Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Win 8 zgubił pulpit.

amirez
09-09-2016, 21:16
Witam
=========
Komputer używany normalnie, dokładnie zabezpieczony. Wszystko działa normalnie. Wyłączony i włączony ponownie zgubił pulpit. Na ekranie jest kilka kafelków, reszta poszła w las. Można otworzyć rozwijane menu z lewej strony /wszystkie programy/.
Jak przywrócić poprzednią postać pulpitu?
Dzięki za pomoc - z góry ;)

jurkarol
09-09-2016, 21:20
czy się logujesz do profilu czy masz tylko jeden? wygląda na to, ze sie zalogowales na tymczasowy profil.
zobacz czy w katalogu użytkowników masz swój profil i tymczasowy temp

amirez
10-09-2016, 21:19
Logowanie jest na tego samego użytkownika. Ale OK. W poniedziałek sprawdzę, bo to komp w szkole.

matys.ldn
10-09-2016, 21:27
W win8.1 masz jakby dwa tryby. Tryb pulpitu i tryb kafelek. O ile dobrze cię zrozumiałem, to tobię uruchomił się tryb kafelek.
Jeśli tak to:

#1. Tryb pulpitu po włączeniu komputera

Domyślnie przy starcie Windowsa 8 pojawiał nam się interfejs Modern UI, czyli kafelki. Z tego można było przejść do pulpitu, klikając odpowiadający mu kafelek. Trzeba zaznaczyć, że w Windows 8 nie było wyboru. Od Windowsa 8.1 można ustalić co ma się pokazać jako pierwsze, czyli po starcie systemu.

Należy kliknąć prawym klawiszem myszki na pasek Start (w trybie pulpitu), z menu kontekstowego wybrać opcję Właściwości. Następnie przejść do karty Nawigacja i zaznaczyć opcję "Po zalogowaniu lub zamknięciu wszystkich aplikacji na ekranie przejdź do pulpitu zamiast do ekranu startowego".

Lub prosciej, naciśnij klawisz z logiem windowsa na klawiaturze, ten pomiedzy Ctrl i Alt(najczęsciej) - takim sposobem przełączasz się pomiedzy pulpitem lub kaflami.

amirez
11-09-2016, 12:26
Dziękuję za podpowiedź. Sprawdzę, dam znać co wyszło.

vid3
12-09-2016, 11:59
Chyba mam to od dziś w pracy na win 10.
W piątek była jakaś aktualizacja i od tej pory user widzi pulpit tymczasowy.
Do dokumentów też nie ma dostępu.

Komunikat : aby rozwiązać problem wyloguj się i zaloguj ponownie.

Można tak do ... us.

Kurtz
12-09-2016, 13:13
Zrestartuj komputer, zaloguj się na innego usera, usuń profil tymczasowy i wtedy spróbuj się zalogować ?

jurkarol
12-09-2016, 13:21
w rejestrze trzeba usunąć jeśli restart nie pomaga, tylko uprawnienia admina trzeba mieć

vid3
12-09-2016, 14:56
Robiłem to - nic to nie daje
Po zalogowaniu ponownie tworzony jest profil .BAK
I można tak w kółko.
Co więcej - admin i każdy nowy użytkownik nie ma dostępu do bazy SQL która jest na tej stacji.
Jedynie ten użytkownik z pulpitem TEMP działa poprawnie (widzi bazę SQL)

Ogryzek
12-09-2016, 14:59
Robiłem to - nic to nie daje
Po zalogowaniu ponownie tworzony jest profil .BAK
I można tak w kółko.
Co więcej - admin i każdy nowy użytkownik nie ma dostępu do bazy SQL która jest na tej stacji.
Jedynie ten użytkownik z pulpitem TEMP działa poprawnie (widzi bazę SQL)

może masz włączony profil mandatowy?

amirez
12-09-2016, 16:31
To na razie nic nie wymyśliłem. Próbowałem w/g wskazówek kolegów i: pulpit jest pusty, można rozwinąć menu. Jutro spróbuję ręcznie wrzucić na pulpit to co potrzebne.

jurkarol
12-09-2016, 19:37
jak wrzucisz a jest to profil temp, to wszystko zniknie po restarcie.
sprawdzales katalogi użytkowników?

amirez
13-09-2016, 20:39
No właśnie, znika. Jety tylko jeden profil użytkownika. Chyba przeinstaluję, będzie szybciej.

jurkarol
13-09-2016, 21:47
no w sumie ostateczne rozwiazanie i skuteczne. czasem usuwanie z rejestrów starych profili .bak i temp nie pomaga

Kurtz
13-09-2016, 22:49
Można też poszukać w logach informacji czemu nie można załadować profilu i ładuje się tymczasowy i wyeliminować problem... :P