PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100, nowy obiektyw i nieostre zdjęcia

brudne_dziewcze
28-08-2016, 21:06
Witam wszystkich Nikoniarzy.
Borykam się z problemem nieostrych zdjęć i spędza mi to sen z powiek. Mam nadzieję, że troszkę mi pomożecie.
Zakupiłem ostatnio Nikona D7100 i obiektyw Nikkor 50mm 1.8g. Wyszedłem na pierwszy plener i niespodzianka - pomimo focusowania na oczach modelki, 90% zdjęć jest nieostrych. Tzn. nie są one super nieostre, ale nie są to żylety jakich się spodziewałem. Gdy patrze na portrety w Internecie z tego obiektywu robione na FXach to widać pięknie ostre rzęsy przy zbliżeniach. U mnie natomiast mydło...
Ustawienia jakich używam to f2.0 i migawka 1/250 przy ISO 200. Nie ma raczej możliwości, ze jest to spowodowane ruchem modelki czy drganiem aparatu podczas robienia zdjęć.
Nie wiem czy to ja jestem niedoinformowany i nieostrość wynika z bardzo małej głębi ostrości, czy też jest to problem natury technicznej.

Pytanie dodatkowe:
Zauważyłem, że przy ISO800 w Nikonie d7100 widać już spore ziarno. Czy to normalne przy formacie DX?

TOP67
28-08-2016, 21:17
1. Pokaż zdjęcie
2. Matryca FX ma dużo mniejsze wymagania co do obiektywu, zwłaszcza w centrum.
3. Ten obiektyw na 2.0 jest jest demonem ostrości, ma też bardzo duży spadek kontrastu.
4. Może to jednak BF/FF? Próbowałeś ostrzyć w LV?

notdot
28-08-2016, 21:26
1/250sekundy i f/2 to nie jest pewnik, że się samemu albo modelka nie poruszyła, sprawdź też BF/FF (na forum jest kilka tematów o tym jak sprawdzić)

brudne_dziewcze
28-08-2016, 21:30
Myślę, że modelka mogła by mieć coś przeciwko wstawianiu tu fotki więc posłużę się zdjęciem kolegi, któremu będzie to wszystko jedno.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimg.org/image/7qqm9hbqr/)

Nie próbowałem ostrzyć przez liveview.

TOP67
28-08-2016, 21:37
Na tym zdjęciu, nic nie widać. To znaczy widać małą GO, ale w takiej masie detali trudno powiedzieć, co jest ostre.
Poza tym zdjęcie jest przepalone, a cienie za mocno wyciągnięte. Brakuje czerni, która potęguje efekt ostrości.

brudne_dziewcze
28-08-2016, 21:42
Zdjęcie jest bardzo przykładowe. Bez żadnej obróbki.
Ostrość ustawiana na oczy.

Ok. wstawiam inne.

źródło (https://postimg.org/image/4zhvfcoej/)

ksh
28-08-2016, 21:48
Ale rozumiesz że na f/2 głębia ostrości nawet nie sięgnie psu do nosa ?

TOP67
28-08-2016, 22:04
Ostro jest na oparciu fotela i prawej skroni. Prawe oko prawie się łapie w GO, lewe zdecydowanie nie. Czyli obiektyw ma BF, a wymagania są za duże.

PiKa
28-08-2016, 23:51
Ostrość ustawiana na oczy.

To znaczy na które oko?

david555
29-08-2016, 09:39
Pięćdziesiątki Nikona są użyteczne praktycznie od f2.8.

