Zobacz pełną wersję : Pomocy w wyborze szkła do portretów
Kreci mnie bardzo helios 85 / 1.5, ale trochę sie zastanawiam czy brać go czy jakąś "normalną" stałkę do portetów. Mogę wydać do 3tys. Wiem, że kazdy obiektyw ma swoich zwolennikow jak i przeciwników. Naogladalem sie duuuzo zdjęć z heliosa i ten zakrecony bokeh mnie wkręcił. Ale z drugiej strony wiadomo, że jego użyteczność w plenerze ograniczona no i mydełko podobno.... Z tych "normalnych" jaki byscie polecali? Dzięki za ewentualną pomoc
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
dannywrocek
29-08-2016, 13:00
Jak do 3 tys to N85 1.8 G. Ten mam,używam i polecam. Podobno fajna jest też S85 i Tamron,ale tych osobiście nie miałem w rękach. Ew. Sigma 50-100 1.8,ale ten potwór jest do DXa tylko i waży 1.5 kg. No i cena jednak wyższa niż zakładany budżet ;-)
Sent from my XT1032 using Tapatalk
kornikbp
29-08-2016, 18:06
Jeżeli masz śrubokręt w puszcze to Nikkor 85 1,4D, na Heliosa jeszcze przyjdzie pora :)
Zastanów sie nad szkłem ze światlem 1.4 z normalnym AF. Taki obiektyw zastosujesz nie tylko do portretow, ale i do ala'reporterki po nocach. Na przyklad na straganach w innych krajach jak będziesz na urlopie, manualne nastawienie ostrosci czasami potrafi zepsuc na prawde fajne zdjecie.. Na poczatek sprobuj zwyklego heliosa 50 1.8 za przysłowiową stówke i zobacz jak jest bo ja osoboście jako główne szkło do portretów i cięższych warunków to nie wyobrażam sobie na tym pracować. Głebie ostrości to masz zaledwie kilka cm, lekki przestrzał i psuje caly odbiór..
Jaki ten portret chcesz cykać ?
Kotletowy jakiś ?
BambusZMikronezji
29-08-2016, 22:40
Sigma art 50mm 1.4 nieco moze przekroczyc budrzet. (3150) ale chyba warto bo szkielko pierwsza klasa. Lub nikor 50mm 1.8 za okolo 1300 chyba chodzi. Na dx wystarczy a stosunek jakości do ceny jest jak najbardziej ok. Na fx moze być troche za szeroko więc jezeli masz fx to jak koledy piszą 85mm nikkor 1.8. W cenie troche ponad 2k.
Pozdrawiam
Dzięki za rady. Nikkora
1.8 50mm mam, starenkiego Heliosa 58mm Tamrona 79-200/2,8 i jeszce kilka. Jak pisałem krecil mnie ten zakrecony bokeh Heliosa 85/1,5 ale po waszych sugestiach już miałem brać nikkora 85 jednak skusilem sie na Heliosa. Jest maly problem z mocowaniem. Ma on gwint m42 i muszę ratować sie adapterami. Jeden mam z soczewka i osttzy na nieskończoność, ale mydło spore, drugi bez soczewki, ale ostrzy max do 1.5m wiec z portretami nie za bardzo. Oczywiscie chodziło mi o FX... teraz nastepny nabytek toNikkor 85 za waszą namową. Jakby co to żonie powiem, ze to wasza wina ;-)
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka