PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i obiektywy "D"

elip
26-05-2007, 14:37
Witam,
czy szanowni użytkownicy D200 mogą mi powiedzieć, czy w ich aparatach obiektywy "D" a konkretnie 70-300D oraz 105/2,8D, dobrze współpracują z body? Od trzech lat mam D70 z trzema obiektywami (kitowy 18-70 oraz dwa powyższe). Z D70 obiektywy 70-300D i 105D dają pełną kontrolę w trybach A,S i P tzn przesłonę można zmieniać pokrętłem pomocniczym (tym przednim) po ustawieniu mechanicznym przesłony na maksymalną wartość (f/32). Od kilku dni ma D200 i zauważyłem, że po dokręceniu tych dwóch obiektywów do D200, nie mam pełnej kontroli (takiej jak w D70) nad przesłoną. Jedynie mogę zmieniać przesłonę pierścieniem na obiektywie.

W instrukcji jest napisane, że obiektywy D pracują w trybach A,S i P. Nie wiem więc o co chodzi. Czyżby walnięte body??? A może trzeba coś w przepastnym menu ustawić?
Moja wątpliwość jeszcze bardziej się zwiększyła w chwili gdy w menu f5 nie mogłem wybrać Aperture setting a dostępne jest tylko Aperture Ring. Ten objaw w instrukcji jest opisany jako sytuację, w której doczepia się obiektyw bez CPU..... Więc już sam nie wiem o co chodzi.

Proszę więc Was powiedzcie, czy macie taki objaw jak ja? Przeszukałem forum i jakoś nie znalazłem takiego problemu.

Pozdrawiam
Damian Kowal

Zink
26-05-2007, 18:27
Nie mam D200, więc nie mam jak sprawdzić, ale może wystarczy ustawić obiektyw pierścieniem na maksymalną przysłonę? W innym przypadku body nie ma możliwości (pełnego) sterowania przysłoną, więc uznaje, że chcesz używać pierścienia na obiektywie. Tak się tylko domyślam.

flyski
26-05-2007, 18:55
Zabieram głos choć nie mam D200, ale nie wyobrażam sobie żeby D200 nie obsługiwał tego co obsługuje mój D80.
Też mam obiektyw z D i po nastawieniu max przysłony mechanicznie (jest w obiektywie blokadka w tym punkcie), body steruje przysłoną jak trzeba, więc raczej brak jakiegoś połączenia między obiektywem a body bym obstawiał.

jakubs
26-05-2007, 19:07
może styki zardzewiały :D

a na poważnie to chyba jednak coś jest zepsute, bo wydaje się że nie ma żadnej funkcji, która blokowałaby/odcinała ustawianie przesłony kółeczkiem

Kaleid
26-05-2007, 20:08
A działa AF? dziwna sprawa. W przypadku D200 i obiektywach z CPU, nie ma mozliwosci sterowania pierscieniem przyslon na obiektywie. Po odblokowaniu z pozycji f32, w wizjerze powinno sie pojawic fEE. Jesli nie, jest jakis problem z komunikacja korpus-obiektyw. Moze to kwestia styków, badz uszkodzenia elektroniki.

flyski
26-05-2007, 20:29
A jeszcze jedno, z 18-70 jest dobrze? może w DX to inne styki przekazują info o przysłonie?

Kaleid
26-05-2007, 20:55
Dobra, juz wszystko wiem. Prosze zignorowac moja poprzednia wypowiedz, palnalem nieswiadomie bzdure. Dziwne ze nie mozesz wybrac tej opcji w customach...cos jest nie tak.

flyski
26-05-2007, 21:06
Obiektywy z cpu przekazują do body (nie w sposób mechaniczny tylko elektronicznie) informację o wartości przysłony, z oznaczeniem D przekazują także informację o odległości od obiektu (ostrości :))

Kaleid
26-05-2007, 21:07
Nie w tym rzecz, zapomnialem zupelnie o customie ktory zamienia kolko przyslony na pierscien obiektywowy:)

elip
26-05-2007, 21:57
Nie w tym rzecz, zapomnialem zupelnie o customie ktory zamienia kolko przyslony na pierscien obiektywowy:)

Czy dobrze rozumiem, że jest jakieś ustawienie, które zamienia kółko na pierścień?

Przeglądałem to menu chyba 20 razy i nie natknąłem się na takie ustawienie (każda zmiana ustawień defaultowych jest zaznaczana gwiazdką te w szczególności przeglądałem chyba z 50 razy). Czyli jednak potwierdzają się moje przypuszczenia, że coś jest nie tak. Żeby było śmieszniej focus działa OK, obiektywy są ustawione na f32 i blokowane tymi pstryczkami. W zoomie udało mi się uzyskać kosmiczną przysłonę 45 na zoomie 300 (przynajmniej tak się wyświetlało na LCDeku) Na 70 jest właśnie 32.
Nie posądzam body D200 czy obiektywy o zardzewiałe styki : D200 - nówka z przebiegiem moim, około 200 zdjęć; obiektywy działają jak żyleta z D70. Ze szkłem 18-70G wszystko jest OK.