A jeżeli chcesz ostro, to f4.0-5.6.

bic44
29-08-2016, 10:06
Zależy co dla kogo, jakie wymagania, światło, obróbka i pewnie też konkretne egzemplarze, ale taki zestaw (jak autora) dobrze użyty może umożliwić liczenie rzęs przy pełnej dziurze.

brudne_dziewcze użyj mikroregulacji, masz o niej w instrukcji, masz w wielu źródłach, można na bateryjkach, można na modelce (rzeczowy opis na stronie Rafała Glebowskiego). W mojej ocenie warto testować na różnych obiektach, na różnych odległościach, w różnych warunkach i na podstawie testów dobrać ustawienie optymalne dla siebie, które będzie sprawdzać się w najczęstszych warunkach focenia tym zestawem. No i nie zrażać się, ćwiczyć, zwłaszcza jeśli to pierwsze jasne szkło.

david555
29-08-2016, 10:12
Zależy co dla kogo, jakie wymagania, światło, obróbka i pewnie też konkretne egzemplarze, ale taki zestaw (jak autora) dobrze użyty może umożliwić liczenie rzęs przy pełnej dziurze.

Tu masz zachowanie tego szkła na korpusie FXowym: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=766&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=355&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=2 .

Rzęsy policzysz na pełnej dziurze, ale szczególnie ostro nie będzie.

ksh
29-08-2016, 10:22
Ja bym zrobił sobie test tak na szybko.
Zrobić zdjęcie kartki z tekstem, na pełnym otwarciu przysłony ze statywu żeby mieć pewność że obiektyw nie trafia tam gdzie trzeba.

bic44
29-08-2016, 10:40
Tu masz zachowanie tego szkła na korpusie FXowym: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=766&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=355&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=2 .

Rzęsy policzysz na pełnej dziurze, ale szczególnie ostro nie będzie.

Zachowanie tego szkła znam z doświadczenia, zarówno na FX jak i DX, ostrość z pewnością nie jest jego problemem (naturalnie możliwy jest rozrzut jakościowy konkretnych egzemplarzy, ale ja nie przebierałem, brałem najtańsze z Alle za bodaj 560zł jakiś tam czas temu i za takie pieniądze zdecydowanie ten obiektyw polecam).

brudne_dziewcze
29-08-2016, 10:44
Do tej pory miałem do czynienia jedynie z kitami 18-55, 18-135, 18-140 Nikkora, gdzie maksymalny otwór to f3.5. Zejście do f1.8 jest dla mnie dużym przeskokiem i szczerze mówiąc kupiłem tę 50mm po to by uzyskać fajny bokeh. Nie spodziewałem się, że przy takim otworze głębia ostrości jest aż tak mała i będzie ciężko trafić z ostrością. Robiłem wczoraj testy i wygląda na to, że to nie kwestia BF, tylko mojej niewiedzy/nieumiejętności obsługi. Po prostu nie spodziewałem się, że trzeba będzie celować z tym focusem niczym z karabinu snajperskiego.

Z drugiej strony widzę zdjęcia w sieci i ludzie uzyskują przy tak otwartych przysłonach niesamowicie ostre portrety. Trochę mnie to frustruje...

ksh
29-08-2016, 10:53
Dlatego zrób sobie test na kartce z książki.
Przykładowo, na przysłonie 1.8 jak zrobisz portret samej twarzy na wprost to oczy będą ostre, a nos i uszy rozmyte.

bic44
29-08-2016, 10:57
Dużo fotografuj, trenuj, będzie dobrze, dla małej GO potrzeba trochę wprawy. Najważniejsze to się nie zrazić.
Ale kalibrację też zrób. Generalnie dobrym nawykiem jest skalibrowanie każdego nowego obiektywu.

PS
dofsimulator, jest też w wersji mobilnej, pomoże zrozumieć różnice w GO

supermichal3
29-08-2016, 11:34
Kilka miesięcy temu też kupiłem N d7100 i M35mm 1.8. Miałem tak samo jak ty...ostrzylem na oko i lipa. Miałem poczucie zmarnowanych pieniędzy. Poczytałem. Okazało się że obiektyw na BF, sprawdziłem to na gazecie z programem, fotografujac pod kątem 45st. Wprowadziłem korektę i teraz jest igła już od 1.8. Uszy do góry i już poddawaj się

