PDA

Zobacz pełną wersję : d750 d800 przesiadka z d3 i d700

Niedzwiedz
29-08-2016, 18:18
Hej wszystkim

Sto lat jak mnie nie było na forum :)

Pytanie szybkie bardzo bede plakal jak wyrzuce d3 i d700 i wezme 2xd750 ? czy moze lepiej d800 i d750, albo nie zmieniac :D ?
Megapixle mnie nie kreca bardziej AF , ergonomia , pomiar swiatla , wytrzymałość, praca z lampa itp...

Cichy
29-08-2016, 19:13
Weź lepiej ogarnij avatara, bo wyglądasz jak gimnazjalista :P

manfred
29-08-2016, 19:21
Jak będziesz wyrzucał to podsunę Ci swój kosz.

Kaczy_Grzmot
29-08-2016, 19:29
Nie wiem jak w przypadku D3, ale odnośnie D700, AF w D750 to istotna zmiana jakościowa - zwłaszcza w czeluściach sal weselnych. :-)
PS Mam i używam D750 i D700. D750 ustawiony z reguły na "group AF".

Niedzwiedz
29-08-2016, 20:12
Cichy oj tam troche zaroslem od tamtego czasu tylko :D

himi
29-08-2016, 20:12
Cześć:) Ja używam równolegle D3S i D750 tek i zdecydowanie wolę to co daje mi D3S - jeśli wiesz o czym ja mówię. Weź z NPS u D750 na jakąś robotę i sam oceń bo to bardzo subiektywne.

Niedzwiedz
29-08-2016, 20:18
Himi tego sie wlasnie obawiałem "chwila by pokochac , cala wiecznosc by zapomniec a d5 boli w oko cena "

himi
29-08-2016, 20:19
O toto właśnie. Jako były zadowolony użytkownik D700 jak i D3 powiem ci, że możesz nie oszaleć z radości. Zaraz mnie tu znów pewnie kilku miłośników D750 zakrzyczy, ale ja tam swoje wiem:)

Niedzwiedz
29-08-2016, 20:34
jakas nadzieja w d800 ? czy ciac nerke na d5 ?

Kaczy_Grzmot
29-08-2016, 20:42
W moim ex D800 AF był co najwyżej jak w D700.

morzon
29-08-2016, 20:55
D800 na ślub niezbyt (dać się da, mam jako drugie body). Przefocilem ze dwa sezony, ale odkąd kupiłem D750 to znacznie przyjemniej, szybciej, pewniej. Mialem D700 wcześniej, na pewno bym nie wrócił choćby mi za darmo dali.

dem
30-08-2016, 21:33
Ja akurat mam d800 i d750 i powiem, że obrazek jest lepszy z d800. W moim, oczywiście, mocno subiektywnym odczuciu. AF lepszy natomiast w D750, choć ja akurat nie mam problemu z AF w d800. Jest po prostu szybszy i czulszy w D750.

markB
01-09-2016, 18:19
Wyrzuć D700 i weź D750.

stachmuszel
02-09-2016, 07:57
D800 na ślub niezbyt (dać się da, mam jako drugie body). Przefocilem ze dwa sezony, ale odkąd kupiłem D750 to znacznie przyjemniej, szybciej, pewniej. Mialem D700 wcześniej, na pewno bym nie wrócił choćby mi za darmo dali.

Saint, kilkakrotnie prosiłem w innych wątkach ludzi, którzy mieli podobne zdanie do Twojego, o jakieś przykłady tej przepaści D700vsD750/D800. Jakoś nikt nie był w stanie tego pokazać, może Tobie się uda ;-)

Matt.
02-09-2016, 08:11
Tutaj chodzi raczej o wielkosc plikow i dluzsza ich obrobke niz o sama puszke ;)a poza tym D800 ma gorszy af mniej FPS i jest wieszy i ciezszy niz d750 co po 12h pracy z aparatem moze dac znac jednak moim zdaniem na plener gdzie jest duzo czasu i chce pokazac sie detal puszka jak najbardziej by sie sprawdzila tak samo na ceremonii a D750 uzywac na weselu gdzie AF z tej puszki jak widac daje rade ;)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

david555
02-09-2016, 08:39
Saint, kilkakrotnie prosiłem w innych wątkach ludzi, którzy mieli podobne zdanie do Twojego, o jakieś przykłady tej przepaści D700vsD750/D800. Jakoś nikt nie był w stanie tego pokazać, może Tobie się uda ;-)

https://versus.com/pl/nikon-d700-vs-nikon-d750

Warto też wspomnieć o różnicy w DR na korzyść D750.

MstrG
02-09-2016, 09:13
https://versus.com/pl/nikon-d700-vs-nikon-d750

Warto też wspomnieć o różnicy w DR na korzyść D750.

Co to za głupoty pod tym linkiem

5 Powodów dla czego Nikon D700 jest lepszy
25600ISO vs 12800ISO (Nikon D750)

D700 ma zakres 200 - 6400, D750 100 - 12800. Pewnie wzięte zostało w D700 Hi2, ale wtedy D750 ma 51200.
Piszę z pamięci, ale tak to chyba wyglądało.

3.Cieńszy
77mm vs 78mm (Nikon D750)

:)

4.Ma wbudowany silnik autofokusa
Tak vs Nie (Nikon D750)

Znowu bzdura.

