PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator EN-EL15 marki Duracell

grzegorzdz72
05-09-2016, 10:20
Witam

co sądzicie o Akumulatorze EN-EL15 marki Duracell ?
Dobra cena, 2 szt. można mieć w cenie jednego oryginału. Potrzebuje do D750.
Czy ktoś z Was koledzy testował już te zamienniki i może wyrazić swoją opinie ?

pozdrawiam
grzegorzdz72

GonzoG
05-09-2016, 12:33
Tyle samo wart co inne zamienniki.

Maly.Psikus
05-09-2016, 12:39
Też kiedyś pytałem i zamiast odpisać Ci co testowali to piszą z automatu Ci co "mają swoje zdanie".

Ja na zamiennikach Newell robię prawie tyle samo fotek co na oryginale (D5200). Nawet jak bateria miał by paść po 2latach (ach, nawet rok) to i tak się dużo lepiej opłaca !

GonzoG
05-09-2016, 12:42
A co innego pisać - we wszystkich siedzą te sam tanie chińskie ogniwa 1300-1500 mAh i tyle.

Jack80
05-09-2016, 14:48
Mam Duracell inny model, od ok roku, póki co nie mam zastrzeżenia

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

janek_p
05-09-2016, 17:22
Ja mam En-el15 Newella i spisuje się bardzo dobrze. Wcześniej w D5200 miałem En-el14 tego samego producenta i również nie miałem zastrzeżeń

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

ksh
05-09-2016, 17:41
Chiński szmelc nadal jest robiony ale są od dawna marki chwalone jak np watson, przypuszczam że akurat duracell specjalizujący się w ogniwach jest w stanie zaoferować to samo co oryginał nikona, ciekawe kto nikonowi robi akku ?

Borat1979
05-09-2016, 17:52
ciekawe kto nikonowi robi akku ?
Podejrzewam, że Sony.

GonzoG
06-09-2016, 00:30
Chiński szmelc nadal jest robiony ale są od dawna marki chwalone jak np watson, przypuszczam że akurat duracell specjalizujący się w ogniwach jest w stanie zaoferować to samo co oryginał nikona, ciekawe kto nikonowi robi akku ?
Na 100% nie.
Różne pojemności i zapewne też napięcia.

Podejrzewam, że Sony.
W środku są ogniwa sony, ale kto robi - ciężko powiedzieć.

gregory63
06-09-2016, 00:46
Według mnie jest to bardzo dobry zamiennik, dokupiłem miesiąc po kupnie aparatu na zamiane z oryginałem. Nie porównywałem ich na ilość zdjęć. W sumie ładowałem każdego chyba tylko trzy razy. Duracell zachowuje sie jak oryginał, wskaznik baterii spada normalnie (nie wariuje, że stan raz więcej raz mniej). Stan zużycia w menu aparatu jak oryginał, czyli nówka. Od miesiąca aparat leży w szufladzie własnie na duracellu i wydaje mi się, że stan naładowania taki jaki był wcześniej. Dodam, że do d60 mam photixa czy jakoś tam i ma on zauważalnie gorszą wydajność od oryginału. W dodatku raz po ładowaniu brzuszek mu trochę urósł i trochę ciasno wchodzi w aparat, ale nadal używam (nie ma ryzyka, nie ma zabawy). Kupuj śmiało!

Borat1979
06-09-2016, 00:52
W środku są ogniwa sony, ale kto robi - ciężko powiedzieć.
A kto ma je robić? Sony jest jednym z pięciu największych producentów ogniw litowych na świecie.

Ted68
06-09-2016, 06:52
Według mnie jest to bardzo dobry zamiennik, dokupiłem miesiąc po kupnie aparatu na zamiane z oryginałem. Nie porównywałem ich na ilość zdjęć. W sumie ładowałem każdego chyba tylko trzy razy. Duracell zachowuje sie jak oryginał, wskaznik baterii spada normalnie (nie wariuje, że stan raz więcej raz mniej). Stan zużycia w menu aparatu jak oryginał, czyli nówka. Od miesiąca aparat leży w szufladzie własnie na duracellu i wydaje mi się, że stan naładowania taki jaki był wcześniej. Dodam, że do d60 mam photixa czy jakoś tam i ma on zauważalnie gorszą wydajność od oryginału. W dodatku raz po ładowaniu brzuszek mu trochę urósł i trochę ciasno wchodzi w aparat, ale nadal używam (nie ma ryzyka, nie ma zabawy). Kupuj śmiało!

