PDA

Zobacz pełną wersję : Palnik lampy błyskowej

asche
01-09-2016, 21:03
A więc w zajefajnym Pixelu X800N skończył żywot palnik, a właściwie to zrobił małe bum (niechybnie zdradzając symptomy raz na jakiś rzadszy czas przepalając zdjęcia). Poza tym lampa sprawna. Ponieważ z dostępnością palników do tej lampy jest bardzo ubogo, a w zasadzie to nie ma w ogóle, kupiłem palnik do Nissina Di622, podlutowałem dzisiaj i generalnie to lampa znowu działa z małym ale ... to jest źle wyzwala błysk w trybie iTTL nie synchronizując się z body. Błysk jest zanim migawka się otworzy. W trybie M wszystko gra, a przed eksplozją było wszystko ok.
Czy dając inny palnik (SB-600/800/900, Canona czy z Metza) jest szansa na właściwą synchronizację błysku czy to inny problem sprzętowy?

Nawiasem mówiąc - lampa jest wykonana bardzo porządnie zarówno wewnątrz jak i wewnątrz. Niemniej z tą eksplozją to jest mały fuckup.

Banderas
02-09-2016, 14:46
Aby wyzwolić błysk, palnik musi dostać impuls z transformatorka wysokiego napięcia. Bez tego impulsu błysk się nie dokona.
Wymiana palnika na inny nie zmieni tego i nie spowoduje że błysk będzie wyraźnie później. Dlatego należy podejrzewać jakiś
feler po stronie sterownika impulsu inicjującego zapłon.

asche
02-09-2016, 18:52
Dzięki za odpowiedź.

DaroD300S
13-09-2016, 11:09
A więc w zajefajnym Pixelu X800N skończył żywot palnik, a właściwie to zrobił małe bum (niechybnie zdradzając symptomy raz na jakiś rzadszy czas przepalając zdjęcia). Poza tym lampa sprawna. Ponieważ z dostępnością palników do tej lampy jest bardzo ubogo, a w zasadzie to nie ma w ogóle, kupiłem palnik do Nissina Di622, podlutowałem dzisiaj i generalnie to lampa znowu działa z małym ale ... to jest źle wyzwala błysk w trybie iTTL nie synchronizując się z body. Błysk jest zanim migawka się otworzy. W trybie M wszystko gra, a przed eksplozją było wszystko ok.
Czy dając inny palnik (SB-600/800/900, Canona czy z Metza) jest szansa na właściwą synchronizację błysku czy to inny problem sprzętowy?

Nawiasem mówiąc - lampa jest wykonana bardzo porządnie zarówno wewnątrz jak i wewnątrz. Niemniej z tą eksplozją to jest mały fuckup.
To nie jest problem synchronizacji. Ten błysk "zanim migawka się otworzy" to przedbłysk pomiarowy dla trybu TTL. Bardzo możliwe, że przy uszkodzonym tranzystorze IGBT "idzie" wtedy pełna moc i po prostu nie ma już energii na właściwy błysk. Czy w trybie M da się sterować mocą ? Czy ten błysk jak piszesz zanim się migawka otworzy nie wydaje się bardzo mocny ?

TOP67
13-09-2016, 11:23
To bardzo łatwo rozpoznać, na dwa sposoby.

1. Jeśli w trybie M, nie da się regulować mocy.
2. Jeśli w iTTL i drugiej kurtynie (czas 1-2 sekundy) i tak błyska zaraz po naciśnięciu spustu.

aldii
18-09-2016, 10:39
A gdzie kupiłeś palnik do Nissina? U mnie chyba w Di866 II także do wymiany. Błyska co kilka zdjęć.

DaroD300S
19-09-2016, 09:45
A gdzie kupiłeś palnik do Nissina? U mnie chyba w Di866 II także do wymiany. Błyska co kilka zdjęć.
Ja kupiłem on line do SB900 za 30 PLN. Po kilku błyskach testowych na full trochę poczerniał z jednej strony ale błyska nadal. Chyba sprzedawca go pakował gołymi łapami, bo był tylko w woreczku foliowym, a ja go nie wyczyściłem przed montażem. Zobaczę co będzie dalej.

asche
22-09-2016, 20:04
Palnik kupiłem na Alliexpressie, 5$ i ok. 3 tygodnie czekania.

Sprawdziłem tryb M i błyska z taką samą mocą nieważne czy ustawię na 1/128 czy 1/1 - prawdopodobnie omawiany przez Was tranzystor.
Jak go zlokalizować?

TOP67
22-09-2016, 20:07
To największy element elektroniczny. Wygląda tak. http://www.fototech-serwis.pl/pl/podzespoly-elektroniczne/433-tranzystor-igbt-ct40km-8h-ct40.html

Borat1979
22-09-2016, 21:41

Tutaj jest do Di866 (http://www.ebay.pl/itm/NISSIN-Di866-Di-866-Flash-Tube-Xenon-lamp-repair-replacement-blitz-lampe-/111942544225?hash=item1a104bab61:g:c3kAAOSwaB5Xl7V 4) ale nie sądzę aby sam palnik czymś się różnił w obu wersjach.

asche
23-09-2016, 09:27
Na Ali taki tranzystor to koszt 16zl, zobacze co siedzi w mojej lampie, zamowie i podmienie. Na razie mi sie nie spieszy, bo od majfrienda w ramach "gwarancji" dostalem triopo tr-982 do nikona za mocno okazyjna cene.

asche
03-11-2016, 17:54
Dla potomności - przyszła dzisiaj przesyłka z tranzystorami z Chin, wylutowałem stary, wlutowałem nowy i lampa działa tak jak powinna (reguluje moc od 1/1 do 1/128 w trybie M) w iTTL.
Koszt naprawy całości wyniósł ~24 zł (koszt tranzystora na Ali 3zł).