PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zmiana pogody

fafniak
02-09-2016, 19:40
Nie jestem w tym dziale częstym gościem.
Fota z dzisiaj
Obrobiona niestety tylko przy pomocy tabletu, ale tylko to mam przy sobie
1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/164007829/original.jpg)
2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/original-2.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/164007839/original.jpg)

Diecezja co do kadru trudna

tomfoot
02-09-2016, 22:05
Dwójka zdecydowanie. Nie wiem tylko czy to wrażenie, ale zdaje się płynąć w prawo. Gdzie to jest?

Nemeth
03-09-2016, 00:13
Zdecydowanie 2. Kadrowo. Pozostaje jednak pytanie, po co obrabiać na czymś, co do obrabiania się NIE NADAJE?
A skoro już zostało "obrobione" to po co taki półprodukt pokazywać?
Szumy, ziarno, ciemny pasek wzdłuż linii horyzontu ... no słabo to wygląda...

chory
03-09-2016, 05:58
Zdecydowanie 2. Kadrowo. Pozostaje jednak pytanie, po co obrabiać na czymś, co do obrabiania się NIE NADAJE?

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, lub, innymi słowy, na bezrybiu i rak ryba.

Dla mnie jedyneczka, choć nie bez cienia wątpliwości...

fafniak
03-09-2016, 06:29
Ciemny pasek wzdłuż linii horyzontu?
Chodzi o ten na morzu? Jeżeli tak, to bardzo przepraszam, ale dno jest na rożnych głębokościach i tam jest po prostu głębiej i tym samym ciemniej. Użycie polaryzacyjnego filtra daje takie niespodzianki. Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale rozumiem że komuś może się nie podobać.
Co do szumów i ziarna... Poziom tychże na tyle mi pasował do obrazka że uznałem za element wnoszący atmosferkę. Zdaję sobie sprawę że w dobie wycyzelowanych, cukierkowych i gładkich obrazków może to być źle odbierane. Taki mamy klimat...

Chory a jakie watpliwości ?

Co do miejsca. Thassos.

fafniak
03-09-2016, 07:28
Przyjrzałem sie dużemu obrazkowi. Ten szumek chyba nie jest na tyle duży żeby przeszkadzał a dodaje (tak mi sie wydaje) chropowatości która pasuje...

frogi
03-09-2016, 07:52
Moim skromnym zdaniem, jeżeli autor robił te zdjęcia komórką - to bardzo fajne :) Kadr mi się podoba.

tomfoot
03-09-2016, 07:53
A leci w prawo, czy nie leci (morze)? Bo juz nie wiem.

frogi
03-09-2016, 07:58
A leci w prawo, czy nie leci (morze)? Bo juz nie wiem.
Moim zdaniem - leci :)

fafniak
03-09-2016, 09:21
Ano leci... Może z 1 stopień
Łomatko.....

tomfoot
03-09-2016, 09:27
Nie o to chodzi. Patrzyłem na to zdjęcie i patrzyłem i nie mogłem dojść czy mi sie wydaje czy leci. A patrzę niestety chwilowo na smarcie. To, ze leci to niech sobie leci.

Archibald6803
03-09-2016, 09:41
Łomatko.....

Nie ma co łomatkować ....... W dziale "Krajobraz" trzeba trzymać poziom ....... ;-)

fafniak
03-09-2016, 09:49
No ja myślę ;)
To gwoli poznania zasad....
Nie może być ziarna, nie może być szumu, woda ma być jednolita i odchyłka od poziomu poniżej 1 stopnia jest akceptowalna?
Dobrze podsumowałem?

:D

Archibald6803
03-09-2016, 09:52
Nie...... :-)

Rycerz
03-09-2016, 10:00
robisz fajne zdjęcia. Natomiast toto jest słabe. A juz w dziale krajobraz jak popatrzymy na zdjecia mórz i oceanów to ocena jest taka jaka jest. Nudno jest.

chory
03-09-2016, 11:26
Chory a jakie watpliwości ?.

Czy może jednak drugie.
Jednak po wyostrzeniu percepcji za pomocą kawy zdecydownie jedynka.
Przdałby sie ktoś taki w krajobrazie jak mackaron w akcie. Już widzę oczyma wyobraźni popłoch i konsternację wśród pierwszoplanowych korzeni, wraków i innych "cliché"...

fafniak
03-09-2016, 19:14
robisz fajne zdjęcia. Natomiast toto jest słabe. A juz w dziale krajobraz jak popatrzymy na zdjecia mórz i oceanów to ocena jest taka jaka jest. Nudno jest.
No coś w tym chyba jest... bo ja przynajmniej 80% obrazków z tego działu nie trawię :)

Nemeth
03-09-2016, 21:34
Ciemny pasek wzdłuż linii horyzontu?
Chodzi o ten na morzu? Jeżeli tak, to bardzo przepraszam, ale dno jest na rożnych głębokościach i tam jest po prostu głębiej i tym samym ciemniej. Użycie polaryzacyjnego filtra daje takie niespodzianki. Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale rozumiem że komuś może się nie podobać.
Co do szumów i ziarna... Poziom tychże na tyle mi pasował do obrazka że uznałem za element wnoszący atmosferkę. Zdaję sobie sprawę że w dobie wycyzelowanych, cukierkowych i gładkich obrazków może to być źle odbierane. Taki mamy klimat...
(...)

Co do miejsca. Thassos.

Tak, chodzi o ten ciemny pasek wzdłuż linii horyzontu. Nad wodą "trochę" czasu spędziłem, ale fakt... polara nie używam. Pewnie nad Thassos to norma. Wygląda to dziwnie. Tak od linijki...

Łomatko.....

No łomatko... 1 stopień w krajobrazie to o cały stopień za dużo :)

No ja myślę ;)
To gwoli poznania zasad....
Nie może być ziarna, nie może być szumu, woda ma być jednolita i odchyłka od poziomu poniżej 1 stopnia jest akceptowalna?
Dobrze podsumowałem?

:D

Nie. Odchyłka od poziomu zawsze jest negatywnie oceniania :) Jak się trafi na upierdliwca to nawet 0,1 stopnia będzie wytknięty ;) Reszta to kwestia smaku i ogólnego wyglądu zdjęcia. Jeśli wygląda "dobrze" (choć to mocno subiektywne) to i szum i i ziarno wadzić nie będzie. Tutaj wadzi :)

No coś w tym chyba jest... bo ja przynajmniej 80% obrazków z tego działu nie trawię :)

Aż 20% trawisz? Łooo zazdroszczę :) Ja mam mniejszy próg tolerancji :)

fafniak
04-09-2016, 07:09
Zamieściłbym fotę bez polara gdzie widac dokładnie tak samo, ale internet ledwie zipie.

Napisałem "przynajmniej 80%"

MK_2
10-09-2016, 08:24
Wybieram kadr nr 2.

ecml
10-09-2016, 10:20
Mi się podoba tak jak jest, choć raz inaczej, ciekawie, bez bełtania, bez napinki :)