Zobacz pełną wersję : [ Astrofotografia ] Kolory nocnego nieba
#222 Wczorajsze NLC nad Toruniem
26714
Świetne te NLC-owe wrzuty.
Keszelski
25-06-2019, 22:23
ostatnie jest kapitalne. Ta postać, w tym miejscu, w tym kontekście, dodaje smaczku ...
... tak mi się podoba, że oczywiście zgłosiłem :p
ostatnie jest kapitalne. Ta postać, w tym miejscu, w tym kontekście, dodaje smaczku ...
... tak mi się podoba, że oczywiście zgłosiłem :p
Zawsze chciałem sobie zrobić takiego selfiaka z obłokami i w końcu się udało :)
raziel79
26-06-2019, 18:29
Zdjęcie 223 jest wspaniałe.
Ciekawe jakby wyglądało z pochodnią... ;)
Przy okazji obejrzałem też wszystkie fotki na pozostałych stronach i powiem tak: zazdroszczę Tobie umiejętności i cierpliwości. Wspaniałe zdjęcia robisz. Nr 58 to mój faworyt.
Przy okazji obejrzałem też wszystkie fotki na pozostałych stronach i powiem tak: zazdroszczę Tobie umiejętności i cierpliwości. Wspaniałe zdjęcia robisz. Nr 58 to mój faworyt.
Dzięki!
27075
Zaglądam regularnie, zawsze jest czym nacieszyć oko. Z ostatnich #225 - baaaardzo mi się podoba :)
krzysztofz24
11-07-2019, 22:43
Z ostatniej wrzutki 227 najlepsze.
#230 Wiosenna Droga Mleczna w Bieszczadach. Zdjęcie zajęło II miejsce w konkursie Astrocamera 2019.
27878
tbogdanowicz
18-07-2019, 21:20
Gratuluję. Świetne zdjęcie.
Czy można gdzieś w internecie zobaczyć zdjęcia z konkursu w rozmiarze pozwalającym docenić ich piękno?
To co znalazłem to kabaret, a kilka nawet na miniaturkach jakie znalazłem wygląda ciekawie.
Gratuluję zdjęcia i w pełni zasłużonej za nie nagrody.
#230 Robi robotę. Pięknie wyszło :)
Wind Mill
02-08-2019, 23:43
Panorama sposobem na obłoki srebrzyste? ;)
Oczy ciesząca.
28778
Więcej zdjęć z tego pleneru: http://nightscapes.pl/blog/ksiezyc-nad-radioteleskopem/
czapajew24
06-08-2019, 22:41
Normalnie Wow! Fantastycznie sie patrzy na to zdjęcie, łysy zabiera całą uwagę, ale świetnie się komponuje z tym radioteleskopem. Obejrzałem resztę fotek i też są świetne. Gratuluję!
#234 Selfiak z gwiazdkami
29406
merkator
26-08-2019, 20:39
29714
Piotrze ! Widok ciut mi znany ;) Za zdjęcie duży plus, za brak umówienia się: na browar, lub wspólne focenie, ogromny minus ;)
Piotrze ! Widok ciut mi znany ;) Za zdjęcie duży plus, za brak umówienia się: na browar, lub wspólne focenie, ogromny minus ;)
Często bywam w okolicy więc może jeszcze będzie okazja.
29869
Bajka. Szkoda ze malutka...
o ktorej bylo robione 237 ( w ktorej ogolnie rozbisz zdjecia bo srodek nocy to to raczej nie jest) ?
o ktorej bylo robione 237 ( w ktorej ogolnie rozbisz zdjecia bo srodek nocy to to raczej nie jest) ?
To akurat było robione między 2 a 4.
Zdjęcia robi się o różnej porze nocy. Zależy co chce się sfotografować. Tak samo jak w dzień.
ale ziemie masz doswietlona tylko swiatlem zastanym ? Ja jak poszedlem raz niedaleko morza to nie widzialem co mam pod nogami wiec aparat raczej tez by nic nie naswietlil na ziemi
ale ziemie masz doswietlona tylko swiatlem zastanym ? Ja jak poszedlem raz niedaleko morza to nie widzialem co mam pod nogami wiec aparat raczej tez by nic nie naswietlil na ziemi
Tak, dół jest doświetlony światłem zastanym, którym był Księżyc :)
Jak zwykle, zdjęcia piękne. Pozdrawiam :)
#243 Wybaczcie duży rozmiar ale na mały nic nie widać. Oryginał ma 17300x11500.
31179
marcin255
23-09-2019, 19:18
łał o jakie cudo
tbogdanowicz
23-09-2019, 21:09
#243 Wybaczcie duży rozmiar ale na mały nic nie widać. Oryginał ma 17300x11500.
31179
To wrzuć oryginał. Jakoś przetrawię ściąganie obrazka i wielu innych pewnie też :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
I może jakieś "howto". ;)
Carlos_lo
23-09-2019, 22:42
hokus-pokus
Jak by tak wyprostować nieco Drogę Mleczną to wygląda całość jak oko zielonego stwora. Fajny efekt, podoba się (jak zawsze).
tbogdanowicz
03-10-2019, 21:26
244 jest genialne!
Jak powstały te kolory???
244 jest genialne!
Jak powstały te kolory???
Które kolory? Wszystko to natura. No może poza podświetlonymi na zielono chmurami. Nie wiem co je podświetlało na zielono. Coś po stronie ukraińskiej.
Coś po stronie ukraińskiej.
Czarnobyl – miasto na Ukrainie :D
tbogdanowicz
04-10-2019, 17:05
Które kolory? Wszystko to natura. No może poza podświetlonymi na zielono chmurami. Nie wiem co je podświetlało na zielono. Coś po stronie ukraińskiej.
