PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 na start

lutek14
30-08-2016, 17:42
Witam!

Jestem zainteresowany zakupem nowego Nikona D3300. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka, toteż nachodza mnie dwa pytania
- jak jest z żywotnością lustrzanki? Czy rzeczywiście po 100,000 zdjęć (a może i mniej lub więcej) pada i trzeba płacić za jej naprawę? Szkoda by mi było, aby przy pierwszym aparacie tego typu bać się*próbować robić zdjęcia na różnych trybach, eksperymentować z nimi...
- jak wygląda z ewentualną*sprzedażą takie aparatu w momencie, gdy zechce kupić sobie lepszy model? Jest jakakolwiek szansa, aby po czasie sprzedać? A może zamiast tego, nawet jeżeli padnie w końcu migawka, po prostu ją*naprawić? Chyba obiektyw głównie odpowiada za zdjęcia?

Dziękuję za wszela pomoc :) Jestem w rozterce między lustrzanką, a bezlusterkowcem tylko z powodu tej migawki.

david555
30-08-2016, 17:52
Broń Boże, nie kupuj żadnych przedmiotów, bo zużywają się i starzeją.

Znacznie lepiej żyć marzeniami, a pieniądze przechowywać w banku, w końcu może kiedyś je wydasz na jakiś wspaniały cel.

Sloniacz
30-08-2016, 17:53
Nawet bawiąc się bez przerwy trybem seryjnym potrzebowałbyś chyba z miesiąc żeby dobić do 100tys

Tapnięte z RN3Pro

madebyzosiek
30-08-2016, 17:55
Ja przy bardzo ekstremalnym męczeniu Nikona D5000 zrobiłem przez 4 lata blisko 80000 zdjęć... Nie było łatwo, a aparat był baaaaardzo intensywnie używany, więc... Aha, dodam że nadal działa ;)

MarcinL
30-08-2016, 17:58
Nie wiem jaka jest wytrzymałość migawki, też czytałem o 100tys. ale są do kupienia body które mają po 130tys. i działają. Jak nie chcesz wydać dużo na start to kup używkę gdzieś z okolicy. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony (przynajmniej na razie bo już zacząłem odkładać na kolejny).

lutek14
30-08-2016, 18:19
Nawet bawiąc się bez przerwy trybem seryjnym potrzebowałbyś chyba z miesiąc żeby dobić do 100tys

Tapnięte z RN3Pro

I po miesiącu migawka do naprawy? :P

Ja przy bardzo ekstremalnym męczeniu Nikona D5000 zrobiłem przez 4 lata blisko 80000 zdjęć... Nie było łatwo, a aparat był baaaaardzo intensywnie używany, więc... Aha, dodam że nadal działa ;)

A czy Nikon D5000 nie jest aby wyższej klasy i ma też większą wytryzmałość migawki... Ale dobrze. 4 lata na 80000 zdjęć to i tak sporo. Jeżeli używałeś go naokrągło. Ja nie miałbym tyle czasu. Co jakiś czas wyjścia gdzieś i zdjęcia.

Nie wiem jaka jest wytrzymałość migawki, też czytałem o 100tys. ale są do kupienia body które mają po 130tys. i działają. Jak nie chcesz wydać dużo na start to kup używkę gdzieś z okolicy. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony (przynajmniej na razie bo już zacząłem odkładać na kolejny).

Używanej raczej nie chciałbym... Wolę nową z zerowym przebiegiem, bo nie wiadomo czy w używanych nie pójdzie po paruset zdjęciach

amirez
30-08-2016, 18:59
Jaka jest żywotność? - duża /chyba, że będziesz nim gwoździe wbijał/,
Kiedy padnie migawka? - nikt nie wie. Może paść w dniu zakupu, albo dwadzieścia lat później,
Czy jest szansa na sprzedaż? - jest, zależy jaką dasz cenę sprzedaży. Aparaty tanieją szybciej niż szkła. Sprawdź cenę kilkuletniego D3300 na różnych serwisach.
Czy warto na start? - warto. Robiłem zdjęcia w wakacje i warto. D3300+N18-105.
Masz rację, jak jest kasa lepiej kupić nowe body z gwarancją.

ksh
30-08-2016, 19:04
Długi spacer i zafascynowanie nowym sprzętem gdzie fotki trzaska się listkom na drodze i psom obsikującym murki daje 50 no może nawet 100 fotek, jakieś wczasowe pstrykanie da kilka setek, więc spokojnie nie myśl o zużyciu migawki, to nie ma sensu.
Kupuj D3300 w zestawie z 18-105VR i pstrykaj ile się da, chętnych na używane lustrzanki jest sporo pod warunkiem dobrej ceny co jest oczywiste ale kupowanie nowego sprzętu z myślą o tym by odsprzedawać nie jest dobrym pomysłem, kup używane z niskim przebiegiem, pobaw się i sprzedaj.

Michaelius
30-08-2016, 20:09
IMHO jak nie planujesz kupować masy obiektywów to lepiej kupić bezlustro

dannywrocek
30-08-2016, 20:37
Jak powyżej, albo nawet sensowny kompakt: mniej miejsca, mniejsze parcie i pokusa na zakup dodatkowych akcesoriów, a i strata mniejsza, jeśli się nie wkręcisz. Kup lustrzankę, jeśli poważnie myślisz o foto-hobby, jeśli chcesz po prostu okazjonalnie pstrykać z djęcia, kup kompakt :)

madebyzosiek
30-08-2016, 20:45
A czy Nikon D5000 nie jest aby wyższej klasy i ma też większą wytryzmałość migawki... Ale dobrze. 4 lata na 80000 zdjęć to i tak sporo. Jeżeli używałeś go naokrągło. Ja nie miałbym tyle czasu. Co jakiś czas wyjścia gdzieś i zdjęcia.

Niby jest, ale już nie pamiętam czy on nie ma migawki na 75000, czyli już się zepsuł ;) Ja dokumentowałem wszystkie wydarzenia szkolne, czasem jedne zawody w piłe i było 450 zdjęć, w tym 50 do publikacji. Piesa swojego na lewo i prawo fotografowałem, wyjazdy prywatne, służbowe, początki zabawy w śluby, już nawet nie pamiętam do czego go używałem. A od dwóch lat jest katowany przez dzieci w szkole na kółku foto i żyje cały czas. 100000 to raczej przy pstrykaniu czasem najmniej 10 lat...
Ale koledzy dobrze radzą. Jak nie masz koncepcji na lustro, to kup bezlustro ;)

nikoniarz
30-08-2016, 21:20
D5000, chyba jak wszystkie inne, podstawowe, typowo amatorskie korpusy ma "deklarowaną" żywotność migawki na poziomie 100 tys klapnięć.

madebyzosiek
30-08-2016, 21:35
Masz rację :)

david555
30-08-2016, 21:41
Masz rację :)

Deklaracje deklaracjami, a życie życiem: https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5000.htm .

nikoniarz
30-08-2016, 21:42
Niemniej jednak doskonale wiadomo, że nie jest to gwarancją na dotrzymanie takiego przebiegu- może być mniejszy jak i większy.

Myszowor
30-08-2016, 22:27
Wg mnie d3300 to super lustrzanka, żona używa a jest laikiem fotograficznym ;), super zdjęcia, koszt aparatu malutki w porównaniu do jakości zdjęć, polecam.

lutek14
31-08-2016, 19:06
Jaka jest żywotność? - duża /chyba, że będziesz nim gwoździe wbijał/,
Kiedy padnie migawka? - nikt nie wie. Może paść w dniu zakupu, albo dwadzieścia lat później,
Czy jest szansa na sprzedaż? - jest, zależy jaką dasz cenę sprzedaży. Aparaty tanieją szybciej niż szkła. Sprawdź cenę kilkuletniego D3300 na różnych serwisach.
Czy warto na start? - warto. Robiłem zdjęcia w wakacje i warto. D3300+N18-105.
Masz rację, jak jest kasa lepiej kupić nowe body z gwarancją.

Wspaniała odpowiedź! Szukałem takiej! :-) Dziękuję

Długi spacer i zafascynowanie nowym sprzętem gdzie fotki trzaska się listkom na drodze i psom obsikującym murki daje 50 no może nawet 100 fotek, jakieś wczasowe pstrykanie da kilka setek, więc spokojnie nie myśl o zużyciu migawki, to nie ma sensu.
Kupuj D3300 w zestawie z 18-105VR i pstrykaj ile się da, chętnych na używane lustrzanki jest sporo pod warunkiem dobrej ceny co jest oczywiste ale kupowanie nowego sprzętu z myślą o tym by odsprzedawać nie jest dobrym pomysłem, kup używane z niskim przebiegiem, pobaw się i sprzedaj.

Rozumiem, że z autopsji te wyniki :) Nie chodzi mi tyle o kupowaniu nowego, żeby odsprzedać. Raczej liczę na sytuację w której kupię*lustrzanke, pobawię*się nią z 5-6 lat i kiedy będę chciał wymienić na nową to sprzedam stare body.