5.Szybsze ustawianie strości zdjęć dzięki autofokusowi z detekcją fazową podczas robienia zdjęć
Tak vs Nie (Nikon D750)

:shock:

2.Znacznie większa matryca
35.9 x 24mm vs 36 x 23.9mm (Nikon D700)

david555
02-09-2016, 09:19
Co to za głupoty pod tym linkiem

No widzisz, link z sieci i od razu jesteś jak nowy. :D

morzon
02-09-2016, 22:38

Ale co ja Ci niby mam pokazac? Tego, że DR w D700 na iso3200+ leciał na łeb i obróbka w kolorze była mordręgą, że kolory w sztucznym, żarowym świetle robiły się masakryczne? Że znacznie łatwiej i przyjemniej obrabia mi się pliki z nowszych matryc? Że więcej wyciągne z cieni w nowych puszkach i to często mi ratuje dupe, albo ułatwia prace (foty z dużym kontrastem z jednej klatki)? Że 36mpx niszczy i wciera w ziemie 12mpx pod kątem detalu? Że nowsze matryce nie mają dziwnego bandingu od źródeł światła na zdjęciach nocnych?
W jaki sposób mam Ci to na przykładach pokazać? D700 nie mam od kilku lat, miałem przez chwile równolegle z D800, ale robić jakieś testy/porównania żeby wrzucać na forum i coś komuś udowadniać? Sorry, nie chce mi się i szkoda mi czasu :D Rozumiem, że masz D700 i wystarcza Ci do Twoich zastosowań w 100%, ale nie ma co zaklinać rzeczywistości - nowsze puchy są lepsze pod kątem matryc i tyle. D700 było rewelacyjnym aparatem wtedy kiedy wyszedł (i nadal jest świetną puszką), ale nowsze są po prostu lepsze. Nie musisz się zgadzać, nie przeszkadza mi to, nie będę*nawracał czy coś ;)

prz3mo
03-09-2016, 08:14
Że znacznie łatwiej i przyjemniej obrabia mi się pliki z nowszych matryc?

U mnie wręcz odwrotnie. Z D700 bardzo szybko w ACR uzyskuję to co chcę, z D750 "mordęga"... :/

Niedźwiedź, może używki np. D3s?

manfred
03-09-2016, 08:33
A gdzie można takie zwykłe nefy z 750 pobrać aby spróbować obróbki. Zależy mi na zwykłych pstrykach w sztucznym świetle.

kolorowooka
03-09-2016, 10:38
Jak chcesz to wyślij mi na pw email to podeślę

himi
03-09-2016, 11:37
Z uporem maniaka tutaj wielu udowadnia jak to się pięknie pracuje z kolorem D750. Zaraz potem dodają swoje teorie z rozmaitymi czekerami, profilami i innymi kombinacjami. Tymczasem pliki D700, D3, D3s pięknie wychodzą w LR czy ACR z kolorem bez takowych wygibasów. Ja od początku mówię tu głośno o ułomności pracy z kolorem nowych puszek. O tym, że wymaga to o wiele więcej kombinacji ( zwyczajnie więcej ROBOTY) w porównaniu z workflow ,,dawnych'' matryc, jest dla mnie WADĄ a nie zaletą nowych aparatów. Mam sposoby na kolor w D750, ale musi stać się cud zanim powiem o nim tyle ciepłych słów co o D700 i D3S np. Dla mnie body to nie tylko ficzerowate specyfikacja, ale przede wszystkim kompleksowa funkcjonalność. Obejmuje ona w tej samej mierze co np. ergonomia - również pracę z plikiem. Za duże tego obrabiam, żeby mieć spazmy wyłącznie z powodu cudnej specyfikacji. Dodam tu kolejny raz, że choć AF z D750 jest na papierku lepszy od D3S to niemal codziennie w praktyce D3S zamiata plastikowego kolegę pod dywan w realnym życiu. Miałem już się nie odzywać, nie pisać, bo zaraz polecą zarzuty i ,,argumenty'', że mam pokazać pliki. Niedźwiedż założył wątek i zadał pytanie. Więc na nie odpowiedziałem w oparciu o moje odczucia.

stachmuszel
03-09-2016, 12:47
Ale co ja Ci niby mam pokazac? Tego, że DR w D700 na iso3200+ leciał na łeb i obróbka w kolorze była mordręgą, że kolory w sztucznym, żarowym świetle robiły się masakryczne? Że znacznie łatwiej i przyjemniej obrabia mi się pliki z nowszych matryc? Że więcej wyciągne z cieni w nowych puszkach i to często mi ratuje dupe, albo ułatwia prace (foty z dużym kontrastem z jednej klatki)? Że 36mpx niszczy i wciera w ziemie 12mpx pod kątem detalu? Że nowsze matryce nie mają dziwnego bandingu od źródeł światła na zdjęciach nocnych?
W jaki sposób mam Ci to na przykładach pokazać? D700 nie mam od kilku lat, miałem przez chwile równolegle z D800, ale robić jakieś testy/porównania żeby wrzucać na forum i coś komuś udowadniać? Sorry, nie chce mi się i szkoda mi czasu :D Rozumiem, że masz D700 i wystarcza Ci do Twoich zastosowań w 100%, ale nie ma co zaklinać rzeczywistości - nowsze puchy są lepsze pod kątem matryc i tyle. D700 było rewelacyjnym aparatem wtedy kiedy wyszedł (i nadal jest świetną puszką), ale nowsze są po prostu lepsze. Nie musisz się zgadzać, nie przeszkadza mi to, nie będę*nawracał czy coś ;)