Właśnie ta zieleń mnie zaintrygowała. Czy było ją widać czy uwidoczniła się przy długiej ekspozycji?
Czarnobyl – miasto na Ukrainie :D
I to jest prawidłowa odpowiedź :-).
Właśnie ta zieleń mnie zaintrygowała. Czy było ją widać czy uwidoczniła się przy długiej ekspozycji?
Gołym okiem była niewidoczna. Było spore zaskoczenie po zobaczeniu pierwszych zdjęć :)
#245 Orion nad połoninami
31731
tbogdanowicz
06-10-2019, 20:17
245 ciekawe.
Kiedy byłeś w Bieszczadach???
245 ciekawe.
Kiedy byłeś w Bieszczadach???
26-29 września. Zdjęcie z nocy 28/29.
tbogdanowicz
06-10-2019, 20:34
Zazdroszczę.
Tylko raz byłem tam jesienią :-(.
Usiłuję skojarzyć skąd robiłeś to zdjęcie, ale jakoś nie mogę.
Zazdroszczę.
Tylko raz byłem tam jesienią :-(.
Usiłuję skojarzyć skąd robiłeś to zdjęcie, ale jakoś nie mogę.
Powyżej Strzebowisk.
tbogdanowicz
06-10-2019, 21:27
Kombinowałem że to okolice Wetliny albo jeszcze dalej w stronę Brzegów Górnych i dlatego mi nie pasowało.
Dzięki.
muszę napisać do adminów o możliwość wklejania znaczka "lubię to" ;)
arkorp76
20-10-2019, 20:13
Super.Chmury pieknie zagraly.
Pozdrawiam.
Kiedyś się zmuszę i w końcu zrobię, mam nadzieję, tak fajne zdjęcia nocnego nieba :)
Kiedyś się zmuszę i w końcu zrobię, mam nadzieję, tak fajne zdjęcia nocnego nieba :)
Wbrew pozorom to bardzo łatwe!
32882
Nikodemo
30-10-2019, 20:53
Ciekaw jestem jak składa zdjęcia w programie robione na montażu. Montaż się obraca więc ziemia powinna wyjść poruszona. Wycinasz krajobraz w programie i składasz to potem z niebem do kupy?
Ciekaw jestem jak składa zdjęcia w programie robione na montażu. Montaż się obraca więc ziemia powinna wyjść poruszona. Wycinasz krajobraz w programie i składasz to potem z niebem do kupy?
Tak, łączy się dwie ekspozycje. Jedna z włączonym montażem i drugą z wyłączonym.
Nikodemo
31-10-2019, 19:34
Montaż troszkę drogi ale może się skuszę bo fajna zabawa i mógłbym połączyć dawną pasję - astronomię, z terazniejszą czyli fotografią.
#253 Dzisiejsze spotkanie Księżyca z Jowiszem.
32906
Księżyca z Jowiszem.
A, to Jowisz był. Widziałem, ale nie wiedziałem, co to. Miałem dopiero później szukać. No i już nie muszę. Dzięki. ;)
ciacho23
02-11-2019, 23:34
Jakiego obiektywu/ obiektywów najczęściej używasz?
Jakiego obiektywu/ obiektywów najczęściej używasz?
Najczęściej używam Samyangów. Choć ostatnio trochę Sigmy.
Ostatnio na Facebooku staram się podawać informację o sprzęcie i parametrach pod każdym zdjęciem. Polecam śledzić profil.
tbogdanowicz
05-11-2019, 22:57
Świetnie gwiazda usiadła na skałach.
A przy okazji zaintrygowały mnie te fiolety w Drodze Mlecznej. Co to jest???
2pompony
06-11-2019, 01:46
Loki_p - oglądam Twoje gwiezdne i mgławicowe osiągnięcia od dawna i mogę spokojnie przyznać, że już dawno zdeklasowałeś wszystkich w tej mlecznodrogowej branży... Ale to ostatnie, z bacówką oświetloną od tyłu - no to jest po prostu absolutny majstersztyk! MAJSTERSZTYK!!!
Świetnie gwiazda usiadła na skałach.
A przy okazji zaintrygowały mnie te fiolety w Drodze Mlecznej. Co to jest???
Te fiolety to mgławice. Ten największy fiolet to mgławica emisyjna Laguna.
Ta gwiazda siedząca na skałach to planeta Jowisz.
Loki_p - oglądam Twoje gwiezdne i mgławicowe osiągnięcia od dawna i mogę spokojnie przyznać, że już dawno zdeklasowałeś wszystkich w tej mlecznodrogowej branży... Ale to ostatnie, z bacówką oświetloną od tyłu - no to jest po prostu absolutny majstersztyk! MAJSTERSZTYK!!!
Dzięki! To podświetlenie to zasługa miasteczka, które podświetlało mgłę w dolinie. Lepiej to widać na #238 i #243, które były robione tej samej nocy.
Myszowor
06-11-2019, 10:42
254 świetnie uchwycone kilka planów i ten Jowisz na dokładkę, super.
Mam pytanie do tego zdjęcia, składasz je z kilku fotek, czy jest wynikiem jednego długiego naświetlania?
254 świetnie uchwycone kilka planów i ten Jowisz na dokładkę, super.
Mam pytanie do tego zdjęcia, składasz je z kilku fotek, czy jest wynikiem jednego długiego naświetlania?
To konkretne zdjęcie to w sumie 14 ekspozycji po 30 sekund każda.
ciacho23
06-11-2019, 20:11
Czym to potem łączysz? Jakiś automat?
