Zobacz pełną wersję : Jakosc zdjęcia
Monica31
27-08-2016, 23:29
Witam. Jestem nowa. Mam krótkie treściwe pytanie. Mam tylko nadzieje, ze nikt mnie tutaj nie zlinczuje bo po to jest forum.
Mianowicie: miałam pożyczonego nikona d90 z lampa blyskowa X (nie zwrocilam uwagi dokładnie jaka) ale napewno lampa Nikona.
Zrobiłam z lampą zdjęcie na automacie w hotelu córce i zdjęcie wyszło jasne takie jakie mi się podobalo.
Teraz mam lampę SB 700 z nikon em D7100 i nie mogę uzyskać takiego zdjęcia. Lampa nie pali zdjęć ze są rozswietlone. Czy to jest kwestia ustawień ?
Dla pokazania chodzi o zdjęcie profilowe.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
To raczej na pewno kwestia ustawień. Jakie były parametry tych zdjęć z lampą?
Monica31
27-08-2016, 23:49
A jak to mogę sprawdzić ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/26b5a052c6e8bade5b7e39a7f42db918-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160827/26b5a052c6e8bade5b7e39a7f42db918.jpg)
Pozyczylam aparat D90 jak pisałam i zdjęcia robione na pewno na auto. Na lampę blyskowa nie zwrocilam uwagi. Zauważyłam że jak robiłam zdjęcie lampa pod kątem 45 st to cała twarz była rozswietlona. Nie wiem jak lampa była ustawiona i czy to była Sb 600 700 800 900 czy 910. Teraz w puszcze D7100 jest lampa SD 700 i nawet ustawiona nawprost fotografowanego elementu nie naswietla postaci. Jestem trochę tym zmartwiona bo nie wierzę że chodzi o jakość lampy dla amatora. Zdjęcie wyżej zrobione amatorsko na chybił bez ustawiania parametrow. Jedynie ustawiany był kat lampy. Bardzo nie proszę a błagam o pomoc czy to kwestia lampy ?
Borat1979
28-08-2016, 00:03
Pokaż oba zdjęcia bo to w poprzednim im poście jest prześwietlone i nieostre
Monica31
28-08-2016, 00:11
Wykasowalam to które robilam teraz. Chodzi mi mianowicie o to. Jak to jest możliwe ze np d90 z lampa SB X jak dałam migawke lampy nawprost fotografowanej osoby zdjęcie było tak przeswietlone ze niemalze biale a jak dałam do góry lekko lampę pod innym katem to wyszło zdjęcie jak wyżej. Teraz mam obiektyw lampy również nawprost fotografowanej osoby i nie ma mowy o prześwietleniu zdjęcia.
Borat1979
28-08-2016, 00:22
Wykasowalam to które robilam teraz. Chodzi mi mianowicie o to. Jak to jest możliwe ze np d90 z lampa SB X jak dałam migawke lampy nawprost fotografowanej osoby zdjęcie było tak przeswietlone ze niemalze biale a jak dałam do góry lekko lampę pod innym katem to wyszło zdjęcie jak wyżej. Teraz mam obiektyw lampy również nawprost fotografowanej osoby i nie ma mowy o prześwietleniu zdjęcia.
Nie migawkę tylko palnik, bo lampa nie ma migawki :) Po drugie tego typu zdjęcia nie robi nie palnikiem skierowanym na wprost tylko światłem rozproszonym odbitym od sufitu. Czyli ustawiamy palnik lampy pionowo do góry. I nie ustawiaj na auto tylko w trybie priorytetu przysłony czyli A.
Monica31
28-08-2016, 00:26
To proszę mi powiedzieć tylko czy to kwestia ustawień jakiś i naswietlenia pomieszczenia ze zdjęcie wyżej zamieszczone zrobione na chybił tak wyszło a teraz innym aparatem i lampa nie rozswietla mi tak zdjęcia ?
Borat1979
28-08-2016, 00:37
Ciężko cokolwiek powiedzieć jak nie ma zdjęć do porównania.
Monica31
28-08-2016, 00:52
Chodzi mi najprosciej jak naswietlic zdjęcie
Najprościej: przeczytać w instrukcji aparatu, jak robić zdjęcia z zewnętrzną lampą błyskową. Przeczytać w instrukcji lampy błyskowej, jak ją włączyć i co ustawić, żeby wszystko "samo" się robiło jeśli lampa będzie na aparacie.
