Zobacz pełną wersję : W poszukiwaniu idealnej portretówki...
Szukam portretówki do DXa, zapętliłem się, może pomożecie...
Przeznaczenie:
- amatorski portret (różne kadry, nie tylko twarz), 90% plener, 10% spore pomieszczenie.
Wymagania:
- jasność (najchętniej f/1.8 lub nawet f/1.4, od biedy f/2.8 ),
- dobry AF (nie tylko na centralnym),
- duża rozdzielczość - to dla mnie dość ważne,
- przyzwoita ostrość na otwartej przysłonie,
- w miarę mała aberracja chromatyczna na otwartej przysłonie.
Przetestowane:
- N35 f/1.8 DX - zdecydowanie za krótko, za duża CA,
- S18-35 ART - oczywiście też za krótko,
- N85 f/1.8 G - wszystko super, ale za duża CA,
- S85 f/1.4 - super, ale niepewny AF na bocznych,
- N105 f/2.8 AF-S - jednak za długi do DX.
Cena raczej bez większego znaczenia, Otusy i tak nie maja AF ;)
Podpowie ktoś coś?
Może spróbuj Sigmy 50mm f/1.4 Art. Jak za krótko to zostaje czekać na 85mm Art.
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Nie wiesz jak jest z AF (na bocznych) w tej Sigmie? Resztę sobie wyczytam.
Natomiast o S85 ART nie słyszałem, domyślam się, że ma być, ale kiedy? Wiadomo już coś więcej?
//EDIT
Optyczni o AF w S50 ART: "[...] Dziwnie wyglądała za to współpraca z 1Ds MkIII. Obiektyw ustawiony stabilnie i w jednym miejscu przed tablicą testową potrafił wpadać w krótkotrwałe oscylacje, kilkukrotnie skacząc pomiędzy dwoma, bliskimi położeniami ogniska, a potem dość losowo wybierać położenie blisko jednego z nich. Częściej wybierał to dobre, ale sporo było też wyborów nietrafionych. [...]"
Tego się właśnie obawiam :(
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Nie wiesz jak jest z AF (na bocznych) w tej Sigmie? Resztę sobie wyczytam.
Natomiast o S85 ART nie słyszałem, domyślam się, że ma być, ale kiedy? Wiadomo już coś więcej?
50mm Art nie miałem, używałem tylko przez jakiś czas poprzednią wersję.
Kiedy ma być 85mm Art? Soon ;)
http://photorumors.com/2016/05/25/confirmed-sigma-85mm-f1-4-art-lens-to-be-released-soon/
może coś w tym jest, bo 85mm f/1.4 EX DG HSM przestali już produkować.
O S50 ART sporo jest na forum, zaraz lecę czytać.
Dzięki za info o S85 ART - to może być strzał w dziesiątkę, póki co pomęczę się z N85 G.
Niewiele więcej niż za 50 art możesz nabyć S18-35 plus N50 1.8G
Miałem taki zestaw pod 7100.
Polecam
Niewiele więcej niż za 50 art możesz nabyć S18-35 plus N50 1.8G
Miałem taki zestaw pod 7100.
Od dawna mam S18-35 ART, świetne szkło, ale nie do portretu. N50 jest na pełnej dziurze za słaby optycznie, przynajmniej dla mnie.
Sigma 50 Art jak dla mnie jest jeszcze lepsza niż 35 Art, a 35 uwielbiam! Nikon 50/1.8G jak na cenę to super obiektyw, ale 50 Art to inna liga.
Sigma 50 Art jak dla mnie jest jeszcze lepsza niż 35 Art, a 35 uwielbiam!
Napiszesz kilka słów o pracy AF na punktach innych niż centralny? Gdyby tak jeszcze w porównaniu do N85 (masz w stopce ;)) to by było super.
Nikon 50/1.8G jak na cenę to super obiektyw, ale 50 Art to inna liga.
Optycznie na pewno.
RobertMiernik
06-09-2016, 13:21
Bardzo specyficzne portrety robisz jeśli AF jest przy nich kluczowy, czy to jakieś dynamiczne są rzeczy? Reportaż?
AF boczny bardziej od body zależy niestety niż od obiektywu
Napiszesz kilka słów o pracy AF na punktach innych niż centralny? Gdyby tak jeszcze w porównaniu do N85 (masz w stopce ;)) to by było super.
Nie mam tej Sigmy, robiłem porównanie w sklepie z Nikonem 50/1.8G i wyszło super. Tak jak napisałem, wg mnie troszkę lepiej niż Sigma 35 Art, a ta jest prawie idealna.
Dlaczego ten AF jest tak ważne na bocznych punktach? W portrecie...
A może Sigma 50-100/1.8 Art? Z 18-35 byś fajny zestawik miał.