S4INT, nie mam już D700, ale na co dzień mam kontakt z plikami z D700, D800, D750 i w moim skromnym środowisku fotograficznym pliki z tego ostatniego mają opinie najmniej przyjaznych.
Moje zdanie jest dokładnie takie jakie ma himi. Ale też nawracać nikogo nie będę, każdy ma prawo do swojej opinii.

stachmuszel
03-09-2016, 15:00
I żeby była jasność, nie twierdzę, że D700 jest lepsze od D750/800, bo nie jest. Twierdzę jedynie, że jest postęp, ale nie rewolucyjny, tylko ewolucyjny.

ksh
03-09-2016, 15:10
Szczypta dziegciu, jeśli miałbym ze dwa D700 styrane na maksa i chciał je sprzedać konkretnie w Polsce to musiałbym mocno męczyć temat wszędzie że D750 ma najmniej przyjazny obrazek.
Podziwiam powielanie takich opowieści przez doświadczonych w fotografii ludzi.
Bez obrazy oczywiście, taka moja obserwacja z boku bo staje się to żałosne.
Jakoś w skandynawskich czy niemieckich sklepach z używkami D700 nie ma takich cen jak u nas gdzie chodzą legendy wychwalające ten aparat.

stachmuszel
03-09-2016, 15:15
Bo tam wszystko ma inną cenę ;-)

Matt.
03-09-2016, 16:53
Moim zdaniem nezadowolenie z kolorow D750 jest spowodowane przyzwyczajeniami ,,starych wyjadaczy” poprostu po przesiadce na nowsze body musza uczyc sie nowego sposobu post produkcji gdzie po kilku badz i kilkudziescieciu latach uzywania starego body robia to juz z zamknietymi oczami ;)

prz3mo
03-09-2016, 19:49
Moim zdaniem nezadowolenie z kolorow D750 jest spowodowane przyzwyczajeniami ,,starych wyjadaczy” poprostu po przesiadce na nowsze body musza uczyc sie nowego sposobu post produkcji gdzie po kilku badz i kilkudziescieciu latach uzywania starego body robia to juz z zamknietymi oczami ;)

Ależ oczywiście, że tak jest. Gdybym nie miał D700, tylko od razu kupił D750 to myślałbym po prostu, że tak ma być. A że wiele lat używałem (używam nadal) D700 to mam porównanie, że pliki z D750 muszę dłużej "męczyć" a i jak z efektów nie jestem zadowolony. Tyle tylko, że ja generalnie nie forsuję zdjęć agresywną obróbką, wręcz obrabiam coraz deliktaniej - i w tej kwestii np. ludzka skóra z D750 (bez kombinacji alpejskich) wygląda MOIM ZDANIEM źle.

Matt.
03-09-2016, 20:13
Nie ma sie co sprzeczac o to jednak gdyby tak bylo jak mowisz 1000 slubniakow nie wybieralo by tej puszki jako swoich glownych ;)

david555
03-09-2016, 20:31
Nie ma sie co sprzeczac o to jednak gdyby tak bylo jak mowisz 1000 slubniakow nie wybieralo by tej puszki jako swoich glownych ;)

A ilu jest tak naprawdę, świadomych rzeczy rzemieślników, fotografujących imprezy okolicznościowe ?

Mówię o rzemiośle w sensie świadectwa ukończenia choćby szkoły zawodowej, a nie o niedzielnych entuzjastach, którzy doświadczenia zbierają w internecie i na własnej sempiternie.

Matt.
03-09-2016, 20:50
A ilu jest tak naprawdę, świadomych rzeczy rzemieślników, fotografujących imprezy okolicznościowe ?

Mówię o rzemiośle w sensie świadectwa ukończenia choćby szkoły zawodowej, a nie o niedzielnych entuzjastach, którzy doświadczenia zbierają w internecie i na własnej sempiternie.
To ze ktos nie skonczyl szkoly w tej dziedzinie o niczym nie swiadczy;) Jarden Polin polecal ta puszke jako najlepsza dla startu na powaznie z Fotografia a jednak on wie nieco wiecej od ciebie w tej dziedzinie i ma uznanie wielu osob ktore ty tracisz na tym forum wraz z kolejnymi wpisami... ;) Jezeli Pro fotografom przeszkadzalaby ,,czerwonka” badz nie dalo by sie jej usunac latwo w postprocesie nikt by nie kupil badz tez nie polecal tego body szczegolnie w USA czy tez bardziej rozwinietych krajach europy gdzie zakup D5 potrafi zwrocic sie w przeciagu 3 miesiechy nawet dla sredniego slubniaka z mala iloscia zlecen ;)

david555
03-09-2016, 21:01
To ze ktos nie skonczyl szkoly w tej dziedzinie o niczym nie swiadczy;) Jarden Polin polecal ta puszke jako najlepsza dla startu na powaznie z Fotografia a jednak on wie nieco wiecej od ciebie w tej dziedzinie i ma uznanie wielu osob ktore ty tracisz na tym forum wraz z kolejnymi wpisami... ;) Jezeli Pro fotografom przeszkadzalaby ,,czerwonka” badz nie dalo by sie jej usunac latwo w postprocesie nikt by nie kupil badz tez nie polecal tego body szczegolnie w USA czy tez bardziej rozwinietych krajach europy gdzie zakup D5 potrafi zwrocic sie w przeciagu 3 miesiechy nawet dla sredniego slubniaka z mala iloscia zlecen ;)

No widzisz, w przeciwieństwie do Twojego guru, akurat ja mam wszelkie glejty, a to z pewnością nie jest przeszkoda. ;)

A, i nie szukam taniej popularności na forach, zatem kompletnie mnie nie interesuje co tam kto o mnie myśli.