Też miałem dylemat miedzy lustrzanką i bezlusterkowcem... Jednak wiele osób radzi iść w te pierwsze, bo sprawdzone systemy i od lat na rynku. Chociaż bezlusterkowce mogą wyprzeć kiedyś lustrzanki jak LCD wyparły monitory kineskopowe :)

Jak powyżej, albo nawet sensowny kompakt: mniej miejsca, mniejsze parcie i pokusa na zakup dodatkowych akcesoriów, a i strata mniejsza, jeśli się nie wkręcisz. Kup lustrzankę, jeśli poważnie myślisz o foto-hobby, jeśli chcesz po prostu okazjonalnie pstrykać z djęcia, kup kompakt :)

Poważnie-poważnie myślę o tym. Dotychczas zamiast kompaktu korzystałem i robiłem zdjęcia iPhonem... Sądzę, że mógłbym spróbować jeszcze lepszym.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://instagram.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/t51.2885-15/e35/14031517_170560493375714_846042042_n.jpg)

źródło (https://instagram.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/t51.2885-15/e35/13827355_823074157793996_1381553611_n.jpg)

źródło (https://instagram.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/t51.2885-15/e35/13743647_486032258260568_1009027422_n.jpg)

Niby jest, ale już nie pamiętam czy on nie ma migawki na 75000, czyli już się zepsuł ;) Ja dokumentowałem wszystkie wydarzenia szkolne, czasem jedne zawody w piłe i było 450 zdjęć, w tym 50 do publikacji. Piesa swojego na lewo i prawo fotografowałem, wyjazdy prywatne, służbowe, początki zabawy w śluby, już nawet nie pamiętam do czego go używałem. A od dwóch lat jest katowany przez dzieci w szkole na kółku foto i żyje cały czas. 100000 to raczej przy pstrykaniu czasem najmniej 10 lat...
Ale koledzy dobrze radzą. Jak nie masz koncepcji na lustro, to kup bezlustro ;)

O proszę... Dobre liczby. W 10 lat to ja już zechę*kupić nowszy :) Jednak jestem, jak napisałem wyżej, skierowany chyba na lustrzankę. Z bezlusterkowców nie wiem co byłoby dobre - polecali mi Olympusy albo Sony.

D5000, chyba jak wszystkie inne, podstawowe, typowo amatorskie korpusy ma "deklarowaną" żywotność migawki na poziomie 100 tys klapnięć.
Według strony Nikona, D5000 to już poziom średnio-zaawansowany :) Nie znalazłem niestety konkretnej wartości dla tych 100% amatorskich

Deklaracje deklaracjami, a życie życiem: https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5000.htm .
Widziałem dla D3300 (tego, co mialbym wziac) https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d3300.htm Zaczęły padać przy 1000 :(

Niemniej jednak doskonale wiadomo, że nie jest to gwarancją na dotrzymanie takiego przebiegu- może być mniejszy jak i większy.
Największy pech

GonzoG
31-08-2016, 20:03
Migawka pada kiedy pada... Są aparaty z najniższej półki, które mają 3x większe przebiegi niż deklarowana żywotność, a są i te z najwyższej, gdzie migawka pada po 1/3-1/2.

A jeśli martwisz się o migawkę, to kup kompakt czy bezlusterkowca, które mają migawkę elektroniczną, więc się nie zużyje... za to gorzej z matrycą, która pracuje non-stop i też się wypala...

dannywrocek
31-08-2016, 23:08
@lutek14: jeśli poważnie,to już odpuść sobie czytanie i liczenie ile klapnięć wytrzyma migawka. Kup aparat i rób zdjęcia. Ale pamiętaj: zakup aparatu to dopiero początek wydatków; na początku może przyjść pewne rozczarowanie,że zdjęcia nie są takie jak chcuałeś. Lustrzanki trzeba się nauczyć i żeby to osiągnąć,trzeba ćwiczyć :-) Reasumując: kup i udanych zdjęć :-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Matt.
01-09-2016, 00:10
Ja posiadam D3300 i po 6miechach naklepane prawie 20k z zlotow i roznych wycieczek (mieszkam w Angli nad morzem tak wiec piasek i otoczenie slonej wody) i jak narazie 0 problemow z aparatem mysle ze jeszcze z rok go pokatuje i pojdzie do nowego wlasciciela ;) moim zdaniem mimo ze jest to entry level od nikona zbudowany jest solidnie (jak na jego klase) i nie ma sie czego obawiac

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

lutek14
01-09-2016, 11:40
Migawka pada kiedy pada... Są aparaty z najniższej półki, które mają 3x większe przebiegi niż deklarowana żywotność, a są i te z najwyższej, gdzie migawka pada po ⅓-1/2.

A jeśli martwisz się o migawkę, to kup kompakt czy bezlusterkowca, które mają migawkę elektroniczną, więc się nie zużyje... za to gorzej z matrycą, która pracuje non-stop i też się wypala...

O jej, smuteczek. Dziwi mnie, że jak na tyle lat technologii pod tym względem, nadal kwestia migawki jest taka losowa... Ja myślałem też nad bezlusterkowcem - jakimś*Sony albo Olympus, polecano mi je.

@lutek14: jeśli poważnie,to już odpuść sobie czytanie i liczenie ile klapnięć wytrzyma migawka. Kup aparat i rób zdjęcia. Ale pamiętaj: zakup aparatu to dopiero początek wydatków; na początku może przyjść pewne rozczarowanie,że zdjęcia nie są takie jak chcuałeś. Lustrzanki trzeba się nauczyć i żeby to osiągnąć,trzeba ćwiczyć :-) Reasumując: kup i udanych zdjęć :-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Oh wiadomo ! Lubię wyzwania, dotychczas robiłem zdjęcia iPhonem. Mam kompakt, ale nieużywany leży... Jakoś nigdy mnie nie przekonywał. Wolę*większą możliwość jaką daje nawet zwykły iPhone z obiektywami. Z tego powodu lustrzanka w pełni spełni moje wymagania. Nawet ta podstawowa. Czy wie ktoś, jak wygląda sprawa bezlusterkowca? On chyba też ma takie możliwości, ale nie zawsze posiada kółko do ich aktywowana, a jedynie na ekranie się*wybiera.

Ja posiadam D3300 i po 6miechach naklepane prawie 20k z zlotow i roznych wycieczek (mieszkam w Angli nad morzem tak wiec piasek i otoczenie slonej wody) i jak narazie 0 problemow z aparatem mysle ze jeszcze z rok go pokatuje i pojdzie do nowego wlasciciela ;) moim zdaniem mimo ze jest to entry level od nikona zbudowany jest solidnie (jak na jego klase) i nie ma sie czego obawiac

Po 6 miesiącach 20,000... Przy intensywnym użytkowaniu? (intensywniejszym niż moje by było). A jeśli mogę spytać - za ile sądzisz,*że uda Ci się go sprzedać?

Matt.
01-09-2016, 11:46
Nie mam pojecia za ile sie go uda sprzedac zobaczymy o ile ceny spadna i w jakim bedzie stanie jednak o migawke itd sie nie boje bo zawsze mam 2 lata gwarancji i dobry serwis nikona w UK i jeszcze lepsza obsluge klijeta w sklepie gdzie go zakupilem (zazwyczaj nie naprawiaja a wymieniaja towar na nowy) zapewne bede sprzedawac go razem z obiektywami DX jakie mam i myle ze w okolicach 300f dostane D3300 +18-55 af-p + N35 1.8g ;)

sl011
01-09-2016, 12:13
Ja myślałem też nad bezlusterkowcem - jakimś*Sony albo Olympus, polecano mi je.

Oh wiadomo ! Lubię wyzwania, dotychczas robiłem zdjęcia iPhonem. Mam kompakt, ale nieużywany leży... Jakoś nigdy mnie nie przekonywał. Wolę*większą możliwość jaką daje nawet zwykły iPhone z obiektywami. Z tego powodu lustrzanka w pełni spełni moje wymagania. Nawet ta podstawowa. Czy wie ktoś, jak wygląda sprawa bezlusterkowca? On chyba też ma takie możliwości, ale nie zawsze posiada kółko do ich aktywowana, a jedynie na ekranie się*wybiera.
Jakość zdjęć uzyskiwanych przez bezlusterkowce jest praktycznie identyczna jak tych z lustrzanek APS-C. Ergonomia jest porównywalna, a czasem nawet lepsza niż w D3300.
Różnice tkwią w obsłudze (w lustrzance używa się praktycznie tylko wizjera optycznego) i w systemie obiektywów dostępnym dla danego aparatu.

CC_PL
03-09-2016, 12:34
seria typowo amatorska (D3xxx i D5xxx) to mają żywotność migawki 100 tys. klapnięć, seria "ambitny-amator" (D7xxx) i semi-pro (D300, D300s, D500) to już 150 tys. klapnięć. Przy amatorskim, hobbystycznym użytkowaniu nie masz praktycznie szans zrobić 100 tys. zdjęć, nawet przez kilka lat. Wcześniej się go pozbędziesz (dasz do Żyda / allegro), albo się popsuje coś innego.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jakość zdjęć uzyskiwanych przez bezlusterkowce jest praktycznie identyczna jak tych z lustrzanek APS-C. Ergonomia jest porównywalna, a czasem nawet lepsza niż w D3300.

Jakość jest porównywalna, albo nawet taka sama - bo są często te same sensory. A co do ergonomii to już nie jest porównywalna, chyba że porównujesz do D3300 bezlusterkowce kilka razy droższe od Nikona :) Te małe bezlusterkowce (większość najtańszych modeli) to nie znają słowa ergonomia :)

Różnice tkwią w obsłudze (w lustrzance używa się praktycznie tylko wizjera optycznego) i w systemie obiektywów dostępnym dla danego aparatu.