Mam podobne doświadczenia jeśli chodzi o bezpośrednie zasilanie body (D7200 i D750)- działa podobnie długo jak oryginał. Problem pojawia się po zamontowaniu duracell'a w gripie- aparat sygnalizuje rozładowane akku i nie uruchamia się (do obu aparatów mam gripy PIXEL, może więc tu tkwi istota problemu).

Maly.Psikus
06-09-2016, 07:46
Najnowsze firmware do np: D5200 mają zabezpieczenie na nieoryginalne akumulatorki. Na szczęście są już akumulatory z nowymi chipami, które ten problem omijają.

Więc jeśli kupujemy akumulator to musimy mieć pewność, że możemy zwrócić w przypadku trafienia na aku z starym (a zdarza się...) chipem.

Ted68
06-09-2016, 08:00
Najnowsze firmware do np: D5200 mają zabezpieczenie na nieoryginalne akumulatorki. Na szczęście są już akumulatory z nowymi chipami, które ten problem omijają.

Więc jeśli kupujemy akumulator to musimy mieć pewność, że możemy zwrócić w przypadku trafienia na aku z starym (a zdarza się...) chipem.
Miałem następującą deklarację sprzedawcy: Akumulator marki Duracell, zamiennik dedykowany dla sprzętu firmy Nikon i innych
W pełni zdekodowany, z najnowszym chipem. Prawdziwy odpowiednik akumulatorków o symbolu
EN-EL15 / EN-EL15A / EN-EL15E.
Niestety na liście kompatybilności nie było moich aparatów

D7000, D7100, D600, D610, D800, D800E, D810

).

GonzoG
06-09-2016, 12:15
(...) deklarację sprzedawcy: Akumulator marki Duracell, zamiennik dedykowany dla sprzętu firmy Nikon i innych
W pełni zdekodowany, z najnowszym chipem. Prawdziwy odpowiednik akumulatorków o symbolu
EN-EL15 / EN-EL15A / EN-EL15E.

Widać, że sprzedawca bardzo dobrze poinformowany... tylko, że EN-EL15A czy 15E nie istnieją...

Poza tym, każdy będzie Ci taki kit wciskał, niektórzy nawet podają, że aku wytrzymuje dokładnie tyle samo, a nawet więcej niż oryginał... przy 2/3 pojemności... a prąd bierze się z promieniowania kosmicznego...
ups, przepraszam, komicznego.

Prawda jest taka, że są to mniejsze ogniwa i nie mogą mieć tyle samo energii.
Początkowa podobna wydajność ogniw wynika z tego, że zamienniki są przeładowywane.
Mam zamiennik Newell'a i Fotoenergii - w środku wyglądają identycznie. Takie same ogniwa, taka sama elektronika. Pomiary napięć - naładowany - 4.28-4.3V na ogniwo (max. dla litowych to 4.2V), rozładowany - 2.6-2.8V.
Oryginały - 4.1V naładowany, 3V rozładowany.

Nie mówię, że zamienniki są złe, mówię tylko tyle, że nie ma znaczenia jakie jest na nim logo - jest to jeden i ten sam aku. Działać będzie, ale nie wiadomo jak długo.
Mi jeden działa już 3, albo 4 lata (fotoenergia), Newell po niecałych 2 latach przestał ładować się do pełna (aparat pokazywał od 75-85%), później słabł coraz bardziej, aż w końcu padł i ładował się w nieskończoność - po rozebraniu okazało się, że jedno ogniwo martwe.
Dla mnie to nie problem, bo teraz za 45zł i trochę własnej robocizny będę miał aku 3400 mAh, albo 5000 mAh, który można naładować w 20-30 min. za jakieś 120zł

wacha321
31-05-2018, 23:40
Przeglądam oferty co prawda en-el18 ale trafiam na zamiennik duracella. Można go znaleźć w polskich sklepach ,na amazonie jak i na stronie duracelldirect . Problem w tym ,że na stronie https://www.duracell.com czyli oficjalnej stronie producenta próżno szukać tych produktów jak np DRNEL18 czyli zamiennik en-el18 lub omawiany tu en-el15. Wyydaje mi się ,ze te produkty nie są dziełem duracella.

ksh
01-06-2018, 00:37
W papierowym katalogu produktów na rok 2017 są Li-ion akumulatory do aparatów fotograficznych, DR5 są do Nikona.

wacha321
02-06-2018, 00:12
W papierowym katalogu produktów na rok 2017 są Li-ion akumulatory do aparatów fotograficznych, DR5 są do Nikona.

