PDA

Zobacz pełną wersję : Nauka fotografii raczkowanie

Monica31
05-09-2016, 19:11
Witajcie. Od zawsze lubiłam robić zdjęcia aczkolwiek dopiero na 30 te urodziny dostałam Nikona D7100 z lampa SB 700 i 2 obiektywy nikon 35mm 1,8G oraz 18 105. Ponieważ całą swoją "karierę" robienia zdjęć opierałam na zwykłej cyfrowce nigdy nie miałam okazji eksperymentować z wszelkimi ustawieniami. Bardzo lubię robić portrety i fotografować dzieci. Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć od czego zacząć ? Kilka ebookow mam już za sobą i podstawową wiedzę na temat parametrów ekspozycji tylko niestety nie wiem jak je wdrozyc w puszkę aby efekty były zadowalajace. Myślę nawet nad kursem jakims który wprowadzi mnie kreatywne fotografowanie. Poki co ustawienia na programie M sprawily iz cale zdjecie jest czarne robione w mieszkaniu przy dziennym oswietleniu. Dlatego zalamuje rece. Co polecacie i jak zaczynaliscie? Oczywiście fotografować zamierzam na własne potrzeby i ku własnej satysfakcji zdjęcia rodzinne. Jestem w trakcie czytania instrukcji. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

ksh
05-09-2016, 19:25
Ale dlaczego wbijasz w tryb manualny, jeśli znasz zależności między otwarciem przysłony, czasem migawki i iso to będziesz wiedziała już sporo na początek.
Na początek bez lampy, ustaw tryb A czyli preselekcja przysłony, ustawiasz najniższą przysłonę na jaką pozwala obiektyw i jeśli czas jest za długi co daje poruszone zdjęcia to podnosisz ISO tak by w efekcie mieć czas 1/100-1/160s, łatwo to możesz przetestować na zasadzie prób i błędów.

Monica31
05-09-2016, 19:26
O, zawsze to jakaś uwaga. Fakt poustawialam na M dziwoty ze nic nie widać. Testowałam juz na S z czasem to i mogę A z przyslona.

ksh
05-09-2016, 19:39
Dobra metoda do nauki jest też pomagać sobie pomiarem światła jakie jest w aparacie i np na trybie A po naciśnięciu spustu do połowy masz pomiar i ustawienia patrząc w wizjer najwygodniej.
Wtedy masz pojęcie jak ustawić aparat w trybie M i testować na spokojnie zależności między ISO, które czym wyższe tym zaczyna wprowadzać do zdjęcia większy szum.
Co jeszcze z pierwszych ustawień...zmień auto iso na manualne ISO 100, af-a zmień na af-s, wybór pól af ustaw na pojedynczy punkt.
To jest pomocne w zrozumieniu na początku co jak działa i oczywiście instrukcja to sucha teoria ale ważna.

spiritus
05-09-2016, 20:00
Poczytaj tez ogolnie o trybach PSAM oraz na co wplywa ogniskowa, przyslona, czas i ISO aby nie bylo za 2 lata jak u mojego kumpla. Kupil chlop 3-4 lata temu canona 5D mkII i sie mnie teraz pyta jak rozmyc tło.

Monica31
05-09-2016, 22:56
Dobra metoda do nauki jest też pomagać sobie pomiarem światła jakie jest w aparacie i np na trybie A po naciśnięciu spustu do połowy masz pomiar i ustawienia patrząc w wizjer najwygodniej.
Wtedy masz pojęcie jak ustawić aparat w trybie M i testować na spokojnie zależności między ISO, które czym wyższe tym zaczyna wprowadzać do zdjęcia większy szum.
Co jeszcze z pierwszych ustawień...zmień auto iso na manualne ISO 100, af-a zmień na af-s, wybór pól af ustaw na pojedynczy punkt.
To jest pomocne w zrozumieniu na początku co jak działa i oczywiście instrukcja to sucha teoria ale ważna.
Dokładnie tak właśnie zrobię. Zobaczę. Dziekuje rady napewno nie pójdą na marne bo za chwilę odpalam puszkę i może uda mi się znalesc powyższe ustawienia

Monica31
05-09-2016, 23:00
Poczytaj tez ogolnie o trybach PSAM oraz na co wplywa ogniskowa, przyslona, czas i ISO aby nie bylo za 2 lata jak u mojego kumpla. Kupil chlop 3-4 lata temu canona 5D mkII i sie mnie teraz pyta jak rozmyc tło.
Tak już czytałam. M totalny manual S z preselekcja migawki A preselekcja przysłony P automatyka programowa i P nie kumam za bardzo o co chodzi. Czytałam sporo juz o przyslonie migawce i czułości ISO czyli parametrach ekspozycji. Wiem też co to korekta ekspozycji. Trybu Automatycznego w ogóle nie chce używać bo mija się to z sensem posiadania lustrzanki cyfrowej. Co do znajomego ze nie wiedział jak rozmyc tło to ja już wiem. Chodzi oczywiście o przyslone. Tydzień czytania i pewne rzeczy mam poukladane gorzej z praktyką. Oglądam zdjęcia różne ludzi np z parametrami podanymi i się dziwię jak im się udało osiągnąc taki efekt.

ksh
05-09-2016, 23:16
Masz nikona 35mm 1,8G, więc ustaw sobie tryb A, przysłona na 1.8, postaw modela pare metrów przed oświetlonym przez słoneczko jakimś krzakiem, zrób portret i zobaczysz co się dzieje z tłem, to samo zrób na f/2.8 i np na f/4 :)

Monica31
05-09-2016, 23:25
Dokładnie tak właśnie zrobię. Zobaczę. Dziekuje rady napewno nie pójdą na marne bo za chwilę odpalam puszkę i może uda mi się znalesc powyższe ustawienia

Udało się ?AF jest na S A jak wybrać jednopolowe?

Monica31
05-09-2016, 23:28
Masz nikona 35mm 1,8G, więc ustaw sobie tryb A, przysłona na 1.8, postaw modela pare metrów przed oświetlonym przez słoneczko jakimś krzakiem, zrób portret i zobaczysz co się dzieje z tłem, to samo zrób na f/2.8 i np na f/4 :)
Tlo się będzie zacierać rozmazywac[emoji2]

Carlos_lo
05-09-2016, 23:29
nie znam budowy tego modelu, ale powinien byc przycisk przy przelaczniku am/mf i pokretlem;)

--------
no signature

Monica31
05-09-2016, 23:32
Wszystko ustawione zgodnie z instrukcją tylko nie jestem pewna co do tego jednopolowe go punktu? Na chwile obecna zrobiłam jedna fotke w warunkach lampki nocnej i czas migawki jest baaaardzo długi ? (Dlatego ze takie oświetlenie i ona automatycznie się reguluje) ? Pytam bo to tryb A czyli redukcja przysłony. Nie wiem czy dobrze kojarzyć zaczynam.

Carlos_lo
05-09-2016, 23:33
A - stala przyslona, ustawiasz np 2.8 i dobiera czas

--------
no signature

Monica31
05-09-2016, 23:34
nie znam budowy tego modelu, ale powinien byc przycisk przy przelaczniku am/mf i pokretlem;)

--------
no signature
Tak tak już znalazłam dziękuję za reakcje

Monica31
05-09-2016, 23:35
A - stala przyslona, ustawiasz np 2.8 i dobiera czas

--------
no signature
Czyli ten czas migawki który jest bardzo długo byl automatycznie dobrany do przysłony i panujących warunków?

Carlos_lo
05-09-2016, 23:37
tak, jak ustawisz tryb S, tzn ze ma byc wg tego czasu, ale przyslone sobie dobierze, jak bedzie za ciemno to nie dobierze bo nie ma;)

--------
no signature

Monica31
05-09-2016, 23:40
Zastosowanie ustawień proponowanych przez użytkownika koesh przy trudnych warunkach oswietleniowych pozwolilo uzyskać taki oto efekt (myślę że niezły jak na takie swiatlo) AF S iso manualne na 100 a przysłona 1,8 w obiektywie 35mm.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/fda6e20215abf33387a6970a56944b64-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160905/fda6e20215abf33387a6970a56944b64.jpg)

Monica31
05-09-2016, 23:42
tak, jak ustawisz tryb S, tzn ze ma byc wg tego czasu, ale przyslone sobie dobierze, jak bedzie za ciemno to nie dobierze bo nie ma;)

--------
no signature
Czyli tryb S pozwala mi automatycznie dobrać tylko czas migawki a reszta parametrów jest zautomatyzowane i albo wyjdzie zdjęcie albo nie i tylko tym czasem można manewrowac? Wiem pytania może i głupie ale dla mnie to jest nadal zakres wiedzy podstawowej.

ksh
05-09-2016, 23:43
Tryb A w słabych warunkach oświetleniowych da ci długie czasy czyli będa poruszone zdjęcia, dlatego podciągasz ISO, 800 czy 1600 da ci pewnie już krótkie czasy ale pojawią się szumy, dlatego jeśli masz lampe błyskową, którą dajesz w automatyke TTL, palnik na sufit i masz ładnie doświetlony pokój, nie zdziw się że czas migawki nie będzie miał już wpływu i będzie zapewne ustawialny do maks 1/160s bo to wymusza synchronizacja z lampą.

Carlos_lo
05-09-2016, 23:43
jak lapka ci sie nie trzesie a obiekt nie porusza to ok, podbij iso, beda kropki czyli szum, ale przy stalej A1.8 dobierze krotszy czas, no i zostal jeszcze fokus, hm ustawilbym na czym kontrastowym,

koesh:) niezle wytlumaczyles raczkujacej, mam nadzieje za zalapie

--------
no signature

Monica31
05-09-2016, 23:50
Tryb A w słabych warunkach oświetleniowych da ci długie czasy czyli będa poruszone zdjęcia, dlatego podciągasz ISO, 800 czy 1600 da ci pewnie już krótkie czasy ale pojawią się szumy, dlatego jeśli masz lampe błyskową, którą dajesz w automatyke TTL, palnik na sufit i masz ładnie doświetlony pokój, nie zdziw się że czas migawki nie będzie miał już wpływu i będzie zapewne ustawialny do maks 1/160s bo to wymusza synchronizacja z lampą.
Dokładnie. Zaczynam powoli rozumieć. Tak mam lampę ale ze wzgledow czasowych nie będę jej już dzisiaj odpalac. Jutro w świetle dziennym sprawdzę powyższe ustawienia a wieczorem dodam lampę blyskowa. Wiem ze jeśli jest lampa to ona działa na zasadzie krótkiego czasu. To też doczytałam.