Właśnie to drugie ma znaczenie. Do Nikona (i Canona) masz ogromną liczbę obiektywów, od super tanich po super drogie. Wybór jest ogromy, a do bezluster masz skromny wybór i na ogół dość drogich obiektywów. Niestety o ile body czasami jest tanie, to szklarnia do bezluster tania już nie jest.

artur0372
03-09-2016, 23:32
Też myślałem o przejściu na bezlustro. Po zweryfikowaniu cen szkieł chęć przeszła momentalnie.
Wymyśl sobie jakieś bezlustro, pierwsze z brzegu i popatrz na ceny obiektywów do niego.
Popatrz sobie na fotki z D3300 + 18-105 i 35 1.8 DX - bierz i pstrykaj.
D3300+18-105 (http://flickriver.com/search/D3300+18-105/)
D3300+35 1.8G DX (http://flickriver.com/search/D3300+nikkor+35+1.8+G+DX/)

lutek14
04-09-2016, 08:29
D3300 wydaje mi się w porządku poza jedną*kwestią. Podobno ma strasznie, strasznie słaby autofocus - cytując z testu "Celność autofokusa w D3300 pozostawia sporo do życzenia. Zarejestrowaliśmy zaledwie dwa trafienia w punkt, a ž zdjęć przekracza 15% odchyłki od najlepszego zdjęcia w serii"...
Ktoś coś wie na ten temat?

Znalazłem trzy różne zestawy dla Nikona D3300...
... z obiektywem AF-P 18-55 VR za 1649 zł
... z obiektywem 18-105 VR za 2199 zł
... z obiektywem AF-P 18-55 VR i 55-200 VR II za 2749
Czy bardziej opłacalny jest zakup najtańszego i potem dokupienie do niego obiektywów jakie chcę?

ksh
04-09-2016, 08:58
A jakie chcesz obiektywy dokupić ?
Jeśli nie wiesz to bierz zestaw pierwszy, jeśli nie masz zamiaru dokupić nic to zestaw drugi, jeśli chcesz już mieć dwa obiektywy to zestaw pierwszy i dokup nikkor 55-300 vr lub tamron 70-300 usd.

CC_PL
04-09-2016, 10:17
Jeśli chodzi o zestawy z tym body to w AVANS masz za ok. 2200 zł z obiektywem 18-105 VR i to się wydaje najlepsza opcja.

AF jest średni, ale lepszy jest dopiero w serii 5200, 5300, 5500, a te już sporej dopłaty wymagają.

lutek14
04-09-2016, 11:06
A jakie chcesz obiektywy dokupić ?
Jeśli nie wiesz to bierz zestaw pierwszy, jeśli nie masz zamiaru dokupić nic to zestaw drugi, jeśli chcesz już mieć dwa obiektywy to zestaw pierwszy i dokup nikkor 55-300 vr lub tamron 70-300 usd.

Na pewno bede sie zastanawiał nad obiektywem do makrofotografii :) bardzo mnie to interesuje. Oprócz tego - robie zdjecia głownie architekturze lub większemu terenowi (jakieś krajobrazy)... Ewentualnie jakieś losowe, artystyczne :)

Jeśli chodzi o zestawy z tym body to w AVANS masz za ok. 2200 zł z obiektywem 18-105 VR i to się wydaje najlepsza opcja.

AF jest średni, ale lepszy jest dopiero w serii 5200, 5300, 5500, a te już sporej dopłaty wymagają.

Okej. Zerknę. AF w tym modelu to zmora :( nie wiem co począć z tym

CC_PL
04-09-2016, 13:46
Okej. Zerknę. AF w tym modelu to zmora nie wiem co począć z tym

Jak robisz ujęcia statyczne, to nie powinieneś się tym aż tak bardzo przejmować.

Za ok. 2200 oprócz AVANS kilka sklepów ma obecnie z 18-105 VR. Do krajobrazów i architektury musisz mieć UWA, polecam głównie Tokine (szczególnie 11-16 lub ew. 12-24), lub Sigmę 10-20

lutek14
04-09-2016, 16:06
Tylko jeśli będzie jakaś dobra sytuacja - chociażby wyjście do Zoo i jakiś ptaki lub inne 'aktywne' zwierzęta będą robiłÄŤ szybkie akcje, to co wtedy :( Albo kiedykolwiek indziej, kiedy będę musiał zrobić szybkie zdjęcie - zwykle jeżdzę na żużel. Tam raczej ciężko o statyczny obraz.

Rycerz
04-09-2016, 16:44
Nowe d3300 kosztuje samo body około 1600-1700 zl
Do tego kup uzywany obiektyw 18-105 /3.5-5.6 za jakies 500-600 zl i masz super zestaw na początek. Za rok, dwa sie wszystkiego nauczysz...

- - - - kolejny post - - - - - -

w bezlustra sie nie pchaj. Dobre są drogie. Tanie są słabe.

koberek
04-09-2016, 16:45
To kup soniacza serii slt (a37, 58, 68 ) tam af-c jest nie do pobicia
i wizjer elektroniczny o niebo lepszy od tej ciemnicy w serii N 3xxx/5xxx,
prędkość serii 7 klatek wzwyż, a w Nikonie 3.
Siedziałem kiedyś na nikonie i muszę stwierdzić,
że soniacz w entry level bije te wydmuchy na starcie,
kwestia obiektywów, musisz popatrzyć jakie będą Ci pasować i ich ceny.

CC_PL
04-09-2016, 17:10
Nowe d3300 kosztuje samo body około 1600-1700 zl
Do tego kup uzywany obiektyw 18-105 /3.5-5.6 za jakies 500-600 zl i masz super zestaw na początek. Za rok, dwa sie wszystkiego nauczysz...

Dlaczego używany, jak za podaną przez ciebie kwotę można mieć taki nowy zestaw:

http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-nikon-d3300-18-105-vr-av-hdmi-i6448089959.html

ksh
04-09-2016, 18:02
Może lepiej użyć porównywarki ?
http://www.ceneo.pl/28202170

Umbra
04-09-2016, 18:47
Ja przez 5 lat zrobiłem D5000 około 12000-13000 zdjęć. a6000 w rok jakieś 7400. Ogólnie polecałbym właśnie raczej a6000. Dużo fajniejszy sprzęt i tanio podłączysz sobie np. manualne szkła.

nikoniarz
04-09-2016, 19:01
Ja przez 5 lat zrobiłem D5000 około 12000-13000 zdjęć. a6000 w rok jakieś 7400.

Ale czy na ilość miał wpływ model aparatu?

Rycerz
04-09-2016, 19:22
w tym sklepie bym nic nie kupił

koberek
04-09-2016, 19:44
Ja przez 5 lat zrobiłem D5000 około 12000-13000 zdjęć. a6000 w rok jakieś 7400. Ogólnie polecałbym właśnie raczej a6000. Dużo fajniejszy sprzęt i tanio podłączysz sobie np. manualne szkła.

Dokładnie, celuj w a6000 lub jakieś slt,
nie to, że jestem przeciw nikonowi, ale z tej półki to naprawdę porażka,
z tym badziewiem nikona będziesz się tylko wk.... jak nie od razu to po szybkim czasie

Umbra
04-09-2016, 23:06
Do tego brak pomiaru światła z manualnymi i problemy z ostrzeniem na nieskończoność. Choć w sumie to zależy co chce robić później. Jeśli planuje reporterkę i przesiadkę na FF, to może jednak Nikon. Jeśli nie, ale chce się rozwijać np. w portrecie, to Fuji jest też dobrym wyborem (ze względu na 56/1.2).

lutek14
05-09-2016, 12:16
prędkość serii 7 klatek wzwyż, a w Nikonie 3.
Siedziałem kiedyś na nikonie i muszę stwierdzić,
że soniacz w entry level bije te wydmuchy na starcie,
kwestia obiektywów, musisz popatrzyć jakie będą Ci pasować i ich ceny.

Z tego co mówi wielu fotografów, których pytałem o wybór lustrzanki polecali Nikona lub Canona. Sony niekoniecznie. Nie wiem czemu tak jest. Osobiście lubię tą*firmę i nie miałbym nic przeciwko zakupu, tym bardziej jeżeli mówisz jakoby 'entry-level' lustrzanek od nich jest o niebo lepszy od Nikona. Tylko co jeśli zechcę pójść etap wyżej i kupić lepsze body? I wtedy dokonując porównania powiem - "Okej. Na wyższym poziomie Nikon miażdży Sony pod każdym względem". Obiektywy nie pasują, więc będę*je musiał sprzedać. Pewnie za wiele niższą*cenę... Chciałbym wybrać taką firmę, której bym się*już trzymał przez cały czas :)

Cena a37 jest powiedzmy w moim zakresie (liczyłem na 2000zł, będzie 2200zł)
Z kolei a58 za 1599zł jest idealnie.
O a68 to nie ma co mówić, 3300 zł nie wydam na start :P

Sony a‘6000 jest chyba nowym modelem. Byłem w SONY i mieli ulotkę*odnośnie niego. Tylko, że kosztuje 3000 :( A model a5000? W ogóle. Dobrze widzę - te 4 cyfrowe aXXXX to bezlusterkowce, a SLT-AXX to lustrzanki?

Dokładnie, celuj w a6000 lub jakieś slt,
nie to, że jestem przeciw nikonowi, ale z tej półki to naprawdę porażka,
z tym badziewiem nikona będziesz się tylko wk.... jak nie od razu to po szybkim czasie

O proszę :O Dziękuję za informacje. Na forum o Nikonach myślałem, że będzie jakiś kult 'super nikon, bierz'

Do tego brak pomiaru światła z manualnymi i problemy z ostrzeniem na nieskończoność. Choć w sumie to zależy co chce robić później. Jeśli planuje reporterkę i przesiadkę na FF, to może jednak Nikon. Jeśli nie, ale chce się rozwijać np. w portrecie, to Fuji jest też dobrym wyborem (ze względu na 56/1.2).

Myślę, że to istotna sprawa dla nowicjusza. Szczególnie kwestia ostrzenia obrazu... Aparat potrzebuję tylko dla swojego własnego hobby - robienia zdjęć wszystkiemu :) Fuji to... Jednak niekoniecznie. Wolałbym z tych 'bardziej' znanych marek jak właśnie Nikon, Canon, Sony (ew. Olympus)

ksh
05-09-2016, 12:40
Jeśli zainteresujesz się bezlustrami na serio to zerknij na Panasonic DMC-GX7 + 14-42mm.

