy vel Bigmy, jaki to super obiektyw, a nie wszytko jasne. Poczytaj sobie długi wątek tej Sigmie 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM:
Nie muszę reklamować czegoś, co reklamuje się samo... Najlepiej jest głosić opinie o obiektywie, którego się nigdy nie miało w rekach, prawda?
Nie muszę reklamować czegoś, co reklamuje się samo... Najlepiej jest głosić opinie o obiektywie, którego się nigdy nie miało w rekach, prawda?
madebyzosiek zmień swoje paranoiczne myślenie i zacznij czytać ze zrozumieniem co napisałem.
madebyzosiek
18-09-2016, 15:44
madebyzosiek zmień swoje paranoiczne myślenie i zacznij czytać ze zrozumieniem co napisałem.
Przeczytałem i doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, nie pierwszy raz go prezentujesz. Jesteś wyznawcą legendy problematycznej Sigmy, wierzącym, ale nigdy niepraktykującym ;)
Miałem lub mam każde szkło interesujące autora i nie potrzebuję powtarzać legend z ziarnkiem prawdy...
Przeczytałem i doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, nie pierwszy raz go prezentujesz. Jesteś wyznawcą legendy problematycznej Sigmy, wierzącym, ale nigdy niepraktykującym ;)
madebyzosiek sam jesteś wyznawcą śmiesznych legend o obiektywach Sigmy, chwalisz to co masz, bo trudno sie przyznać do swoich kiepskich zakupów.
madebyzosiek
18-09-2016, 15:59
madebyzosiek sam jesteś wyznawcą śmiesznych legend o obiektywach Sigmy, chwalisz to co masz, bo trudno sie przyznać do swoich kiepskich zakupów.
Widzisz, Ty słabo czytasz... Jakbyś był uważny, to byś wiedział że mam też choćby Nikkora 17-55 2.8 i nawet wyjaśniłem wielokrotnie dlaczego w pewnych sytuacjach Sigma jest lepsza... No ale szkoda klawiatury na pisanie o czymś, o czym nie masz pojęcia. Prześledź wątek, daj radę autorowi, nie rób OT...
kurako92
18-09-2016, 16:02
@Tiger :
Ja widzę że niektórzy na tym forum maja problemy z nerwami, proponuję zastosować jakiś lek typu Persen lub Nervosol, wystarczy zwykła zielona herbata.
Po co te emocje.
madebyzosiek w tyn poście piszesz o swoim pisaniu, proszę przestań obrażać innych i pisać legendy forum o Sigmie. W przeciwieństwie do ciebie mogłem przetestować wiele obiektywów Sigmy i czekam na rozsądne argumenty zamiast legend.
madebyzosiek
18-09-2016, 16:17
W przeciwieństwie do ciebie mogłem przetestować wiele obiektywów Sigmy i czekam na rozsądne argumenty zamiast legend.
Mało wiesz o tym jakie Sigmy miałem... Ale dobrze, napisz jaką Sigmą się rozczarowałeś i dlaczego, chętnie poczytamy...
Powiem Ci dla wyjaśnienia, że oprócz S17-50 mam S105 2.8 OS Makro, miałem S17-70 2.8-4, testowałem intensywnie S18-35 1.8 Art, 50 1.4 Art, a na dniach będę miał jeszcze na testach S50-100 1.8... Ale masz rację, nie wiem o czym pisze...
cz4rnuch
19-09-2016, 09:22
Tigerze, na rozsądne argumenty czekasz a w zamian co nam serwujesz? Szczyptę jadu z kapką odniesień do stanu umysłu adwersarza i jego niejasnych powiązań z działem marketingu japońskiego producenta obiektywów. Nieładnie.
PS Bigma to określenie konkretnego obiektywu firmy Sigma (oraz jego nowszych odsłon) i nie jest nim omawiana tutaj S17-50 ;)
Hmm czemu się wdajecie w dyskusje z trollem ? Pan Tiger ma 70 postów na forum, z czego ogromna większość typu "...źle mówisz, ja wiem lepiej, podaj jakieś argumenty..." przy czym on sam żadnych nie podaje.
cybulski
27-09-2016, 09:21
Myślę, że Kolego d.zebrowski powinieneś przede wszystkim zainwestować w Swoje umiejętności, aniżeli w lepszy sprzęt niż posiadasz obecnie.
Aby zrobić kolejne kroki w fotografii nie jest potrzebny lepszy sprzęt niż ten który, posiadasz
To tyle jeśli chodzi o sprzęt, ewentulanie zmień na 7100/7200 i proszę nie skupiaj się na sprzęcie przez kolejny rok lub dwa.
Przeznaczaj kasę na ten kierunek a nie na droższy sprzęt robiący lepsze fotki na wysokim iso co widać w pełbym cropie
Aktualnie wyszła ciekawa książka, jest w empikach widziałem, http://www.empik.com/kreatywna-fotografia-bez-tajemnic-peterson-bryan,p1122460307,ksiazka-p
Warto w to zainwestować i "przerobić" tematy które proponuje autor.
Z książki dowiesz sie żę przez rok czasu powinieneś 20 godzin tygodniowo chodzić z aparatem i ulicznym zommem (masz taki, chociaż tam poleca 24-85 przy pełnej klatce)
Jest też wiele ciekawych kont m.in na instagramie, gdzie można szukać inspiracji.
Ale tutaj też można znaleźć http://fujifilm-x.com/pl/photographers/, http://fujifilm-x.com/pl/x-stories/
Polecam pójść w tym kierunku zamiast kupowania lepszego sprzętu A po roku dwóch sam dojdziesz czego Ci potrzeba.
Bez 20 godzin tygodniowo (weekendy) chodzenia ze sprzętem przez rok, nie inwestuj w lepszy sprzęt niż ten, który masz obecnie
Jeden miał szczęście do sigm, inny pecha http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3752311
ja miełem 17-50, po walce z dwoma egzemplarzami oddałem, był problem z af, a bardzo denerwowały mnie problemy z 7100 opisywane na forum. Nie chciałem jej wysyłać na kalibrację. obiektyw robi dobre wrażenie, af jest szybki. Obecnie mam sigma 18-35, to już inna bajka, wykonanie ostrosć, kolory I contrast. AF jest wystarczający. Robiłęm nim już wesele na sali I dawał radę bez problemu. moim zdaniem jak robisz fotki podczas zabawy na weselach ze stabilizacji nic nie będziesz miał, potrzebujesz co najmniej czasu 1/80, a takim czasem nawet na 50mm zrobisz nieporuszone zdjecie (teoretycznie I jak trzymasz porządnie sprzet).
Moja propozycją podejdz do sigmy procentrum podepnij 18-35 I sam się przekonaj. Dojrzałem do wysyłki mojej sigmy do serwisu na kalibrację, mimo że mam usb dock, miałem ja skalibrowaną ale troche głupiała na większych odległościach, a ja nie miałem czasu na ciągłe zabawy. Myślę że teraz juz będzie ok.
Szczęście i pecha można mieć także do obiektywów Nikona. :-D
kurako92
17-11-2016, 00:56
Nie chce zakładać nowego wątku, więc napisze tutaj:
Zainteresowałem się tematem szkieł manualnych a z racji tego że planuję w przyszłym miesiącu zakup Nikona D5300 który nie ma śrubokręta i pomiaru światła to zainteresował mnie temat adapterów m42-Nikon z dandelionem.
Mam 2 pytania : gdzie taki kupić? Nie umiem znalezc na portalu aukcyjnym alledrogo ani w Googlach? Czyżby już nie dało się kupić?
Jak to działa i co mi to da? Proszę o odpowiedź najprościej jak się da. :)
Pozdrawiam Wojciech :)
Nie bierz Nikona, weź a6000. Będzie pomiar światła, focus peaking, zebra. Do tego to lepszy aparat niż D5300 imo.
Nie chce zakładać nowego wątku, więc napisze tutaj:
Zainteresowałem się tematem szkieł manualnych a z racji tego że planuję w przyszłym miesiącu zakup Nikona D5300 który nie ma śrubokręta i pomiaru światła to zainteresował mnie temat adapterów m42-Nikon z dandelionem.
Mam 2 pytania : gdzie taki kupić? Nie umiem znalezc na portalu aukcyjnym alledrogo ani w Googlach? Czyżby już nie dało się kupić?
Jak to działa i co mi to da? Proszę o odpowiedź najprościej jak się da. :)
Pozdrawiam Wojciech :)
Czesto ludzie dodaja adapter wraz z obiektywem a przynajmniej widzialem sporo takich aukcji na Ebay uk ale wiecej nie powiem bo sie zbytnio nie interesowalem ;)
http://allegro.pl/dandelion-chip-dla-nikon-af-program-i6579272214.html
http://allegro.pl/af-adapter-nikon-m42-program-nieskonczonosc-i6587620842.html
Zobacz u chinoli:
https://www.aliexpress.com/item/AF-Confirm-Lens-Adapter-Work-For-M42-Lens-to-Nikon-F-Mount-Adapter-Ring-Black-D3200/32688815652.html
kurako92
17-11-2016, 10:34
A mogę uzyskać informację na jakiej to zasadzie działa?
To jest chip który wymusza włączenie pomiaru światła w aparacie, symuluje obecność obiektywu.
Coś tam się programuje, ogniskową czy wartość przysłony, nie mam, znam tylko "szczegóły ogólne":-P
hostman22
17-11-2016, 17:33
zabawa niewarta zachodu....
kurako92
17-11-2016, 17:56
zabawa niewarta zachodu....
Czemu tak uważasz?
Ponieważ zapisywanie tych danych jest większym problemem niż opanowanie samego manualnego obiektywu nawet w aparacie bez pomiaru.
kurako92
17-11-2016, 19:02
Czyli rozumiem że te informacje się nigdzie nie pokazują? A jak się pokazują to gdzie?
Witam, jaki polecicie aparat i obiektyw dla amatora? Nigdy wcześniej nie robiłam zdjęć lustrzanką, ale chcę kupić sprzęt z założeniem, że będę nim robić zdjęcia przez minimum 10 lat. Aparat głównie do zdjęć wakacyjnych i w pomieszczeniach. pozdrawiam!
kurako92
17-11-2016, 20:18
To tak tak ja, ja czytam to forum od 3 msc codziennie i doszedłem do wniosku że kupuję D5300 + 18-105mm na początek. W późniejszym czasie kupię lampę i pewnie 35/1.8 lub 50/1.8 do jakichś portretów. Ew. Możesz kupić D5300 + s 17-50 osobno body +obiektyw za jakieś 3500 komplet ale możliwe że będzie trzeba wysyłać do kalibracji. Możliwe że Sigma do mnie kiedyś zawita ale używana :)
myślałam raczej o nikonie d5500, a wcześniej nawet o d7100, ale po lekturze tego wątku chyba zostanę przy d5500. jaki obiektyw warto dokupić?
naczesany
17-11-2016, 22:29
myślałam raczej o nikonie d5500, a wcześniej nawet o d7100, ale po lekturze tego wątku chyba zostanę przy d5500. jaki obiektyw warto dokupić?
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Do portretu:
Nikon Nikkor AF-S 85 mm f/1.8G
Do D5500 standardowy z zestawu 18-105VR lub Sigma 17-50, a jesli już portret wspomniany do bardziej 1.8/50G na cropie bardziej uniwersalne, a może nawet 1.8/35G.
czarny75
18-11-2016, 08:30
D 300s spełni wszystkie oczekiwania ktore zawarłeś w pierwszy poście..Będziesz miał pewny AF ...(gdyby nie potrzeba filmowania wystarczy d 300) do tego szkło absolutny must have czyli Nikkor 35 1.8g.Znam posiadaczy dx i fx ktorzy mają to szkło przyspawane do body .
madebyzosiek
18-11-2016, 10:26
D 300s spełni wszystkie oczekiwania ktore zawarłeś w pierwszy poście..Będziesz miał pewny AF ...(gdyby nie potrzeba filmowania wystarczy d 300) do tego szkło absolutny must have czyli Nikkor 35 1.8g.Znam posiadaczy dx i fx ktorzy mają to szkło przyspawane do body .
Jest tylko jedno ale... Człowiek początkujący raczej nie chce kupować sprzętu używanego, szczególnie takiego który ma więcej niż 5 lat i może pochodzić od "ślubniaka", który go troszkę... zajechał. Druga sprawa, to matryca D300s w dzisiejszych czasach, przy chociażbym takim D5500, to jednak nie ma czym błysnąć, użyteczność iso na poziomie 1000, a jak ktoś robi rawy, to 1600-2000 raczej tez n ie powala, do tego wielkość tego aparatu też jest mało "amatorska". Nie mówię, że D300 czy D300s się do czegoś nie nadaje, sam swojego D300s-a uwielbiam, ale jednak tam gdzie liczą się możliwości matrycy, wolę zabierać D7100, bo pod względem wszystkiego co się tyczy obróbki rawów, jest od D300s-a lepszy po prostu...
Aha... W przypadku 345DX, jeżeli mamy aparat ze śrubokrętem, to 35 2.0D jest lepsza pod prawie każdym względem od wersji DX, a kosztują tyle samo ;)
Dodam jeszcze że obecnie D300/300s kosztuje tyle co D7000, a to kompletnie przekreśla ten aparat jako sensowny zakup, ergonomia i budowa dla kogoś nie mającego styczności z pro sprzętem nikona też mało przydatne.
cybulski
18-11-2016, 13:24
Dodam jeszcze D300/300s ma mały dynamic range matrycy, nie warto. Używałem 7 lat d300. Obecnie przejściowo używam również d3300 jak widzisz po stopce więc spoko za 1tys można mieć dobrze obrazujący sprzęt.
Zresztą widzę że ten wątek ciągnie się jak "flaki z olejem" ... Kolego amatorze - posiadasz d5100 + zoom - spokojnie Ci to wystarczy, nie masz po co startować do wyższych modeli które mają więcej ficzerów. Skorzystaj z moich wcześniejszych rad i nie rozstrząsaj spraw sprzętu przez kilka najbliśzych lat.
Podam Ci przykład pierwszy z brzegu, gość trzepie foty iphonem oraz X100s i XT10 .... http://www.nicoladongo.com/fotografia i na instagramie https://www.instagram.com/nicoladongo/
uwierz że sprzęt to sprawa wtórna. Zamiast poświecać czas na roztrząsanie nad sprzętem, przeznaczaj ten czas na oglądanie zdjeć innych i kurcze nie przejmuj się jakością na wysokim ISO oraz tym że są szumy czy ich nie ma.
hostman22
19-11-2016, 03:05
Czemu tak uważasz?
ponieważ w d600 mam matówkę pod manuale i podpinam zeiss'y..., a nie pleśniaki (bez żadnego pomiaru). Chcesz się bawić w pleśniaki kup fuji lub sony za 800 zeta.
nie.Znajomy
27-11-2016, 19:33
d300 miałem i nadaje się do wszystkiego ale teraz jak kupoważ używaną puche to tylko taką z matrycą 16
Sam szukam dobrego d7000
nikoniarz
27-11-2016, 19:57
d300 miałem i nadaje się do wszystkiego
Poza sportem przy sztucznym oświetleniu. Chyba, że mowa o warcabach, szachach...
nie.Znajomy
27-11-2016, 22:32
to prawda choć teraz hale jakby lepiej oświetlone i już tak marnie jak dawniej nie jest
Naguszesia
19-01-2017, 22:13
Witam, nie mogę założyć nowego tematu więc podepnę się tutaj bo tematyka podobna, a nuż, ktoś mi pomoże :)
Drodzy nikoniarze, kocham moją 50mm 1.4 G i mam wrażenie, że jedyne czego mi do szczęścia brakuje to pasująca pełna klatka!! i zewnętrzna lampa błyskowa.
I tu chciałam zapytać o poradę jaką pełną klatkę polecacie + pasującą do niej lampę. Moje body to nikon3100 i czuję bardzo mocno, że to body mnie ogranicza.
Z góry przepraszam, ze podpięłam się pod czyiś temat ale szukam pomocy dosyć rozpaczliwie.
P.S. Cene nie gra roli - oczywiście nie chce czegoś najdroższego :) po prostu zaczynam odkładac pieniądze i chciałabym wiedzieć na co odkladac czego potrzebuje :)
Dziękuje!!!
Jak myślicie który lepszy: D610 czy D750? :)
Naguszesia na twoim miejscu wstrzymal bym sie z zakupem i poczekal na premiery bo moze sie okazac ze Nikon pokaze cos naprawde dobrego na jego 100 lecie. A co do pytania miedzy D610 a D750 to nie od dzis wiadomo ze D750 tylko pytanie sie pojawia czy Ty potrzebujesz takiej puszki bo moze i D610 wystarczy ? Napisz jaki kierunek foto cie interesuje to bedzie latwiej pomoc ;)
Z tym czekaniem to różnie może być ale wybierałbym obecnie między D7200, a D610, czyli DX albo FX, tylko oglądnij te aparaty, potrzymaj w ręce, policz ile kosztują obiektywy jakie chcesz mieć bo różnica między DX i FX jest nie tylko w cenie ale i w wielkości, ciężarze itd.
Ja np obecnie mam DX tylko dlatego że kupiłem sigme 1.8/18-35mm i dla tego obiektywu warto zostać w DX, korci mnie przejście całkiem na pełną klatkę ale właśnie ten obiektyw :)
cybulski
20-01-2017, 17:19
Sigma ma dxowe 18-35/1.8 50-100/1.8 oraz 17-50/2.8
to szkła robią zdjęcia a nie aparaty ;)
bartolini10
21-01-2017, 02:32
Panowie, krótko i na temat.
Ambitny amator. Głównie fotografia krajobrazowa.
Zestaw 1 -> http://www.pasazfoto.pl/nikon-d7100-nikkor-18-105-vr-dostepny?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral (NIKON D7100 + NIKKOR 18-105 VR)
Zestaw 2 -> http://www.pasazfoto.pl/nikon-d5500-nikkor-18-105-vr-czarny-dostepny?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral (NIKON D5500 + NIKKOR 18-105 VR)
Warto dołożyć te 500 zł do 1 zestawu? Różnica będzie zauważalna i odczuwalna?
PS Często wykonuję zdjęcia z długim czasem naświetlania.
Z góry dziękuję za sugestie.
ZbyszekS
21-01-2017, 12:03
Zdecydowanie warto, co nie znaczy, że D5500 jest zły - ale jako podstawowe body ma swoje ograniczenia. U mnie super sprawdza się w zestawie "turystycznym" ze względu na rozmiary i wagę. Jak nie muszę pilnować wagi to zawsze biorę D500 (w pierwszej wersji miał być 7100 lub 7200 ale córki szarpnęły się na prezent ;)).
