Zobacz pełną wersję : D610 co drugie zdjęcie ciemniejsze
Evanduril
11-09-2016, 21:31
Obiektywy z AF:
1. Zdjęcie ciemniejsze (w wizjerze również)
2. Zdjęcie jaśniejsze (j/w)
3. Zdjęcie ciemniejsze (j/w)
4. Zdjęcie jaśniejsze (j/w_
itd
Obiektywy manualne:
Wszystkie zdjęcia tak samo naświetlone i za każdym razem tak samo w wizjerze.
Szwankuje mechanizm przysłony? Czy może tylko jakieś dziwne ustawienie włączone ?
Serwis ? Potencjalne koszty ?
Jak w wizjerze ciemniejsze, to pewnie widać przez obiektyw, że przysłona nie jest do końca otwarta. Można spróbować przyciskiem podglądu GO, czy się to powtarza, mechanizm ten sam.
A obiektyw manualny to miałeś na myśli, że przysłona ustawiana pierścieniem na obiektywie?
może bracketing włączony - ale w wizjerze to powinno być zawsze na otwartej przysłonie więc mz nie powinno być widać żadnych wachań jasności.
Evanduril
12-09-2016, 13:28
Testowałem w z podglądem GO, ale teraz nie pamiętam jaki był efekt. Chyba taki jak normalnie, czy ciemniej-jaśniej. Obiektyw manualny z pierścieniem przesłony, ale przesłonę ustawiałem przez aparat.
Jeśli zdejmuję obiektyw z body i robię zdjęcia bez, to każde naświetlane jest tak samo.
Testowałem na 2 obiektywach z AF i 1 Samyangiem 14.
Co ma AF do przesłony ?
Cholera wie.
Może coś mechanicznie koliduje, dźwignia przesłony zahacza o obiektyw, że ten z AF ma trochę inną "dupkę"
Zobacz jeszcze bez obiektywu, czy dźwignia przesłony chodzi bez zacięć w pełnym zakresie.
Na wszystkich trybach to samo? Wątpliwe żeby coś w ustawieniach, nie ściemniałoby podglądu w wizjerze, na moje to coś koliduje mechanicznie.
Obejrzyj obiektywy, czy nie ma śladów ocierania przy dźwigni przysłony.
Tak głośno myślę, może ktoś ma inne pomysły.
Evanduril
13-09-2016, 10:27
Z tym AF bardziej chodziło mi o to, że podpinałem dwa RÓŻNE obiektywy "automatyczne", w przeciwieństwie do manualnego Samyanga. Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Dźwignia przesłony w momencie zdjęcia obiektywów chodzi normalnie. A przynajmniej podczas testowania z użyciem przycisku podglądu GO.
Na 99% serwis, pytanie tylko jak drogi ;)