Matt.
03-09-2016, 21:18
No widzisz, w przeciwieństwie do Twojego guru, akurat ja mam wszelkie glejty, a to z pewnością nie jest przeszkoda. ;)

A, i nie szukam taniej popularności na forach, zatem kompletnie mnie nie interesuje co tam kto o mnie myśli.
Moze i masz ,,wszystie glejty” jednak nie masz zadnego uznania ;) a bez niego nawet twoje glejty o niczym nie swiadcza a sa jedynie papierm

manfred
03-09-2016, 21:22
akurat ja mam wszelkie glejty,

Nie jest Ci wstyd takimi pierdołami się chwalić:-)

david555
03-09-2016, 21:26
Moze i masz ,,wszystie glejty” jednak nie masz zadnego uznania ;) a bez niego nawet twoje glejty o niczym nie swiadcza a sa jedynie papierm

Na tym forum jest jedynie kilka osób, które autentycznie mają coś do powiedzenia.

A reszta ? Reszta powinna być milczeniem. ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Jest. :D

MstrG
03-09-2016, 21:27
Powróćcie proszę do tematu.

R
03-09-2016, 21:49
Z uporem maniaka tutaj wielu udowadnia jak to się pięknie pracuje z kolorem D750. Zaraz potem dodają swoje teorie z rozmaitymi czekerami, profilami i innymi kombinacjami. Tymczasem pliki D700, D3, D3s pięknie wychodzą w LR czy ACR z kolorem bez takowych wygibasów. Ja od początku mówię tu głośno o ułomności pracy z kolorem nowych puszek. O tym, że wymaga to o wiele więcej kombinacji ( zwyczajnie więcej ROBOTY) w porównaniu z workflow ,,dawnych'' matryc, jest dla mnie WADĄ a nie zaletą nowych aparatów. Mam sposoby na kolor w D750, ale musi stać się cud zanim powiem o nim tyle ciepłych słów co o D700 i D3S np. Dla mnie body to nie tylko ficzerowate specyfikacja, ale przede wszystkim kompleksowa funkcjonalność. Obejmuje ona w tej samej mierze co np. ergonomia - również pracę z plikiem. Za duże tego obrabiam, żeby mieć spazmy wyłącznie z powodu cudnej specyfikacji. Dodam tu kolejny raz, że choć AF z D750 jest na papierku lepszy od D3S to niemal codziennie w praktyce D3S zamiata plastikowego kolegę pod dywan w realnym życiu. Miałem już się nie odzywać, nie pisać, bo zaraz polecą zarzuty i ,,argumenty'', że mam pokazać pliki. Niedźwiedż założył wątek i zadał pytanie. Więc na nie odpowiedziałem w oparciu o moje odczucia.

obiema rencyma sie podpisuje pod tym...

nikoniarz
03-09-2016, 23:21
Na tym forum jest jedynie kilka osób, które autentycznie mają coś do powiedzenia
Niestety nie należysz do nich...

david555
04-09-2016, 00:14
Niestety nie należysz do nich...

Ani Ty. ;)

morzon
04-09-2016, 12:07
Z uporem maniaka tutaj wielu udowadnia jak to się pięknie pracuje z kolorem D750. Zaraz potem dodają swoje teorie z rozmaitymi czekerami, profilami i innymi kombinacjami.

Mógłbym to samo napisać, że z "uporem maniaka" udowadniasz, że stare matryce są super, a nowe złe blebleble. Kwestia koloru to chyba bardziej kwestia osobnicza i tego jaki sie ma łorkfloł - trudno zmienić stare przyzwyczajenia często, więc i wychodzi gorzej/dłużej etc.
Zresztą nie pisałem, że się*pięknie pracuje z kolorem z D750, też nie wszystko mi pasi w tym obrazku (chociaz wciąż lepiej niz d700), ale D800 np to jest bajka, po przesiadce z D700 byłem w siódmym niebie. Każdemu co innego pasi i inaczej się pracuje, nie wiem czy jest sens się pucować o to co chwile w połowie wątków - jednym pasi, innym nie - jak stwierdzić kto ma racje? Może wszyscy?

janecki
04-09-2016, 19:59
Jeżeli D700 to taki wspaniały sprzęt. To dlaczego taki ogrom osób próbuje się go pozbyć? Ja mam kumpla który długo miał d700 i właśnie mówił że w d700 zawsze miał problem z kolorami, szczególnie w sztucznym świetle. Teraz ma d810 i d750 i również twierdzi że to przepaść. Z resztą, kolory to subiektywna sprawa. Na forum aż zbiera się na wymioty, jak znów kolejny temat przechodzi do kolorów, i walki tych co próbują sprzedać na siłę swoje zajechane d700 za jakieś żart wysokie stawki, tutaj reklamując te aparaty argumentując ze sa dużo lepsze od nowych aparatów, przy tym robiąc afery o kolorach w nowych aparatach, gdzie sami nie mają tych aparatów. Jezu, w każdym temacie, kolory, kolory, kolory. Moderatorzy powinni za to banowac.

ksh
04-09-2016, 20:09
Mnie tylko dziwi że to wychodzi głownie od starych wyjadaczy ( bez obrazy ), którzy nie wiem... nie potrafią sobie zmienić profilu w obróbce, czy może kotlety robią w jpg i takie dają parze młodej ?
Tyle marudzenia, a jeszcze nikt nigdy nie posiłkował się porównaniem fotek.