Pytanie, czy wystarczy Ci 18-105? Może najpierw weź body nowe 7100 i używkę 18-105 za ok. 600 PLN. Jak Ci nie podejdzie to sprzedasz bez większej straty, dołożysz i dobierzesz coś z Sigmy czy Tamrona.
Po pierwsze, to sprawdź, czy firma, w której chcesz kupić sprzeda Ci aparat z polskiej dystrybucji z realną 2-letnią gwarancją, bo to nie jest oczywiste (np. nie brali udziału w promocji cashback).
Po drugie, tylko do krajobrazów d5500 wydaje się na papierze lepszym aparatem ze względu na nowszą matrycę z lepszym DR. Pytanie, czy w praktyce to zauważysz.
Po trzecie, cała reszta, ergonomia (może poza ruchomym ekranem), uniwersalność, itd. przemawia za d7100. Różnice były wielokrotnie wymieniane, m.in. korekta kalibracji obiektywów w body, pomiar światła z manualnymi szkłami, lampa z funkcją sterownika, HSS, itd, itd, wiele razy było wymieniane.
Szkło na początek będzie w miarę ok, przyda się porządny statyw i odpowiednie filtry.
bartolini10
21-01-2017, 13:23
Hmm, no właśnie, a może lepiej zdecydować się na samo body D5500, ale zainwestować w lepszy obiektyw?
Co powiecie na D5500 + Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5?? (https://www.eglobalcentral.pl/obiektyw-tamron-sp-af-10-24mm-f-3.5-4.5-di-ii-ld-aspherical-if-nikon-mount-pl.html?gclid=CjwKEAiA48fDBRDJ24_imejhwUkSJAAr0M5k nGTNHLYQ3FS79F1Hg1w0rq3pCBSe8V1L94ntPw5l5RoCOf7w_w cB#specifications)
W tym przypadku trochę boli mnie fakt, że rozmiar filtra tego obiektywu to już 77 mm, a posiadam filtr ND do 67 mm za 200zł.
Eglobal to znowu potencjalne szukanie problemów, gwarancja z Hongkongu ;) Poczytaj trochę o tej firmie, bo ostatnio miała jakieś problemy, więc trzeba ostrożnie. Jeśli dużo taniej to można ryzykować, ale ten obiektyw to zdaje się dość słaby. Moim zdaniem to do krajobrazów kup standard Nikona, 18-55 lub 18-105. Na początek wystarczy.
Jeśli ma być od razu lepiej to Sigma 17-50/2.8, od razu uprzedzę, że z polskiej dystrybucji zapłacisz 100-200 zł drożej ale masz 3 lata gwarancji. Ultra szeroki kąt wymaga więcej wprawy i uwagi w kadrowaniu i na początek przygody może być trochę męczący i rozczarowujący, np.przy fotografowaniu ludzi.
Szukanie tanio to nic złego, ale trzeba uważać, bo najczęściej taki zakup obarczony będzie jakimiś problemami. W regulaminie Nikona ostatniej promocji cashback znajdziesz listę sklepów obsługujących tę promocję i proponuję w miarę możliwości szukać w tych sklepach. Masz większą szansę na sprzęt z pełną gwarancją, na początku zabawy z fotografią dla własnego spokoju szukałbym właśnie takiego.
bartolini10
21-01-2017, 14:55
Eglobal to znowu potencjalne szukanie problemów, gwarancja z Hongkongu ;) Poczytaj trochę o tej firmie, bo ostatnio miała jakieś problemy, więc trzeba ostrożnie. Jeśli dużo taniej to można ryzykować, ale ten obiektyw to zdaje się dość słaby. Moim zdaniem to do krajobrazów kup standard Nikona, 18-55 lub 18-105. Na początek wystarczy.
Jeśli ma być od razu lepiej to Sigma 17-50/2.8, od razu uprzedzę, że z polskiej dystrybucji zapłacisz 100-200 zł drożej ale masz 3 lata gwarancji. Ultra szeroki kąt wymaga więcej wprawy i uwagi w kadrowaniu i na początek przygody może być trochę męczący i rozczarowujący, np.przy fotografowaniu ludzi.
Szukanie tanio to nic złego, ale trzeba uważać, bo najczęściej taki zakup obarczony będzie jakimiś problemami. W regulaminie Nikona ostatniej promocji cashback znajdziesz listę sklepów obsługujących tę promocję i proponuję w miarę możliwości szukać w tych sklepach. Masz większą szansę na sprzęt z pełną gwarancją, na początku zabawy z fotografią dla własnego spokoju szukałbym właśnie takiego.
No dobra, na chwilę obecną wybieram D5500 w zestawie z 18-105. Btw, czy ktoś miał styczność z tym sklepem? http://www.pasazfoto.pl/nikon-d5500-nikkor-18-105-vr-czarny-dostepny?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral Gwarancja niby jest, na pierwszy rzut oka nie ma nic podejrzanego, a ceny mają niższe od wszystkich o 150-200 zł.
D7100 w wielu elementach wygrywa z D5500 (http://cameradecision.com/compare/Nikon-D5500-vs-Nikon-D7100), ale nie wydaje mi się żeby były to aspekty, w których miałbym czuć znaczną różnicę przy fotografii krajobrazowej.
Tej firmy nie ma na liście Nikon cashback, to budziłoby moją ostrożność. Jeśli oczywiście polska 2 letnia gwarancja ma dla Ciebie znaczenie. ;) Nie wiem jak u nich sprawa wygląda konkretnie z tym aparatem.
bartolini10
21-01-2017, 16:13
Tej firmy nie ma na liście Nikon cashback, to budziłoby moją ostrożność. Jeśli oczywiście polska 2 letnia gwarancja ma dla Ciebie znaczenie. ;) Nie wiem jak u nich sprawa wygląda konkretnie z tym aparatem.
Masz rację, lepiej wezmę w euro.com, może skorzystam nawet z rat 10x0%.
bartolini10
21-01-2017, 17:46
Teraz się naczytałem, że D5500 to w zasadzie d5300 tyle, że z dotykowym wyświetlaczem. No i znowu mam dylemat, bo różnica w cenie znacząca - 800 zł. Może ktoś jest w stanie zaproponować coś innego w budżecie do 3600 zł - obiektyw + body, fotografia krajobrazowa? :(
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5500-czarny-18-105-vr.bhtml
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-18-105-vr.bhtml?from=gf&p=2899.00&gclid=CjwKEAiAqozEBRDJrPem0fPKtX0SJAD5sAyHijNIaLWc BmZ2_1chKMUUNvxhI7yEgOLCcLUHlzDxXhoCOYDw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CKP9vJjJ09ECFRdsGwodjMgB5Q
Sigma (http://www.euro.com.pl/obiektywy/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm_1_1.bhtml) + Nikon (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-body-czarny.bhtml) = 3700zł
Bierz D7100, do krajobrazu gdybyś szukał czegoś szerszego, pomyśl nad sigmą 10-20mm. Gdybyś kupił wszystko z drugiej ręki, wystarczy i na 18-105. D7100 dostaniesz jeszcze z małym przebiegiem na gwarancji w dobrej cenie. Nowy czy używane ale kup D7100.
bartolini10
21-01-2017, 18:56
Miał ktoś do czynienia ze sklepem AB FOTO? -> http://allegro.pl/btfoto-nikon-d7100-body-nowy-f-v-i6674972158.html Dobra cena.
Tutaj z przebiegiem 7800 i gwarancją do maja 2017 za 2600 -> http://allegro.pl/nikon-d7100-body-gwarancja-jak-nowy-7-tys-i6690167403.html#thumb/4
Chcę to połączyć z Sigmą 17-50 mm do dostania za 1415 zł. Pytanie czy jako amator nie szaleć i zadowolić się D5300, czy warto się pokusić o to D7100?
Druga kwestia to, czy różnica między nikkorem 18-105 a sigmą 17-50 jest naprawdę tak znacząca?
To nie jest AB FOTO, które jest oficjalnym dystrybutorem tylko jakieś BT FOTO, ten używany ciut drogi, a sigmę kupuj tak żeby mieć darmową kalibracje do body, więc musisz kupić z oficjalnej dystrybucji.
Rożnica między obiektywami jest wielka bo masz stałe światło f/2.8 w całym zakresie.
Czy kupisz D7100 czy D5300 to różnic w jakości zdjęć nie dostrzeżesz, tu raczej jest funkcjonalność i ergonomia inna.
bartolini10
21-01-2017, 19:20
Dzięki, sigmę chcę wziąć stąd -> https://www.morele.net/obiektyw-sigma-17-50-mm-f-2-8-ex-dc-os-hsm-583954-canon-409249/ Morele.net jest na liście cashback nikona.
Szkodą mi jedynie filtra Hoya PRO ND 1000 67 mm, bo kupiłem stosunkowo niedawno do nikkora 18-105, ale myślę, że znajdę jakiegoś kupca, a kupię 77mm do sigmy.
EDIT
Sorry, nie zauważyłem, że ten do Canona
Jeżeli nie zależy Tobie i sądzisz, że w przyszłości też nie będziesz potrzebował śrubokręta, synchronizacji z krótkimi czasami naświetlania, mikroregulacji AF oraz sporej różnicy w ergonomii to
Czy kupisz D7100 czy D5300 to różnic w jakości zdjęć nie dostrzeżesz, tu raczej jest funkcjonalność i ergonomia inna.
ZbyszekS
21-01-2017, 19:52
Morele czasami ma Sigmy z dystrybucji DE (tak było jak szukałem S 10-20 w ubiegłym roku) i wtedy gwarancja u nich a darmowej kalibracji brak - przed zakupem dopytaj opiekuna produktu.
Sigmę 17-50 możesz spróbować trafić w MM lub Saturnie - masz 30 dni na zwrot jakby Ci nie podeszła stabilizacja, brak możliwości "doostrzenia w AF" czy kręcący się pierścień fokusa w czasie pracy AF. Nie ma problemu ze zwrotem w dowolnym markecie.
Ja bym śmiało poszedł to eurortv i zapytał czy nie zrobią ceny niższej jak inne sklepy, często można tak wynegocjować cenę u nich bo kontaktują się z managerem danego dystrybutora.
W euro można "polować", zapisz się na newslettera, sprawdzaj kody promocyjne, itd. Ostatnio ta Sigma była 100 taniej. Dwie stówki niżej to praktycznie na 100% z roczną gwarancją z Niemiec (wedle moich obserwacji). A kalibracja do d5x00 czy 3 lata gwarancji w podstawowym zoomie warte małej dopłaty.
Popatrz w komisach, np. Interfoto. Czasem mają sprzęt powystawowy, nieduże przebiegi, 3 m-ce ich gwarancji dają zawsze.
Ps. S17-50 to fajny, niedrogi, w stosunku do jakości, obiektyw, często go podpowiadam. Ale jeśli faktycznie chcesz ograniczyć się do krajobrazów, N18-105 czy nawet 18-55 też nie będzie złym wyborem.
bartolini10
23-01-2017, 23:37
Czy ktoś doświadczony mógłby rzucić okiem na aukcję? http://allegro.pl/nikon-d-7100-18-105-mm-vr-na-gwarancji-i6689423771.html
O co ewentualnie dopytać żeby się nie nadziać? Poprosić o lepsze zdjęcia szkła?
Gdyby udało mi się wynegocjować za 3500 to bym wziął.
Z góry dzięki.
Nowe D7100 kosztuje 3200, używany 18-105 jakieś 500zł.
Nie ma lepszych ofert? Półroczny aparat, fakt, ale jakieś 450-500 zł taniej od nowego zestawu z pierwszego lepszego sklepu, bez promocji, to według mnie trochę słabo. Na allegro wisi też na przykład d7100 za 2,5k 2-letni, po gwarancji ale też z małym przebiegiem.
2000 zdjęć miesięcznie to jak dla mnie nie jest "używanie sporadyczne".
marcinsgdz
26-01-2017, 08:41
Witajcie, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Do tej pory nie miałem aparatu NIKON - korzystałem z Olympus E510, który ma swoje lata i jest duży.
Poszukuje aparatu, który będzie mogła wziąć do pracy moja żona (nauczycielka) i robić dobre fotki w pomieszczeniach - a więc i szybkość robienia fotek może być ważna.
Ja osobiście potrzebuje aparatu, który mogę wziąć na urlop i czasami chciałbym robić fotki pomieszczeń (wewnątrz) np. mojej sali na stronkę www.
Zastanawiałem się nad Nikon B500 lub B700. B700 ma fajny zoom - ale czy jest mi aż tak potrzebny?
Czy możecie coś doradzić?
ZoomAldiX
29-01-2017, 03:04
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=618823694982918&set=a.118166698381956.1073741831.100005658794122&type=3&theater)
Zdjęcie zrobione Nikonem D7200
A na zdjęciu Moon mój 8 miesięczny kot , obróbka w lightroom
Cześć, to mój pierwszy post, pozdrawiam zatem serdecznie. Podpinam się pod ten wątek, bo nie mogę jeszcze założyć własnego. Zresztą moje pytanie pasuje tu chyba dobrze.
Dobrze mi się pracuje z lustrzankami analogowymi, ale chcę/muszę kupić sobie również cyfrową (raczej cropa niż FF). Jestem przyzwyczajony do manualnego ustawiania parametrów ekspozycji i chcę, żeby robiło się to wygodnie. A że jestem świeży w temacie cyfrówek (użytkuje tylko sprzęt typu coolpix różnych serii - tam nie jest "wygodnie") to głowa mnie już trochę boli od czytania na ten temat. Nie oczekuję cudów (typu pokrętło ISO), chcę tylko, żeby było subiektywnie "wygodnie". Im wygodniej, tym lepiej.
Jak z taką "wygodą" jest w lustrzankach nikona?
A przy okazji, czy któreś z nich dostarczają nieco więcej "analogowych wrażeń" w użytkowaniu niż inne?
[Btw. mam grypę i chwilowo nie mogę pójść do żadnego sklepu, żeby to samemu pooglądać, z drugiej strony mam wskutek tego czas na internet - więc trochę stąd to pytanie do Was]
Czy ma byc nowy czy używany, czy budżet bez ograniczeń ? :)
Różnice są gigantyczne między modelami seriami.
Bliższa analogom jest seria D7xxx ale i starsze D80, D90, D200, D300.
Thx za szybką odpowiedź. Chyba jednak nowy raczej. Przynajmniej body. Budżet z ograniczeniami, pewnie w porywach do +/- 4000 w napadzie szaleństwa :)
madebyzosiek
11-02-2017, 17:18
Za 4000 nowe body D7xxx ze szkłem... Nie wróżę sukcesu :) Używane D7100 jest dobrą opcją finansową. A jakiego analoga używałeś? Masz jakieś szkła, czy za te 4k chcesz kupić aparat i coś sensownego?
Nie musi być 7xxx. Tak pytam szanownych kolegów o opinie bo jestem zielony jak pasikonik na wiosnę :) A że być może się skończy na d3300 to inna inszość.
Analogi klasycznie dla mojego pokolenia: najpierw zenity (mam ciągle TTLa z heliosem), potem praktika. Wreszcie (do bw) pentacon z obiektywem szerokokątnym i portretowym. Był moment, że myślałem o zakupie lepszego body pod średni format (obiektywy do pentacona są świetne, ale body to mówiąc delikatnie inny poziom), ale odpuściłem.
W małym obrazku przesiadłem się ostatecznie na canona 300v ze stałką 50 mm (i 28-80 mm USM - jedyny zoom jaki kiedykolwiek miałem, oprócz takiego samego kita do canona 300) i bylem zadowolony.
Więc jak widzisz posiadane szkła mnie za bardzo nie ograniczają :)
madebyzosiek
11-02-2017, 18:44
Aha... Myślałem że masz coś Nikona :)
To w sumie bez znaczenia... Ja bym kupił D5300 z Sigmą 17-50 2.8. Chyba, że mogą być używki, to za 4000 można szaleć bardziej :)
Dzięki za tip :) Chociaż nie wiem, czy te kilka ficzersów w d5300 jest dla mnie warte tego, by dopłacać te powiedzmy 600 zł z hakiem do d3300. Jeszcze dwie stówy i mam 35/1,8. No, ale nie chcę przynudzać :)
A co byś w takim razie proponował w tych pieniądzach z drugiej ręki? :)
madebyzosiek
11-02-2017, 21:23
Za 4000 to D7100 z Sigmą 17-50 2.8, albo jak nie potrzebne są cuda z D7100, to D5300, Sigma 17-50 2.8 i Nikkor 85 1.8G. Wszystko co potrzebne :)
Dla mnie największą wadą D3xxx jest iso ze skokiem 1/2.... Nie wyobrażam sobie, że po 800 jest 1600, a później 3200...
Ha, ha, ha, ha... :) Można powiedzieć, chciałem żeby było jak najbardziej "analogowo", więc właśnie d3300 mi to zapewni: zmiana ASA co jeden stopień EV, jak materiału w klasycznym aparacie fotograficznym... :) Tylko trochę niepoważnie, że można zmieniać częściej niż tylko raz na 24/36 strzałów...
Cholerni marketingowcy :) Bo 600+ PLN w górę daje nam d5300 polecane przez Ciebie z tą fajną sigmą. Ale jak tu jesteśmy, to kolejne 500 PLN daje nam d5500, tak polecane przez Rockwella właśnie za szybkość i wygodę obsługi (dzięki ekranowi dotykowemu), od których zacząłem moje pytania:
"I never liked the D5xxx and D3xxx series for serious daily use since too many things were in menus, but now with the touch screen, they handle as fast as my pro Nikons since the pro Nikons are still burdened with only one up/down/left/right control to try to navigate their menus."
Tylko z tego co widzę, to tych aparatów zupełnie nie opłaca się kupować bez tego kita 18-55 mm VR. Cena samego body jest niższa o 50-100 zł. Chyba, że można pogadać ze sprzedawcą, ale ile mi jeszcze urwie od ceny, stówę?
Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że Twoje wymagania (?) postawione we wstępie nijak się mają do d3300/d5300/d5500. A że przy okazji nijak się mają do budżetu na nowy aparat, to druga kwestia. ;)
Szukając "analogowego" obrazka i wygody obsługi zastanowiłbym się np. nad d80/d200 plus starsze szkła, z lat 90-tych czy jakieś manualne AI, AIS.