Zawsze masz też do wyboru w lustrzankach zapominany pentax, tanie modele mają ergonomie i parametry wyższych serii nikona, całkiem inna filozofia produkcji aparatów, stabilizacja i pomiar światła jest, do tego podepniesz wszystko co ma adaptery, poczytaj.

Lustrzanka nikona ma sens tylko jeśli będziesz dokupywać obiektywy, duży rynek używanego sprzętu, obiektywy używane nie tracą na wartości.

lutek14
05-09-2016, 12:45
Jeśli zainteresujesz się bezlustrami na serio to zerknij na Panasonic DMC-GX7 + 14-42mm.

Zawsze masz też do wyboru w lustrzankach zapominany pentax, tanie modele mają ergonomie i parametry wyższych serii nikona, całkiem inna filozofia produkcji aparatów, stabilizacja i pomiar światła jest, do tego podepniesz wszystko co ma adaptery, poczytaj.

Lustrzanka nikona ma sens tylko jeśli będziesz dokupywać obiektywy, duży rynek używanego sprzętu, obiektywy używane nie tracą na wartości.

Hmmm... Będę trochę uwarunkowany na mass media i chyba jednak pomyślę prędzej nad Sony, Olympus ostatecznie.
Wiem o pentaxach, jedna osoba mnie ciągle namawia na jego zakup.
Hmmm... Nie wiem jak z tym, ale z pewnością*istotnymi byłby te kryteria o których mówisz - duży rynek wtórny i w miarę stała wartość obiektywów

ksh
05-09-2016, 12:54
Jeszcze co do bezlusterkowców, na matrycach aps-c masz fuji i sony, na matrycach m4/3 panasonic i olympus, żadna z tych firm nie ustępuje w niczym innej, kwestia modelu, wyglądu, nastawienia bardziej na foto czy na video, dostępność obiektywów.
W lustrzankach masz podobne nikon i canon, sony nie zawracałbym sobie głowy bo firma olewa ten rynek, a pentax walczy nadal o rynek oferując moim zdaniem najlepsze amatorskie lustrzanki, przegrał w zaawansowanym sprzęcie.

Chcesz rozwijać zainteresowanie fotografią i będziesz w to pakował kasę w przyszłości to bierz nikona bo to najbardziej rozsądne.

2pompony
05-09-2016, 12:57
Jeśli jesteś uwarunkowany na mass media, nie możesz schodzić poniżej Hasselblada.

lutek14
05-09-2016, 13:29
Jeszcze co do bezlusterkowców, na matrycach aps-c masz fuji i sony, na matrycach m4/3 panasonic i olympus, żadna z tych firm nie ustępuje w niczym innej, kwestia modelu, wyglądu, nastawienia bardziej na foto czy na video, dostępność obiektywów.
W lustrzankach masz podobne nikon i canon, sony nie zawracałbym sobie głowy bo firma olewa ten rynek, a pentax walczy nadal o rynek oferując moim zdaniem najlepsze amatorskie lustrzanki, przegrał w zaawansowanym sprzęcie.

Chcesz rozwijać zainteresowanie fotografią i będziesz w to pakował kasę w przyszłości to bierz nikona bo to najbardziej rozsądne.

Dlatego myśle nad SONY i Olympus.
Wiem o tym Nikonie i Canonie.
Z tego powodu te 4 firmy...

Okej, ale nie D3300 chyba. Autofocus bardzo źle działa z teog co czytam i pisalem wczesniej.

lutek14
05-09-2016, 17:19
A duża jest różnica między D3300 i D3400? Może ten nowszy jest lepszy?

2pompony
05-09-2016, 17:29
Wielka jest wiara w narodzie, że jak modele są nowsze, to na pewno są lepsze, bo przecież nowsze zawsze lepsze... Poczytaj sobie ten wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274809).

Galante
05-09-2016, 17:32
Każdy nowy model ma coś ulepszone/ zmienionego:)
Dla jednego będzie to mega zmiana na plus dla innego dana zmiana nic nie wniesie,
Ja osobiście brałbym tańszy a za różnice kupiłbym lepsze szkło :)

ksh
05-09-2016, 17:37
Dlaczego akurat sony i olympus, a odrzucasz panasonic i fuji ? :)
Co do D3400 poczytaj temat na forum.

CC_PL
05-09-2016, 19:27
Zgadzam się, że Pentaxy są naprawdę OK, szczególnie jeśli ktoś nie zamierza za bardzo rozbudowywać szklarni.

koberek
05-09-2016, 19:29

lutek na te badziewia nie patrz,
A [...] 2 tysiaki za badziew, no chyba, że masz tyle kasy,
już lepiej jakiegoś starego nikosia ze śrubokrętem, a resztę na obiektywy,
jak już tak pragniesz nikona (zresztą poniżej d7000 bym nie schodził, bardzo fajne puszki od tego modela ...),
co do sony, to wielu nie docenia, kiedyś tak było ze mną, nawet nie chciałem słyszeć o sonym,
ale mając d3100, d5100, canony i inne, oczywiście entry levele ...,
kupiłem sony (lepszy wizjer, szklarnia sony i minolty, stabilizacja w korpusie, focus peaking nawet przy manualach, szybkość serii, [...] maatryca, panorama, gibany ekranik z fajnym live view, filmy ....)
który badziewiasty canon czy nikon da nam tyle za taką kasę ?
Może i sony olewa, ale nie robi w ciula jak nikon i canon oferując to samo w nowszej wersji!!!!
i jestem zadowolony, ewentualnie takie wycieczkowe fuji xe1 chyba jeszcze przygarnę.
Nie namawiam, ale po tułaczce po systemach, właśnie sony mi dało to co chcę !
Jeszcze fuji mnie szczuje, ale musi trochę poczekać :)
Jestem oszczędny w słowach, a się rozpisałem :)

lutek14
06-09-2016, 07:43
Wielka jest wiara w narodzie, że jak modele są nowsze, to na pewno są lepsze, bo przecież nowsze zawsze lepsze... Poczytaj sobie ten wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274809).

Własnie napisałem o tym D3400, a czytalem wcześniej co zmienione. Teoretycznie - skoro model nowy, to powinen być lepszy? Logiczne chyba. Nie twierdzę, że firmy kierują się tą logiką... Mnie przeraziło - brak funkcji ultradziwiekowego czyszczenia, brak Wi-Fi... Niewielka pozytywna zmiana w stosunku do D3300

Dlaczego akurat sony i olympus, a odrzucasz panasonic i fuji ? :)
Co do D3400 poczytaj temat na forum.

Mówimy o bezlusterkowcach? Sony i Olympus miałem przyjemność swego czasu korzystać. Nie znam Panasonica ani Fuji.

Zgadzam się, że Pentaxy są naprawdę OK, szczególnie jeśli ktoś nie zamierza za bardzo rozbudowywać szklarni.

Chciałbym ją rozbudowac :( Z czasem...

lutek na te badziewia nie patrz,
wypieprzyć 2 tysiaki za badziew, no chyba, że masz tyle kasy,
już lepiej jakiegoś starego nikosia ze śrubokrętem, a resztę na obiektywy,
jak już tak pragniesz nikona (zresztą poniżej d7000 bym nie schodził, bardzo fajne puszki od tego modela ...),
co do sony, to wielu nie docenia, kiedyś tak było ze mną, nawet nie chciałem słyszeć o sonym,
ale mając d3100, d5100, canony i inne, oczywiście entry levele ...,
kupiłem sony (lepszy wizjer, szklarnia sony i minolty, stabilizacja w korpusie, focus peaking nawet przy manualach, szybkość serii, zajebi... maatryca, panorama, gibany ekranik z fajnym live view, filmy ....)
który badziewiasty canon czy nikon da nam tyle za taką kasę ?
Może i sony olewa, ale nie robi w ciula jak nikon i canon oferując to samo w nowszej wersji!!!!
i jestem zadowolony, ewentualnie takie wycieczkowe fuji xe1 chyba jeszcze przygarnę.
Nie namawiam, ale po tułaczce po systemach, właśnie sony mi dało to co chcę !
Jeszcze fuji mnie szczuje, ale musi trochę poczekać :)
Jestem oszczędny w słowach, a się rozpisałem :)

Mówisz teraz odnośnie lustrzanek, jeżeli się nie mylę? :)
Mam, ale nie chciałbym wydać ich na byle co tylko dlatego, że jest nowicjuszem. Z tego powodu piszę zarowno na tym forum i innym, podpytując co wybrać.
Chciałbym kupić nowy model. Nie tyle pragnę Nikona. Pierwotnie miałem chęć do Nikona, Canona albo SONY. Mówili - odpuść lustrzankę Sony. Odpuściłem. Został Nikon i Canon. Nie znam się - słucham rad innych.
Jesteś jedną z niewielu osób, która tak zachwala SONY. Spotkałem się z kolezanką, która jest fotografem i ona mówiła "Na studiach, wszyscy najpierw brali Nikony, potem Canony, na koniec Sony zostawał sam". Tylko oni pewnie mieli lustrzanki na najwyższym poziomie.
W jaki sposób SONY olewa?
Fuji - nie :/
Zaznaczyłeś tutaj (co istotne), że chodzi o entry-level. Dokladnie o to mi chodzi. Tylko co jeżeli pójdę za jakiś czas krok wzwyż? Mając SONY i jakieś szkła do niego, nie poczuję się poszkodowany kiedy na średnim poziomie okaże się, iż SONY prezentuje się gorzej od Nikona lub Canona (czy tak jest?)? Chciałbym jednak przezornie wybrać coś, co zapewnia mi przysżłość w wyborze.

