Zobacz pełną wersję : Używany d3s czy warto?
Viking89
28-08-2016, 15:55
Witam. Doszedłem do wniosku że po dwuch latach użytkowania moich d700 nadeszla pora na zmianę. Aparatów używam do robienia fotek na ślubach, chrzcinach i na sesjach rodzinnych. Do tej pory d700 mi wystarczyły ale ostatnio poczułem że pora na coś nowszego. Nie myślę o kupnie nowych puszek. Wolę kupować używane w dobrym stanie. Cóż taka moja wrodzona oszczędność;) Ostatnio natknąłem się na ofertę używanego d3s za ok 4tys zl. Dlugi czas marzyłem o nim ale teraz się zastanawiam czy to właściwa puszka dla mnie. Problem to 12 mega pikseli. Mi to zwykle wystarcza ale czasem zdarzają mi się klienci którzy chcą po sesji zamówić fotoobraz w dużym rozmiarze i robi się problem. Znajomy poleca polowac mi na d800. Sprawa wielkich wydruków bylaby załatwiona ale d800 pracuje gorzej na wysokim iso niż d3s a bardzo mi na tym zależy. Co waszym zdaniem lepiej w takim wypadku wybrać d3s czy d800. Co będzie bardziej przyszłościową inwestycją? Osobiście marzy mi się d3s ale kwestia wydruków w dużym rozmiarze mnie odstrasza. Może jest jakiś sposób na uzyskanie dobrej jakości odbitek w dużym formacie z matrycy d3s'a?
D4?
Myślę że warty rozważenia, bo ma 16mpx i będzie lepszy do większych wydruków.
D4 będzie też inwestycją na dłuższy okres ale będzie droższy.
D4?
Myślę że warty rozważenia, bo ma 16mpx i będzie lepszy do większych wydruków.
D4 będzie też inwestycją na dłuższy okres ale będzie droższy.
Będzie conajmniej 2x droższy ;)
Viking89
28-08-2016, 18:25
Właśnie 2x droższy... moim zdaniem te 4 megapiksele nie są warte az tyle pieniędzy. Byłem już o krok od kupna d4 ale zrezygnowalem bo za tą kasę mam nowego d750 albo z dołożeniem kilku tysiaków nowego d810. Najbardziej od d4 odstraszają mnie ceny kart pamięci. Robiąc śluby staram się je często zmieniać żeby zminimalizować ryzyko utraty zdjęć także trochę ich potrzebuję. Tak samo docelowo chciałbym mieć przy sobie dwie identyczne puszki zeby nie myśleć co jest gdzie tylko robic wszystko odruchowo. Perspektywa zakupu dwóch d4 hmm... chyba nie na moją kieszeń.
irek6311
28-08-2016, 18:54
Poluj na używany D800 bo wysokie ISO jest przyzwoite lub D750 nowy, skoro kasy brak na D4 to odpuść jednocyfrowe body Nikon 8-)
Viking89
28-08-2016, 20:14
Dzięki za podpowiedź. Chyba po dzisiejszych przemyśleniach rzeczywiście tak zrobię. W sumie technika idzie cały czas do przodu. D3s w porównaniu do mojej 700tki to krok w przód ale pewnie za dwa lata znów będę musiał go wymieniać na coś z nowszą matrycą bo będę odstawał sprzętowo od konkurencji, więc może rzeczywiście lepiej raz a dobrze.