Szukając natomiast uniwersalnego zestawu, zacząłbym od Sigmy 17-50/2.8 i do niej dokupił jak najwyżej pozycjonowane body, na jakie będą fundusze i chęć. O tym, że obiektyw w kategorii cena/osiągi nie ma lepszego odpowiednika, przy okazji jest ostry, kontrastowy, daje ładne kolory, jest szybki, itd. zainteresowani wiedzą, nie przekonanych raczej się nie przekona.
Ps.Taka jest specyfika oferty entry level, że nowy aparat trudno kupić bez obiektywu (kita).
Dzięki za odpowiedź. Co do moich "wymagań", to nie szukam "analogowego obrazka", a tylko "analogowej prostoty" :) A że nijak ma się to do mojego budżetu, to co ja poradzę? Jakbym miał pieniądze, czas i... lepsze oczy to bym sobie kupił ciemnię i dajmy na to makine albo pentaxa 67 :)
"Sigma 17-50/2.8 i do niej jak najwyżej pozycjonowane body" czyli to co proponował już madebyzosiek. Na pewno zainteresuje się tym obiektywem.
nikoniarz
12-02-2017, 16:38
Można powiedzieć, chciałem żeby było jak najbardziej "analogowo", więc właśnie d3300 mi to zapewni: zmiana ASA co jeden stopień EV, jak materiału w klasycznym aparacie fotograficznym... ?
Ale w wyższych modelach również możesz mieć skok 1EV jeśli chcesz...
:)
A serio, to akurat jest interesująca dla mnie informacja, bo nie widzę jej za bardzo w recenzjach sprzętu (pewnie źle patrzę). W tych wyższych modelach czułość matrycy ustawiana jest skokowo (np co 1/3 i 1/2 EV) czy w sposób ciągły (możesz sobie na przykład ustawić ASA 777 jak Ci przyjdzie fantazja)?
Co do moich "wymagań", to nie szukam "analogowego obrazka", a tylko "analogowej prostoty" :)
Skoro szukasz analogowej prostoty, to rozglądałbym się za aparatem z górnym wyświetlaczem. Wtedy możesz w ogóle nie używać dużego monitora i masz maksymalnie "analogową" obsługę. Jeżeli ma być nowy, to najtańszym takim Nikonem jest D7100. Ewentualnie możesz rozważyć Canon 760D lub Pentax K-3.
W D5300 ISO wybiera się z dokładnością chyba 1/3EV i o ile pamiętam, nie da się tego zmienić. Ale z wartości pośrednich korzystać nie musisz. ;)
Jeśli używasz lustrzanek analogowych, to jedna rzecz może Cię rozczarować w D5300: wizjer. Lepiej przymierz się przed zakupem, głównie do rozmiarów aparatu i do wizjera.
Jeśli chodzi o ustawianie parametrów, to w D5300 nie jest idealnie, ale spoko - o ile nie musisz tego robić błyskawicznie. Używasz jednego kółka do ustawienia czasu i tego samego kółka przytrzymując przycisk do ustawienia przysłony. A pewnie i tak z czasem dojdziesz do wniosku, że tryb A jest wygodniejszy. ;)
Moim zdaniem, porównując np do Zenita - każda nowa lustrzanka będzie dużym skokiem jeśli chodzi o możliwości. Z wyjątkiem wielkości wizjera i ewentualnie budowy.
Ha, ha, tak to bywa, jak człowiek ni w pięć ni w dziewięć sili się na dowcip :) Niepotrzebnie zażartowałem, że d3300 jest bardziej "analogowy", bo ma skok czułości co jeden EV czyli jak przy zmianie kliszy w analogu. Nie jest to moim "wymaganiem" :)
Słuszna uwaga z tym LCD, dzięki. Tylko ta moja fanaberia oznacza wydatki (jak każda fanaberia zresztą). Bo, jak widze, Pentax K-3 to odpowiednik serii D7xxx. Porównując do d5xxx raczej więc celowałbym w K-S2, który zresztą na papierze jest świetny (m.in. wizjer pentaprism a nie pentamirror).
Nie ma co. Trzeba się kurować, a potem pochodzić po sklepach i pooglądać :)
Cześć. Minęły ponad trzy miesiące od tych moich rozterek. Kupiłem, a jakże... kolejnego analoga. Mam nadzieję, że to się leczy...
W każdym razie, jestem obecnie na etapie Nikon d7200/(7100) albo Canon 80d. Skłaniam się raczej ku temu drugiemu - przekonuje mnie wybór/cena szkieł na rynku wtórnym, nowsza konstrukcja i... drobny cashback na ten model (430 zł). Ale może ktoś z Koleżanek/Kolegów używa(ł) jednego i drugiego i mógłby coś napisać porównawczo, bo w świecie cyfrówek jestem nadal lajkonikiem, a na forum takiego porównania nie widzę. Canona kupowałbym pewnie z podstawowym kitem (18-55), mam obiektyw 50 mm, do tego rozważam jeszcze 85 mm na początek.
Z wygodą to jest tak, że jak ktoś się przyzwyczaił do Canona to Canon dla niego będzie wygodny, a jak ktoś siedzi w Nikonie to wygoda Nikona jest najlepsza. I później ciężko się przyzwyczaić do innego sprzętu. A szkieł i jednego i drugiego systemu jest sporo.
W każdym razie, jestem obecnie na etapie Nikon d7200/(7100) albo Canon 80d. Skłaniam się raczej ku temu drugiemu - przekonuje mnie wybór/cena szkieł na rynku wtórnym, nowsza konstrukcja i... drobny cashback na ten model (430 zł)..
Jeżeli argumentem jest "nowość" konstrukcji, to może d7500? ;)
D7500 jeszcze nie ma, dostawy mają zacząć się w czerwcu, ale nie wiadomo dokładnie kiedy u nas. Poza tym cena dla kolegi chyba jest argumentem, a taniej niż d7200 nie będzie. Na d7200 na szczęście nie ma cashbacku, więc i ceny jakieś rozsądniejsze ;) Te aparaty mają praktycznie tę samą cenę, do Nikona prędzej dostaniesz jakąś kartę czy coś.
Co do obiektywów, popatrz jakie konkretnie chcesz kupić, po ile chodzą na rynku wtórnym i będziesz sam najlepiej wiedział gdzie jest taniej, gdzie drożej. Jeśli idzie o sam aparat, nie jest wielką tajemnicą, że Nikon wkłada lepsze matryce i będzie miał lepszy AF. No to teraz nic tylko poświęć parę dni na czytanie testów i przemyślenia.
dannywrocek
25-05-2017, 09:04
Na d7200 na szczęście nie ma cashbacku, więc i ceny jakieś rozsądniejsze ;) Te aparaty mają praktycznie tę samą cenę, .
Nie do końca cashback, ale jest :) Wystarczy oddać stary aparat dowolnej marki i można dostać zwrot 320 PLN. Dziś kolega sie przekona osobiście ile w tym prwady jest :)
Promocja dla AB Foto, ale faktycznie b.sensowna. Może kolega sosnowy jakiegoś analoga poświęci ;)
dannywrocek
25-05-2017, 11:44
Promocja dla AB Foto, ale faktycznie b.sensowna. Może kolega sosnowy jakiegoś analoga poświęci ;)
Euro ma identyczną :) Więc to może jakaś zorganizowana akcja Nikona, bo w oficjalnych cashback od Nikona zabrakło wyższych serii aparatów.
Jakaś tajemnicza ta promocja, ciężko znaleźć info na stronie Nikona. Dobry przykład, jak działa u nich marketing.
Regulamin ze strony AB Foto
"1. âOrganizatorem promocjiâ pod nazwą âWymieo Stare na Noweâ(âPromocjaâ) jest NIKON CEE
GMBH Sp. z o.o. Oddział w Polsce siedzibą w Warszawie, adres: 02-232 Warszawa, ul. Łopuszaoska
38B dla AB FOTO Sp. z o.o. (...)
a. za zakup nowego modelu D750 â 750 zł brutto/szt.
b. za zakup nowego modelu D500 â 750 zł brutto/szt.
c. za zakup nowego modelu D7500 â 425 zł brutto/szt.
d. za zakup nowego modelu D7200 â 320 zł brutto/szt. (...)"
Ciekawe, czy w innych firmach (oprócz Euro) też są podobne zasady.
dannywrocek
25-05-2017, 14:09
Jakaś tajemnicza ta promocja, ciężko znaleźć info na stronie Nikona. Dobry przykład, jak działa u nich marketing..
No na stronie NIkona ja nie znalazłem, a tę promocje to pokazał mi znajomy, który akurat czekał na cashback z zakupem D7200 i był więcej niz rozczarowany nowym cashbackiem ...
...
W każdym razie, jestem obecnie na etapie Nikon d7200/(7100) albo Canon 80d. ...
Zobacz test 80D na optyczne.pl. Nie dość, że porównują go do D7000 - Nikon sprzed kilku wersji, to przy "wyciąganiu z cienia" wypada gorzej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/05bbe899dde956f19aab4a2fe435bc70-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170525/05bbe899dde956f19aab4a2fe435bc70.jpg)
http://www.optyczne.pl/335.8-Test_aparatu-Canon_EOS_80D_Zakres_i_dynamika_tonalna.html
Matryca Canona to coś sprzed kilku epok. Tylko wypuszczone niedawno, jako nowe. Z nową przede wszystkim ceną. Dziękuję, postoję.
Przechodziłem koło Fotojokera, też mają tę promocję. Na razie cena d7200 z polskiej dystrybucji, kilkadziesiąt zł powyżej 4k wydaje się najniższa od mniej więcej 1,5 roku.
Szkoda że D7100 już mało dostępne po sklepach bo bywał w świetnych cenach, D7200 póki nie stanie obok D7500 będzie dość drogi.
Co do porównania z canon to nie mogę znaleźć ale właśnie 80D był porównywany z D7100 i canon wypadł słabiutko ale czy czasem nie powinien być porównywany z serią D5xxx ogólnie, wtedy może D5200 byłby nawet lepszy od strony matrycy ?
80d ma nową matrycę ...
Poza tym af przy filmowaniu działa ...
Dokładasz 1200zł i masz D610 :)
80d ma nową matrycę ...
Poza tym af przy filmowaniu działa ...
Nową... Na poziomie mojego wieloletniego D90... Coś, jakby teraz wyprodukować nowego Poloneza ;)
Af działa, ale nie tak jak w bezlusterkowcach.
https://m.youtube.com/watch?v=zhUzjSffIBU
Czy dałby radę jak mój NX500 za 2000zł?? O przepaści cenowej i między matrycami nie wspomnę.
80D to najboleśniej wyrzucone pieniądze w błoto. Żeby nie być bardziej dosadnym.
W cenie 80D można mieć dwa zestawy Sony A6000 z kitami, do video zdecydowanie lepsza opcja :)
Wczoraj kupiłem d7200 w euro rtv agd oddałem starego uszkodzonego kompakta i dostałem rabat 320 zł w sumie zapłaciłem 3779 zł. Więc to nie ściema.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
cz4rnuch
25-05-2017, 19:31
80D, bardzo fajny amatorski korpus z bardzo fajnym afem w video i w lv oraz dotykowcem na przegubie. Miło wspominam mimo, że dość krótko miałem w łapkach.
Czy dałby radę jak mój NX500 za 2000zł?? O przepaści cenowej i między matrycami nie wspomnę.
Po pierwsze, porownywalismy z d7200.
Po drugie, ten film pokazuje tylko, że śledzenie takiego obiektu źle działa. Ciekawi mnie, jak to będzie w bardziej realnym przypadku.
Po trzecie, jest ekran dotykowy i o ile wiem użyteczny af przy filmowaniu. To są rzeczy, których w d7200 nie ma.
dannywrocek
25-05-2017, 20:21
Wczoraj kupiłem d7200 w euro rtv agd oddałem starego uszkodzonego kompakta i dostałem rabat 320 zł w sumie zapłaciłem 3779 zł. Więc to nie ściema.
A dziś mój kolega musiał się z "obsługą naziemną" ostro wykłócić, bo w sklepie stacjonarnym twierdzili, że takiej promocji nie ma (mowa o Euro). Finalnie uznali jego rację, ale nerwów go to kosztowało ... Podczas gdy na stronie stoi wyraxnie, że takowa promocja ma miejsce (przy czym zaznaczam, że zamawial on-line z odbiorem w sklepie stacjonarnym).
Jak ja przyszedłem to też nie wiedzieli o co chodzi ale po kilku minutach rozmowy z kierownikiem sklepu i czytaniu regulaminu w internecie przyznali mi rabat bez problemu. Widocznie lepiej trafiłem.
Jak ja przyszedłem to też nie wiedzieli o co chodzi ale po kilku minutach rozmowy z kierownikiem sklepu i czytaniu regulaminu w internecie przyznali mi rabat bez problemu. Widocznie lepiej trafiłem.
W którym sklepie kupowałeś, w tym gdzie kino? :)
dannywrocek
25-05-2017, 20:50
Tu też skończyło się dobrze, bo (podobnie jak w Twoim przypadku) kierownik sklepu sprawdził na stronie i promocje uznali. Jednak trochę lipa, że strona jedno, sklep drugie ... Mimo wszystko grumt, że uznali i że promocja faktycznie jest, nawet jeśli trzeba sie o nią upomnieć stanowczo :)
W którym sklepie kupowałeś, w tym gdzie kino? :)
Nie w tym drugim ?
Panowie, dziękuję za konstruktywne uwagi.
Bezlusterkowców niestety nie rozpatruję (choć bardzo patrzyłem w stronę a6000), więc porównania do nich muszę pominąć. Interesuje mnie porównanie z d7100/7200.
Przegląd szkieł (który zaleca Kolega poste) kieruje mnie w stronę canona (o czym pisałem już wyżej).
Może wynika to z niewiedzy (zapewne) i braku praktyki (z pewnością), ale testy w rodzaju tego z Optyczne.pl zacytowanego przez Kolegę FelTom (za co oczywiście dziękuję) nie przemawiają do mnie zupełnie. Nie mam zamiaru fotografować tablic kodaka, wyciągać z cieni pewnie też nie będę, odbitki będę robił zwykle 10x15, czasem pewnie trafi się 20x30, ale od wielkiego dzwonu. Dlatego bardziej interesuje mnie, jak wygląda normalne zdjęcie (JPEG...), a nie jakie są szumy przy +4 EV w dużym powiększeniu. Interesuje mnie też, jak sprawuje się aparat w codziennym użytkowaniu. Na marginesie, to nie rozumiem też zupełnie, czemu porównują 80d do d7000, gdy jego rywalem na półce obok jest d7200.
@cz4arnuch, użytkowałeś 80d - nawet jeśli krótko. Możesz napisać coś więcej z punktu widzenia użytkownika?
Idź do sklepu pomacaj canona, pomacaj nikona kup tego który ci się spodoba. Na tak podstawowe zastosowanie jak potrzebujesz, każdy będzie dobry .
Nie mam zamiaru fotografować tablic kodaka, wyciągać z cieni pewnie też nie będę, odbitki będę robił zwykle 10x15, czasem pewnie trafi się 20x30, ale od wielkiego dzwonu. Dlatego bardziej interesuje mnie, jak wygląda normalne zdjęcie (JPEG...), a nie jakie są szumy przy +4 EV w dużym powiększeniu. Interesuje mnie też, jak sprawuje się aparat w codziennym użytkowaniu.
Niektóre testy zawierają rozdziały "field test" / "shooting experience"
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200-field-test.htm
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-80d/canon-80d-field-test.htm
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d7200/9
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-80d-review/5
W osobnych rozdziałach możesz tam także znaleźć dość obszerne galerie zdjęć z natury, jpegi też. Tylko zwróć uwagę, czy jpg są prosto z aparatu, czy z RAW. Jeżeli nie ma o tym jasnej informacji na stronie, to możesz to wyczytać z danych EXIF - tak jest przynajmniej w przypadku Nikona.
Koledzy porównują tego Canona do d7000 bo parametry matrycy canonowskiej są w jakiś sposób porównywalne do tej z d5100/d7000. Nowsze konstrukcje Sony/Nikona mocno odjechały Canonowi. Rozumiem, że wyciąganie z cieni mało Cię interesuje, ale tylko do momentu, kiedy chcesz uratować jakieś fajne zdjęcie zrobione w kiepskich warunkach. Ale jeśli wolisz szkła Canona, będziesz to musiał jakoś przeboleć. Ja polecałbym Sigmę 17-50/2.8, za 1,5k zł za nową nie znajdziesz lepszego szkła w tym zakresie. Według moich obserwacji Canon ma wyraźnie tańsze długie tele (co nie znaczy tanie) ale ceny innych szkieł używanych są raczej porównywalne, zwłaszcza niesystemowych. Plus jest sporo wciąż niezłych Nikkorów z ery analoga, nie wiem, czy Canon ma coś porównywalnego.
Wcześniejsze posty o promocjach Nikona jak dla mnie pokazują, że D7200 aktualnie jest niewiele droższy od d7100 a wręcz tańszy od d80. Parametry na korzyść d7200 względem d7100, ale przepaści nie ma. Przy zakupie upewnij się, czy aparat pochodzi z krajowej dystrybucji Nikona, bo może być problem z gwarancją. Jeśli gwarancja nie jest istotna, d7200 kupisz u Chińczyka za 3000, Sigmę 17-50 z 1000. Masz zestaw miodzio, tyle, że bez realnej gwarancji.
dzasek - Słusznie piszesz, że jak na tak podstawowe zastosowanie (robienie zdjęć), to każdy będzie dobry. Przekonuje mnie to. W sumie, to mam kilkuletniego kompakta, i ogranicza mnie w nim jedynie optyka i szybkość reakcji. Nawet słaby AF nie jest dużym ograniczeniem.
sl011 - Dzięki za field testy. Tych dwóch pierwszych nie znałem. Brzmią rozsądnie - pewnie przeczytam uważniej w wolnej chwili.
poste - To trochę nie tak z tym wyciąganiem z cieni z mojego punktu widzenia. Pewnie czasem się przyda (btw. można to robić w JPEG, czy trzeba zapisywać RAWy?), ale z pewnością nie będzie dla mnie podstawowym ani nawet bardzo ważnym argumentem przy zakupie aparatu. Robię zdjęcia jak mam chęć. A zwykle mam, jak jest fajne światło. Wtedy jestem entuzjastą :) Chcę kupić aparat, który przede wszystkim da mi przyjemność z fotografowania, a nie specyfikację, która da mi satysfakcję, że gdybym miał agresywnie wyciągać z cieni, to byłoby lepiej. Rozumiem i nie kwestionuję, że dla innych może to być ważniejsze. Dla mnie nie jest.