Carlos_lo
05-09-2016, 23:51
Czyli tryb S pozwala mi automatycznie dobrać tylko czas migawki a reszta parametrów jest zautomatyzowane i albo wyjdzie zdjęcie albo nie i tylko tym czasem można manewrowac? Wiem pytania może i głupie ale dla mnie to jest nadal zakres wiedzy podstawowej.

tak, wlasnie tak i jeszcze iso mozesz manewrowac, zeby byc scislejszym pozwala ci dobrac czas - nieautomatycznie, reszta automat, chyba lacznie z autoiso, wcisnij iso i pokretla na autoiso

--------
no signature

Reanoe
06-09-2016, 07:49
tak, wlasnie tak i jeszcze iso mozesz manewrowac, zeby byc scislejszym pozwala ci dobrac czas - nieautomatycznie, reszta automat, chyba lacznie z autoiso, wcisnij iso i pokretla na autoiso

--------
no signature

Masz jeszcze korektę ekspozycji, czyli taką delikatną sugestię skierowaną w stronę automatyki by jednak postarała się aby zdjęcie było ciut jaśniejsze lub ciemniejsze. Oczywiście o ile dostępne parametry dla automatyki to pozwolą osiągnąć
Przykład - tryb A, ustawiasz przysłonę f/1.8, ISO100, aparacik dobrał Ci czas 1/250s, ale ty mu delikatnie sugerujesz szepcząc w uszko (kręcąc korektą ekspozycji na -1EV), że wolisz zabawy w ciemniejszych miejscach. Aparacik posłusznie ustawi czas na 1/500s .

nimnull
06-09-2016, 08:08
Taka moja sugestia, skoro dopiero zaczynasz - to zacznij od faktycznych podstaw.
Moim zdaniem ucząc się instrukcji, zamiast zasad ustawiania ekspozycji robisz sobie krzywdę.
Są tylko trzy parametry ISO, przysłona i czas - tak naprawdę nic skomplikowanego - jak opanujesz jak te parametry wpływają na "zdjęcia" - wszytko inne to już tylko Twoja inwencja twórcza.
Na początek polecam Interaktywna szkoła fotografowania NG, może jeszcze gdzieś znajdziesz - moim zdaniem jedyna rzecz jaka jest potrzebna, w bardzo dobry sposób wyjaśnione co i jak.
Pozdrawiam Mirek

darkmajin
06-09-2016, 08:42
Są tylko trzy parametry ISO, przysłona i czas - tak naprawdę nic skomplikowanego - jak opanujesz jak te parametry wpływają na "zdjęcia" - wszytko inne to już tylko Twoja inwencja twórcza.

QFT

Jak ma tęgi łeb niech uczy się wszystkiego na raz ;) ...na razie są porady w stylu ustaw to tak, a to tak zmienią się warunki i będzie lipa to nie jest "raket sajens" wystarczy samemu popróbować różnych ustawień. Przełącz na manual i działaj reszta trybów to tylko ułatwienia.

Monica31
06-09-2016, 14:16
Manual to chyba za wcześnie. Powodem jest tak ustawienie parametrów ze zdjęcie w mieszkaniu jest czarne. Robie narazie polautomat. Tak wiem już co to iso przysłona i czas wiem mniej więcej na co wplywaja teraz pozostaje praktyka. Czy wy też uważacie że kurs taki fotografowania od podstaw to pieniądze w bloto a można samemu dojść ?

nimnull
06-09-2016, 14:39
Monica31 podałem Ci gotowe rozwiązanie Interaktywna szkoła fotografowania NG - absolutnie nic więcej nie jest Ci potrzebne na początek.
Doszukujesz się tajemnic tam gdzie ich nie ma, poprawne ustawienie ekspozycji jest naprawdę łatwe - trochę wiary w siebie.
Pozdrawiam

ksh
06-09-2016, 15:17
Jak chcesz zrozumieć tryb M to ustaw tryb A daj przysłonę jaką chcesz np z najniższym numerem jaki ci się uda ustawić, nakieruj aparat na to co ma być fotografowane, wciśnij do połowy spust i patrz w wizjerze zobaczysz czas, teraz ustaw tryb M, taką samą przysłonę i ten czas jaki ci zmierzyło, już masz poprawne ustawienia w trybie M.

Monica31
06-09-2016, 21:48
Jak chcesz zrozumieć tryb M to ustaw tryb A daj przysłonę jaką chcesz np z najniższym numerem jaki ci się uda ustawić, nakieruj aparat na to co ma być fotografowane, wciśnij do połowy spust i patrz w wizjerze zobaczysz czas, teraz ustaw tryb M, taką samą przysłonę i ten czas jaki ci zmierzyło, już masz poprawne ustawienia w trybie M.
Inteligentne podejście. Sprawdzę za dnia. Wszystkie rady tutaj są dla mnie cenne a co do wiary faktycznie mało w siebie chyba wierze.

Monica31
06-09-2016, 21:48
Monica31 podałem Ci gotowe rozwiązanie Interaktywna szkoła fotografowania NG - absolutnie nic więcej nie jest Ci potrzebne na początek.
Doszukujesz się tajemnic tam gdzie ich nie ma, poprawne ustawienie ekspozycji jest naprawdę łatwe - trochę wiary w siebie.
Pozdrawiam
A nie ma kto na sprzedaż ? Czytałam tez dziś ze książka ekspozycja bez tajemnic tez potrafi przemówić do czytelnika.

dannywrocek
06-09-2016, 22:29
@Monica31: nie znam D7100,ale zakładam,że w wizjerze masz taki paseczek u dołu (u mnie na dole po prawej) zaczynający się - a kończący się +. Ten pasek pokazuje ustawienia ekspozycji: przesunięte w stronę - niedoświetlone. W strone + prześwietlone. Co do czasu,iso i przysłony: kiedyś widziałem,jak ktoś tłumaczył to,używając słoików: na początku w każdym jest tyle samo ziaren,ale jak zabierzesz ziarna ze słoika "światło" to musisz je dołożyć do słoika "czas" lub "iso" (albo po trochę do obu). Podobnie z pozostałymi :-) Poszukaj w necie filmiku Pawła Sirjusa +zdaje się,że tak się pisze jego nazwisko). To jego porównanie. Film trwa jakieś kilkanaście minut,a pozwala to szybko zrozumieć.

PS. Z tego co widzę,wskaźnik poziomu ekspozycji (ten pasek) w D7100 jest w wizjerze na środku ;-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Zdebik
06-09-2016, 23:23
Na poczatek polecam tryb A. Jak ogarniesz pomiar swiatla mozesz zaczac z M. Tryby A i S tez sa od czegos, nie wstydz sie ich uzywac. Nie chodzi o to na czym robisz, ale czy potrafisz to ogarnac i osiagnac to co chcesz.

2pompony
06-09-2016, 23:49
Śmieszy mnie to namawiane na tryb M, w którym i tak ludzie korzystają z wbudowanego światłomierza, czyli robią ręcznie dokładnie to samo co w trybie A czy S robi aparat. Wydaje im się pewnie, że jak robią to ręcznie, to panują bardziej nad półautomatyką, podczas gdy jedyna różnica jest taka, że robią dokładnie to samo co półatomatyka - tylko ze aparat robi w ułamku sekundy to, co user ręcznie nastawia kilkadziesiąt razy dłużej.

RomanZWrocławia
07-09-2016, 07:48
Będę polemizował z powyższym. O ile dla samej radości uwieczniania obrazków można używać dowolnych trybów, lub pełnej automatyki wg. uznania o ile przynoszą satysfakcjonujące efekty, o tyle dla ZROZUMIENIA zależności między czasem, przysłoną, czułością tryb M wydaje mi się najwłaściwszy. W ostatnim roku miałem okazje dwóm mamom z klasy mojego dziecka tłumaczyć ... jak działa w trybie M. Dlatego, że panie wyposażone w dobre lustrzanki , jedna nawet z lampą błyskową z prostych uroczystości szkolnych otrzymywały zdjęcia pełne nieostrości, poruszeń, dużych błędów w ekspozycji. źle, nieumiejętnie używana automatyka nie sprawdzała się. Tłumaczenie dlaczego i tak sprowadzało się do tłumaczenia podstaw fotografii. Czyli i tak musiały odrobić lekcję, którą zdawało się dzięki automatykom i programom można przeskoczyć. Po rozmowach panie mają radość z eksperymentowania w kręceniu kułeczkami przesłony i czasu i osiągania czasem zamierzonych efektów

MarcinL
07-09-2016, 07:48
Nie każdy aparat ma w trybie preferencji blokadę ustawień. W moim staruszku D3000 nie mam przynajmniej. Więc czasami jest przydatne złapanie światła w najjaśniejszym pkt żeby nie przepalać w trybie M bo nie utrzymuje pomiaru złapanego w A lub S. Jak się dorobię lepszego to może porzucę M na tryby preselekcji ale czasami świadome przeginanie wskazań światłomierza daje fajne efekty więc M jest jak najbardziej wskazany chociażby po to żeby zobaczyć wpływ zmiany czasu w stosunku do przesłony lub na odwrót.

jaś
07-09-2016, 07:55
Śmieszy mnie to namawiane na tryb M, w którym i tak ludzie korzystają z wbudowanego światłomierza, czyli robią ręcznie dokładnie to samo co w trybie A czy S robi aparat. Wydaje im się pewnie, że jak robią to ręcznie, to panują bardziej nad półautomatyką, podczas gdy jedyna różnica jest taka, że robią dokładnie to samo co półatomatyka - tylko ze aparat robi w ułamku sekundy to, co user ręcznie nastawia kilkadziesiąt razy dłużej.