koberek
06-09-2016, 10:27
lutek to jest tylko moja opinia, przerabiałem to kiedyś,
zobacz najpierw na szkła jakie Cię interesują i ich ceny w wybranym systemie,
później wybieraj pod nie puszki,
co do sony to też ma dobre puchy a900, a55, a77, a99 itp
pisałem o entry levelach, gdzie nikon i canon wypadają bidnie,
sytuacja się zmienia w wyższym segmencie

lutek14
06-09-2016, 10:46
lutek to jest tylko moja opinia, przerabiałem to kiedyś,
zobacz najpierw na szkła jakie Cię interesują i ich ceny w wybranym systemie,
później wybieraj pod nie puszki,
co do sony to też ma dobre puchy a900, a55, a77, a99 itp
pisałem o entry levelach, gdzie nikon i canon wypadają bidnie,
sytuacja się zmienia w wyższym segmencie

Wlasnie wiem. Cenie ja wiecej niż inne rady, które dotyczą ogółu (a nie entry level o który pytam) albo osoby nie mającej kontaktu z innymi markami. Ja bede potrzebował obiektywu do makro z pewnością. I oprócz tego takie zwykle zdjecia krajobrazów, jakieśies zabytki, architektura, widoki, ewwntualnie artystyczne...
Te modele mówisz sa równie dobre?
W wyższym segmencie nie da sie znaleźć dobrego modelu Sony zdolnego porównać do Nikona/Canona?

2pompony
06-09-2016, 10:50
Własnie napisałem o tym D3400, a czytalem wcześniej co zmienione. Teoretycznie - skoro model nowy, to powinen być lepszy? Logiczne chyba. Nie twierdzę, że firmy kierują się tą logiką... Mnie przeraziło - brak funkcji ultradziwiekowego czyszczenia, brak Wi-Fi... Niewielka pozytywna zmiana w stosunku do D3300

Lutek, mówię to z przykrością i nei po to, żeby się z Ciebie naśmiewać, tylko żeby Ci pomóc zrozumieć. Jesteś niestety wzorowym modelem konsumenta - wszystko, co wyprodukuje dział marketingu łykasz jak wygłodniały pelikan i na tyle święcie w to wierzysz, że wypowiadasz jakieś piramidalne głupstwa. Dwadzieścia lat wciskania kitu przez telewizję i reklamy nie pozostały jak widzę bez wpływu...

To, że model jest nowszy więc powinien być lepszy wcale NIE JEST logiczne. Logiczne dla producenta jest raczej to, żeby ten nowszy model był gorszy, bo jeśli ktoś go kupi - to będzie musiał szybko wydać kasę na jeszcze następny. A ten jeszcze następny też nei powienien być lepszy, bo jak będzie naprawdę lepszy - klient szybko nei kupi następnego następnego. Rozumiesz? To jest logiczne dla producenta.

Mówienie, że model D3400, który jest wyraźnie (nawet na papierze) gorszy od poprzednika - że to jest, cytuję Ciebie: niewielka pozytywna zmiana jest jakimś straszliwym niezrozumieniem świata. Popatrz na taki przykład - żeby dział marketingu mógł powiedzieć, że wzrosła ilość zdjęć na 1 baterii, Nikon obciął moc lampy, już i tak słabawej przed obcięciem... I Ty to jawne robienie wała z klienta nazywasz niewielką pozytywną zmianą?

Opadają mi ręce jak coś takiego widzę...

Matt.
06-09-2016, 11:01
Nie przesadzajmy jednak Nikon D3300 az tak zlego AF nie ma zeby nic innego poza portretem nie zrobic. Tutaj kilka fotek z D3300 +T70-300vc

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/77a8acfdf8021f5d76de390bd83573c1-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160906/77a8acfdf8021f5d76de390bd83573c1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/15b77bb4c5b89ca1b2c993a010c7e47b-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160906/15b77bb4c5b89ca1b2c993a010c7e47b.jpg)
No i ptaszyna

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/d6fe9d5e6cb72133874fb702c698312d-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160906/d6fe9d5e6cb72133874fb702c698312d.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/db5b39ed5f831713a042e0f4f0c0f4d4-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160906/db5b39ed5f831713a042e0f4f0c0f4d4.jpg)
Moim zdaniem cos jednak ten AF dziala w trybie AF-C jest w stanie wylapac motor jadacy na wprost mnie i mysle ze jakies 3/5 zdjec jest celnych a obiektyw tez do najszybszych nie nalezy

lutek14
06-09-2016, 11:49
Znałem ciekawa ofertę.
Za 2499 jest Nikon D5300 z AF-P 18-55 VR. Dla wyższego modelu mógłbym znaleźć 500 złotych wiecej

Matt.
06-09-2016, 11:58
W testach AF nikona D3300 wypadl na tym samym poziomie co D5300 (jezeli chodzi o celnosc na srodkowym punkcie) jak mial bym wybierac pomiedzy Nikonem D3300 + 18-105vr vs D5300 + 18-55vr wybor padl by na Nikona D3300 ze wzgledu na duzo lepszy obiektyw szczegolnie jezeli nie masz zamiaru powiekszenia szklarni w najblizszym czasie ;) jednak jesli kupujesz aparat i masz zamiar za jakis czas dolupic kolejne obiektywy wybral bym D5300

sl011
06-09-2016, 12:45
Jakość jest porównywalna, albo nawet taka sama - bo są często te same sensory. A co do ergonomii to już nie jest porównywalna, chyba że porównujesz do D3300 bezlusterkowce kilka razy droższe od Nikona :) Te małe bezlusterkowce (większość najtańszych modeli) to nie znają słowa ergonomia :)
Olympus E-M10, czy (nieco droższy) Sony A6000 nie mają gorszej ergonomii a może nawet mają ciut lepszą niż najtańsze Nikony.
A taki kompakt Panasonic LX100, jeśli chodzi o bezpośrednią kontrolę parametrów, to w porównaniu z D3300 czy D5300 - niebo a ziemia.

Umbra
06-09-2016, 12:54
Może być jednak problem ze szkłami makro.

Drogis
06-09-2016, 13:18
Tak jak pisze Matt - nie wiem za bardzo, dlaczego się tak czepiacie AF w D3300.

Swego czasu miałem okazję robić (nieco z konieczności, ale jednak) zdjęcia na pokazie tanecznym duetem D3300+N35/1.8 (jestem amatorem, więc dla jasności - nie było to płatne zlecenie).
Ciemna sala, błyskanie wykluczone, ISO w granicach 3200, f/2.0-2.2. I co? Spokojnie dało radę.
Oczywiście robiłem zdjęcia z nadmiarem, sporo było "odrzutów", ale pod koniec dnia miałem bardzo bogaty materiał w bardzo przyzwoitej jakości.

Ja wiem, że teraz panuje przekonanie (bardzo gorąco podsycane przez producentów sprzętu), że jak masz ruchliwe dziecko i chcesz mu robić zdjęcia, to trzeba mieć co najmniej D5 i kilkanaście klatek na sekundę. Bzdura. 5fps w większości przypadków wystarcza, 11 punktów AF to też nie jakiś dramat. D3300 nadaje się spokojnie do większości amatorskich zastosowań, trzeba go tylko świadomie używać. Podkreślam słowo "amatorskich", bo cudów nie ma - aparat pomimo bardzo dobrej matrycy ma swoje ograniczenia.

Sęk w tym, że ludzie kupują aparat który koniecznie musi mieć śrubokręt, sterowanie CLS, mikrokalibrację obiektywów, pełną współpracę z manualnymi szkłami, itp. itd. a potem się okazuje, że pozostają przy obiektywie kitowym, a zew. lampa błyskowa to zbędny wydatek (przypadek prawdziwy).

sl011
06-09-2016, 13:20
Może być jednak problem ze szkłami makro.
Niekoniecznie. Po nikonowskich podwyżkach obiektywy macro Olympusa kosztują teraz praktycznie tyle samo, co nikkory (60-ka Olympusa jest nawet ciut tańsza). A recenzje mają też niezłe. (http://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/35mm-f3.5-zuiko-digital-macro/review/)

Matt.
06-09-2016, 13:30
Niekoniecznie. Po nikonowskich podwyżkach obiektywy macro Olympusa kosztują teraz praktycznie tyle samo, co nikkory (60-ka Olympusa jest nawet ciut tańsza). A recenzje mają też niezłe. (http://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/35mm-f3.5-zuiko-digital-macro/review/)
Jednak pozostal bym przy systemie nikona a na star wzial D3300+18-105vr zdecydowanie w tej cenie jest to jednen z lepszych zestawow a jesli z czasem bedzie autor tego watku dokupywac obiektywy i wglebiac sie w temat mozna zmienic puszke na D7200 badz wskoczysc w FX a jednak Bezlustra jeszcze nie dogonily na tyle aby mogly dorownac w AF o ktory chodzi autorowi.

Umbra
06-09-2016, 13:32
Ja używałem Tamrona 60 na Nikonie. Są też Tokiny 100, Sigmy 105 i 150. Trochę cieżko to przebić, jeśli priorytetem jest makro.

Jednak pozostal bym przy systemie nikona a na star wzial D3300+18-105vr zdecydowanie w tej cenie jest to jednen z lepszych zestawow a jesli z czasem bedzie autor tego watku dokupywac obiektywy i wglebiac sie w temat mozna zmienic puszke na D7200 badz wskoczysc w FX a jednak Bezlustra jeszcze nie dogonily na tyle aby mogly dorownac w AF o ktory chodzi autorowi.