Ale masz oczywiście rację, że to szkła kierują mnie subiektywnie w stronę canona. Dzięki za przypomnienie o tej sigmie - jeśli kupię body bez kita, to na pewno będę o niej pamiętał.
To trochę nie tak z tym wyciąganiem z cieni z mojego punktu widzenia. Pewnie czasem się przyda (btw. można to robić w JPEG, czy trzeba zapisywać RAWy?)
Jeśli chodzi o wyciąganie cieni, to między jpg i raw różnica jest kolosalna. Co więcej, cienie wyciągnięte o 1-2 działki z rawa w wielu wypadkach mogą być nawet lepsze (więcej szczegółów, lepszy kolor, mniejsze zaszumienie), niż jpeg z aparatu bez wyciągania.
W dodatku - jak prześwietlisz jpega (wartości jednego lub więcej kolorów =255), to jest kaplica, nic z tym nie zrobisz. A z raw często możesz powalczyć i uzyskać rzeczy, po których w ogóle nie ma śladu w jpg. W teście na dpreview (https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d7200/13) jest przykład porównujący jpega z aparatu i wyciągniętego.
Możesz sobie ustawić zapis jednocześnie obu rodzajów plików. Wtedy bez kombinowania masz za jednym zamachem rezultat w jpeg i raw na wszelki wypadek.
W sumie, to mam kilkuletniego kompakta, i ogranicza mnie w nim jedynie optyka i szybkość reakcji. Nawet słaby AF nie jest dużym ograniczeniem.
W takim razie dowolna lustrzanka (bo tylko lustrzanki bierzesz pod uwagę?) będzie OK. Wybierz najwygodniejszą dla Ciebie.
...
...
Po pierwsze, porownywalismy z d7200.
Po drugie, ten film pokazuje tylko, że śledzenie takiego obiektu źle działa. Ciekawi mnie, jak to będzie w bardziej realnym przypadku.
Po trzecie, jest ekran dotykowy i o ile wiem użyteczny af przy filmowaniu. To są rzeczy, których w d7200 nie ma.
Fakt, porównujemy D7200 i 80D. Co nie zmienia faktu, że zawsze można nawet dla samego tylko porównania, dorzucić coś jeszcze ;) PiKa, co źle działa? W NX500 niewielki obiekt, w słabym świetle, żwawo się poruszający w różnych płaszczyznach, a AF cały czas sprawnie na niego ostrzy. Coś więcej do szczęścia potrzeba? Pytanie, czy pytającemu jest to potrzebne? Czy w D7200 i 80D też tak jest? Skoro wspomniano, że w 80D af przy filmowaniu jest sprawny. Czy aż tak?
...
Przegląd szkieł (który zaleca Kolega poste) kieruje mnie w stronę canona (o czym pisałem już wyżej).
Może wynika to z niewiedzy (zapewne) i braku praktyki (z pewnością), ale testy w rodzaju tego z Optyczne.pl zacytowanego przez Kolegę FelTom (za co oczywiście dziękuję) nie przemawiają do mnie zupełnie. Nie mam zamiaru fotografować tablic kodaka, wyciągać z cieni pewnie też nie będę, odbitki będę robił zwykle 10x15, czasem pewnie trafi się 20x30, ale od wielkiego dzwonu. Dlatego bardziej interesuje mnie, jak wygląda normalne zdjęcie (JPEG...), a nie jakie są szumy przy +4 EV w dużym powiększeniu. Interesuje mnie też, jak sprawuje się aparat w codziennym użytkowaniu. Na marginesie, to nie rozumiem też zupełnie, czemu porównują 80d do d7000, gdy jego rywalem na półce obok jest d7200.
...
Jeśli chodzi o szkła, to najlepsze do formatu DX/APS-C i tak są produkcji Sigmy. Dlatego szkłami w podstawowym zakresie nawet bym się nie przejmował/nie kierował.
Optyczne porównują 80d do D7000 z prostej przyczyny - ktoś dał im aparat... Resztę można sobie do śpiewać. Matryca w 80d jest porównywalna do tej z D7000, a w kilku jak pokazany przykład wyraźnie gorsza. Gdyby przyrównać ją do matryc z aktualnych modeli, wyszłoby, że nie jest gorsza, a dzieli ją przepaść. Stąd porównując do starych matryc, można jakąś tam porównywalność pokazać. W porównaniu z tą z D7200 porównania by nie było. Jest gorsza w każdym aspekcie, a w niektórych różnica to przepaść widoczna gołym okiem.
Trick portalu polegał na tym, że porównywali do starego modelu i napisali, że są porównywalne... A wystarczy zobaczyć i przeczytać, że porównywalne, ale co do czego?
Napisałeś, że nie kierujesz się testami i dużymi powiększeniami. Może to i słusznie. Samemu trzeba myśleć, wybierać i samemu decydować.
Mimo, że wrzucony przeze mnie fragment, to duże powiększenie. To dla większych obszarów, różnica będzie widoczna gołym okiem!! Jeśli chcesz robić zdjęcia tylko w dobrym świetle, to może telefon wystarczy? Nie jest to wcale sarkazm/ironia. Telefony, kompakty, w dobrym świetle robią zdjęcia takiej jakości, że ciężko rozróżnić zdjęcia nawet w porównaniu z lustrzankami półprofesjonalnymi.
Ale ktoś tu już napisał, gdy warunki będą gorsze? Gdy będziesz chciał uratować zdjęcie? Czy to zepsute z powodu złych ustawień, czy to po prostu wykonane w trudniejszych warunkach. Lepsze matryce dadzą Tobie większe możliwości.
Dawniej na zdjęcie wpływ miał obiektyw i klisza. Stąd opinie, że korpus nie ma wpływu na zdjęcia były jak najbardziej słuszne.
Dziś obróbka, obiektyw i matryca. Matryca ma także wpływ na obróbkę. Stąd jej wpływ, a ponieważ zamontowana jest na stałe w korpusie, stąd znaczenie korpusu wzrosło.
Na a że matryce Canona są kilka lat lub kilka generacji za konkurencją, to widać gołym okiem. Przy obrabianiu różnica jeszcze się powiększa.
Jak napisał sl011 powyżej.
Fakt, porównujemy D7200 i 80D. Co nie zmienia faktu, że zawsze można nawet dla samego tylko porównania, dorzucić coś jeszcze ;) PiKa, co źle działa? W NX500 niewielki obiekt, w słabym świetle, żwawo się poruszający w różnych płaszczyznach, a AF cały czas sprawnie na niego ostrzy. .
Wydawało mi się, że na tym filmie jest 80d, bo o nim pisałeś, że ma af nie taki jak w bezlusterkowcach. Więc myślałem, że w nim śledzenie obiektu działa źle. Ale teraz widzę, że tam jest nx30. Więc jak jest w 80d dalej nie wiadomo...
Acha, ok. Ciężko byłoby mi znaleźć filmik z 80D vs posiadany przeze mnie NX500. Chciałem tylko pokazać, jak sprawnie może działać af. Autorowi najlepiej przydałby się 80D vs D7200. Sam się zastanawiam, jak one sobie radzą? Jak radzą sobie w porównaniu z tym, co posiadam?
Na pewno matryce D7200 i NX500 wyprzedzają Canona o całe lata świetlne.
Jako posiadacz NX500 powiem tak - Canonowi daleko daleko do tego, co mam w tym bezlusterkowcu za ułamek ceny Canona. Mimo kilku lat różnicy. Podejrzewam, że przez kilka kolejnych lat i ze dwie generacje serii 80D się to nie zmieni.
Jeszcze jedna rzecz. Nieuczciwość portali fotograficznych, przykład jakiej pokazałem, pozwala później ślepym wyznawcom powielać bzdury, jakoby tylko Canon / Nikon i tylko szkła.
Największą różnicę robi obróbka, a na tę największy wpływ ma matryca. Obiektyw też, ale w formacie DX najlepszą jakość oferuje Sigma. Wśród obiektywów z różnymi mocowaniami. Bo systemowe Fuji czy Samsungi prezentują równie wysoki poziom.
W takim razie dowolna lustrzanka (bo tylko lustrzanki bierzesz pod uwagę?) będzie OK. Wybierz najwygodniejszą dla Ciebie.
Tak, tylko lustrzanki biorę pod uwagę. Źle mi się pracuje z wizjerem elektronicznym (plus inne powody ale ten w sumie decyduje).
Jeśli chodzi o szkła, to najlepsze do formatu DX/APS-C i tak są produkcji Sigmy. Dlatego szkłami w podstawowym zakresie nawet bym się nie przejmował/nie kierował.
Interesująca opinia. Dla mnie jednak szkła systemowe canona czy nikona są z pewnością "wystarczająco" dobre. Oczywiście, kusząco brzmi ta rekomendowana przez Was sigma ze światłem 2.8 w całym zakresie. Jednak jak czytam o gościach, którzy zamawiają po trzy sztuki, a potem najlepszą wysyłają wraz z body na kalibrację, to widzę wyraźnie, że to nie dla mnie. Szlag by mnie trafił.
Napisałeś, że nie kierujesz się testami i dużymi powiększeniami. Może to i słusznie. Samemu trzeba myśleć, wybierać i samemu decydować.
Mimo, że wrzucony przeze mnie fragment, to duże powiększenie. To dla większych obszarów, różnica będzie widoczna gołym okiem!! Jeśli chcesz robić zdjęcia tylko w dobrym świetle, to może telefon wystarczy? Nie jest to wcale sarkazm/ironia. Telefony, kompakty, w dobrym świetle robią zdjęcia takiej jakości, że ciężko rozróżnić zdjęcia nawet w porównaniu z lustrzankami półprofesjonalnymi.
Napisałem, że lubię/chcę (nie chce mi się sprawdzać...) robić zdjęcia w dobrym/fajnym/interesującym świetle. Ty pewnie też, prawda? :) Oczywiście nie znaczy to, że będę robił zdjęcia tylko w takim świetle.
Telefon odpada :) Ma być wizjer i to optyczny :) Body ma fajnie leżeć w rękach. Ma być możliwa szybka kompensacja ekspozycji, zmiana ustawień, balansu bieli itd. To raczej kieruje mnie w stronę lustrzanek wyższych serii.
Na a że matryce Canona są kilka lat lub kilka generacji za konkurencją, to widać gołym okiem. Przy obrabianiu różnica jeszcze się powiększa.
Nie polemizuję z tym. Różnicę widać, ok. Pytanie tylko, czy to matryca canona jest zła czy też raczej to matryca nikona jest jeszcze lepsza? :)
W każdym razie dzięki za interesujące dla mnie opinie. Z pewnością decyzję o wejściu w canona lub nikona muszę podjąć sam. A potem iść sam którąś drogą i sam z niej skręcać gdzieś lub nie :)
...Jednak jak czytam o gościach, którzy zamawiają po trzy sztuki, a potem najlepszą wysyłają wraz z body na kalibrację, to widzę wyraźnie, że to nie dla mnie. Szlag by mnie trafił.
....
Ja jednak do internetowych opinii podchodzę z rezerwą. Możesz mi uwierzyć, że są goście, którzy zamówili jedną sztukę, nie wysyłali na kalibrację (co skądinąd trwa tydzień i wydajesz 15 zł) i cieszą się z dobrych jakościowo fotek z nowego szkła ;)
dannywrocek
29-05-2017, 12:53
Ja jednak do internetowych opinii podchodzę z rezerwą. Możesz mi uwierzyć, że są goście, którzy zamówili jedną sztukę, nie wysyłali na kalibrację (co skądinąd trwa tydzień i wydajesz 15 zł) i cieszą się z dobrych jakościowo fotek z nowego szkła ;)
Dokładnie :) Taką osoba byłem ja sam :) Zamówiłem przez internet, odebrałem, fotografowałem :) Nigdzie nie musiałem wysyłać ;) Choć gwoli sprawiedliwości muszę dodać, że miałem co do zakupu tej Sigmy podobne obawy :)
...
Interesująca opinia. Dla mnie jednak szkła systemowe canona czy nikona są z pewnością "wystarczająco" dobre. Oczywiście, kusząco brzmi ta rekomendowana przez Was sigma ze światłem 2.8 w całym zakresie. Jednak jak czytam o gościach, którzy zamawiają po trzy sztuki, a potem najlepszą wysyłają wraz z body na kalibrację, to widzę wyraźnie, że to nie dla mnie. Szlag by mnie trafił.
Napisałem, że lubię/chcę (nie chce mi się sprawdzać...) robić zdjęcia w dobrym/fajnym/interesującym świetle. Ty pewnie też, prawda? :) Oczywiście nie znaczy to, że będę robił zdjęcia tylko w takim świetle.
Telefon odpada :) Ma być wizjer i to optyczny :) Body ma fajnie leżeć w rękach. Ma być możliwa szybka kompensacja ekspozycji, zmiana ustawień, balansu bieli itd. To raczej kieruje mnie w stronę lustrzanek wyższych serii.
Nie polemizuję z tym. Różnicę widać, ok. Pytanie tylko, czy to matryca canona jest zła czy też raczej to matryca nikona jest jeszcze lepsza? :)
W każdym razie dzięki za interesujące dla mnie opinie. Z pewnością decyzję o wejściu w canona lub nikona muszę podjąć sam. A potem iść sam którąś drogą i sam z niej skręcać gdzieś lub nie :)
Sigma 17-50/2.8 jest świetna optycznie i niedroga... Ale dopiero Sigma 18-35/1.8 oraz 50-150/1.8 ... To coś, czego ani Canon ani Nikon nie oferują. W DX / APS-C w okolicach tych zakresów nie ma nic lepszego. Optycznie bez wątpienia.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy widocznie gorszą matrycą Canona, a tym, co oferuje konkurencja. Te różnice objawiają się nie tylko w słabym świetle, ale i dobrym. Większe szumy, mniejsza rozpiętość tonalna i głębia koloru.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/61fbff705f4c1d7cae43a80693f43d20-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170529/61fbff705f4c1d7cae43a80693f43d20.jpg)
Czy jakość Canona jest wystarczająca? Możliwe. Możliwe, że wystarczająca będzie też jakość ze starszych modeli. Zawsze jednak chciałem kupić coś najlepszego, na co mnie stać. A nie coś wyraźnie gorszego od innych opcji.
Odnośnie szybkiej zmiany ustawień. Dla mnie też ważna sprawa. Dlatego też zawsze modele z dwoma pokrętłami i górnym wyświetlaczem. I tu Canon, jego pokrętło na tylnej ściance ma u mnie minusa. W Nikonach krecę oboma pokrętłami na raz. Zmieniając jednoczesnie przysłonę i migawkę. W Canonie, jest to niemożliwe. Najpierw jedno, później drugie. Ruch obrotowy pokręteł odbywa się w innych płaszczyznach. W Nikonie odbywa się to w jednej płaszczyźnie, stąd zawsze oba parametry reguluję jednocześnie. Niby szczegół... Ale dla mnie znaczący.
Na korzyść Canona obrotowy wyświetlacz.
Ciężko się porównuje bo 80D to raczej coś między D7200 i D5500, tylko że cenowo to wypada kiepsko u canona.
Czy jakość Canona jest wystarczająca? Możliwe. Możliwe, że wystarczająca będzie też jakość ze starszych modeli. Zawsze jednak chciałem kupić coś najlepszego, na co mnie stać. A nie coś wyraźnie gorszego od innych opcji.
To z pewnością jest jakiś argument :) Argumentem w drugą stronę są jednak ciągle jak dla mnie szkła (sorry, że przynudzam... :) )
To co podajesz z sigmy (z tym, że światło 1.8 to z tego co widzę to ma jednak sigma 50-100, a 50-150 ma "tylko" 2.8 ) to są oczywiście piękne szkła, ale jednak kosztują też sporo (odpowiednio 3000 i 4000). Co mi się podoba w w canonie? Załóżmy, że masz już 17-50 na początek i chcesz mieć teraz coś na dole i na górze. Voila:
10-18 IS STM za 970 zł (a z obecnym cashbackiem nawet za 840,-) oraz 55-250 IS STM za 1380 zł (za 1250,- z obecnym cashbackiem).
Fajnie też na przykład wyglądają te naleśniki: 24/2.8 STM za 650 zł albo 40/2.8 STM za 850 zł. W nikonie nie widzę czegoś takiego.
Ciężko się porównuje bo 80D to raczej coś między D7200 i D5500, tylko że cenowo to wypada kiepsko u canona.
Pomiędzy ze względu na dotykowy obrotowy wyświetlacz? :) Cenowo nie wypada IMHO tak tragicznie, bo jest cashback i za 4300,- masz body z tym nowym kitem 18-55 IS STM, który ewentualnie możesz opchnąć (jeśli chcesz jaśniejszy obiektyw).
...Załóżmy, że masz już 17-50 na początek i chcesz mieć teraz coś na dole i na górze. Voila:
10-18 IS STM za 970 zł (a z obecnym cashbackiem nawet za 840,-) oraz 55-250 IS STM za 1380 zł (za 1250,- z obecnym cashbackiem).
Fajnie też na przykład wyglądają te naleśniki: 24/2.8 STM za 650 zł albo 40/2.8 STM za 850 zł. W nikonie nie widzę czegoś takiego.
....
Nikon przygotowuje konkurenta dla C10-20, na dniach wejdzie do sprzedaży, ale na niższą cenę tudzież oceny troszkę trzeba będzie poczekać. Btw, C10-20 to optycznie jak wypada? Chyba mydełko generalnie? ;) N10-24 jest drogi, ale jakościowo to nie wiem, czy nie inna liga. Poza tym jest spory wybór UWA Sigmy, Tokiny, także spory rynek wtórny od ~1k w górę za całkiem użyteczne szkła w dobrym stanie.
Nowy N55-200 VRII to całkiem przyzwoite szkło (pierwsza wersja zrobiła sporą antyreklamę) i tańsze od C (nowe).
Jest jeszcze N70-300 AF-P, obecnie z cashbackiem ok.1k pln. Pierwsze wrażenie niezłe, właśnie nabyłem to będę mógł powiedzieć coś więcej. Plus oczywiście używane N70-300VR w cenie ~1-1,2k regularnie pojawiają się w sprzedaży, plus niezły Tamron 70-300 USD, nowy za ok.1,6k.
Fajnie też na przykład wyglądają te naleśniki: 24/2.8 STM za 650 zł albo 40/2.8 STM za 850 zł. W nikonie nie widzę czegoś takiego. Naleśniki są ok, brakuje tego w nikonie ale te obiektywy canona 10-18mm ( chyba o to chodzi ) i 55-250mm najnowszy to szmelc, to można polecić jedynie komuś jako żart.