+1,
jeszcze się zdarzają tacy co myślą ze jak pracują w trybie M to słońce będzie się ściemniać i rozjaśniać zgodnie z tym co ustawią (to chyba ci na wyższym stopniu zaawansowania) - zastanawiam się co zrobi słonko jak będzie dwóch takich geniuszy kręcić trybem M jednocześnie.
no i jeszcze spora grupa wierzących że jak coś ustawią w trybie M to będzie inaczej wyglądać niż jak półautomat ustawi te same wartości w np. trybie A.

madebyzosiek
07-09-2016, 09:35
Co to znaczy "stosujący tryb M czy A"? Po to są tryby w aparacie, żeby je umiejętnie wykorzystywać. Są sytuacje, w których żaden tryb oprócz M sobie nie poradzi, albo raczej nie da pełnej kontroli, są takie w których A jest najlepszym wyborem. Umiejętność dobierania parametrów to nie jest wielka filozofia, a jak ktoś chce zrobić prawdziwy trening, to polecam kupić sobie Praktice, Zenita, czy Nikona z czasów kiedy nie było trybów, a już były światlomierze... Najlepszy trening trybu M ;)
A na poważnie, nauka obsługi aparatu cyfrowego powinna polegać na eksperymentowaniu. Jeżeli wiem co to jest iso, przysłona i czas oraz kumam zależności tych parametrów, to tak długo próbuję zrobić zdjęcie, aż osiągnę to co chcę. To nie kliszak, żebym coś marnować musiał. A jak poznam swój aparat, to nie będzie żadnych tajemnic ani zaskoczeń... Takie moje zdanie ;) Pozdrawiam serdecznie :)

nimnull
07-09-2016, 09:57
Naukę czytanie też lepiej zacząć od audiobooków, jazdę samochodem na skrzyni automatycznej.
Wszystko się da, tylko wcześniej czy później wyjdą braki u podstaw. Sytuacje nietypowe będą nie do przeskoczenia i pewne rezultaty nieosiągalne, bo automatyka nie jest kreatywna, 100% nieomylna - jest poprawna.
Pozdrawiam Mirek

2pompony
07-09-2016, 12:40
@ Roman z Wrocławia - oczywiście nie tylko możesz polemizować z moim poglądem, ale też kompletnie się z nim nie zgadzać. :)

Ja natomiast tylko utwierdzam się w przekonaniu, że to jest gigantyczny przerost formy nad treścią: namawianie osoby, która jest na początku drogi żeby mozolnie robiła dokładnie to samo co PÓŁautomatyka, tylko wielekroć wolniej.

Przykład, że gdzieś na świecie są cztery idiotki, które nie są w stanei zrozumieć, że nastawiwszy przysłonę aparat sam dobierze czas (lub odwrotnie) - i dlatego muszą to robić ręcznie na piechotę, bo inaczej tego nie pojmą - strasznie słabo mnie przekonuje. Podobnie można by je uczyć używania migacza każąc włączać na sekundę, wyłączać na drugą sekundę, potem włączać ponownie, wyłączać jeszcze raz i tak kolejno osiemdziesiąt razy - aby w pełni zrozumiały na czym polega proces migania.

Nie nie, to nie są argumenty, które mnie przekonują. Na świecie są całe hordy idiotek (idiotów zresztą nie mniej), i tak można udowodniać absolutnie wszystko. Idąc zresztą dalej Twoim przykładem, powinno się uczyć te mądrale nie normalnie pstrykać spustem, tylko najpierw podnosić lustro, a dopiero potem wyzwalać migawkę - aby w pełni zrozumiały jak działa lustro w aparacie i nie zadawały pytania co tak kłapie w aparacie.

Jednocześnie nie przeczę, że sam tryb M jest potrzebny i niejednokrotnie jest niezastąpiony (w kontrolowanych warunkach, np. w studio). Śmieszą mnie tylko Janusze fotografii, którzy wzbijają się na wyżyny profesjonalizmu prężąc muskuły w ten sposób: patrzcie, ciągnę tylko na trybie M, nawet tam gdzie to bez sensu, jestem pełna profeska!

RomanZWrocławia
07-09-2016, 15:15
po kolei:
Ja natomiast tylko utwierdzam się w przekonaniu, że to jest gigantyczny przerost formy nad treścią: namawianie osoby, która jest na początku drogi żeby mozolnie robiła dokładnie to samo co PÓŁautomatyka, tylko wielekroć wolniej.

przywołuję swoje słowa, że jeśli che się pstrykać to właściwie wszystko jedno w jakim trybie, jeśli chce się zrozumieć moim zdaniem lepiej zacząć ot pozornie tylko mozolnej nauki podstaw. W obu przypadkach, w standardowych warunkach zdjęcia wyjdą, jeden może uwierzy, że dlatego że ustawił A, V lub o P, a drugi mam nadzieje zrozumie dlaczego wyszło dla wybranych ustawień ISO/czas/przysłona.
Jeśli warunki będą choć trochę niesprzyjające i automat zawiedzie pierwszy nie będzie znał przyczyny i sposobu poradzenia sobie z sytuacją, ten drugi jeśłi umie zastosować wiedzę powinien sobie poradzić.
Przykład, że gdzieś na świecie są cztery idiotki, które nie są w stanei zrozumieć, że nastawiwszy przysłonę aparat sam dobierze czas (lub odwrotnie) - i dlatego muszą to robić ręcznie na piechotę, bo inaczej tego nie pojmą - strasznie słabo mnie przekonuje
Panie aż tak głupie nie były :) Plan zdjęciowy zawstydził automatykę. Raz dzieci w ciemnym pomieszczeniu pod ostre światło z dużych okien, w drugą stronę scena na tyle ciemna, że wybierane przez automatykę czasy były za długie by zrobić ostre zdjęcie. Ta druga z lampą miała za to w kierunku sceny zdjęcia jak z Wieliczki. Jaasno na pierwszym, czarno na drugim planie.
Twoje przykłady choć tak bardzo je lubię tym razem oceniam jako nieadekwatne. Są w fotografii i i innych dziedzinach życia procesy o których szczegółach nie koniecznie musimy mieć pojęcie, Hmm np. jak działa mechaniczny zegarek? Choć i tu nawet pobieżna znajomość jego konstrukcji pozwoli nie rzucać nim o podłogę. Albo... jak powstaje obraz utajony na naświetlonej błonie.
Idąc zresztą dalej Twoim przykładem, powinno się uczyć te mądrale nie normalnie pstrykać spustem, tylko najpierw podnosić lustro, a dopiero potem wyzwalać migawkę - aby w pełni zrozumiały jak działa lustro w aparacie i nie zadawały pytania co tak kłapie w aparacie. ale czemu nie? Oczywiście nie za każdym razem :) Ale kilka razy niech się pobawią.

i na koniec akt strzelisty:

Dzień dobry. Na imię mam Roman. Pracuję niemal wyłącznie w trybie M. Tak się nauczyłem i w dziedzinie którą uprawiam ( fotografia usługowo okolicznościowa) nie widzę potrzeby automatyzacji procesu ekspozycji, choć lampa błyskowa działa w TTL (mea culpa). Nie zmuszam nikogo żeby szedł tą drogą, Nie mam sie za lepszego z tego powodu. Nikogo za gorszego za inne podejście też nie. To tylko różne sposoby osiągania zamierzonych efektów. Tak sobie myślę, że dobrze zaczynać nie od dymu z komina tylko od fundamentów.
Niech nieco umniejszy moje grzechy fakt, że na wakacjach jadę na kompakcie prawie wyłącznie na A. Choć jest wypasiony i ma M
PEACE & LOVE :)

ksh
07-09-2016, 15:30
Dopisywanie do trybu M ideologii :lol:
Przy okazji zepsuliście temat jak wiele podobnych.

Sugerowałem żeby używać tryb A ale żeby zrozumieć dlaczego, poradziłem jak sobie zrobić pomiar ekspozycji i przenieść go w tryb M, wydaje się to bardzo pomocne dla osoby chcącej się coś nauczyć.
Dodatkowo w trybie A łatwo zrozumiemy pojęcie głębi ostrości i będziemy mieli wiedzę jak wydłużyć czasy podnosząc ISO, chyba nie ma prostszej metody.
Ja wiem że jest wiele fajnych płatnych poradników ale bez przesady żeby tak proste rzeczy nie wytłumaczyć tylko odsyłać dalej.

Sam głownie używam trybu A i jak przełączam na M to jakoś nie czuje że nagle staje się bardziej pro tylko mam zdjęcie takie jak chcę.

2pompony
07-09-2016, 16:01
No, czyli każdy z nas został przy swoim zdaniu, m.in. dlatego, że ja mówię o PÓŁautomatyce, Ty zaś ciągle i uparcie o jakichś paniach, które używają automatu pod światło, i to z lampą.

Ja - dalej - uważam prostackie używanie M za straszliwy przerost formy nad treścią, ponieważ jest to udawanie, że ręczne przepisanie tego, co jest na drabince coś zmieni. Nic nei zmieni, poza tym, że będzie trwało wielekroć dłużej, a efekt będzie identyczny. Bo żeby coś zmienić z głową trzeba mieć wiedzę fotografa na tematy niełatwe i dość skomplikowane jak tajniki ekspozycji, działania matrycy i temu podobne, a jak słyszę panie mają problemy ze zrozumieniem podstaw typu związek czasu i przysłony.

Ale ponieważ jest mi straszliwie obojętne kto się jak uczy, więc mnie to dalej będzie śmieszyć i będę to pisać, a panie używające automatów dalej będą ćwiczyć tryb M w nadziei na to, że samodzielnie wykonają lepsze zdjęćia już jutro.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dopisywanie do trybu M ideologii :lol:
Przy okazji zepsuliście temat jak wiele podobnych.

To, że zepsuliśmy, to twoja opinia, ja mam inną.