Rossi_PL
28-08-2016, 22:33
Nie Tobie jednemu sen z powiek spędzają takie próby wymiany body, które się zna i na którym można polegać;) W cyferkowym zestawieniu matrcowym (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D800-versus-Nikon-D4-versus-Nikon-D700___792_767_441) jasno i klarownie widać, że droga D700-D800 jest najwłaściwsza i daje największego kopa w efekcie końcowym. "Niestety" na ten efekt końcowy złoży się również parę problemów a raczej pewnych oczywistości. Przy wskoku na D800 zapewne udzieli się szok gigabajtowo/zdjęciowy;) Kwestia stosowania krótszych czasów krąży po forum odkąd pojawiły się mocno upakowane matryce (D800). Szklarnia, parę osób już pisało, że obrazek dostał kopa z sigmą ART, a te jak wiemy biją MTF'y;) Biorąc pod uwagę powyższe detale lub cechy danego body nadal kuszącą propozycją jest... D4. Dostajesz jednocyfrowca. Matryca nowsza od D700, parametrami tyłka nie urywa ale skok do przodu jest. No i AF, wielu chwali AF w D4, ma być jeszcze lepszy od D800/810. Pewnym kompromisem może tu być zauważalnie mniejsze i lżejsze D750. Ze względu na klawiszologię i stare przyzwyczajenia dla niektórych to body nie istnieje dlatego też pewnie o nim nie wspomniałeś;) Daj znać ja co się zdecydujesz!
Viking89
29-08-2016, 07:21
Ze szkłami nie byłoby problemu bo i tak mam arty. Najpierw inwestowalen w szklarnie;) Komp może też ty pociągnął bo parametrów najgorszych ni ma. Ale magia jednocyfrówek kusi:) Zastanawialem się jeszcze nad zakupem d3s i pozniej d4 do pary. Tylko czy nie lepiej po prostu dwa d800 jak zrobiło wielu innych. Macałem tego d3s i się pochorowałem na niego. Marzy mi się zeby nie musieć używać już lamp. Poczekam jeszcze az się pojawi jakis d800
RobertMiernik
29-08-2016, 08:31
Nikt kto ma równo pod sufitem nigdy nie będzie żałował zakupu D3s'a
Jeśli masz też zacięcie studyjne to do pary z D800 masz zabójczy na każdą okazję.
Pewnie, że D4 będzie też fajny ale cena/jakość trójka wypada zdecydowanie lepiej dodatkowo bez żadnych wyrzeczeń jeśli chodzi o potencjał...
Jarecky83
29-08-2016, 08:55
Ostatnio robiłem wydruk na płótnie 100cm x 80 cm i spokojnie dało radę z D700. A skoro z D700 dało radę to i z D3s będzie ok;)
Archibald6803
29-08-2016, 09:04
A może DF ? Matryca z D4, a cena o połowę mniejsza .....
Nikt kto ma równo pod sufitem nigdy nie będzie żałował zakupu D3s'a
.
A tym bardziej D4.
Viking89 ale skoro jest co najmniej 2x drozszy od D3s, to polecam zdecydowanie D3s.
Piszesz, ze robisz imprezy okolicznosciowe, sluby I inne imprezy rodzinne, a wiec takie w których kluczowy jest AF. To parametr pewnosci I niezawodnosci .
Wiesz, ze nigdy cie nie zawiedzie.
A matryca 12mpix - wystarczajaca do prawie wszystkich zastosowan. Wydruki 100x70cm nie stanowia problemu.
Matryca D800 daje na niskich czułościach poprostu genialny obrazek. Arty na 36mpix dają radę, ostro jest od pełnej dziury nigdy szkieł nie domykam chyba że potrzebuję większej GO. AF jest gorszy niż w jednocyfrówkach, ale daje radę na ślubach więc zły nie jest. Na Twoim miejscu kupibym najpierw D800 potem D3s, zresztą, sam tak robię (800 już mam, czekam na d3s). D800 zrobisz wszystko, jak Ci dojdzie D3s będziesz miał jeszcze genialny AF na cięższe zadania. U mnie D3s będzie robił główny materiał na imprezie, na spółkę z D800 przygotowania i ślub, plenery głownie D800. Dla mnie taki zestaw z takim rozłozeniem obowiązków jest idealny, może i Tobie spasuje.
PS. Jeśli Cię stać weź odrazu D810. Poprawili AF i drganie lustra, a to na ślubach istotne kwestie.