KaarooL
04-09-2016, 20:44
A nie lepiej wyjść i pofocić zamiast użerać się o wyższość takiego czy innego pliku RAW?

janecki
04-09-2016, 23:07
Mnie tylko dziwi że to wychodzi głownie od starych wyjadaczy ( bez obrazy ), którzy nie wiem... nie potrafią sobie zmienić profilu w obróbce, czy może kotlety robią w jpg i takie dają parze młodej ?
Tyle marudzenia, a jeszcze nikt nigdy nie posiłkował się porównaniem fotek.

Nie jestem długo na forum, ale dokładnie to samo zauważyłem, bardzo często marudza Ci sami użytkownicy, których zdjęć nigdzie nie widać, a Ci co piszą o kolorach, to jakby mieli jakieś oczy Boga, odróżniają więcej kolorów niż ma paleta RGB... w dodatku jakie talenty... potrafią ocenić za wszystkich ludzi na świecie czym jest ładny kolor. Proszę mi wybaczyć, ale jak trzeba być ograniczonym żeby oceniać kolor przez swój pryzmat, i wmawiać innym co ma się podobać a co nie? Jezu, to forum o sprzęcie, a tak tu dużo malkontentów. Pozwolę sobie zadać pytanie do znawców koloru, banalne pytanie, proszę wyjaśnić logicznie i pokazać praktycznie, czym jest ładny kolor ?

stachmuszel
05-09-2016, 06:33
"Ładny kolor" to taki, który jest jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Przynajmniej ja tak to postrzegam. Choć ktoś kiedyś powiedział, że fotografia nie musi oddawać wiernie rzeczywistości, a nawet nie powinna. Wtedy jest sztuką.
Dlatego za karoolem, odpuscmy sobie, bo Niedźwiedź pewno już podjął decyzję, a my tu uprawiamy przepychanki.

janecki
05-09-2016, 10:46
To że dla Ciebie jest ładny kolor, nie oznacza że dla mnie, lub kogoś innego też będzie ładny. Mnie kolor z D750 bardzo się podoba :) Ciekawe jaką decyzje podjął autor.

Jacek_Z
05-09-2016, 11:48
..jednak gdyby tak bylo jak mowisz 1000 slubniakow nie wybieralo by tej puszki jako swoich glownych ;)D700 było gigantycznym skokiem, był FXem z wiele lepszym ISO niż DXowe body więc jego popularność absolutnie nie dziwi. Od razu jak się pojawi wiedziałem, że będzie kultowym body - dał FXa nikoniarzom. Spełnił taką rolę jak 5D w canonie.
D3 - pamiętam, że był wcześniej, ale większosć fotoamatorów nie było na niego stać.
Bardzo, bardzo wielu zawodowych fotografów ma gdzieś widziane na tym forum tendencje do zmiany body od razu, bo jakiś parametr w "nowości" jest lepszy. D700 będzie u nich pracował do śmierci technicznej.

..nie mam już D700, ale na co dzień mam kontakt z plikami z D700, D800, D750 i w moim skromnym środowisku fotograficznym pliki z tego ostatniego mają opinie najmniej przyjaznych.
Sprzedałem natychmiast D700, kupiłem D800. Kolor jest teraz wiele lepszy. D700 miał je nie najciekawsze. Co do D750 - jesli jest on gorszy od D700 to znaczy że nikon sie cofnął o 10 lat. A w to wątpię.
Co do color checkera - on zrównuje kolor ze wszystkiego czym focimy. Niestety w fotografii ślubnej się nie sprawdza, więc choć ci co wspominają o nim mają racje, to ...nic z tego nie wynika, bo nie bardzo on się daje zastosować w praktyce (np przy zdjęciach w kościele).

kurczeblade
05-09-2016, 18:58
Ciekaw jakby ktoś przesiadl się z takiego d750 na d700 i co wtedy powiedzIałby o kolorze z d700, po przyzwyczajeniach z d750 :) pewnie byłby zadowolony z obrabiania żółci z d700. Najlepszym sposobem na zoltaczke z d700 było obrabianie zdjęć w bw - dużo osób tak ratowalo swoje zdjęcia z d700. Ale kto przesiada się z d750 na d700 ? A najwięcej problemów z kolorem w d750 mają Ci co jeszcze robią zdjęcia d700 a nigdy w rękach nie mieli d750. Jeszce jest druga grupa fanów d700 która chce opchnac swoje stare d700 i tutaj na siłę próbują podnieść ich wartość, nie ja tylko to zauważyłem. Ale ludzie i tak kupują z ebaja, bo tam dużo taniej i często w dużo lepszych stanach. :)

ksh
05-09-2016, 19:31
Swego czasu budowano tak legendę o D90 do tego stopnia że taniej idzie kupić D7000 bo tam znowu fora wiedzą że chlapie olejem i gubi af ;)