- - - - kolejny post - - - - - -
I właściwie co daje to 14 zdjęć skoro każde naświetlone tak samo? Sorry za lamerskie pytania:)
2pompony
07-11-2019, 02:04
I właściwie co daje to 14 zdjęć skoro każde naświetlone tak samo? Sorry za lamerskie pytania:)
Tak z ciekawości - widziałeś ostatnio gołym okiem gdzieś w Polsce taką Drogę Mleczną jak na zdjęciu o jakim mowa (254)? A zwłaszcza w okolicy oświetlonego nocą miasteczka, co dość poważnie przeszkadza?
Jeśli nie widziałeś (podobnie jak wszyscy ludzie, którzy nie mają sztucznych oczu Terminatora), to już znasz najprostszą odpowiedź: tyle ekspozycji, żeby taką Drogę Mleczną uzyskać. Jak wejdziesz w szczegóły astrofotgrafii, poznasz jeszcze niejedną przyczynę...
Czym to potem łączysz? Jakiś automat?
Tak z ciekawości - widziałeś ostatnio gołym okiem gdzieś w Polsce taką Drogę Mleczną jak na zdjęciu o jakim mowa (254)? A zwłaszcza w okolicy oświetlonego nocą miasteczka, co dość poważnie przeszkadza?
Jeśli nie widziałeś (podobnie jak wszyscy ludzie, którzy nie mają sztucznych oczu Terminatora), to już znasz najprostszą odpowiedź: tyle ekspozycji, żeby taką Drogę Mleczną uzyskać. Jak wejdziesz w szczegóły astrofotgrafii, poznasz jeszcze niejedną przyczynę...
Drogę Mleczną z ciemnego miejsca poza miastem doskonale widać gołym okiem. Oczywiście nie spod latarni. W takich Bieszczadach to szczękę trzeba zbierać z podłogi.
Co do składania to robi się to aby poprawić jakość zdjęcia (lepszy stosunek sygnału do szumu). Dzięki temu można zastosować bardziej forsowną obróbkę, dużo bardziej podnieść kontrast, itd. Same zdjęcie można składać automatem (cała masa programów) lub ręcznie w PS. Po składaniu i tak uzywa się finalnie PS lub podobnego programu.
Genialny jest ten wątek, a zdjęcie to sama przyjemność z oglądania. Nawet bym się kiedyś nie spodziewał że można tak widocznie uchwycić Drogę Mleczną.
#255 Dziś ciekawostka. Ta mała czarna kropka to planeta Merkury. Tak dziś wyglądało przejście planety na tle tarczy słonecznej.
33395
spiritus
11-11-2019, 18:45
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_r3MV0KjWaomCfbcITbjsRSk7Yyboafxl.jpg
#256 i #257 - świetne !
#258 - kolorystyka mi się wybitnie nie podoba, a #259 - nie oceniam zdjęć w kategorii żartu ;)
#256 i #257 - świetne !
#258 - kolorystyka mi się wybitnie nie podoba, a #259 - nie oceniam zdjęć w kategorii żartu ;)
Wiel
#259 raczej nie jest w kategorii żartu. To normalna multiekspozycja, na której widać wschodzący Księżyc wraz z widoczną zmianą jego kolorystyki. To wybrane 7 spośród ponad 330 klatek, jakie zrobiłem tego wieczora.
tbogdanowicz
19-12-2019, 12:00
To ja skomentuję 259. O tak (https://forum.nikoniarze.pl/threads/300882-Fotografia-Miesi%C4%85ca-Grudzie%C5%84-2019-Zg%C5%82oszenia?p=4095975#post4095975) :-).
Widać staranność w doborze kadrów (nieomal równe odległości między poszczególnymi tarczami Księżyca), dobrze dobrana ekspozycja tak by budynki choć widoczne nie stanowiły głównego motywu i by zachować nastrój wieczoru.
Świetne i oczywiście czekam na następne :-).
260 - pięknie zakręcone. Ta jasna smuga na stoku gór to zapewne nartostrada.
Musze w końcu wypróbować mój zakup z Aliexpress - MooveShootMoove - sky tracker.
Piotr #261 jakoś nie pasuje mi do Twoich ostatnich wrzutów (wszystkie wyżej na tej stronie + poprzednie strony, cała masa świetnej fotografii). Jest poprawne ale zbyt zwyczajne, nie zatrzymuje na dłużej i obcięte drzewo też jakoś mi nie gra. Zdecydowanie nie jest to poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś ;) mam nadzieję, że się nie obrazisz bo to tak naprawdę ukryta pochwała za Twój całokształt dotyczący zdjęć wcześniejszych i poziomu jaki reprezentujesz :D
Piotr #261 jakoś nie pasuje mi do Twoich ostatnich wrzutów (wszystkie wyżej na tej stronie + poprzednie strony, cała masa świetnej fotografii). Jest poprawne ale zbyt zwyczajne, nie zatrzymuje na dłużej i obcięte drzewo też jakoś mi nie gra. Zdecydowanie nie jest to poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś ;) mam nadzieję, że się nie obrazisz bo to tak naprawdę ukryta pochwała za Twój całokształt dotyczący zdjęć wcześniejszych i poziomu jaki reprezentujesz :D
Oj tam, oj tam :) Dzieło wybitne to nie jest, to wiem :) Jednak kadr najgorszy nie jest jak na warunki, które miałem. Generalnie jest dość trudno ciekawie pokazać Wenus, czyli jedną kropkę na niebie. Nie każdy plener czy zdjęcie są wybitne a ja staram się pokazać coś z każdego wyjścia na nocne foty. Mnie cieszy sam fakt robienia zdjęć i to, że nie było chmur w momencie gdy miałem możliwość wyjścia na zdjęcia. Ten wątek to w sumie taki pamiętnik.
Całkiem fajne to ostatnie zdjęcie, gorsze bywały :) A #260 jest świetne, niesamowicie mi się podoba. Fajnie, drogi autorze, że starasz się wrzucać coś za każdym razem, przynajmniej jest co podziwiać.
raziel79
21-02-2020, 09:32
260 - pięknie zakręcone. Ta jasna smuga na stoku gór to zapewne nartostrada.
