PDA

Zobacz pełną wersję : Przepalenia u D70

dnawrocki
26-05-2007, 19:32
Dzieńdobry.
Posiadając nikona d70 od dawna miewam problemy z przepalonymi zdjęciami. Jeśli jest ostrzejsze światło to na zdjęciach powstają białe plamy(fragmenty). W innym przypadku na obrzeżach obiektu ,,centralnego".
Czy można jakoś temu zaradzić? Proszę o pomoc.
Pozdr. Dnawrocki

TJD
26-05-2007, 19:35
Jeśli jest ostrzejsze światło to na zdjęciach powstają białe plamy(fragmenty).

Norma.
Co można zrobić? Poczekać aż słoneczko troszkę zajdzie i będą mniejsze kontrasty lub bawić się w HDR.

PS. Współczuję zakresu ogniskowych. 100mm to bardzo wąsko jak na to, że jest to Twoje jedyne szkło.

prz3mo
26-05-2007, 19:40
Rozwiazan jest kilka:
- przymkniecie przysłony (np. zasada f16 czyli ISO odwrotnie proporcjonalne do czasu oraz wlasnie przsyłona na f16),
- przy krajobrazie - filtr np. szara połówka
- unikanie kadrów pod ostre słońce

oraz tak jak pisze kolega wyzej - HDR

Bartek-Kacper
27-05-2007, 13:26
Z początku miewałem takie problemy jak ty ale teraz bardzo rzadko

tharatyn
27-05-2007, 15:36
Z początku miewałem takie problemy jak ty ale teraz bardzo rzadko

Czyli, że co... aparat Ci się "zreperował" :), czy może nauczyłeś się lepsze fotki robić... Dziwna ta Twoja odpowiedź.

Bartek-Kacper
27-05-2007, 18:46
Czyli, że co... aparat Ci się "zreperował" :), czy może nauczyłeś się lepsze fotki robić... Dziwna ta Twoja odpowiedź.

Tą odp zostawię bez komentarza...

tharatyn
27-05-2007, 21:53
Tą odp zostawię bez komentarza...

Chodzi o to, że problemy z przepałami zawsze będą jak się "nieodpowiednio" fotki robi i nie zależą one od aparatu. Chciałem, abyś rozwinął myśl, że na początku je miałeś, a teraz już "bardzo rzadko". Znaczy co? Unikasz słońca, nie robisz pod słońce... To byłaby odpowiedź sensowna, a Twoja sprawie wrażenie, że to może kiedyś minie... Ciekawi mnie kiedy :-)

kaes
27-05-2007, 22:45
A nie lepiej zmienić ustawienia ustawienia kompensacji tonalnej w aparacie ?
Jeżeli kompenscję masz ustawioną na AUTO to w pewnych warunkach -jak wszystkie automatyki- głupieje.

Bartek-Kacper
27-05-2007, 23:52
Oczywiście, że problemy z "przepałem" zawsze będą :).Słońca nie unikam a wręcz przeciwnie.Zdjęcia pod słońce to bardzo rzadko robię.
Nigdy nie robię na AUTO. Zawsze na Wb-PRE.

prz3mo
28-05-2007, 00:11
Chodzi o to, że problemy z przepałami zawsze będą jak się "nieodpowiednio" fotki robi i nie zależą one od aparatu.

Zaraz, zaraz... to troche nie tak. Przepały wynikaja wlasnie z ułomności matrycy (jej małej rozpietosci), a do osoby naciskajacej spust nalezy tylko umiejetnie zniwelowanie tego faktu poprzez stosowanie roznych technik fotografowania.

bukowy dziad
28-05-2007, 00:50
Oczywiście, że problemy z "przepałem" zawsze będą :).Słońca nie unikam a wręcz przeciwnie.Zdjęcia pod słońce to bardzo rzadko robię.
Nigdy nie robię na AUTO. Zawsze na Wb-PRE.

nie chodzi o wb, a ustawienia obrazu w menu. wejdz w: optimize image>custom>tone comp. i daj na najmniejszy (-2). kontrst w druga strone zawsze mozesz podciagnac, ale jak przepalisz na wejsciu to potem z takiego g. bata nie ukrecisz. a najlepiej rob w rawach jak dobry obyczaj nakazuje:)

tharatyn
28-05-2007, 08:07
Zaraz, zaraz... to troche nie tak. Przepały wynikaja wlasnie z ułomności matrycy (jej małej rozpietosci), a do osoby naciskajacej spust nalezy tylko umiejetnie zniwelowanie tego faktu poprzez stosowanie roznych technik fotografowania.