Zwłaszcza na brzegach kadru, gdzie lustra w ogóle nie mają AF. :D Nie mówiąc o możliwych (zwłaszcza w tej półce cenowej) problemach z BF i FF.

lutek14
06-09-2016, 14:32
W testach AF nikona D3300 wypadl na tym samym poziomie co D5300 (jezeli chodzi o celnosc na srodkowym punkcie) jak mial bym wybierac pomiedzy Nikonem D3300 + 18-105vr vs D5300 + 18-55vr wybor padl by na Nikona D3300 ze wzgledu na duzo lepszy obiektyw szczegolnie jezeli nie masz zamiaru powiekszenia szklarni w najblizszym czasie jednak jesli kupujesz aparat i masz zamiar za jakis czas dolupic kolejne obiektywy wybral bym D5300

Narazie nie. Tylko obiektyw macro w najbliższym czasie.
Co do porównywania D3300 to D5300, to ten drugs ma - "28 more focus points" i "8 more cross type focus points"

Olympus E-M10, czy (nieco droższy) Sony A6000 nie mają gorszej ergonomii a może nawet mają ciut lepszą niż najtańsze Nikony.
A taki kompakt Panasonic LX100, jeśli chodzi o bezpośrednią kontrolę parametrów, to w porównaniu z D3300 czy D5300 - niebo a ziemia.

Mi się ten E-M10 podoba i ma fajną cenę :) Miałem przyjemność mieć go w ręce i w tej cenie jako jedyny posiadał wizjer i kółko do regulacji trybu pracy (w innych nie było wizjera, tylko sam LCD albo tryb pracy musiał być zmieniany w menu)

Zwłaszcza na brzegach kadru, gdzie lustra w ogóle nie mają AF. Nie mówiąc o możliwych (zwłaszcza w tej półce cenowej) problemach z BF i FF.

Hmmm? Teraz odnosisz się do lustrzanki czy bezlusterkowca, bo trochę się*zgubiłem. Co to za problemy te BF i FF?

sl011
06-09-2016, 14:50
Mi się ten E-M10 podoba i ma fajną cenę :) Miałem przyjemność mieć go w ręce i w tej cenie jako jedyny posiadał wizjer i kółko do regulacji trybu pracy (w innych nie było wizjera, tylko sam LCD albo tryb pracy musiał być zmieniany w menu)
Jeśli rozważasz zakup Olympusa, zerknij sobie w internecie, czy pasują Ci kolory z Olympusa. Są inne (mniej cukierkowe) niż z Nikona.
I jeszcze jedno - jeżeli zależy Ci na super autofokusie, to Olympusy mają dobry AF, ale raczej do statycznych scen.

Co to za problemy te BF i FF?
http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html

Matt.
06-09-2016, 15:28
Jeśli rozważasz zakup Olympusa, zerknij sobie w internecie, czy pasują Ci kolory z Olympusa. Są inne (mniej cukierkowe) niż z Nikona.
I jeszcze jedno - jeżeli zależy Ci na super autofokusie, to Olympusy mają dobry AF, ale raczej do statycznych scen.

Af do statycznych scen.... ;) do statycznych scen to i AF nie potrzebny ;) jednak obstawal bym przy lutrze jesli wielkosc nie sprawia problemu

lutek14
06-09-2016, 16:17

Kolorystyka modeli jest wg mnie bardzo fajna. AF jest chyba dosyć istotny, szczególnie w świecie dynamicznym, który starałbym się fotografować.
Dzięki za wyjaśnienie.

Af do statycznych scen.... ;) do statycznych scen to i AF nie potrzebny ;) jednak obstawal bym przy lutrze jesli wielkosc nie sprawia problemu

Wielkość nie sprawia problemu. Problem sprawia wybór lustrzanki :???: A bezlusterkowca mam wybranego :P Teraz główny problem tylko.

ksh
06-09-2016, 16:30
Olympus i Panasonic to fajny system, sporo obiektywów, jednak nadal jeśli chcesz jakość obiektywów jak w nikonie to będzie sporo drożej, dobrych tanich tele nie ma, wiec teoretycznie zostajesz na zestawie startowym na dość długo.
Ja zamiast zastanawiać się nad D3300 już bym kupił D7000 i trzaskał zdjęcia, zbierał na tanie obiektywy jak np nikkor 1.8/50mm D, 1.8/35mm, tamron 70-300usd, micro 60mm D, a jak się znudzi to sprzedam bez straty bo wspominałeś o tym.

lutek14
06-09-2016, 16:53
Aha, rozumiem. Na razie też na podstawowym chciałbym kształtować technikę.
Tylko D7000 jest za 3300 zł (body) :O Nie wydam tyle na start.... Na pierwszą*giatrę*przeznaczyłem niecałe 1500 złotych ze wzmacniaczem ;P

Matt.
06-09-2016, 17:04
Dlatego wybral bym D3300+18-105vr z tym zestawem napewno da sie zrobic swietne zdjecia nauczyc sie donrego kadrowania itd a ISO uzyteczne nawet do 3200 jednak wiecej juz bym nie przekroczyl ;-) ja dalej uzytkuje D3300 i nie nazekam jak za te pieniadze body jest swietne jednak w nastepnym roku planuje przesiadke na D500 badz jakies FF body ;)

ksh
06-09-2016, 17:10
Ja ciebie nie namawiam na używany sprzęt ale D7000 do max 1500zł, kupuje i strzelam zdjęcia, a tak siedzisz na forum i męczysz się przy klawiaturze, znudzi się to sprzedasz za podobną kwotę.

Rycerz
06-09-2016, 17:16
Zdecyduj się wreszcie bo tak to do końca roku nie dobrniemy ;-)

Jeśli chcesz nowy to zaplanuj w wydatkach obiektyw 18-105 i dowolne body. Powodzenia.

lutek14
06-09-2016, 17:37
Jednak chyba wolałbym kupić nowe body, nawet jeśli gorsze...

Zdecydowałbym się, ale nie wiem na co :roll: Za duży wybór :(

Matt.
06-09-2016, 21:11
18-105vr + najlepsze body na jakie cie stac i na 100% bedziesz zadowolony a jak moge cos wiecej namieszac to pomysl jeszcze nad D3300+ Sigma 17-50 2.8 os tylko tutaj juz musisz przestrzelac obiektyw pod wzgledem FF/BF

koberek
06-09-2016, 21:18
Jednak chyba wolałbym kupić nowe body, nawet jeśli gorsze...

Zdecydowałbym się, ale nie wiem na co :roll: Za duży wybór :(

To kup dobrego kompakta i szlifuj, później będziesz wiedział czego potrzebujesz :)

ksh
06-09-2016, 21:29
Wybór akurat masz mały bo jedynie D3300 z lustrzanek nowych, z używanych to np D5300 lub wspomniany D7000, do tego 18-105VR i możesz iść strzelać zdjęcia, od jutro ładna pogoda się podobno zaczyna.

lutek14
06-09-2016, 21:29
Nie :o Tylko nie kompakt! Już wolę robić zdjęcia swoim telefonem!

Wiem jedno - aparat z obiektywami.
Wybór: lustrzanka lub bezlusterkowiec
I teraz obierając jedną z tych dróg, musze dojść do wybranego modelu! :)

Umbra
06-09-2016, 22:49
Ja bym na pewno nie kupował 18-105 (miałem), ale wszystko zależy od potrzeb.

lutek14
06-09-2016, 23:07
A ja właśnie myslalem nad nim. Co jest nie tak?

Umbra
06-09-2016, 23:21
Nic. Jest po prostu ciemny. Jak dla mnie równie dobrze można kupić kompakt. Takie obiektywy przydają się do krajobrazu, ale do niczego innego się imo nie nadają.

sl011
07-09-2016, 08:56
Nie używałbym terminu "kompakt" w negatywnym sensie. Np Panasonicem LX100, który ma jasny obiektyw i dość dużą matrycę, można uzyskać bardziej "profesjonalne" rezultaty niż lustrzanką z kitem.

Ja bym na pewno nie kupował 18-105 (miałem)
Co zaproponujesz w zamian, w porównywalnym budżecie, osobie, która kupuje pierwszą lustrzankę i zapewne chce mieć obiektyw "do wszystkiego"?

Matt.
07-09-2016, 09:05
Tak jak juz wczesniej pisalem jedynym tanim spacer zoomem jest Sigma 17-50 2.8os badz odpowiednik od Tamrona jednak tego ludzie mniej polecaja na forum (sam nie mialem okazji przetestowac ani jednego ze wzgledu na brak uszczelnien tak to moglbym sie skusic)

sl011
07-09-2016, 09:36
OK, tylko jak do tej Sigmy dokupić d3300, to wyjdzie ok. 3000zł.

ksh
07-09-2016, 09:49
Mimo wszystko nadal D3300 z 18-105VR to świetny zestaw i można robić piękne zdjęcia, a jak ten temat pociągniecie dalej to aparat może kupi w przyszłym roku.

Matt.
07-09-2016, 09:51
No niestety ale jak autor zdecyduje na jasnego zooma musi doliczyc te kilka stowek

poste
07-09-2016, 10:27
Mimo wszystko nadal D3300 z 18-105VR to świetny zestaw i można robić piękne zdjęcia, a jak ten temat pociągniecie dalej to aparat może kupi w przyszłym roku.

Nie, no bądźmy optymistami... chociaż... niedługo może casback i zabawa rozpocznie się od początku ;)

Ps. Ankietę proponuję podwiesić, jak kolega z d7100 parę tygodni temu.

lutek14
07-09-2016, 10:32
Nic. Jest po prostu ciemny. Jak dla mnie równie dobrze można kupić kompakt. Takie obiektywy przydają się do krajobrazu, ale do niczego innego się imo nie nadają.