Jarecky83
29-08-2016, 09:49
Jeśli to ułatwi wybór, to dodam, że Grzegorz "Moment" Płaczek, który zgarnia wszystkie nagrody ślubne też pracuje na D3s;)
A może DF ? Matryca z D4, a cena o połowę mniejsza .....
To jest dobra rada. Df nowego można kupić taniej niż używane D4. Masz matrycę 16mpix, dobry AF i wysokie użyteczne ISO z "jedynki" i stosunkowo małe body.
Sporo w temacie o D3s, który wydaje mi się bardzo atrakcyjny, więc też spytam: jak zapatrujecie się na zakup takowego z przebiegami >300k (bo takie w ostatnim czasie tylko widziałem), czy to jednak nie jest tak, że jednocyfrowce sprzedają dopiero wtedy, gdy już na siebie zapracowały i oznacza to jednak zakup mocno wymęczonego sprzętu?
RobertMiernik
29-08-2016, 10:56
To jest dobra rada. Df nowego można kupić taniej niż używane D4. Masz matrycę 16mpix, dobry AF i wysokie użyteczne ISO z "jedynki" i stosunkowo małe body.
i masz body, które jest tak nieergonomiczne, że w porównaniu do D3s, D4, D700, D90 ...nie ma porównania...
Godzina fotografowania i będziesz miał łzy w oczach...
Sporo w temacie o D3s, który wydaje mi się bardzo atrakcyjny, więc też spytam: jak zapatrujecie się na zakup takowego z przebiegami >300k (bo takie w ostatnim czasie tylko widziałem), czy to jednak nie jest tak, że jednocyfrowce sprzedają dopiero wtedy, gdy już na siebie zapracowały i oznacza to jednak zakup mocno wymęczonego sprzętu?
Pytanie kiedy na siebie zapracowują, mój zwrócił się po trzech miesiącach...
siedemczwartych
29-08-2016, 10:58
po części masz rację. Mało jest D3s w rękach hobbystów. Raczej są to woły robocze... ale....
Jak tak jest to najczęściej właściciel jest w NPS i jeśli dbał o sprzęt to D3s miał co rok przeglądy i wymianę gum (było to gratis).
Dowiedz się też jaki jest koszt wymiany migawki. Może warto z taką wiedzą uderzyć do sprzedawcy i sie targować?
Nie zawsze jednak sprzedaje się takie body z powodu wypracowania. Ja swojego D3s z przebiegiem 280 tyś sprzedawałem bo mając D4s nie chciałem nosić dwóch cieżkich puszek. Zamieniłem D3s na D750.
(na marginesie dodam, że jako główne body nigdy bym nie wybrał D750 zamiast D3s :) )
Viking89, nie wiem w jaki sposób podchodzisz do obróbki zdjęć ale na Twoim miejscu nie pakowałbym się w tandem d3s + d800 - matryce całkiem inaczej obrazują i możesz mieć problem ze spójnością kolorystyczną w secie.
Osobiście rozważałbym dążenie do jednej z dwóch opcji:
d3s + d700
d4 + d750 (ew.d810 + d750)
Pzdr, PP
Viking89
29-08-2016, 12:46
Cóż marzenia są po to żeby je spełniać. Jesli uda mi się zostawić nojego d700 w czesciowym rozliczeniu to wezmę d3s. Potem pewnie dokupię d800 albo d4 do pary. Na razie wieksze wydruki bedzie obsługiwać moja żona swoim d610. Oby się udalo:)
Viking89
29-08-2016, 14:53
Właśnie stałem się posiadaczem nikona d3s z oryginalnym przebiegiem 68 tyś zdjęć kupionego w przeliczeniu za 4200 zł. Banan na twarzy:)
Archibald6803
29-08-2016, 15:19
Jeżeli wszystko z puchą jest ok i przebieg jest oryginał to gratulacje; cena więcej niż rewelacyjna ......