Musze w końcu wypróbować mój zakup z Aliexpress - MooveShootMoove - sky tracker.
a cóż to takiego ten MooveShootMoove - sky tracker? Nie moge tego znaleźć na Ali.
a cóż to takiego ten MooveShootMoove - sky tracker? Nie moge tego znaleźć na Ali.
Racja. Kupiłem u nich bezpośrednio na stronie. https://www.moveshootmove.com/collections/sifo-rotator?aff=13
#265 Pierwsza w tym sezonie :)
37539
Kojocisko
23-03-2020, 19:53
Dobrze sobie przypomnieć, że (za optyczne.pl)
"W odległości około 30 tysięcy lat świetlnych od centrum Galaktyki, rzucone pomiędzy dwa główne ramiona,
znajduje się jeszcze niezbyt imponujące ramię Oriona. Jedna z jego gwiazd, to niepozorny żółty karzeł typu widmowego G2
o promieniu niespełna 700 tysięcy kilometrów, wokół którego krąży planeta zwana Ziemią."
Na te dni dałeś zdjęcie dające inną perspektywę, jak zawsze znakomite.
Myszowor
23-03-2020, 21:10
Świetne, zastanawia mnie poruszone odbicie w wodzie, efekt prowadzenia za gwiazdami ?
Raczej braku prowadzenia. Przy prowadzeniu pale były by rozmazane. Dół pewnie długo naświetlany, stąd taki efekt. Oczywiście, to tylko moje gdybanie i mogę się mylić.
Świetne, zastanawia mnie poruszone odbicie w wodzie, efekt prowadzenia za gwiazdami ?
Raczej braku prowadzenia. Przy prowadzeniu pale były by rozmazane. Dół pewnie długo naświetlany, stąd taki efekt. Oczywiście, to tylko moje gdybanie i mogę się mylić.
To nie efekt poruszenia z powodów zbyt długiej ekspozycji. Nawet jak jest idealna tafla to woda zawsze minimalnie drga i stąd jest ten efekt. To rozmazanie ma kierunek góra-dół. Zbyt długa ekspozycja daje poruszenie prawo-lewo. Mam takie zdjęcie z dłuższym czasem gdzie to doskonale widać. Postaram się wstawić jak będę wrzucal kolejne zdjęcie.
#266 Obiecane ujęcie z rozmazanym odbiciem gwiazd przez zbyt długi czas naświetlania.
37805
37806
To nie efekt poruszenia z powodów zbyt długiej ekspozycji. Nawet jak jest idealna tafla to woda zawsze minimalnie drga i stąd jest ten efekt. ...
Też się nad tym zastanawiałem. Fajnie wiedzieć :) Pozwól, że zapytam o jeszcze jedną fotę: https://forum.nikoniarze.pl/threads/275297-Kolory-nocnego-nieba/page60?p=4095659&viewfull=1#post4095659 #259 Czy jakoś specjalnie mierzysz czas interwałometrem, aby był identyczny odstęp? Bo to chyba trudno tak idealnie się wstrzelić. Drugi sposób to natrzaskanie tryliona fotek, żeby z czegoś wybrać i to połączyć, ale chyba to bez sensu ;)
#266 Obiecane ujęcie z rozmazanym odbiciem gwiazd przez zbyt długi czas naświetlania.
Dzięki. Te odbicia na wodzie wyglądają jak jakieś artefakty graficzne. :D
Myszowor
30-03-2020, 20:58
Obstawiam że masz ten czas odmierzony ;), ładne to ostatnie, jaki długi czas był potrzebny? Aparat liczy to jako jedno zdjęcie?
Też się nad tym zastanawiałem. Fajnie wiedzieć :) Pozwól, że zapytam o jeszcze jedną fotę: https://forum.nikoniarze.pl/threads/275297-Kolory-nocnego-nieba/page60?p=4095659&viewfull=1#post4095659 #259 Czy jakoś specjalnie mierzysz czas interwałometrem, aby był identyczny odstęp? Bo to chyba trudno tak idealnie się wstrzelić. Drugi sposób to natrzaskanie tryliona fotek, żeby z czegoś wybrać i to połączyć, ale chyba to bez sensu ;)
Księżyc w ciągu godziny przemieszcza się na niebie o 15 stopni. Sam Księżyc ma średnicę ok pół stopnia. Resztę trzeba sobie policzyć :)
Ja często robię serię kilkuset zdjęć bo później składam timelapsa.
Obstawiam że masz ten czas odmierzony ;), ładne to ostatnie, jaki długi czas był potrzebny? Aparat liczy to jako jedno zdjęcie?
To seria zdjęć z krótszym czasem naświetlania. Jedna długa ekspozycja skutkuje przepaleniem dołu.
Dzięki :) Może warto pomyśleć o dodaniu 2 zdań podobnych informacji do Twoich zdjęć. Raczej niewielu specjalizuje się w astro, a szczypta takiej wiedzy zaspokoi ciekawość powstania bądź obróbki konkretnej foty.
#268 Spotkanie Wenus z Plejadami
37974
#269 Selfiak z Wenus w pobliżu Plejad. Kolejna okazja już za 8 lat :)
38051
Kojocisko
06-04-2020, 17:34
Wyjątkowo mi się podoba, nawet na tle tego znakomitego zdjęciowo wątku.
2pompony
06-04-2020, 18:16
Potwierdzam w całej pełni. W tym wątku nie tylko gwiazdy świecą przykładem! :)
Dzięki panowie. To jeszcze jeden kadr, trochę szerszy.