Nikon mocno się poprawił w obiektywach kitowych i są pakowane w przystępnych cenach do zestawów, wspomniany 55-200 VRII za grosze i nowe 70-300 AF-P, najnowsze 18-55 AF-P tez niczego sobie, no i nadal jest 18-105VR za grosze lub droższy 18-140VR, 16-85VR.
Myślę, że przewagi C, w sensie tańszych szkieł, trzeba by szukać przy tele, typu 70-200/4(2.8 ) po 400/2.8 itp. Ale przy tych cenach, 10k w tę czy tamtą stronę... :)
Nikon ma budżetową ale b.przyzwoitą 35/1.8 DX. Do d7200 podepniesz bez problemy stałki serii D, 20/2,8, 24/2.8, 28/2.8, używane ok.1k., prawie naleśniki. 50/1.8D też tania i malutka, "analogowy" bokeh w gratisie;)
Chętnie bym zobaczył prawdziwe zdjęcia pokazujące tą widoczną przewagę nikona...
To z pewnością jest jakiś argument :) Argumentem w drugą stronę są jednak ciągle jak dla mnie szkła (sorry, że przynudzam... :) )
To co podajesz z sigmy (z tym, że światło 1.8 to z tego co widzę to ma jednak sigma 50-100, a 50-150 ma "tylko" 2.8 ) to są oczywiście piękne szkła, ale jednak kosztują też sporo (odpowiednio 3000 i 4000). Co mi się podoba w w canonie? Załóżmy, że masz już 17-50 na początek i chcesz mieć teraz coś na dole i na górze. Voila:
Pomiędzy ze względu na dotykowy obrotowy wyświetlacz? :) Cenowo nie wypada IMHO tak tragicznie, bo jest cashback i za 4300,- masz body z tym nowym kitem 18-55 IS STM, który ewentualnie możesz opchnąć (jeśli chcesz jaśniejszy obiektyw).
Nie przynudzasz, obiektywy to druga strona medalu.
Przykro mi, nie widzę jakiejkolwiek atrakcyjności oferty Canona w tym względzie (obiektywy APS-C).
Naleśniki? Z takim korpusem jak 80D, naleśnik to taki sam pomysł, jak bardzo mały bagażnik w aucie. No auto jest trochę mniejsze... Tylko o wiele mniej użyteczne. Przekładając to na obiektywy - dobry obiektyw musi mieć jakieś gabaryty i wagę. Mały obiektyw, to wynik kompromisu w pewnych względach, na jakości obrazu. Do takiego trochę już klocka, jak 80D czy D7200... Dołożenie małego obiektywu zmienia tyle, co nic. Dalej to się nie zmieści w kieszeni. Dalej do byle jakiego, małego, futerału tego nie zmieścisz. W przypadku lustrzanek, mały obiektyw to jak mały bagażnik w aucie - argument żaden. Co innego mały obiektyw z małym bezlusterkowcem. Kiedyś bezlusterkowce miały duże obiektywy, gabarytów lustrzankowych. Takie zestawienie nie miało sensu. Ale mały bezlusterkowiec z małym obiektywem, który zmieści się do kieszeni kurtki np to już ma sens.
Widzę, że Canon poszedł w trend miniaturyzacji, mimo, że w przypadku lustrzanek z żadną miniaturyzacją, jeśli chodzi o komplet - zestaw, nie mamy do czynienia... A ludzie się na to łapią. Imponujące. Dla mnie Canon mógłby chować obiektywy w bagnet, jak to wymyślił Pentax... Ze sporych rozmiarów lustrzanką dalej zestaw jest duży. Jest to głupi pomysł, a o dziwo, jednak ludzie się na to łapią.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/29f681d783db28be7aefa553d114a4ac-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170530/29f681d783db28be7aefa553d114a4ac.jpg)
Nawet, jeśliby do tej lustrzanki (D7200 jeśli dobrze pamiętam) dołożyć niewielki obiektyw, będzie to znaczący zestaw. Wyraźnie większy i trudny do schowania. Ten NX500 po lewej, mieści mi się w kieszeni kurtki.
A jakość? Matryca porównywalna z tą D7200. O kilka klas lepiej niż 80D. Cena? Kosztował mniej niż połowę tego co 80d po tym cashback'u. Poręczność? Widać na zdjęciu. Szybkość i wygoda obsługi? Dwa pokrętła, niestety w różnych płaszczyznach jak w Canonie. Wszystkie przyciski mam przypisane. Pełen manual z autoiso, którego poziom mogę szybko zmieniać - przycisk + pokrętło. ISO - tak samo. Migawkę i przysłonę - odpowiednim pokrętłem. Obsługa bezprzewodowa za pomocą telefonu lub tabletu? Większość możliwości, jakie posiada sam aparat. No i ogromna różnica w gabarytach, ciężarze, poręczności. Możliwość schowania do kieszeni kurtki, byle jakiej saszetki, czy małego futerału na aparaty. A gdzie schować lustrzankę taką jak 80d czy d7200 z naleśnikiem? No to już jest pytanie za 100pkt. Wszędzie się to nie zmieści.
Ps. Fakt, Ty wspomniałeś o wizjerze. NX500 w standardzie nie ma ani wizjera, ani lampy. Z wizjerem i lampą, nie byłoby tak łatwo go zmieścić. Wolę tę poręczność, niż wizjer i lampę.
Tak, Sigma 50-100/1.8. Razem z Sigmą 18-35/1.8 i nic więcej. 80-90% zdjęć. Chyba, że ktoś ma mocne parcie na ptaki, sport lub krajobrazy.
Dobrze, że są takie modele aparatów jak 80d. Jeszcze prze kilka ich generacji, będę się cieszył lepszą jakością obrazu, niż będzie oferowana przez ich następców.
Myślę, że przewagi C, w sensie tańszych szkieł, trzeba by szukać przy tele, typu 70-200/4(2.8 ) po 400/2.8 itp.
Albo 100-400 IS L II? :) Albo 135/2 canona - tego używałem przez pewien czas na aparacie 35 mm. To jest obiektyw! Wtedy zresztą, z tego co pamiętam, był to jeden z obiektywów, którego nikonarze zazdrościli canonierom. Tak jak do wczoraj 10-18 :)
Jednak wracają na ziemię to zobacz, wszystkie szkła canona, które tam wcześniej wymieniłem, mają stabilizację i cichy napęd i kosztują naprawdę grosze. A to są raczej dobre szkła - a już na pewno jak za swoją cenę (przynajmniej mają dobre opinie - ja oczywiście ich nie używałem).
Nikon przygotowuje konkurenta dla C10-20, na dniach wejdzie do sprzedaży, ale na niższą cenę tudzież oceny troszkę trzeba będzie poczekać. Btw, C10-20 to optycznie jak wypada? Chyba mydełko generalnie? ;)
Miałem na myśli C10-18 a nie C10-22. Generalnie ludzie ten znacznie tańszy 10-18 bardziej chwalą.
Naleśniki są ok, brakuje tego w nikonie ale te obiektywy canona 10-18mm ( chyba o to chodzi ) i 55-250mm najnowszy to szmelc, to można polecić jedynie komuś jako żart.
Z ciekawości: co Ci w nich nie pasowało? Zwłaszcza w tym UWA za kilkaset złotych? :)
Chętnie bym zobaczył prawdziwe zdjęcia pokazujące tą widoczną przewagę nikona...
:) :)
Naleśniki? Z takim korpusem jak 80D, naleśnik to taki sam pomysł, jak bardzo mały bagażnik w aucie.
A ludzie się na to łapią. Imponujące. [...] Jest to głupi pomysł, a o dziwo, jednak ludzie się na to łapią.
No wiesz, to że Ty nie widzisz zalet posiadania małego obiektywu nawet na większym body nie znaczy, że inni też tak mają. :)
Z ciekawości: co Ci w nich nie pasowało? Zwłaszcza w tym UWA za kilkaset złotych? :) Nowy kosztuje ~1000zł i to jest zaleta ale z tego co pamiętam zakres 14-18mm to mydło i tylko statywowa zabawa z nim na przysłonach f/8 jako tako coś dawała, chyba że trafiłem paskudną sztukę.
sosnowy
Tak, chodziło mi o C10-18. Opinie są różne, w testach DXO z tego, co zerknąłem wypada raczej słabo, nawet na niezbyt wymagających matrycach Canona, ale wiadomo, "cena czyni cuda". Nie podejmę dyskusji o szkłach C, są koledzy lepiej je znający, chcę tylko zauważyć, że w segmencie tanich czy wręcz bardzo tanich szkieł dla amatorów Nikon w chwili obecnej ma bardzo ciekawą propozycję, zarówno pod kątem cen jak i jakości.
Warto też pamiętać o N35/1.8DX, to nieduże i bardzo przyzwoite optycznie szkło.
sosnowy
Tak, chodziło mi o C10-18. Opinie są różne, w testach DXO z tego, co zerknąłem wypada raczej słabo, nawet na niezbyt wymagających matrycach Canona, ale wiadomo, "cena czyni cuda". Nie podejmę dyskusji o szkłach C, są koledzy lepiej je znający
Też nie jestem ekspertem od Canona, ale są i tacy, którzy piszą, że C. EF-S 10-18 to "an extremely sharp lens -- even wide-open and at its widest focal length" (http://www.imaging-resource.com/lenses/canon/ef-s-10-18mm-f4.5-5.6-is-stm/review/). ;)
Nowy kosztuje ~1000zł i to jest zaleta ale z tego co pamiętam zakres 14-18mm to mydło i tylko statywowa zabawa z nim na przysłonach f/8 jako tako coś dawała, chyba że trafiłem paskudną sztukę.
Też nie jestem ekspertem od Canona, ale są i tacy, którzy piszą, że C. EF-S 10-18 to "an extremely sharp lens -- even wide-open and at its widest focal length" (http://www.imaging-resource.com/lenses/canon/ef-s-10-18mm-f4.5-5.6-is-stm/review/). ;)
I jest takich dużo :) Chyba koesh trafiłeś, jak powiadasz, paskudną sztukę.
w segmencie tanich czy wręcz bardzo tanich szkieł dla amatorów Nikon w chwili obecnej ma bardzo ciekawą propozycję, zarówno pod kątem cen jak i jakości.
Warto też pamiętać o N35/1.8DX, to nieduże i bardzo przyzwoite optycznie szkło.
Oczywiście, jest N35/1.8DX i zdarzają się budżetowe rodzynki (jak wspomniany 50-200 VR). Moim zdaniem patrząc z boku, z perspektywy amatora niezwiązanego jeszcze z żadnym z tych dwóch głównych cropowych systemów, to canon ma jednak pod tym względem przewagę. Szczególnie, gdy amator celuje na początek w bardziej podstawowe korpusy (bez śrubokręta) i rozpatruje nie szkłą Nikkor D, tylko raczej G. Porównaj stałki. 50/1.8. Canon - 500, Nikkor G - 1000. 85/1.8. Evergreen canona kosztuje 1600, a Nikkor G już 2150. Oczywiście przy body serii 7xxx różnica ta jest dużo mniejsza, choć nie widzę, żeby łatwo można było kupić nowe 85/1.8D (pewnie źle patrze). No i wspomniane wcześniej UWA...
są i tacy, którzy piszą, że C. EF-S 10-18 to "an extremely sharp lens
Może być rozrzut w jakości, bo to jednak dosyć skomplikowane szkło, IS-y, STM-y, a przy tym trochę tandetnie wykonane. Moja sztuka jest ostra, ale żeby ekstremalnie, tego nie odważyłbym się powiedzieć.
80D to najboleśniej wyrzucone pieniądze w błoto. Żeby nie być bardziej dosadnym.
Dokładasz 1200zł i masz D610 :)
Albo dokładasz 1500 zł i masz... d7500 :) Najlepiej wydane pieniądze. Żeby nie być bardziej euforycznym :)
Albo dokładasz 1500 zł i masz... d7500 :) Najlepiej wydane pieniądze. Żeby nie być bardziej euforycznym :)
Dokładasz 1500zł, ale masz lepszą matrycę [emoji14]
80D - wyrzucasz pieniądze w błoto i masz matrycę na poziomie Nikona sprzed kilku ładnych lat i kilku generacji matryc...
Słabość matrycy z 80D to nie tylko zdjęcia w słabym oświetleniu, to zdjęcia w kontrze i przy dużym kontraście. Czyli wszędzie tam, gdzie zaczyna się od matrycy wymagać trochę więcej, niż kilka lat temu.
sosnowy - po co szukać dobrych obiektywów, jak nie widzi się wyraźnych różnic pomiędzy matrycami?
...
No wiesz, to że Ty nie widzisz zalet posiadania małego obiektywu nawet na większym body nie znaczy, że inni też tak mają. :)
Mógłbyś napisać jaka to zaleta? Mały obiektyw na wielkim klocu? Czyli zestaw do którego i tak trzeba placak lub porządną torbę foto. To taka sama zaleta jak pierwsze bezlusterkowce... Małe... Z kitami jak u lustrzanek. Czyli zestawy niewiele mniejsze niż lustrzankowe, wymagające plecaków lub dużych toreb foto... Które to szumnie w reklamach sprzedawane były jako "mniejsze".
Taka sama moda teraz na male obiektywy do luster, jak poprzednio była moda na małe bezlusterkowce z dużymi kitami... Ze względów praktycznych jest to bez sensu.
To jak słoniowi założyć małe siodło i cieszyć się z ograniczenia gabarytów "wierzchowca". Siodło mniejsze? No mniejsze. Zestaw mniejszy? No mniejszy. Tylko dalej w furtce się nie mieści XD
Ps. D7500 bym nie kupił. D7200 już prędzej.
Małe obiektywy to jedno, naleśniki to trochę co innego. Posiadanie w podróży małego 70-300 to konkretna zaleta, sam cenię "małość" szkieł, ale nie o to chyba chodzi koledze.
Tzw naleśniki. Fajna sprawa, ale bardziej z wyglądu, niż z konkretnych zalet. Żeby nie być gołosłownym, odniosę się do posiadanego N50/1.8 E-series, który jest niewiele grubszy od dekielka. W związku z tym pierścienie są też adekwatnej szerokości, więc operowanie nimi nie jest łatwe ani wygodne. Ciężko też przytrzymać zestaw za obiektyw, w momencie klapnięcia lustrem mam wrażenie poruszania przytrzymywanym pierścieniem ostrości (szkło bliżej ma do stanu mint, niż jakiegoś klekota), używam z tym szkłem trybu cichej migawki, jest stabilniej w moim odczuciu.
Podsumowując, Nikkory 35DX i 50 zaspokajają moją chęć założenia czasem małego obiektywu, prawie ;) naleśnika, w praktyce trochę większe ale dużo wygodniejsze.
[QUOTE=sosnowy;3853656]...
Fajnie też na przykład wyglądają te naleśniki: 24/2.8 STM za 650 zł albo 40/2.8 STM za 850 zł. W nikonie nie widzę czegoś takiego. ../QUOTE]
FelTom, większość moich doświadczeń fotograficznych zebrałem dotychczas na analogach, więc nie mam zamiaru dyskutować o matrycach i postprodukcji, o których w odróżnieniu od Ciebie mam na razie takie pojęcie, jak wyczytane w internecie. A jak wiemy obaj, czytanie cudzych opinii na forach sprzętowych to zwykle strata czasu. Co innego oglądanie cudzych fotografii (także na nikoniarzach). No i okazuje się, że ludzie robią świetne zdjęcia zarówno nikonem, jak i canonem (i innymi markami tyż). Nawet, choć trudno w to uwierzyć :) , modelami kilka generacji wstecz. Może fotografia to ciągle głównie umiejętności, talent i szczęście, a nie najnowsza matryca od sony? :) Oczywiście, szczęściu warto pomóc, ale nie pisz mi proszę, że canon 80d to złom, bo brzmi to jednak trochę humorystycznie :)
poste, dzięki za opinię o naleśnikach. Jak widać, ludzie mają różne doświadczenia. Bo tu np masz recenzję Rockwella tego naleśnika 24/2.8. Jest ona bardzo pozytywna i rekomenduje on ten obiektyw jako uniwersalny pod apsc (np. zamiast tego kita stm).
http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/24mm-f28-stm.htm
W tej recenzji jest też fragment dla FelToma :) Taki o:
I use my 24 STM on my 7D Mk II which is a big camera. Having a tiny lens feels great on a big camera, and with a tiny camera like the SL1 will really free you. The less you carry, the more great pictures you'll carry back.
Bo naleśniki generalnie fajne są ;) Ja widzę problem ze stabilnością zestawu i utrzymaniem długich czasów z ręki. Komuś innemu może to nie przeszkadzać.
Nie mówimy, że Canonem nie da się zrobić zdjęcia. Po prostu materiał z lepszej matrycy daje więcej możliwości w postprocesie (plus inne sprawy, jak możliwość użycia wysokiego ISO bez zabijania obrazka szumem, itp, czasem to istotne dla otrzymania np. nie poruszonego zdjęcia w ogóle czy przy fotografowaniu ruchu).
Znowu, jeśli ktoś ograniczy się do jpg z puchy, jego wola i kwestia tego, co się fotografuje. Ja np. przy krajobrazach nie wyobrażam sobie nie korzystania z raw, ale przy krajobrazach można (czasem nawet trzeba ;) ) poszaleć z obróbką. Temat lepszości lepszej matrycy nad gorszą :) można ciągnąć. Dziś może wystarczą ograniczenia gorszej matrycy, za jakiś czas nie koniecznie.
Kupuję Twój argument o matrycy w przypadku fotografów zawodowych, np. ślubnych. Nie kupuję jednak zupełnie w przypadku fotografii amatorskiej. Tych kilka lat temu, o które "opóźniony" jest Canon, sprzęt tak Cię rzeczywiście ograniczał, że to był problem? :) Chyba jednak podstawą jest odpowiednie dobranie parametrów ekspozycji, a nie ratowanie skopanych zdjęć :)
Ja mam znajomego co zawsze kupywał jakieś małpki canona bo uważał że to jedyna najlepsza firma w foto, ostatnio naszło go na wywalenie troszkę kasy na coś lepszego, zamarzyła mu się lustrzanka, zaczął czytać testy, opinie, porównania matryc i wszelkie technikalia, potem przeglądając ogłoszenia nagle doszedł do wniosku że używane canony nie warto kupić i tu ma sporą rację.