A w wątku masz właśnei przykład osoby, która idzie drogą, jaką ktoś pierońsko mądry jej podpowiedział: użyj trybu M, będziesz robić lepsze zdjęcia. No to użyła, a zaraz potem się zdziwiła, że całe ciemne. Brawo.

I właśnie dlatego ja odradzam, ale według jednego niepotrzebnie a według drugiego psując wątek.

Brawo.

ksh
07-09-2016, 16:38
Masz racje że rada żeby zaczynać od trybu M jest zła ale to bardzo popularny sposób na zaistnienie jako pro doradca.
Ja niedawno trafiłem na użytkownika co po roku od zakupu D7200 nie używał trybu A bo to według niego jest tryb AUTO i nie po to kupował lustrzankę, a że lepiej mu wychodzą zdjęcia na tym zielonym.

dannywrocek
07-09-2016, 22:34
Temat rzeka a jak widać i o nerwy łatwo. Tryby moim zdaniem są po to, by ich używać ŚWIADOMIE. Ja nie czuję się ani lepszy ani gorszy bo używam M czy A. Problemem są podstawy i znajomość związku pomiędzy parametrami ekspozycji. Tylko tyle i aż tyle. Można zacząć naukę od trybu M,a można też zacząć i skończyć na auto. Kwestia samozaparcia ;-)

2pompony
07-09-2016, 23:26
Nikt się nie denerwuje - dyskutujemy i mamy różne zdania, ot i wszystko.

Wyśmiewanie z mojej strony upartego lansu, jakoby robienie na M znamionowało profeskę nie jest denerwowaniem się, tylko jawnym szyderstwem. Nie ukrywam tego, tylko wprost mówię, że kpię z tego, jak również z porad, żeby od tego zaczynać naukę.

I tyle.

RomanZWrocławia
08-09-2016, 00:01
Ogromnie cieszę się,że mogę potykać się w tym wątku z szermierzem słów tak zacnym jak 2Pompony. Każdy z nas pozostał przy swoim, a mimo to piana nie pojawiła się na ustach, postów nie trzeba było kasować i nikt nie dostał bana. Wreszcie wymiana zdań nie musi zmierzać do narzucenia swoich poglądów stronie przeciwnej. Wrocław manualnie pozdrawia Kraków ;)

2pompony
08-09-2016, 01:04
Kraków odpowiada: na zdrowie! :)

Zdebik
08-09-2016, 01:25
Przy trybie M trzeba najpierw poznac swiatlomierz w aparacie, oraz to, jak go uzywac.

Na poczatek A jest ok, mozna sie uczyc kompozycji, kompensacji, skupiac sie na kadrach a nie o tym, zeby cos zmienic bo kreseczka nie jest na srodku.

Spacer poruszajace sie szybko chmury i M mozna wsadzic w cztery litery.

Ogarnie pomiar, to sie zajmie M mode.

Monica31
08-09-2016, 10:26
Ludzie z innej beczki zostawiłam na noc właczony do ładowania akumulator do pradu i teraz jestem w pracy. Czy coś mu grozi z tego względu ?

madebyzosiek
08-09-2016, 10:30
Ludzie z innej beczki zostawiłam na noc właczony do ładowania akumulator do pradu i teraz jestem w pracy. Czy coś mu grozi z tego względu ?

Nic mu nie grozi, pracuj spokojnie ;)

Monica31
08-09-2016, 10:31
To będzie włączony do pradu jakieś 22 godziny mogę podjechać go odłączyć jeśli jest ku temu przesłanie.

Reanoe
08-09-2016, 11:38
Odpowiadając na pytanie zadane parę stron temu. Książka "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona jest, moim zdaniem, napisana bardzo przystępnym językiem (żona sobie kupiła). Inną sprawą jest, że ja osobiście uważam, że większości z rzeczy opisanych z tej książce można się nauczyć samemu, podpierając się paroma artykułami z netu. Wyguglaj sobie "trójkąt ekspozycji", może to da Ci dużo, bo jeszcze inną sprawą jest że do każdego przemawia najsilniej co innego.

Zdebik
08-09-2016, 13:01
To będzie włączony do pradu jakieś 22 godziny mogę podjechać go odłączyć jeśli jest ku temu przesłanie.

Ladowarka sama sie wylaczy jesli aku bedzie naladowane.

Monica31
08-09-2016, 13:18
Odpowiadając na pytanie zadane parę stron temu. Książka "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona jest, moim zdaniem, napisana bardzo przystępnym językiem (żona sobie kupiła). Inną sprawą jest, że ja osobiście uważam, że większości z rzeczy opisanych z tej książce można się nauczyć samemu, podpierając się paroma artykułami z netu. Wyguglaj sobie "trójkąt ekspozycji", może to da Ci dużo, bo jeszcze inną sprawą jest że do każdego przemawia najsilniej co innego.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/3b4ba541630e33ca365e0863190f2c43-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160908/3b4ba541630e33ca365e0863190f2c43.jpg)
Zdobyłam jeszcze taka książkę która przeglądam ale myślę że ekspozycja bez tajemnic tez będzie dobra ponieważ dość dużo osób ja polecało na internecie.

Powiem tak: ciężko stwierdzić od czego zacząć ... bardzo ciężko bo są gazetki które mam w domu są filmiki na YouTube są różne blogi fotograficzne jest forum fotograficzne. Ciężko się zdecydować która ścieżka będzie ta najlepsza jeśli chodzi o zrozumienie podstawowych zasad fotografowania.

Poustawialam wstępnie parametry z tego wątku za radą kilka osób wcześniej. Niestety interaktuwna szkola fotografowania NG (chyba tak to się nazywało )nie mogłam znalesc.

conio
08-09-2016, 13:45
Temat rzeka a jak widać i o nerwy łatwo. Tryby moim zdaniem są po to, by ich używać ŚWIADOMIE. Ja nie czuję się ani lepszy ani gorszy bo używam M czy A. Problemem są podstawy i znajomość związku pomiędzy parametrami ekspozycji. Tylko tyle i aż tyle. Można zacząć naukę od trybu M,a można też zacząć i skończyć na auto. Kwestia samozaparcia ;-)

+1
A Monice to proponowałbym na początek ustawić tryb "P", porobić trochę zdjęć w różnych warunkach, popatrzeć na parametry tych zdjęć (czas, przysłona, iso) i na tej podstawie wyciągnąć naukę co i jak poustawiać, a w szczególności którego trybu użyć i z jakimi ustawieniami w konkretnej sytuacji.

dannywrocek
08-09-2016, 14:20
@Monica31: na razie skup się na zrozumieniu zależności pomiędzy parametrami ekspozycji. Póki co proponuję bardzo proste ćwiczenie (chyba nawet padło w toku dyskusji): ustaw aparat w tryb A (priorytet przysłony) i rób kolejno zdjęcia od najniższej możliwej przysłony w górę. Obserwuj co się dzieje z czasem ekspozycji (ustawi się na daną wartość automatycznie) i jakie wyjdzie zdjęcie. ISO na razie nie ruszaj,ustaw na 100 (absolutnie nie na auto). Dobrej zabawy :-)

Monica31
08-09-2016, 14:40
@Monica31: na razie skup się na zrozumieniu zależności pomiędzy parametrami ekspozycji. Póki co proponuję bardzo proste ćwiczenie (chyba nawet padło w toku dyskusji): ustaw aparat w tryb A (priorytet przysłony) i rób kolejno zdjęcia od najniższej możliwej przysłony w górę. Obserwuj co się dzieje z czasem ekspozycji (ustawi się na daną wartość automatycznie) i jakie wyjdzie zdjęcie. ISO na razie nie ruszaj,ustaw na 100 (absolutnie nie na auto). Dobrej zabawy :-)

Tak dziękuję. Właśnie dzisiaj wezmę psa i córkę w plener może i dokładnie tak zrobię. Oczywiście iso nie jest ustawione na auto. Chce się nauczyć i mam dużo samozaparcia a z drugiej stopy nie wierze w siebie ...najgorsze jest to ze potrzeba dużo czas a ja mam go małp bo sporo obowiązków.

dannywrocek
08-09-2016, 14:47
Spokojnie,nie spinaj się,bo fotografowanie ma dawać przyjemność,a nie być przykrym obowiązkiem ;-)

Monica31
09-09-2016, 09:52
Zrobiłam kilka ujęć ale z efektu nie jestem zadowolona. Brakuje tym zdjęciom tego czegoś nie wiem ostrości kolorów ale czegoś brakuje. Wrzucę parę zdjęć. Tryb A a więc zabawa przysłona. Nikon d7100 obiektyw 35mm. Jakieś rady ? Zdjęcia w słońcu i cień godzina 17:30. Iso 100 przysłona 1,8. Czas automatycznie ustawiony.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/446e97fa809db7f0dea2df782d706df1-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160909/446e97fa809db7f0dea2df782d706df1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/a0948a95fef78dfa59eb82b4c60604d1-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160909/a0948a95fef78dfa59eb82b4c60604d1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/79274eeb49248648872973548e883d2b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160909/79274eeb49248648872973548e883d2b.jpg)

Monica31
09-09-2016, 09:53
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/fb926fece4b2dceb3bec1bb9e309029d-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160909/fb926fece4b2dceb3bec1bb9e309029d.jpg)

dannywrocek
09-09-2016, 10:07
Trudno ocenić zdjęcia na podstawie zdjęcia zdjęć i to z wyświetlacza lcd aparatu. Weź też pod uwagę porę,kiedy robiłaś zdjęcia: dzień w pełnym słońcu. To nie są akurat bajlepsze warunki do fotografiwania. Ale ćwiczenue miało głównie na celu to,żebyś zrozumiała zależnośc czas/przysłona. Robiłaś kolejne zdjęcia na innych przysłonach?