38055
2pompony
06-04-2020, 23:28
W mordę! Ten jeszcze lepszy!!!
tbogdanowicz
09-04-2020, 20:43
Lepszego księżyca dawno nie widziałem.
Dodam, że kilka miesięcy w roku widzę z balkonu jak wschodzi.
Pięknie, aż drzewa zatańczyły...
Myszowor
09-04-2020, 21:53
Taki świąteczny ten księżyc ;)
Kadr 270 pierwsza klasa.
Ten ostatni chętnie bym wykadrował i same drzewa z Łysym zostawił. Klimat jest :)
Sebastianito
16-04-2020, 20:22
272 miazga! Ale wszystko ładnie widać!
marcin255
16-04-2020, 21:51
Świetne fotki !!
Piękna droga mleczna. Ciekaw jestem techniki. Pewnie prowadzenia użyłeś? Takie teraz czasy, że podobno bez tego do astro nie ma co podchodzić.
Nikodemo
17-04-2020, 00:14
Zawsze podziwiam zdjęcia lepsze od moich. Wiem jak ciężko jest zrobić zdjęcia ostre w nocy - choć dużo zależy od sprzętu i od kasy Twoje są fajne.
lukasz_kk
17-04-2020, 01:10
loki_p jaki jest wg Ciebie graniczny poziom zanieczyszczenia światłem (chodzi mi o kolor na www.lightpollutionmap.info) przy którym cokolwiek będzie widać przy bezchmurnej i bezksiężycowej nocy w porach wymienionych w Twoim artykule (poradnik jak fotografować Drogę Mleczną na nightscapes.pl)? Wiadomo, że najlepiej w Bieszczady (nie tylko dla DM ;-)), ale przyjmijmy, że to na ten moment niemożliwe.
loki_p jaki jest wg Ciebie graniczny poziom zanieczyszczenia światłem (chodzi mi o kolor na www.lightpollutionmap.info) przy którym cokolwiek będzie widać przy bezchmurnej i bezksiężycowej nocy w porach wymienionych w Twoim artykule (poradnik jak fotografować Drogę Mleczną na nightscapes.pl)? Wiadomo, że najlepiej w Bieszczady (nie tylko dla DM ;-)), ale przyjmijmy, że to na ten moment niemożliwe.
38373
To ostatnie zdjęcie było zrobione na tym ciemniejszym obszarze widocznym na zdjęciu. To najciemniejsze miejsce w mojej okolicy, oddalone od domu o ok 70 km :)
Ten ciemny zielony jest już ok. Tylko trzeba pamiętać o tym, że ważne jest jakie jest zanieczyszczenie w kierunku, w którym chcemy fotografować. To jest kluczowe.
Z dachu kamienicy w centrum Krk.
38435
38436
Jestem pod wrażeniem..Pięknie, zwłaszcza z tym rusztowaniem.
#274 piękne, pozostałe również bardzo dobre!
#274 - no po prostu wow :O poproszę o szczegóły wykonania - jak i czym?
#274 - no po prostu wow :O poproszę o szczegóły wykonania - jak i czym?
Panorama z nikona d750 z podpiętym samyangiem 24/1.4. Całość na statywie.
Panoramka na 274 pięknie wykonana. Elementy krajobrazu ładnie zamknięte łukiem. Bardzo mi się podoba.
tbogdanowicz
26-04-2020, 21:45
Super zdjęcie.
Tam z prawej to Wenus?
Szkoda że starlinki sie wcięły w kadr. Ale na to coraz trudniej coś poradzić. Trzeba będzie je stemplować, jak słupy i druty ;-).
Super zdjęcie.
Tam z prawej to Wenus?
Szkoda że starlinki sie wcięły w kadr. Ale na to coraz trudniej coś poradzić. Trzeba będzie je stemplować, jak słupy i druty ;-).
Tak, to Wenus.
38841
Od jakiegoś czasu z przyjemnością obserwuję coraz mniejszą ilość zazielenienia, które jak pamiętasz może, zawsze mi doskwierało w twoich pracach - kolorystycznie to zdecydowanie dobry kierunek, moim zdaniem.
Bardzo podoba mi się więcej detalu ale, w moim odczuciu, przesadziłeś w tej odsłonie -trochę zbyt blisko widza to wyszło, niemal bliżej niż drzewo ;)
Apropo drzewa, nie podoba się wszechobecna krzywizna i moim zdaniem albo traktujesz otoczenie jako pełnoprawny element kadru albo z niego rezygnujesz.
38373
To ostatnie zdjęcie było zrobione na tym ciemniejszym obszarze widocznym na zdjęciu. To najciemniejsze miejsce w mojej okolicy, oddalone od domu o ok 70 km :)
Ten ciemny zielony jest już ok. Tylko trzeba pamiętać o tym, że ważne jest jakie jest zanieczyszczenie w kierunku, w którym chcemy fotografować. To jest kluczowe.
Tak dopytam, jak oceniasz dokładność VIIRS 2019? Gdzieś na innym forum widziałem że jest taka sobie i ludzie raczej korzystają z World Atlas 2015 ale ta z kolei jest już strasznie stara. U mnie z VIIRSem póki co 50-50 dwie miejscówki ciemne były przyzwoicie ciemne, dwie co miały być ciemne okazały się być strasznie jasne
Od jakiegoś czasu z przyjemnością obserwuję coraz mniejszą ilość zazielenienia, które jak pamiętasz może, zawsze mi doskwierało w twoich pracach - kolorystycznie to zdecydowanie dobry kierunek, moim zdaniem.
Bardzo podoba mi się więcej detalu ale, w moim odczuciu, przesadziłeś w tej odsłonie -trochę zbyt blisko widza to wyszło, niemal bliżej niż drzewo ;)
Apropo drzewa, nie podoba się wszechobecna krzywizna i moim zdaniem albo traktujesz otoczenie jako pełnoprawny element kadru albo z niego rezygnujesz.