Jak weźmiemy już stare lustrzanki DX nikona jak np D5100, D5300, D3200, D7000, a nawet D7100 można uznać za stare to canon nie ma nic godnego uwagi że by dawał tak wysoką jakość w swojej klasie za takie same pieniądze jak nikon, do tego jeszcze spora ilość lustrzanek nadal wartych uwagi jak D80, D90, D300.
Wiekszosc szkiel C jest tansza. A N za rok moze sie nazywac fuji. Prawda jest taka, ze N sobie matryc nie robi tylko kupuje od S ktore posiada dxo.
Ciekawe ilu fachowcuff do tych kox luster Nikona ma swiatlo? Znajac zycie amator i tak zatrzyma sie na jpeg'u a te, podobno w C lepsze.
Ale mi raczej chodziło o amatora, który przysiadł chwilę przy testach, opiniach i zerknie na ceny w sklepie czy w ogłoszeniach na używany sprzęt, niestety jakby nie bronić canona to dla takiej osoby każda linia, model ma lepszą alternatywę w nikonie.
Legendy o taniej większości szkieł canona kończą się brutalnie jak zaczniemy podobnie jak z body porównywać itd.
Ja nie twierdzę że ktoś kto potrafi i nie zagłębia się w techniczne dane, użyteczne iso, jakość, rozdzielczość, ostrość obiektywów itd będzie tak samo do tematu podchodził jak amator.
(...) do tego jeszcze spora ilość lustrzanek nadal wartych uwagi jak D80, D90, D300.
D80 to chyba tylko dla fanów CCD.
D90 też zaczyna mieć coraz więcej braków. Obrazek jeszcze ujdzie, ale funkcjonalnie kuleje już trochę. Obiektywów AF-P czy E za bardzo się nie da używać :-(
No cóż, jakoś tak smutno mi się zrobiło, że jak widać obecnie "amator fotografii" znaczy na największym ponoć polskim forum fotograficznym tyle co "osoba nie mająca o czymś większego pojęcia". Ja w każdym razie tam wyżej użyłem tego określenia w znaczeniu "miłośnik, pasjonat fotografii".
Historia o znajomym "amatorze" całkiem spoko, koesh. Tylko, co z tego ma wynikać? Jakby to była znajoma, to bym mógł przynajmniej zapytać, czy ładna. A tak, to nawet tego punktu zaczepienia nie ma :)
Ano taki że taka osoba bierze np 400zł i szuka aparatu, przegląda przegląda i ma jakies stare lustrzanki sony, pentaxa, w canonie bardzo bardzo słabe modele i trafia na D80, który mogę polecić śmiało, podobnie w kwocie 700zł ma D90 albo D5100 jeśli chce nowsze itd.
Ktoś sugerujący się legendami o tanich obiektywach w canonie ma kłopot, tym bardziej jak idzie do sklepu i wczytał się wcześniej w konkrety techniczne i jakościowe.
Jest pewien poziom gdzie niuanse techniczne nie są już tak ważne ale nadal w canonie kuleje i to mocno cały segment aps-c w średniej i niskiej półce gdzie nikon ma dużo dużo świetnych apratów, a jak pojawia się jakiś topowy model to cena kosmiczna
Widzę, że forum Nikona staje się powoli takim drugim forum Canona, gdzie panuje powszechne przekonanie, że to Nikonem nie da się robić zdjęć. :-)
Pochopnie wyciągasz wnioski z postów gdzie takich tez nie ma, jeszcze raz przeczytaj uważnie :)
Nie mam w zwyczaju nikomu zaglądać do portfolio ani do życiorysu. Dla mnie to zwykła strata czasu. Czy ktoś jest amatorem, zawodowcem zbijajacym niezłe pieniądze na fotografii... lub po prostu klepiącym kotlety... Łączy nas jedno, w mniejszym lub większym stopniu, pasja do fotografii.
Odnośnie matryc i jakości obrazu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/e7bad2ece59bf8b8935fd45379fffbaa-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/e7bad2ece59bf8b8935fd45379fffbaa.jpg)
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Samsung-NX500-versus-Nikon-D80-versus-Nikon-D90___1007_518_439
Na podstawie posiadanych i użytkowanych przeze mnie aparatów. W D80 przyzwoitą jakość obrazu uważam do ISO800. W DXO wyszło im 524, co mniej więcej pokrywa się z moimi odczuciami. W D90 za przyzwoite uważam ISO1000-1200. Wg DXO 977. Co też pokrywa się z moimi obserwacjami. W NX500 ISO 1600-3200. 1600 spokojnie, 3200 z małymi wyrzeczeniami. Wg DXO ISO 1379. Czyli znowu zbliżenie do moich obserwacji.
Po kilku latach użytkowania tych aparatów - różnice obrazowania widać, zaś moje obserwacje / wnioski są zbliżone do wyników z DXO.
Teraz porównanie do tego rozważanego Canona 80D.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/1980760b4b37bd609fb5df9dfd58e2c9-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/1980760b4b37bd609fb5df9dfd58e2c9.jpg)
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-80D-versus-Samsung-NX500-versus-Nikon-D90___1076_1007_439
Czyli wg DXO 80D plasuje się dokładnie pomiędzy wiekowym D90 a NX500. Matryca NX500 ma bardzo zbliżone osiągi jak ta z D7200. Hm... Jakieś komentarze? Na pewno jest pewna grupa użytkowników, która przesiadała się z D90 na D7200 i wie jaka jest między nimi różnica. Na pewno widoczna bezproblemowo. Jak dla mnie pomiędzy D90 a NX500. Canon 80D plasuje się gdzieś pośrodku więc i ta różnica powinna być widoczna.
Może dxo należy do Sony? Nie sprawdzałem. Wyniki wg dxo matryc aparatów które posiadam, pokrywają się z moimi obserwacjami.
To ciekawe też że optyczne testując 80D porównywał go raczej do D7000...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/7a51b3e56897050f0d06be89144120b1-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/7a51b3e56897050f0d06be89144120b1.jpg)
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-80D-versus-Samsung-NX500-versus-Nikon-D7000___1076_1007_680
Wyniki tych aparatów są bardzo zbliżone mimo dzielącej ich różnicy lat... Z sampli na optyczne też to wynika. Jakieś komentarze?
Matryca to obecnie odpowiednik filmu, z tym, że na stałe w korpusie. sosnowy, użytkowałeś aparaty kliszowe, to powinieneś wiedzieć, co to znaczy dobry film... A co gorszy lub byle jaki...
Dobra matryca to nie tylko obróbka. Czy to dla zawodowców, czy entuzjastów dłubania w postprocesie... To nie tylko użyteczne wysokie ISO w trudnych warunkach. Nie każdy amator w takich warunkach musi robić zdjęcia, jak mówiliście. Ale to też zdjęcia w kontrze - pod słońce. Zdjęcia krajobrazowe, mocno kontrastowe sceny... Nikt mi nie powie, że to tylko dla profesjonalistów...
Mogę zrozumieć ból użytkowników Canonów... Nie jest to wygodne. Można zaklinać rzeczywistość... Nie moja wina, że przynajmniej w tej półce aparatów, która mnie interesuje, matryce Canona są kilka lat i generacji za konkurencją. Wypuszczają nowy model 80D i już na starcie jego matryca ogląda plecy rywali.
Ten system ma inne zalety. Ten model ma inne zalety. Ale matryca nie jest jedną z nich.
Hasło ma "fajne kolory"... Przypomina mi sytuację, gdy do naszego biura projektowego przyszedł przedstawiciel producenta tryskaczy pożarowych. Niestety nie znał odpowiedzi na żadne z zadawanych mu pytań, odnośnie ich eksploatacji, sterowania itd... Krótko pracował i zdążyli go przeszkolić tylko marketingowcy. Powiedział, że zasięgnie informacji odnośnie zadanych przez nas pytań. Na koniec podsumował. Widziałem te tryskacze na prezentacji - naprawdę "fajnie tryskają"...
No naprawdę "fajne kolory" te matryce mają. Podpis: marketing.
Do Canona dostępnych jest największa ilość obiektywów - tak to prawda. Są świetne obiektywy nie mające swoich odpowiedników w innych systemach - tak to prawda.
Do Nikona jest dostępna bardzo duża ilość obiektywów - tak to prawda. Są świetne obiektywy nie mające swoich odpowiedników w innych systemach - tak to prawda.
Ilość obiektywów w innych systemach też rośnie. Pytanie, czy wszystkie będą potrzebne? Bez wątpienia nie. Wystarczy znaleźć system w którym będą potrzebne nam obiektywy, pasujące korpusy.
Kiedyś o Sigmach i Tamronach mówiono pogardliwie... Teraz chyba nikt już nie powie.
koesh z tego co wiem, sporo aparatów przerobił. Z tych, które wymienił, część miał. Także to, co napisał, że używane Nikony nie najnowszych generacji mają lepsze matryce niż najnowsze Canony z tej półki to akurat prawda.
Dobra, bo się rozpisałem. Każdy robi i kupuje jak uważa.
Kupuję Twój argument o matrycy w przypadku fotografów zawodowych, np. ślubnych. Nie kupuję jednak zupełnie w przypadku fotografii amatorskiej. Tych kilka lat temu, o które "opóźniony" jest Canon, sprzęt tak Cię rzeczywiście ograniczał, że to był problem? :) Chyba jednak podstawą jest odpowiednie dobranie parametrów ekspozycji, a nie ratowanie skopanych zdjęć :)
Chyba kolega powyżej trochę wyjaśnił, że owo słynne "wyciąganie z cieni" oraz inne zalety elastycznej matrycy z dużym DR to nie jest "ratowanie skopanych zdjęć". Jeśli rezygnujesz z obróbki fotografii, to jednak duże ograniczenie, naprawdę duże. I nie ma to nic wspólnego ze źle naświetlonym zdjęciem. W takim wypadku faktycznie, mało ważne, jaki sprzęt wybierzesz.
W porównaniu 80d do d7200... ok, matryca może Cię nie interesuje ;) To popatrz choćby na optyczne (mz faworyzujące Canona), pomiń w punktacji pozycje subiektywne czy mniej istotne, zobacz jak jest wtedy różnica punktowa. W dodatku 80d jest droższy, nie wiem ile szkieł, zwłaszcza używanych, trzeba kupić, żeby się to wyrównało.
Canon 80D ma swoje zalety w testach, świetna detekcja fazową i lepsze nagrywanie video, wszystkie punkty af są krzyżowe, a w praktyce z tego co opisują użytkownicy af jest typowo zawodne jak w tanich canonach, rozdzielczość efektywna niska mimo matrycy 24mpix, użyteczne ISO daleko za konkurencją, słynne wspaniałe jpg canona są zmasakrowane kontrastem i podbiciem kolorków, do tego wysoka cena.
Serio ten aparat w testach przegrywa z nikonem D7100.
Jednak oddam sprawiedliwość, nie miałem canona i tylko teoretyzuje, a niestety to ociera się o forumowe mądrości i nie chcę w to popadać.
FelTom, dzięki za garść przemyśleń i czas poświęcony na te zestawienia. Myślę jednak, że Twój i Kolegów pogląd jest zbyt skrajny.
Matryca to obecnie odpowiednik filmu, z tym, że na stałe w korpusie. sosnowy, użytkowałeś aparaty kliszowe, to powinieneś wiedzieć, co to znaczy dobry film... A co gorszy lub byle jaki...
Oczywiście. Jednak zacytowane przez Ciebie testy wcale nie pokazują, że w korpusie canona siedzi byle jaki film (matryca). Wręcz przeciwnie, pokazują, że siedzi tam "film", który testujący określają jako "excellent".
Popatrz na komponenty oceny i jak objaśniają je testujący:
1. Portrait photography: Color Depth. A color sensitivity of 22bits is excellent, and differences below 1 bit are barely noticeable.
2. Landscape photography: maximum Dynamic Range. A value of 12 EV is excellent, with differences below 0.5 EV usually not noticeable.
3. Sports & action photography: Low-Light ISO. A difference in low-light ISO of 25% represents 1/3 EV and is only slightly noticeable.
Canon 80d ma tu odpowiednio 23,6 / 13,2 / 1135. Nikon d7200 ma odpowiednio 24,5 / 14,6 / 1333.
Jeśli więc powołujesz się na ten test, to w komponencie pierwszym obie matryce są świetne, a różnica między nimi ledwo zauważalna. W komponencie drugim matryca canona jest świetna, a nikona jeszcze lepsza. W komponencie trzecim różnica na korzyść nikona jest ledwo zauważalna (poniżej 1/3 EV).
Wbrew temu, co sugeruje poste :) dobra matryca mnie interesuje. Natomiast takie testy jak ten pokazują moim zdaniem, że różnica nie jest tak duża, by miała być ona decydująca. A już absolutnie nie powinny powodować (jak piszesz) "bólu użytkowników Canona".
koesh, ja z pewnością jako były użytkownik analogów canona (bo cyfrowe "małpki" mam akurat obu systemów) jestem bardziej zorientowany w szklarni canona i być może mam pod tym względem przechył w stronę firmy na "c". Wydaje mi się jednak, że obiektywy canona (tak jak pisze tam wyżej Zdebik) są per saldo bardziej przystępne cenowo. Co często może wiązać się z przystępniejszymi zyskami "nieco" większymi niż 1/3 EV :) Ale to już oczywiście zależy od osobistych preferencji/konieczności dotyczących stosowania odpowiednich szkieł (które zresztą też przecież mogą zmieniać się w czasie).
Co do obiektywów, przerabiałem dwa razy jak miałem chwile zwątpienia i błądziłem po kilku modelach canona i bezluster, liczyłem mocno koszty obiektywów i zawsze wychodziło że nikon ma więcej tego co potrzebuję lub jest taniej przy zachowaniu poziomu jakości.
Tu jednak przyznaję bez bicia, nie podchodzę nawet do tematu topowych obiektywów nikona bo dla mnie za drogo, więc możliwe że canon ma tu lepszą ofertę w nowych i używanych.
cz4rnuch
21-06-2017, 12:03
Ja z kolei szukając używek pod Nikona zauważyłem, że odpowiedniki Canona lub kundelki z bagnetem pod Canona wychodzą troche taniej i jest większa dostępność. Co do 80D to przez niecałe 4 tygodnie używałem go razem z D7100 i większych różnic w obrazku między tymi aparatami nie widziałem, AF działał jak trzeba, różnica na korzyść Canona w LV i niewielka różnica w jakości video na korzyść Nikona. Przynajmniej ja tak to widziałem. Ten Canon to dobry, uniwersalny aparat. Nie wiem czy lepszy czy gorszy od Nikona, ale jeśli są jakieś większe różnice to chyba wychodzą one tylko w syntetycznych testach. Ja w każdym razie nie bałbym się tego używać w obawie, że będzie mnie ten sprzęt jakoś mocno ograniczał.
Schody pojawiaja sie gdy sony musi dopiescic userow swoim batem na konkurencje w postaci dxo.
Cytat Pana Kolegi z deski (mam nadzieje, ze sie nie obrazi).
"Niestety, punktacja ogólna w DXO jest sfałszowana.
Np. obiektywy Canon 35/2IS na 5dsr i Sony FE 28/2 na A7R II mają oba po 40 punktów.
Canon:** Ostrość:** 34;* Dystorsja:** 0.4;* Winieta:** -1.8;* Transmisja:** 2.0;* Aberracje:** 6
Sony* :** Ostrość:** 35;* Dystorsja:** 2.1;* Winieta:** -1.9;* Transmisja:** 2.0;* Aberracje:* 18
Natomiast Zeiss Otus 55/1.4 na Nikonie D800E ma o 10 punktów więcej (to sporo w DXO):
Zeiss* :** Ostrość:** 33;* Dystorsja:** 0.2;* Winieta:** -1.6;* Transmisja:** 1.7;* Aberracje:* 6
Jak widać między Canonem i Sony, ostrość większa o niecałe 3% :!: wyrównuje wszystko inne gorsze u Sony, w tym* pięć razy większą dystorsję :!: i trzy razy większą aberrację.:!:
Natomiast Zeiss ma ostrość gorszą o tyle samo, ale jakimś cudem uzbierał 10 punktów więcej, Ja się pytam za co?* Za winietę lepszą o 0.2 EV czy transmisję lepszą o prawie 0.5 EV?*
Canon1.4:* Ostrość:** 37;* Dystorsja:** 0.1;* Winieta:** -2.3;* Transmisja:** 1.7;* Aberracje:* 4
Canon 35/1.4 II ma wszystko lepsze od Zeissa z wyjątkiem winiety, co daje mu przegraną różnicą różnicą 8 punktów.* Nic nie pomaga ostrość lepsza o 12%.
Żeby wbic gwóźdź do trumny, jeszcze Otus 55/1.4 na Canonie 5Dsr:
ZeissC* :** Ostrość:** 37;* Dystorsja:** 0.2;* Winieta:** -1.8;* Transmisja:** 1.5;* Aberracje:* 6
Tym razem nie pomaga lepsza ostrość i transmisja, -0.2 EV winiety [emoji14] powoduje, że Canon z tym samym obiektywem ma cztery punkty mniej.* A swoją drogą, jak to się dzieje, że Canon z tym samym obiektywem ma większą winietę o 0.2 EV i lepszą transmisję o 0.36 EV?:confused:
Czy taka punktacja jest dla kogokolwiek logiczna jako podstawa do oceny obiektywów?*
Ostateczny ranking DXO jest zmanipulowany.* Takie przykłady znajduję za każdym razem kiedy tam zaglądam. To samo jest w rankingu matryc".
Chętnie bym zobaczył jakieś rzeczywiste zdjęcie zrobione canonem i nikonem, pokazujące tą przewagę
Sosnowy, a nie przeszkadza Ci świadomość, że wybierasz jednak słabszy aparat, na dodatek droższy? Rozumiem, że różnice są trudne do zauważenia dla użytkownika, jakość akceptowalna, itd. To moźe d7000 lub 7100? Kasa na szkła zostanie konkretna, a matryca bedzie i tak świetna? Taki wniosek mnie naszedł ;)
Ps. Co szkieł, gdybyś napisał, np. potrzebuję 70-200/4; 400/2,8 to rozumiem, konkretna róźnica ( o ile pamiętam). Ale naleśniki? Znudzą się...
Co do obiektywów, przerabiałem dwa razy jak miałem chwile zwątpienia i błądziłem po kilku modelach canona
A, no właśnie, tam gdzieś wyżej piszesz, że używałeś C 10-18. Z jakim aparatem?