2pompony
09-09-2016, 10:30
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, ze kobieca logika jest na zupełnie, ale to zupełnie innym - nie oceniam czy lepszym czy gorszym, ale innym - poziomie. Musiałaś włożyć wiele wysiłku, żeby sfotografować wyświetlacz aparatu z wyświetloną fotografią, a potem zamieścić obrazek obrazka i to w dodatku formalnie dobrze, to znaczy np. nie jako link lub miniaturkę...

Zamiast po prostu zamieścić samo zdjęćie itself. :)

Zamiast tak straszliwie kombinować, weź po prostu zgraj te fotografie na dysk i wrzuć tutaj dokłądnie tak samo, jak wrzuciłaś obrazki obrazków z tyłu aparatu. Nie tylko nei będzie krzywo, nie tylko będzie można odczytać o wiele więcej parametrów ze zdjęć (w danych EXIF), ale też ktoś jeśli zechce powie Ci szybko jakich manipulacji dokonać, żeby była widoczna jakaś poprawa.

Monica31
09-09-2016, 19:46
Tak. Dziekuje za oceny. Laptopa jutro odbieram z serwisu i nie miałam gdzie wrzucic zdjęc. Oczywiście wiem ze na tej podstawie niewiele można powiedzieć. Postaram się w weekend zgrać zdjęcia i wrzucić je ponownie tutaj. Pamiętajcie! Każda sugestia rada jest przeze mnie sprawdzana. Wszystko dla mnie jest drogocenne.

conio
09-09-2016, 20:07
Wprawdzie załączone, to jest słaby materiał do oceny, ale pokusiłbym się o spostrzeżenie, że tym zdjęciom nic nie dolega, w sensie naświetlenia/ekspozycji od której zaczął się ten watek.
"Brakuje tym zdjęciom tego czegoś nie wiem ostrości kolorów ale czegoś brakuje"
Czy to nie skłaniałoby do zastanowienia się, czy zdjęciom nie brakuje po prostu magii?? :)

Monica31
10-09-2016, 18:14
Tak. Brakuje tego uchwytu emocji których tu nie widać kompletnie. Nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się wyczarować piękna fotorafie

Monica31
10-09-2016, 18:22
Bardzo proszę o info czy pomiar punktowy to jest AF ustawione na S? A panoramowanie to tez związane z AF?

2pompony
10-09-2016, 18:36
Bardzo proszę czy pomiar punktowy to jest AG ustawione na S? A panoramowanie to tez związane z AF?

Na ogół przyjęło się mówić że pomiar punktowy dotyczy nei AutoFocusa (czyli pomiaru odległości), tylko światłomierza, czyli pomiaru światła na scenie, którą fotografujesz.

Światłomierz mierzy to światło oglądając scenę która wpada mu przez obiektyw, ale na trzy sposoby:

pomiar matrycowy - to znaczy jakoś sobie liczy zważając na obraz z całej matrycy jak leci;
centralnie ważony - to znaczy że ogląda całość matrycy, ale odrzuca częściowo po bokach, dając temu, co się dzieje w środku kadru większą wagę, bo uznaje, że fotografowi bardziej chodzi o dobre naświetlenie środka kadru, niż jego obrzeży;
pomiar punktowy - czyli aparat mierzy bardzo wąski wycinek kadru, pozwalając zmierzyć ilości światła na jakimś drobnym elemencie kadru, a nie na całości.

Panoramowanie to taki sposób fotografowania ruchomych obiektów (samochodów, pociągów, rowerzystów, itp), w którym 'śledzi' się obiekt obiektywem i robi zdjęćie nie przerywając tego śledzenia - w rezultacie pędzący samochód wychodzi ostro, a tło za nim jest rozmazane.

Monica31
10-09-2016, 18:39
Jak to można ustawić w aparacie nikon mniej więcej ? Najpierw wybiera się tryb pracy (psam) i w danym trybie szuka ustawień np menu ?chciałam zrobić zdjęcie mojego psa border collie który biegnie i oprócz tego że powinnam użyć bardzo krótkiego czasu aby zamrozić ruch nie wiem nic. Uczę się dopiero nie tylko fotografowania ale i samej obsługi aparatu. Jeśli ktoś może coś zaproponować będę niezmiernie wdzieczna.

2pompony
10-09-2016, 18:57
Pies nadaje się do panoramowania tylko w określonych warunkach - musi biec po prostej a nie zakosami, i to nie wprost na osobę która go fotografuje, tylko właśnie jak pociąg po torze czy samochód po szosie - tor jego biegu musi być odległy.

Moniko, szerze Ci radzę coś, czego Ci jeszcze nikt tutaj nei radził - bo widzę że się trochę miotasz: wyjdź z córką na spacer, ustaw aparat w tryb zielony (takie w pełni automatyczny) i porób zdjęcia. Sporo. Po powrocie będziesz miała duże pole do popisu jeśli idzie o analizę. Oczywiśćie zrobisz całą masę zdjęć złych - poruszonych, za ciemnych, krzywych, no ogólnie niedobrych, ale z tego też możesz się wiele nauczyć.

Na przykład zobaczysz jakie czas są zdecydowanie za długie na robienie dziecka i psa. Dziecko pewnie nei goni jeszcze tak szybko jak pies, więc będziesz miała porównanie: jak córka, to czasy powinny być w przedziale takim a takim, A jak pies podczas zabawy, to czasy muszą być inne - i będziesz wiedzieć jakie.

PO drugie chcesz za dużo na raz, przy ewidentnych brakach nie tylko w warsztacie, ale nawet znajomości sprzętu. Panoramowania uczą się dojrzali fotografowie, a i to im czasem nie wychodzi. Ty nie wiesz co czym ustawić i już chcesz - moim zdaniem ani Ci to teraz potrzebne, ani przydatne - nie będziesz miała okazji, żeby taką wiedzę dobrze spożytkować.

Zamiast tego zacznij od tego, zeby robić dobrze zdjęcia takie niedzielne: dzisko na spacerku, ładna pogoda, bez trudnych warunków oświetleniowych, bez udziwniania. Dobre, rzetelne, ładne, częściowo cukierkowe obrazeczki ze spaceru. Naucz się tego, bo to stosunkowo proste. Poznasz aparat, nabierzesz obycia. Stopniowo przechodź do czegoś trudniejszego: szybkiego psa podczas zabawt, trudniejszego swiatła, szukania lepszych kadrów - stopniowo do tego dojdziesz, ale jak będziesz chciała wszystko na raz, będziesz się miotać.

Lubię dawać analogie muzyczne, bo te analogie ludzie wydają się rozumieć bardziej: jesteś na etapie początkowym edukacji muzycznej, jeszce do opanowania są gamy, a Ty chcesz grać Wariacje Goldbergowskie lub zadajesz pytania o harmonię jazzową. I nawet jak ktoś odpowie, i tak prędko tego nei zagrasz. To samo jest z fotografią - trzeba się tego po prostu porządnie nauczyć. Tylko jak mowa o fortepianie, to ludzie rozumieją, a jak o fotografii, to już mniej.

Monica31
12-09-2016, 07:42
Dziękuję. Pójdę za taką rada. Tylko na trybie automatycznym całkowicie dużo zdjęć zrobiłam juz w swojej "karierze" ale na nikonie D90. Na chwile obecna będę robiła dużo zdjęć w miarę możliwości czasowych, będę czytać książkę o ekspozycji oraz zapisałam się na warsztaty takie ogólne o fotografi trwające od października do maja. Mam nadzieje ze czas mi na wszystko pozwoli i wkoncu coś wyniose z nich i zagram te wariacje golderdowskie.

Monica31
16-09-2016, 18:18
Ludzie pomocy!! Coś jest nie tak z nimi ustawieniami manualnymi bo ..... wewnątrz mieszkania zdjęcia wychodzą mi CZARNE zero obrazu chyba ze ekran z tv i to jeszcze słaby. Co jest nie tak ? Proszę podajcie mi jakąś propozycje ekspozycji która ustrzeli w miarę normalne zdjęcie
a) w mieszkaniu dzienne i przy włączonym świetle w pokoju
b) ma zewnątrz światło dzienne

Jestem ogólnie zalamana i zdemotywowana moje zdjęcia są szare bure i do chrzanu jakby były robione zwykłym aparatem. Normalnie dół dół dół ...

2pompony
16-09-2016, 18:40
Koledzy - macie świetny przykład jazdy na M w naturalnym środowisku. Ktoś jeszcze doradza tryb M? :)

Monika, powiem to tylko dlatego, żeby nie być oskarżanym o puste wyśmiewanie się. Dam Ci radę, chociaż wszystko mi mówi, że rad nie słuchasz.

Otóż zamiast ustawiać aparat 'na oko' (które jak widzisz podpowiada Ci fatalnie, skoro zdjęcia wychodzą całe czarne) użyj światłomierza, który masz wbudowany w aparacie. Na Twoim miejscu uwierzyłbym, że chwilowo światłomierz ma większe możliwości prawidłowego ustawienia parametrów niż Ty, w związku z tym mądrzej by było, żeby to on robił odpowiednie nastawy, a nie Ty. Bo jemu to wychodzi, a Tobie na razie nie, co gorsza nawet nie wiesz czemu, więc niczego nei poprawisz wobec tej niewiedzy.

Alternatywą którą uprawiasz będzie błaganie ludzi, żeby podali Ci jakieś wyimaginowane przez Ciebie parametry ekspozycji nie wiedząc jakie masz warunki oświetleniowe w domu, jakie nasłonecznienie, jakie duże okna, jak daleko od tego okna/okien robisz zdjęcie, czym doświetlasz pokój, jaka moc, ilość i barwa lamp, i dziesiątki innych uwarunkowań. I do tego ta jakaś dojmująca i bezpodstawna wiara w to, że to się może udać.