Z tym zielonym to skomplikowana sprawa. Nocne niebo ma taką poświatę zieloną i tak się je powinno pokazywać chcąc zachować naturalną kolorystykę. Teraz ją bardziej usuwam ale to też zależy od zdjęcia i warunków jakie były.
Co do detalu. To zdjęcie jest robione bez prowadzenia, tylko statyw. To trochę takie zdjęcie przy okazji dla zabicia czasu. Jeden aparat focił z prowadzeniem a ja się bawiłem drugim. Starałem się wycisnąć jak najwięcej. Wiem, że jest mocno. Z drugiej strony widzę, że takie podejście się najbardziej podoba ludziom. Niebieskie niebo, przesadzony kontrast, wszystko wyciągnięte na maksa.
Co do krzywizny. Jak chce się pokazać tyle nieba to trzeba użyć szerokiego szkła. Tu było 14mm. To jest 100% kadru, bez żadnych korekt.
Tak dopytam, jak oceniasz dokładność VIIRS 2019? Gdzieś na innym forum widziałem że jest taka sobie i ludzie raczej korzystają z World Atlas 2015 ale ta z kolei jest już strasznie stara. U mnie z VIIRSem póki co 50-50 dwie miejscówki ciemne były przyzwoicie ciemne, dwie co miały być ciemne okazały się być strasznie jasne
Ja patrzę na na oba. VIIRS 2029 mimo wszystko jest bardziej aktualny co nie znaczy że jest aktualny. To jest loteria. Wystarczy, że gdzieś wymienili lampy na ledowe albo powstała jakaś nowa szklarnia i mamy zupełnie inną sytuację. Trzeba jechać i sprawdzać osobiście.
... Starałem się wycisnąć jak najwięcej. Wiem, że jest mocno. ...
Z drugiej strony dodam, że jeśli ktoś widział Drogę Mleczną w dziewiczym miejscu, nie zanieczyszczonym światłem, to wcale nie jest za mocno ;) Oczywiście, że to nie 1:1 jak na obrazku, ale chodzi też o wywołanie emocji, i moim zdaniem udaje Ci się to doskonale. Widząc Twoje zdjęcia, zaraz chcę pakować statyw i jechać gdzieś w noc :mrgreen:
Moja rada której ośmielę się udzielić, choć moje doświadczenie nie takie... powiem krótko: tak trzymaj! Bo na mdłe, mimo że technicznie dobre, proste zdjęcia świat wcale nie czeka ')
marcin255
08-05-2020, 13:01
No wymiatają te zdjęcia co tu więcej dodać ?
Kiedy Ty śpisz... :mrgreen:. Pięknie pokazana!
zdjecia jak zwykle klasa, trzymasz poziom - zapewne wiesz o Bieszczadach , wspomniales ze oczarowało Cie tam niebo, najbardziej wskazany zakatek polski najmniej doswietlony , wprost wymarzony do nocnej fotografii. Mieszka tam Czech specjalista od nocnej fotografii ( niestety nie pamietam nazwiska ) ktory celowo tam zamieszkał ze wzgledu na swiatło a własciwie jego brak - pozdrawiam
zdjecia jak zwykle klasa, trzymasz poziom - zapewne wiesz o Bieszczadach , wspomniales ze oczarowało Cie tam niebo, najbardziej wskazany zakatek polski najmniej doswietlony , wprost wymarzony do nocnej fotografii. Mieszka tam Czech specjalista od nocnej fotografii ( niestety nie pamietam nazwiska ) ktory celowo tam zamieszkał ze wzgledu na swiatło a własciwie jego brak - pozdrawiam
Oj Bieszczady :) Pewnie, że o nich wiem. Ze względu na niebo to właśnie tam prowadzę warsztaty. To jedno z najlepszych miejsc do oglądania i fotografowania nocnego miejsca w Polsce.
Ten Czech, to zapewne Słowak Pavol Ďuriš. Prowadzi pokazy nieba w Bieszczadach i jest inicjatorem parku ciemnego nieba w Bieszczadach. Kiedyś mieliśmy okazję poznać się osobiście. Jak to zwykle bywa spotkanie odbyło się pod ciemnym niebem i było nieplanowane :)
#283 Na granicy nocy
39772
#285 Wczorajsze NLC
40512
#286 Tym razem bece mnie
40689
sokolnik
23-06-2020, 20:31
#286 Tym razem bece mnie
40689
cudne :)
Toruń :smile:
Z wczoraj? Wczorajsze NLC wyglądały odjazdowo, na dodatek znalazłeś świetne miejsce. Ekstra panorama.
Myszowor
06-07-2020, 18:32
Ładnie zamknięta ta panorama, poprzednie też ładne.
designer555
08-07-2020, 17:07
super wykonanie
#290 Kometa C/2020 F3 NEOWISE
41254
Widziałem na insta. Bajka ;)
wow piękna - gratuluję!
liczę na bezchmurne niebo 16-18 lipca kiedy to ma osiągnąć Magnitude 5.0 i powinna być widoczna w okolicach Wielkiej Niedźwiedzicy :)
Wind Mill
12-07-2020, 19:45
Mam nadzieję, że wieża nadal stoi nieuderzona? ;)
#292 Żadna wieża nie ucierpiała przy robieniu tych zdjęć :)
41342
loki_p to pojedyncze strzały czy więcej?
loki_p to pojedyncze strzały czy więcej?
To były stacki z 6 klatek ale tak po prawdzie to nie wiele to daje.
#293 Pamiątkowe do albumu :)
41371
Wind Mill
14-07-2020, 20:14
293 fajne!
