Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] WhiteHead, Ireland
marlotnik
02-09-2016, 16:08
Zdjęcia wykonane podczas urlopu w Irlandii Północnej w Antrim :)
1.
2.
3.
4.
[CENTER]//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
2pompony
02-09-2016, 17:33
Kadry poza trójką przyjemne, ale kolorystykę oceniam na prze-zielenioną (pierwsze trzy, z naciskiem na jedynkę). Obróbka moim zdaniem ma czegoś za dużo, jakiegoś kontrastu lokalnego, jakby pod LR dopakować ponad miarę clarity czy dehaze, czy czegoś w tym guście.
PiciuD300
02-09-2016, 18:57
Turkusowe niebo nie wygląda dobrze.
WB do korekty, 2 slaba, 4 o niczym poza fajnym niebem, zdjecia przeostrzone i jak wspomniano za duzo czegos w rodzaju clarity...
Ogolnie secik turystyczny, gdybys okrasil te zdjecia ciekawym opisem na blogu bylo by calkiem fajnie.
Co do turkusu na niebie to nie jest tak zle a dokladniej ja go tam nie widze, cukierkowo, ale nie jest zle, chyba, ze mi cos monitor zwariowal :D
marlotnik
03-09-2016, 13:01
Dziękuję Wam za komentarze i czekam na więcej.
Są to moje pierwsze zdjęcia krajobrazów. Na początku tego roku zakupiłem pierwszą lustrzankę: D300+18-55 VR + T 70-300. Byłem tam turystycznie z rodzinką i nie nastawiałem się na fotografowanie. Wszystkie zdjęcia z ręki robione, bez statywu, bez filtrów ND, jedynie polar miałem założony :D Od ponad miesiąca mam Slika pro 500 dx, ale brak czasu na wypróbowanie. Jeśli chodzi o obróbkę, używam laptopa puki co, poza tym nie mam doświadczenia, więc dlatego tak kolorowo i może nie te kolory, jakie powinny być :) Następnym razem będzie lepiej :)
No i pieknie, masz wszystko czego potzrebujesz do nauki, Tamrona raczej omijaj, bo on optycznie slaby jest, ten kitowy na poczatek da tobie sporo radosci...
Sam zobaczysz co Ciebie kreci, jezeli bedzie to krajobraz to na pewno bedziesz chcial szeroki kat a tutaj pod D300 jest bardzo udana Sigma 10-20 (przyszlosciowo), 18-55 warto gdybys mial okazje zamienic z N18-105.
Slik bardzo porzadny statyw, dlugo takiego mialem a nawet nadal mam tylko lezy wymyty w futerale, filtry ND pewnie, ze temat przyszlosciowy i przydatny, na poczatek jednak opanuj dobrze obrobke i technike, nie jest zle.
marlotnik
03-09-2016, 19:30
W lightroomie na 1 użyłem barwy światła i nasycenie, być może nie potrzebnie, bo nie wiem kiedy stosować barwy światła i pewnie przez to takie kolory, co do ostrości wzorowałem się na zdjęciach Twoich Grzegorzu, Huberta Leszczyńskiego oraz Jana Siemińskiego. Na wielu fotografiach ostrość jest bardzo dobra, zdjęcie czyste, moje wydają mi się mdłe, nie ostre. Co do parametrów daje: czystość około +40, jaskrawość +15, nasycenie +10, światło staram się tak dobierać by obraz był poprawnie naświetlony, wyostrzanie: tutaj w granicach 80, promień 1,2 szczegóły 25. Nie wiem jak to Wy robicie, chętnie bym się dowiedział, aby na przyszłość mieć rozeznanie, jak dobrać parametry oraz jak Wy patrzycie na swoje foto :) Nie działam na maskach jedynie filtr gradientowy :)
marlotnik
03-09-2016, 21:01
Oglądałem obróbkę zdjęć Fotoblogia na youtube. Wykonałem kolejną próbę obróbki zdjęcia nr 1 uwzględniając WB, ostrość, czystość.
Oto efekt:
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Mam nadzieję że tym razem lepiej :)
Co do ostrosci to kwestia wyczucia, lekko przesadziles....pozdrawiam
Co do drugiej wersji ostrzenia to daj cos poemidzy pierwsza a druga wersja, bedzie dobrze