Kojocisko
16-09-2016, 18:46
Nie umiesz używać trybu manualnego (i go nie rozumiesz). Nie używaj, wróć do P lub priorytetu migawki. I lektury - instrukcji i jakiegoś elementarza. M używa się jak się go rozumie i naprawdę potrzebuje (nietypowe warunki). I jeszcze może poczytaj o auto ISO - trochę pomoże.

nimnull
16-09-2016, 18:52
Pisałem już nie raz, ale jesteś jak typowa kobieta - bez urazy ;)
Słyszysz ale nie słuchasz.
Masz tylko 3 parametry do opanowania.
Tak na kobiecą logikę:
- iso - im wyższa wartość - jeśniesze zdjęcie.
- przysłona - im mniejsza wartość - jak wyżej.
- czas - im większa wartość - jak wyżej.
Ustaw sobie iso 200, 1.8, 1/50s i zrób zdjęcie, następnie zmień iso na 2000 i zrób zdjęcie.
Sprawdz czy jest jakaś różnica ;)
Pozdrawiam Mirek

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

dannywrocek
16-09-2016, 20:16
@Monica31: za szybko oczekujesz efektów. Opanuj podstawy (sugerowany tryb P lub A). Rób zdjęcia,patrz jakie parametry ustawił "aparat" i spróbój zrozumieć dlaczego. Poczytaj trochę (polecam portal szerokikadr.pl, o którym chyba była już mowa) i rób zdjęcia. W końcu dojdziesz do takiego,które Ci się spodoba.

Monica31
16-09-2016, 20:22
Ludziska wiem jesteście wielcy a ja ... no cóż tak typowa kobieta na dodatek kapana w gorącej wodzie. Mam aparat o podobno niesamowitych możliwościach i chciałabym juz na dziś tu i teraz wszystko umieć. Wiem jest to niemożliwe. Od 2 tygodni czytam o ekspozycji iso przyslonie i czasie i co z tego jak czytajac (będąc tydzień z córką w szpitalu bez sprzetu) czyli na sucho nie mogłam w tym czasie robić zdjęć. Teraz wróciłam probowalam wcielic w życie cokolwiek a tu ZoNk. Od 7 października zaczynam warsztaty bezpłatne w mojej okolicy w zakresie fotografi i czekam aż wkoncu dotrze (coś długo idzie) zamowiona wcześniej książka ekspozycja bez tajemnic. Mam nadzieje ze zrobię krok do przodu. Nie oczekuje cudów nie będę zawodowym fotografem chce na własne potrzeby i na potrzeby znajomych ( w drodze aż 5 noworodków na 2017 rok mi się szykuje) cykac w miarę przyzwoite zdjęcia.

Koledzy - macie świetny przykład jazdy na M w naturalnym środowisku. Ktoś jeszcze doradza tryb M? :)

Monika, powiem to tylko dlatego, żeby nie być oskarżanym o puste wyśmiewanie się. Dam Ci radę, chociaż wszystko mi mówi, że rad nie słuchasz.

Otóż zamiast ustawiać aparat 'na oko' (które jak widzisz podpowiada Ci fatalnie, skoro zdjęcia wychodzą całe czarne) użyj światłomierza, który masz wbudowany w aparacie. Na Twoim miejscu uwierzyłbym, że chwilowo światłomierz ma większe możliwości prawidłowego ustawienia parametrów niż Ty, w związku z tym mądrzej by było, żeby to on robił odpowiednie nastawy, a nie Ty. Bo jemu to wychodzi, a Tobie na razie nie, co gorsza nawet nie wiesz czemu, więc niczego nei poprawisz wobec tej niewiedzy.

Alternatywą którą uprawiasz będzie błaganie ludzi, żeby podali Ci jakieś wyimaginowane przez Ciebie parametry ekspozycji nie wiedząc jakie masz warunki oświetleniowe w domu, jakie nasłonecznienie, jakie duże okna, jak daleko od tego okna/okien robisz zdjęcie, czym doświetlasz pokój, jaka moc, ilość i barwa lamp, i dziesiątki innych uwarunkowań. I do tego ta jakaś dojmująca i bezpodstawna wiara w to, że to się może udać.
Dzie mogę znalesc swiatlomierz czy on ma jakąś inną nazwę jeszcze ? Nie mogę znalesc w instrukcji szukając po słowniczku. Dziekuje za nakierowanie

Kojocisko
16-09-2016, 21:30
Wiesz, mam w domu niezłe pianino... Dalej żadne nokturny, mazurki mi nie wychodzą... Tylko karty się ślizgają..

Monica31
16-09-2016, 21:55
To chyba chodzi o ten matrycowy pomiar światła, średnio ważony i punktowy.

dannywrocek
16-09-2016, 22:56
Patrząc w wizjer aparatu,zerknij w prawy dolny róg (albo bliżej środka u dołu). Tam dojrzysz podziałkę od "-" do "+". Jeśli kreski są po stronie "-",to zdjęcie wyjdzie niedoświetlone,a jeśli w strone "+", to prześwietlone. Ustawiaj czas lub/i przesłonę tak,by podziałka była na 0. Iso na razie zostaw w spokoju (jak fotografujesz w domy,ustaw iso na 400,a jeśli na zewnątrz ustaw na 100).

Ogryzek
17-09-2016, 11:51
(jak fotografujesz w domy,ustaw iso na 400,a jeśli na zewnątrz ustaw na 100).

To wyjątkowo dobrze oświetlony ten dom.

dannywrocek
17-09-2016, 11:53
@Ogryzek: napisałem,żeby była wskazówka ;-) Poza tym zakładam,że hednak trochę światła tam jest i Autorka postu fotografuje raczej w środku dnia :-)

2pompony
17-09-2016, 13:48
To chyba chodzi o ten matrycowy pomiar światła, średnio ważony i punktowy.

Tak, słusznie się domyślasz. Światłomierz, to w obecnym stanie spore i skomplikowane urządzenie, które na tyle zrosło się z aparatem, że już nikt nie pamięta, że kiedyś było osobnym sporym pudełkiem. Dzisiaj to aparat mierzy światło, ale tak naprawdę nei aparat, tylko właśnie światłomierz w niego wbudowany.

Monika, powtarzam jeszcze raz: nie słuchaj kretyńskich rad o używaniu trybu M, bo na to dla Ciebei jest grubo za wcześnie, tylko ustaw na kółeczku tryb zielony (w pełni automatyczny), ustaw ISO na Auto* i rób jakieś zdjęcia. Aparat będzie Ci włączać lampę, ustawiać rożne dziwne rzeczy - a Ty się nei zrażaj, tylko rób zdjęcia i je analizuj! Zobaczysz, że występują pewne prawidłowości: im czas dłuższy, tym poruszenie większe - ergo - trzeba dążyć do tego, żeby czasy były możliwie krótkie. Im ciemniej w pomieszczeniu, tym wyższe ISO aparat ustawi, ale też pojawi się większe ziarno - czyli - im mniejsze ISO, tym mniejsze ziarno, ale im ciemniej tym trzeba ISO podnosić, żeby zdjęcia nie były za ciemne.

I tak dalej, i tak dalej... Jak będziesz spostrzegawcza, znajdziesz jeszzce dziesiątki takich prawidłowości, z czasem Ci się to wszystko w głowie ułoży i sama nie będziesz wiedzieć kiedy wyda Ci się to łatwe i w sumie do pojęcia w parę minut, tylko nie trzeba się denerwować.

*Jak ustawić w trybie zielonym ISO na Auto:
1. włącz aparat i ustaw na kółku tryb zielony (Auto).
2. naciśnij z tyłu aparatu guzik ISO (drugi od dołu po lewej), najlepiej lewą ręką
3. nie puszczaj guzika i patrz na górny ekranik - zniknęło wszystko, tylko zostało samo ISO
4. nie puszczając guzika kręć tylnym kólkiem w lewo, aż pojawi się napis Auto.
5. puść guzik - właśnie ustawiłaś ISO na automatycznie dobierane przez aparat.

Idź i fotografuj.

@Ogryzek: napisałem,żeby była wskazówka ;-) Poza tym zakładam,że hednak trochę światła tam jest i Autorka postu fotografuje raczej w środku dnia :-)

Zastanowiłeś się w ogóle, co piszesz? Skąd bierzesz to idiotyczne założenie, że fotografuje w środku dnia? Może sama pracuje, może czeka aż chłop wróci z szychty, może lubi wieczorne, ciepłe światło, a może ma czas na hobby dopiero pod wieczór? Wiesz jakie ma oświetlenie w domu? Znasz rozmiary jej okien i wiesz jak daleko od drzwi balkonowych jest fotel, w którym sadza córkę? Wiesz w ogóle, ze światło słabnie z kwadratem odległości, więc odległość od okna jest nader istotnym czynnikiem?

Wiesz że dajesz rady osobie, która ma problemy ze zrozumieniem trójkąta ISO, czas, f? Pewnie zna się świetnie na tysiącu innych spraw o jakich nie masz nawet najbledszego pojęcia, ale fotografia to jej nowe hobby i tu raczkuje, a ty jej udzielasz rad, które wyłącznie najczystszym przypadkiem mogą się sprawdzić? W jednej, jedynej sytuacji, a w innych już nie? Wiesz to wszystko, czy tobie też to trzeba tłumaczyć?

Kocham takich internetowych mądrali, którzy pieprzną coś, skrótowo i slangiem, żeby uchodzić za mądrych...

Monica31
17-09-2016, 13:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/6a60dc42f35cc2a76a892f433be3c825-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/6a60dc42f35cc2a76a892f433be3c825.jpg)

Tak wygląda pomieszczenie w którym fotografowalam pokój dzienny połączony z kuchnią

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/af0900edd3b6d12a12204e5966562a64-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/af0900edd3b6d12a12204e5966562a64.jpg)

Oczywiście rolety odsłonięte.