Dzięki :)
Najwięcej jej zdjęć na insta widze, bajeczka jak potrafią ją uchwycić. Twoje też najierw tam a później wpadam tu by większą obejrzeć. Spróbuje dziś z onka ją zobaczyć, jak nie, trzeba będzie pokombinować ;)
#294 W towarzystwie NLC
41392
O panie, świetne, pełno komet ostatnio wszedzie ale to sie bardzo wyroznia in plus ;)
anakin11295
20-07-2020, 12:42
loki_p co myślisz o tym zdjęciu? To moje pierwsze podejście do stackowania. D750 + 35mm 20x 8s na 5000 ISO. Na reddicie koleś mi podpowiedział tani montaż omegon lx2 masz jakieś zdanie na jego temat? Jak widziałem ludzie potrafili na tym montażu posadzić body z tele i focić nawet andromedę. O szerokich kątach już nie mówię bo to już pozwala na 2 minuty spokojnego zdjęcia dla 35mm wg kalkulatora :D.
loki_p co myślisz o tym zdjęciu? To moje pierwsze podejście do stackowania. D750 + 35mm 20x 8s na 5000 ISO. Na reddicie koleś mi podpowiedział tani montaż omegon lx2 masz jakieś zdanie na jego temat? Jak widziałem ludzie potrafili na tym montażu posadzić body z tele i focić nawet andromedę. O szerokich kątach już nie mówię bo to już pozwala na 2 minuty spokojnego zdjęcia dla 35mm wg kalkulatora :D.
Raczej nie polecam tego montażu opartego o sprężynę. Może do szerokich się nada ale do dłuższych będziesz się męczył. Zdecydowanie lepiej kupić SW SA lub jak myślisz o krótkich ogniskowych to nawet w wersji mini. Pod koniec roku ma się pojawić zresztą nowa wersja.
Co do samego zdjęcia to całkiem ok jak na pierwszy raz. Dla mnie trochę za dużo kontrastu ale co kto lubi.
41513
Ja tylko wtrącę się w sprawie montażu. Nie miałem i nie używałem tego omegona X2(teraz jest już wersja X3)
Kiedyś widziałem na YT na kanale Zachar OFF(tematyka motoryzacyjna) jak fajnie fotograf poradził sobie z użyciem tego omegona. Moim zdaniem warto się tym prowadzeniem zainteresować. Może nie jest dla kogoś kto astrofotografię traktuję priorytetowo, ale dla amatora ? Chyba spoko.
crusiek, zoba jak powinny wyglądać zdjęcia komety :mrgreen:
loki_p o której najczęściej robiłeś zdjęcia? My byliśmy po 2 to cięzko było ją na niebie znaleźć, gołym okiem nie było szans [fakt, ze dwóch okularników :D], dopiero lornetka poratowała.
Szkoda słów.... jak to nam wyszło....
A u kolegi jak zwykle świetne fotografie [emoji846]
[MENTION=6988]loki_p o której najczęściej robiłeś zdjęcia? My byliśmy po 2 to cięzko było ją na niebie znaleźć, gołym okiem nie było szans [fakt, ze dwóch okularników :D], dopiero lornetka poratowała.
Po godzinie 2 to już raczej za późno choć to też zależy gdzie byliście. Generalnie najlepszy czas to od 23 do 1, a w moim przypadku na północy to nawet od 00:00 do 1:00.
My jeszcze dalej na północ bo 3miasto ;) Byliśmy na Babich Dołach i połączyliśmy komete i wschód słońca i chyba to był błąd bo już za jasno było.
My jeszcze dalej na północ bo 3miasto ;) Byliśmy na Babich Dołach i połączyliśmy komete i wschód słońca i chyba to był błąd bo już za jasno było.
Zdecydowanie było za późno. Nie wiem też czy staliście i patrzyliście w dobrym kierunku. Kometa jest teraz z grubsza na północy (lekko na zachód w pierwszej części nocy).
Tak, ale trzeba było się posiłkować lornetką by ją zobaczyć ;)
297 - bardzo fajna panorama, jak zwykle u ciebie
sokolnik
29-08-2020, 15:55
41898
powiesiłbym takie zdjęcie gdzieś na ścianie...
Sentyment do Torunia ale i też świetne zdjęcie.
tbogdanowicz
22-09-2020, 16:13
Świetne.
Patrząc na Jowisza, to chyba Chorwacja. Zgadłem?
Świetne.
Patrząc na Jowisza, to chyba Chorwacja. Zgadłem?
Tak, zdjecie robione w sierpniu w Chorwacji.
Trochę mnie tu nie było :)
56295
tbogdanowicz
24-09-2021, 07:52
Dziwne to zestawienie ostrego obrazu na grze zdjęcia i kompletnie nieostrego dołu. Rozumiem pomysł, ale jakoś mi nie pasuje.
Może w większym formacie wygląda to lepiej.
Dziwne to zestawienie ostrego obrazu na grze zdjęcia i kompletnie nieostrego dołu. Rozumiem pomysł, ale jakoś mi nie pasuje.
Może w większym formacie wygląda to lepiej.
To w sumie nie pomysł tylko rzeczywistość. Gwiazdy odbijające się w wodzie są nieostre bo tafla wody delikatnie drgała.
tbogdanowicz
24-09-2021, 18:50
Tak się domyślałem, ale (chyba) można było pokazać ostrzejsze odbicie, przez krótszy czas naświetlania.
Na szczęście nie każdemu musi się podobać. Ważne by autor był zadowolony ;-).
loki_p Gdzieś ty bywał przez ostatni rok:grin: Nadrabiaj teraz zaległości, wrzucaj zdjęcia 8-)
Tak się domyślałem, ale (chyba) można było pokazać ostrzejsze odbicie, przez krótszy czas naświetlania.