Za te pieniądze sam bym nabył dla funu ;-)
Właśnie stałem się posiadaczem nikona d3s z oryginalnym przebiegiem 68 tyś zdjęć kupionego w przeliczeniu za 4200 zł. Banan na twarzy:)
Gratulacje
Sprzęt kupiłeś w Szwecji?
Jeśli tak, to spokojna głowa. Bardzo dużo ludzi fotoamatorow kupuje na zachodzie taki sprzęt, bo ich stać na to. Więc i takie amatorskie przebiegi to częste przypadki.
Oby ten przebieg był prawdziwy.
nikoniarz
29-08-2016, 16:30
Oby ten przebieg był prawdziwy.
Nawet jeśli realnie z przodu jest jeszcze 1 to i tak warto...
Viking89
29-08-2016, 16:48
Sądzę że przebieg powinien być oryginalny bo kupowałem go w renomowanym sklepie fotograficznym. Ktoś go zostawił w rozliczeniu przy zakupie nowego. Teraz w Szwecji zauważyłem że jest wysyp d3s i d4 bo większość fotografów wymienia na d5. Swoje 700tki też kupowałem od fotografów, którzy kupili sobie d810. Jeden nawet dorzucił mi do 700tki pasek od d810 bo on używał tylko swoich pasków reporterskich także mogłem poszpanować że mam d810:P Obrazek z d3s w porównaniu do d700 jest dla mnie bajeczny. Teraz jak trochę kasy znów odłożę to będę polował na d800. porównam sobie wtedy który bardziej mi pasuje. Jak d3s będzie mi się lepiej spisywał to może sprzedam d800 i wymienię na d4. Albo w drugą stronę jak d800 bardziej mi spasuje to sprzedam d3s i kupię d810. Ogólnie cieszę co by się nie stało to cieszę się z zakupu:)
[...]Ogólnie cieszę co by się nie stało to cieszę się z zakupu:)
Cieszymy się razem z Tobą i czekamy na zdjęcia z nowego nabytku :)
Jarecky83
29-08-2016, 21:07
... Obrazek z d3s w porównaniu do d700 jest dla mnie bajeczny....
Gratulacje:) może jakieś małe porównanie tych samych ujęć z D700 i D3S? bo sam rozważam dokupienie drugiego body do D700 i może właśnie D3S:)
Obrazek z d3s w porównaniu do d700 jest dla mnie bajeczny.
Rozwiń to proszę treściwiej, bo na to samo body chcę wymienić 700setkę.
Viking89
30-08-2016, 12:47
Mi zależało w szczególności na wysokim iso i na to najbardziej zwracam uwagę. W d3s na iso 6400 mam taki obrazek jak w d700 na iso 2500 także już nie muszę się bać wysokich iso. Druga sprawa to autofokus. W d3s działa po prostu szybciej i pewniej. Czasem wydaje mi się w wizjerze że się pewnie pomylił bo wydawało mi się że nie bylo ostro ale patrząc na zdjęcie ostrości była ustawiona tam gdzie trzeba. W d3s jest jeszcze coś czego nie da się zmierzyć czy opisać. To uczucie gdy ma się w ręce tą puszkę. Trzyma się go super i wszystko jest fajne rozplanowane. Jeśli ktoś nie ma parcia na piksele to super inwestycja.
Jarecky83
30-08-2016, 13:13
Mi zależało w szczególności na wysokim iso i na to najbardziej zwracam uwagę. W d3s na iso 6400 mam taki obrazek jak w d700 na iso 2500 także już nie muszę się bać wysokich iso. Druga sprawa to autofokus. W d3s działa po prostu szybciej i pewniej. Czasem wydaje mi się w wizjerze że się pewnie pomylił bo wydawało mi się że nie bylo ostro ale patrząc na zdjęcie ostrości była ustawiona tam gdzie trzeba. W d3s jest jeszcze coś czego nie da się zmierzyć czy opisać. To uczucie gdy ma się w ręce tą puszkę. Trzyma się go super i wszystko jest fajne rozplanowane. Jeśli ktoś nie ma parcia na piksele to super inwestycja.