2pompony
17-09-2016, 14:11
Podaj jeszcze na którą stronę świata wychodzą te okna, a dannywrocek na pewno sporządzi Ci odpowiednią tabelę pełną parametrów naświetlania dla wszystkich godzin zmiennego nasłonecznienia w ciągu dnia i w zależności od stanu zachmurzenia nieba. :mrgreen:

kurako92
17-09-2016, 15:17
Podaj jeszcze na którą stronę świata wychodzą te okna, a dannywrocek na pewno sporządzi Ci odpowiednią tabelę pełną parametrów naświetlania dla wszystkich godzin zmiennego nasłonecznienia w ciągu dnia i w zależności od stanu zachmurzenia nieba. :mrgreen:
Czytanie tego wszystkiego poprawia mi humor :D

Jeszcze aparat w telefonie, ale planuje zakup D5300 + N18-105 :)

dannywrocek
17-09-2016, 15:40
@2pompony: nie musisz się wyzłośliwiać. Na podstawie wcześniejszych zdjęć przyjąłem,że jednak " nie czeka aż chłop wróci do domu" i jednak ma trochę czasu w środku dnia. Zgoda co do tego,że iso na auto jest lepszym pomysłem. A tabelek przygotowywał nie będę. Pozwól,że zostawię to tym "internetowym doradcom". I nie chcę się kłócić,ani zaśmiecać i tak już mętny i długi wątek,więc skończmy ten OT,a wróćmy do tego,jak najlepiej doradzić Autorce.

Ogryzek
17-09-2016, 15:44
Ratujcie tę biedną kobietę przed nią samą.
Nie macie znajomych w Dąbrowie, kogoś kto by się z nią spotkał i wytłumaczył OCB.
Każdą bzdurę jaką piszecie ona traktuje serio.

Monica31 ustaw ten aparat jak piszą Pompony w tryb Auto i po prostu wciskaj spust migawki jak chcesz zrobić zdjęcie. Rób tak pół roku, rok a potem spróbuj programu A lub S, ewentualnie P. Ale najpierw w głowie musisz umieć zobrazować sobie co się stanie ze zdjęciem jak ISO +/-, przesłona +/-, migawka +/- .
Ty nie możesz się nad tym zastanawiać ale masz działać jak zawodnik w ringu.

Z fotografowaniem jest jak z pływaniem, prawdziwą przyjemność daje wtedy kiedy nie myślisz o technice ale delektujesz się tym co robisz.

2pompony
17-09-2016, 15:54
@2pompony: nie musisz się wyzłośliwiać.

Nie wyzłośliwiam się. Pokazuję jak na dłoni bezsens porad, jakich udzieliłeś - nawet gdyby trafiło na osobę już obeznaną. Pokazuję, że nie da się ot tak po prostu - rzucić coś slangiem, od niechcenia, użyć jakiegoś fetysza jak nieśmiertelny tryb M czy użyj ISO 400 i jakoś to będzie - i chodzić potem w glorii mądrego. Tak to po prostu nie działa.

Nie wątpię, ze jesteś wielkim znawcą zagadnienia - świadczy o tym choćby robienie w trybie M, z którego słyną sami profesjonaliści. Teraz tylko musisz zrozumieć, że potrzeba czegoś więcej żeby udzielać porad, bo inaczej to będzie wyglądać na plecenie głupot.

Mam nadzieję, że rozstaniemy się w zgodzie, bo mówię to zupełnie poważnie i bez złośliwości.

dannywrocek
17-09-2016, 16:20
Wielkim znawcą nie jestem i jak do tej pory brałem także pod uwagę,że Autorka jest osobą kompletnie początkującą,dlatego odsyłałem ją do lektury stron internetowych,gdzie wypowiadają się ludzie bardziej kompetentni. Zasugerowałem także,aby darowała sobie tryb M,a zaczęła używać P lub A. I też uważam,że rzucanie slangiem lub fachowymi definicjami jest względem Autorki nieuczciwe. Porad udzielam możliwie (w mojej ocenie) prostych,jakich sam bym oczekiwał jako początkujący właściciel lustrzanki. I nie żywię urazy. Grunt,że Autorka na tym może skorzystać.

PS. Sam chętnie zamiast M,używam trybu A w 90% przypadków (to tylko gwoli uściślenia). I wyciągam rękę na zgodę :-)

2pompony
17-09-2016, 16:37
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/Handshakeicon-1.png
źródło (http://icons.iconarchive.com/icons/iconsmind/outline/96/Handshake-icon.png)

dannywrocek
17-09-2016, 17:03
@Monica: zdaje się,że w toku całej wymiany zdań i opinii,trochę zostałaś na boku. Podsumowując, to co napisali 2pompony i Ogryzek:
1. Zdaj się teraz na aparat. Ustaw tryb Auto oraz uso na Auto jak napisal 2pompony.
2. Rób zdjęcia i miej z tego przyjemność,nie obowiązek.
3.(już ode mnie) Uzbrój się w cierpliwość. Efekty przyjdą z czasem.
4. Jak napisał 2pompony, analizuj zrobione zdjęcia.
5. Czytaj literaturę,blogi,poradniki w internecie (szerokikadr.pl jest bardzo dobrym portalem dla osoby chcącej się nauczyć trochę).
6. Sugeruję także już na samym początku krytycznie analizować zrobione zdjęcia i od razu kasować te,które uznasz za złe (sam wielekroć zostawiałem słabe zdjęcia,bo była na nich moja córeczka,a teraz zalegają na dyskach).
Jedynym Twoim wrogiem jest zniechęcenie,ale ono dopada każdego wcześniej czy później. Ale zaraz też przechodzi. Baw się robieniem zdjęć i miej z tego frajdę.

Monica31
17-09-2016, 17:35
Super chłopaki nie chce aby ktoś się kłócil które rady są cenniejsze bo tak naprawdę każda jest ważna. Jak ktoś mi napisze ustaw tak zrób tak ja z tego korzystam bo nic nie tracę.
Ok a zatem będę robić w trybie automatycznym plus priorytet przysłony lub migawki. Mieszkanie ustawione jest na wschód czyli wali słońce prosto do godziny 12 potem już tonuje. Najbardziej podobają mi się zdjęcia na zewnątrz bo wydają się bardziej naturalne. Zaraz wrzucę fotke ściagneta z internetu do jakiego efektu chciałabym dojść oraz dodam zdjęcie zdjęcia jaka wczoraj wyszła mi beznadziejna. Przepraszam za zdjęcie zdjecia ale laptopa mam od 2 tyg w serwisie i nie zrzucalam jeszcze fotek odkąd mam aparat na komputer. I myślę że różnica będzie widoczna mimo tego.

Monica31
17-09-2016, 17:40
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/86a7f0428fa0f0676f639b839c3363cd-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/86a7f0428fa0f0676f639b839c3363cd.jpg)

Takie chciałabym kiedyś umieć zrobić

Poniżej mój dotychczasowy dramat zrobiony na programie A

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/8c90cb46220d627099131b61713925d8-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/8c90cb46220d627099131b61713925d8.jpg)

Szary Bury i ponury

U tak się zastanawiam czy do tego zdjęcia ładnego użytkownika jakiś dodatkowych akcesoriów blendl czy zewnętrznej lampy błyskowej czy to była sesja aranzowana czy sama puszka z obiektywem. No i czy mam dobry obiektyw do tego typu zdjęć 35mm 1,8 oraz 18-105.

Co do mojej "kariery" to czytam szerokikadr wieczorami mam również 2 letnia prenumerate digital camera, oglądam filmiki na youtube oraz czytam instrukcję obsługi. Dodatkowo czekam na książkę ekspozycja bez tajemnic ponoć bardzo polecana oraz od października idę na półroczne warsztaty.

dannywrocek
17-09-2016, 18:07
Monica: dobrze,że sobie postawiłaś cel. Przynajmniej wiesz,jaki efekt chcesz osiągnąć finalnie. Powtórzę jednak: śpiesz się powoli. Myślę,że autor Twojego modelowego zdjęcia też nie od razu osiągnął ten efekt. Poza tym dzieci to wdzięczny ale trudny temat (mam w domu dwie "modelki" w wieku 3 i 5) i wiem jak trudno je sfotografiwać. Nad Twoim zdjęciem rąk bym nie załamywał: po pierwsze oglądasz je na malutkim wyświetlaczu lcd,a na ekranie komputera może wyglądać trochę inaczej (=lepiej); po drugie wygląda na zrobione poprawnie,a o to chodzi na początek. Pamiętaj,że najlepsze do fotografowania na zewnątrz (zwłaszcza dzieci,czy wigóle portretów) jest późno-popołudniowe światło. Rób dalej zdjęcia i miej dużo samozaparcia,a będziesz zadowolona.

Ogryzek
17-09-2016, 18:12
Patrząc na Twoje postępy z takim samym skutkiem w dziedzinie fotografii mogłabyś zaprenumerować sobie "Guns & Ammo".
Monica31, przyznaj się. Ten temat to fake a Ty robisz sobie z nas jaja.

Dobrze, inaczej...
Co w/g Ciebie decyduje o tym, że pierwsze zdjęcie jest tym, jakie chcesz wykonać a co decyduje o tym, że to które wykonałaś jest do bani?
Spisz sobie wszystko w punktach na kartce jedno zdjęcie po lewej w drugie po prawej.
Przejrzyj sobie odpowiedzi i zobaczysz, że całość sprowadzi się do wspólnego mianownika - jest to jedna z właściwości optyki użytego obiektywu.
Jak już znajdziesz odpowiedź jaka to właściwość to poszukaj w sieci jak się ją kontroluje.
Możesz podejrzeć sobie exif (nie wiem czy to nie za trudne słowo) zdjęcia, które Ci się podoba i tę właściwość ustawić w aparacie tak jak na tym zdjęciu.
Exif podejrzysz otwierając zdjęcie w programie IrfanView lub programie do obróbki.

pawl_s
17-09-2016, 18:44
Co do zdjęcia "efektu porzadanego" - prawdopodobnie nie jest to zdjęcie bezpośrednio z aparatu i było obrabiane. Wrzuć gdzie swojego RAWa i poproś o obróbkę, a zobaczysz co czarodzieje robią.

Co do porad: jak koledzy wyżej. I spytaj, czy ktoś by nie wyszedł z Tobą na spacer, może któryś kolega/któraś koleżanka akurat sie nudzi. ;)

Monica31
17-09-2016, 19:17
Dziękuję za miłe słowa. Jak każdy początkujący chciałabym tylko robić zdjęcia ostre ładne kolory żywe. Wiem ze autorka tego zdjęcia użyła napewno małej przesłony dla różny ia tła i niskiego zapewne isp

Jeśli tylko ktoś jest z mojej okolicy i ma płaszcz przeciwdeszczowy to pewnie bym się wybrała. Napisano wyżej poproś o obróbkę to znaczy ze ktoś tutaj by mi obrobil ?

