Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] 1/4 mili Razem Bezpiecznie
marlotnik
31-08-2016, 19:52
Witajcie
W ubiegłą niedzielę odbyły się wyścigi na 1/4 mili w Częstochowie. Jako amator, chciałem spróbować sił fotografując samochody jak również pokazy stuntów motocyklowych. Nie wszystkie zdjęcia wyszły ostre, mam problemy z obróbką ponieważ nie do końca wiem jak należy do tego tematu podejść. Praca na laptopie do łatwych nie należy, mam tu na myśli matrycę i ustawienie odpowiedniego poziomu jasności :) Przedstawię zdjęcia, chciałbym prosić o pomoc w postaci podpowiedzi, naprowadzenia, na co zwrócić uwagę przy obróbce (jak sami wykonujecie obróbkę), poziom naświetlenia, kontrast, itp. Zdjęcia obrabiam w Lightroom 3,4.
1.
EDIT - niestety brak plików na Flickr. Korzystajcie z naszego hostingu.
marlotnik
01-09-2016, 15:28
Dodam jeszcze kilka zdjęć z imprezy
EDIT - niestety brak plików na Flickr. Korzystajcie z naszego hostingu.
Przyznaje jest ich sporo, ale mam nadzieję że są poprawnie obrobione :) Jeśli nie to napiszcie co można poprawić i na co zwrócić uwagę przy obróbce :)
Tu nie o obróbkę chodzi, a przede wszystkim o kadrowanie. Jeśli kompozycja leży, to choćbyś obrobił to jak mistrz post-processu, to nic z tego nie będzie. Przede wszystkim ciasno jest na tych zdjęciach (13. woła o pomstę do nieba). Samochody w większości kadrowane ze złej perspektywy (zawsze to powtarzam: z samochodami, jak z dziećmi: na kolana, albo się wręcz położyć, ewentualnie z dźwigu). Zdjęcie 4 do usunięcia z poziomu aparatu przez zupełnie zepsute panoramowanie.
Ćwicz, patrz, jak robią to inni i wyciągaj wnioski :mrgreen:
marlotnik
01-09-2016, 20:54
Kadrowanie wyszło słabo to wiem, nie było zbyt wiele miejsca aby się dobrze ustawić... Dużo ludzi i mało czasu :) Większość zdjęć została zrobiona z za barierek, co uniemożliwiało wykonanie lepszych zdjęć :) Gdybym miał możliwość wejścia za barierki gdzie byli inni fotografujący, myślę że byłoby łatwiej :) Co do ciasnych zdjęć, niektóre zdjęcia kadrowałem szeroko, podczas obróbki chciałem pokazać bliżej stunty oraz niektóre z samochodów. Teraz wiem że raczej niepotrzebnie. Czytając wątki na forum o motocyklach, któryś z kolegów napisał aby zostawiać więcej miejsca z przodu a mniej z tyłu, chciałem tak próbować ale chyba nie do końca wyszło. Oglądałem zdjęcia kolegi http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275121 "Zapach benzyny", bardzo mi się podobały i chciałem wykonać podobne, ale nie wyszło tak jak chciałem. Była to moja pierwsza impreza motoryzacyjna tego typu na której byłem. Wierzę że w przyszłości będzie tylko lepiej :)
Tu nie o obróbkę chodzi, a przede wszystkim o kadrowanie. Jeśli kompozycja leży, to choćbyś obrobił to jak mistrz post-processu, to nic z tego nie będzieMarek, te dwa zdania powinieneś sobie wydrukować w dużym formacie i powiesić na ścianie:wink:
To że było dużo ludzi i mało czasu to żadne wytłumaczenie bo na takich imprezach zawsze jest dużo ludzi a samochody niestety nie chcą się zatrzymywać żeby fotografowie ustawili sobie kadry. Za barierki też Cię nikt nie wpuści jeśli nie pokażesz że faktycznie coś potrafisz.
Kadrujesz bardzo ciasno. Zdjęcia 13, 14 i 15 są tutaj przykładem. Sam lubię ciasne kadry, ale nie może być tak że samochód ledwo się mieści w kadrze. Jeśli się w tym kadrze nie mieści to ma być widać że taki był Twój zamysł!
Następna sprawa- polar. Gdybyś użył filtr polaryzacyjny przy robieniu zdjęcia 12 to zobaczylibyśmy lepiej tą piękną i odważną panią, zamiast tego co się odbija w szybach?
Na 1 tej ogromnej facet wygląda jakby spał, na drugiej jedynce wygląda jakby się dopiero uczył kaskaderki. Zdecydowanie najbardziej podoba mi się kadr 5. Selekcjonuj zdjęcia i nie wklejaj na siłę. Szukaj tzw "rodzynków" i dopiero z tymi baw się dalej.
Zdjęcie 18- auta są zbyt małe żeby wzbudzić jakieś emocje. Używasz D300 i Tamrona 70-300 czyli na 300mm masz ekwiwalent ogniskowej 450mm. Nie mów że nie dało się ściągnąć tych jadących samochodów z bliska robiąc piękne panoramowanie.
Mam nadzieję że się za tą opinię nie obrazisz i nie uciekniesz z forum:wink: Krytyczne uwagi powinny być dla Ciebie o wiele bardziej wartościowe niż tzw lajki z których nie wyciągniesz żadnych wniosków.
Bierz się do roboty!
PS. Następnym razem wrzuć zdjęcia w rozmiarze 1280pix w poziomie lub 900pix w pionie. Pierwsze zdjęcie jest ogromne i muszę przewijać rolką żeby je zobaczyć natomiast reszta wygląda jak znaczki pocztowe.
marlotnik
02-09-2016, 14:55
Bardzo Ci dziękuję za cenne uwagi :) O taki komentarz mi chodziło. Jeśli chodzi o kadrowanie to rzadko robię zdjęcia, dlatego mam z tym problem, czasem nie bardzo wiem co umieścić. Jeśli robię to staram się myśleć jak je wykonać by było jak najlepiej przedstawione. Wiem już jakie błędy popełniłem, następnym razem bardziej się przyłożę i wezmę Wasze rady do serca :) Co do filtra miałem założonego polara, może za mało przekręciłem :) Może uda nam się kiedyś umówić na jakąś imprezę motoryzacyjną :)