Dzięki za podzielenie się wrażeniami;) mi też zależy na podniesieniu używalnego ISO w porównaniu do D700, którego obrazek bardzo mi pasi;) rozumiem, że kupując D3S można spokojnie pracować na 2 body razem z D700? Mamy obrazek podobny, z tym że jedna pucha pracuje lepiej w gorszych warunkach. W takim razie chyba pójdę w używke D3S zamiast w nowsze puchy, trzeba tylko poszukać na ebayu, bo na alledrogo ceny z kosmosu;)
Jeszcze dopytam jak z dźwiękiem migawki, jest cichsza niż D700?;)
Czasem wydaje mi się w wizjerze że się pewnie pomylił bo wydawało mi się że nie bylo ostro ale patrząc na zdjęcie ostrości była ustawiona tam gdzie trzeba.
Autofocus w D3S szybszy niż ludzkie oko;))
Jest pozornie wolniejszy od tego z D750. A na zleceniach widzę dokładnie, że specyfikacje można sobie .....włożyć. Tam gdzie D750 robią mi fikołki z focusem - D3S siedzi. I żadne tam specyfikacje nie mają dla mnie znaczenia. Migawka D3S nie jest cicha. Ma specyficzny dźwięk, na pewno nie cichy:) Miałem brać D4S zamiast D3S, ale na razie mówię pas.
migawka w d3s ma rownie subtelny dzwiek jak MG-42
Kiedyś też się przesiadałem z d700 na d3s-a i podpisuję się obiema rekami, że to był bardzo dobry krok a i przeskok jakościowy ogromny.
Praca na wysokim ISO to poezja była... jednocyfrowe body to zawsze będzie najwyższa półka... mimo, że od premiery już minęło kilka latek.
arieloza
30-08-2016, 16:27
Ja mam obie puszki D700 i D3s.Jestem bardzo zadowolony z d3s.Kupiłem z przebiegiem 7000 tyś z roczną gwarancją,od niemca (komisu) za 2500 euro.Polecam.
Też sie zastanawiałem między D4s & D3s,ostatecznie padło na tego drugiego i żednej złotówki wydanej nie żałuję.
Życzę udanych fotek.
david555
30-08-2016, 19:36
migawka w d3s ma rownie subtelny dzwiek jak MG-42
https://www.youtube.com/watch?v=nHvIQBpSiLM
https://m.youtube.com/watch?v=AwW31u6wYvE
https://www.youtube.com/watch?v=nHvIQBpSiLM
https://m.youtube.com/watch?v=AwW31u6wYvE
:) nie mialem racji?
Nikt nie kwestionował:)Nie dla cichej migawki kocha się D3s:)
david555
30-08-2016, 19:57
:) nie mialem racji?
D700 jest głośniejszy. :)
https://www.youtube.com/watch?v=U1UjzrVWXd4
nikoniarz
30-08-2016, 20:38
D700 jest głośniejszy. :)
https://www.youtube.com/watch?v=U1UjzrVWXd4
A D3 jeszcze głośniejszy...
david555
30-08-2016, 20:45
A D3 jeszcze głośniejszy...
No nie wiem: https://m.youtube.com/watch?v=5ji2J_gGi7c ?
nikoniarz
30-08-2016, 20:47
Ja akurat wiem- sprawdzam bezpośrednio oba.
david555
30-08-2016, 20:52
Ja akurat wiem- sprawdzam bezpośrednio oba.
Z trójek miałem dosyć bliski kontakt z D3x i nie budził ludzi po nocy. ;)
nikoniarz
30-08-2016, 20:53
Z trójek miałem dosyć bliski kontakt z D3x i nie budził ludzi po nocy. ;)
Ja akurat nie miałem, więc porównuję jedynie D700 i D3 ;)
Autor pisał, że "robi" śluby/chrzciny i w takim przypadku cicha praca lustra przydaje się podczas Ceremonii w Kościele ze względu na kardioidalną charakterystykę co niektórych mikrofonów (ale prawdziwym cichociemnym jest - jak na razie - tylko bezlusterkowiec).
