PDA

Zobacz pełną wersję : [D80] Komunikat Err, migawka robi 1 zdjecie na 10

laszq
27-08-2016, 16:03
Witam,

Posiadam aparat Nikon D80 z obiektywem Nikorr 18-70.
Dotychczas sprzęt leżał w szafie ale ostatnio postanowiłem go odkurzyć. Niestety aparat wydaje się być uszkodzony. Mianowicie, na wyświetlaczu pokazuje się błąd "Err", i mimo że po naciśnięciu spustu migawki słychać jej dźwięk to zdjęcie nie zostaje zapisane na karcie pamięci. Próbowałem na innej karcie oraz innym obiektywie i sytuacja wygląda niestety tak samo. Zauważyłem, że po kilkusekundowym spamowaniu spustu migawki aparat robi jedno zdjęcie (wówczas działa także autofocus) i wychodzi ono jak najbardziej OK (zapisuje się oraz na fotografii nie występują żadne niepożądane zjawiska), ale po chwili ponownie wyskakuje "Err" i ponownie żeby zrobić zdjęcie muszę wielokrotnie ponaciskać spust migawki żeby aparat wreszcie "załapał". Próbowałem czyszczenia styków pomiędzy aparatem a obiektywem, przedmuchiwałem również komorę lustra ale problem wciąż występuje. Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi czy jest to problem wymagający interwencji serwisu czy jest jeszcze coś co mogę zrobić sam żeby naprawić sprzęt?

Pozdrawiam

david555
27-08-2016, 16:13
Jak długo jest pod prądem po tej dłuższej drzemce ?
Innymi słowy, od jak dawna jest w tym body naładowany akumulator ?

U mnie, nawet stare korpusy są przechowywane pod prądem, czyli z naładowanym źródłem prądu.

laszq
27-08-2016, 16:19
Szczerze mówiąc aparat kilka miesięcy leżał z włożoną, ale rozładowaną baterią którą naładowałem dopiero dzisiaj.

U mnie, nawet stare korpusy są przechowywane pod prądem, czyli z naładowanym źródłem prądu.

Na swoją obronę mam tylko to, że na co dzień nie interesuję ani tym bardziej nie zajmuję się fotografią, a aparat mi że tak powiem skapnął. Liczyłem na to że odkurzenie go i przetestowanie rozbudzi zainteresowanie tematem ;). Tak poza tym, mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie wygląda zależność pomiędzy moim problemem a kwestią aparatu leżącego bez źródła prądu?

madebyzosiek
27-08-2016, 16:24
To teraz potrzymaj go trochę z dobrym prądem i może się unormuje. Czasem tak po prostu jest, że wszystkie elektroniczne podzespoły potrzebują normalnego prądu, żeby znów funkcjonować. Pomęcz go też czasem, w sensie próbuj robić zdjęcia. Powiedz jeszcze, czy jak masz Err, to lustro wraca na miejsce, czy się zacina?

Glowa
27-08-2016, 16:35
Tak poza tym, mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie wygląda zależność pomiędzy moim problemem a kwestią aparatu leżącego bez źródła prądu?

Rzeczywiście akumulator może być rozładowany. Choć ten błąd w tym modelu chyba często wynikał z innych przyczyn. Ale nie słuchaj "mądrych" rad kolegi david555. Instrukcja obsługi aparatu wyraźnie zaleca, żeby nieużywany akumulator przechowywać w chłodnym i suchym miejscu z nałożoną pokrywką styków (a zatem jasne jest, że nie powinno się przechowywać akumulatorów w nieużywanym urządzeniu). Jeśli aparat jest sprawny, to po naładowaniu akumulatora, powinien normalnie pracować.