DR5 to są stare akumulatry i były już w katalogu z 2004 roku http://ebiz.selectaswitch.com/customer/seswit/ecatalog/DURACELL%20CATALOG.pdf Nie ma na oficjalnej stronie ani w katalogach zamienników en-el15 czy en-el18 które to są w sprzedaży w wielu sklepach. Z informacji które znalazłem te akumulatory sprzedawane są przez PSA Parts Ltd,która ma licencję od duracella . Biorąc pod uwagę,żę jest sporo negatywnych opinii o produktach od tego dystrybutora raczej bym nie ryzykował z tymi zamiennikami. https://www.psaparts.pl/digital-camera/nikon/d7500-battery--chx7a6.html

Rafaello666
02-06-2018, 13:12
Kiedyś, do Canona, kupowałem zamienniki Hama i byłem z nich bardzo zadowolony. Mniejsza pojemność, ale pracowały super stabilnie. Do D750 kupiłem zamiennik Phottixa i od razu było coś nie tak. Po kilku zdjęciach rozładował sie do połowy i nagrzał do tego stopnia, że obudowa aparatu zrobiła się gorąca. Na szczęście, bez większych problemów zwróciłem i dopłaciłem grzecznie do oryginału. To chyba ciut za drogi sprzęt żeby ryzykować dla 100 zł oszczędności.

drakenus77
24-06-2018, 17:16
a zamiennik filrmy Akumulator HAHNEL HL-EL15 do Nikon razem z Duracelem są dostępne po 135 zł , miał z nim ktoś praktyke ?

- - - - kolejny post - - - - - -

jakie są fizycznie ogniwa w środku ? 18650 ?

Widać, że sprzedawca bardzo dobrze poinformowany... tylko, że EN-EL15A czy 15E nie istnieją...

Poza tym, każdy będzie Ci taki kit wciskał, niektórzy nawet podają, że aku wytrzymuje dokładnie tyle samo, a nawet więcej niż oryginał... przy 2/3 pojemności... a prąd bierze się z promieniowania kosmicznego...
ups, przepraszam, komicznego.

Prawda jest taka, że są to mniejsze ogniwa i nie mogą mieć tyle samo energii.
Początkowa podobna wydajność ogniw wynika z tego, że zamienniki są przeładowywane.
Mam zamiennik Newell'a i Fotoenergii - w środku wyglądają identycznie. Takie same ogniwa, taka sama elektronika. Pomiary napięć - naładowany - 4.28-4.3V na ogniwo (max. dla litowych to 4.2V), rozładowany - 2.6-2.8V.
Oryginały - 4.1V naładowany, 3V rozładowany.

Nie mówię, że zamienniki są złe, mówię tylko tyle, że nie ma znaczenia jakie jest na nim logo - jest to jeden i ten sam aku. Działać będzie, ale nie wiadomo jak długo.
Mi jeden działa już 3, albo 4 lata (fotoenergia), Newell po niecałych 2 latach przestał ładować się do pełna (aparat pokazywał od 75-85%), później słabł coraz bardziej, aż w końcu padł i ładował się w nieskończoność - po rozebraniu okazało się, że jedno ogniwo martwe.
Dla mnie to nie problem, bo teraz za 45zł i trochę własnej robocizny będę miał aku 3400 mAh, albo 5000 mAh, który można naładować w 20-30 min. za jakieś 120zł

ZbyszekS
02-08-2018, 12:02
Duracell DRNEL15 w D500 (firmware 1.14) działa bez najmniejszych problemów dokładnie tak, jak oryginał. Trochę mniejsza pojemność, co zresztą deklaruje producent.

royal90
03-08-2019, 09:59
a zamiennik filrmy Akumulator HAHNEL HL-EL15 do Nikon razem z Duracelem są dostępne po 135 zł , miał z nim ktoś praktyke ?

- - - - kolejny post - - - - - -

jakie są fizycznie ogniwa w środku ? 18650 ?
Obstawiam że to jakieś 18450 albo jesczcze mniejsze.
Nie wiem, mój newell też już po 3 latach zaczyna robić coraz mniej zdjęć. Jak mam kupować kolejnego za 60zl to chyba też rozbiorę go po sezonie ślubnym i zobaczymy co jest w środku. Wrzucę tam nowe porządne ogniwa albo najlepiej 18650 liitokali skoro i tak jest miejsce w dodatkowym gripie.