leighadams
05-09-2016, 20:04
Ciekaw jakby ktoś przesiadl się z takiego d750 na d700 i co wtedy powiedzIałby o kolorze z d700, po przyzwyczajeniach z d750 :) pewnie byłby zadowolony z obrabiania żółci z d700. Najlepszym sposobem na zoltaczke z d700 było obrabianie zdjęć w bw - dużo osób tak ratowalo swoje zdjęcia z d700. Ale kto przesiada się z d750 na d700 ? A najwięcej problemów z kolorem w d750 mają Ci co jeszcze robią zdjęcia d700 a nigdy w rękach nie mieli d750. Jeszce jest druga grupa fanów d700 która chce opchnac swoje stare d700 i tutaj na siłę próbują podnieść ich wartość, nie ja tylko to zauważyłem. Ale ludzie i tak kupują z ebaja, bo tam dużo taniej i często w dużo lepszych stanach. :)
Miałeś d700?? Z tego co kojarzę, to chyba nie bo siedziałeś w canonie, a później przeszedłeś na d610 i d750, także nie bij piany. Jednemu pasuje kolor z d700, innemu z d750 i niech tak już zostanie...

d90
05-09-2016, 23:51

Może nie powinienem, ale zapytam:
- jakie to "glejty" ?

Uprzedzedzam pytanie - pytam z ciekawosci.
Chyba nie wstyd pochwalić sie osiągnięciami ?
Byc moze zamkniesz buzie oponentom ?
Kto wie ?

Czekam na info.
Pewnie całe forum czeka...

jo44
06-09-2016, 09:57
Pewnie całe forum czeka...
Bingo. :)

Irma
06-09-2016, 10:28
Panowie
Kompromitujecie sie.

Autor pyta o pomoc w wyborze aparatu, a nie o zaspokojenie Waszej ciekawosci.

solmark
06-09-2016, 12:06
Panowie
Kompromitujecie sie.

Nie sądzę. Myślę, że w dobrym tonie byłoby, gdyby ktoś, kto bardzo często ocenia czyjeś prace delikatnie udokumentował to, że wie jak zrobić to lepiej lub inaczej, przedstawił się jako fotograf.

DaroD300S
08-09-2016, 13:38
W myśl zasady: im więcej papieru tym czystsza pupa...

popi
10-09-2016, 21:49
Niedźwiedź, biorąc pod uwagę Twój poziom jaki osiągnąłeś w fotografii ślubnej, nie baw się w półśrodki: bierz 1xd5 + 1xd810 (albo poczekaj na następcę d810).

PS. Natomiast biorąc pod uwagę, że na pierwszym miejscu znajduje się obiektyw, później monitor (zarządzanie barwą i inne pierdoły) a dopiero na końcu body (pomijam umiejętności focącego) zostałbym - na razie - przy tym co masz (no chyba, że Ci się sprzęt sypie ze starości).

voyager100
13-09-2016, 22:07
Po 7 miesiącach testów D750 powiedzieć mogę już dużo . Co mianowicie ? Ano po pierwsze wielokrotne wyskakiwanie błędów err i blokada lustra w różnych sytuacjach. Za każdym właczeniem aparatu i pierwszą fotką po odpoczynku mam err. Po drugie pomiar światła- tragiczny . W wielu sytuacjach ratunek to pełny manual. Po trzecie filmowanie to pożeranie baterii w tempie odrzutowca oraz podgrzewanie okolic kciuka do czerwoności ,które doprowadza w końcu do błedów karty. Hmm Balans bieli to raczej jakieś jaja w tym aparacie. Poza tym przełaczanie pomiędzy aku w gripie i body to jakaś loteria. Po kilku sesjach filmowych na matrycy mnóstwo hotpixeli.

Żadna z takich przypadłości nie zdarzyła mi się w D700 przez 8 lat. Aparat do dziś mierzy światło znakomicie. Nie ma najmniejszych problemów z WB nigdy się nie zacina i nie robi żadnych err. Do tego nic się w nim nie grzeje i brak hotpixeli. Nie wspomnę o budowie korpusu. D700 to sprzęt pancerny ,D750 to zabaweczka.

Patrząc na aparat pod kątem fotografa tak naprawdę D750 ma jedną jedyną przewagę nad starym D700. Autofocus który jest celniejszy i bardziej precyzyjny w słabym świetle poza tym same wady. Pod kątem filmowania to już zupełnie inna bajka bo D700 takiej możliwości nie ma.
Nieco niższy poziom szumu na wysokich ISo nie jest tak znaczący jak sądziłem na początku. Po kilku miesiącach pracy z D750 ponownie doceniłem swój stary sprzęt D700. Mniejszy rozmiar fotek w D700 to teraz zaleta bo praca w Lightroom jest znacznie przyjemniejsza i szybsza.

kurczeblade
14-09-2016, 08:07
Voyager przestań siać lament... i wyślij aparat do serwisu, bo Twój model d750 jest objęty akcją serwisową. Albo sprzedaj aparat komuś kto będzie wiedział jak go wykorzystać, a za pieniądze z d750 kup dwa używane D700- w dobrym stanie. Do filmowania kup sobie kamere a nie dslra. ;)

robanto
14-09-2016, 10:03
kurczeblade popieram! tego lamentu już wszędzie do przegięcia.

Matt.
14-09-2016, 10:16
A co jest najsmieszniejsze to wszyscy nazekaja a pozniej kupuja to D750 ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jarecky83
14-09-2016, 10:31
A co jest najsmieszniejsze to wszyscy nazekaja a pozniej kupuja to D750 ;)

Brak logiki, narzekają przed kupnem? Jak mają narzekać, skoro jeszcze nie mają?

