Zobacz pełną wersję : Nauka pracy na tablecie graficznym
No właśnie, jak się wgryźć w temat żeby nie cierpieć, nawyki myszkowe są bardzo silne, może ktoś ma jakieś tipsy w tym temacie ? :)
Czy jedyna droga to mozolne przyzwyczajanie się czy może na jakiś ćwiczeniach ?
jurkarol
26-08-2016, 22:09
a rysowales coś kiedyś na papierze? to na początek tak ;)
poza tym klikanie i ciagniecie wchodzi w nawyk szybko, ze potem mysz wydaje sie czyms nienaturalnym i niezgrabnym.
jak zaczalem uzywac rysika do autocada to myszy w ogóle nie tykalem
madebyzosiek
26-08-2016, 22:18
No właśnie, jak się wgryźć w temat żeby nie cierpieć, nawyki myszkowe są bardzo silne, może ktoś ma jakieś tipsy w tym temacie ? :)
Czy jedyna droga to mozolne przyzwyczajanie się czy może na jakiś ćwiczeniach ?
Przestań używać myszy, zacznij wszytko robić na tablecie. To najlepsza metoda :)
Ja zrobiłem jak madebyzosiek pisze - schowałem mysz i nawet używałem tylko piórka.
Czy to do przeglądania stron, czy to do Excela :)
hmm... jest to jakaś metoda faktycznie :)
B_Marcin
26-08-2016, 23:58
Ok, a jak przewijać strony w przeglądarce?
Jeśli na tablecie nie mam przycisków, a jedynie w piórze (2) to raczej wygodnie nie da się tego zrobić, nie?
One by wacom.
Po prostu - przyciskasz piórko na suwaku i przesuwasz góra dół...
Nie jest to najwygodniejsze - zgadzam się, ale da radę.
B_Marcin
27-08-2016, 08:17
No właśnie, czyli wracamy do ery myszek bez scrolla, dziękuję bardzo :-)
Może jak się dorobię intuosa pro to zacznę go używać do wszystkiego, narazie podziękuję.
madebyzosiek
27-08-2016, 09:41
Ja już dokładnie nie pamiętam, ale jak wciśniesz przycisk na piórku, to nie możesz przesuwać? Ja mam intuosa pro, ale jego magiczne opcje są dla mnie potrzebne tylko w PSie. Do nauki najlepiej kupić bamboo z biedronki ;) A jak się nie zmusisz do odstawienia myszy, to nawyków nie wyrobisz za nic ;)
dannywrocek
27-08-2016, 11:00
Żeby niepotrzebnie nie mnożyć: jaki tablet polecacie? Do 300 PLN, dla kogoś,kto zdjęcia obrabia tylko i wyłącznie na własne potrzeby. Myszka niestety słabo się sprawdza,zwłaszcza przy co bardziej wymagających zaznaczaniach :-)
Sent from my XT1032 using Tapatalk
madebyzosiek
27-08-2016, 12:18
Żeby niepotrzebnie nie mnożyć: jaki tablet polecacie? Do 300 PLN, dla kogoś,kto zdjęcia obrabia tylko i wyłącznie na własne potrzeby. Myszka niestety słabo się sprawdza,zwłaszcza przy co bardziej wymagających zaznaczaniach :-)
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Wacom Intuos Draw S, spokojnie nowy poniżej 300 zł, albo poluj na akcję Biedronki, tam są z 180 zł jakoś ;)
ThomasVoland
27-08-2016, 13:55
Ok, a jak przewijać strony w przeglądarce?
Jeśli na tablecie nie mam przycisków, a jedynie w piórze (2) to raczej wygodnie nie da się tego zrobić, nie?
One by wacom.
Wciskasz przycisk na piórku (z przypisaną funkcją przesuwania) i przesuwasz w górę/dół.
B_Marcin
27-08-2016, 14:03
Wciskasz przycisk na piórku (z przypisaną funkcją przesuwania) i przesuwasz w górę/dół.
... i za każdym razem jak wchodzisz do PS'a to przypisujesz skróty klawiszowe piórka tak, żeby Ci się wygodnie pracowało :P ?
Ok, nic na siłę, jakoś mnie nie ciągnie do piórka non-stop.
Ale ogólnie polecam, przydałaby się funkcja wykrywania palców - pewnie bez problemów da się zoomować i przesuwać?
ThomasVoland
27-08-2016, 14:05
... i za każdym razem jak wchodzisz do PS'a to przypisujesz skróty klawiszowe piórka tak, żeby Ci się wygodnie pracowało :P ?
Po co? Każdy program może mieć swoją konfigurację tabletu. Inna sprawa, że nigdy bym nie zrezygnował z przesuwania w ten sposób w Photoshopie.
B_Marcin
27-08-2016, 14:11
W Twoim tablecie tak jest, rzeczywiście, ale w One wszystkie ustawienia są globalne.