Na szczęście nie każdemu musi się podobać. Ważne by autor był zadowolony ;-).
Jak myślisz, jak krótki czas trzeba by ustawić żeby gwiazdy się nie rozmazały w odbiciu. Strzel coś. Później podam parametry dla dołu zdjęcia :)
Jak myślisz, jak krótki czas trzeba by ustawić żeby gwiazdy się nie rozmazały w odbiciu. Strzel coś. Później podam parametry dla dołu zdjęcia :)
ale to chyba można też na dwa zdjęcia robić w sensie góra osobno (nawet z serią naświetlań) i dół osobno na krótkim czasie i połączyć
ale w sumie kogo ja pouczam ;)
co nie zmienia faktu że faktycznie dawno kolegi tu nie było, nadrabiaj i wrzucaj kolejne zdjęcia, czekamy
loki_p Gdzieś ty bywał przez ostatni rok:grin: Nadrabiaj teraz zaległości, wrzucaj zdjęcia 8-)
Nie lubi juz nas :(
:-P
Ale praktycznie równiusieńko rok ;)
Pewnie siedział na pustyni żeby mu żadna lampa nie świeciła i focił odległe galaktyki :D
Autor wie co zrobił i jak zrobił. Zresztą na tym forum i nie tylko jest to autorytet.
Ja też kiedyś miałem podobne zastrzeżenia i później okazało się, że nie miałem racji.
Astrofoto, to zupełnie coś innego. To co jest oczywiste w fotografii dziennej niekoniecznie ma odniesienie w astro.
tbogdanowicz
26-09-2021, 08:18
Pisząc o krótszej ekspozycji, miałem na myśli oddzielne zdjęcie dołu kadru, by dołożyć do zdjęcia nieba.
Z ciekawości sprawdzę. Pewnie się zdziwię skoro tak piszesz, ale pewne rzeczy warto sprawdzić empirycznie :-).
spiritus
26-10-2021, 20:39
Cudo, doniosłem na Ciebie :D
To jeszcze jedno :)
57267
tbogdanowicz
27-10-2021, 20:16
Skarżypyta, skarżypyta, skarżypyta...
To jeszcze jedno :)
57267
Rozeta, Pętla Bernarda, Koński Łeb, Płomień, Orion...
Rewelacja!!!
Kurczę. Nie mogę zostać sygnalistą, bo coś nie bangla :twisted:.
tbogdanowicz
27-10-2021, 21:51
Prawie się udało.
piękne, nic innego nie pozostaje napisać
o, ciekawe, tak to chyba jeszcze nie widziałem
Kolejne również rewelacyjne :)
tbogdanowicz
03-05-2022, 21:27
Cud, miód i orzeszki :-).
Cud, miód i orzeszki :-).
Nic dodać, nic ująć! Rewelacja :) a i pozostałe zdjęcia naprawdę fajne
Właśnie sobie uświadomiłem, jak bardzo potrzebuję urlopu i że dawno w Bieszczadach nie byłem.
Fota świetna.
Piękne są te ujęcia :) jeśli to nie sekret, możesz pokrótce opisać jak bardzo skomplikowanym zadaniem jest zrobienie tak efektywnego nieba? Czy to są metedy podobne do tych, które wykorzystuje kolega franz55 w zdjęciach (https://forum.nikoniarze.pl/threads/303467-Astrofoto-by-Franz55?p=4197203&viewfull=1#post4197203) odległych gwiazd (dziesiątki albo i setki zdjęć składanych w specjalistycznym programie)?
Kojocisko
10-05-2022, 11:21
Niezmiennie się zachwycam twoimi drogami mlecznymi i sobie obiecuję, że kiedyś sam spróbuję.
Piękne są te ujęcia :) jeśli to nie sekret, możesz pokrótce opisać jak bardzo skomplikowanym zadaniem jest zrobienie tak efektywnego nieba? Czy to są metedy podobne do tych, które wykorzystuje kolega franz55 w zdjęciach (https://forum.nikoniarze.pl/threads/303467-Astrofoto-by-Franz55?p=4197203&viewfull=1#post4197203) odległych gwiazd (dziesiątki albo i setki zdjęć składanych w specjalistycznym programie)?
W astrokrajobrazie nie trzeba robić aż tylu zdjęć. Droga Mleczna wychodzi już na pojedynczych klatkach robionych ze statywu z czasami nawet do 15s. Kluczowe jest jednak ciemne miejsce. Aby poprawić jakość i zwiększyć ilość detali stosuje się montaże prowadzące za ruchem gwiazd. Ostatnie zdjęcie składa się z 8 klatek naświetlanych po 240s każda. Zdjęcia zostały złożone aby poprawić stasunek sygnału do szumu. Jest to o tyle istotne, że na takich zdjeciach podbija się mocno kontrast. Do tego zrobione było jedno zdjęcie z takimi samymi parametrami tylko z wyłączonym prowadzeniem, tak aby dół kadru był nie poruszony. Później te wszystkie zdjęcia łączy się w jedno.
Tak wygląda zwykle zdjęcie z czasem naświetlania w okolicach 10s zrobione uczestnikom warsztatów. Droga mleczna jest bardzo wyraźnie widoczna.
62590
Dzięki za odpowiedź:) niecierpliwie czekam na kolejne wrzutki
Zdzisie. Trochę za jasno było :(
62792
62793
#290 Dzisiejsze częściowe zaćmienie Księżyca.
62814
Obłędne!! Wszystko się pięknie zgrało.
#290 - super, świetnie uchwycone
Sebastianito
18-05-2022, 21:09
290.. La Liga! Miazga!
#291 Jeszcze jeden kadr z ostatniego częściowego zaćmienia Księżyca. Tym razem w towarzystwie stada żurawi.
63024