Ten Canon to dobry, uniwersalny aparat. Nie wiem czy lepszy czy gorszy od Nikona, ale jeśli są jakieś większe różnice to chyba wychodzą one tylko w syntetycznych testach. Ja w każdym razie nie bałbym się tego używać w obawie, że będzie mnie ten sprzęt jakoś mocno ograniczał.
Dzięki za opinie. A tak wogiel, to chyba mało jest osób, które przyzwoity sprzęt mocno ogranicza. Ale to na marginesie.
Sosnowy, a nie przeszkadza Ci świadomość, że wybierasz jednak słabszy aparat, na dodatek droższy?
Przeciwnie. Robię to celowo. No bo zobacz. Taka scena... Jakiś konkurs. Na scenę wychodzę ja. Nikomu nieznany, niemłody już, ale jak widać wciąż obiecujący. Publiczność nagradza mnie rzęsistymi brawami. W tle wyświetlają moją nagrodzoną pracę "Rozalia/Chodnik17". Cholera wie, co to jest, ale inspiruje nawet komorników. Nagle chwila konsternacji. Przewodniczący żiri (pisze się "jury") z niedowierzaniem odczytuje z kartki, że fotografuję ca... ca... canonem? Konsternacja. To niemożliwe. Tymczasem... to prawda! Ale wstyd! Ochroniarze już biegną w moją stronę, ale przewodniczący zatrzymuje ich nagle pańskim gestem. Na jego rasowym obliczu nikoniarza w trzydziestym pokoleniu bezbrzeżna odraza miesza się z niechętnym szacunkiem. I w tym momencie wkraczasz Ty! Uwieczniasz tę chwilę swym nikonem i... w cuglach wygrywasz World Press Photo w kategorii "Życie codzienne - zdjęcie pojedyncze". Więc może warto? :)
Co szkieł, gdybyś napisał, np. potrzebuję 70-200/4; 400/2,8 to rozumiem, konkretna róźnica ( o ile pamiętam). Ale naleśniki? Znudzą się...
Konkretna różnica w sensie w kolorze? Że canon ma białe? Naleśniki też można przemalować na bialo jak się znudzą, że niby ela speszyl edyszyn. Także tego. A w nikonie ten numer nie przejdzie... :(
Czytam i czytam, kiedyś miałem podobne testowe rozterki.
Po tych latach już nie czytam żadnych testów, tylko robię foty tym, czym mi wygodnie.
Z kolei po wszystkich przymiarkach bezlustra, lustra, małpki itd
poszedłem w canona,
chociaż coraz bardziej mnie korci powrót do sony,
w którym miałem namiastkę lustra i bezlustra.
Lubię nikona i te forum, ale nie kupię już nigdy nikona !
Znowu zaś sąsiad nie zmieni nikona do końca życia :)
To takie rozterki są, miałem renault, a se kupiłem vw,
i po paru miesiącach stwierdzam, że nie kupię już vw, tylko francuza :)
Ten ma to, tamten sramto, mi pasuje, Tobie nie,
a testy w du... wsadzić, markentingowce w ryj, sam poużywaj, trochę fotek zrób,
z czasem, może z 3-5 lat, będziesz wiedział co Ci trzeba, nie tylko testy matrycy są najważniejsze.
Tak od prostego chłopa!!!
A, no właśnie, tam gdzieś wyżej piszesz, że używałeś C 10-18. Z jakim aparatem?( Canon 50D i chwilkę miałem tez 5Dmk2 i 40D, więc nie ma szału bo jest dużo dużo lepszych modeli.
Sosnowy, chyba odleciałeś, nie bardzo rozumiem, po co wypisujesz jakieś banialuki. Jakiś problem, że na forum Nikona ktoś Ci się dziwi, że chcesz kupić Canona? Droższego i gorzej wypadającego w testach? Chcesz utwierdzić się w wyborze? Czy to tylko jakaś wrzuta, żeby pokazać lepszość Canona? Trudno będzie, trzymając się faktów ;)
Ps. Kolor obiektywów... naprawdę myślałeś, że to ma dla mnie jakieś znaczenie :) Chodziło mi o różnicę w cenie, racjonalną w wyborze danego systemu, tylko to.
sosnowy - moim zdaniem na Canona nastawiłeś się zanim zadałeś pierwsze pytanie w tym wątku...
FelTom, dzięki za garść przemyśleń i czas poświęcony na te zestawienia. Myślę jednak, że Twój i Kolegów pogląd jest zbyt skrajny.
Oczywiście. Jednak zacytowane przez Ciebie testy wcale nie pokazują, że w korpusie canona siedzi byle jaki film (matryca). Wręcz przeciwnie, pokazują, że siedzi tam "film", który testujący określają jako "excellent".
Popatrz na komponenty oceny i jak objaśniają je testujący:
1. Portrait photography: Color Depth. A color sensitivity of 22bits is excellent, and differences below 1 bit are barely noticeable.
2. Landscape photography: maximum Dynamic Range. A value of 12 EV is excellent, with differences below 0.5 EV usually not noticeable.
3. Sports & action photography: Low-Light ISO. A difference in low-light ISO of 25% represents 1/3 EV and is only slightly noticeable.
Canon 80d ma tu odpowiednio 23,6 / 13,2 / 1135. Nikon d7200 ma odpowiednio 24,5 / 14,6 / 1333.
Jeśli więc powołujesz się na ten test, to w komponencie pierwszym obie matryce są świetne, a różnica między nimi ledwo zauważalna. W komponencie drugim matryca canona jest świetna, a nikona jeszcze lepsza. W komponencie trzecim różnica na korzyść nikona jest ledwo zauważalna (poniżej 1/3 EV).
Wbrew temu, co sugeruje poste :) dobra matryca mnie interesuje. Natomiast takie testy jak ten pokazują moim zdaniem, że różnica nie jest tak duża, by miała być ona decydująca. A już absolutnie nie powinny powodować (jak piszesz) "bólu użytkowników Canona".
koesh, ja z pewnością jako były użytkownik analogów canona (bo cyfrowe "małpki" mam akurat obu systemów) jestem bardziej zorientowany w szklarni canona i być może mam pod tym względem przechył w stronę firmy na "c". Wydaje mi się jednak, że obiektywy canona (tak jak pisze tam wyżej Zdebik) są per saldo bardziej przystępne cenowo. Co często może wiązać się z przystępniejszymi zyskami "nieco" większymi niż 1/3 EV :) Ale to już oczywiście zależy od osobistych preferencji/konieczności dotyczących stosowania odpowiednich szkieł (które zresztą też przecież mogą zmieniać się w czasie).
Nie ma sprawy.
Zgadzam się, że często przejaskrawiam, żeby dobitniej zwrócić uwagę na pewne rzeczy.
Zdebik - porównywanie "ocen punktowych dxo" - overall score, to nieporozumienie. Wrzucałem screeny żeby pokazać komplet wyników pomiarów z trzech kategorii, jak to opisał sosnowy.
Odwróćmy sytuację - czyli szybki test na obiektywność.
A co powiecie na Canona 80D vs "zabytkowego" Nikona D90? (Przecież różnice w tych (trzech) pomiarach dxo są dokładnie takie same jak pomiędzy 80D a D7200 /NX500.) Czy różnica pomiędzy 80D a D90 też wtedy jest pomijalna / niezauważalna? No ciekaw jestem... Wówczas można kupić D90 za poniżej 1000zł a za resztę kupić tyle obiektywów... Albo jeden / dwa wypasione... Skoro uważacie, że wpływy matrycy są pomijalne. Z takim podejściem przecież to naturalnie najlepszy wybór ;)
Wracając do...
Różnice: 0,9bit / 1.4EV / 198 ISO.
Więc nawet wg tego ichniejszego opisu - zauważalne. Pierwsza na granicy zauważalności, druga trzy razy większa niż zauważalna, trzecia rzeczywiście poniżej 1/3...
Dawniejsze "excellent" to niekoniecznie dzisiejsze. Dawniejsza duża rozdzielczość, to było np 5MPix... Też pewnie w niejednym archiwalnym teście opisana jako "excellent"...
Te właśnie "ocenki" , czy to słowne typu "excellent", czy punktowe jak w dxo... Czy nawet "gwiazdkowe", gdyby takie wprowadzić, są niemiarodajne i nieporównywalne.
Dawniej o D90 mówiło się, że ma świetną matrycę... A teraz? Każdy, że jest zauważalnie gorsza od współczesnych... Poza Canonowymi ;) To szyderczy żart, bo jeśli taka sama różnica 80D a D7200 jest niezauważalna... To ta D90 a 80D także.
Ja z kolei szukając używek pod Nikona zauważyłem, że odpowiedniki Canona lub kundelki z bagnetem pod Canona wychodzą troche taniej i jest większa dostępność. Co do 80D to przez niecałe 4 tygodnie używałem go razem z D7100 i większych różnic w obrazku między tymi aparatami nie widziałem, AF działał jak trzeba, różnica na korzyść Canona w LV i niewielka różnica w jakości video na korzyść Nikona. Przynajmniej ja tak to widziałem. Ten Canon to dobry, uniwersalny aparat. Nie wiem czy lepszy czy gorszy od Nikona, ale jeśli są jakieś większe różnice to chyba wychodzą one tylko w syntetycznych testach. Ja w każdym razie nie bałbym się tego używać w obawie, że będzie mnie ten sprzęt jakoś mocno ograniczał.
Zgadza się, żaden aparat tej klasy co 80D i D7200 nie będzie ograniczał. Każdy z nich to świetny sprzęt. Nie jakość obrazu jest w zdjęciu najważniejsza. To wątek sprzętowy jednak i min jakość obrazu porównujemy.
Pytanie brzmi, czy szukamy tego "obiektywnie lepszego" korpusu i obiektywu... Czy wychodziły z założenia, że nie ważne czym? Wówczas te wszystkie argumenty o dużej ilości obiektywów Canona i ich niskich cenach... Nie mają znaczenia. Najlepszy będzie najtańszy kit i najtańszy korpus.
Chętnie bym zobaczył jakieś rzeczywiste zdjęcie zrobione canonem i nikonem, pokazujące tą przewagę
To będzie trudne. Szansa, że ktoś ma dwa aparaty tej klasy z dwóch różnych systemów jest niewielka.
Jak wspomniałem, testy dxo mniej więcej pokrywają się z moimi obserwacjami tych aparatów, które posiadam.
Dawniej posiadając D80 i D90 przymierzałem się do zamiany tego drugiego na D7000.
Jednak dzięki pierwszym użytkownikom tych aparatów, dowiedziałem się, że ten model był przez Nikona opracowany i produkowany wyjątkowo niestarannie. Wady, które się ujawniały, o czym wspomniał Zdebik (ale ktoś jego wypowiedź usunął), dyskwalifikowały jego przydatność do robienia zdjęć w ogóle. Problemy z AF, chlapanie olejem matrycy... Teraz nie widzę już takich wątków, ale niesmak pozostał. Ci, którzy mieli szczęście i ominęły ich te problemy mieli świetny sprzęt. Matryca D7000, mimo że już wiekowa, wg testów dxo oraz optyczne, jest na tym samym poziomie. Screena dxo z ich porównania już wrzucałem, z optyczne jeszcze wcześniej także.
No w każdym razie, zakup D7000 nie doszedł do skutku. W między czasie doszedł wymóg, żeby aparat był mały i zamiast Nikonów kupiłem Samsunga NX500. W momencie, kiedy było wiadomo, że Samsung się zawija... Jakość obrazu na poziomie D7200, a ceny? W porównaniu do innych śmiesznie niskie. Za ok 500zł kupowałem obiektywy, których u konkurencji nie ma. 10/3.5 Fish, 45/1.8 z 3D, 16-50pz świetnej jakości (w odróżnieniu od tego Sony). A wszystkie małe i jak napisałem śmiesznie tanie. Na małym i niedrogim w porównaniu do 80D i D7200 korpusie.
Ps Rzeczywiście często powołuję się na dxo. Mam wówczas na myśli wyniki pomiarów, nie ocenę punktową - overall score.
Jak kasuja moje posty na canon-board, przynajmniej mam o tym wiadomosc. Czy na nikoniarzach panuje poprawnosc polityczna? A moze juz weszedl kapital niemiecki.
Panowie nie zachowujcie sie jak userzy systemu na p.
Zarcie oleju przez D7000 to fakt, D600 tez ma cos na ten temat do powiedzenia (chodz tam to juz nawet olejna byla na matrycy). Nastepnie D750 i slynna flara, o focusue z d800 juz z grzecznosci nie wspomne. Flagowy d5 i dr na iso 100 to tez jakas parodia zobaczcie, niezalezne testy.
Tyle o lepszosci Nikona.
Teraz watek typowo amatorski. Chlop ma puszke i kita. Robimy takim zestawem zdjecia w domu, za dnia przy wlaczonym swietle. Dla obiektywu 18-135 potrzebne bedzie iso 1600-6400 a moze i wyzsze aby zdjec nie poruszyc. Ciekawe jak sie zachowa matryca w d90 i czy dotrzyma tepa 80'ce canona.
Czytam i czytam, kiedyś miałem podobne testowe rozterki [...]
z czasem, może z 3-5 lat, będziesz wiedział co Ci trzeba, nie tylko testy matrycy są najważniejsze.
Ja to właściwe nie mam testowych rozterek. Liczyłem na opinie fotoamatorów (i dużo ich dostałem w sumie). Z tego co widzę, to znacznie większe forum niż deska, dlatego zalogowałem się tu. Masz rację, że trzeba poużywać samemu. Na początku lipca będę w większym mieście, to sobie obmacam trochę sprzętu i się zdecyduję. Dzięki :)
Canon 50D i chwilkę miałem tez 5Dmk2 i 40D, więc nie ma szału bo jest dużo dużo lepszych modeli.
Aha :) Do 5Dmk2 to pewnie nie matryca Cię zniechęciła...
Sosnowy, chyba odleciałeś, nie bardzo rozumiem, po co wypisujesz jakieś banialuki.
W sensie: to jest poważne forum, tu nie ma miejsca na poczucie humoru? :) Pardonsik, jeszcze się poprawię. A z tymi białymi szkłami też żartowałem oczywiście :)
sosnowy - moim zdaniem na Canona nastawiłeś się zanim zadałeś pierwsze pytanie w tym wątku...
Wracając do...
Różnice: 0,9bit / 1.4EV / 198 ISO.
Więc nawet wg tego ichniejszego opisu - zauważalne. Pierwsza na granicy zauważalności, druga trzy razy większa niż zauważalna, trzecia rzeczywiście poniżej 1/3...
Dawniejsze "excellent" to niekoniecznie dzisiejsze. Dawniejsza duża rozdzielczość, to było np 5MPix... Też pewnie w niejednym archiwalnym teście opisana jako "excellent"...
Jeśli nawet się nastawiłem, to coś zmienia dla Ciebie? :) (nastawiłem się chyba..., choć nie od razu, dopiero ostatnio). Wracając do meritum, to według nich odstaje tylko DR. Choć nadal jest "excellent".
Bo to nie jest "dawniejsze" excellent, tylko dzisiejsze, z aktualnego opisu ich metody (Use Case Scores), zobacz tu: https://www.dxomark.com/About/Sensor-scores/Use-Case-Scores
Panowie nie zachowujcie sie jak userzy systemu na p..
Patrz Pan, historia się powtarza. Jak jako nastolatek miałem zenita, to uzytkownicy systemu na p (practica) też czasem patrzyli na mnie z góry :) A serio, to przyłączam się od apelu kolegi Zdebika
Jak kasuja moje posty na canon-board, przynajmniej mam o tym wiadomosc. Czy na nikoniarzach panuje poprawnosc polityczna? A moze juz weszedl kapital niemiecki.
Panowie nie zachowujcie sie jak userzy systemu na p.
...
No Twoją wypowiedź, która została usunięta np ja zauważyłem i co więcej zgadzam się z nią.
Nikonowi zdarzył się cały wysyp felernych modeli, o którym wspominasz w dalszej części wypowiedzi. Canon ładuje do aparatów słabe matryce... A jedni i drudzy "kastrują" niektóre modele aż miło ;)
Ślepe i bezmyślne przywiązanie do marki to forma niewolnictwa. Wczoraj najlepszą alternatywą mógł być Canon /Nikon, jutro już niekoniecznie.
W D90 korzystam spokojnie z ISO 1000-1200, z wyrzeczeniami do 1600. W NX500 do 1600, z wyrzeczeniami do 3200. No sam jestem ciekaw tego obrazu z 80D. Niemniej kupować już coś gorszej lub porównywalnej jakości obrazu niż mam, nie zamierzam.
Wiele zależy też od medium, na którym zdjęcia będą prezentowane.
Czytam i czytam, kiedyś miałem podobne testowe rozterki.
Po tych latach już nie czytam żadnych testów, tylko robię foty tym, czym mi wygodnie.
Z kolei po wszystkich przymiarkach bezlustra, lustra, małpki itd
poszedłem w canona,
chociaż coraz bardziej mnie korci powrót do sony,
w którym miałem namiastkę lustra i bezlustra.
Lubię nikona i te forum, ale nie kupię już nigdy nikona !
Znowu zaś sąsiad nie zmieni nikona do końca życia :)
To takie rozterki są, miałem renault, a se kupiłem vw,
i po paru miesiącach stwierdzam, że nie kupię już vw, tylko francuza :)
Ten ma to, tamten sramto, mi pasuje, Tobie nie,
Ciekawa i optymistyczna wypowiedź. To rzeczywiście sedno sprawy - żeby być zadowolonym z tego, co się posiada i używa.
Jak wybierałem "system", wybór padł na D80, bo sprawił lepsze wrażenie na żywo niż 30D , do tego wyzwalanie bezprzewodowe lamp błyskowych i kilka innych szczegółów, w tym ergonomia i obsługa bardziej mi podpasowała. Mogę sobie wyobrazić, że ktoś inny miał odwrotne odczucia niż ja.
cz4rnuch
22-06-2017, 13:08
Zgadza się, żaden aparat tej klasy co 80D i D7200 nie będzie ograniczał. Każdy z nich to świetny sprzęt. Nie jakość obrazu jest w zdjęciu najważniejsza. To wątek sprzętowy jednak i min jakość obrazu porównujemy...No ja porównywałem obrazek i o tym między innymi pisałem ;) Gdybym dziś miał kupować lustrzankę to przed tym Canunem powstrzymała by mnie jednak cena, o której pisał chyba koesh. Jak dla mnie za drogo w porównaniu z Nikonem. Oczywiście o ile nie potrzebuje ktoś tego duala.