Bardzo specyficzne portrety robisz jeśli AF jest przy nich kluczowy, czy to jakieś dynamiczne są rzeczy? Reportaż?
Po prostu lubię zdjęcia ludzi w ruchu. AF-C przy używaniu N85G trzyma ostrość na oku nawet gdy modelka rzuca włosami - takiego AF potrzebuję. Nie musi być bezbłędny na skrajnych, ale żeby przyzwoicie działał w AF-C 2-3 pozycje od centralnego.
AF boczny bardziej od body zależy niestety niż od obiektywu
Obiektyw ma być do D7100. Z N85, N17-55 nie ma z AF najmniejszych problemów więc z body wszystko ok - tak mi wystarczy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie mam tej Sigmy, robiłem porównanie w sklepie z Nikonem 50/1.8G i wyszło super. Tak jak napisałem, wg mnie troszkę lepiej niż Sigma 35 Art, a ta jest prawie idealna.
Dlaczego ten AF jest tak ważne na bocznych punktach? W portrecie...
No dla mnie jest. Nie ma czasu ani wystarczającej GO na przekadrowywanie, a oczy chcę mieć ostre jednak.
- - - - kolejny post - - - - - -
A może Sigma 50-100/1.8 Art? Z 18-35 byś fajny zestawik miał.
No też o tym myślałem, może wrócę do pomysłu, zobaczymy.
AF-C przy używaniu N85G trzyma ostrość na oku nawet gdy modelka rzuca włosami - takiego AF potrzebuję.
Hm... może zablokuj ostrość na danym punkcie lub ustaw manualnie i rób serie. D7100 ma 6 czy 7 klatek/s, jak nie trafisz to niech jeszcze raz rzuca włosami i znowu seria.
Rozumiem, że szukasz czegoś co ten punkt ostrości sam zatrzyma, ale to będzie ciężko i nie ma pewniaka w takich sytuacjach. Potrzeba Ci chyba szkła do sportu, 70-200/2.8 G VR II? :D
W jakich warunkach robisz zdjęcia, że 85/1.8G odpada ze względu na CA? Wspomniana Sigma 35 czy 50 Art przy sprzyjających warunkach też ma CA, choć mniej niż 85/1.8G.
Hm... może zablokuj ostrość na danym punkcie lub ustaw manualnie i rób serie. D7100 ma 6 czy 7 klatek/s, jak nie trafisz to niech jeszcze raz rzuca włosami i znowu seria.
Rozumiem, że szukasz czegoś co ten punkt ostrości sam zatrzyma, ale to będzie ciężko i nie ma pewniaka w takich sytuacjach. Potrzeba Ci chyba szkła do sportu, 70-200/2.8 G VR II? :D
AF-C w D7100 + N85G lub N17-55 dają radę, nic więcej nie potrzebuję.
W jakich warunkach robisz zdjęcia, że 85/1.8G odpada ze względu na CA? Wspomniana Sigma 35 czy 50 Art przy sprzyjających warunkach też ma CA, choć mniej niż 85/1.8G.
Chyba w normalnych ;)
Może z obiektywem jest coś nieteges?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/o9r1ir-2.jpg
źródło (http://oi64.tinypic.com/o9r1ir.jpg)
Jeszcze jeden crop:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/outjxh-2.jpg
źródło (http://oi66.tinypic.com/outjxh.jpg)
RobertMiernik
06-09-2016, 14:18
O ile jedynka wygląda znoście - w sensie jak duży crop a w takim przypadku włosy mogą tak wyglądać - tyle, że w normalnym powiększeniu nie powinno być tego widać to dwójka to jakaś masakra jest, jeśli to nie jest jeden przypadek na tysiąc i więcej zdjęć tak wygląda, to coś mocno nie tak jest z tym obiektywem.
Jedno i drugie to spory crop. Drugi przypadek to mniej więcej 1 zdjęcie na 100. Oczywiście na obu zdjęciach nie tykałem CA w LR.
//EDIT
Jeżeli pierwszy przypadek to norma, tak zakładałem, to szukam innego obiektywu - stąd ten wątek.
Chyba, że napiszecie, że nie znajdę... Hm?
S18-35 ART mi takich numerów nie robi ;)
madebyzosiek
06-09-2016, 15:15
85 1.8 aberruje mocno niestety, ale w LR można sobie z tym poradzić. Generalnie w sytuacji, kiedy tło jest dużo jaśniejsze od obiektu, aberrację masz od razu. Obojętnie czy to promień słońca, czy po prostu jasne tło.