Właśnie obrabiam zlecenie realizowane 2x Canonem 6d. Boże jak to szumi w porównaniu do D3S. Z cieni wyciąga się magmę. A D3S przy tym to bajeczka.
Viking89
23-09-2016, 18:51
Witam ponownie:) Kilka dni temu udało mi się nabyć nikona d800 do pary z d3s. Może ktoś ma podobne dylematy jak ja przed zakupem d3s wiec postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami co do tych puszek. Przed kupnem d800 miałem małe zlecenie. Sesja rodzinna w parku palacowym. Zdjęcia zrobione d3s nie odróżnialy się jakoś szczególnie od tych z d700. W ciemnym kościele było jednak już widać wyraźną przewagę d3s. Chcąc mieć fajną puszke na plenery zaryzykowalem kupno uzywanej 800tki. Dalem za nią w przeliczeniu ok 4500zl. Nie mogłem uwierzyć gdy sprawdzajac przebieg wyskoczyło 24tys. Autofokus też działa sprawnie z moimi artami. Pokusilem się o porownanie obrazków z d3s i d800 na wysokich iso. Naczytalem się bowiem o tym jak d800 strasznie szumi. W rzeczywistości d3s rzeczywistoście szumi dużo mniej ale patrząc na obrazek w skali 1:1. Gdy otworzyłem zdjęcie z d800 w lightroomie to zaskoczył mnie stosunkowo maly szum. Spodziewałem się czegoś dużo gorszego. Lekkie przesunięcie suwaka luminacji i obrazek był już spoko. Kluczem jest matryca. 36 megapikseli ma na prawdę potężny potencjał. Otwierając zdjęcia z d800 na 27 calowym monitorze zdjęcie jest cały czas jakby pomniejszone także szum niknie. D800 nadaje się więc świetnie do pracy na wysokich iso. Problemem są jednak rozmiary plików. Mam w miarę kompa a i tak obróbka trwa. Gdy przenoszę dużą ilość zdjęć z d3s praca z nimi idzie o wiele sprawniej a na wysokim iso obraz jest tez bardzo dobry. Który aparat wolne? Hmmm gdy wiem że mam zrobić dużo zdjęć to wybieram d3s a gdy potrzebuje kilka zdjęć wysokiej jakości do wybieram d800. D800 mógłby być super aparatem podstawowym dla osoby która ma bardzo szybki komputer. W przeciwnym razie d3s sprawdzi się dużo lepiej jako wół roboczy. U mnie to on będzie robić większość materiału a d800 będzie fajnym dopełnieniem na reportażu a przejmie palmę pierwszeństwa na plenerach. Moje ulubione 700tki zostały zastąpione[...] A jeszcze kilka miesięcy temu porównując moją 700tke z 610tka mojej żony, zarzekalem się że d700 będzie mi służyć jeszcze bardzo długo:P
Jarecky83
23-09-2016, 22:39
Witam ponownie:) Kilka dni temu udało mi się nabyć nikona d800 do pary z d3s. Może ktoś ma podobne dylematy jak ja przed zakupem d3s wiec postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami co do tych puszek. Przed kupnem d800 miałem małe zlecenie. Sesja rodzinna w parku palacowym. Zdjęcia zrobione d3s nie odróżnialy się jakoś szczególnie od tych z d700. W ciemnym kościele było jednak już widać wyraźną przewagę d3s. Chcąc mieć fajną puszke na plenery zaryzykowalem kupno uzywanej 800tki. Dalem za nią w przeliczeniu ok 4500zl. Nie mogłem uwierzyć gdy sprawdzajac przebieg wyskoczyło 24tys. Autofokus też działa sprawnie z moimi artami. Pokusilem się o porownanie obrazków z d3s i d800 na wysokich iso. Naczytalem się bowiem o tym jak d800 strasznie szumi. W rzeczywistości d3s rzeczywistoście szumi dużo mniej ale patrząc na obrazek w skali 1:1. Gdy otworzyłem zdjęcie z d800 w lightroomie to zaskoczył mnie stosunkowo maly szum. Spodziewałem się czegoś dużo gorszego. Lekkie przesunięcie suwaka luminacji i obrazek był już spoko. Kluczem jest matryca. 