Dokładnie... W 100% zgadzam się z tym. Biorąc pod uwagę dział "Nikon d'SLR - D40; D50; D70; D80" pozostaje stosowanie się technik fotografowania, bo sprzęt "ułomny".

szoton
28-05-2007, 10:24
Można ustawić parametry na jasne niebo i doświetlać lampą. Oczywiście nie przy krajobrazie ;)

falken
28-05-2007, 11:05
W przypadku trudnych warunków oświetlenia stosuje od jakiegoś czasu taką zasadę (kumpel zawodowiec mi podpowiedział) - po prostu ustawiam korekcję naświetlania na - 2/3 do -1 1/3 EV oraz pomiar punktowy światła. W zdecydowanej większości przypadków fotki nie są przepalone, co stwierdzam od ręki oglądając histogram.

Feler tej metody jest taki, że trzeba pstryknąć ze 2 fotki testowe - ale w zasadzie żaden problem.

251kris
28-05-2007, 13:00
No tak, ale dobrze byłoby wiedziec, co mierzyć tym spotem.
Ja mierzę spotem jakiś biały obiekt bez połysku i ustawiam korektę + 2EV. Bez tej korekty światłomierz
dobrałby zbyt małą ekspozycję. Na przepalone niebo najlepszy będzie filtr połówkowy, polar. etc.

Aberrator
28-05-2007, 13:39
Sprawa podpada pod tzw dynamikę rejestracji przetwornika , chodzi tu o rozpiętość pomiędzy najjaśniejszymi a najciemniejszymi partiami obrazu jakie jest jeszcze w stanie odwzorować przetwornik. Każdy prztetwornik ma swoją charakterystykę ( podobnie jak krzywa naświetlania dla filmu tradycyjnego ) i niestety nie da się jej przeskoczyć tzn fotografować w warunkach przekraczających jej możłiwości rejestracji. W przypadku gdy dobrze odwzorowane są szczegóły w światłach cierpi na tym obszar cieni i na odwrót - dobra cienie powodują wypalenie partii obrazu o dużym natężeniu światła. Rozpiętość mierzona jest w jednostkach EV im więcej tym lepiej, średnia wartość ( i dobra to 5 EV) D70s ma 4,7 EV a D70 chyba też coś koło tego czyli OK. Dynamikę sceny a co za tym idzie dopasowanie rozpiętości pomiędzy partiami najjaśniejszymi a najciemniejszymi można zmniejszyć za pomocą filtrów połówkowych o różnych wartościach "redukcji" dynamiki. Dobre są filtry Cokin. Znalazłem fajny artykuł na ten temat, łącznie z opisem jak zmierzyć rozpiętość dynamiki danej sceny w Fotokurierze nr 6/2006 na stronie 60 - zachęcam do lektury a problemy z "wyjaranymi" światłami odejdą do lamusa.
pozdrawiam

Jacek B.
28-05-2007, 13:53
też miałem ten problem z D70s i SB-800. Nie napisałeś czy chodzi Ci o zdjecia z lampą. Jeśli tak to niestety rozwiazaniem jest duża liczba przysłony bo brak synchronizacji przy czasie krótszym niż 1/500s powoduje przepalenia. Chyba że nie bedziesz używał lampy co przy zdjęciach robionych ludziom przy dyżych kontrastach jest konieczne. Ja zastanawiałem się też nad szarym filtrem całosciowym żeby zmiejszyć ilość swiatła docierającego do matrycy i wyrobić się czasie do 1/500 tak by aparat synchronizował z lampą, ale to chyba nie zda egzaminu bo jeden filtr nie załatwi sprawy a na ciągłe ich zmienianie nie ma zwykle czasu.
pozdrawiam