PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000, odkupywanie sprzętu- statyw, lampa obiektyw

Vaceratti
04-09-2016, 12:15
Witam, mam nikona D5000 z kitowym 18-55 i mysle nad dokupieniem do niego sprzętu.
Na pewno bede chciał statyw- mysle nad Manfrotto COMPACT ADVANCED 5. Tak około 100zl chciałbym wydać na statyw.
Oprócz tego mysle nad lampa błyskowa (taka z fotocelą, bo chciałbym robić zdjecia low key i moc lampę wypiąć z sanek jednocześnie wywołując ja błyskiem lampy wbudowanej. Myślałem nad YongNuo YN-560 III
I na koniec- obiektywu. Na myślałem nad nikonem 50mm f/1.4 albo f\1.8. Nie moge sie zdecydować, opinie sa podzielone. Jedne przemawiają ze 1.4 jest lepszy przez bokeh i swoja jasność, a drudzy ze 1.8 bo szybszy focus, dwa razy tańszy prawie i tej f/1.4 w sumie sie nie wykorzystuje az tak bardzo. Na pewno bede chciał bawić sie troszke w fotografie nocna- jakies ulice, samochody, długie czasy itd.
Do tego zestawu myślałem jeszcze nad obiektywem makro. Ludzie piszą ze dobrym jakościowo do ceny jest Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1. Obiektyw tani nie jest ale makrofotografia jest droga zabawa a chciałbym spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Myślałem jeszcze nad zabawa z pierścieniami na kicie itd, ale nie wiem czy jest sens w to bawić
Teraz troszke o tym co bym chciał robic- na pewno portrety, pobawić sie ze światłem- jakies zastosowanie low key, fotografia dymu, moze jakies makro, wspomniane zdjecia nocą jakichś oświetlonych ulic itd. Na razie zaczynam swoja zabawę z fotografia i dlaczego jest cholernie duzo informacji co wybrać i dlatego postanowiłem napisać ten temat.
Liczę na pomoc z Waszej strony i z góry dziekuje! Chętnie odpowiem na jakies pytania, cos dopowiem wyjaśnię gdy bedzie potrzebne.

ksh
04-09-2016, 12:46
Statyw szukaj taki żeby był stabilny bo do tego ma służyć, jest to tez zakup na dłużej, wiec warto dołożyć.
Lampa błyskowa, ja jakiś czas temu też chciałem kupić tanie manualne yongnuo ale namówił mnie znajomy na lampy triopo i jest bardzo zadowolony ( jedną nową sztukę mam na giełdzie nawet ), a to dlatego że wyszliśmy z założenia że jak już ma być chińszczyzna jak yongnuo to niech będzie opcja full wypas, sprawdziło się dobrze.
Obiektywy, często pewnie będziesz używał statywu, wiec zastanów się czy f/1.4 jest ci potrzebne.
Do makro jako tania opcja jest nikkor micro 40mm ale ma swoje ograniczenia, bardzo dobry micro 60mm D nie ma silnika czyli manualnie co akurat przy makro to norma.

Jeszcze co do wyzwalania lampy, jak masz z TTL to dobrą opcją może być kabel zamiast wyzwalania lampą wbudowaną bo to daje sporo możliwości.

Vaceratti
04-09-2016, 13:09
Do makro jako tania opcja jest nikkor micro 40mm ale ma swoje ograniczenia, bardzo dobry micro 60mm D nie ma silnika czyli manualnie co akurat przy makro to norma.

Jeszcze co do wyzwalania lampy, jak masz z TTL to dobrą opcją może być kabel zamiast wyzwalania lampą wbudowaną bo to daje sporo możliwości.

Moglbys opisać jakie to ograniczenia. I skoro na statywie bede robił to predzej 1.8 zamiast 1.4? Tak samo te możliwości mając kabel. W jaki sposob to daje wiecej możliwości bo jestem zielony w tym

ksh
04-09-2016, 13:42
Ograniczenie to odległość przy jakiej mozna uzyskać odwzorowanie 1:1, w micro 40mm to parę centymetrów.
Tzn f/1.4 może mieć znaczenie jeśli będziesz robił z ręki i chodzi tylko o samo światło bo D5000 do jednak już przy iso 800 szumi tragicznie, jednak jak dłuższe czasy i ze statywu to zakładam że będziesz przymykał przysłonę, a wtedy czy 1.4 czy 1.8 to nie ma znaczenia.