36 megapikseli ma na prawdę potężny potencjał. Otwierając zdjęcia z d800 na 27 calowym monitorze zdjęcie jest cały czas jakby pomniejszone także szum niknie. D800 nadaje się więc świetnie do pracy na wysokich iso. Problemem są jednak rozmiary plików. Mam w miarę kompa a i tak obróbka trwa. Gdy przenoszę dużą ilość zdjęć z d3s praca z nimi idzie o wiele sprawniej a na wysokim iso obraz jest tez bardzo dobry. Który aparat wolne? Hmmm gdy wiem że mam zrobić dużo zdjęć to wybieram d3s a gdy potrzebuje kilka zdjęć wysokiej jakości do wybieram d800. D800 mógłby być super aparatem podstawowym dla osoby która ma bardzo szybki komputer. W przeciwnym razie d3s sprawdzi się dużo lepiej jako wół roboczy. U mnie to on będzie robić większość materiału a d800 będzie fajnym dopełnieniem na reportażu a przejmie palmę pierwszeństwa na plenerach. Moje ulubione 700tki zostały zastąpione. A jeszcze kilka miesięcy temu porównując moją 700tke z 610tka mojej żony, zarzekalem się że d700 będzie mi służyć jeszcze bardzo długo:P
Dzięki za spostrzeżenia:) właśnie jestem na etapie wyboru drugiego body do mojego D700, zastanawiałem się nad drugim D700 ale chyba trzeba będzie dozbierać do D3S ;)
Viking89
24-09-2016, 08:32
Tutaj znow pojawil się na d3s na sprzedarz za ok 4,5tys zł. Dzień po tym jak kupilem d800:P Lubię d800 za obrazek ale do reportażu d3s jest świetny. Gdyby nie brak kasy to pewnie miałbym juz dwa d3s.
Jarecky83
24-09-2016, 11:38
Tutaj znow pojawil się na d3s na sprzedarz za ok 4,5tys zł. Dzień po tym jak kupilem d800:P Lubię d800 za obrazek ale do reportażu d3s jest świetny. Gdyby nie brak kasy to pewnie miałbym juz dwa d3s.
Chyba Cię poproszę, abyś upolował dla mnie jedną sztukę;)
Viking89
24-09-2016, 13:56
Szczerze to nawet myślałem o tym żeby pobawić się w handel używanymi body ze Szwecji bo tutaj mozna trafić fajne sztuki bo podatki są wysokie także jesli ktoś ma działalność gospodarczą i wysokie dochody to kupno sprzętu jest formą ucieczki przed podatkami. Profesjonalisci często kupują nowy sprzęt a stary sprzedają. Ja jednak nie lubie być pośrednikiem w tak drogich tranzakcjach. Może jak natrafie na d4 w dobrej cenie to sprzedam mojego d3s;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba że na prawdę chcesz to mogę sprawdzić czy aparat juz poszedł. Musiałbyś mieć gotowe 4,5tys. + 100zl za przesylke do polski kurierem.
Jarecky83
24-09-2016, 19:27
Szczerze to nawet myślałem o tym żeby pobawić się w handel używanymi body ze Szwecji bo tutaj mozna trafić fajne sztuki bo podatki są wysokie także jesli ktoś ma działalność gospodarczą i wysokie dochody to kupno sprzętu jest formą ucieczki przed podatkami. Profesjonalisci często kupują nowy sprzęt a stary sprzedają. Ja jednak nie lubie być pośrednikiem w tak drogich tranzakcjach. Może jak natrafie na d4 w dobrej cenie to sprzedam mojego d3s;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba że na prawdę chcesz to mogę sprawdzić czy aparat juz poszedł. Musiałbyś mieć gotowe 4,5tys. + 100zl za przesylke do polski kurierem.