W pierwszej chwili myślałem o tym, że coś w ustawienia pogrzebałem - reset do ustawień fabrycznych (próbowałem też inne banki ustawień) wyjmowanie baterii itp. Nic nie pomogło. No chyba, że to ustawienie defaultowe jest za to odpowiedzialne. Tylko które?

Pozdrawiam
Damian

jakubs
26-05-2007, 22:35
nie rozumiem tego, co piszesz... najpierw piszesz, że w f5 masz tylko aperture ring dostępny, a potem dziwisz się, że jest funkcja, która zmienia kółko w pierścień...

no więc jest taka funkcja właśnie pod f5: w aperture setting musisz przestawić i na sub-command dial i powinno być ok

flyski
26-05-2007, 22:35
Puki nie zaglądnie Kaleid i nie potwierdzi lub sprostuje :) to może podzielę się tylko domysłem że prawdopodobnie samo wybranie trybu użytkownika (custom) zmienia zasadę operowania przysłoną i to zdaje się definitywnie w tym trybie.
edit: znaczy f5 jest nie do zmiany

elip
26-05-2007, 23:24
nie rozumiem tego, co piszesz... najpierw piszesz, że w f5 masz tylko aperture ring dostępny, a potem dziwisz się, że jest funkcja, która zmienia kółko w pierścień...

no więc jest taka funkcja właśnie pod f5: w aperture setting musisz przestawić i na sub-command dial i powinno być ok

Masz rację, zbudowałem zdanie za bardzo podrzędnie złożone ;-). W f5 nie mogę wybrać nic innego niż Aperture ring. Próba wejścia na suba nic nie daje. W instrukcji jest napisane, że aktywacja sub-commanda włącza tryb ten o który mi chodzi. Problem w tym, że u mnie to nie chce się aktywować. Według opisu instrukcji moje obiektywy nie mają CPU, bo "ta opcja jest wybierana automatycznie po założeniu obiektywu bez CPU". Super...

Podsunąłeś mi jeszcze jeden test. Założyć obiektyw G i sprawdzić tego customa. Wynik jest taki, że mogę wejść w f5 , ustawić aperture ring, ale wszystko działa tak jakby to nie było aktywne (bo niby skąd w G ma mieć pierścień). Ogólnie na G działa OK bez względu czy ustawiony jest ring czy sub-command.

Znalazłem też że defaultowo (po resecie) jest ustawione na sub-command, więc zmiana na banki, których nie dotykałem, lub reset do ustawień fabrycznych rozwiązałoby ten problem - tak myślę...

Oj widzę, że czeka mnie wizyta u speców NP.... Już mnie telepie na samą myśl tekstu:"To Pan zadzwoni za dwa tygodnie, jeżeli my się nie odezwiemy"

Pozdrawiam
Damian

jakubs
26-05-2007, 23:53
fakt to jest porażka pozbawiać się nowych zabawek na tak długo, nie dosyć że człowiek w ogóle musi z domu wychodzić to jeszcze każą mu odnosić ukochane sprzęty do serwisu :(

a patrzyłeś czy na końcu instrukcji nie ma jakiejś złotej rady na tę sytuację?

Valwit
27-05-2007, 18:29
w D200 mozna w opcjach indywidualnych ustawic sobie sterowanie przyslona pierscieniem na obiektywie zamiast kólkiem w aparacie

3net
31-05-2007, 10:28
[QUOTE=elip;311205]Witam,
Od kilku dni ma D200 i zauważyłem, że po dokręceniu tych dwóch obiektywów do D200, nie mam pełnej kontroli (takiej jak w D70) nad przesłoną. Jedynie mogę zmieniać przesłonę pierścieniem na obiektywie.

W instrukcji jest napisane, że obiektywy D pracują w trybach A,S i P. Nie wiem więc o co chodzi. Czyżby walnięte body??? A może trzeba coś w przepastnym menu ustawić?

Jeżeli w tych obiektywach masz pokrętło przysłony ustawione na max (pomarańczowy kolor wartości) i obiektyw nie działa to, jeżeli nie pomaga reset wal prosto do serwisu.
D200 widzi takie obiektywy od strzału.

Inna sprawa z „resetem”. Przy „resecie” nie wszystkie parametry są ustawiana jak fabryka dała. Chyba się nie mylę…..