Okej! Ale na start powinno być okej? Do nauki?

Nie używałbym terminu "kompakt" w negatywnym sensie. Np Panasonicem LX100, który ma jasny obiektyw i dość dużą matrycę, można uzyskać bardziej "profesjonalne" rezultaty niż lustrzanką z kitem.

Co zaproponujesz w zamian, w porównywalnym budżecie, osobie, która kupuje pierwszą lustrzankę i zapewne chce mieć obiektyw "do wszystkiego"?

Z tym do wszystkiego nie przesadzajmy. Wiem, żeby nie oczekiwać wszystkiego od takiego szkła... Pierwsze do nauki zawsze jest :) Ewentualnie opcja - body i kupno obiektywu jaki chcę!

Tak jak juz wczesniej pisalem jedynym tanim spacer zoomem jest ÎŁ 17-50 2.8os badz odpowiednik od Tamrona jednak tego ludzie mniej polecaja na forum (sam nie mialem okazji przetestowac ani jednego ze wzgledu na brak uszczelnien tak to moglbym sie skusic)

Czyli trochę bardzo ponad.

Hahah =D Na Boże Narodzenie zrobię sobie prezent

No niestety ale jak autor zdecyduje na jasnego zooma musi doliczyc te kilka stowek

Tak naprawdę, nie wiem o czym nawet móiwicie. Jestem laikiem :C

Matt.
07-09-2016, 11:06
Jezeli jestes totalnym laikiem zakupil bym D3300+18-105 vr i nie przejmowal sie narazie tym ze obiektyw jest ciemy i ma zmienna przeslone f4-5.6 (o ile dobrze pamietam) a z czasem przyjdzie czas na reszte ;) na poczatek jest to dobry zestaw startowy i napewno poczujesz roznice jedyne czego brakuje to siatki trojpodzialu na wizjeze (mozesz o tym poczytac na forach) ktora ulatwila by zaczac kadrowanie w poprawny sposob

sl011
07-09-2016, 11:34
I przygotuj się na naukę. Zrobienie dobrego zdjęcia będzie wymagało więcej wysiłku, niż przy robieniu komórką. Będziesz musiał więcej przewidzieć przed zrobieniem zdjęcia i w zasadzie pożegnać się z trybem live-view (czyli robieniem zdjęć z podglądem na żywo na ekranie) - w lustrzance to tylko przez wizjer.
Ale efekty mogą to wynagrodzić!

Umbra
07-09-2016, 12:05

Mój pierwszy obiektyw to był Nikkor 35/1.8. Nie bardzo widzę sens w lustrzance z ciemnym kitem, bo to daje prawie takie same efekty jak kompakt. Autor musi doprecyzować, co chce robić albo pokazać zdjęcia, jakie chciałby robić.

lutek14
07-09-2016, 13:22
Jezeli jestes totalnym laikiem zakupil bym D3300+18-105 vr i nie przejmowal sie narazie tym ze obiektyw jest ciemy i ma zmienna przeslone f4-5.6 (o ile dobrze pamietam) a z czasem przyjdzie czas na reszte ;) na poczatek jest to dobry zestaw startowy i napewno poczujesz roznice jedyne czego brakuje to siatki trojpodzialu na wizjeze (mozesz o tym poczytac na forach) ktora ulatwila by zaczac kadrowanie w poprawny sposob

Dobrze, nad nim cały czas myślę! Oczywiscie, przyjdzie... Wiem o co chodzi z siatką - jak robiłem zdjęcia na iPhone to po prostu potem kadrowałem przy jej pomocy bezpośrednio na telefonie w zdjęciach.

I przygotuj się na naukę. Zrobienie dobrego zdjęcia będzie wymagało więcej wysiłku, niż przy robieniu komórką. Będziesz musiał więcej przewidzieć przed zrobieniem zdjęcia i w zasadzie pożegnać się z trybem live-view (czyli robieniem zdjęć z podglądem na żywo na ekranie) - w lustrzance to tylko przez wizjer.
Ale efekty mogą to wynagrodzić!

Chętnie! Tylko, żeby migawka wystarczyła na naukę i awansowanie poziom wyżej :) Nie ma problemu, z obiektywem może być ciekawiej. Często światło odbijające się od ekranu uniemożliwiało mi dokładny wybór sceny. Liczę na nie !

Mój pierwszy obiektyw to był Nikkor 35/1.8. Nie bardzo widzę sens w lustrzance z ciemnym kitem, bo to daje prawie takie same efekty jak kompakt. Autor musi doprecyzować, co chce robić albo pokazać zdjęcia, jakie chciałby robić.

Ja już wysyłałem jaki zdjęcia robię. Ale żeby nie cofać - może po prostu pokażę*instagrama https://www.instagram.com/duzy_krewet/

Matt.
07-09-2016, 17:23
Dokladnie statyw jak najbardziej wskazany ze wzgledu na krajobrazy + architekture ;)

lutek14
07-09-2016, 18:37
Hmmm, to też na niego zerknę :O Chociaż chodzić z takim statywem to niezła robota. Mógłbym aparat na czymś*położyć po prostu :P

koberek
07-09-2016, 19:49
Hmmm, to też na niego zerknę :O Chociaż chodzić z takim statywem to niezła robota. Mógłbym aparat na czymś*położyć po prostu :P

Kup Sony będziesz chodził bez statywu :) hehe

GonzoG
07-09-2016, 22:28

Zapomniałem coś do tego dodać - tak są lepsze... szczególnie z tymi plastikowymi bagnetami...

mex
08-09-2016, 11:43
Lutek... coraz bardziej jesteś zakręcony.
Niebawem dojdziesz do wniosku, że nie wydasz ani złotówki na sprzęt. Na początek kup używane D7000 z niewielkim przebiegiem + w miarę jasny obiektyw i idź strzelać foty. :)

ksh
08-09-2016, 12:56
hola hola to nie jest takie proste żeby zdecydować się po prawie 100 postach w temacie o wyborze aparatu.
W lustrzance zużywa się migawka, w bezlusterkowcu matryca, obiektywy mogą się zakurzyć, obudowa może się porysować, a przecież to dopiero początek wyboru, jeszcze sto postów będzie jaki filtr UV, a może CPL, no i potem jaką wybrać torbę, a teraz jak już mam aparat to jak tu wyjść z aparatem na mróz ?
Jeszcze raz ci napisze bo widzę że jesteś mocno niezdecydowany i mimo długiego tematu nie słuchasz rad, zastanów się nad używanym D7000 lub kup D3300 i idź robić zdjęcia.

koberek
08-09-2016, 15:06
Zapomniałem coś do tego dodać - tak są lepsze... szczególnie z tymi plastikowymi bagnetami...

A gdzież Ty widział plastykowy bagnet, hę ?

lutek14
08-09-2016, 15:25
mex tak jak mówisz =) Pytałem o D3300 dostaję miliard modeli :D
koesch hahah, możemy ten temat też*pociagnąc - chetnie sie dowiem wiecej, bo moze torba nie bedzie mi pasowac, a nie chcialbym brac do nikona jakiejs innej. juz od paru postow mowie o d3300

GonzoG
08-09-2016, 19:18
A gdzież Ty widział plastykowy bagnet, hę ?
W Sony. Tylko a77 i wzwyż mają metalowy. Reszta plastik. Co najwyżej tylko pierścień na zewnątrz jest metalowy, ale bagnet plastik.

koberek
08-09-2016, 20:11
W Sony. Tylko a77 i wzwyż mają metalowy. Reszta plastik. Co najwyżej tylko pierścień na zewnątrz jest metalowy, ale bagnet plastik.

Pitolisz Panie, to zobacz a37, mam metalowy bagnet i pierścień, zarąbiste obiektywy minolty i do tego śrubokręt w entry level, gdzie nikon se jaja robi na tej półce odbiorców.
Mimo to lubię Nikona i oczywiście te forum nikonowskie, skarbnicę wiedzy :)

koberek
08-09-2016, 21:29
Poza tym to są banały, zobacz ilość punktów krzyżowych w sony(slt),
a w tym badziewiastym nikonie(3xxx), lub zobacz szybkość af-u w obu puszkach
nie mówię o live view, bo tu nikon to wielka porażka,
filmy fhd, guzikologia, AF-C miodzio w sonym, można by tak się w nieskończoność rozpisywać,
zauważ z rozmowy, że miałem już nikony te słabsze (3xxx/5xxx) i canony (1xxx),
ale soniacz, niestety bije na głowę te wydmuchy.
Jeszcze raz powtarzam, że nikony od 7xxx to już inna liga
i właśnie dlatego proponuję autorowi zacząć od tych modeli, wskazane nawet używanych,
więcej zostanie na szkła.
Autorze nie bierz d3300, tylko zacznij od używki d7000 !!
Będziesz Pan zadowolony.

GonzoG
09-09-2016, 01:46
Pitolisz Panie, to zobacz a37, mam metalowy bagnet i pierścień, zarąbiste obiektywy minolty i do tego śrubokręt w entry level, gdzie nikon se jaja robi na tej półce odbiorców.
Mimo to lubię Nikona i oczywiście te forum nikonowskie, skarbnicę wiedzy :)
Metalowy (aluminiowy), to tam jest tylko pierścień na zewnątrz.