Chętnie, ale jeszcze teraz nie dam rady;) muszę uzbierać gotówkę;)
Viking89
24-09-2016, 20:22
W razie czego daj znać tak jak pisałem może ja coś wyższego upoluję i mój d3s pójdzie na sprzedaż. Choć na razie jestem nim cały czas zauroczony:)
Jarecky83
24-09-2016, 21:24
W razie czego daj znać tak jak pisałem może ja coś wyższego upoluję i mój d3s pójdzie na sprzedaż. Choć na razie jestem nim cały czas zauroczony:)
Dzięki, w razie co będę pisać na priv;)
Bogodar1
29-09-2016, 17:03
A jeszcze kilka miesięcy temu porównując moją 700tke z 610tka
DaroD300S
04-10-2016, 12:52
Ze szkłami nie byłoby problemu bo i tak mam arty. Najpierw inwestowalen w szklarnie;) Komp może też ty pociągnął bo parametrów najgorszych ni ma. Ale magia jednocyfrówek kusi:) Zastanawialem się jeszcze nad zakupem d3s i pozniej d4 do pary. Tylko czy nie lepiej po prostu dwa d800 jak zrobiło wielu innych. Macałem tego d3s i się pochorowałem na niego. Marzy mi się zeby nie musieć używać już lamp. Poczekam jeszcze az się pojawi jakis d800
Dlaczego większość fotografujących boi się lampy ? Pracowałem z lampą na filmach gdzie ISO 800 było marzeniem, a 200 standardem i pracuję z lampą na D700 z ISO 2200. Po prostu widok kinkietów w kościele świecących jak lampy na stadionie mnie drażni.
Viking89
05-10-2016, 07:17
Ja nie boję się używać lampy. Bardzo często to robię ale po prostu czasem nie za bardzo da się jej użyć. Coraz częściej w kościele jest zakaz. Czasem nie ma od czego odbić światła a czasem chce się po prostu uchwycić naturalny rozkład światła. Fajnie jest mieć psychiczną pewność że to ja mogę dokonać wyboru czy użyć lampy czy nie. Nie lubię gdy użycie lampy jest koniecznością. Chyba nikt nie lubi być ograniczany.
zeberek1
05-10-2016, 08:21
Moje pytanko: na ile dobrze w D3s sprawuje sie funkcja czyszczenia matrycy? Ja od 2 lat mam 3 i często używam go z Sigmą Sport 150-600 no i tu niestety przy przysłonach 5,6 i wiecej czasem mnie nerwy ponosza zebym nie wiem jak sie staral o czystosc sensora... dlatego teraz czasem chodzi mi po gĺowie czy warto dopłacic za literke s w nazwie... oczywiscie lepszym wysokim iso też bym nie oogardził...
RobertMiernik
05-10-2016, 09:04
jak każde czyszczenie radzi sobie tylko trochę i do pewnego poziomu zabrudzenia, raczej błota nie strząśnie niestety
za to z d3s'em możesz się zapisać do NPSu i masz raz w roku czyszczenie gratis - wystarcza
nikoniarz
05-10-2016, 11:05
z d3s'em możesz się zapisać do NPSu i masz raz w roku czyszczenie gratis - wystarcza
Sam D3s nie wystarczy. Trzeba posiadac wiecej sprzetu zakwalifikowanego fo NPS.
RobertMiernik
05-10-2016, 13:10
Tak, wiem ale obiektywy nawet mocno stare są na listach a puszki są aktualizowane szybciej.
nie mając body Cię nie wezmą, a z Fx'em obiektywy łatwiej zakwalifikować