Tylko jeśli wszystko "samo" będzie się robiło, efekt może być zupełnie inny niż to, czego oczekujesz. Uzyskanie takiego efektu jaki ktoś sobie wymyśli zależy od wiedzy i umiejętności fotografa, nie tylko od stopnia skomplikowania czy klasy (amatorski/profesjonalny) sprzętu. Aparat i lampa to tylko narzędzia, nie potrafią czytać w myślach, i nie wiedzą, jak ma wyglądać zdjęcie.
Żeby dało się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytania musisz wstawić dwa zdjęcia (linki do zdjęć): pierwsze to "idealne" z d90 i niewiadomojakiej lampy, i drugie, to "nieidealne", z d7100 i sb700. Oryginalne, nie zmniejszone, nie przerobione, bo w oryginalnym zdjęciu aparat zapisuje jakie były ustawienia. Gdy przeglądniemy z jakimi ustawieniami były zrobione zdjęcia, będzie można coś doradzić.
Na razie sugeruję przeczytanie instrukcji aparatu i lampy, odszukanie w nich jak się wprowadza (i usuwa) korektę ekspozycji oraz jak się wprowadza i usuwa korektę ekspozycji dla lampy błyskowej. Jak to znajdziesz, ustaw wszystkie korekty na zero. Przy takim ustawieniu aparat powinien zrobić "średnio poprawnie naświetlone" zdjęcie. Takie "średnio poprawne" nie musi być zgodne z Twoimi oczekiwaniami, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz uzyskać takie jasne, jak to które wkleiłaś? Jeśli tak, to (na mój gust) jest prześwietlone, czyli albo automat aparatu się pomylił i przypadkiem wyszło coś takiego, co Ci się spodobało, albo ktoś celowo ustawił parametry aparatu w taki sposób, żeby zdjęcie było niepoprawnie naświetlone (ale "podobające się"). Bez problemu możesz uzyskać podobny efekt obecnym sprzętem, o ile będziesz wiedzieć jak zmienić (i o ile zmienić) odpowiednie ustawienia.
madebyzosiek
28-08-2016, 06:50
Aparat w tryb P, lampa w TTL, palnik do góry, ISO na 800-1600 i będzie pięknie. Ewentualnie korektę błysku lampy na +0,7 i najprawdopodobniej uzyskasz to o co Ci chodzi. Takie moje wróżby, bo bez zdjęć, jak pisali koledzy, trudno coś poradzić. Pozdrawiam serdecznie :)
Monica31
28-08-2016, 08:31
Dziękuję bardzo za wszelkie rady. Są bezcenne. Wieczorem zrobię zdjęcie z lampa blyskowa raz jeszcze postaram się aby warunki były podobne. Czyli światło włączone dziecko na łóżku ponieważ teraz jest dzień i nie wiem czy wyjdzie.
Uzyskalam właśnie informacje ze tamta lampa blyskowa była speedlight sb 25. Może ta informacja dodatkowo Wam pomoże jeszcze coś dopowiedziec?
madebyzosiek
28-08-2016, 08:52
Uzyskalam właśnie informacje ze tamta lampa blyskowa była speedlight sb 25. Może ta informacja dodatkowo Wam pomoże jeszcze coś dopowiedziec?
Tylko tyle, że nie błyskała w TTLu, bo z cyfrowymi lustrzankami nie gada. A to z kolei nasuwa wniosek, że była ustawiona na manuala, a mocny błysk był jej narzucony ;) Na SB 700 ustaw M i 1/1 moc błysku, do tego w aparacie na M ustaw 1/200 i najniższe F jakie się da, ISO na 1000 i też powinna wyjść biała plama ;) Musisz eksperymenty przeprowadzać, najlepiej dochodzić do wiedzy samemu. A jak można nie myśleć i przepadających klatkach na filmie, to można walić zdjęć ile się chce :)
Monica31
28-08-2016, 08:59
Dziękuję. Czyli mam się nie stresowac ze z lampa coś jest nie tak ? Bo się zdziwilam ze tamta SB 25 taka silna przeswietlila zdjęcie a SB 700 palnik nawprost i zdjęcie tak średnio doswietlone ?
zbyszekD7000
28-08-2016, 09:19
Bo obecna lampa i aparat robią Ci zdjęcia w automacie tak jak być powinno czyli poprawnie. Ty chcesz osiągnąć troszke niepoprawny efekt więc musisz oszukać automatykę, robi się to na dwa sposoby, albo wszystko w M (manualu) albo za pomocą i/lub korekty ekspozycji korekty błysku.