Co do S50 Art, miałem kiedyś na kalibrację dockiem i muszę przyznać, że wyrywa z butów, podobnie jak S18-35 1.8. Jak masz 17-55 2.8, to 50 Art na 1.4 jest tak dobra, jak 17-55 na 50 i przy F3.5-4. Może mi się uda kiedyś pożyczyć na testy, to zrobię porównanie, mogę dorzucić jeszcze Sigmę 17-50 2.8 i Nikkora 50 1.4 D ;)
85 1.8 aberruje mocno niestety, ale w LR można sobie z tym poradzić. Generalnie w sytuacji, kiedy tło jest dużo jaśniejsze od obiektu, aberrację masz od razu. Obojętnie czy to promień słońca, czy po prostu jasne tło.
Właśnie jestem na etapie podobnych obserwacji - z bardzo jasnym tłem jest dokładnie tak jak piszesz. Wystarczy trochę ciemniej i problem CA dużo mniejszy. Myślałem, że "kupię" od bardziej doświadczonych Kolegów więcej tego typu informacji, ale to już w innym wątku ;)
Co do S50 Art, miałem kiedyś na kalibrację dockiem i muszę przyznać, że wyrywa z butów, podobnie jak S18-35 1.8. Jak masz 17-55 2.8, to 50 Art na 1.4 jest tak dobra, jak 17-55 na 50 i przy F3.5-4. Może mi się uda kiedyś pożyczyć na testy, to zrobię porównanie, mogę dorzucić jeszcze Sigmę 17-50 2.8 i Nikkora 50 1.4 D ;)
Mam S18-35, wiec wiem co ARTy potrafią. Niestety wiem też jak jest z AF. Co ciekawe, o AFie w S50 ART konkretnych informacji jest na naszym forum niewiele, bardzo niewiele.
Dziwisz się.
Przecież 50mm na FF jest nijaka i nikt nie inwestuje w takie szkła ;)
2pompony
06-09-2016, 21:54
Melduję, że Autor podesłał mi RAWa, wczytałem i mogę powiedzieć tyle:
1. To co zostało pokazane to crop około 50%; w LRze powiększenie 1:2 odpowiada mniej więcej wielkości zamieszczonego wycinka. Cała klatka ma 6000 x 4000 pixeli.
2. Na powiększonym wycinku widać coś co wydaje się potworną wadą szkła, aberracja chromatyczna wydaje się pochłaniać obrazek i rujnować go dramatycznie.
Szczęśliwie jeśli się ogląda całą klatkę (a nie sam mocno powiększony wycinek kadru) aberracja co prawda wydaje się że jest widoczna, ale wyłącznie dla wprawnego oka i jak się człowiek uprze, to ją zobaczy. Z tym, że po pierwsze trzeba widzieć gdzie szukać, po drugie jest to tak mało w sumie ewidentne, że spokojnie wyobrażam sobie, iż cała masa ludzi to przeoczy. Nie robiłbym w ogóle o to szumu, a nawet powiedziałbym, że w zaistniałej sytuacji proszenia się o kłopoty (takie właśnie oświetlenie z kontry, ostre, drobne i jaskrawo różniące się od tła elementy jak włosy, lekko przed i lekko za płaszczyzną ostrości) podłużna AC jest nawet mniejsza, niżbym się spodziewał.
Dodatkowo klikając pipetką w LRze, bez dodatkowych manipulacji suwakami, a tylko wykorzystując wartości, które program sam zaproponował po jednym kliknięciu na kolor - cała podłużna AC zniknęła zupełnie spokojnie, nie pozostawiając żadnych, widocznych nawet przy powiększeniu 100% artefaktów.
Życzyłbym sobie, żeby wszystkie moje zdjęcia z tą wadą były tak wspaniale łatwe do poprawienia.
PS
Ponieważ zdjęcie o jakim mowa jest tutaj, a dyskusja o AC i sposobach radzenia sobie z nią jest w innym wątku - pozwolę sobie na podlinkowanie tego drugiego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275376), i vice versa.
dannywrocek
06-09-2016, 22:10
@ecml: co prawda S 50-100 miałem w rękach tylko przez chwilę,ale jako portretówka jest naprawdę świetna. Tylko ta waga :-( Co do CA to nie umiem ocenić,zrobiłem ledwie kilka zdjęć. Obiektyw piekielnie ostry od pełnej dziury,szybki i dokładny AF (testowałem na prośbę właściciela rzeczonej sigmy AF na swojej puszce).
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Pompon, tu też podziękuję, znowu mi pomogłeś :)
Alternatywy dla Nikkora szukam dalej. Może mniej zaciekle, ale jednak.
//EDIT
Jak juz wspominałem, ta Sigma tez mi chodziła po głowie. Na pewno ją sprawdzę.
Podsumowując, do sprawdzenia zostały mi: Sigma 50 ART, 85 ART (jak się pokaże), 50-100 ART.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :)