Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-300 jaki wybrać filtr polaryzacyjny i uv?
Aszencja
29-08-2016, 19:47
Bardzo proszę o pomoc. Nie znam się na tym zupełnie, a że zbliża się wyjazd, proszę Was o pilną pomoc. Czytam różne fora, i nie wiem czy do takiego obiektywu stosuje się np filtry polaryzacyjne...bo ponoć winetują. Zastanawiałam się nad Marumi Super DHG PL-C 77 mm,... z kolei nie wiem czy nie lepszy byłby jakiś w wersji slim....jeżeli tak to jaki?
np taki (http://www.ceneo.pl/32696909#mh=f3G5bLQ791006marumilaX0n7UjXmAZOhF6zBM b7SEkyhOQpTqy8hlQhK_SUtpr27rYQmulwU2r2pow6o3e6o7m-SSi5yzqurECx83pLzZ45ENmMJIuu4BYH7pBBzteuIpnM8j-UxWnNlHx5zwL5CnHIg0ADw93iBV1_yCOaKHeaYXBnTR-zR_e_9ZHiuQNdv0wC6iXmUeMXBcoqSIe0), dodatkowo świetnie wypada w testach, a na co ci UV ?
Jesli "zupelnie sie nie znasz" to daj sobie (na razie) spokoj z filtrami- postaraj sie, zeby bylo prosto i nie pod swiatlo. Udanego urlopu.
Jocker0712
30-08-2016, 17:06
W polarach Marumi zdecydowana większość jest "fit & slim" mimo że nie mają tego w nazwie (z rzadkimi wyjątkami). Po prostu każdy model powyżej tego konkretnego "FIT & SLIM" jest od nie go lepszy (powłoki) i jest już też "slim". Najlepszy z nich jest EXUS. Nie wiem jakiego body używasz ale winieta może pojawić się na naprawdę szerokokątnych szkłach. Co do UV to są dwie grupy: Ci co mówią że to nic nie daje i Ci którzy mówią że daje. Ja jestem ten trzeci nie uważam że daje ale mam i lepiej się z tym czuje (ochrona szkła). Marumi to świetna marka więc jakiego byś nie kupiła każdy będzie świetny.