Matt.
14-09-2016, 10:35
To sie nazywa owczy ped ;) poprostu powielaja opinie innych nie trzymajac nawet puszki w rece, moim zdaniem moze to byc spowodowane Brakiem kasy na zakup tej puszki przez dana osobe i obrzydzaniem jej innym na forum ,,no bo jak Ktos moze miec ta puszke skoro ja tak bardzo chce a mnie nie stac" I wtedy pojawiaja sie takie sytuacje ;) tak jest ze wszystkim niestety taki narod .... ;)

voyager100
14-09-2016, 11:37
Nie narzekam ale oceniam i piszę prawdę bo używam dużo. Czy uważacie, że to normalne aby nowy aparat wymagał naprawy ? To nie jest aparat za 1 tys zł. Puszka kosztuje blisko 8 tysięcy i aspiruje wysoko. Kupno D5 czy D4 mija się z celem bo nie mam zamiaru sponsorować Nikona. O D700 nigdy, przenigdy nie napisałem złego słowa bo nigdy mnie nie zawiódł i nie robił takich klocków. D750 to aparat lekki w porównaniu do D700. Fociłem D3s i D700 teraz używam również D750 i z czasem dochodzi do mnie z jakim chucherkiem mam do czynienia. Ale możliwość nagrywania filmów to wielki plus dla mnie ale bez statywu czy steadycama nie ma sensu . Dla osób które tylko focą dużo i nie robią tego w ekstremalnej ciemnicy, czysty D700 jest nadal świetną propozycją.

Jacek_Z
14-09-2016, 11:49
Połowa wad D750 jaka wymieniles dotyczy filmowania. Ale.... D700 nie mial filmowania.
Statyw i steadycam - to koniecznosc z kazda pelnoklatkowa lustrzanka. Myslisz ze z D810 idzie filmowac z reki? Ze w innych aparatach filmowanie nie zżera akku? Nie ma grzania? Hoty przybywaja - to zle. OK.
Przelaczanie zasilania - stawiam na to ze masz zamiennik gripa a nie oryginal.
Jedynie pomiar światła i WB to sa argumenty do obrony. Ale to automatyki - działają różnie. W roznych body. Trzeba je wyczuć.

Kojocisko
14-09-2016, 12:46
Mam D750 od końca grudnia. W moim przypadku była to zarówno przesiadka z APS-C na FF jak i z Canona na Nikona.
Jestem amatorem to i wymagania mam pewnie amatorskie, ale jak do tej pory to świetny aparat. U mnie działa niezawodnie, problemem jest niezawodny autofocus, bo kiedyś w selekcji odpadało mi 30% zdjęć z powodu nieostrości, a teraz odpada 2-3 sztuki z sesji i muszę więcej się nagimnastykować przy wyborze.

Mam wrażenie, że pomiar światła jest mniej wiarygodny niż w Canonie (nawet zaplanowałem sobie przegląd rawów z canona, żeby sprawdzić czy to wrażenie jest prawdziwe). Co do kolorów - trudno mi jednoznacznie się wypowiedzieć, bo to także kwestia tego, czy kiedyś zwracałem na to taka samą uwagę. [tu wykreśliłem zdanie o przewadze Canona - porównałem zdjęcia robione w tych samych warunkach D750 i 6D i wyszło, ze nie ma dużych różnic)

D750 ze swoją specyfikacją i ceną jest przeznaczony dla określonego segmentu odbiorców, z pewnością nie dla każdego. Ja szukając FF, niezbyt dużego i ciężkiego body, w granicach 10k, z dobrym autofokusem (ciekawe, czy jest ktoś komu na tym nie zależy?), pasującym mi wyborem optyki miałem tak naprawdę wybór pomiędzy Canonem 6D i Nikonem D750 (810, 5D mk. III za duże). Wybór był dosyć oczywisty. IMO zawsze trzeba jednak oceniać aparat przez pryzmat zastosowań i segmentu odbiorców. Tyle.
Ma wady? - na pewno. Czy to dobry aparat? - znakomity. Czy są lepsze? jasne że tak. Czy w tym segmencie? - chyba nie. Dla mnie ten aparat na tle rynku dużo daje za określoną cenę.

Jurek Ż
15-09-2016, 12:05
Zajechałem dwa D 700. Mam więc porównanie i wiem ile jest wart D 750 oraz jak wygląda otrzymany z niego obrazek. Jeśli jednak ktoś uważa inaczej, to fajnie byłoby by w swoich stwierdzeniach dopisywał ''moim zdaniem''

siwyozzman
15-09-2016, 13:17
Zajechałem dwa D 700. Mam więc porównanie i wiem ile jest wart D 750 oraz jak wygląda otrzymany z niego obrazek. Jeśli jednak ktoś uważa inaczej, to fajnie byłoby by w swoich stwierdzeniach dopisywał ''moim zdaniem''
Może jakieś konkrety? Tak sformułowana wypowiedź pozwala na dowolna interpretację...

Jurek Ż
15-09-2016, 15:02
Faktycznie, zapomniałem dopisać, że moim zdaniem D 750 to bardzo dobry i bezawaryjny aparat .

voyager100
15-09-2016, 20:27
Faktycznie, zapomniałem dopisać, że moim zdaniem D 750 to bardzo dobry i bezawaryjny aparat .