Podejrzewam że poprzednia lampa skoro jak pisałaś była ustawiona pod kątem 45o to żadna automatyka nie działała, bo poprzednie/starsze lampy tak miały że pełna automatyka błysku działała tylko przy ostawieniu lampy na wprost i dlatego zdjęcie zaprezentowane mogło wyjść nieco przepalone, ale takie jak Ci się spodobało. Żeby takie osiągnąć to sposób jak opisany wcześniej, bo aparat i lampa w automacie robi Ci za dobre zdjęcie czyt.poprawne ;) i nie takie jak chcesz :)
david555
28-08-2016, 10:17
Poczytaj o technice high-key.
Monica31
28-08-2016, 10:39
Tylko tyle, że nie błyskała w TTLu, bo z cyfrowymi lustrzankami nie gada. A to z kolei nasuwa wniosek, że była ustawiona na manuala, a mocny błysk był jej narzucony ;) Na SB 700 ustaw M i 1/1 moc błysku, do tego w aparacie na M ustaw 1/200 i najniższe F jakie się da, ISO na 1000 i też powinna wyjść biała plama ;) Musisz eksperymenty przeprowadzać, najlepiej dochodzić do wiedzy samemu. A jak można nie myśleć i przepadających klatkach na filmie, to można walić zdjęć ile się chce :)
Ustawilam M 1/1 ale nie wiem jak w aparacie ustawić na m 1/200?
zbyszekD7000
28-08-2016, 10:43
1/200 to jest czas, znajdź w instrukcji aparatu jak u Ciebie zmienia się czas (chyba trzeba wejść w menu)
madebyzosiek
28-08-2016, 10:44
Aparat w tryb M, tylne pokrętło, na górnym wyświetlaczu w pierwszej linii po lewej stronie pojawi się 200. Oj, instrukcja obsługi się kłania ;)
Monica31
28-08-2016, 10:44
Mam ja przed oczami. Spokojnie aparat ma dopiero 24 godziny?
madebyzosiek
28-08-2016, 10:48
Mam ja przed oczami. Spokojnie aparat ma dopiero 24 godziny?
No to czytać i trenować :)
zbyszekD7000
28-08-2016, 10:48
Masz 7100, myślałem że serie 5*** :)
Monica31
28-08-2016, 10:49
Dziękuję. Mam nadzieje kiedyś opanuje ten aparat
Monica31
28-08-2016, 11:00
Ustawilam M 1/1 ale nie wiem jak w aparacie ustawić na m 1/200?
Udało się (chyba) zdjęcie przeswietlone
Udało się (chyba) zdjęcie przeswietlone
I z czego tu się cieszyć, z tego, że zdjęcie jest zepsute? :D
Poczytaj o korekcie ekspozycji dla lampy, nie zawsze "pełna moc" da najlepszy efekt.
Jeśli Ci zależy na "rozświetlonym zdjęciu" to tak, trzeba dużo światła, ale nie za dużo - i przyda się trochę poprawek na komputerze, ale jak sprzęt ma jeden dzień, to jeszcze (chyba) to opanujesz - powodzenia i udanych zdjęć :)
Monica31
28-08-2016, 15:50
Mi nie chodziło aby przeswietlic zdjęcie tylko mimo iż tamto wyszło przeswitlone na lampie S 25 to czemu na sb 700 mi się to nie udało. Chciałam dojść do ustawień i mieć pewność że nie mam lipnej lampy
2pompony
28-08-2016, 16:10
Dziewczyno - weźże posadź chłopa albo koleżankę na dupie (żeby nie męczyć dziecka, ani żeby go nie zrażać na przyszłość), i cierpliwie zrób mu/jej 10 zdjęć z kolejno innymi nastawieniami, ale nie jak popadnie, tylko z pewną systematyką. Możesz do tego wykorzystać sposoby o jakich mówili przedmówcy, możesz też na przykład ustawić aparat w tryb A, i dodawać korektą ekspozycji + 0,5 EV do każdego następnego zdjęćia, zaczynając od takiego bez korekty.
Aparat zmierzy potrzebne światło, wyda lampie odpowiednie komendy i zrobi zdjęcie. Przy następnym, jak dodasz korektą ekspozycji +0,5 EV, aparat każe lampie błysnąć bardziej, w następnym kroku po dodaniu kolejnego 0,5 EV zrobi się już razem +1EV, potem +1,5EV, +2EV i tak dalej. Za każdym razem aparat każe lampie błysnąć mocniej o odpowiedni stopień.