2pompony
27-08-2016, 17:12
Err w D80 - zwłaszcza w jego późnych latach - jest dość niestety powszechnym zjawiskiem i o ile pamiętam jest spowodowany pęknięciem zębatki w jakimś mechaniźmie - czasem ta zębatka jest pęknięta, ale tak, że 'raz na czas' zaskakuje i zdjęcie da się zrobić... Być może to jest właśnie Twój przypadek, choć nie podejmę się orzekać na odległość...

Nie wiem co konkretnie jest przyczyną awarii Twojego aparatu, ale odnajdź wątek na forum, bo było o tym dość głośno swego czasu. Słowa kluczowe to w tym wypadku Err (lub error) i D80 - powinieneś coś znaleźć. Z tego co pamiętam (jeśli to jest to czego się jako laik domyślam) usterka nie jest trudna ani droga w naprawie, co ważniejsze są tutaj obecni ludzie, którzy takie rzeczy robią/robili.

Nie wiem teraz czy nie mylę, ale chyba jednym z objawów było słyszalne lekkie terkotanie, ale mówię to ledwo pamiętając całą sprawę, więć tym bardziej odnalezienie wątku będzie Ci pomocne.

david555
27-08-2016, 17:14
Rzeczywiście akumulator może być rozładowany. Choć ten błąd w tym modelu chyba często wynikał z innych przyczyn. Ale nie słuchaj "mądrych" rad kolegi david555. Instrukcja obsługi aparatu wyraźnie zaleca, żeby nieużywany akumulator przechowywać w chłodnym i suchym miejscu z nałożoną pokrywką styków (a zatem jasne jest, że nie powinno się przechowywać akumulatorów w nieużywanym urządzeniu). Jeśli aparat jest sprawny, to po naładowaniu akumulatora, powinien normalnie pracować.

Nikonowskie "mądrości" w praktyce można sobie w buty wsadzić.

W każdym korpusie jest zwykle niedostępny dla użytkownika, akumulator wewnętrzny, coś jak bateria cmosu w pececie, która podtrzymuje między innymi ustawienia zegara/daty i Czort wie czego jeszcze.
Bez włożonego akumulatora głównego, wspomniana bateria ulega rozładowaniu, a jej pełna sprawność uzyskiwana jest dopiero po mniej więcej tygodniu.

nied0bry
27-08-2016, 17:26
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768

A w sprawie naprawy skontaktuj się z TOP67 lub Studio5s.

pozdr,
kris

laszq
27-08-2016, 18:18
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

To teraz potrzymaj go trochę z dobrym prądem i może się unormuje. Czasem tak po prostu jest, że wszystkie elektroniczne podzespoły potrzebują normalnego prądu, żeby znów funkcjonować. Pomęcz go też czasem, w sensie próbuj robić zdjęcia. Powiedz jeszcze, czy jak masz Err, to lustro wraca na miejsce, czy się zacina?

Lustro wraca na miejsce. Jeśli zdejmę obiektyw i pomęczę spust migawki do momentu w którym aparat wykazuje gotowość do zrobienia zdjęcia (podczas gdy obiektyw jest założony) to naciskanie spustu po zdjęciu obiektywu nie daje żadnych efektów, tj. lustro nie wykonuje ruchu, na ekranie nie pokazuje się żaden błąd.

Odnośnie wspomnianego słyszalnego terkotania w dźwięku migawki to uchem zupełnego amatora nie wychwytuję niczego niepokojącego. Nie słychać żadnych ewidentnych trzasków i innych tego typu. Zgodnie z waszymi zaleceniami zostawiłem aparat z w pełni naładowaną baterią. Dam mu kilka dni i jeśli problem nie zniknie zacznę wgryzać się w kwestię naprawy.

krzysztofz24
27-08-2016, 20:50
To co jeszcze możesz zrobić to sprawdzić body z innym akumulatorem.
Najlepiej oryginalnym.

TOP67
30-08-2016, 22:45
Nic się nie da zrobić. Każdy D80 sam z siebie się kiedyś popsuje. Ale da się to skutecznie naprawić.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768&p=3432647&viewfull=1#post3432647