Kolego nie ośmieszaj się proszę na tym forum. Jeśli zajechałeś dwie D700 setki , to D750 zajedziesz w tym samym czasie 6 sztuk.

nikoniarz
15-09-2016, 20:31
Jak interpretować "zajechanie"? Że zdechł? Zdychają sprzęty na gwarancji. Można to nazwać "zajechaniem"?

Jacek_Z
15-09-2016, 21:21
Kolego nie ośmieszaj się proszę na tym forum. Jeśli zajechałeś dwie D700 setki , to D750 zajedziesz w tym samym czasie 6 sztuk.Nie 6 a 3. Moze 4. No i co z tego? A moze 1 szt D4.
To tylko sprzet. Czasami fajniejszy aparat moze byc mniej wytrzymaly.

robanto
15-09-2016, 21:49
nikt chyba jeszcze tak naprawdę nie zdążył zajechać 750, a już są fachowcy, wiedzą jakie są proporcje w stosunku zajechanych 700 do 750. Szkoda czasu na niektóre wątki, lepiej zrobić zdjęcie nim aparat wyzionie ducha...bezprawnie ;)

kurczeblade
16-09-2016, 08:10
nikt chyba jeszcze tak naprawdę nie zdążył zajechać 750, a już są fachowcy, wiedzą jakie są proporcje w stosunku zajechanych 700 do 750. Szkoda czasu na niektóre wątki

Dokładnie, bardzo dużo wróżbitow na tym forum. :)

Jurek Ż
16-09-2016, 17:58
Kolego Voyager, po co w fotografii pancerność D 700? To tak jak bym golił się mieczem mając na półce gillette.?

voyager100
16-09-2016, 18:14
Kolego Voyager, po co w fotografii pancerność D 700? To tak jak bym golił się mieczem mając na półce gillette.?

Przy reporterce się przydaje. Zwłaszcza jak podepniesz 70-200 lepsze wyważenie albo 200-400

Jurek Ż
16-09-2016, 18:40
Dopiero matryca

stachmuszel
16-09-2016, 18:43
Kolego Voyager, po co w fotografii pancerność D 700? To tak jak bym golił się mieczem mając na półce gillette.��

Każdy ma swoje priorytety. Lubię trzymać coś solidnego w ręku ;-)

Jurek Ż
17-09-2016, 12:10
Wiem, że to zdjęcie zrobione D 750 na auto i ISO 12800 wyglądałoby zupełnie inaczej zrobione na D 700.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/2319873800_1474105973-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/2319873800_1474105973.jpg)

stachmuszel
17-09-2016, 13:24
Tylko po co takie ISO, tu jest na tyle dużo światła, że można zejść spokojnie z ISO w dół.

Jacek_Z
17-09-2016, 14:02
Mozna i na ISO 100 ze statywu. Ale to nie o to chodzi. To zdjecie pokazuje mozliwosci.
Dla mnie w D700 iso sie konczylo na 2500 - 3200 max.

leighadams
17-09-2016, 14:50
Iso, iso, iso...niedługo się okaże, że bez iso 1000000 nie da się zrobić zdjęcia...

nikoniarz
17-09-2016, 15:23
Są sytuacje kiedy wysokiego ISO nigdy zbyt wiele...

Jurek Ż
17-09-2016, 16:05
Proszę zwrócić uwagę na plastykę obrazu i przejścia tonalne przy wysokim ISO. Świadomie umieściłem zdjęcie zrobione w formacie JPEG bez obróbki i z ustawieniami auto. Umieszczone zdjęcie zostało ponadto poddane kompresji bo takie są wymogi umieszczenia na forum. Moim zdaniem Nikon D 750 to najlepsza relacja jakości do ceny.

nikoniarz
17-09-2016, 16:29
Moim zdaniem Nikon D 750 to najlepsza relacja jakości do ceny.

Jak wiadomo ile osob tyle roznych opinii. Poza tym ludzie maja rozne priorytety i rozne zdanie. Oczywiscie nie neguje powyzszej wypowiedzi, a jedynie daje do zrozumienia, ze inne zdanie wcale nie rowna sie z "gorszym" czy tez mniej "istotnym". Osobiscie bym nie kupil D750, ale nie powiem ze to zla puszka.

stachmuszel
17-09-2016, 16:40
Mozna i na ISO 100 ze statywu. Ale to nie o to chodzi. To zdjecie pokazuje mozliwosci.
Dla mnie w D700 iso sie konczylo na 2500 - 3200 max.

Jacku, w takim świetle D700 na ISO6400 spokojnie da radę. Pamiętajmy, że to zdjęcie jest mocno pomniejszone.

Jurek Ż
17-09-2016, 17:08
D700 da radę. Proszę jednak zwrócić uwagę na różnicę w rozpiętości tonalnej otrzymanych fotografii.

Jacek_Z
17-09-2016, 18:19
Jacku, w takim świetle D700 na ISO6400 spokojnie da radę. Pamiętajmy, że to zdjęcie jest mocno pomniejszone.
W zadnym aparacie mi sie nie podoba to co oferuje najwyzsze natywne ISO. 3200 to max co akceptowalem w reporterce (sport - bardzo jasna hala).
W reklamie przymykałem oko na ISO 1600. Z musu.

stachmuszel
17-09-2016, 19:40
No cóż, każdy z nas ma inaczej położony punkt akceptowalnosci. Jacku, te wartości to dla JPG czy RAW?

Jacek_Z
18-09-2016, 00:47
Dla pliku po obróbce RAW.
Oczywiście każdy ma inny próg.