- - - - kolejny post - - - - - -

Mam te sama puszkę. Jeden z moich szkieł to nikkor 35mm 1.8. Tez na początku nie mogłem trafiać na oko. Okazało się że na BF. Sprawdziłem to fotografujac gazetę z programem pod kątem 45 st. Korektę A prowadziłem i teraz jest żyleta od 1.8. Bardzo rzadko zdaza mi się nie trafić z AF. Pozdrawiam i wytrwałości życzę
źródło (https://zapodaj.net/227da587873b6.jpg.html)

Godrick
29-08-2016, 12:38
Pięćdziesiątki Nikona są użyteczne praktycznie od f2.8.

A jeżeli chcesz ostro, to f4.0-5.6.

Chyba Twoja, jak jest skalibrowana pod konkretny korpus działa jak należy ale też warto zauważyć, że fabryka wypuszcza słoiki dość różnej jakości - jeden będzie ostrzył ładnie od 1.8 drugiemu przymknięcie do 2.8 dopiero pomoże, jak jest możliwość przed zakupem warto "poprzebierać" w sklepie i wybrać ten najlepszy.

brudne_dziewcze pobaw się mikroregulacją, jeśli zabraknie zakresu wyślij do serwisu razem z korpusem na kalibracje i będzie ok ;)

BambusZMikronezji
29-08-2016, 22:52
Tak jak koledzy radzą potestuj na bateryjkach, książkach itp... lub zrob sobie tablice do testów (opis znajdziesz w sieci). Gdy bedziesz miał pewność ze jest źle to pozostaje mikroregulacja lub serwis. Mikroregulacja najpewniej zadziała jeżeli w całym zakresie odległości masz przestrzał w tą samą stronę (bf lub ff) . Testowanie musisz przeprowadzić na różnych odległościach np. 0.5m, 1m, 2m. Ja po zmianie puszki musiałem kalibrowac swoją 50mm i puszkę w serwisie nikona. Jezeli sprzęt na gwarancji to masz to za darmo. Z tym że najpierw posłałem im zdjęcia testowe tablicy którą sam zrobiłem. To ich przekonało.

Nie zalamuj sie bo twój problem jest do ogarnięcia i nie jest wyjątkowy.

Fotowentura
31-08-2016, 07:58
Zdjęcie dziecka wskazuje wyraźnie na BF. Nie bać się mikroregulacji. Ja przy swoim D7100 ponad rok akceptowałem zdjęcia raz ostre a raz tylko "trochę" ostre. Aż w końcu siadłem do zabawy z mikroregulacją, ustawiłem koniec końców na -7 i wszystkie moje stałki stały się ostrzejsze i celniejsze:)

brudne_dziewcze
31-08-2016, 08:24
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Porobię testy w weekend i zobaczymy czy faktycznie jest BF czy po prostu nie umiem celować i robi mi się nieostro przy kompensacji kadru.
A tak przy okazji, czy po mikroregulacji AF i przepięciu obiektywy będę musiał przełączać mikroregulację z powrotem na 0 czy zmieni się automatycznie?

david555
31-08-2016, 08:32
A tak przy okazji, czy po mikroregulacji AF i przepięciu obiektywy będę musiał przełączać mikroregulację z powrotem na 0 czy zmieni się automatycznie?

Oprogramowanie aparatu zapamiętuje po jednej korekcie dla każdego szkła.

_DsP_
02-09-2016, 10:04
@brudne_dziewcze czy przekadrowujesz robiąc zdjęcia po ustawieniu ostrości? Czy ustawiasz ostrość na bocznych punktach AF? Z założenia na dużych otworach najlepiej sprawuje się punkt centralny AF ale wymaga to później przekadrowywania co przy tak małej GO czasami kończy się przesuniętą płaszczyzną ostrości.

brudne_dziewcze
05-09-2016, 19:31
i tu właśnie tkwił problem. zauważyłem to parę dni wcześniej :)
uczymy się przez całe życie.