W nikonie plus dla klienta że D7100, D7200 i teraz D7500 oferuje wysoki poziom jakości, w canonie między nowym D80, a poprzednikami jest przepaść i modele mocno odstają od wspomnianego D7100.
Nie da się ukryć że nikonowi to nie wychodzi za dobrze w finansach, canon oferuje spory postęp między modelami w danej linii i świadomy klient to odczuje, w nikonie między wspomnianymi modelami wielkiej różnicy nie ma.
Poprzeczka postawiona była wysoko, kastracja D7500 jest efektem tej nadgorliwości nikona, która nic im dobrego i tak nie przyniosła w sprzedaży bo klient mający D7100 spokojnie może sobie siedzieć z tym aparatem jeszcze ho ho ho, a użytkownik np canona 60D ma mocno odstający od dzisiejszych aparatów sprzęt.
cz4rnuch
22-06-2017, 13:48
Ja to widzę tak, że to raczej Canony nic nowego nie wprowadzają, z kolejnymi modelami zmieniają się tylko numerki. 80D jest tu raczej wyjątkiem od reguły, choć matrycy nawet w nim za bardzo nie poprawili. D7500 okrojono chyba jednak bardziej pod wyniki D500. Bo przecież nie po to by lepiej sprzedawały się starsze modele :)
Kojocisko
22-06-2017, 14:08
Pamiętajcie w tych dywagacjach, że modele klasy 80D/D7200 kupują osoby, które zwykle już są w danym systemie. I tu się bardziej moim zdaniem liczy postęp względem aparatu aktualnie posiadanego w systemie. Mieć kilka porządnych obiektywów w systemie i podjąć decyzję, że np. zmieniam Canona na Nikona bo D7200 jest nieco lepszy niż 80D? Imo to rzadki przypadek. Zmienia się system chyba zwykle w takich przypadkach jak mój - pożegnałem się z Canonem APS-C chcąc kupić FF. A w Canonie nie ma odpowiednika D750. A optykę i tak w większości musiałem wymienić. Ponieważ znam kilku migrantów Canon-Nikon, zaryzykuję tezę, że w amatorskich korpusach Canona nie ma także tak dobrego AF jak w Nikonach.
BTW - porównywarka cech aparatów na dpreview.com (ta w sekcji Conclusion) robi dobrą robotę.
Nie zgodzę się z opinią o braku wartości testów. Jestem twardogłowym fanem testów obiektywów na optyczne.pl. Nigdy mnie nie zawiodły
cz4rnuch
22-06-2017, 14:29
No ale na optycznych nie ma już czerwonej skrzynki na listy. To już nie to samo co kiedyś :(
Kojocisko
22-06-2017, 14:34
Wróciła jakiś czas temu! Ale ja i tak patrzę tylko na wykresy i podsumowanie ;-)
http://www.optyczne.pl/9510-nowo%C5%9B%C4%87-Triumfalny_powr%C3%B3t_skrzynki!.html
Jak kasuja moje posty na canon-board, przynajmniej mam o tym wiadomosc.
Co kraj, to obyczaj. Ja tam już przestałem te ex-swoje liczyć.
No tak, ale pakowanie kogos na mine w postaci d7000 to zwykle chamstwo.
Wszystko dla tego aby udowodnic jaki to nikon jest dobry.
Niestety,nastepna generacja bedzie znacznie odstawac, poniewaz sony nie chce sie juz dzielic swoimi ciasteczkami w postaci matryc. Z reszta nie wiadomo jak to z tym nikonem bedzie, sa plotki o reanimacji trupa przez fuji.
...
Niestety,nastepna generacja bedzie znacznie odstawac, poniewaz sony nie chce sie juz dzielic swoimi ciasteczkami w postaci matryc. Z reszta nie wiadomo jak to z tym nikonem bedzie, sa plotki o reanimacji trupa przez fuji.
Świetne z tym "trupem" :grin:
Masz jakieś konkretne wiadomości na temat nie dzielenia się przez Sony matrycami? Pytam z ciekawości, bo napisałeś jako coś oczywistego, a mnie to jakoś umknęło.
Ps. Skoro Apple dalej współpracuje z Samsungiem, mimo, że ich spory sądowe idą w gigantyczne kwoty, to może jednak współpraca między koncernami wygląda trochę inaczej niż się wydaje?
Świetne z tym "trupem" :grin:
Masz jakieś konkretne wiadomości na temat nie dzielenia się przez Sony matrycami?
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.imaging-resource.com/news/2017/03/17/sony-thailand-factory-tour-qa-mapping-out-the-future-of-the-interchangeable
Pelen wywiad, przeczytaj o czym pisza, i nie sa to jakies leszcze.
Apropo Appla i Samsunga, ile im zajelo dostanie oledow do jabcokow.
Kto wie, moze Nikon bedzie jechal na matrycach Canona za 3 lata.
No nie wiem, jakoś nie przekonuje mnie wywiad z inżynierem Sony... chodziło Ci o fragment
"DE: ...that applies to many areas, and now for cameras, you can draw on that. So it's sort of like that investment has already been made or is being made, and you can draw on that and have proprietary sensors just for Sony's cameras.
KT: Mmm-hmm.
DE: Yes." ?
Na podstawie sugerującego odpowiedź pytania rozmówcy i zdawkowej odpowiedzi "mmm-hmm" raczej nie wyciągnąłbym tak daleko idących i twardych wniosków.
Mnie się wydaje, że inżynierowie od R@D to nie decydują, komu firma sprzeda swoje produkty... ale może w Japonii jest inaczej ;) .
poste, dla Ciebie czy mnie to tylko stekanie, dla Araba zaproszenie a Japonca kto wie. Przez wiekszosc czasu koles "stekal". Japonczyka nie zrozumiesz tak jak i Araba.
Albo inaczej, trzeba poznac ich kulture, moze tam tak sie zalatwia sprawy. Moze... chlopaki z Nikona juz wiedza, ze nawet sie nie musza pytac o te nowe sensory bo to bedzie jak blaganie o litosc, a tam predzej sie typ rozpruje katana niz o nia poprosi.
Rozumiem, że fora wymagają krótkich, zdecydowanych opinii, typu Niko-trup, coś tam miażdży i generalnie pozamiatane ;) Biorę na to poprawkę. Jednak do tezy, że Sony przestanie sprzedawać matryce Nikonowi to się na podstawie tego wywiadu nie przekonałem.
Aha, jeśli już mowa o różnicach kulturowych, to z pewnością Azjaci mają problem z powiedzeniem rozmówcy prosto w oczy "nie", to tak najkrócej.
Na rumorsach było konkretne info sony odnośnie tego jakie ich matryce zastosowano w D500 i D5, potem było info że Sony może opóźniać nawet o dwa lata sprzedaż innym producentom swoich najnowszych matryc i wywnioskowano tez że Nikon ma inne umowy z nimi.
Wyciągnięto wnioski w dyskusji na podstawie innych info że Nikon ma roczne opóźnienie i że może dostać matryce FF 28Mpix i 45Mpix, które wtedy liczono że sony ma od ponad roku.
Cześć koleżanki i koledzy po wielu latach :)
Nie zakładając nowego wątku pozwolę sobie tutaj. Chciałbym wymienić mój sprzęt na coś nowego. Posiadam D70s (kupiony lata temu od robina102- pozdrawiam), 50mm, 70mm, 70-300... cały ten sprzęt postanowiłem przekazać młodszemu pokoleniu a sobie zakupić coś nowszego. Obecnie to tylko fotografia wakacyjna i moja wesoła gromadka.
Może jakiś bezlusterkowiec i do tego bym sobie dołożył 17-50 i 70-200?
Chcę wystartować z budżetem 5000-6000zł.
Używany sprzęt mi nie przeszkadza bo i tak nie jestem na bieżąco z techniką :)
Czy zoomy mają być jasne (np. 17-50 f/2,8 )?
Czy priorytetem jest "moc" sprzętu, czy waga i mały rozmiar?
Wyskoczyłem do Gdańska do znanego sklepu ze sprzętem i pomacałem kilka puszek.
1. Jestem duży i mam dużą łapkę, więc chyba mnie wersja 5xxx nie przekonała. Trzymałem w ręce d90, d7100 i d7200. Wygodnie się je trzyma.
2. Pani wyprowadziła mnie z błędu, myślałem bowiem, że obecnie puszki nie mają wbudowanego silnika. Gdybym zakupił 7100 lub 7200 mógłbym dalej korzystać ze starych obiektywów a to plus.
3. Napisałem o bezlusterku powiedziano mi, że nikon nie robi..nie wiedziałem poszedłem tropem kolegi, który jest z tej drugiej opcji.
4. Wersja 7xxx dobrze leży więc chyba poczytam czym się różnią i czy jako amatorowi ta różnica jest potrzebna.
5. Obiektywy zawsze jak najjaśniejsze ale też i w cenie rozssądnej?
Zatem Nikon D7200 + Sigma 17-50 OS HSM są warte rozważenia na początek.
edit: jak ma być duży bezlusterkowiec, to może Sony A7? ;)
mario444
28-06-2017, 05:49
Moim zdaniem najlepszy będzie Nikon . Polecam gorąco
Moim zdaniem najlepszy będzie Nikon . Polecam gorąco
Najlepsze sa Pentaxy!
Nieprawda! Samsungi NX, dlatego nie są już produkowane. Dostawało się bardzo dużo, za bardzo nieduże pieniądze.
Nikon podąża tą samą drogą, łącząc to z felernymi modelami i nietrafionymi pomysłami, dlatego zaczyna mieć kłopoty. Pentaks także oferuje dużo, stąd prędzej czy później chyba podąży tą samą drogą.
Najmniej opłacalny jest Canon. Za stare technologie, bez żadnych rewolucji, płaci się relatywnie dużo. Magia znaczka plus iluzja ogromnego systemu szkieł, z którego przeciętny zjadacz chleba kończy z kitem lub max 2-3 obiektywami, robi swoje.
Stojąc przed wyborem systemu, najpewniej wziąłbym Pentaksa. No może sprawdzony model Nikona - np D7200.
cybulski
29-06-2017, 14:01
Apsc to chyba lepiej NIKON niż Canon. Ale jest to zawsze kwestia gustu co komu bardziej pasuje i się podoba. Znajomy który używa apsc/ff Canona twierdzi, że jest duża różnica w jakości obrazka na niekorzyść apsc w canonie (m.in ostrość, szumy, porównuje 70d 700d z 6d).
6d w testach wiadomo jak wypada, jedna w realu już nie jest takie oczywiste, że tak mocno odstaje.
wlochatybb
30-06-2017, 23:51
Bo właśnie... Dla amatora chcącego się rozwijać lepiej D7200/D500/D750? Obecnie korzystam z D90. Cały czas rozważam opcje (post w innym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278901&p=3861240&viewfull=1#post3861240 ). Może dorzucę jakieś swoje zdjęcia? Coś doradzacie wówczas?
nikoniarz
30-06-2017, 23:54
Znajomy który używa apsc/ff Canona twierdzi, że jest duża różnica w jakości obrazka na niekorzyść apsc w canonie
W Nikonie jest analogicznie...
Bo właśnie... Dla amatora chcącego się rozwijać lepiej D7200/D500/D750? Obecnie korzystam z D90. Cały czas rozważam opcje (post w innym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278901&p=3861240&viewfull=1#post3861240 ). Może dorzucę jakieś swoje zdjęcia? Coś doradzacie wówczas? Wszystko zależy od zasobności portfela, każdym z tych apartów zrobisz złe i dobre zdjęcia, pełna klatka da więcej jeśli będziesz to mógł i potrafił wykorzystać, nie dla wszystkich pełna klatka to najlepsze co może być.
pełna klatka da więcej jeśli będziesz to mógł i potrafił wykorzystać, nie dla wszystkich pełna klatka to najlepsze co może być.
A niektórzy wolą dx od fx - czy to z powodu większego zasięgu, większego pokrycia kadru przez system AF, czy - o dziwo - lepszej dostępności obiektywów bardzo szerokich.
Witam. Ponieważ znalazłem dwie okazje na zakup Nikona a nie bardzo wiem który wybrać więc zajrzałem tutaj
Aparaty do wybrania to
Nikon D300
Nikon D3200 18-55
Oczywiście jestem amatorem :3
A tu odwrotnie ;-)
https://youtu.be/9wWizdSXuVM
https://youtu.be/ingzeRGYeOM
Witam. Czy Nikom D3300 będzie dobrym aparatem do nauki fotografowania? Głównie będzie służył do robienia zdjęć samochodów i ulicznej fotografii. Szukam czegoś w budżecie do 1500-1700 zł razem z obiektywem, czyli mowa o używanych. Jesteście w stanie cos polecić?
Używane w tej cenie to D5200 możesz kupić z kitem 18-55.
No ja sprzedałem w tej cenie d5200 z kitem 18-105. W super stanie. Więc szukaj.
Najsmutniejsze jest to ze w tej cenie wisiał dwa tygodnie na forumowej giełdzie i nikt nie napisał ani jednego PW. Więc kiedy wygalso ogłoszenie szeniem dałem do na znany portal na literę A.
Po 50 minutach miałem aparat sprzedany, a po kolejnej godzinie pieniądze na koncie. Więc szukaj.
Z tą sprzedażą jest różnie, ja miałem ogłoszenie z D7100 u nas dość tanio i zero odzewu mimo że parę osób szukało i linkowali droższe ogłoszenia, dałem na allegro i też cisza, aukcja się zakończyła i wystawiłem ponownie, poszło po kilku minutach, zauważyłem że na allegro aukcje prywatne po godzinie od wystawienia toną w wyszukiwarce tak głęboko że nikt nawet nie zaglądnie.
Teraz najlepsze ceny mają D5200 i D5500, czasami jest wysyp D7100 w niskich cenach, póki jest cashback to ceny są pokręcone lekko.
nikoniarz
25-08-2018, 18:33
No ja sprzedałem w tej cenie d5200 z kitem 18-105. W super stanie. Więc szukaj.
Najsmutniejsze jest to ze w tej cenie wisiał dwa tygodnie na forumowej giełdzie i nikt nie napisał ani jednego PW. Więc kiedy wygalso ogłoszenie szeniem dałem do na znany portal na literę A.
Po 50 minutach miałem aparat sprzedany, a po kolejnej godzinie pieniądze na koncie. Więc szukaj.
Może dlatego, że na forum ludzie są w temacie i wiedzą co ile jest warte, a na allegro różnie z tym bywa...
A jak to jest z tymi hot pixelami w d5200?
Może dlatego, że na forum ludzie są w temacie i wiedzą co ile jest warte, a na allegro różnie z tym bywa...
racZej nie sądzę
A jak to jest z tymi hot pixelami w d5200?
Są tak samo jak w D7100, do astro nie polecałbym tych dwóch modeli.
A zaczną się pojawiać przy jakimś wysokim przebiegu migawki czy nie ma na to reguły? Bo zaciekawił mnie ten d5200 a nie chce się od razu zrazić do fotografii.
Hot pixel pojawia się przy bardzo wysokim ISO i/lub długich czasach ekspozycji, nie jest to trwała wada matrycy tylko nieporządany efekt na zdjęciu.
Do długich czasów matryca w D5100/D7000 jest dużo lepsza ale chyba nie o to ci chodzi, więc uspokoję cie że nie martw się hot pixelami w D5200.
Hot pixel pojawia się przy bardzo wysokim ISO i/lub długich czasach ekspozycji, nie jest to trwała wada matrycy tylko nieporządany efekt na zdjęciu.
Do długich czasów matryca w D5100/D7000 jest dużo lepsza ale chyba nie o to ci chodzi, więc uspokoję cie że nie martw się hot pixelami w D5200.
A jak to się ma do d5300,7200?
W D5200 i 7100 były matryce Toshiby. Myślę, że to one były powodem hotpikseli i bandingu.
W następnych modelach są matryce Sony, tak jak w poprzednich.
madebyzosiek
26-08-2018, 22:34
W D7100 branding można było uzyskać, ale żadnego hot pixela nie widziałem, a używałem trzy lata, także teges...
Ja też nie widziałem. Ale ja się ni znam na testach. Ja kupuję sprzęt żeby robić zdjęcia.
Ja też nie widziałem. Ale ja się ni znam na testach. Ja kupuję sprzęt żeby robić zdjęcia.
Tak czasem z nudów czytam te wszystkie posty/pytania/porady... I trochę żal mi pytających, którzy wybór sprzętu zaczynają od studiowania testów, wykresów itp. I o ile był taki moment, że pomyślałem sobie "kurde, szkoda że ja nie posiedziałem na forum wcześniej, tyle tutaj wiedzy" to teraz każdemu polecam najpierw kupić a pózniej czytać. Rozeznać się w podstawowych parametrach, przymierzyć, kupic i uczyć się (tutaj już forum bardzo pomocne). Przykładem jest kolega z postów wyżej, który teraz zakręcił się w temacie hot pikseli. I koniec. Teraz dojdzie do tego za duży szum, banding, konieczność kalibracji KAŻDEJ sigmy i ZAWSZE i po chłopie. A jak jeszcze zacznie rozkminiać szybkość zapisu na karcie pamięci to do reszty załamie się swoim nowym hobby. Gdybym ja przed pójściem do sklepu oczytał się na temat 7100 to pewnie bym do sklepu nigdy nie doszedł. A jak było? Porównałem specyfikację, poszedłem, kazałem sobie podać 5xxx i 7xxx i po sekundzie oddałem 5xxx a wróciłem z 7100. Teraz mam już trzecią sigmę i ani jedna nie była na kalibracji (50-100 skorygowałem delikatnie w body).
Dlatego kolego pytający - idź i kup a będziesz zadowolony. Nie przejmuj się testami i wykresami. Jeśli będziesz miał obiektyw który w lecącym myśliwcu zarejestruje nity na skrzydle a Twój kolega rejestruje numery na tych nitach to możesz zacząć doszukiwać się co tutaj robi różnicę. Ale jeśli jesteś na początku drogi to uwierz, będziesz miał do pokonania o wiele istotniejsze rzeczy niż obniżki na wykresach oglądane w testach sprzętu.
D5200 przy długich naświetlaniach nagrzewa matrycę w okolicy górnej obudowy, co objawia się czerwonym zafarbem. Hot pikseli jakoś nie zauważyłem, a mam mocno skatowany aparat. Banding jest, ale mam to w nosie. Aparat kupiłem w takim stanie (zajechany) bez studiowania forum, testów i wykresów... i to był bardzo opłacalny zakup (: Dlatego na D7100 go nie zamienię.