A to nie Nikon se robi jaja, a producenci obiektywów. Canon od samego początku ma silnik w obiektywach i nic nie stało na przeszkodzie, aby taki też montowali w obiektywach do Nikona, tylko taniej im było nie dawać silnika.

ksh
09-09-2016, 09:15
Sony a37, które nie ma akceptowalnego nawet ISO 800, a przy zachmurzonej pogodzie już w cieniach widać szumy.
Słaby wizjer, słaby wyświetlacz, słabe video, stabilizacja wbudowana mało wydajna w porównaniu do obiektywów nikona, rawy z tego soniaczka to nędza w porównaniu do D3300.
Do tego dochodzi fakt porzucenia przez sony tego systemu, to już lepszym wyborem jest zakup bezlusterkowca samsunga.

koberek
09-09-2016, 09:55
Sony a37, które nie ma akceptowalnego nawet ISO 800, a przy zachmurzonej pogodzie już w cieniach widać szumy.
Słaby wizjer, słaby wyświetlacz, słabe video, stabilizacja wbudowana mało wydajna w porównaniu do obiektywów nikona, rawy z tego soniaczka to nędza w porównaniu do D3300.
Do tego dochodzi fakt porzucenia przez sony tego systemu, to już lepszym wyborem jest zakup bezlusterkowca samsunga.

I tak można w nieskończoność, jak zwykle przy fanboyach.
Ja robię pass, niech se autor kupi d3300 i niech się cieszy jak dziecko.
Tak naprawdę wisi mi to :)
Co miałem napisać napisałem.

Rafał_Sz
09-09-2016, 10:37
Dżizas, o czym mowa? Jeśli cos się może zepsuć to nie jest kwestia czy, tylko kiedy się zepsuje. ;)

100 000 klapnięć to kosmos, a nikt nie powiedział, że po 100 tysiach migawka padnie. Można z 5 razy zrobić międzynarodową karierę fotograficzną. ;) Nie raz i nie 10 widziałem powalające zdjęcia zrobione D50 z 18-55. D3300 przy tym to hajend.

Kupować i cieszyć się z robienia zdjęć.

lutek14
09-09-2016, 11:35
To się wywiązała dyskusja... Cóż mogę*powiedzieć.
Nie chcę Sony. Jakkolwiek słyszałem wiele dobrego o Sony na poziomie początkującym (i osobiście lubię tą*markę), to dane mi było usłyszeć, że potem Nikon/Canon miażdży go.
Po drugie - nie chcę używanego. Nawet jeżeli lepszy. Wlasnie dlatego, że kwestia kiedy się*zepsuje. Co z tego, że kupię body które ma załózmy 5-10k klapnięć, jest poza gwarancją i po paru dniach skończy się dzień dziecka? :/

Więc ja myślę tak - wezmę*D3300. Moge kupic nowy... W mojej cenie... Jest Nikonem... Ma badziewny autofocus... Chce prosty aparat na start... Aby potem ewentualnie go odsprzedać i kupić nowy lepszy.

Krotko - nie ma innego aparatu w cenie do 2000 (nowego), który jest w stanie rywalizować z D3300? I jest marki Nikon/Canon.

lutek14
09-09-2016, 12:09
Ze szkłem 18-105mm. Dodam.
.
.
.
Ewentualnie - body Nikon i dobry obiektyw na start do 2000 (2200...)? Jakieś propozycje kombinacji?

Umbra
09-09-2016, 12:22
To się wywiązała dyskusja... Cóż mogę*powiedzieć.
Nie chcę Sony. Jakkolwiek słyszałem wiele dobrego o Sony na poziomie początkującym (i osobiście lubię tą*markę), to dane mi było usłyszeć, że potem Nikon/Canon miażdży go.

Użytkownicy A7RII i szkieł z serii G Master mogliby się z tym nie zgodzić. ;)

Matt.
09-09-2016, 12:31
Użytkownicy A7RII i szkieł z serii G Master mogliby się z tym nie zgodzić. ;)
W takim razie zostaje tylko hasselblad ;) a wracajac do tematu to do D3300 kup 18-105 vr na start da rade ;)

ksh
09-09-2016, 17:10
lutek zlituj się i kup coś :)

Co warto zakupić:

2400zł
Nikon D5300 + 18-55 VRII
( lepsza puszka niż D3300 ale mniej uniwersalny jak obiektyw )

2300zł
Nikon D3300 + 18-105 VR
( natańsza bieda lustrzanka ale najlepszy w swojej klasie obiektyw )

2250zł
Pentax K-50 + 18-55 WR + 50-200 WR
( najlepsza lustrzanka w tej cenie i całkiem dobre obiektywy )

2250zł
Canon 700D + 18-55 IS
( bardzo dobry aparat i słaby obiektyw )

Podsumowując, kupiłbym D7000 z sigmą 17-50 lub z 1.8/35mm :)

mex
10-09-2016, 10:38
Pentax K-50 + 18-55 WR + 50-200 WR
( najlepsza lustrzanka w tej cenie i całkiem dobre obiektywy )

Podsumowując, kupiłbym D7000 z sigmą 17-50 lub z 1.8/35mm :)

Opcja Pentax całkiem przyzwoita. Nie rozumiem tylko strachu lutka przed używanym D7000 z małym przebiegiem. Wbiła mu się do głowy padaka migawki i po sprawie. Na sam początek D7000 + wspomniane 35mm f/1.8 jest naprawdę ok.
Lutek, nic więcej (żeby zamknąć się w kwotach przez Ciebie proponowanych) się nie wymyśli. Najważniejsze to ruszyć w teren fotki strzelać.

_DsP_
10-09-2016, 11:37
Ach ten niedoceniany pentax :-) ta opcja z dwoma obiektywami jest najlepszą w tej klasie cenowej. Daje duży zakres ogniskowych i najwięcej oferujące body entry level. Ale jeśli ma być Nikon to 3300 i 18-105

ksh
10-09-2016, 13:15
Lutka wcięło, pewnie kupił i korzysta z pięknej pogody, zaraz nas tu zasypie zdjęciami.

lutek14
11-09-2016, 11:51
Dzięki wszystkim =D
To teraz dokonam słusznego wyboru.
Zadam jednak pytanie - jak jest z Pentaxami z wyższej klasy cenowej? Są porównywalnie dobre z Nikonami i Cananonami tego poziomu? Pytanie stąd, że kolejna osoba mówi mi o K-50... W ogóle - co to za zestaw w tak przyjaznej cenie z dwoma obiektywami!?
koesh, jeszcze nie ! =) Ale jak kupię, to wrzucę*skoro tak zależy :mrgreen:

Umbra
11-09-2016, 12:00
Pentax K-1 jest na poziomie D800 bodajże. Na razie trochę średnio tam ze szkłami, ale pewnie niedługo się to zmieni.

lutek14
11-09-2016, 12:09
Te szkła pewnie się zmienią... Przynajkmniej mam taką nadzieję :) Nie potrzebuje dużo jak narazie. Może akurat jak więcej zdjęć będę robił, to dojdą nowe ! :)

Umbra
11-09-2016, 12:17
http://pentaxrumors.com/wp-content/uploads/2016/02/Pentax-K-mount-D-FA-lens-roadmap-2016.png

lutek14
11-09-2016, 12:26
To są*jakieś wybitnie profesjonalne obiektywy z tego co widzę*:O

ksh
11-09-2016, 12:26
Ale do K-50 masz sporą szklarnie plus możliwość podpinania pleśniaków, do tego dochodzi sigma, tamron, samyangi itd bo sa robione z mocowaniem pentax.
Jak bym miał wybierać między D3300 i K-50 to wybrałbym używany D7000 :)

lutek14
11-09-2016, 12:38
Skończmy z używanym D7000 :( Katorga!
... A do ilu tysięcy pstryknięć?

ksh
11-09-2016, 12:43
Tak bezpiecznie to 20-30 tysięcy można by brać jeśli nie jest zniszczony ale czasami trafiają się z gwarancją i z niskim przebiegiem, ewentualnie jakieś interfoto (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=5764&id=21) itp gdzie mają używany sprzęt.

aha i czy już głosowałeś w zabawie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275433) ?

Michaelius
11-09-2016, 12:54
Skończmy z używanym D7000 :( Katorga!
... A do ilu tysięcy pstryknięć?

Z legendarnym autofocusem z D7000 ? :)

lutek14
11-09-2016, 12:57
Opowiedz mi tą legendę ... :roll:

ksh
11-09-2016, 13:00
Mityczny af i chlapanie olejem, no tak...

lukiii
11-09-2016, 13:10
Opowiedz mi tą legendę ... :roll:

Mityczny af i chlapanie olejem, no tak...

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578

lutek14
11-09-2016, 13:28
Ciekawe! Aż się*prosi o zakup! :C

mex
11-09-2016, 13:49
Ciekawe! Aż się*prosi o zakup! :C

Lutek, do jasnej ciasnej... Każda pucha ma plusy i minusy. Nawet każdy egzemplarz z danego modelu też nie będzie identyczny ze swoimi bolączkami. Mój D800 już trafił na czyszczonko bo chlapnął olejem, ale np. w świetle żarowym AF trafia w każdym z punktów. Jeśli nie jest to notoryczny objaw to mam to gdzieś. Robię zdjęcia zamiast narzekać, że pucha za tyle kasy i trafiło jej się chlaśnięcie olejem. Tyle w temacie.
Masz ograniczony budżet, więc każdy Ci doradza najlepsze rozwiązania. Nie chcesz używanego D7000 to kup sobie nowe D3300 z kitem i ciesz się np. wyjściami w plener. Dłuższa dyskusja nie ma jak widać sensu bo za tydzień okaże się, że jednak chcesz wejść w pełną klatkę i będzie wałkowanie od nowa czy D610 czy może D750, a jeszcze jest używka D700 albo chlapiący D600.

Rycerz
20-09-2016, 21:10
kupiłeś cos?
bo spać w nocy przez ciebie nie mogę ;-)