Jakby ktoś już rozbieral to się pochwalcie, a jak nie to sam zrobię fotorelacje z powyższego zabiegu. No ale to dopiero w paździeniku.

royal90
22-10-2019, 11:55
No i stało się. Już jest po sezonie i dla pomniejszych zleceń wystarczy mi jedna bateria przez co drugą mogę rozebrać. I nawet już zacząłem tak robić, nie wiele się pomyliłem, tak jak wyżej pisałem w środku siedzą dwie 18-490 (a nie jak wcześniej strzelałem 18450). Baterię rozcinamy wzdłuż linii łączącej z każdej ze stron oprócz frontu na którym znajdują się piny (tam jest płytka którą można uszkodzić).
Poniżej załaczam foto, teraz czeka mnie drugi etap - jak to zespolić z nowymi aku 18650 które są mega popularne i tanie bo po 5 do 8 zł mamy olbrzymią pojemność w jednej parze.
3247732478324793248032481

Baterie oddzielone od płytki (zgrzewy trzeba oberwać inaczej się nie da) Swoją drogą ciekawe jaką będą miały pojemność te stare aku jeśli oryginały mają po 1800, druga sprawa jeśli oryginały mają 1800mAh sztuka to dwie mają niby 3600 (chociaż nei wiem czy to się tak sumuje przy połączeniu szeregowym), a sama tylko jedna 18650 litokali ma 3400mAh i to jeszcze *2? No rozrzut pojemnosciowy będzie ogromny (jeden przerobiony aku na 2 wesela :mrgreen: ) bo będziemy wtedy mieli 6400mAh a nie jak oryginał 3600 albo i mniej w zależności od stopnia zużycia aku.

3248432486324833248532487

royal90
22-10-2019, 17:49
No i dobra. Teraz wycinamy dziury w obudowie aku na dłuższe baterie. Po ich przymiarce wygląda to jak wygląda poniżej, mój zestaw lutowniczy lekko zdarty już więc nie bardzo miałem czym robić. W następnej kolejności oczywiście lutowanie, później przeróbka tylnej części blaszki bo wiadomo była za krótką wiec obciąłem ją i dolutowałem kabelki.

Próba w aparacie? 0 rezultatów. no myślę spaliłem płytkę z elektroniką bo robiłem wszystko bez rękawiczek i jakiś tranzystor padł. No to co to do ładowarki - w ładowarce błąd, dioda migała. Ale myślę włożę baterię najpierw a potem podłącze do gniazdka i poszło. 3 godziny ładowania i 100% naładowania wskazało. to co to do aparatu PYK i? DZIAŁA!
To co to teraz aby dopasować do gripa. oczywiście nie pasuje no to co robimy? Rzeźba! Lekka docinka, demonatrz przycisku PUSH zwalniającego blokady wysuwu akumulatora i siedzi jak ulał. Jeszcze tylko pokleić opakowanie na aku, wystającą część baterii okleje taśmą izolacyjną no i dopracować mocowanie aku w gripie aby się nei wysuwało (bo jeszcze nie wiem czy oryginalne zapadki blokują wysów)

Stare aku jeszcze się mierzą na razie ~950mAh wystukały.
No i foto relacja poniżej. Niestety nie udało mi isę już edytować powyższego posta wiec jeśli to będzie jakiś problem proszę Moderację i scalenie.
Aha, no i jeszcze jedno: Opłacalność takiej modyfikacji może i jest średniawa (chociaż koszt aku to dajmy 16zł w porównaniu z kolejnym nołnejmem newella za 60zł czy oryginałem za ponad 200zł to jest nic) to cały zachód bardziej w wygodzie. Jeśli to rzeczywiście teraz tyle bedzie w stanie działać to praktycznie całe jedno wesele (9rano fryzjerka poprzez kościół i za oczepiny do 2 rano) ~4000 RAWów zrobię na tylko tym jednym aku. Bez obaw i stresu, przekładania baterii, rozkręcania Gripa, szukania gniazdek. Zobaczymy.
Dajcie znać czy wam się podobał mój poradnik RZEŹBIARZA i czy rozpowszechniać to gdzieś dalej :p

32499325093250832507325063250532504325033250232501 3250032510