Jakiego programu podstawowego do obróbki polecacie? Ten elements?

Ogryzek
17-09-2016, 19:22
Wiem ze autorka tego zdjęcia użyła napewno małej przesłony dla różny ia tła i niskiego zapewne isp

Brawo! A co należy zrobić aby ręcznie ustawić sobie małą przesłonę i jaki tryb pracy w aparacie pozwala na ustawienie sobie przesłony a aparat sam dobierze czas i czułość? Ewentualnie dobierze sam czas gdyż czułość możesz w tym trybie także ustawić ręcznie.
Podpowiem, że nie jest to tryb M ani P.

Monica31
17-09-2016, 19:23
Przysłona A migawka S

Na zdjęciu docelowym widać ładne światło słońce a u nas mimo iż było słońce to wyszło bezbarwne zdjęcie jak pochmurne

Ogryzek
17-09-2016, 19:26
Nie ma albo/albo, musisz zdecydować. Jakiego trybu użyjesz aby ustawić ręcznie przesłonę a pozostałe parametry dobierze aparat?
Dopuszcza się jedną poprawną odpowiedź.

Monica31
17-09-2016, 21:24
No to trybem A ustawiam przyslone a czas odbiera aparat no i ewentualnie isem mogę jeszcze reulowac

Ogryzek
17-09-2016, 21:50
Brawo! Dobra odpowiedź. Jak będziemy iść dalej w tym tempie to do rana przerobimy całą "Naukę o fotografii" Feningera :-).

To ustaw sobie aparat na A. Potem wyjdź z córką w plener lub przed dom i rozejrzyj się. Jak będzie słonecznie to możesz wydedukować prostą zależność, że jak chcesz zrobić zdjęcie z krótką, portretową Głębią Ostrości to musisz ustawić duży względny otwór przesłony np. 2.0 lub 2.2 dla obiektywu 35f1.8 i to się przełoży na co? Na ilość światła padającego na matrycę.
Aby się nie zastanawiać jaką wartość czułości ustawić ustaw sobie ISO AUTO gdyż aparat (w mojej opinii) i tak zejdzie na wartość najniższą kiedy czas migawki wyjdzie poza minimalny dostępny, gdyż jak już zapewne wiesz - im wyższe ISO dla danej sceny tym krótszy czas migawki niezbędny do jej naświetlenia.

Wskazówka 1
Na pewno bardzo podobają Ci się te maziaste plamy świateł w tle więc powinnaś też nauczyć się jeszcze jednej zależności.
Im bliżej aparatu obiekt fotografowany a im dalej tło za obiektem tym maziaje są większe.
Im dalej oddalisz się od obiektu a tło będzie bliżej tym bardziej zdjęcie nie będzie tym czego oczekujesz.
Po to używa się wielu obiektywów o różnych ogniskowych aby maziaje były takie same czyli zachwycające nie mniej niż sam obiekt bez względu na odległość od obiektu.

Wskazówka 2
Im tło składa się z większej ilości elementów o zróżnicowanym natężeniu światła tym maziaje są bardziej profi.
Oświetlone słońcem liście, słońce przeświecające przez drzewa itd to ulubione tła dla bokehonanistów*.
Jak zrobisz sobie zdjęcie czegokolwiek na tle garnków pokrytych chromonikieliną to zobaczysz o to chodzi.

Na dziś koniec a Ty zabierz córce pluszowego misia i używając obiektywu 35mm ustaw misia w odległości 2m od czegoś w miarę dobrze oświetlonego nawet TV ale garnki metalowe będą luks.
Ty stań w odległości 0.5m od misia ustaw przesłonę na 2.0 i wciśnij spust do połowy. Odczytaj czas jaki aparat będzie potrzebował na zrobienie zdjęcia, jeśli dłuższy niż 1/40, 1/50s (dłuższy czyli 1/30, 1/20, 1/15) to podnieś ISO. Jak używasz ISO AUTO to ten punkt pomijasz.
Zrób sobie kilka zdjęć zmieniając odległość misia od tła i siebie od misia.
Otwórz sobie zdjęcia do obejrzenia na TV.
Zobacz jak się zmieniają maziaje i postaraj się wyciągnąć wnioski jaka jest tego zależność.

dobrej nocy

*bokehonanista - posiadacz przynajmniej Heliosa 44, którym robi zdjęcia nie dla pierwszego planu jak zdrowy psychicznie fotograf ale dla trzeciego lub czwartego planu czyli maziajów/bigosu w tle.

Monica31
18-09-2016, 12:19
Dziękuję Ci bardzo kolego za obszerny wykład. Wskazowki bardzo przydatne zaraz wypróbuję bo dziecko akurat poszło spać. Miałabym jeszcze lekkie pytanie. Czy duża różnica jest miedzy obiektywem 35mm a 50mm ? Wiem że 50 są 1,8 i 1,4 rozumiem ze 14 jest jaśniejszy. Czasami się tak zastanawiam czy nie zrobiłam llbledu biorąc 35 zamiast 50 bo wyczytałam ze 50 lepsza do typowych portretow.

ksh
18-09-2016, 12:45
Ale w pomieszczeniu 50mm to dodatkowo nauka chodzenia po ścianach przydatna, za wąsko troszkę, 35mm w sam raz, a jasność obiektywu to dość dyskusyjna sprawa bo na f/1.8 ostrość potrafi być na oku, a policzek już będzie rozmyty, dlatego 35mm przymknięty troszkę jest dobry.

Jarkod
18-09-2016, 14:06
Na tej stronie http://dofsimulator.net/en/ ustaw po kolei:
1. Model "Girl 2"
2. Background "Park"
4. Zaznacz "Constant focal length"
3. Kliknij Portrait
5. Camera model: Make - Nikon, Model - D7100
6. Po prawej stronie sekcji Background odznacz nieskończoność i ustaw suwakiem odległość od tła na np. 10 m
7. Zmień f/1.4 na f/1.8 (trzeba wpisać w pole)
8 Suwakiem przy f=85 zmień ogniskową na 35, a potem na 50. Obrazek po prawej pokaże Ci, czy różnią się te dwa obiektywy - kątem widzenia, czyli jaki obszar zmieści się w kadrze.

Tu http://dofsimulator.net/en/?x=AIIAkQBf5OIIY4cBg1C jest jest wszystko poustawiane.

Ogryzek
18-09-2016, 14:50
Monica31 Obiektyw 50mm, może w przyszłym semestrze.
W tym semestrze skoncentrujmy się na 35mm aby opanować podstawową obsługę aparatu i jakąś swobodę w kontrolowaniu głębi ostrości oraz uzyskać poprawną ekspozycję.

Oczywiście, że 50mm będzie bardzo dobry. Po prostu w domu mogłabyś mieć problem ze zrobieniem całości sylwetki, w plenerze oczywiście ten problem znika.
Różnica pomiędzy 35 a 50mm w Twoim aparacie to różnica w kącie widzenia, który robi się węższy czyli to tak jakbyś podeszła bliżej.

forfiter
25-09-2016, 13:58
Dziękuję Ci bardzo kolego za obszerny wykład. Wskazowki bardzo przydatne zaraz wypróbuję bo dziecko akurat poszło spać. Miałabym jeszcze lekkie pytanie. Czy duża różnica jest miedzy obiektywem 35mm a 50mm ? Wiem że 50 są 1,8 i 1,4 rozumiem ze 14 jest jaśniejszy. Czasami się tak zastanawiam czy nie zrobiłam llbledu biorąc 35 zamiast 50 bo wyczytałam ze 50 lepsza do typowych portretow.

Możesz zakupić obiektyw o ogniskowej 50 mm. Jest on stosunkowo niedrogi i daje przyjemny obrazek. Jednakowoż cały czas forumowicze namawiają Cie przede wszystkim do intensywnej pracy nad własnym warsztatem i tą drogę powinnaś obecnie obrać. Posiadaną trzydziestka piątka spokojnie jesteś w stanie wykonać przytoczone zdjecie z dzieckiem pod warunkiem opanowania zależności między przesłana, czasem naświetlania oraz ISO. Jeśli koniecznie upierasz sie przy samodzielnym oszacowania parametrów naświetlania klatki to wygugluj sobie tzw. Regułę 16. To tak w kwestii zdjęć plenerowych. Powodzenia! :)

Vargas
28-09-2016, 10:09
Panowie tak czytam posty i prosze jednoznacznie napisać jaki program dla początkującego? Każdy odradza auto w sumie mało kiedy ustawiam na auto więc jaki? Chodzi o zdjęcia codzienne czyli w domu, na dworze itp.

ksh
28-09-2016, 10:23
Jak zrozumiesz zależności między czasem migawki, przysłoną w obiektywie i ISO to spokojnie ustaw tryb A i testuj co się zmienia jak ustawiasz różne wartości przysłony, a jak czasy są za długie i wychodzą poruszone zdjęcia to jaki na to ma wpływ podnoszenie ISO.

madebyzosiek
28-09-2016, 10:24
Panowie tak czytam posty i prosze jednoznacznie napisać jaki program dla początkującego? Każdy odradza auto w sumie mało kiedy ustawiam na auto więc jaki? Chodzi o zdjęcia codzienne czyli w domu, na dworze itp.
To raczej zależy od poziomu Twojej wiedzy na temat fotografii... Nikt nie wie, czy znasz zależności między przysłoną, czasem i czułością, więc nie dostaniesz odpowiedzi który program będzie najlepszy... Dla mnie jest to manual (M) i priorytet przysłony (A), dla Ciebie może być auto... Lustrzanką cyfrową można eksperymentować, nie tracisz klatek na filmie, wyzwoleń migawki masz dziesiątki tysięcy, próbuj i ucz się. Pozdrawiam serdecznie :)