Zobacz pełną wersję : 35mm, bezpieczna odległość
kilkazzłotych
27-08-2016, 21:41
Jak powszechnie wiadomo obiektyw 35mm (nikkor 1.8 ) nie nadaje się do ciasnych portretów, aczkolwiek takie tez robiłem tym obiektywem. Zwykły oglądacz fecebooka nie zobaczy różnicy. Jednak jaką powinno zachować się minimalną bezpieczną odległość, by uniknąć zniekształceń?
Znieksztalcenia.. zalezy o czym jest mowa bo pod tym pojeciem kryje sie wiele znaczeń
david555
27-08-2016, 21:54
Rób z tej samej odległości, co 85-105 i kropuj.
Przyda się gęsty FX (D810).
Rób z tej samej odległości, co 85-105 i kropuj.
Przyda się gęsty FX (D810).
Przecież to nie ma najmniejszego sensu. Skoro efekt ma być taki jak na 85-105 to nie lepiej zaopatrzyć się w obiektyw kryjący te ogniskowe?
Zamiast się tak przejmować zniekształceniami to proponuję po prostu używać 35 do szerszych portretów a ciasne robić odpowiedniejszymi ogniskowymi.
No chyba że budżet ciasny, ale nie da się od tak powiedzieć jaka odległość jest "bezpieczna". Dużo zależy od modela/modelki, od tego jaki to ma być kadr (z dołu, z góry, w poziomie) i od osobistych preferencji. Jedni są czuli na geometrię, inni jej nawet nie zauważają.
david555
28-08-2016, 00:39
Przecież to nie ma najmniejszego sensu. .
Ależ ma, jeżeli ktoś dysponuje jedynie rzeczoną trzydziestką piątką. ;)
Sam na wyjazdach podpinam Tamrona SP 35/1.8, bo szkoda mi dźwigać nadmiarowych kilogramów.
kilkazzłotych
28-08-2016, 10:25
Dla niektórych wydatek ~2 tyś to sporo zwłaszcza jak się na tym nie zarabia. Lubie ciasne portrety dlatego będę chciał kupić 85mm ale jeszcze nie teraz. Póki co trzeba korzystać z tego co się ma. Cyba lepie trzaskać z dalsza i cropować.
Mi portrety z 35 pasuja i czesto nawet lepiej sie sprawdza niz 50 na aps-c. Dystorsja jak komus przeszkadza aczkolwiek ja prawie jej nie widze to moze łatwo sobie w sofcie skorygować. 50 i 85 na pewno lepiej w plenerze, gdzie masz sporo miejsca. Pytanie faktyczne bardzo dziwne, jak widzisz jakies znieksztalcenia to rob z duzej odleglosci i wycinaj kadry co uwazam ze jest bez sensu..