Potem siądź do komputera, obejrzyj wszystkie obrazki i ustal, które zdjęcie Ci się najbardziej podoba. Tym nietrudnym sposobem będziesz na najbliższą przyszłość widzieć ile dodać, żeby tak prześwietlać zdjęcia, jak Ci się obecnie podoba. A jak zostaniesz przy tym hobby, za jakiś czas nauczysz się jak poprawnie korzystać z lampy i Twoje dylematy ustaną.
Monica31
28-08-2016, 16:18
Dziękuję za wszystkie cenne rady. Nie sadzilam ze będzie taki odzew i nikt mnie a dzień dobry nie zbeszta jak to jest na innych forach. Może dlatego że tu większość męska a nie babska. Miłej niedzieli. Z każdej rady na pewno skorzystam.
Mi nie chodziło aby przeswietlic zdjęcie tylko mimo iż tamto wyszło przeswitlone na lampie S 25 to czemu na sb 700 mi się to nie udało.
Lampa sb25 nie jest zgodna z lustrzankami cyfrowymi. Jeśli ustawi się ją tak, żeby wszystko się "samo" ustawiało, efekty mogą być nieprzewidywalne. Można ją przełączyć na taki tryb pracy, w którym moc błysku jest ustawiana przez fotografa. Wtedy aparatu (i lampy) nie interesuje, czy robisz na słonecznej łące w samo południe, czy w ciemnej piwnicy, lampa zawsze błyśnie z taką mocą, jaką ustawił na niej fotograf. Jest też inny sposób pracy, "automatyka własna" - lampa ma własny czujnik światła, i przerywa błysk w momencie gdy uzna, że wystarczająco dużo światła się odbiło od fotografowanej sceny. Niestety taki tryb bywa zawodny, np. jeśli przed lampą będzie nieduży przedmiot mocno odbijający światło, to lampa może uznać, że "już dość", gdy cała reszta kadru będzie całkiem ciemna.
Twoja sb700 "automatycznie" działa w inny sposób, działa "w trybie TTL": gdy naciskasz spust na ułamek sekundy przed zrobieniem zdjęcia lampa daje słaby błysk i aparat mierzy światło wracające od fotografowanej sceny, wracające przez obiektyw. Następnie korzystając z własnej "inteligencji" aparat wylicza, jaki mocny ma być błysk właściwy, otwiera się migawka i aparat "mówi lampie", jak mocno ma błysnąć. Taki sposób pomiaru i ustawiania mocy błysku daje najlepsze efekty, tzn. "średnio poprawne", bo aparat nie wie, jak fotograf chce widzieć zdjęcie. Żeby zdjęcie było takie, jak chce fotograf, trzeba albo zrezygnować z automatyki i ustawić to ręcznie, albo "powiedzieć" automatyce, że ma błysnąć słabiej albo mocniej, niż to co zostanie wyliczone. "Powiedzenie aparatowi" że ma zmienić moc błysku to korekta ekspozycji dla lampy błyskowej.
Jeśli ustawisz lampę w tryb M, samodzielnie ustawiasz moc błysku, dokładnie tak jak w sb25.
Miłe przyjęcie - wypadek przy pracy, często nie jest tu tak miło :D
zbyszekD7000
28-08-2016, 19:28
Lampa sb25 nie .......
Miłe przyjęcie - wypadek przy pracy, często nie jest tu tak miło :D
Ale pracujemy nad tym :)
Monica31
29-08-2016, 18:10
Witajcie ponownie. Tym razem po ostatnich ustawieniach nie umiem przywrócić aparatu do trybu normalnych zdjęć. Poniżej zdjęcia moich ustawień. Zdjęcia na trybie M wychodzą czarne niedoswietlone zamazane niewyraźne. Lampa w ogóle się nie włącza. Nie chce używać automatycznego trybu aby próbować pracy na trybie manualnym. Mlze ktoś doradzi co do nowych ustawień ?
Monica31
29-08-2016, 18:10
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/fed4b8782059ffa4159ab68a76091ae7-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/fed4b8782059ffa4159ab68a76091ae7.jpg)
Monica31
29-08-2016, 18:11
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/cd5044f1195c30803db0624604b857af-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/cd5044f1195c30803db0624604b857af.jpg)
Borat1979
29-08-2016, 18:59
Lampa się sama nie włączy bo to tryb manualny.
hostman22
29-08-2016, 19:21
a to nie jest tak że sb700 leci po CLS, a sb25 błyska tylko SU4? Jak już koniecznie musi być te 1/200... .
trybu normalnych zdjęć
uroczy skrót myślowy :mrgreen:
iso nie 2000 tylko góra 200, czasy 100-160 najlepiej, na 1/400 nie masz sychnro z lampą.